Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 132 din 30 iunie 2010  privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 132 din 30 iunie 2010 privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 461 din 6 iulie 2010

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
Obiectul prezentei legi îl constituie instituirea obligativitãţii colectãrii selective a deşeurilor în instituţiile publice, astfel cum sunt definite în <>Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în instituţiile în care statul este acţionar majoritar, denumite în continuare instituţii publice.
ART. 2
Prin aplicarea prezentei legi se urmãresc:
a) creşterea gradului de reciclare şi de valorificare a deşeurilor colectate selectiv, prevãzute la art. 3;
b) creşterea gradului de informare şi de conştientizare, precum şi educarea funcţionarilor publici, a angajaţilor şi a cetãţenilor cu privire la colectarea selectivã şi managementul deşeurilor.
ART. 3
Fãrã a aduce atingere legislaţiei privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, prevederile prezentei legi se aplicã urmãtoarelor categorii de deşeuri:
a) deşeuri de hârtie şi carton;
b) deşeuri de metal şi plastic;
c) deşeuri de sticlã.
ART. 4
Organizarea şi operaţionalizarea colectãrii selective în instituţiile publice se realizeazã direct, de cãtre reprezentanţii instituţiei publice, sau prin delegarea acestei responsabilitãţi cãtre terţi, respectiv societãţi comerciale şi/sau organizaţii neguvernamentale nonprofit, în condiţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publicã, a contractelor de concesiune de lucrãri publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 337/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
Operaţionalizarea colectãrii selective în instituţiile publice se realizeazã prin:
a) organizarea colectãrii selective a deşeurilor în interiorul instituţiei publice;
b) încheierea unui contract de predare a deşeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat, care sã preia deşeurile colectate selectiv în vederea reciclãrii/valorificãrii corespunzãtoare a acestora.
ART. 6
(1) Fiecare instituţie publicã are obligaţia de a stabili responsabilitatea implementãrii colectãrii selective a deşeurilor în cadrul instituţiei în sarcina unui angajat din departamentul administrativ sau de a delega aceastã responsabilitate cãtre terţi.
(2) Stabilirea persoanei responsabile se realizeazã prin act al conducãtorului instituţiei publice, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi. În acest scop, atribuţiile persoanei astfel desemnate, prevãzute în fişa postului, se modificã în mod corespunzãtor, prin includerea responsabilitãţilor privind colectarea selectivã la nivelul instituţiei publice.
(3) În cazul în care instituţia publicã deleagã responsabilitatea implementãrii colectãrii selective cãtre terţi, sarcina numirii persoanei responsabile revine terţei pãrţi, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a contractului.
ART. 7
(1) Fiecare instituţie publicã este obligatã sã elaboreze un plan de mãsuri privind colectarea selectivã a propriilor deşeuri, pe categoriile prevãzute la art. 3, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
(2) În cazul în care instituţia publicã deleagã responsabilitatea colectãrii selective cãtre terţi, obligativitatea elaborãrii planului de mãsuri privind colectarea selectivã revine terţei pãrţi, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a contractului.
(3) Planul de mãsuri privind colectarea selectivã prevãzut la alin. (1) va conţine, în mod obligatoriu, urmãtoarele informaţii:
a) numele şi datele de contact ale responsabilului cu organizarea colectãrii selective la nivelul instituţiei publice;
b) descrierea organizãrii colectãrii selective (scop, tipuri de containere, planşe cu precizarea amplasãrii locaţiilor);
c) obligaţiile angajaţilor şi mãsurile aplicabile în cazul nerespectãrii îndatoririlor;
d) modalitatea de stocare temporarã a deşeurilor colectate;
e) programul de instruire a angajaţilor privind colectarea selectivã a deşeurilor;
f) programul de raportare a rezultatelor;
g) programul de informare a vizitatorilor instituţiei publice;
h) detaliile contractului de predare a deşeurilor colectate selectiv.
ART. 8
Instituţiile publice sunt obligate sã asigure finanţarea pentru colectarea selectivã a deşeurilor generate în cadrul acestora, pe categoriile prevãzute la art. 3.
ART. 9
Sistemul de colectare selectivã a deşeurilor trebuie sã respecte urmãtoarele condiţii:
a) containerele şi recipientele folosite pentru colectarea selectivã se inscripţioneazã cu denumirea materialului/ materialelor pentru care sunt destinate;
b) în fiecare birou/incintã al/a instituţiei publice vor fi amplasate 3 recipiente de colectare selectivã a deşeurilor. Acestea vor avea urmãtoarele culori, în funcţie de tipul de deşeuri colectate: albastru pentru deşeuri de hârtie şi carton, galben pentru deşeuri de metal şi plastic şi alb/verde pentru sticla albã/coloratã;
c) pe fiecare etaj/nivel al instituţiei publice vor fi amplasate recipiente de colectare selectivã;
d) recipientele vor fi amplasate într-un loc uşor accesibil, marcat şi indicat corespunzãtor;
e) fiecare instituţie publicã este obligatã sã înfiinţeze la intrarea în instituţie un punct de colectare selectivã a deşeurilor destinat vizitatorilor şi sã asigure informarea acestora în acest scop, prin exemplificarea tipurilor de deşeuri corespunzãtoare fiecãrui container;
f) recipientele din interiorul clãdirii aparţinând instituţiei publice vor fi golite în funcţie de intensitatea activitãţii/ritmul de umplere de cãtre personalul însãrcinat cu efectuarea curãţeniei;
g) marcarea containerelor în culorile prevãzute la lit. b) se poate face prin vopsire, prin aplicare de folie adezivã sau prin alt procedeu similar, pe minimum 20% din suprafaţa totalã vizibilã;
h) inscripţionarea şi aplicarea marcajului colorat trebuie sã fie durabile şi vizibile, astfel încât sã se asigure identificarea destinaţiei containerelor şi a recipientelor de colectare selectivã.
ART. 10
(1) Instituţia publicã este obligatã sã punã la dispoziţia operatorului economic autorizat sã preia deşeurile colectate selectiv spaţii de depozitare speciale în incinta instituţiei publice.
(2) În spaţiile de depozitare vor fi instalate containere de colectare selectivã a deşeurilor de mare capacitate. Numãrul şi capacitatea containerelor se calculeazã în funcţie de cantitatea de deşeuri colectate şi de numãrul lunar de goliri.
(3) Preluarea deşeurilor colectate selectiv se face la intervale de timp de maximum 30 de zile. Periodicitatea preluãrii deşeurilor este stabilitã în contractul încheiat între instituţia publicã şi operatorul economic autorizat.
ART. 11
(1) Fiecare instituţie publicã este obligatã sã implementeze un program de informare şi instruire a propriilor angajaţi cu privire la organizarea colectãrii selective a deşeurilor, fie prin forţe proprii, fie prin delegarea responsabilitãţii cãtre terţi, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
(2) Personalul însãrcinat cu efectuarea curãţeniei va fi instruit suplimentar.
(3) În cazul în care instituţia publicã deleagã responsabilitatea implementãrii colectãrii selective cãtre terţi, obligativitatea implementãrii programului prevãzut la alin. (1) revine terţei pãrţi, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a contractului.
ART. 12
(1) Fiecare instituţie publicã este obligatã ca, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, sã încheie un contract de predare a deşeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat, care sã garanteze predarea acestora în vederea reciclãrii şi tratãrii corespunzãtoare, conform legislaţiei specifice în domeniu, fie prin forţe proprii, fie prin delegarea responsabilitãţii cãtre terţi.
(2) În cazul în care instituţia publicã deleagã responsabilitatea încheierii contractului de predare a deşeurilor colectate selectiv, obligativitatea încheierii contractului de predare a deşeurilor colectate selectiv revine terţei pãrţi, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a contractului dintre instituţia publicã şi terţa parte.
(3) Operatorii economici prevãzuţi la alin. (1) cu care se vor încheia contractele de predare a deşeurilor colectate selectiv se supun autorizãrii în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 13
(1) Fiecare instituţie publicã este obligatã sã ţinã evidenţa cantitãţilor de deşeuri colectate selectiv.
(2) Deşeurile colectate selectiv vor fi cântãrite la predare, iar cantitãţile vor fi consemnate într-un registru de evidenţã a deşeurilor colectate selectiv, conform modelului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta lege. Datele din registru vor fi raportate lunar cãtre Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului.
ART. 14
Neîndeplinirea de cãtre responsabilul cu organizarea colectãrii selective a atribuţiilor prevãzute în fişa postului atrage rãspunderea disciplinarã a acestuia.
ART. 15
Urmãtoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
A. cu amendã de la 500 lei la 1.000 lei, nerespectarea de cãtre conducãtorul instituţiei publice a urmãtoarelor obligaţii:
a) de a delega responsabilitatea privind gestionarea colectãrii selective unui angajat al instituţiei sau unui terţ;
b) de a asigura aplicarea colectãrii selective a deşeurilor în interiorul instituţiei publice pe care o conduce;
B. cu amendã de la 500 lei la 3.000 lei, nerespectarea de cãtre conducãtorul instituţiei publice sau de terţa parte a obligaţiei de a încheia un contract de predare a deşeurilor colectate selectiv cãtre un operator economic autorizat pentru reciclarea/valorificarea acestora;
C. cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei:
a) preluarea deşeurilor care nu sunt colectate selectiv de cãtre operatorul economic autorizat sã preia deşeurile;
b) neasigurarea de cãtre operatorul economic autorizat a preluãrii selective a deşeurilor.
ART. 16
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 15 se fac de cãtre comisarii şi persoanele împuternicite din cadrul Gãrzii Naţionale de Mediu.
ART. 17
Dispoziţiile referitoare la contravenţiile prevãzute la <>art. 15 şi 16 se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 18
Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.


PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANĂ


Bucureşti, 30 iunie 2010.
Nr. 132.


ANEXĂ

- Model -
REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A DEŞEURILOR COLECTATE SELECTIV


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ A. Date de identificare │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Date de înregistrare: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Denumirea instituţiei publice ....................................... │
│ Sediul: localitatea ........., sectorul ........, str. .............. │
│ nr. ......., cod poştal ..........., judeţul ............... │
│ Date de contact: telefon .........., fax .........., e-mail ......... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ B. Detalii despre instituţie │
│ │
│ 1. Numãrul total de salariaţi la data de 31 decembrie ......... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

C. Cantitatea de deşeuri colectate
┌────┬────────────────────────┬─────────────────────┬──────────────────────────┐
│Nr. │ │ │ Cantitatea colectatã │
│crt.│ Denumirea deşeului │ Codul deşeului*1) │ (kg) │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────────┤
│ 1 │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────────┤
│ ...│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────────┤
│ ...│ │ │ │
└────┴────────────────────────┴─────────────────────┴──────────────────────────┘


__________
*1) Se va înscrie codul deşeului potrivit Listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, cu completãrile ulterioare.
____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016