Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 143 din 21 mai 2007  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2006 privind infiintarea, organizarea si desfasurarea activitatii asezamintelor culturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 143 din 21 mai 2007 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2006 privind infiintarea, organizarea si desfasurarea activitatii asezamintelor culturale

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 351 din 23 mai 2007

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 118 din 21 decembrie 2006 privind înfiinţarea, organizarea şi desfãşurarea activitãţii aşezãmintelor culturale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.038 din 28 decembrie 2006, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul 2, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) în sensul prezentei ordonanţe de urgenţã, aşezãmintele culturale sunt persoane juridice de drept public sau privat, indiferent de forma de organizare şi finanţare, care desfãşoarã activitãţi în domeniul cultural, de informare şi de educaţie permanentã, reprezentând servicii culturale de utilitate publicã, cu rol în asigurarea coeziunii sociale şi a accesului la informaţie."
2. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Autoritãţile administraţiei publice locale pot aproba funcţionarea aşezãmintelor culturale de drept public ca instituţii-gazdã de spectacole şi/sau concerte, asigurând urmãtoarele:
a) existenţa unui imobil care sã dispunã de condiţiile tehnico-administrative necesare prezentãrii de producţii artistice;
b) bugetul necesar funcţionãrii şi acoperirii cheltuielilor aferente prezentãrii de producţii artistice.
(2) Producţiile artistice sunt spectacolele şi/sau concertele definite conform dispoziţiilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 21/2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfãşurarea activitãţii de impresariat artistic."
3. La articolul 4 alineatul (2), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) conservarea, cercetarea, protejarea, transmiterea, promovarea şi punerea în valoare a culturii tradiţionale şi a patrimoniului cultural imaterial;".
4. La articolul 4 alineatul (3), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) conservãrii, cercetãrii şi punerii în valoare a meşteşugurilor, obiceiurilor şi tradiţiilor;".
5. La articolul 4 alineatul (3), dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
"f) organizãrii de rezidenţe artistice."
6. La articolul 5, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Aşezãmintele culturale, instituţii publice, pot purta numele uneia dintre personalitãţile istoriei şi culturii naţionale sau locale; atribuirea denumirii se face conform legislaţiei în vigoare."
7. Articolul 6 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Autoritãţile administraţiei publice în subordinea cãrora funcţioneazã aşezãmintele culturale, instituţii publice, aprobã pentru acestea, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã:
a) regulamentele de organizare şi funcţionare proprii;
b) numãrul de posturi;
c) statul de funcţii;
d) bugetul de venituri şi cheltuieli.
(2) Orice modificare a modului de organizare şi funcţionare a aşezãmintelor culturale, instituţii publice, se aprobã prin actul autoritãţii administraţiei publice centrale, respectiv prin hotãrâre a consiliului local sau a consiliului judeţean, dupã caz, adoptatã cu votul a douã treimi din numãrul total de consilieri.
(3) în cazul aşezãmintelor culturale din subordinea autoritãţilor administraţiei publice locale, prefectul vegheazã la respectarea dispoziţiilor alin. (2), în condiţiile legii."
8. Articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - La nivelul fiecãrui judeţ se organizeazã şi funcţioneazã, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, cel puţin un aşezãmânt cultural, instituţie publicã, în subordinea consiliului judeţean, care poate sprijini metodologic activitatea aşezãmintelor culturale la nivel comunal."
9. La articolul 16 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Veniturile proprii vor fi utilizate numai pentru finanţarea proiectelor şi programelor culturale."
10. La articolul 21, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Ministerul Culturii şi Cultelor poate finanţa din surse alocate de la bugetul de stat, din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, precum şi din alte surse, în condiţiile legii, un Program naţional pentru construirea de sedii pentru aşezãminte culturale în localitãţile unde nu existã asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea aşezãmintelor culturale de drept public, din mediul rural şi mic urban, denumit în continuare Program.
........................................................................................
(3) Programul are ca principale obiective:
a) reabilitarea şi modernizarea infrastructurii culturale;
b) construirea de sedii pentru aşezãminte culturale în localitãţile unde nu existã asemenea instituţii;
c) dotarea aşezãmintelor culturale din mediul rural."
11. La articolul 21, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Dotarea aşezãmintelor culturale din mediul rural, conform alin. (3) lit. c), se va face cu echipamentul de practicã culturalã necesar, pentru:
a) întãrirea rolului aşezãmintelor culturale şi transformarea acestora în centre comunitare de acces la informaţie şi culturã şi de coeziune socialã;
b) diversificarea ofertei culturale;
c) creşterea gradului de acces şi participare a populaţiei rurale la viaţa culturalã."
12. La articolul 21, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Programul se aplicã începând cu anul 2007 şi se va desfãşura pe o perioadã de 3 ani."
13. Articolul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Pentru a putea beneficia de finanţare în cadrul Programului, autoritãţile administraţiei publice locale, singure sau în parteneriat cu alte autoritãţi publice ori cu organizaţii neguvernamentale din ţarã sau din strãinãtate, vor elabora şi vor propune, pe baza unei documentaţii justificative, proiecte care trebuie sã fie însoţite de programe şi proiecte culturale desfãşurate pe o perioadã de minimum 3 ani, precum şi de garanţia asigurãrii unei finanţãri, din resurse proprii sau atrase, de minimum 10% din valoarea totalã a proiectului de construcţie, reabilitare, modernizare şi/sau dotare.
(2) Valorile minime şi cele maxime ale finanţãrilor alocate se stabilesc prin Ghidul operaţional al Programului, potrivit prevederilor art. 26."
14. La articolul 23, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Pentru implementarea Programului se constituie Comisia privind determinarea oportunitãţii de finanţare a proiectelor, denumitã în continuare Comisie, formatã din câte un reprezentant al primului-ministru, al Ministerului Culturii şi Cultelor, al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, al Ministerului Economiei şi Finanţelor, al Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor, al Secretariatului General al Guvernului, prin Departamentul pentru relaţii interetnice, al Asociaţiei Comunelor şi al Asociaţiei Oraşelor din România, desemnaţi prin decizie a primului-ministru, prin ordin al miniştrilor de resort sau prin decizie a preşedintelui asociaţiei, dupã caz."
15. La articolul 25, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Pentru monitorizarea implementãrii Programului, în structura Ministerului Culturii şi Cultelor se înfiinţeazã un compartiment care va funcţiona cu un numãr de 15 posturi, prin suplimentarea numãrului de posturi al aparatului propriu al Ministerului Culturii şi Cultelor."
16. La articolul 25, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Numãrul maxim de posturi prevãzut în anexa nr. 1 la Hotãrârea Guvernului nr. 78/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii şi Cultelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de 192 de posturi, exclusiv demnitarii şi cabinetul ministrului."
17. Dupã articolul 25 se introduce un nou articol, articolul 25^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 25^1. - Autoritãţile administraţiei publice locale care au fost selectate şi beneficiazã de finanţare în cadrul Programului au obligaţia de a menţine destinaţia de aşezãmânt cultural o perioadã de minimum 15 ani."
18. Articolul 26 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Ministerul Culturii şi Cultelor împreunã cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale elaboreazã, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã, Ghidul operaţional al Programului, care va cuprinde: condiţiile de selecţie, cheltuielile eligibile, modul de organizare şi funcţionare a Comisiei, precum şi alte detalii legate de implementarea şi monitorizarea Programului, aprobat prin ordin comun al ministrului culturii şi cultelor şi al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale."

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 21 mai 2007.
Nr. 143.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016