Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 132 din 20 iulie 1999 (*republicata*)  privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 132 din 20 iulie 1999 (*republicata*) privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 68 din 27 ianuarie 2004
____________
*) Republicatã în temeiul <>art. IV din Legea nr. 253/2003 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 132/1999 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 18 iunie 2003, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Legea nr. 132/1999 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 348 din 23 iulie 1999 şi a fost modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 253/2003 .

ART. 1
Se înfiinţeazã Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, autoritate administrativã autonomã, cu personalitate juridicã, având sediul în municipiul Bucureşti, piaţa Walter Mãrãcineanu nr. 1-3, sectorul 1.
ART. 2
Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se constituie şi funcţioneazã în sistem tripartit şi are în componenţã reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, ai organizaţiilor sindicale şi ai asociaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional.
ART. 3
(1) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor are rol consultativ în fundamentarea şi promovarea politicilor şi strategiilor de formare profesionalã a adulţilor.
(2) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor coordoneazã şi controleazã la nivel naţional urmãtoarele activitãţi:
a) autorizarea furnizorilor de formare profesionalã, prin comisiile de autorizare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
b) elaborarea standardelor ocupaţionale;
c) evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale dobândite de adulţi prin formare profesionalã continuã.
ART. 4
(1) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) avizeazã proiectele de acte normative care au ca obiect formarea profesionalã a adulţilor;
b) colaboreazã în scopul realizãrii obiectului sãu de activitate cu ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, cu autoritãţi administrative autonome, cu organizaţii neguvernamentale naţionale şi internaţionale, cu furnizorii de formare profesionalã şi cu alte instituţii publice;
c) participã la proiecte şi programe naţionale şi internaţionale în domeniul formãrii profesionale a adulţilor;
d) participã la elaborarea criteriilor şi procedurilor de evaluare a furnizorilor de formare profesionalã a adulţilor, a regulamentelor, metodologiilor şi instrucţiunilor de lucru pentru comisiile de autorizare a furnizorilor de formare profesionalã a adulţilor, secretariatele tehnice ale acestora şi pentru comisiile de examinare;
e) stabileşte tarifele pentru serviciile de asistenţã tehnicã pentru elaborarea, verificarea şi aprobarea standardelor ocupaţionale şi a serviciilor de formare, evaluare, asistenţã tehnicã şi autorizare a centrelor de evaluare a competenţelor profesionale;
f) întocmeşte şi actualizeazã Registrul naţional al furnizorilor autorizaţi de formare profesionalã a adulţilor;
g) elaboreazã criterii specifice şi proceduri unitare privind realizarea şi utilizarea standardelor ocupaţionale;
h) aprobã noi standarde ocupaţionale şi le actualizeazã pe cele existente, conform evoluţiilor pe piaţa muncii;
i) elaboreazã metodologia de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale a adulţilor pe baza standardelor ocupaţionale, care va fi aprobatã prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului;
j) tipãreşte şi gestioneazã certificatele de competenţã profesionalã, eliberate de centrele de evaluare autorizate persoanelor care solicitã sã fie evaluate;
k) autorizeazã centrele de evaluare a competenţelor profesionale şi certificã evaluatorii de competenţe profesionale;
l) dezvoltã bãnci de date care includ standarde ocupaţionale, centrele de evaluare autorizate şi certificatele de competenţã profesionalã;
m) efectueazã activitãţi de pregãtire, transfer de cunoştinţe şi asistenţã tehnicã în domeniul sãu de activitate.
(2) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor exercitã şi alte atribuţii în domeniul sãu de activitate, care se stabilesc, în condiţiile legii, prin regulamentul de organizare şi funcţionare.
(3) Modalitãţile de realizare a atribuţiilor prevãzute la alin. (1) se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor.
(4) În exercitarea atribuţiilor sale, Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor poate solicita autoritãţilor şi instituţiilor publice informaţii, date statistice şi studii elaborate în domeniul formãrii profesionale, iar acestea au obligaţia sã i le punã la dispoziţie.
ART. 5
Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei şi Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului exercitã controlul asupra modului în care este organizatã şi se desfãşoarã formarea profesionalã a adulţilor, potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 711 din 30 septembrie 2002.
ART. 6
În cadrul Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se înfiinţeazã un compartiment specializat propriu de audit public intern, care funcţioneazã în mod independent.
ART. 7
(1) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor este constituit din 15 membri, dupã cum urmeazã:
a) 5 membri numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi a ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului;
b) 5 membri desemnaţi prin consens de asociaţiile patronale reprezentative la nivel naţional;
c) 5 membri desemnaţi prin consens de organizaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional.
(2) Sunt reprezentative la nivel naţional organizaţiile sindicale şi asociaţiile patronale care îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege.
ART. 8
În Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor poate fi desemnatã persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) are cetãţenie românã şi domiciliul în România;
b) are capacitate de exerciţiu;
c) nu a suferit condamnãri pentru infracţiuni sãvârşite cu intenţie.
ART. 9
(1) Mandatul membrilor Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor este de 4 ani, mandat ce poate fi reînnoit.
(2) În timpul mandatului lor membrii Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor pot fi revocaţi de cei care i-au numit sau i-au desemnat, dupã caz.
(3) În cazul vacantãrii locurilor în Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, ca urmare a demisiei, revocãrii sau decesului, vor fi numite sau desemnate alte persoane pentru durata restantã a mandatului, cu respectarea dispoziţiilor art. 7 alin. (1).
ART. 10
(1) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor este legal constituit la data intrãrii în vigoare a prezentei legi şi a nominalizãrii celor 15 membri în condiţiile prevãzute la art. 7.
(2) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se întruneşte lunar sau ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a douã treimi din numãrul membrilor sãi.
(3) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor îşi desfãşoarã activitatea numai în prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul membrilor sãi, cu condiţia ca fiecare parte sã fie reprezentatã.
(4) Hotãrârile Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se adoptã cu votul a cel puţin douã treimi din numãrul membrilor prezenţi, cu condiţia ca fiecare parte sã fie reprezentatã.
(5) Membrii Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor care participã la şedinţele consiliului, cu excepţia preşedintelui, beneficiazã de o indemnizaţie de şedinţã de 10% din salariul de bazã al directorului general. Totalul sumelor cuvenite lunar unui membru al Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor pentru participarea la şedinţe nu poate depãşi 20% din salariul de bazã al directorului general.
ART. 11
(1) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor este condus de un preşedinte.
(2) Preşedintele este numit din rândul membrilor Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, prin decizie a primului-ministru, la propunerea comunã a ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi a ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
(3) Numirea preşedintelui se face pentru un mandat de 4 ani.
(4) Atribuţiile preşedintelui se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor.
(5) Preşedintele reprezintã Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor în relaţiile cu Guvernul, cu Parlamentul şi cu alte persoane juridice.
(6) Pentru activitatea depusã preşedintele Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor primeşte o indemnizaţie lunarã care reprezintã 20% din salariul de bazã al directorului general.
(7) Mandatul preşedintelui înceteazã prin demisie sau prin revocare din funcţie.
(8) Revocarea preşedintelui se decide de cãtre primul-ministru, la propunerea comunã a ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi a ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului.
(9) În caz de indisponibilitate sau în alte cauze de imposibilitate a exercitãrii atribuţiilor preşedintelui pe o perioadã de cel mult 60 de zile, Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor desemneazã dintre membrii sãi un înlocuitor, în condiţiile stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare.
ART. 12
(1) Pentru exercitarea atribuţiilor ce îi revin, Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor este ajutat de un secretariat tehnic a cãrui structurã organizatoricã, cuprinzând 25 de posturi, este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta lege.
(2) Secretariatul tehnic este condus de un director general, numit de preşedintele Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, pe bazã de concurs organizat în condiţiile legii, care are şi calitatea de ordonator terţiar de credite.
(3) În cadrul secretariatului tehnic funcţioneazã şi Direcţia pentru standarde ocupaţionale şi atestare, care preia pe bazã de concurs sau examen, dupã caz, personalul încadrat la unitatea de cercetare şi servicii tehnice, din cadrul Consiliului pentru Standarde Ocupaţionale şi Atestare, care se desfiinţeazã.
(4) Statul de funcţii pentru Secretariatul tehnic al Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se aprobã de cãtre plenul Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, cu avizul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
ART. 13
Salarizarea personalului secretariatului tehnic se face în conformitate cu prevederile legale aplicabile personalului din instituţiile publice centrale.
ART. 14
(1) Finanţarea cheltuielilor Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se asigurã de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, pentru urmãtoarele categorii de cheltuieli:
a) cheltuieli de personal;
b) cheltuieli de întreţinere şi funcţionare şi cheltuieli de capital;
c) indemnizaţiile preşedintelui şi ale membrilor Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor;
d) cheltuieli de transport, diurnã şi cazare, în ţarã şi în strãinãtate, pentru membrii Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor şi pentru personalul secretariatului tehnic al acestuia;
e) constituirea unui fond de protocol, la dispoziţia directorului general, similar cu cuantumul prevãzut de legislaţia în vigoare la nivelul organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale;
f) cheltuieli cu taxele de participare a membrilor Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor şi a personalului secretariatului tehnic la conferinţe, seminarii şi alte manifestãri interne organizate în domeniul de activitate al acestuia.
(2) Finanţarea cheltuielilor Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor se asigurã şi din surse externe, care provin din proiecte cu finanţare externã, gestionarea acestora fiind reglementatã prin lege, prin hotãrâri ale Guvernului sau prin prevederile acordurilor internaţionale la care România este parte.
(3) Finanţarea cheltuielilor pentru plata indemnizaţiilor membrilor comisiilor de autorizare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi ale specialiştilor pe domenii ocupaţionale, folosiţi de aceste comisii, cheltuielile pentru funcţionarea comisiilor de autorizare, cheltuielile cu salarizarea personalului secretariatelor tehnice, cheltuielile materiale pentru servicii şi cheltuielile de capital se efectueazã din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, de cãtre direcţiile pentru dialog, familie şi solidaritate socialã judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(4) Veniturile provenite din contravaloarea serviciilor de asistenţã tehnicã pentru elaborarea, verificarea, actualizarea şi aprobarea standardelor ocupaţionale, precum şi contravaloarea serviciilor de formare profesionalã, evaluare, asistenţã tehnicã, autorizare a centrelor de evaluare se varsã la bugetul de stat.
ART. 15
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor este aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei şi al ministrului educaţiei, cercetãrii şi tineretului, în termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.



ANEXĂ

CONSILIUL NAŢIONAL DE FORMARE PROFESIONALĂ A ADULŢILOR

Numãrul maxim de posturi = 25

STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
a secretariatului tehnic

┌───────────┐
│ DIRECTOR │
│ GENERAL │
└─────┬─────┘ ┌─────────────────────┐
│ │ Compartiment │
├───────────────┤ audit public intern │
│ └─────────────────────┘

┌───────────────────────┼─────────────────────────────┐
┌─────┴───────┐ ┌──────────┴──────────────┐ ┌──────────┴──────────┐
│ Direcţia │ │Direcţia pentru standarde│ │ Direcţia │
│ metodologie │ │ocupaţionale şi atestare │ │ economico-financiarã│
└─────────────┘ └─────────────────────────┘ └─────────────────────┘



NOTĂ:
Reproducem mai jos <>art. II şi III din Legea nr. 253/2003 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 132/1999 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor:
"Art. II. - (1) Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor preia toate drepturile şi obligaţiile legale şi contractuale ale Consiliului pentru Standarde Ocupaţionale şi Atestare.
(2) Activele şi pasivele Consiliului pentru Standarde Ocupaţionale şi Atestare, inclusiv dotãrile achiziţionate în cadrul proiectului 3724-RO care face obiectul Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu privire la reforma învãţãmântului preuniversitar, semnat la Washington la 23 mai 1994, ratificat prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 24/1994 , aprobatã prin <>Legea nr. 126/1994 , cu modificãrile ulterioare, se preiau pe bazã de protocol de predare-primire de cãtre Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
Art. III. - (1) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 779/1999 privind aprobarea constituirii Consiliului pentru Standarde Ocupaţionale şi Atestare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 473 din 30 septembrie 1999, şi punctul IX al literei A din anexa nr. 2 <<Consilii consultative ale Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii>> la <>Hotãrârea Guvernului nr. 23/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 11 ianuarie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Toate angajamentele contractuale ale Consiliului pentru Standarde Ocupaţionale şi Atestare aflate în derulare la data intrãrii în vigoare a prezentei legi rãmân valabile, fiind preluate de cãtre Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, iar certificatele de competenţã emise sub sigla acestuia sunt recunoscute pe piaţa muncii."



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016