Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 139 din 29 decembrie 1995  Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 139 din 29 decembrie 1995 Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 303 din 30 decembrie 1995
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Societatea Nationala de Cruce Roşie din România este persoana juridicã de drept public, autonomã, neguvernamentala, apolitica şi fãrã scop patrimonial. Ea îşi desfãşoarã activitatea cu caracter umanitar, ca organizaţie de ajutor voluntar, auxiliara a autoritãţii publice.
ART. 2
(1) Societatea Nationala de Cruce Roşie din România se organizeazã şi funcţioneazã pe baza statutului propriu, ca singura societate de Cruce Roşie, atît în timp de pace, cît şi în timp de rãzboi, în baza legii şi a Convenţiilor de la Geneva din 1949 la care România este parte.
(2) Principiile fundamentale, morale şi juridice dupã care se desfãşoarã activitatea Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România sînt cele ale Miscarii Internaţionale de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie: umanitate, impartialitate, neutralitate, independenta, voluntariat, unitate şi universalitate.
ART. 3
(1) Activitatea Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România este deschisã tuturor, iar acţiunile sale umanitare se desfãşoarã pe întreg teritoriul tarii.
(2) Societatea Nationala de Cruce Roşie din România participa la activitãţi cu caracter internaţional, organizate în conformitate cu convenţiile încheiate în acest domeniu, la care România este parte, precum şi la alte acţiuni internaţionale cu caracter umanitar.
ART. 4
(1) Emblema Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România, adoptatã la fondarea acesteia, în data de 4 iulie 1876, este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta lege.
(2) Emblema Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România reprezintã o cruce, alcãtuitã din cinci patrate egale, de culoare roşu vermion, asezata pe fond alb şi inconjurata de doua cercuri concentrice de aceeaşi culoare. În spaţiul dintre cele doua cercuri este înscrisã, cu litere majuscule de culoare roşu vermion, pe fond alb, inscripţia: SOCIETATEA NATIONALA DE CRUCE ROŞIE . ROMÂNIA .
ART. 5
(1) Emblema, ca semn indicativ, se foloseşte, în timp de pace, de cãtre:
a) Societatea Nationala de Cruce Roşie din România, în timpul manifestãrilor sau al campaniilor pentru colecta de fonduri;
b) terţe persoane juridice asociate la acţiuni de natura celor prevãzute la lit. a);
c) mijloacele de transport;
d) posturile de prim-ajutor, dacã sînt destinate exclusiv îngrijirii gratuite.
(2) Autorizaţia pentru folosirea acestei embleme în cazurile prevãzute la lit. b)-d) se emite de cãtre Societatea Nationala de Cruce Roşie din România.
(3) În timp de conflict armat, emblema, ca semn indicativ, se foloseşte, în exclusivitate, de cãtre Societatea Nationala de Cruce Roşie din România.
ART. 6
(1) Emblema, ca semn protector, poate fi folositã în timp de pace de cãtre Societatea Nationala de Cruce Roşie din România.
(2) În timp de conflict armat, emblema, ca semn protector se foloseşte de cãtre:
a) serviciile sanitare ale forţelor armate;
b) Societatea Nationala de Cruce Roşie din România, numai pentru personalul propriu şi pentru materialele prin care îşi da concursul serviciului sanitar oficial, supunindu-se regulamentelor militare;
c) spitalele civile, recunoscute ca atare de stat şi autorizate sa utilizeze emblema în scop de protecţie;
d) alte societãţi de ajutor voluntar autorizate în acest sens, numai pentru personalul şi materialele afectate în exclusivitate serviciilor sanitare, supuse regulamentelor militare.
(3) Autorizarea folosirii emblemei ca semn protector, în caz de conflict armat, se face de cãtre Guvernul României.
ART. 7
Societatea Nationala de Cruce Roşie din România funcţioneazã în spaţiile proprii şi în cele repartizate în acest sens pînã în prezent, precum şi în alte spaţii locative care se pun la dispoziţie de cãtre consiliile locale, judeţene sau al municipiului Bucureşti, dupã caz, în vederea desfãşurãrii activitãţii, şi beneficiazã de aceleaşi mãsuri de protecţie pe care legea le stabileşte în favoarea instituţiilor publice.
ART. 8
Societatea Nationala de Cruce Roşie din România, fiind o instituţie de utilitate publica, are, în aceasta calitate, dreptul de a cere concursul tuturor autoritãţilor publice, iar acestea au obligaţia de a-l acorda.
ART. 9
Sediul central al Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România este în municipiul Bucureşti.

CAP. 2
Scopul şi principalele atribuţii ale Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România

ART. 10
Societatea Nationala de Cruce Roşie din România acţioneazã, în orice împrejurare, în scopul prevenirii şi alinarii suferintelor oamenilor, fãrã nici o deosebire în ceea ce priveşte naţionalitatea, rasa, religia, virsta, sexul, apartenenţa militarã, socialã sau politica.
ART. 11
Principalele atribuţii ale Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România sînt:
a) sa acţioneze în caz de conflict armat, iar în timp de pace sa se pregãteascã şi sa acţioneze, ca auxiliara a autoritãţilor publice, în toate domeniile prevãzute de Convenţiile de la Geneva din 1949 şi în favoarea tuturor celor aflaţi în suferinta, atît persoane civile, cît şi militare;
b) sa contribuie la ameliorarea stãrii de sãnãtate, la prevenirea imbolnavirilor şi la alinarea suferintelor prin programe de întrajutorare în beneficiul colectivitãţii;
c) sa organizeze, la nivel naţional şi local, dupã caz, servicii de ajutoare de urgenta în favoarea victimelor dezastrelor, indiferent de cauzele şi natura acestora;
d) sa recruteze, sa instruiascã şi sa punã la dispoziţie personalul necesar pentru realizarea misiunii sale;
e) sa promoveze participarea copiilor şi a tinerilor la activitãţile specifice;
f) sa autorizeze folosirea emblemei, pe timp de pace, conform legii;
g) sa organizeze şi sa participe la acţiuni internaţionale de ajutorare a victimelor, indiferent de cauzele şi de natura dezastrelor;
h) sa facã cunoscut opiniei publice, în special copiilor şi tineretului, acţiunile sale, cît şi pe cele ale Miscarii Internaţionale de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie, precum şi Principiile fundamentale ale Crucii Roşii, idealurile pãcii, respectului şi înţelegerii între toţi oamenii şi toate popoarele;
i) sa încheie convenţii de colaborare şi sa alcatuiasca programe de acţiune comune cu alte societãţi sau asociaţii care desfãşoarã activitãţi umanitare, cu ministere şi alte instituţii de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, în vederea realizãrii misiunii sale umanitare;
j) sa participe, pe baza programelor iniţiate de Ministerul Sãnãtãţii, la recrutarea donatorilor de singe, la combaterea unor epidemii şi la alte acţiuni.
ART. 12
Presa, radioul şi televiziunea asigura, în mod gratuit, popularizarea acţiunilor umanitare organizate de Societatea Nationala de Cruce Roşie din România.

CAP. 3
Componenta, organizare şi patrimoniu

ART. 13
(1) Societatea Nationala de Cruce Roşie din România este deschisã tuturor cetãţenilor, fãrã deosebire de naţionalitate, rasa, sex, religie, profesiune, apartenenţa socialã sau politica.
(2) Calitatea de membru al Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România, drepturile şi obligaţiile corespunzãtoare se reglementeazã conform statutului şi regulamentului, adoptate de adunarea generalã.
ART. 14
Societatea Nationala de Cruce Roşie din România este organizatã pe principiul teritorialitatii, conform statutului şi regulamentului propriu.
ART. 15
Patrimoniul Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România este format din bunuri mobile şi imobile, provenind din:
a) cotizatii;
b) donaţii şi legate testamentare;
c) sponsorizãri, contribuţii în numerar şi bunuri din partea oricãrei persoane fizice sau juridice, romane sau strãine;
d) venituri din organizarea de manifestãri publice, tombole, baluri şi alte asemenea acţiuni, precum şi din activitãţi productive specifice, compatibile cu obiectivele sale;
e) editarea şi vînzarea de periodice proprii, publicaţii şi cãrţi privind domeniul sau de activitate.
ART. 16
Anual se vor stabili, prin legea bugetului de stat, cheltuieli pentru cotizatia de membru al Federaţiei Internaţionale a Societãţilor de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie şi a contribuţiei la finanţarea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, precum şi pentru asigurarea realizãrii atribuţiilor Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România, prevãzute la art. 11 lit. a)-d), e), g) şi h).
ART. 17
(1) Bunurile mobile şi imobile din patrimoniul Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România, precum şi materialele pe care aceasta le primeşte sau le expediazã, în ţara sau în strãinãtate, în vederea realizãrii misiunii sale umanitare, sînt scutite de orice fel de impozite sau taxe.
(2) Acţiunile în justiţie pentru valorificarea drepturilor sale de orice natura sînt scutite de taxa de timbru.
ART. 18
În caz de catastrofe, calamitati naturale, precum şi în timp de conflict armat, transportul personalului Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România, aflat în misiune, în baza legitimatiei de serviciu, este gratuit pe orice mijloc de transport care aparţine regiilor autonome sau societãţilor comerciale.
ART. 19
Anual, în cursul lunilor mai şi septembrie, se organizeazã "Luna Crucii Roşii din România".
ART. 20
(1) În cursul lunilor mai şi septembrie, toate instituţiile de cultura şi organizaţiile sportive vor percepe un tarif suplimentar de 200 de lei, cu ocazia manifestãrilor culturale şi sportive organizate în aceste luni.
(2) Perceperea tarifului suplimentar se va face pe baza unui timbru care poarta emblema Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România, emis de aceasta şi care se aplica pe bilete.
(3) Sumele realizate din vînzarea timbrelor vor fi depuse în contul Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România.
ART. 21
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga: <>Decretul nr. 561/1973 privind organizarea şi funcţionarea formatiunilor sanitare voluntare ale Societãţii de Cruce Roşie din Republica Socialistã România; <>Decretul nr. 281/1981 privind organizarea "Saptaminii Crucii Roşii" din Republica Socialistã România, precum şi alte dispoziţii contrare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 20 decembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 20 decembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN


ANEXA 1

Anexa cu emblema SOCIETĂŢII NAŢIONALE DE CRUCE ROŞIE DIN ROMÂNIA se gãseşte în Monitorul Oficial nr. 303 din 30 decembrie 1995.

-------------------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016