Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 152 din 15 iulie 1998  privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 152 din 15 iulie 1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 265 din 16 iulie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Pentru dezvoltarea construcţiei de locuinţe la nivel naţional, se înfiinţeazã Agenţia Nationala pentru Locuinţe, denumita prescurtat A.N.L.
(2) Agenţia Nationala pentru Locuinţe este o instituţie de interes public cu personalitate juridicã, de coordonare a unor surse de finanţare în domeniul construcţiei de locuinţe, având autonomie financiarã.
(2) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se aproba prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 2
(1) Agenţia Nationala pentru Locuinţe are ca obiectiv realizarea unor montaje financiare, precum şi atragerea şi administrarea resurselor, în condiţiile prezentei legi, pentru construirea, cumpãrarea, reabilitarea, consolidarea şi extinderea unor locuinţe, inclusiv pentru cele exploatate în regim de închiriere.
(2) Din resursele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se acorda credite, care se garanteazã prin constituirea de ipoteci asupra imobilului - teren şi construcţie -, liber de orice sarcina.
(3) Înscrierea ipotecii se face pe baza contractului de creditare. Operaţiunea de înscriere a ipotecii este scutitã de taxa de timbru.
(4) Pentru derularea activitãţilor specifice operaţiunii de creditare, Agenţia Nationala pentru Locuinţe încheie convenţii speciale cu instituţiile bancare, depozitare ale resurselor sale, care vor acţiona ca bãnci de credit ipotecar.
ART. 3
Pot beneficia de credite, în baza criteriilor stabilite de Agenţia Nationala pentru Locuinţe:
a) persoane fizice cu cetãţenie romana, domiciliate în România;
b) persoane juridice romane.
ART. 4
(1) Beneficiarilor de credite li se pot acorda urmãtoarele facilitãţi:
a) o rata a dobânzii inferioarã unei rate medii a dobânzilor practicate pe piata financiar-bancarã, calculatã şi acceptatã de Agenţia Nationala pentru Locuinţe;
b) accesul la terenuri pentru construcţii de locuinţe, prin vânzare-cumpãrare, concesionare sau dare în folosinta pe toatã durata de existenta a construcţiei, în condiţii preferenţiale, stabilite de Agenţia Nationala pentru Locuinţe împreunã cu autoritãţile administraţiei publice locale sau centrale, dupã caz;
c) scutiri de la plata taxelor pentru teren şi de la plata impozitului pe clãdire, pe durata de rambursare a creditului.
(2) Agenţia Nationala pentru Locuinţe va asigura un cuantum anual din fondurile sale, destinat creditelor, în condiţii avantajoase, pentru tineri şi familiile de tineri.
ART. 5
(1) Plafoanele maxime ale creditelor care se acorda pentru finanţarea construirii sau cumpãrãrii de locuinţe, în condiţiile prezentei legi, se vor încadra în plafoane maximale de cost, de realizare a unor construcţii noi, stabilite de Agenţia Nationala pentru Locuinţe.
(2) Pentru cumpãrarea de locuinţe şi realizarea de lucrãri de construcţii aferente fondului de locuinţe existent - reabilitare, consolidare, extindere -, Agenţia Nationala pentru Locuinţe va stabili reglementãri specifice, în condiţiile legii.
ART. 6
(1) Resursele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se pãstreazã în conturi pe numele agenţiei, la instituţii bancare agreate, şi se pot constitui din:
a) alocaţii de la bugetul de stat şi/sau din bugetele locale;
b) dobânzi la creditele acordate;
c) venituri din plasamente în titluri de stat şi depozite bancare;
d) donaţii ale persoanelor fizice şi juridice, romane sau strãine;
e) sume acumulate drept garanţie de buna execuţie în cadrul decontãrii lucrãrilor de investiţii;
f) alte resurse legal constituite.
(2) Resursele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se reintregesc cu ratele rambursate, aferente creditelor acordate.
ART. 7
Pentru atragerea de resurse suplimentare, Agenţia Nationala pentru Locuinţe poate emite periodic titluri de valoare, sub forma de obligaţiuni ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, pe termen mediu şi lung. Obligaţiunile Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe sunt valori mobiliare, emise la valoare nominalã, cu dobanda indexabila, platibila lunar, dematerializate, garantate de stat.
ART. 8
Punerea în circulaţie a obligaţiunilor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se face prin intermediul instituţiilor bancare, depozitare ale resurselor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
ART. 9
Consiliul naţional de coordonare ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe va stabili data, volumul şi celelalte caracteristici financiare ale fiecãrei emisiuni, cuprinse în prospectul de emisiune.
ART. 10
(1) Obligaţiunile Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pot fi cumpãrate de persoane fizice sau juridice, rezidente sau nerezidente în România.
(2) Instituţiile bancare, care, în calitate de agent al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, asigura emisiunea primara a obligaţiunilor acesteia, asigura şi evidenta deţinãtorilor de obligaţiuni, precum şi operaţiunile de plata a veniturilor lunare cuvenite acestora.
(3) Deţinãtorii de obligaţiuni ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe beneficiazã de toate drepturile conferite de lege deţinãtorilor de valori mobiliare.
ART. 11
(1) Piata secundarã a obligaţiunilor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se constituie în condiţiile legii, prin admiterea obligaţiunilor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe la cota bursei de valori sau pe o alta piata supravegheatã.
(2) Cererea de cotare la bursa de valori sau pe o alta piata supravegheatã este înaintatã de cãtre Agenţia Nationala pentru Locuinţe.
ART. 12
(1) Pe piata secundarã a obligaţiunilor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe vor acţiona, în calitate de intermediari, societãţile de valori mobiliare.
(2) Deţinãtorii de obligaţiuni ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe au dreptul sa transmitã intermediarilor ordine de vânzare a obligaţiunilor deţinute, indiferent de termenul de scadenta a acestora.
ART. 13
La data admiterii obligaţiunilor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe la cota bursei de valori sau pe o alta piata supravegheatã, va fi constituit, în condiţiile legii, Registrul deţinãtorilor de obligaţiuni ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, care asigura evidenta tranzacţiilor cu obligaţiuni ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi evidenta investitorilor în aceste valori mobiliare.
ART. 14
În vederea asigurãrii unei garanţii eficiente, se va constitui, în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, un fond de garantare a obligaţiunilor emise de aceasta.
ART. 15
(1) Fondul de garantare a obligaţiunilor va avea ca sursa de constituire alocaţia iniţialã de la bugetul de stat şi comisionul de distribuire încasat la emisiunea primara a obligaţiunilor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
(2) Fondul de garantare a obligaţiunilor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe va fi administrat de Agenţia Nationala pentru Locuinţe.
ART. 16
Fondul de garantare a obligaţiunilor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe va fi utilizat numai în situaţia în care volumul plãţilor cuvenite deţinãtorilor de obligaţiuni va fi superior volumului de încasãri din ratele scadente la creditele ipotecare acordate şi dobânzile aferente.

CAP. 2
Organizare

ART. 17
(1) Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se realizeazã prin Consiliul naţional de coordonare, ca organ deliberativ, şi prin Consiliul de administraţie, ca organ executiv.
(2) Consiliul naţional de coordonare este organ de decizie, numit prin hotãrâre a Guvernului. Prin aceeaşi hotãrâre va fi nominalizatã, din rândul membrilor acestuia, persoana desemnatã sa îndeplineascã funcţia de preşedinte al consiliului.
(3) Consiliul de administraţie este compus din 5-7 membri, desemnaţi şi numiţi de Consiliul naţional de coordonare.
(4) Preşedintele Consiliului naţional de coordonare este şi preşedintele Consiliului de administraţie.
ART. 18
(1) Consiliul naţional de coordonare este format din 13 membri, desemnaţi dupã cum urmeazã:


- Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului - 2 membri
- Ministerul Tineretului şi Sportului - 1 membru
- Ministerul Finanţelor - 1 membru
- Asociaţia Romana a Bãncilor - 1 membru
- Departamentul pentru Administraţie Publica Localã - 1 membru
- Ministerul Privatizãrii - 1 membru
- Ministerul Apãrãrii Naţionale - 1 membru
- Ministerul Educaţiei Naţionale - 1 membru
- Federaţia Municipiilor din România - 1 membru
- Federaţia Oraşelor din România - 1 membru
- Asociaţia Preşedinţilor Consiliilor Judeţene - 1 membru
- Consiliul General al Municipiului Bucureşti - 1 membru.



(2) Consiliul naţional de coordonare îşi aproba, la prima şedinţa, regulamentul de organizare şi funcţionare.
(3) Consiliul naţional de coordonare se reuneste cel puţin o data pe trimestru şi ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui.
(4) Pregãtirea şi desfãşurarea lucrãrilor Consiliului naţional de coordonare, precum şi punerea în aplicare a directivelor şi deciziilor adoptate se asigura de cãtre Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
ART. 19
Consiliul naţional de coordonare are urmãtoarele atribuţii:
a) avizeazã şi supune spre aprobare Guvernului Regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, în termen de 30 de zile de la numire;
b) fundamenteazã, pe baza unor studii de specialitate, prin Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului în calitatea sa de ordonator de credite, cererile anuale de alocaţii de la bugetul de stat pentru construirea de locuinţe, conform prezentei legi;
c) aproba plafonul anual de credite;
d) stabileşte condiţiile de folosire a sumelor acumulate de Agenţia Nationala pentru Locuinţe;
e) decide asupra plasamentelor financiare în titluri de stat;
f) analizeazã şi se pronunţa asupra angajamentelor patrimoniale ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe;
g) aproba bugetul de venituri şi cheltuieli şi bilanţul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe;
h) aproba criteriile şi condiţiile pentru acordarea creditelor;
i) aproba plafoanele maximale de cost pentru locuintele finanţate potrivit prevederilor prezentei legi;
j) aproba rata dobânzii, aferentã creditelor pe care le acorda;
k) aproba prospectul de emisiune a obligaţiunilor Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
ART. 20
Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe are urmãtoarele atribuţii:
a) administreazã resursele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi efectueazã plasamente în titluri de stat şi în depozite bancare;
b) aproba încheierea de convenţii pentru derularea fondurilor, cu instituţiile bancare agreate, care acorda credite ipotecare;
c) stabileşte criteriile şi condiţiile pentru acordarea creditelor;
d) aproba plafonul maxim al creditului care poate fi acordat unei persoane fizice sau juridice şi propune nivelul ratei dobânzii aferente acestuia;
e) analizeazã modul de utilizare a creditelor şi stabileşte mãsuri în conformitate cu dispoziţiile legale;
f) reprezintã, prin preşedintele sau, interesele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în justiţie şi în relaţiile cu terţii;
g) elaboreazã Regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe;
h) propune plafoane maximale de cost pentru locuintele finanţate potrivit prevederilor prezentei legi;
i) propune volumul şi caracteristicile fiecãrei emisiuni de obligaţiuni cuprinse în prospectul de emisiune.
ART. 21
(1) Consiliul naţional de coordonare şi Consiliul de administraţie ale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe rãspund de gestionarea fondurilor, potrivit legii.
(2) Anual, Guvernul va prezenta Parlamentului o informare asupra activitãţii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
ART. 22
(1) Cheltuielile de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se asigura din veniturile anuale înscrise în bugetul de venituri şi cheltuieli.
(2) Excedentul bugetului propriu se constituie ca resursa pentru Agenţia Nationala pentru Locuinţe în anul urmãtor.
ART. 23
Fondurile necesare începerii activitãţii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se constituie prin emiterea de obligaţiuni garantate de stat, din bugetul de stat şi din alte surse legal constituite.

CAP. 3
Dispoziţii finale

ART. 24
Agenţia Nationala pentru Locuinţe poate modifica, periodic, condiţiile generale de acordare a noi credite ipotecare, în funcţie de situaţia pieţei monetare şi a pieţei de capital.
ART. 25
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, în colaborare cu Ministerul Finanţelor, Banca Nationala a României şi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor elabora norme metodologice de aplicare, care vor fi adoptate de cãtre Guvern.
ART. 26
În termen de 15 zile de la aprobarea normelor metodologice de aplicare a prezentei legi va fi numit Consiliul naţional de coordonare al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 9 iulie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
ULM NICOLAE SPINEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 9 iulie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VASILE LUPU

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016