Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 132 din 20 iulie 1999  privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 132 din 20 iulie 1999 privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 348 din 23 iulie 1999

    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

    ART. 1
    (1) Se înfiinţează Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, autoritate administrativă autonomă cu rol consultativ în promovarea politicilor şi strategiilor privind formarea profesională a adulţilor, care se organizează şi funcţionează în sistem tripartit, format din reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, precum şi ai organizaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional.
    (2) Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor este persoana juridică, cu sediul în municipiul Bucureşti.
    ART. 2
    Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor are ca obiect de activitate sprijinirea procesului de formare profesională a adulţilor, prin asigurarea elementelor necesare în vederea fundamentarii politicilor şi strategiilor ce se adoptă în acest domeniu, în concordanţă cu cerinţele economiei de piaţă.
    ART. 3
    (1) Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor are următoarele atribuţii principale:
    a) evaluează, pe baza studiilor şi analizelor efectuate, necesităţile, pe termen mediu şi lung, privind formarea profesională a adulţilor, pe domenii de activitate, profesii, meserii şi specialităţi, în plan regional, precum şi la nivelul întregii ţări;
    b) avizează proiecte de acte normative care au ca obiect formarea profesională a adulţilor;
    c) colaborează cu instituţii guvernamentale, cu autorităţi administrative autonome şi cu organizaţii neguvernamentale, naţionale şi internaţionale, care desfăşoară activităţi în domeniul formării profesionale.
    (2) Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor poate să exercite şi alte atribuţii în domeniul sau de activitate, care vor fi stabilite prin regulament de organizare şi funcţionare, în realizarea atribuţiilor principale prevăzute de lege.
    (3) În exercitarea atribuţiilor sale Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor poate solicita autorităţilor publice, iar acestea au obligaţia să îi pună la dispoziţie informaţii, date statistice şi studii elaborate în domeniul formării profesionale.
    ART. 4
    (1) Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor este constituit din 15 membri, după cum urmează:
    a) 5 membri numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministerelor interesate;
    b) 5 membri desemnaţi de comun acord de organizaţiile patronale reprezentative la nivel naţional;
    c) 5 membri desemnaţi de comun acord de confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional.
    (2) Sunt reprezentative la nivel naţional confederaţiile naţionale sindicale şi organizaţiile patronale, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 130/1996*) privind contractul colectiv de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 259 din 24 octombrie 1996, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 143/1997.
----------
    *) Legea nr. 130/1996 a fost republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 19 mai 1998.

    ART. 5
    În Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor poate fi desemnată persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) are cetăţenie română şi domiciliul în România;
    b) are capacitate de exerciţiu;
    c) nu a suferit condamnări pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie.
    ART. 6
    (1) Mandatul membrilor Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor este de 4 ani, mandat ce poate fi reînnoit.
    (2) În timpul mandatului lor membrii Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor pot fi revocaţi de cei care i-au numit sau i-au desemnat, după caz.
    (3) În cazul vacantării locurilor în Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, ca urmare a demisiei, revocării sau decesului, vor fi numite sau desemnate alte persoane pentru durata restantă a mandatului, cu respectarea dispoziţiilor art. 4 alin. (1).
    ART. 7
    (1) Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor este legal constituit la data intrării în vigoare a prezentei legi şi a nominalizării celor 15 membri în condiţiile prevăzute la art. 4.
    (2) Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor se întruneşte lunar sau ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a două treimi din numărul membrilor săi.
    (3) Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor îşi desfăşoară activitatea numai în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi, cu condiţia ca fiecare parte să fie reprezentată.
    (4) Hotărârile Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul membrilor prezenţi, cu condiţia ca fiecare parte să fie reprezentată.
    (5) Membrii Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor care participă la şedinţele consiliului, cu excepţia preşedintelui, beneficiază de o indemnizaţie de şedinţa de 10% din salariul de bază al directorului general. Totalul sumelor cuvenite lunar unui membru al Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor pentru participarea la şedinţe nu poate depăşi 20% din salariul de bază al directorului executiv.
    ART. 8
    (1) Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor este condus de un preşedinte.
    (2) Preşedintele este numit din rândul membrilor Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor prin decizie a primului-ministru, pe baza consultării partenerilor sociali.
    (3) Numirea preşedintelui se face pentru un mandat de 4 ani.
    (4) Atribuţiile preşedintelui se stabilesc prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.
    (5) Preşedintele reprezintă Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor în relaţiile cu Guvernul, cu Parlamentul şi cu alte persoane juridice.
    (6) Pentru activitatea depusa preşedintele Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor primeşte o indemnizaţie lunară care reprezintă 20% din salariul de bază al directorului executiv.
    (7) Mandatul preşedintelui încetează prin demisie sau prin revocare din funcţie.
    (8) Revocarea preşedintelui se hotărăşte de către primul-ministru.
    (9) In caz de indisponibilitate sau în alte cauze de imposibilitate a exercitării atribuţiilor preşedintelui pe o perioada de cel mult 60 de zile, Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor desemnează dintre membrii săi un înlocuitor, în condiţiile stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare.
    ART. 9
    (1) Pentru exercitarea atribuţiilor ce îi revin Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor este ajutat de un secretariat tehnic, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta lege.
    (2) Secretariatul tehnic este condus de un director executiv, numit de preşedintele Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.
    (3) Statul de funcţii pentru Secretariatul tehnic al Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor se aprobă de către preşedintele acestuia.
    ART. 10
    Salarizarea personalului din cadrul secretariatului tehnic se face în condiţiile Legii nr. 40/1991**) cu privire la salarizarea Preşedintelui şi Guvernului României, precum şi a personalului Presedentiei, Guvernului şi a celorlalte organe ale puterii executive, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 126 din 7 iunie 1991, cu modificările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupa funcţii de demnitate publica, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 16 iulie 1998.
----------
    **) Legea nr. 40/1991 a fost republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 162 din 14 iulie 1993.

    ART. 11
    Pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor se alocă de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, fonduri pentru următoarele categorii de cheltuieli:
    a) cheltuieli de întreţinere şi funcţionare şi cheltuieli de capital, care se stabilesc anual;
    b) salariile personalului Secretariatului tehnic al Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor;
    c) indemnizaţiile preşedintelui şi ale membrilor Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor;
    d) cheltuieli de transport, diurna şi cazare, în ţară şi în străinătate, pentru membrii Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor şi pentru personalul secretariatului tehnic al acestuia.
    ART. 12
    Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor va fi elaborat în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi şi va fi supus aprobării acestuia.

    Aceasta lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 30 iunie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

                   p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                       ULM NICOLAE SPINEANU

    Aceasta lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 30 iunie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI
                           DEPUTAŢILOR,
                      ANDREI IOAN CHILIMAN

    Bucureşti, 20 iulie 1999.
    Nr. 132.


    ANEXĂ

                                                Numărul maxim de posturi = 16

    CONSILIUL NAŢIONAL DE FORMARE
      PROFESIONALĂ A ADULŢILOR
      - SECRETARIATUL TEHNIC -


                          ┌──────────────────┐
                          │ DIRECTOR GENERAL │
                          │ EXECUTIV │
                          └─────────┬────────┘
                                    │
                  ┌─────────────────┴────────────────┐
                  │ │
                  │ │
         ┌────────┴─────────┐ ┌─────────┴────────────┐
         │ DIRECŢIA STUDII │ │ DIRECŢIA │
         │ SI PROGNOZA │ │ ECONOMICO-FINANCIARĂ │
         └──────────────────┘ └──────────────────────┘


                                   -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016