Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 130 din 20 iulie 1999 (*republicata*)  privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 130 din 20 iulie 1999 (*republicata*) privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 190 din 20 martie 2007
--------
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Legea nr. 450/2006 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.004 din 18 decembrie 2006, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Legea nr. 130/1999 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 355 din 27 iulie 1999 şi, ulterior, a mai fost modificatã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 136/1999 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 461 din 23 septembrie 1999, aprobatã cu completãri prin <>Legea nr. 322/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 342 din 27 iunie 2001, prin <>Legea nr. 577/2003 privind aprobarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 9/2003 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 2004, şi prin <>Legea nr. 403/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 16 din 9 ianuarie 2006.
Limitele amenzilor contravenţionale prevãzute de <>Legea nr. 130/1999 au fost majorate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 238/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 204 din 26 martie 2002.



CAP. I
Mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã

ART. 1
Contractele individuale de muncã încheiate de urmãtoarele categorii de angajatori vor fi înregistrate, în termen de 20 de zile de la data încheierii lor, la inspectoratele teritoriale de muncã:
a) persoanele fizice;
b) societãţile comerciale cu capital privat;
c) asociaţiile cooperatiste;
d) asociaţiile familiale;
e) asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale şi patronale;
f) orice alte organizaţii care sunt constituite şi funcţioneazã potrivit legislaţiei române.
ART. 2
(1) Carnetele de muncã ale salariaţilor încadraţi la angajatorii prevãzuţi la art. 1 se pãstreazã şi se completeazã de cãtre inspectoratele teritoriale de muncã în a cãror razã teritorialã îşi are sediul angajatorul.
(2) Angajatorii sunt obligaţi sã depunã la inspectoratele teritoriale de muncã la care se pãstreazã şi se completeazã carnetele de muncã ale salariaţilor:
a) actele privind executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor individuale de muncã, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora;
b) lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se face plata acestora.
(3) Angajatorii care au înfiinţat sedii secundare în alte judeţe decât în cel unde angajatorul îşi are sediul pot solicita ca pãstrarea şi completarea carnetelor de muncã ale salariaţilor care presteazã munca în cadrul sediilor secundare sã se facã de cãtre inspectoratele teritoriale de muncã în a cãror razã teritorialã îşi desfãşoarã activitatea acestea. În acest caz, angajatorii au obligaţia de a înregistra contractele individuale de muncã ale salariaţilor şi de a depune documentele menţionate la alin. (2) la inspectoratul teritorial de muncã în a cãrui razã teritorialã îşi desfãşoarã activitatea sediul secundar şi de a deţine la sediul secundar o copie a acestor documente.
ART. 3
(1) La solicitarea unor angajatori care au posibilitatea de a pãstra şi completa carnetele de muncã ale salariaţilor, inspectoratele teritoriale de muncã pot aproba ca aceste operaţiuni sã fie efectuate de cãtre aceşti angajatori.
(2) Angajatorii prevãzuţi la alin. (1) au urmãtoarele obligaţii:
a) sã depunã lunar la inspectoratul teritorial de muncã dovezile de calculare a drepturilor salariale, pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se face plata acestora;
b) sã prezinte carnetele de muncã ale salariaţilor la inspectoratele teritoriale de muncã, la încetarea contractelor individuale de muncã ale acestora, în vederea certificãrii înscrierilor efectuate.
(3) Angajatorii care au înfiinţat sedii secundare în alte judeţe decât în cel unde angajatorul îşi are sediul pot solicita ca pãstrarea şi completarea carnetelor de muncã ale salariaţilor care presteazã munca în cadrul sediilor secundare sã se facã de cãtre acestea. În acest caz, angajatorii au obligaţia de a înregistra contractele individuale de muncã ale salariaţilor şi de a depune documentele prevãzute la alin. (2) la inspectoratul teritorial de muncã în a cãrui razã teritorialã îşi desfãşoarã activitatea sediul secundar.
ART. 4
(1) Contractele individuale de muncã încheiate de cetãţenii români cu misiunile diplomatice şi cu oficiile consulare strãine cu sediul în România, precum şi cu reprezentanţele din România ale unor firme, asociaţii, fundaţii sau organizaţii cu sediul în strãinãtate se înregistreazã la Inspectoratul Teritorial de Muncã al Municipiului Bucureşti, respectiv la inspectoratele teritoriale de muncã unde îşi au sediul misiunile diplomatice, oficiile consulare strãine cu sediul în România, precum şi reprezentanţele din România ale unor firme, asociaţii, fundaţii sau organizaţii cu sediul în strãinãtate.
(2) Carnetele de muncã ale cetãţenilor români menţionaţi la alin. (1) se pãstreazã şi se completeazã de Inspectoratul Teritorial de Muncã al Municipiului Bucureşti, respectiv de inspectoratele teritoriale de muncã.
ART. 5
(1) Pentru prestarea serviciilor prevãzute în prezenta lege, inspectoratele teritoriale de muncã vor percepe un comision stabilit dupã cum urmeazã:
a) 0,75% din fondul lunar de salarii, angajatorilor cãrora le pãstreazã şi le completeazã carnetele de muncã;
b) 0,25% din fondul lunar de salarii, angajatorilor cãrora le presteazã serviciile prevãzute la art. 3, constând în verificarea şi certificarea legalitãţii înregistrãrilor efectuate de cãtre aceştia.
(2) Angajatorii prevãzuţi la art. 2 şi 3 au obligaţia sã calculeze comisionul şi sã depunã lunar la inspectoratul teritorial de muncã o declaraţie fiscalã privind stabilirea comisionului. Plata comisionului şi depunerea declaraţiei se vor efectua pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care este datorat.
(3) Au obligaţia sã calculeze comisionul şi sã depunã lunar la inspectoratul teritorial de muncã o declaraţie fiscalã privind stabilirea comisionului şi sediile secundare ale angajatorilor, în situaţia în care pãstrarea şi completarea carnetelor de muncã ale salariaţilor, respectiv verificarea şi certificarea înscrierilor efectuate în carnetele de muncã, se fac de cãtre alt inspectorat teritorial de muncã decât cel unde îşi are sediul angajatorul.
(4) Modelul declaraţiei fiscale prevãzute la alin. (2), precum şi instrucţiunile de depunere şi completare a acesteia se aprobã prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Sumele reprezentând comisionul prevãzut la alin. (1) constituie venituri proprii ale Inspecţiei Muncii, se pãstreazã la Trezoreria Statului şi sunt purtãtoare de dobândã.
ART. 6
(1) Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncã exercitã controlul asupra modului în care sunt aplicate prevederile prezentei legi.
(2) Angajatorii au obligaţia de a permite efectuarea controlului şi de a pune la dispoziţie organelor abilitate toate documentele şi actele solicitate.
(3) Împotriva actelor de control referitoare la modul de calcul al comisionului datorat şi al penalitãţilor aferente acestuia, stabilite potrivit prevederilor prezentei legi, se poate formula contestaţie, care se soluţioneazã de cãtre organul emitent.
(4) Prin derogare de la prevederile <>art. 3 alin. (2) din Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control, în cazul controalelor care au ca obiectiv depistarea muncii fãrã forme legale, registrul unic de control se completeazã dupã efectuarea acestora.

CAP. II
Rãspunderea juridicã

ART. 7
Nerespectarea de cãtre angajator a prevederilor art. 1, 2, ale art. 3 alin. (2) şi ale art. 5 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 6.000 lei.
ART. 8
Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 4.500 lei la 9.000 lei refuzul angajatorului de a permite intrarea în incinta unitãţii a organelor de control prevãzute la art. 6 ori de a pune la dispoziţie acestora documentele solicitate.
ART. 9
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute de prezenta lege se fac de cãtre inspectorii de muncã.
(2) Prevederile prezentei legi, referitoare la contravenţii, se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii ori comunicãrii procesului-verbal jumãtate din minimul amenzii prevãzut de lege, corespunzãtor faptei pentru care a fost sancţionat, agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
ART. 10
(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendã penalã fapta persoanei care în mod repetat stabileşte pentru angajaţii încadraţi în baza contractului individual de muncã salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţarã garantat în platã, prevãzut de lege.
(2) Cu pedeapsa prevãzutã la alin. (1) se sancţioneazã şi infracţiunea constând în refuzul repetat al unei persoane de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de muncã în oricare dintre spaţiile unitãţii sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate, potrivit legii.
(3) Constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendã penalã fapta persoanei care în mod repetat utilizeazã persoane care desfãşoarã activitãţi salarizate, fãrã respectarea dispoziţiilor legale ce reglementeazã încheierea contractului individual de muncã.
(4) Rãspunderea penalã, în condiţiile alin. (1)-(3), revine, dupã caz, directorului, directorului executiv, administratorului, reprezentantului legal al angajatorului-persoanã juridicã, respectiv altei persoane împuternicite de cãtre angajatorul-persoanã juridicã, angajatorului-persoanã fizicã ori reprezentantului legal sau altei persoane împuternicite de cãtre angajatorul-persoanã fizicã.
ART. 11
Sancţiunile prevãzute la art. 7, 8 şi 10 din prezenta lege se aplicã persoanelor care se fac vinovate de încãlcarea prevederilor respective.
ART. 12
(1) Neplata sumelor reprezentând comisionul prevãzut la art. 5 alin. (1) la termenul stabilit potrivit art. 5 alin. (2) se sancţioneazã potrivit prevederilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.
(2) Pentru recuperarea creanţelor reprezentând comisionul neachitat la termenul stabilit potrivit art. 5 alin. (2), precum şi a dobânzilor şi penalitãţilor de întârziere datorate, potrivit legii, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncã, este abilitatã sã ducã la îndeplinire mãsurile asigurãtorii şi sã efectueze procedura de executare silitã, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare în materie de colectare a creanţelor fiscale.
(3) Dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã în mod corespunzãtor, cu excepţia cazului în care prin lege specialã se dispune altfel.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 13
Inspecţia Muncii poate utiliza sumele reprezentând comisionul prevãzut la art. 5 în condiţiile stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 14
În aplicarea prezentei legi Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei şi Ministerul Finanţelor Publice, ca organe de specialitate ale Guvernului, pot emite norme metodologice care vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 15
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi*) se abrogã <>Legea nr. 83/1995 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 166 din 31 iulie 1995.
-------
*) <>Legea nr. 130/1999 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 355 din 27 iulie 1999.

ART. 16
Prezenta lege intrã în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

NOTĂ:
Reproducem mai jos prevederile <>art. II şi III din Legea nr. 403/2005 , care nu sunt încorporate în textul republicat al <>Legii nr. 130/1999 şi care se aplicã, în continuare, ca dispoziţii proprii ale <>Legii nr. 403/2005 .
"Art. II. - (1) Plãtitorii de comision prevãzuţi la <>art. 8**) din Legea nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care înregistreazã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi obligaţii restante şi neachitate reprezentând comision datorat inspectoratului teritorial de muncã, au obligaţia sã depunã o declaraţie-inventar ce va cuprinde comisionul datorat, pe ani fiscali, împreunã cu dobânzile şi penalitãţile de întârziere, sume stabilite pe propria rãspundere, conform evidenţei contabile. Declaraţia-inventar constituie şi înştiinţare de platã.
--------
**) <>Art. 8 a devenit, în forma republicatã a Legii nr. 130/1999 , art. 1.

(2) Modelul declaraţiei-inventar se aprobã prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
Ordinul se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) Declaraţia-inventar se depune în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a ordinului privind aprobarea modelului declaraţiei-inventar la inspectoratele teritoriale de muncã în a cãror razã teritorialã se aflã sediul sau, dupã caz, domiciliul angajatorilor. Declaraţia-inventar devine titlu de creanţã la data depunerii la inspectoratul teritorial de muncã.
(4) Termenele de prescripţie a dreptului de a stabili comisionul datorat, dobânzile şi penalitãţile de întârziere aferente, supuse prevederilor prezentului articol, se întrerup la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, dupã aceastã datã urmând sã curgã un nou termen de prescripţie.
(5) Nerespectarea de cãtre angajator a prevederilor alin. (1)-(4) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 6.000 lei.
ART. III
(1) Documentele prevãzute la art. 9 alin. (2)***) şi la <>art. 10 alin. (2) lit. a)****) din Legea nr. 130/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pot fi depuse de cãtre angajatori la inspectoratul teritorial de muncã şi în format digital, cu respectarea prevederilor legale referitoare la semnãtura electronicã.
(2) Procedura de transmitere în format digital a documentelor prevãzute la art. 9 alin. (2)***) şi la art. 10 alin. (2) lit. a)****) se aprobã prin decizia inspectorului general de stat din cadrul Inspecţiei Muncii şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I."
--------
***) <>Art. 9 alin. (2) a devenit, în forma republicatã a Legii nr. 130/1999 , art. 2 alin. (2).
****) <>Art. 10 alin. (2) lit. a) a devenit, în forma republicatã a Legii nr. 130/1999 , art. 3 alin. (2) lit. a).

---------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016