Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 132 din 4 iulie 2008  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 132 din 4 iulie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 522 din 10 iulie 2008

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 361 din 29 iulie 1999, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Statul român sprijinã cultele, recunoscute potrivit <>Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasã şi regimul general al cultelor, la cererea acestora, pentru salarizarea personalului clerical.
........................................................................
(3) Numãrul posturilor personalului clerical pentru care statul sprijinã salarizarea prin alocarea unui fond de la bugetul de stat se repartizeazã anual de Ministerul Culturii şi Cultelor, pe baza propunerilor unitãţilor centrale de cult ale cultelor recunoscute, în raport cu numãrul credincioşilor, conform ultimului recensãmânt, cu nevoile reale şi cu fondul alocat în acest scop."
2. Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Sprijinul statului pentru salarizarea personalului clerical care îşi desfãşoarã activitatea în ţarã, în cadrul cultelor din România, recunoscute potrivit legii, se stabileşte dupã cum urmeazã:
a) personalul din conducerea cultelor asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publicã beneficiazã de o indemnizaţie lunarã prevãzutã în anexa nr. 1. Indemnizaţia lunarã este unica formã de remunerare pentru personalul respectiv şi reprezintã baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor, care se determinã în raport cu venitul salarial;
b) personalul din conducerea cultelor, altul decât cel prevãzut la lit. a), beneficiazã de sprijin lunar la salarizare, potrivit funcţiilor pe care le ocupã, prevãzute în anexa nr. 2;
c) personalul clerical care îşi desfãşoarã activitatea în unitãţile de cult beneficiazã de sprijin lunar la salarizare, potrivit nivelului de studii şi gradului profesional obţinut, prevãzute în anexa nr. 3.
(2) Numãrul de posturi pentru personalul clerical se poate majora anual prin legea bugetului de stat.
(3) Cuantumul sprijinului lunar acordat personalului clerical, prevãzut în anexele nr. 1-3, se poate majora prin actele normative privind creşterile salariale care se acordã personalului contractual din unitãţile bugetare.
(4) Indemnizaţiile şi cuantumul sprijinului lunar la salarizare care se alocã de la bugetul de stat, prevãzute la alin. (1), sunt în sumã brutã şi sunt impozabile, potrivit legii."
3. Dupã articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - (1) Personalul clerical care îşi desfãşoarã activitatea în unitãţi de cult cu venituri reduse, din mediul rural, poate beneficia de un sprijin lunar suplimentar de 25% faţã de sprijinul lunar stabilit potrivit art. 2 alin. (1) lit. c).
(2) Criteriile în baza cãrora unitãţile de cult sunt considerate ca fiind cu venituri reduse, potrivit alin. (1), se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(3) Personalul clerical poate beneficia de prevederile alin. (1) în procent de 30% din totalul posturilor clericale prevãzute în anexa nr. 3, pentru care se alocã sprijin la salarizare de la bugetul de stat.
(4) Numãrul de posturi stabilite potrivit alin. (3) va fi repartizat pe culte, în raport cu numãrul credincioşilor, conform ultimului recensãmânt, şi cu nevoile reale.
(5) Unitãţile centrale de cult, în baza numãrului de posturi comunicat anual, transmit Ministerului Culturii şi Cultelor propuneri motivate cuprinzând nominalizarea unitãţilor de cult pentru al cãror personal clerical se doreşte acordarea unui sprijin lunar suplimentar şi care întrunesc condiţiile şi criteriile prevãzute la alin. (1) şi (2).
(6) Listele unitãţilor de cult al cãror personal clerical beneficiazã de sprijin lunar suplimentar în condiţiile alin. (1), precum şi modificarea acestora se stabilesc la propunerea unitãţilor centrale de cult şi se aprobã anual prin ordin al ministrului culturii şi cultelor.
(7) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) personalul clerical de la unitãţile de cult care obţin venituri din închirierea, arendarea şi concesionarea proprietãţilor."
4. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Condiţiile de ocupare a gradelor profesionale ale personalului clerical prevãzut la art. 2 alin. (1) lit. c) se aprobã de Ministerul Culturii şi Cultelor, la propunerea cultelor recunoscute."
5. Articolul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - De la bugetul de stat se asigurã, prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, numai drepturile stabilite în condiţiile prevãzute la art. 2 şi 2^1, inclusiv contribuţiile la asigurãrile sociale de stat, la asigurãrile sociale de sãnãtate, la asigurãrile de şomaj, precum şi alte contribuţii obligatorii prevãzute de lege pentru angajator."
6. La articolul 5, alineatele (1)-(3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Pentru sprijinirea aşezãmintelor religioase româneşti din afara graniţelor, care desfãşoarã activitãţi deosebite în vederea menţinerii identitãţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, se alocã de la bugetul de stat, prin unitatea centralã de cult din România, o sumã reprezentând echivalentul în lei a 200.000 euro lunar.
(2) Suma prevãzutã la alin. (1) se alocã unitãţilor centrale ale cultelor recunoscute, prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor.
(3) Destinaţiile sumei prevãzute la alin. (1) se stabilesc de unitãţile centrale ale cultelor recunoscute, împreunã cu conducerile unitãţilor de cult din afara graniţelor, suma urmând a fi utilizatã pentru completarea salariilor personalului clerical al respectivelor unitãţi, inclusiv pentru plata contribuţiilor prevãzute de lege la asigurãrile sociale de stat, la asigurãrile sociale de sãnãtate, la asigurãrile de şomaj, precum şi a altor contribuţii obligatorii prevãzute de lege pentru angajator. Obligaţia de a justifica modul de utilizare a acestei sume revine unitãţii centrale de cult din România, prin prezentarea la Ministerul Culturii şi Cultelor a documentelor prevãzute de normele legale în vigoare."
7. Articolul 9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Modul de utilizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat, potrivit prezentei legi, este supus controlului Ministerului Culturii şi Cultelor şi altor organe abilitate de lege."
8. Articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta lege."
9. Anexele nr. 1A.a), 1A.b), 1B.a), 1B.b), 2a) şi 2b) devin anexele nr. 1-3, cu urmãtorul cuprins:

"ANEXA Nr. 1

INDEMNIZAŢIILE
personalului din conducerea cultelor recunoscute
şi a unitãţilor centrale de cult, asimilat celui încadrat
pe funcţii de demnitate publicã



┌────┬──────────────────────────────────────────────┬───────────┬────────────┐
│Nr. │ Funcţia │ Numãrul │Indemnizaţia│
│crt.│ │ maxim │ lunarã │
│ │ │ de posturi│ - lei - │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ 1. │Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române │ 1 │ 8.357 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ 2. │Arhiepiscop major, mitropolit Biserica │ │ │
│ │Ortodoxã Românã şi Biserica Romano-Catolicã │ 11 │ 7.698 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ 3. │Arhiepiscop, şef de cult (mitropolit, episcop,│ │ │
│ │muftiu, şef rabin, preşedinte uniune, │ 16 │ 7.244 │
│ │preşedinte) │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ 4. │Episcop, episcop-vicar patriarhal │ 39 │ 6.629 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ 5. │Episcop-vicar, episcop coajutor, episcop │ │ │
│ │auxiliar, arhiereu-vicar │ 24 │ 6.342 │
└────┴──────────────────────────────────────────────┴───────────┴────────────┘



ANEXA Nr. 2

CUANTUMUL
sprijinului lunar la salarizarea personalului
din conducerea cultelor şi a unitãţilor de cult,
altul decât cel asimilat funcţiilor de demnitate publicã



┌────┬──────────────────────────────────────────────┬───────────┬────────────┐
│Nr. │ Funcţia │ Numãrul │ Cuantumul │
│crt.│ │ maxim │ sprijinului│
│ │ │ de posturi│ lunar │
│ │ │ │ - lei - │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ 1. │Vicepreşedinte uniune, vicar administrativ │ │ │
│ │patriarhal, vicar general, secretar general, │ 46 │ 1.883 │
│ │consilier patriarhal, prim-rabin │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ 2. │Secretar patriarhal, inspector general │ │ │
│ │bisericesc, vicar administrativ eparhial, │ 41 │ 1.635 │
│ │vicar episcopal │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ 3. │Secretar Cancelaria patriarhalã, consilier │ │ │
│ │eparhial, secretar eparhial, inspector │ 715 │ 1.134 │
│ │eparhial, exarh, protopop │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ 4. │Stareţ, superioarã, egumen │ 466 │ 853 │
└────┴──────────────────────────────────────────────┴───────────┴────────────┘



ANEXA Nr. 3

CUANTUMUL
sprijinului lunar la salarizarea personalului clerical
angajat în unitãţile cultelor recunoscute




┌────┬──────────────────────────────────────────────┬───────────┬────────────┐
│Nr. │ Funcţia │ Numãrul │ Cuantumul │
│crt.│ │ maxim │ sprijinului│
│ │ │ de posturi│ lunar │
│ │ │ │ - lei - │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ │Preot, diacon, pastor, vestitor, imam, rabin, │ │ │
│ │cantor, oficiant de cult │ 15.237 │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ 1. │Cu studii superioare: │ 10.957 │ │
│ │- gradul I │ 3.018 │ 843 │
│ │- gradul II │ 3.238 │ 710 │
│ │- definitiv │ 2.440 │ 663 │
│ │- debutant │ 2.261 │ 634 │
├────┼──────────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┤
│ 2. │Cu studii medii: │ 4.280 │ │
│ │- gradul I │ 663 │ 618 │
│ │- gradul II │ 783 │ 615 │
│ │- definitiv │ 1.690 │ 612 │
│ │- debutant │ 1.144 │ 586" │
└────┴──────────────────────────────────────────────┴───────────┴────────────┘



ART. II
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Culturii şi Cultelor, în urma consultãrii cu cultele religioase, va supune aprobãrii, prin hotãrâre a Guvernului, modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a dispoziţiilor <>Legii nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.070/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 655 din 31 decembrie 1999.
ART. III
<>Legea nr. 142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 361 din 29 iulie 1999, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE
CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 4 iulie 2008.
Nr. 132.
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016