Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 13 din 21 octombrie 1971  privind producerea, folosirea si controlul calitatii semintelor si materialului saditor pentru productia agricola vegetala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 13 din 21 octombrie 1971 privind producerea, folosirea si controlul calitatii semintelor si materialului saditor pentru productia agricola vegetala

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: Monitorul Oficial Nr. 132 DIN 21/10/71
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor rãspunde de asigurarea cantitativã şi calitativã a seminţelor şi materialului sãditor necesar realizãrii planului anual de producţie agricolã, organizind împreunã cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, facultãţile de agricultura, horticultura şi biologie, prin catedrele de specialitate, în cadrul unui sistem unitar, producerea, folosirea şi controlul calitãţii acestora.
ART. 2
Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, prin institutele de cercetãri agricole şi staţiunile experimentale, rãspunde de:
a) Crearea de soiuri şi hibrizi de plante agricole, cu însuşiri superioare, în stare sa valorifice la maximum potenţialul productiv al solurilor, diferitele condiţii climatice din ţara noastrã şi baza tehnica materialã cu care este dotatã agricultura, astfel:
- la cereale şi leguminoase pentru boabe, noile soiuri şi hibrizi trebuie sa fie de mare productivitate şi de calitate superioarã, sa reactioneze favorabil la îngrãşãminte şi irigaţii, sa fie adaptate la lucrãri mecanice, rezistente la ger, seceta, boli, daunatori şi mai timpurii;
- la culturile tehnice, noile soiuri trebuie sa se evidentieze prin producţii mai mari şi cu calitãţi industriale ridicate: conţinut mare de zahãr, ulei, substanta uscata, fibre şi alte asemenea substanţe componente;
- la plantele medicinale şi aromatice, noile soiuri trebuie sa asigure producţii superioare şi cu conţinut mai mare de substanta activa, care sa satisfacã nevoile industriei prelucratoare;
- la culturile furajere se vor crea soiuri productive şi cu un conţinut ridicat de principii nutritive;
- la legume şi cartofi se vor obţine soiuri şi hibrizi mai productivi, rezistenti la boli şi daunatori, care sa se preteze la recoltare mecanizata, la transport şi depozitare şi sa aibã însuşiri nutritive valoroase;
- la flori şi alte plante ornamentale, sa creeze soiuri, care sa corespundã cerinţelor de infrumusetare a locuinţelor, a spaţiilor verzi şi altor scopuri;
- la pomi şi vita de vie, noile soiuri trebuie sa fie mai productive, cu calitãţi comerciale şi tehnologice superioare.
b) Menţinerea şi îmbunãtãţirea potenţialului productiv şi a însuşirilor superioare ale soiurilor şi hibrizilor autohtoni omologati şi a celor din import, introdusi în cultura, în cadrul procesului de producere a seminţelor din categoriile biologice superioare ce se realizeazã în unitãţile proprii, pe baza planului de perspectiva elaborat împreunã cu Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor.
c) Stabilirea termenelor de reinnoire în producţie a materialului de insamintare, diferenţiat pe specii şi soiuri, în funcţie de baza genetica şi de provenienta.
d) Elaborarea tehnologiilor pentru producerea şi înmulţirea seminţelor şi materialului sãditor, în unitãţile de cercetare, fermele specializate şi loturile semincere din unitãţile agricole de producţie.
De asemenea, institutele de cercetãri şi staţiunile experimentale agricole rãspund de îndrumarea tehnica a producerii seminţelor şi materialului sãditor în fermele specializate, organizate în unitãţile agricole socialiste din raza lor de activitate.
ART. 3
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor, prin Comisia de stat pentru încercarea şi omologarea soiurilor, rãspunde de introducerea în producţie a soiurilor şi hibrizilor noi creati sau proveniţi din import, precum şi de scoaterea din cultura a celor mai puţin valorosi.
În acest scop, împreunã cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice organizeazã verificarea lor în condiţii experimentale şi de producţie şi rãspunde de introducerea şi zonarea pe teritoriu a celor mai valoroase soiuri sau hibrizi, precum şi de proporţia lor în producţie.
Atît introducerea cît şi scoaterea din producţie a soiurilor şi hibrizilor se face pe baza unor documente bine fundamentate economic şi tehnic, rezultate din activitatea de cercetare şi producţie.
Pe baza verificãrilor şi a analizelor privind însuşirile de calitate şi tehnologice, Comisia de stat pentru încercarea şi omologarea soiurilor va omologa soiurile şi hibrizii care asigura, în condiţii similare, un spor de producţie de cel puţin 10 la suta, sau prezintã alte însuşiri fiziologice ori calitative superioare fata de cele mai bune soiuri sau hibrizi cultivati în zona respectiva: rezistenta mai buna la ger, seceta, cadere, boli şi daunatori, conţinut mai mare de zahãr, grasime, proteine, vitamine, substanta uscata, fibre şi altele asemenea, care se justifica din punct de vedere economic.
De asemenea, comisia verifica permanent menţinerea însuşirilor biologice, a potenţialului productiv şi calitativ al soiurilor şi hibrizilor folosiţi în producţie.
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor, prin Comisia de stat pentru încercarea şi omologarea soiurilor, rãspunde de ţinerea la zi a registrului de stat al soiurilor şi hibrizilor şi publica anual lista oficialã a acestora.
CAP. 2
Producerea şi folosirea seminţelor şi materialului sãditor
ART. 4
Se considera saminta şi material sãditor, în sensul prezentei legi:
- saminta sau orice material de înmulţire a plantelor agricole, ce aparţine unor soiuri sau hibrizi cu însuşiri biologice sau tehnologice valoroase pentru condiţiile din ţara noastrã şi care a fost obţinutã dupã o tehnologie specifica soiului şi hibridului ce asigura acestora atît caracterele şi însuşirile iniţiale, cît şi o valoare culturalã corespunzãtoare;
- materialul sãditor produs prin altoire sau alte metode de reproducere pe cale vegetativa, ce aparţine unor specii şi soiuri cu însuşiri biologice, productive, tehnologice sau comerciale corespunzãtoare.
Pentru încadrarea în condiţiile alineatului precedent Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor efectueazã certificarea seminţelor şi materialului sãditor, prin stabilirea puritatii biologice şi a stãrii fitosanitare în cimp şi prin determinarea valorii culturale pe cale de analize în laborator.
ART. 5
Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, prin institutele de cercetãri şi staţiunile experimentale, rãspunde de producerea seminţelor şi a materialului sãditor, din categoriile biologice superioare: superelita, elita, forme parentale, necesare reînnoirii periodice a seminţelor pe baza planului stabilit de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor.
ART. 6
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor rãspunde de producerea seminţelor din înmulţirea I şi înmulţirea a II-a care se face în ferme specializate şi pe loturi semincere, organizate în întreprinderi agricole de stat şi cooperative agricole de producţie.
Seminţele hibride, precum şi cele de plante tehnice, de legume, de plante furajere, medicinale, cromatice, floricole şi ornamentale, a cãror producere necesita spaţii de izolare şi o tehnologie anumitã, se vor realiza numai în staţiuni experimentale şi ferme specializate, organizate în unitãţi agricole de stat şi cooperative agricole de producţie.
De asemenea, împreunã cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, rãspunde de:
- producerea cartofilor de saminta din categoriile biologice superelita, elita, înmulţirea I şi parţial înmulţirea a II-a care se face în unitãţi specializate, situate în zone închise, cu cele mai favorabile condiţii pentru obţinerea de material sanatos, liber de viroze;
- asigurarea producerii seminţelor de plante furajere necesare pentru îmbunãtãţirea pasunilor şi finetelor naturale.
ART. 7
Producerea de pomi altoiti, ramuri altoi, puieţi, butaşi portaltoi şi de arbuşti fructiferi, precum şi stoloni de capsuni, se realizeazã numai în cadrul Institutului de cercetãri pentru pomicultura, a staţiunilor experimentale şi unitãţilor agricole de stat, care sînt obligate sa livreze material sãditor de calitate superioarã, liber de viroze, din specii, soiuri şi clone valoroase, în structura stabilitã prin programul de dezvoltare a pomiculturii.
ART. 8
Producerea de vite altoite şi pe rãdãcini proprii, de coarde altoi şi butaşi portaltoi, se face astfel:
- Institutul de cercetãri pentru viticultura şi vinificaţie şi staţiunile experimentale vor produce material sãditor elita, din soiuri şi clone, precum şi coarde altoi şi butaşi portaltoi selecţionaţi, pentru înfiinţarea de plantaţii mama.
- Unitãţile agricole de stat vor inmulti materialul biologic valoros şi vor asigura cantitãţile necesare de butaşi portaltoi şi coarde altoi atît pentru nevoile proprii, cît şi pentru unitãţile cooperatiste.
- Cooperativele agricole de producţie vor produce material sãditor viticol de calitate superioarã în structura de soiuri prevãzutã pentru fiecare zona viticolã şi în cantitãţile solicitate de beneficiari.
ART. 9
Fermele specializate din unitãţile agricole de stat şi cooperativele agricole de producţie vor produce seminţe şi material sãditor pe baza autorizaţiei emise de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor.
Specialiştii din unitãţile agricole de stat şi cooperativele agricole care au organizate ferme specializate pentru producerea de seminţe şi material sãditor, cît şi cei din unitãţile cu loturi semincere proprii, rãspund de aplicarea tehnologiilor specifice fiecãrei culturi, soi sau hibrid, prin executarea lucrãrilor speciale de izolare, castrare, purificare, întreţinere, recoltare, condiţionare şi pãstrare pînã la valorificare.
În cazul cînd se constata ca unele unitãţi specializate nu aplica mãsurile prevãzute în tehnologiile de producere a seminţelor şi materialului sãditor şi nu realizeazã sarcinile de plan cantitative şi calitative, se vor aplica sancţiuni celor vinovaţi, iar unitãţilor respective li se va retrage autorizaţia data de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor.
ART. 10
În vederea menţinerii potenţialului de producţie şi de calitate a seminţelor, unitãţile agricole socialiste, membrii cooperatori şi producãtorii cu gospodãrii individuale sînt obligaţi sa-şi reînnoiascã saminta pentru fiecare cultura, la intervalele prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 11
Unitãţile agricole socialiste, membrii cooperatori şi producãtorii cu gospodãrii individuale au obligaţia de a folosi numai seminţe sau material sãditor din soiurile sau hibrizii înscrişi în registrul de stat şi lista oficialã a soiurilor şi hibrizilor, publicatã anual de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor şi care îndeplinesc condiţiile de calitate prevãzute în standardele de stat şi normele interne.
Este interzisã folosirea în producţie a seminţelor sau materialului sãditor care nu întrunesc condiţiile prevãzute în acest articol, cu excepţia acelora care se gãsesc în perioada de verificare, autorizate în acest scop.
ART. 12
Direcţiile generale judeţene pentru agricultura, industrie alimentara, silvicultura şi ape rãspund de organizarea şi realizarea planului de producerea seminţelor şi materialului sãditor în ferme specializate şi pe loturi semincere ale unitãţilor agricole socialiste, de reînnoirea periodicã a seminţelor, precum şi de folosirea de cãtre fiecare unitate de producţie a unor seminţe şi material sãditor de calitate.
ART. 13
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor va constitui fondul seminţelor pentru producţie şi fondul seminţelor de rezerva.
Seminţele din fondul pentru producţie şi din fondul de rezerva se constituie în afarã fondului de stat al produselor de consum.
ART. 14
Fondul pentru producţie se compune din seminţe certificate, obţinute în fermele specializate, precum şi din seminţe produse pe loturile semincere proprii ale unitãţilor agricole socialiste.
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor, cu consultarea organelor centrale interesate şi a direcţiilor generale judeţene pentru agricultura, industrie alimentara, silvicultura şi ape, va stabili anual cantitãţile de seminţe ce se constituie în fondul seminţelor pentru producţie, pe categorii biologice, pentru fiecare cultura în parte.
ART. 15
Fondul de rezerva se constituie din seminţe certificate produse în ferme specializate, iar în cazuri excepţionale şi din seminţe identificate din fondul produselor de consum deţinut de organele centrale, în limita cantitãţilor stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
Fondul de rezerva se va folosi de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor pentru realizarea insamintarilor şi sarcinilor de producţie, prevãzute prin planurile anuale de stat, în caz de calamitati naturale sau alte cazuri fortuite.
ART. 16
Preluarea, condiţionarea şi livrarea seminţelor şi materialului sãditor din fondul de producţie sau de rezerva se fac în condiţiile stabilite prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
CAP. 3
Contractarea, circulaţia şi depozitarea seminţelor şi materialului sãditor
ART. 17
Contractarea producerii de seminţe şi material sãditor, urmãrirea realizãrii producţiei, condiţionarea, comercializarea şi livrarea acestora, cãtre unitãţile beneficiare, se fac prin întreprinderile de specialitate ale centralelor de profil ale Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor.
ART. 18
Seminţele şi materialul sãditor vor fi transportate în condiţii care garanteazã menţinerea calitãţii şi a autenticitatii lor pe toatã durata transportului şi vor fi însoţite de documente care sa ateste soiul şi calitatea, eliberate de organele de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor.
Seminţele şi materialul sãditor importate vor circula, pînã la destinaţia indicatã de beneficiarul intern, cu documente de provenienta şi calitate, eliberate de organele de specialitate din ţara exportatorului.
ART. 19
Unitãţile producãtoare de seminţe şi material sãditor, organele de preluare şi comercializare a acestora, precum şi unitãţile beneficiare, au obligaţia de a le depozita şi pãstra în condiţii corespunzãtoare, astfel încît sa nu se deprecieze calitatea lor.
CAP. 4
Controlul calitãţii seminţelor şi materialului sãditor
ART. 20
Controlul calitãţii seminţelor şi materialului sãditor, în toate fazele: de producere, condiţionare, depozitare, pãstrare, comercializare, transport, precum şi de folosire a seminţelor ori a materialului sãditor în procesul de producţie agricolã, cît şi eliberarea certificatelor şi a buletinelor de analiza privind calitatea acestora, se fac de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor prin Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor.
ART. 21
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor, prin organele sale de specialitate, va urmãri respectarea prevederilor din prezenta lege, în care scop va organiza controlul şi va interzice de la insamintari sau plantari, seminţele sau materialul sãditor, care nu corespunde standardelor de stat sau normelor interne.
ART. 22
Unitãţile care produc sau acelea care livreaza seminţe sau material sãditor rãspund de autenticitatea şi calitatea acestora şi vor suporta daunele provocate unitãţilor beneficiare, în raport cu culpa fiecãreia, pentru livrarea de seminţe şi material sãditor necorespunzãtor.
ART. 23
Încãlcarea dispoziţiunilor prevãzute în prezenta lege atrage dupã caz, rãspunderea disciplinarã, contravenţionalã, materialã, civilã sau penalã.
Livrarea cu ştiinţa sau din neglijenţa de seminţe şi material sãditor necorespunzãtor standardelor de stat sau normelor interne, precum şi livrarea cãtre cetãţeni sau întreprinderi strãine de seminţe sau material sãditor din soiuri şi hibrizi valorosi fãrã autorizaţie, constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit prevederilor art. 248 sau 249 din Codul penal.
Încãlcarea prevederilor articolelor 9 alin. 1 şi 3, 10, 11, 19 şi 21 din prezenta lege, precum şi sãvîrşirea de alte fapte ce vor fi stabilite şi sancţionate prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri, constituie contravenţie.
Dispoziţiile Legii nr. 2/1970 privind asigurarea şi controlul calitãţii produselor sînt aplicabile în toatã activitatea de producere şi utilizare a seminţelor şi materialului sãditor, în mãsura în care prezenta lege nu dispune altfel.
CAP. 5
Încurajarea producãtorilor agricoli
ART. 24
Producerea seminţelor şi materialului sãditor, precum şi folosirea acestora, este sprijinita de cãtre stat, care asigura, prin unitãţile specializate, baza materialã necesarã şi asistenta tehnica de specialitate, precum şi acoperirea unei pãrţi din cheltuielile de producţie, la unele seminţe livrate cãtre cooperativele agricole, sub forma de subventie, în limita sumelor prevãzute anual în bugetul de stat.
ART. 25
Unitãţile agricole socialiste, care produc seminţe şi material sãditor de calitate, vor beneficia de preţuri remuneratorii, care sa asigure realizarea unor venituri corespunzãtoare.
Pentru seminţele şi materialul sãditor la culturile prevãzute în anexa nr. 2 se vor stabili preţuri plafon de cumpãrare şi de vînzare cu ridicatã, prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri. Pentru celelalte seminţe şi material sãditor, preţurile se vor stabili de cãtre Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor, cu acordul Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie, iar pentru seminţele de în şi cinepa şi cu acordul Ministerului Industriei Uşoare.
Pentru soiurile noi din culturile cuprinse în anexa nr. 2 Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor, cu acordul Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie, va stabili preţuri provizorii pe timp de 2 ani de la înscrierea lor în lista oficialã a soiurilor şi hibrizilor, urmînd ca preţurile definitive sa se aprobe prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri.
ART. 26
Cooperativele agricole de producţie vor plati în bani lucrãrile executate de staţiunile pentru mecanizarea agriculturii, pe suprafeţele de culturi semincere, potrivit tarifelor legale.
ART. 27
În vederea cointeresarii lucrãtorilor din unitãţile agricole, care produc seminţe şi material sãditor de calitate superioarã, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor va organiza anual concursuri cu premii.
CAP. 6
Dispoziţii finale
ART. 28
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice vor dezvolta colaborarea cu ţãrile socialiste şi cu alte tari în domeniul creãrii de soiuri noi şi producerii de saminta, prin schimb de material biologic, documentaţii şi specialişti, precum şi prin importul şi exportul de seminţe şi material sãditor din soiuri şi hibrizi valorosi, pe baza de convenţiilor bi şi multilaterale.
ART. 29
Importul şi exportul seminţelor şi materialului sãditor se fac de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor, prin întreprinderile sale precum şi prin alte întreprinderi, cu autorizaţia acestuia şi în conformitate cu normele legale privind activitatea de comerţ exterior.
ART. 30
Prezenta lege intra în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii.
Pe aceeaşi data, orice dispoziţie contrarã prezentei legi se abroga.

ANEXA 1

Termenele de reinnoire a materialului de semanat

I. Cereale şi leguminoase pentru boabe (grîu, orz, ovaz, secara, mazare, fasole soia)
................................................... la 2-3 ani
Porumb, sorg, orzoaica, orez ............................... anual
II. Floarea-soarelui, sfecla de zahãr, în de ulei, tutun ....... anual
III. Plante furajere (graminee şi leguminoase furajere) ....... la 2-3 ani
IV. Legume ................................................. anual
Mazare şi fasole de gradina ............................. la 2-3 ani
V. Cartofi ................................................. la 1-3 ani
VI. Celelalte culturi ....................................... la 2-3 ani

ANEXA 2

Lista seminţelor şi materialului sãditor ale cãror preţuri plafon de cumpãrare şi vînzare cu ridicatã se stabilesc prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri

1. Grîu comun (Triticum aestivum ssp. vulgare)
2. Grîu tare (Triticum durum)
3. Secara
4. Orz
5. Orzoaica
6. Orez
7. Porumb
8. Floarea-soarelui
9. Sfecla de zahãr
10. Lucerna
11. Trifoi
12. Cartofi
13. Vite altoite.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016