Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 140 din 22 iulie 1999  privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 140 din 22 iulie 1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 346 din 22 iulie 1999
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
În temeiul art. 114 alin. (1) din Constituţia României Guvernul este abilitat ca de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi şi pana la reluarea lucrãrilor Parlamentului în a doua sesiune ordinarã a anului 1999 sa emita ordonanţe în urmãtoarele domenii:

A. Ratificarea unor acorduri internaţionale privind cooperarea în domeniul apãrãrii şi menţinerii pãcii:
1. Ratificarea Acordului privind Forta de Pace Multinationala în Europa de Sud-Est, semnat la Skopje la 26 septembrie 1998, şi a Protocolului adiţional la Acordul privind Forta de Pace Multinationala din Europa de Sud-Est, semnat la Atena la 17 ianuarie 1999.
2. Ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Franceze privind cooperarea în domeniul apãrãrii, semnat la Bucureşti la 24 octombrie 1998.

B. Aprobarea tranzitului trupelor strãine participante la misiunea KFOR, pe teritoriul României, pana la reluarea sesiunii parlamentare.

C. Aderarea României la diferite convenţii şi ratificarea unor convenţii şi tratate, precum şi a altor documente internaţionale:
1. Aderarea României la Convenţia privind facilitarea traficului maritim internaţional (FAL), semnatã la Londra la 9 aprilie 1965.
2. Aderarea României la Convenţia privind standardele minime la bordul navelor comerciale nr. 147/1976, adoptatã de Organizaţia Internationala a Muncii.
3. Ratificarea anexei nr. XI, privind mãsuri speciale pentru creşterea siguranţei maritime, la Convenţia internationala pentru ocrotirea vieţii umane pe mare (SOLAS).
4. Participarea României la procedurile în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Ministrilor ale Consiliului Europei şi regresul statului în urma hotãrârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabila, ca urmare a ratificãrii de cãtre România a Convenţiei pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale.
5. Participarea României la Conferinţa Permanenta Europeanã de Probaţiune.
6. Ratificarea Tratatului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind asistenta juridicã în materie penalã, semnat la Washington la 26 mai 1999.
7. Ratificarea Tratatului dintre România şi Republica Polona privind asistenta juridicã şi relaţiile juridice civile, semnat la Bucureşti la 15 mai 1999.
8. Aderarea României la Convenţia cu privire la suprimarea cerintei legalizarii actelor publice strãine, adoptatã la Haga la 5 octombrie 1961.
9. Ratificarea Convenţiei europene privind imprescriptibilitatea crimelor impotriva umanitãţii şi a crimelor de rãzboi, adoptatã la 26 noiembrie 1968 la O.N.U.
10. Ratificarea Convenţiei europene privind recunoaşterea internationala a hotãrârilor represive.
11. Ratificarea Convenţiei europene privind transferul de proceduri în materie penalã.
12. Ratificarea Convenţiei penale asupra coruptiei.
13. Ratificarea Protocolului adiţional la Convenţia privind transferul persoanelor condamnate.
14. Facilitarea aplicãrii convenţiilor internaţionale în materie de transfer al persoanelor condamnate, la care România este parte, în privinta predãrii-preluãrii condamnaţilor.
15. Aprobarea participãrii României la Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO), autorizat a se constitui prin Rezoluţia Comitetului Ministrilor Consiliului Europei nr. 98/7 din 5 mai 1998.
16. Ratificarea Cartei Europene a Limbilor Regionale şi Minoritare.
17. Ratificarea Addendei la memorandumurile de finanţare PHARE privind Programul de combatere a efectelor dezastrelor cauzate de inundatii, semnat la Bucureşti la 24 decembrie 1998.
18. Ratificarea Memorandumului de finanţare PHARE privind Facilitatea de recuperare (Pre-Ins Facility) 1998, semnat la Bucureşti la 24 decembrie 1998.
19. Ratificarea Memorandumului de finanţare PHARE privind Facilitatea pentru infrastructuri de mari dimensiuni pe anul 1998.
20. Ratificarea Memorandumului de finanţare PHARE privind Programul de restructurare a întreprinderilor şi conversia profesionalã (RICOP) 1999.
21. Ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi FIDA, destinat finanţãrii Proiectului privind dezvoltarea ruralã a Muntilor Apuseni.
22. Ratificarea Acordului de asistenta financiarã nerambursabila dintre România şi B.I.R.D., destinat finanţãrii proiectului privind Managementul conservãrii biodiversitatii.
23. Modificarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 35/1994 privind ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi B.E.R.D., destinat finanţãrii Proiectului Piata de Gros Bucureşti.
24. Ratificarea Acordului de împrumut dintre România, B.E.I. şi Regia Autonomã "Metrorex", destinat finanţãrii Proiectului de modernizare a metroului din Bucureşti - transa a III-a.
25. Ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi B.I.R.D., destinat finanţãrii Proiectului de închidere a minelor şi de atenuare a impactului social; ratificarea Scrisorii de acord dintre România, reprezentatã de cãtre Ministerul Finanţelor, şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare privind acordarea unui avans în valoare de 500.000 dolari S.U.A. din viitorul împrumut pentru finanţarea Proiectului de închidere a minelor şi de atenuare a impactului social.
26. Ratificarea Aranjamentului stand-by cu F.M.I.
27. Ratificarea Acordului de împrumut PSAL (împrumut de ajustare structuralã a sectorului privat) dintre România şi B.I.R.D.
28. Ratificarea Acordului de împrumut PIBL (împrumut pentru dezvoltarea institutionala a sectorului privat) dintre România şi B.I.R.D.
29. Ratificarea Acordului de împrumut dintre România, B.E.I. şi Regia Autonomã de Transport Timişoara, destinat finanţãrii Proiectului privind modernizarea infrastructurii la reţeaua de transport în comun cu tramvaiul în municipiul Timişoara.
30. Ratificarea Acordului de împrumut dintre România, B.E.I. şi Regia Autonomã de Termoficare Cluj-Napoca, destinat finanţãrii Proiectului pentru reabilitarea sistemului de termoficare din municipiul Cluj-Napoca.
31. Ratificarea Acordului comercial dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite Mexicane, semnat la Ciudad de Mexico la 3 septembrie 1998.
32. Ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi FDSCE, destinat finanţãrii Proiectului privind extinderea spitalului Gura Ocnitei.

D. Finanţe, contabilitate, taxe, accize, impozite, tarife şi amenzi cu caracter administrativ:
1. Actualizarea, în funcţie de rata inflaţiei, a unor taxe stabilite în sume fixe, pentru serviciile consulare prestate în favoarea unor persoane fizice şi juridice.
2. Constituirea unui fond special pentru finalizarea unor lucrãri de consolidare la Palatul de Justiţie prin prelevarea unei cote de 30% din taxele judiciare.
3. Finanţarea activitãţii Direcţiei Generale a Penitenciarelor din subordinea Ministerului Justiţiei.
4. Reglementarea destinaţiei sumelor încasate din amenzile cu caracter administrativ aplicate de procurori.
5. Scutirea de la plata taxelor vamale a importului de materiale, echipament şi instalaţii sportive al federaţiilor sportive naţionale şi al Comitetului Olimpic Roman.
6. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 23/1998 privind finanţarea şi din alte surse decât bugetul de stat a unor activitãţi specifice de administrare a rezervelor de stat, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 239/1998 .
7. Alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru acoperirea cheltuielilor de receptionare, depozitare şi pãstrare a graului din recolta anului 1999.
8. Mãsuri pentru asigurarea finanţãrii acţiunilor legate de aplicarea <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã.
9. Modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 privind regimul accizelor şi al altor impozite indirecte şi a <>Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adãugatã; reducerea taxei pe valoarea adãugatã pentru zahãr rafinat, conserve de legume şi fructe, cartofi pentru samanta şi consum din producţia interna, precum şi pentru alte produse agroalimentare; unificarea regimului fiscal aplicabil cãrţilor şi publicaţiilor de cultura.
10. Modificarea <>Legii serviciilor poştale nr. 83/1996 , în scopul netarifarii trimiterilor poştale ale muzeelor şi bibliotecilor.
11. Modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/1996 privind îmbunãtãţirea sistemului de finanţare a instituţiilor publice de cultura finanţate din venituri extrabugetare şi alocaţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, a sistemului de salarizare a personalului din aceste instituţii, precum şi îmbunãtãţirea salarizarii personalului din instituţiile şi activitãţile cu profil cultural.
12. Finanţarea unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar de stat; constituirea fondului special de sustinere a învãţãmântului de stat.
13. Reglementãri privind impunerea pe venit; impunerea pe venitul global.
14. Stabilirea listei cuprinzând produsele care fac obiectul scutirii de taxe vamale; facilitarea şi încurajarea sectorului de tehnologie a informatiei pentru soluţionarea problemei Anul 2000.
15. Scutirea de T.V.A. a produselor de tehnica militarã care se achiziţioneazã pentru inzestrarea Ministerului Apãrãrii Naţionale, din producţia interna.
16. Modificarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 66/1997 privind scutirea de plata a impozitelor pe salarii şi/sau pe venituri realizate de consultanţi strãini pentru activitãţile desfãşurate în România în cadrul unor acorduri de împrumut.
17. Rectificarea bugetului de stat pe anul 1999.
18. Rectificarea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 1999.
19. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României de cãtre Comunitatea Europeanã, precum şi a fondurilor de cofinantare aferente acestora.
20. Controlul financiar intern al instituţiilor publice şi al utilizãrii fondurilor publice.
21. Reglementãri privind achiziţiile publice.
22. Modificarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 66/1994 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobatã prin <>Legea nr. 128/1994 .
23. Reglementãri privind controlul financiar-fiscal.
24. Reglementãri privind administrarea veniturilor şi controlul la contribuabilii mari.
25. Reglementãri privind apãrarea intereselor financiare ale statului şi combaterea fraudei.
26. Reglementãri privind controlul financiar şi auditul intern.
27. Reglementãri privind finanţele publice.
28. Reglementãri privind protecţia datelor personale.
29. Mãsuri pe linia restructurãrii unor bãnci cu capital de stat.

E. Apãrare nationala:
1. Organizarea şi funcţionarea Ministerului Apãrãrii Naţionale.
2. Abilitarea Ministerului Apãrãrii Naţionale de a angaja şi executa prestãri de servicii.
3. Separarea Sectiei nr. 5 explozivi minieri de Societatea Comercialã NITRAMONIA - S.A. Fagaras, în vederea includerii acesteia în sectorul producţiei de apãrare.
4. Modificarea şi completarea Decretului nr. 247/1977 cu privire la încadrarea cadrelor militare permanente în grupele I, II sau III de munca.

F. Agricultura:
1. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 54/1999 privind asigurarea unor facilitãţi furnizorilor de îngrãşãminte chimice şi de uz fitosanitar.
2. Organizarea şi funcţionarea cooperaţiei rurale.
3. Organizarea şi funcţionarea pieţei produselor agroalimentare în România şi a organizaţiilor interprofesionale pe produse.
4. Creditul agricol.
5. Creditul mutual agricol.
6. Mãsuri pentru creşterea şi ameliorarea raselor de animale.
7. Organizarea şi funcţionarea asociaţiilor utilizatorilor de apa.
8. Înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului şi a Fondului de dezvoltare a agriculturii.
9. Modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/1999 privind sprijinul acordat de stat producãtorilor agricoli pentru achiziţionarea de tractoare, combine, maşini şi utilaje agricole, precum şi de instalaţii pentru irigat din producţia interna.
10. Reglementãri privind certificatele de depozit.
11. Modificarea şi completarea <>Legii nr. 165/1998 privind constituirea, la dispoziţia Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, a fondului pentru finanţarea cheltuielilor aferente lucrãrilor agricole din sectorul vegetal şi a celor pentru creşterea animalelor în perioada 1998-2000.
12. Mãsuri de protecţie pentru personalul unitãţilor bugetare şi extrabugetare aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, al cãrui contract individual de munca va fi desfãcut ca urmare a concedierilor colective determinate de restructurarea acestor unitãţi.

G. Industrie:
1. Reglementãri privind activitatea din sectorul gazelor naturale; înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale - ANRGN.
2. Atestarea agenţilor economici producãtori de bunuri şi acordarea permisului de operare.
3. Reglementãri privind calitatea lucrãrilor de montaj, utilaje, echipamente şi instalaţii tehnologice.
4. Constituirea Fondului special pentru reducerea riscului seismic, explozii mari la suprafata şi în subteran, accidente chimice şi avarierea grava a conductelor magistrale şi urbane la echipamente şi instalaţii industriale.
5. Mãsuri pentru realizarea obiectivului de investiţii "Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda 5 x 700 MW".
6. Mãsuri pentru reglementarea activitãţii specifice producţiei militare.
7. Modificarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 .
8. Introducerea în bugetul Ministerului Industriei şi Comerţului a cheltuielilor pentru plata cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale de metrologie din care România face parte ca membru cu drepturi depline.
9. Acordarea unor facilitãţi privind plata consumului de energie, motorina şi gaze, în vederea stimulãrii producţiei agricole.
10. Mãsuri pentru stimularea agenţilor economici, prin îmbunãtãţirea procedurilor privind accesul la amplasarea de noi obiective de investiţii.
11. Reglementãri privind scoaterea din funcţiune a unor mijloace fixe uzate fizic sau moral, neamortizate, aparţinând agenţilor economici din construcţii.

H. Transporturi:
1. Modificarea şi completarea <>Legii nr. 118/1996 privind constituirea şi utilizarea Fondului special al drumurilor publice.
2. Modificarea <>Legii nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere.
3. Investigarea tehnica a accidentelor şi incidentelor din aviaţia civilã.
4. Reglementarea transferului unor echipamente specifice sectorului de drumuri, achiziţionate din împrumuturi acordate de cãtre instituţiile financiare internaţionale societãţilor comerciale înfiinţate prin reorganizarea Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România.
5. Mãsuri pentru garantarea furnizarii de servicii publice în domeniul transporturilor.
6. Stabilirea regulilor pentru transportul combinat de mãrfuri.
7. Reguli privind transportul mãrfurilor periculoase pe calea feratã.
8. Reguli privind transportul rutier al mãrfurilor periculoase.
9. Cerinţe minime pentru navele care transporta mãrfuri periculoase sau poluante, la intrarea sau la ieşirea acestora din porturi.
10. Aplicarea standardelor internaţionale de siguranta a navei, prevenirea poluarii şi condiţiile de viata şi de munca la bordul navei.
11. Cãlãtoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe cãile ferate romane.
12. Mãsuri de accelerare a procesului de armonizare a legislaţiei transporturilor din România cu legislaţia europeanã.
13. Aprobarea Programului strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Bucureşti-Otopeni.
14. Modificarea anexei A "Descriere tehnica" la <>Legea nr. 46/1993 pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Europeanã de Investiţii, semnat la Luxemburg şi Bruxelles la 10 mai 1993, ca urmare a reevaluarii proiectului de reabilitare a drumurilor.

I. Cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã:
1. Adoptarea termenilor şi condiţiilor de participare a României la programele Comunitãţii Europene în domeniul cercetãrii, dezvoltãrii tehnologiei şi demonstratiilor şi la programele de cercetare şi activitãţile de instruire.
2. Reglementãri procedurale privind protecţia proprietãţii intelectuale.
3. Acordarea certificatului complementar de protecţie pentru medicamente şi produse fitofarmaceutice.

J. Educaţie nationala:
1. Acordarea în folosinta de suprafeţe agricole pentru cadrele didactice din mediul rural.
2. Înfiinţarea Centrului de management pentru finanţarea învãţãmântului superior şi a cercetãrii ştiinţifice universitare.

K. Sãnãtate:
1. Modificarea şi completarea <>Legii nr. 98/1994 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale de igiena şi sãnãtate publica.
2. Reglementãri privind asistenta medicalã.
3. Modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/1992 privind finanţarea ocrotirii sãnãtãţii, aprobatã prin <>Legea nr. 114/1992 .
4. Organizarea şi funcţionarea unitãţilor sanitare din subordinea Ministerului Sãnãtãţii.
5. Reglementarea regimului de producere, circulaţie şi comercializare a produselor medicamentoase.

L. Protecţia mediului şi a pãdurilor:
1. Regimul comercial şi introducerea unor restrictii la utilizarea hidrocarburilor halogenate care distrug stratul de ozon.
2. Mãsuri privind accesibilitatea fondului forestier, prin construirea de drumuri forestiere, în perioada 2000-2010, în contrapartida cu masa lemnoasã.

M. Sport:
- Reglementarea obligativitatii avizãrii de cãtre Ministerul Tineretului şi Sportului a schimbãrii destinaţiei sau desfiinţãrii unor baze sportive aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale.

N. Minoritãţi naţionale:
1. Modificarea <>Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, cu modificãrile ulterioare.
2. Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului pentru Minoritãţi Naţionale.

O. Probleme ale revoluţionarilor din decembrie 1989:
1. Prelungirea termenului prevãzut la <>art. 3 alin. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/1997 pentru constituirea Comisiei speciale de verificare a certificatelor eliberate în baza <>Legii nr. 42/1990 .
2. Organizarea şi finanţarea aniversarii a 10 ani de la Revoluţia anticomunista romana.

P. Protecţia consumatorilor:
1. Reglementarea contractelor negociate în afarã spaţiilor comerciale.
2. Reglementarea comercializãrii pachetelor de servicii turistice.
3. Reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor.

Q. Salarizare:
- Abrogarea anexei nr. 11 la <>Legea nr. 40/1991 cu privire la salarizarea Preşedintelui şi Guvernului României, precum şi a personalului Presedentiei, Guvernului şi al celorlalte organe ale puterii executive, republicatã, în scopul atragerii de specialişti de cãtre autoritãţile administraţiei publice pentru realizarea unor activitãţi determinate.

R. Statistica:
- Modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii publice, pentru alinierea la legislaţia oficiilor de statistica din ţãrile Uniunii Europene.

S. Organizarea unor profesii:
- Organizarea profesiei de administrator judiciar şi lichidator.

T. Contravenţii:
- Modificarea şi completarea <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) În conformitate cu dispoziţiile art. 114 alin. (3) din Constituţia României, pana la reluarea lucrãrilor Parlamentului în a doua sesiune ordinarã a anului 1999, ordonanţele emise de Guvern în temeiul art. 1 din prezenta lege vor fi depuse la Camera Deputaţilor şi la Senat spre aprobare, potrivit procedurii legislative, nerespectarea termenului atragand încetarea efectelor acestora.
(2) Ordonanţele depuse de Guvern potrivit alin. (1) vor fi dezbãtute cu prioritate.
ART. 3
În domeniile de abilitare prevãzute în prezenta lege, dacã au fost adoptate proiecte de lege sau propuneri legislative de cãtre una dintre Camerele Parlamentului ori au fost elaborate şi depuse rapoarte ale comisiilor permanente sesizate în fond, acestea vor fi avute în vedere de Guvern la emiterea ordonanţelor.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comuna din 1 iulie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI
DEPUTAŢILOR
ION DIACONESCU

PREŞEDINTELE SENATULUI
PETRE ROMAN

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016