Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 136 din 29 iunie 1998  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 45/1997 privind infiintarea Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 136 din 29 iunie 1998 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 45/1997 privind infiintarea Societatii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM" - S.A.

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 241 din 2 iulie 1998

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 45 din 28 august 1997 privind înfiinţarea Societãţii Comerciale "Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM" - S.A., emisã în temeiul <>art. 1 lit. h) din Legea nr. 134/1997 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 223 din 29 august 1997, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Capitalul social iniţial al Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. este în valoare de 62.819.825.000 lei, împãrţit în 2.512.793 acţiuni nominative în valoare nominalã de 25.000 lei, şi se constituie prin preluarea capitalului Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. pe baza bilanţului contabil întocmit la data de 30 septembrie 1997.
(2) Capitalul social iniţial este deţinut de:
- statul roman, reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin preluarea cotei de 70% detinuta de Fondul Proprietãţii de Stat, în suma de 43.973.878.000 lei, reprezentând 1.758.955 acţiuni nominative în valoare nominalã de 25.000 lei;
- Societatea de Investiţii Financiare Muntenia, pentru cota de 30% în suma de 18.845.947.000 lei, reprezentând 753.838 acţiuni nominative în valoare de 25.000 lei.
(3) Capitalul social iniţial este subscris şi vãrsat integral în cotele prevãzute la alin. (2) de cãtre statul roman şi de Societatea de Investiţii Financiare Muntenia.
(4) Capitalul social iniţial al Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. se majoreazã, în baza prevederilor art. 19 din prezenta ordonanta, cu suma de 682.880.675.000 lei, transformata în capital subscris şi vãrsat în întregime de statul roman, împãrţit în 27.315.227 acţiuni nominative în valoare nominalã de 25.000 lei.
(5) Capitalul social majorat conform alin. (4) se compune din:
- 422.060.808.000 lei, reprezentând echivalentul a 102.388.373 dolari S.U.A., plãtiţi pana la data de 27 septembrie 1997 de cãtre Ministerul Finanţelor pentru rate, dobânzi şi comisioane, aferente creditelor contractate de Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. pentru achiziţionarea de aeronave;
- 260.819.867.000 lei, reprezentând majorãri datorate Ministerului Finanţelor pana la data de 27 septembrie 1997 de cãtre Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. pentru întârzieri la plata ratelor, dobânzilor şi a comisioanelor, aferente creditelor pentru achiziţionarea de aeronave.
Majorarea capitalului social este subscrisã exclusiv de cãtre statul roman, reprezentat de Ministerul Transporturilor, acesta fiind vãrsat în întregime.
(6) Dupã majorare, capitalul social al Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. este de 745.700.500.000 lei, împãrţit în 29.828.020 acţiuni în valoare nominalã de 25.000 lei, fiind deţinut dupã cum urmeazã:
- 726.854.553.000 lei de cãtre statul roman, reprezentat prin Ministerul Transporturilor, împãrţit în 29.074.182 acţiuni în valoare nominalã de 25.000 lei;
- 18.845.947.000 lei de cãtre Societatea de Investiţii Financiare Muntenia, împãrţit în 753.838 acţiuni în valoare nominalã de 25.000 lei."
2. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Capitalul social aferent cotei deţinute de stat la Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. va putea fi privatizat, potrivit legilor în vigoare, pana la limita deţinerii poziţiei de control."
3. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. are ca obiect principal de activitate executarea de transporturi aeriene interne şi internaţionale, de cãlãtori, de bagaje, de mãrfuri şi posta, prin curse regulate şi charter, precum şi prestaţii legate de transportul aerian, respectiv comercializarea de regim duty-free, handling, catering, transport terestru în continuarea transportului aerian şi alte activitãţi stabilite prin statutul societãţii."
4. Articolul 5 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. nu poate sa participe la societãţi comerciale care au ca obiect de activitate producţia de material aeronautic."
5. Articolul 8 alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Adunarea generalã a actionarilor alege consiliul de administraţie al Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. În perioada în care statul deţine poziţia de control, reprezentanţii acestuia în consiliul de administraţie, precum şi preşedintele consiliului de administraţie sunt numiţi prin ordin al ministrului transporturilor."
6. Articolul 9 alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Componenta consiliului de administraţie, atribuţiile acestuia şi ale preşedintelui se stabilesc prin statutul societãţii."
7. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Consiliul de administraţie al Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. este numit pe o perioada de 4 ani.
(2) Mandatul membrilor consiliului de administraţie înceteazã, de drept, în cazul în care aceştia pierd calitatea pe care au avut-o la numire sau atunci când devin incompatibili ca administratori, prin demisie sau prin deces.
(3) În cazurile prevãzute la alin. (2), mandatul inlocuitorilor respectivilor membri ai consiliului de administraţie nu poate depãşi durata rãmasã pana la expirarea mandatului acordat membrilor înlocuiţi."
8. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Membrii consiliului de administraţie al Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A., precum şi preşedintele acestuia trebuie sa îndeplineascã, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) sa aibã cetãţenie romana şi domiciliul în România;
b) sa aibã capacitatea de exerciţiu deplina."
9. Articolul 12 alineatul (2) se abroga.
10. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Consiliul de administraţie al Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. supune aprobãrii Ministerului Transporturilor, în calitate de reprezentant al statului, strategia de dezvoltare a companiei pe termen scurt, mediu şi lung, având în vedere planul de restructurare şi de retehnologizare a acesteia, în perioada în care statul deţine poziţia de control a companiei."
11. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Ministerul Transporturilor, cu avizul Ministerului Finanţelor, supune aprobãrii Guvernului programele generale ale angajamentelor de plata eşalonate pe mai mulţi ani, bugetul anual de venituri şi cheltuieli, proiectele complementare din cursul anului, precum şi statutul sau orice modificare ulterioara a acestuia, la propunerea consiliului de administraţie, cu acordul adunãrii generale a actionarilor Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A."
12. Articolul 15, alineatele (1) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) În perioada în care statul deţine poziţia de control, Ministerul Transporturilor supune aprobãrii Guvernului, cu avizul Ministerului Finanţelor, programul de investiţii, de retehnologizare, de achizitionare de material aeronautic, liniile aeriene ce urmeazã a fi exploatate, o data cu bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, la propunerea consiliului de administraţie, cu acordul adunãrii generale a actionarilor societãţii."
"(3) Pentru achiziţionarea de aeronave noi, de alte tipuri decât cele aflate în dotare, se va solicita şi avizul Ministerului Apãrãrii Naţionale."
13. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - În vederea asigurãrii necesitãţilor statului în situaţiile care implica apãrarea şi siguranta nationala, precum şi ordinea publica, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. va încheia protocoale cu ministerele şi/sau cu instituţiile interesate."
14. Articolul 18 alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Obligaţiile de plata restante la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe cãtre regiile autonome <<Autoritatea Aeronautica Civilã Romana>> şi <<Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian>> - ROMATSA, precum şi majorãrile de întârziere aferente acestora se vor transforma în acţiuni, ce urmeazã a fi cotate pe piata de capital. Cu valoarea acţiunilor emise se majoreazã capitatul social al Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A."
15. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Sumele achitate pana la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de cãtre Ministerul Finanţelor, reprezentând ratele, dobânzile şi comisioanele, aferente creditelor externe contractate de Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. pentru achiziţionarea de aeronave, precum şi majorãrile de întârziere aferente acestora se transforma în capital şi vor majorã capitalul social deţinut de statul roman la Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A."
16. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Statul roman, prin bugetul de stat anual aprobat pentru Ministerul Transporturilor, preia pentru Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. obligaţiile de plata ale acesteia, nescadente pana la data prezentei ordonanţe, conform condiţiilor şi perioadelor prevãzute în contractele aflate în derulare pentru achiziţionarea de aeronave, pentru intreaga suma a împrumutului, împreunã cu dobânzile şi comisioanele aferente, contractate de la bãnci sau de la alte instituţii de credit.
(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) se va face în completarea surselor proprii ale Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A.
(3) Contravaloarea plãţilor efectuate conform prevederilor alin. (1), precum şi a celor ce se vor achitã în continuare de stat pentru achiziţionarea de aeronave noi se transforma în capital şi va majorã capitalul social deţinut de statul roman la Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A.
(4) Sumele achitate de cãtre stat pentru realizarea programelor de investiţii, retehnologizare şi achizitionare de material aeronautic ale Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A., asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, în conformitate cu prevederile art. 15, se transforma la finele fiecãrui an în capital şi vor majorã capitalul social deţinut de statul roman la Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A.
(5) Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. va emite acţiuni nominative în favoarea statului roman, pana la cuantumul sumelor reprezentând plãţile efectuate de cãtre statul roman, urmând a se proceda la majorarea capitalului social privat, prin vânzare de acţiuni.
(6) Vânzarea acţiunilor nominative se va face conform legii, cu respectarea prevederilor art. 3, contravaloarea acestora fãcându-se venit la bugetul de stat, prin Ministerul Finanţelor.
(7) Obligaţiile de plata ale Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A., scadente pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, plãtite direct de cãtre Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. conform condiţiilor şi perioadelor prevãzute în contractele aflate în derulare pentru achiziţionarea de aeronave, împreunã cu dobânzile şi comisioanele aferente, contractate de la bãnci sau de la alte instituţii de credit, la intrarea în proprietatea Societãţii Comerciale <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A. a aeronavelor respective, se vor transforma în capital şi vor majorã capitalul social al companiei. Majorarea de capital respectiva va fi aportul actionarilor, în cotele prevãzute la art. 2 alin. (2) din prezenta ordonanta."
17. Articolul 21 se abroga.
18. Articolul 22 devine articolul 21, iar alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Prevederile prezentei ordonanţe se aplica pe perioada în care statul deţine poziţia de control în Societatea Comercialã <<Compania nationala de transporturi aeriene romane - TAROM>> - S.A."
19. Articolul 23 devine articolul 22.
20. Articolul 24 devine articolul 23.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 15 iunie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
CRISTIAN SORIN DUMITRESCU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 15 iunie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
PAULA MARIA IVANESCU

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016