Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 16 din 21 iunie 1968  privind infiintarea, organizarea si functionarea Bancii Romane de Comert Exterior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 16 din 21 iunie 1968 privind infiintarea, organizarea si functionarea Bancii Romane de Comert Exterior

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: Buletinul Oficial Nr. 80 DIN 22/6 /68
CAP. 1
ART. 1
Se înfiinţeazã, pe data de 1 iulie 1968, Banca Romana de Comerţ Exterior, instituţie centrala de stat, prin reorganizarea ca banca specializatã a Departamentului operaţiilor externe din cadrul Bãncii Naţionale a Republicii Socialiste România.
Banca Romana de Comerţ Exterior realizeazã, în cadrul atribuţiilor sale, politica partidului şi statului în domeniul plãţilor, creditarii şi controlului bancar valutar, privind operaţiile cu strainatatea.
CAP. 2
ART. 2
Banca Romana de Comerţ Exterior are urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã şi efectueazã încasãrile şi plãţile privind operaţiile de comerţ exterior, prestãrile de servicii şi orice alte operaţii cu strainatatea, inclusiv operaţiile de schimb valutar;
b) cumpara şi vinde, în ţara şi în strãinãtate, valute strãine, efecte de comerţ emise în valuta strãinã şi în lei, precum şi titluri de valoare strãine, potrivit dispoziţiilor legale;
c) poate autoriza alte organizaţii socialiste sa efectueze, potrivit normelor legale, operaţii de schimb valutar şi încasãri în valuta strãinã pentru prestãri de servicii, pentru vinzari de mãrfuri şi alte operaţii asemãnãtoare;
d) primeşte şi acorda credite, din şi în strãinãtate, în care scop încheie convenţiile corespunzãtoare;
e) acorda credite în valuta strãinã întreprinderilor şi organizaţiilor romane cu activitate economicã în relaţiile cu strainatatea;
f) organizeazã şi efectueazã creditarea în lei a activitãţii economice în relaţiile cu strainatatea;
g) administreazã disponibilitãţile în mijloace de plata strãine; autorizeaza importul, exportul şi transmiterea de titluri de valoare;
h) încheie aranjamente bancare în aplicarea acordurilor de plati, convenţiilor de credit şi a altor aranjamente financiare încheiate de Republica Socialistã România cu statele strãine; încheie cu bãnci şi instituţii financiare strãine aranjamente de corespondent;
i) emite efecte de comerţ în favoarea unor beneficiari din strãinãtate şi accepta efecte de comerţ emise asupra sa; avalizeaza şi gireazã efecte de comerţ în valuta strãinã emise de terţi; primeşte şi emite garanţii pentru angajamentele de plata în strãinãtate proprii sau ale terţilor sau în favoarea acestora;
j) pãstreazã mijloacele bãneşti ale întreprinderilor şi organizaţiilor de comerţ exterior şi ale altor organizaţii, pentru activitatea lor privind operaţiile cu strainatatea, care au conturile la Banca Romana de Comerţ Exterior, şi exercita controlul bancar asupra realizãrii veniturilor de stat şi utilizãrii fondului de salarii, potrivit dispoziţiilor legale;
k) emite, în aplicarea dispoziţiilor legale, cu acordul Bãncii Naţionale cînd acesta este necesar potrivit legii, instrucţiuni cu caracter obligatoriu privind efectuarea operaţiilor de creditare, decontãri, de casa şi a altor operaţii bancare;
l) prezintã Consiliului de Miniştri proiecte de acte normative privind domeniul sau de activitate şi avizeazã proiecte de acte normative pe care le primeşte în acest scop;
m) poate participa la organizaţiile internaţionale cu caracter financiar şi bancar; poate organiza acţiuni de cooperare pe linie financiar-bancarã şi participa la finanţarea operaţiilor de cooperare economicã sub diferite forme; colaboreazã cu instituţii de specialitate din ţara şi strãinãtate în probleme bancare specifice activitãţii sale şi editeazã publicaţii în acest domeniu;
n) îndeplineşte orice alte atribuţii date prin dispoziţii legale.
ART. 3
Banca Romana de Comerţ Exterior exercita, cu privire la operaţiile cu strainatatea, controlul bancar asupra îndeplinirii sarcinilor de plan, folosirii mijloacelor materiale şi bãneşti, precum şi asupra respectãrii disciplinei operaţiilor bancare de cãtre organizaţiile socialiste; exercita controlul valutar privind operaţiile care se desfãşoarã prin intermediul sau.
CAP. 3
ART. 4
Banca Romana de Comerţ Exterior este condusã de Consiliul de administraţie al bãncii, format din preşedinte, vicepreşedinţi şi membrii.
Consiliul de administraţie este organ deliberativ şi se întruneşte periodic pentru dezbaterea şi adoptarea de hotãrîri în principalele probleme din domeniul de activitate al bãncii.
Consiliul de administraţie lucreazã în prezenta a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor sãi şi ia hotãrîri cu jumãtate plus unu din numãrul total al membrilor ce îl compun.
Atribuţiile Consiliului de administraţie şi ale preşedintelui se stabilesc prin statutul bãncii.
Membrii consiliului rãspund în fata Consiliului de administraţie şi a preşedintelui pentru îndeplinirea însãrcinãrilor ce le sînt date.
Consiliul de administraţie al bãncii în întregul sau şi fiecare membru în parte rãspund în fata Consiliului de Miniştri pentru intreaga activitate a bãncii.
Pentru aducerea la îndeplinire a hotãrîrilor Consiliului de administraţie şi pentru exercitarea atribuţiilor acestuia în intervalul dintre şedinţe se constituie Biroul executiv al bãncii, format din 3-5 membri, în componenta cãruia intra preşedintele, vicepreşedinţii şi conducãtorii unor direcţii desemnaţi de cãtre Consiliul de administraţie dintre membrii sãi.
Biroul executiv supune ratificãrii Consiliului de administraţie hotãrîrile luate, raminind rãspunzãtor fata de acesta, în întregul sau şi fiecare membru în parte.
Preşedintele ajutat de vicepreşedinţi exercita conducerea operativã a activitãţii bãncii.
Preşedintele indrumeaza şi coordoneazã intreaga activitate a Consiliului de administraţie şi a Biroului executiv.
Preşedintele Consiliului de administraţie se numeşte prin decret al Consiliului de Stat.
Stabilirea numãrului vicepreşedinţilor şi numirea acestora se fac de cãtre Consiliul de Miniştri.
Normele de funcţionare a Consiliului de administraţie şi a Biroului executiv, precum şi atribuţiile vicepreşedinţilor, se stabilesc de Consiliul de administraţie.
Stabilirea numãrului membrilor Consiliului de administraţie şi numirea acestora se fac de Consiliul de Miniştri. Membrii Consiliului de administraţie se numesc dintre conducãtorii unor compartimente importante din structura organizatoricã a Bãncii Romane de Comerţ Exterior, Bãncii Naţionale a Republicii Socialiste România, Ministerului Finanţelor, Ministerului Comerţului Exterior şi a altor ministere economice cu activitate importanta în comerţul exterior, la propunerea preşedintelui Consiliului de administraţie al Bãncii Romane de Comerţ Exterior, de acord cu conducerile ministerelor şi organelor centrale interesate.
ART. 5
Structura organizatoricã a Bãncii Romane de Comerţ Exterior este formatã din direcţii, oficii, servicii şi alte compartimente organizatorice, care se stabilesc prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
Banca Romana de Comerţ Exterior poate infiinta în ţara sucursale şi filiale, iar cu aprobarea Consiliul de Miniştri poate infiinta în strãinãtate sucursale sau reprezentante.
CAP. 4
ART. 6
Banca Romana de Comerţ Exterior este persoana juridicã titulara de plan, functionind pe principiul gestiunii economice proprii şi are sediul în Bucureşti.
Banca Romana de Comerţ Exterior şi unitãţile sale folosesc sigiliul cu stema statului.
Banca Romana de Comerţ Exterior îşi desfãşoarã activitatea potrivit statutului sau aprobat prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
Fondurile proprii ale bãncii sînt cele prevãzute în statutul sau.
ART. 7
Directorii sucursalelor, filialelor şi reprezentantelor din strãinãtate reprezintã banca în fata organelor de stat, precum şi în raporturile cu persoanele juridice sau fizice, în legatura cu activitatea unitãţilor pe care le conduc.
ART. 8
Actele de împrumut, indiferent de denumirea lor, şi extrasele de cont de împrumut privind creanţele neachitate la termen sau creanţele pe care banca este indreptatita sa le recupereze înainte de termen de la organizaţiile socialiste din Republica Socialistã România au putere de titlu executoriu, fãrã îndeplinirea altor formalitãţi.
Realizarea creanţelor bãncii se face pe seama mijloacelor bãneşti din conturile beneficiarilor de credite.
În caz de lipsa de disponibil, urmãrirea realizãrii creanţelor se poate face, pe baza hotãrîrii Consiliului de administraţie al bãncii, asupra mãrfurilor şi a altor valori materiale ce aparţin organizaţiilor socialiste din Republica Socialistã România, cu excepţia bunurilor care, potrivit dispoziţiilor legale, nu pot fi urmãrite.
Actele de împrumut de orice fel încheiate cu persoane fizice din Republica Socialistã România, în caz de neplata la una din scadente, au putere de titlu executoriu pentru intreaga creanta rãmasã de plata, fãrã îndeplinirea altor formalitãţi.
ART. 9
Pentru eventualele erori în eliberarea de mijloace bãneşti sau în înregistrãri în conturile clienţilor, banca rãspunde numai pînã la limita sumei eronat eliberate sau înregistrate, precum şi de plata penalitatilor la bugetul de stat, în cazurile prevãzute de dispoziţiile legale, dacã nu se dovedeşte ca erorile respective s-au produs din culpa clienţilor.
Rãspunderea bãncii înceteazã la expirarea termenului stabilit pentru titularii de cont de a aduce la cunostinta unitãţilor bãncii neînregistrarea sau înregistrarea eronatã a operaţiilor în conturi.
Pretenţiile fata de banca sînt supuse prescripţiei prevãzute de dispoziţiile legale.
ART. 10
Fondul statutar al Bãncii Romane de Comerţ Exterior este în suma de 300.000.000 lei şi se constituie în excedentele bugetare ale anilor precedenti, pe data infiintarii bãncii.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016