Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 145 din 9 iulie 1998  privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocupare si Formare Profesionala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 145 din 9 iulie 1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocupare si Formare Profesionala

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 261 din 13 iulie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, instituţie publica de interes naţional, cu personalitate juridicã.
(2) Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã organizeazã şi coordoneazã, la nivel naţional, activitatea de ocupare şi de formare a forţei de munca, precum şi de protecţie a persoanelor neincadrate în munca.
(3) Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã are sediul în municipiul Bucureşti.
ART. 2
(1) Pentru organizarea şi coordonarea activitãţii de ocupare şi formare a forţei de munca, la nivel judeţean şi al municipiului Bucureşti, se înfiinţeazã, în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, agenţii pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti, unitãţi cu personalitate juridicã.
(2) Agenţiile pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti pot infiinta subunitati de furnizare a serviciilor pentru ocupare şi formare profesionalã.
(3) Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã poate infiinta în structura sa compartimente de specialitate pentru pregãtirea personalului propriu, culegerea şi prelucrarea datelor privind piata muncii, precum şi pentru desfãşurarea altor activitãţi specifice, necesare realizãrii obiectivelor sale, în condiţiile stabilite în statut.

CAP. 2
Atribuţiile Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã

ART. 3
Obiectivele principale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã sunt:
a) institutionalizarea dialogului social în domeniul ocupãrii şi formãrii profesionale;
b) aplicarea strategiilor în domeniul ocupãrii şi formãrii profesionale;
c) aplicarea mãsurilor de protecţie socialã a persoanelor neincadrate în munca.
ART. 4
Pentru realizarea obiectivelor sale, Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã servicii de ocupare a forţei de munca;
b) furnizeazã şi finanţeazã, în condiţiile legii, servicii de formare profesionalã, în concordanta cu politica de ocupare a forţei de munca şi cu tendintele care se manifesta pe piata muncii, în scopul facilitãrii încadrãrii în munca;
c) orienteaza persoanele neincadrate în munca şi mediazã între acestea şi angajatori, în vederea realizãrii echilibrului dintre cererea şi oferta forţei de munca;
d) face propuneri privind elaborarea proiectului de buget al Fondului pentru plata ajutorului de şomaj;
e) administreazã bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj şi prezintã Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale raportul sau de execuţie bugetarã;
f) propune Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale proiecte de acte normative în domeniul ocupãrii şi formãrii profesionale şi al protecţiei sociale a persoanelor neincadrate în munca;
g) elaboreazã studii şi analize în domeniul ocupãrii şi formãrii profesionale, care vor fi folosite de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale la elaborarea strategiilor din acest domeniu.
ART. 5
Alte atribuţii ale Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, precum şi atribuţiile agentiilor pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti pot fi stabilite prin statutul Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, cu respectarea prevederilor art. 3.
ART. 6
(1) Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã asigura, fãrã plata, în condiţiile legii, servicii de ocupare şi de formare profesionalã a persoanelor fizice sau juridice interesate.
(2) Principalele servicii de ocupare şi formare profesionalã, furnizate de Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, sunt:
1. Servicii pentru persoane fizice:
a) orientarea şi consilierea persoanelor neincadrate în munca şi a altor persoane, în vederea gasirii unui loc de munca;
b) calificarea şi recalificarea persoanelor neincadrate în munca;
c) reconversia profesionalã a personalului din cadrul agenţilor economici supuşi restructurãrii, în vederea prevenirii somajului;
d) stabilirea şi plata, potrivit legii, a drepturilor de protecţie socialã a persoanelor neincadrate în munca şi a altor categorii socio-profesionale.
2. Servicii pentru persoane juridice:
a) medierea între cererea şi oferta de pe piata muncii;
b) selecţionarea candidaţilor pentru ocuparea locurilor de munca;
c) aplicarea mãsurilor de stimulare pentru crearea de locuri de munca;
d) consiliere pentru crearea de întreprinderi mici şi mijlocii.
ART. 7
(1) Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã poate sa încredinţeze, în condiţiile legii, serviciile de ocupare şi formare profesionalã şi unor prestatori din sectorul public sau privat.
(2) Criteriile de acreditare a prestatorilor de servicii se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.

CAP. 3
Organizarea, funcţionarea şi conducerea Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã

ART. 8
(1) Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã este condusã de consiliul de administraţie.
(2) Consiliul de administraţie este format din reprezentanţi ai organelor administraţiei publice centrale, precum şi ai organizaţiilor patronale şi sindicale, reprezentative la nivel naţional.
ART. 9
(1) Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã este alcãtuit din 15 membri, dupã cum urmeazã:
a) 5 membri, reprezentanţi ai Guvernului, numiţi de primul-ministru;
b) 4 membri, numiţi prin consens de cãtre organizaţiile patronale reprezentative la nivel naţional, şi unul numit de Camera de Comerţ şi Industrie a României;
c) 5 membri, numiţi prin consens de cãtre confederatiile sindicale reprezentative la nivel naţional.
(2) Sunt reprezentative la nivel naţional confederatiile naţionale sindicale şi organizaţiile patronale care îndeplinesc condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicatã.
ART. 10
Atribuţiile consiliului de administraţie sunt stabilite prin statut.
ART. 11
Consiliul de administraţie adopta hotãrâri în domeniile prevãzute în statut.
ART. 12
(1) Durata mandatului membrilor consiliului de administraţie este de 4 ani.
(2) Pe durata mandatului, membrii consiliului de administraţie pot fi revocaţi de cei care i-au numit.
(3) În cazul vacantarii locurilor din consiliul de administraţie ca urmare a demisiei, revocãrii sau decesului, vor fi numiţi noi membri, pana la încheierea mandatului iniţial.
ART. 13
(1) Consiliul de administraţie este legal constituit începând cu data la care sunt numiţi cel puţin 11 dintre membrii acestuia, fiecare parte fiind reprezentatã în consiliu.
(2) Consiliul de administraţie se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, la cererea preşedintelui sau a unei treimi din numãrul membrilor sãi.
(3) Consiliul de administraţie funcţioneazã în mod legal în prezenta a cel puţin 11 dintre membrii sãi.
(4) Hotãrârile consiliului de administraţie se adopta cu votul a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor prezenţi, cu condiţia ca fiecare parte sa fie reprezentatã.
ART. 14
(1) Preşedintele consiliului de administraţie este şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã.
(2) Preşedintele este numit de primul-ministru, dintre membrii consiliului de administraţie, la propunerea ministrului muncii şi protecţiei sociale, cu consultarea partenerilor sociali.
(3) Numirea preşedintelui se face pentru o perioada de 4 ani.
(4) Mandatul înceteazã prin demisie, prin revocare de cãtre primul-ministru, la propunerea motivatã a ministrului muncii şi protecţiei sociale, sau prin deces.
ART. 15
(1) Preşedintele reprezintã Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã în relaţiile cu terţii.
(2) Ministrul muncii şi protecţiei sociale va delega, în fiecare an, atribuţiile sale de ordonator principal de credite pentru bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, dupã aprobarea acestuia, preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã.
(3) Preşedintele exercita şi alte atribuţii, care se stabilesc prin statut.
ART. 16
(1) Conducerea operativã a activitãţii Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã se exercita de cãtre un director general executiv, numit de preşedinte.
(2) Ocuparea postului de director general executiv se face prin concurs, în condiţiile legii.
ART. 17
(1) Agenţiile pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt conduse de un director executiv, numit de cãtre preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã.
(2) Ocuparea postului de director executiv se face prin concurs, în condiţiile legii.
ART. 18
(1) Pentru rezolvarea problemelor legate de activitatea agentiilor pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti, directorii executivi sunt sprijiniti de un consiliu consultativ, format din 15 membri, reprezentând autoritãţile publice locale, organizaţiile sindicale şi patronale, numiţi dupã cum urmeazã:
a) 5 membri, de cãtre prefect, reprezentând autoritãţile publice locale;
b) 5 membri, prin consens, de cãtre organizaţiile sindicale reprezentative la nivel judeţean şi al municipiului Bucureşti;
c) 4 membri, prin consens, de cãtre organizaţiile patronale reprezentative la nivel judeţean şi al municipiului Bucureşti, şi unul, de cãtre camera de comerţ şi industrie teritorialã.
(2) Atribuţiile consiliului consultativ sunt stabilite prin statut.
(3) Dispoziţiile art. 12 se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul membrilor consiliilor consultative.

CAP. 4
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 19
(1) Salarizarea şi alte drepturi ale preşedintelui şi ale personalului din aparatul propriu al Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã şi indemnizaţiile membrilor consiliului de administraţie al acesteia, precum şi salarizarea şi alte drepturi ale personalului agentiilor pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi indemnizaţiile membrilor consiliilor consultative ale acestora se stabilesc prin lege.
(2) Pana la intrarea în vigoare a legii prevãzute la alin. (1), salarizarea personalului Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã se face în conformitate cu prevederile anexei nr. 8 şi, respectiv, ale anexei nr. 9 la <>Legea nr. 40/1991 cu privire la salarizarea Preşedintelui şi Guvernului României, precum şi a personalului Presedentiei, Guvernului şi a celorlalte organe ale puterii executive, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unitãţile bugetare, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 39/1994 privind stabilirea unor coeficienţi de ierarhizare a salariilor de baza pentru personalul din sectorul bugetar, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(3) Pana la intrarea în vigoare a legii prevãzute la alin. (1), membrii Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, care participa la şedinţe, cu excepţia preşedintelui, beneficiazã de o indemnizaţie de şedinţa de 10% din salariul preşedintelui. Totalul sumelor cuvenite unui membru al consiliului de administraţie, ca urmare a participãrii la şedinţe, nu poate depãşi, într-o luna, 20% din salariul lunar al preşedintelui.
(4) Prevederile alineatului precedent se aplica în mod corespunzãtor şi membrilor care fac parte din consiliile consultative, drepturile acestora calculandu-se în raport cu salariul lunar al directorului executiv.
(5) Echivalarea funcţiilor de conducere şi de execuţie ale personalului din Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã şi din agenţiile pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti se face în conformitate cu tabelul prezentat în anexa care face parte integrantã din prezenta lege.
ART. 20
(1) Personalul preluat de cãtre Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã şi de cãtre agenţiile pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, de la direcţiile generale de munca şi protecţie socialã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi, respectiv, de la centrele de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor se considera transferat în interesul serviciului.
(2) Personalul prevãzut la alin. (1) îşi va pãstra salariul de baza şi celelalte drepturi salariale avute anterior, dacã va ocupa aceleaşi funcţii, grade şi trepte profesionale.
(3) Numãrul de posturi din structura Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, care va fi preluat de Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, se determina prin protocol încheiat între cele doua instituţii, în raport cu prevederile art. 3, art. 4 şi ale art. 21 alin. (1) din prezenta lege.
(4) În termen de 30 de zile de la data preluãrii personalului de cãtre Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, Guvernul va modifica, în mod corespunzãtor, atribuţiile şi structura organizatoricã a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
ART. 21
(1) Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã şi, respectiv, agenţiile pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti preiau în administrare, pe baza de protocol, de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale Fondul pentru plata ajutorului de şomaj, terenurile, spaţiile şi bunurile utilizate de Direcţia generalã forta de munca şi şomaj din cadrul ministerului, respectiv cele utilizate de oficiile de forta de munca şi şomaj din direcţiile generale de munca şi protecţie socialã judeţene şi a municipiului Bucureşti, de centrele de calificare, recalificare şi perfecţionare a şomerilor, precum şi alte bunuri mobile şi imobile.
(2) Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã are drept de administrare asupra bunurilor mobile şi imobile dobândite din activitãţi proprii, subvenţii, donaţii sau din alte surse.
(3) Pentru dezvoltarea activitãţilor proprii, autoritãţile publice centrale sau locale pot atribui, în condiţiile prevãzute de lege, terenuri, clãdiri şi spaţii Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, respectiv agentiilor pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(4) Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã poate realiza investiţii, potrivit legii, din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj sau din alte surse stabilite prin statut.
ART. 22
Cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã şi a agentiilor pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti se suporta din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, în limita sumelor aprobate prin acesta, dar nu mai mult de 5% din cheltuielile anuale totale.
ART. 23
Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, precum şi agenţiile pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti vor funcţiona începând cu data de 1 ianuarie 1999.
ART. 24
(1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, partenerii sociali, prevãzuţi la art. 9 alin. (1), vor numi o comisie de pregãtire pentru aplicarea prezentei legi, formatã din 15 membri, în componenta prevãzutã la articolul menţionat.
(2) Membrii comisiei de pregãtire se stabilesc în condiţiile prevãzute la art. 9 alin. (1).
(3) Comisia de pregãtire va elabora, în termen de 30 de zile de la constituire, proiectul de statut al Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã. Proiectul de statut se aproba prin hotãrâre a Guvernului, la initiativa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
(4) Comisia de pregãtire îşi înceteazã activitatea dupã realizarea proiectului de statut.
ART. 25
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã va convoca consiliul de administraţie în prima sa şedinţa plenara, în termen de 15 zile de la aprobarea de cãtre Guvern a statutului Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 2 iunie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
PETRE ROMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 23 iunie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
PAULA MARIA IVANESCU

ANEXA 1


TABEL
privind echivalarea funcţiilor de conducere şi de execuţie ale personalului din Agenţia Nationala pentru Ocupare şi Formare Profesionalã


Funcţiile de conducere din Anexa la <>Legea nr. 40/1991 ,
cadrul Agenţiei Naţionale Funcţia cu care se republicatã, cu modificãrile
pentru Ocupare şi Formare face echivalarea şi completãrile ulterioare,
Profesionalã conform cãreia se face
echivalarea funcţiei
-------------------------------------------------------------------------------
I. Agenţia Nationala pentru
Ocupare şi Formare
Profesionalã:
1. Preşedinte Secretar de stat Anexa nr. 2, poziţia 4
2. Director general
executiv Subsecretar de stat Anexa nr. 2, poziţia 5
II. Agenţiile pentru
ocupare şi formare
profesionalã judeţene
şi a municipiului
Bucureşti:
Director executiv Director general Anexa nr. 9, cap. I lit. B,
poziţia 18
-------------------------------------------------------------------------------

NOTA:
1. Funcţiilor de conducere şi de execuţie din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã li se vor aplica prevederile <>art. 33 alin. (2) din Legea nr. 40/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2. Funcţiilor de conducere şi de execuţie din cadrul agentiilor pentru ocupare şi formare profesionalã judeţene şi a municipiului Bucureşti li se vor aplica prevederile pct. 1 din nota la anexa nr. 9 la <>Legea nr. 40/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016