Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 13 din 19 decembrie 1980  privind constituirea, repartizarea si folosirea pe judete a resurselor pentru aprovizionarea populatiei cu carne, lapte, legume si fructe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 13 din 19 decembrie 1980 privind constituirea, repartizarea si folosirea pe judete a resurselor pentru aprovizionarea populatiei cu carne, lapte, legume si fructe

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 111 din 24 decembrie 1980

În temeiul art. 57 din Constituţia Republicii Socialiste România semnam şi dispunem sa fie publicatã în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România Legea nr. 13 din 19 decembrie 1980 privind constituirea, repartizarea şi folosirea pe judeţe a resurselor pentru aprovizionarea populaţiei cu carne, lapte, legume şi fructe.

NICOLAE CEAUŞESCU
PREŞEDINTELE REPUBLICII SOCIALISTE ROMÂNIA


Înfãptuirea programului de ridicare continua a nivelului de trai al întregului popor, stabilit de Congresul al XII-lea al Partidului Comunist Roman, impune sporirea producţiei agricole, vegetale şi animale, în toate unitãţile de stat şi cooperatiste, valorificarea în mai mare mãsura a resurselor din gospodãriile populaţiei, în vederea îmbunãtãţirii aprovizionarii cetãţenilor cu produse agroalimentare, largirii bazei de materii prime ale industriei şi satisfacerii altor nevoi ale economiei naţionale.
Consiliile populare au obligaţia sa acţioneze permanent pentru îndeplinirea integrala a programelor de dezvoltare a producţiei agricole vegetale şi animale în unitãţile administrativ-teritoriale în care îşi desfãşoarã activitatea.
În fiecare judeţ şi localitate, constituirea şi folosirea resurselor de carne, lapte, legume şi alte produse agroalimentare trebuie sa se realizeze pe baza aplicãrii principiilor autoconducerii muncitoresti şi autogestiunii economico-financiare.
Prin folosirea integrala a potenţialului productiv al pãmîntului şi buna gospodãrire a resurselor existente, în condiţii de eficienta cît mai ridicatã, consiliile populare trebuie sa asigure satisfacerea nevoilor de produse agroalimentare ale populaţiei din fiecare judeţ în strinsa corelare cu sporirea producţiei şi creşterea aportului la realizarea fondului de stat, pentru acoperirea celorlalte cerinţe ale economiei naţionale.

În acest scop, Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege.

ART. 1
Consiliile populare au obligaţia sa asigure conducerea unitarã a agriculturii din unitãţile administrativ-teritoriale în care îşi desfãşoarã activitatea, pe baza principiilor autoconducerii muncitoresti şi autogestiunii economico-financiare, în scopul creşterii producţiei agricole, satisfacerii nevoilor de consum ale populaţiei din resursele fiecãrui judeţ şi al participãrii într-o mãsura tot mai mare la constituirea fondului de stat.
ART. 2
Consiliile populare rãspund de aplicarea tuturor mãsurilor prevãzute în programele de dezvoltare a producţiei agricole în profil teritorial, de valorificarea cît mai deplina a potenţialului productiv al pãmîntului, utilizarea cu randament ridicat a celorlalte mijloace de producţie şi folosirea raţionalã a forţei de munca ocupate în agricultura, în vederea creşterii continue a producţiei de carne, lapte, legume şi fructe în unitãţile agricole de stat şi cooperatiste şi în gospodãriile populaţiei.
ART. 3
Producţia obţinutã în toate sectoarele agriculturii trebuie sa asigure, în fiecare judeţ, îndeplinirea integrala a obligaţiilor de livrare la fondul de stat a producţiei de carne, lapte şi alte produse animaliere, de legume, cartofi şi fructe, precum şi realizarea unor cantitãţi suplimentare de produse prin contractari şi achiziţii de la gospodãriile populaţiei.
Toţi locuitorii din mediul rural şi urban, care deţin terenuri agricole, sînt obligaţi sa le cultive şi sa creascã animale şi pãsãri în vederea acoperirii nevoilor proprii de consum, precum şi pentru crearea de disponibilitati care sa fie valorificate la fondul de stat sau la piata, În condiţiile prevãzute de lege.
ART. 4
Consiliile populare rãspund, potrivit legii, de constituirea fondului de marfa pentru satisfacerea în întregime, în mod ritmic, a nevoilor de consum ale populaţiei cu carne, lapte şi produse lactate, cartofi, legume şi fructe în stare proaspãta, de organizarea şi aprovizionarea, în condiţii corespunzãtoare, a pieţelor agroalimentare pentru buna servire a populaţiei, de constituirea stocurilor de toamna şi iarna, de asigurarea industriei de conserve cu materii prime, precum şi de crearea disponibilitãţilor pentru satisfacerea altor nevoi ale economiei naţionale.
Hotãrîrile în legatura cu aprovizionarea populaţiei, constituirea, repartizarea şi folosirea resurselor de produse agroalimentare, dezvoltarea şi diversificarea gamei de produse, buna organizare şi aprovizionare a pieţelor agroalimentare se iau de comun acord de cãtre comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare şi consiliile sindicale teritoriale.
ART. 5
Consiliile populare poarta intreaga rãspundere pentru îndeplinirea integrala a obligaţiilor ce le revin la livrãrile de carne, lapte, legume şi fructe pentru constituirea fondului de stat.
Realizarea fondului de stat în conformitate cu prevederile planului naţional unic, contractarea şi achiziţia unor cantitãţi suplimentare de produse de la gospodãriile populaţiei şi dezvoltarea celorlalte activitãţi de producţie trebuie sa asigure buna aprovizionare a populaţiei cu carne, produse lactate, legume şi fructe proaspete din producţia obţinutã în fiecare judeţ, precum şi satisfacerea celorlalte nevoi ale economiei naţionale.
Resursele de carne, lapte, legume şi fructe pentru consumul populaţiei prin fondul pieţei şi celelalte nevoi ale economiei naţionale se asigura din:
1. fondul de stat constituit, potrivit legii, din:
a) producţia livrata de unitãţile agricole de stat;
b) producţia valorificatã prin contractari şi achiziţii de cãtre unitãţile agricole cooperatiste;
c) contractari şi achiziţii de la gospodãriile populaţiei.
2. resurse suplimentare realizate în fiecare judeţ din:
a) cantitãţile de produse realizate prin contractari şi achiziţii suplimentare de la gospodãriile populaţiei;
b) producţia obţinutã în unitãţile anexe de pe lîngã cantine-restaurant, unitãţi de alimentaţie-publica, cabane turistice, ocoale şi cantoane silvice şi alte asemenea;
c) alte activitãţi de producţie organizate pe plan local, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 6
Cantitãţile de produse necesare aprovizionarii populaţiei din fondul de stat şi din resursele suplimentare constituite în fiecare judeţ se stabilesc anual, prin planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã, diferenţiat pe judeţe, în funcţie de numãrul total al locuitorilor, de populaţia din centrele urbane şi muncitoresti, inclusiv populaţia sezoniera, precum şi de condiţiile de producţie existente în fiecare zona, în urmãtoarele proporţii medii:
a) pentru carne, în proporţie de 90 la suta din fondul de stat şi de 10 la suta din resurse constituite în fiecare judeţ şi provenite din contractari şi achiziţii suplimentare din gospodãriile populaţiei, producţia realizatã în unitãţile anexe şi din alte activitãţi organizate pe plan local;
b) pentru produse din lapte, în proporţie de 85 la suta din fondul de stat şi de 15 la suta din produsele preluate suplimentar prin contractari şi achiziţii de la gospodãriile populaţiei din judeţul respectiv;
c) pentru legume şi fructe proaspete, în proporţie de 70 la suta din fondul de stat şi de 30 la suta din contractari şi achiziţii suplimentare, realizate în judeţ, în funcţie de structura producţiei şi condiţiile pedoclimatice.
La elaborarea planului de aprovizionare în fiecare judeţ, se va asigura constituirea unor rezerve de produse agroalimentare de pînã la 5 la suta la carne, 10 la suta la lapte şi produse lactate şi 15 la suta la legume şi fructe, calculate la cantitãţile de produse planificate pentru aprovizionarea populaţiei din fondul de stat.
ART. 7
În raport cu depãşirea sarcinilor de livrare la fondul de stat, nivelurile de consum, de desfacere şi de livrare cãtre fondul pieţei, stabilite pe fiecare judeţ, se suplimenteaza dupã cum urmeazã:
a) cu 10 la suta din cantitãţile livrate peste plan de cãtre unitãţile agricole de stat;
b) cu 40 la suta din cantitãţile livrate peste plan de unitãţile agricole cooperatiste;
c) cu 70 la suta din cantitãţile livrate peste plan la fondul de stat din contractari şi achiziţii de la gospodãriile populaţiei;
d) cantitãţile obţinute prin depãşirea sarcinilor proprii de producţie de cãtre cantine, restaurante şi alte unitãţi de alimentaţie publica vor fi utilizate integral de unitatea producãtoare.
Prevederile prezentului articol privind suplimentarea nivelurilor de consum la carne se aplica numai cu condiţia realizãrii efectivelor de animale planificata şi depãşirea sarcinilor de livrare la fondul de stat pe întregul judeţ.
Livrãri suplimentare fata de sarcinile stabilite prin plan se vor putea face numai din comunele care realizeazã efectivele de animale planificate la gospodãriile populaţiei. Pentru unitãţile socialiste livrãrile suplimentare de animale în viu se vor putea face în condiţiile realizãrii efectivelor, a greutatilor medii de tãiere planificate, precum şi a încadrãrii în normele de consum a furajelor.
ART. 8
În cazul neîndeplinirii integrale a obligaţiilor de livrare la fondul de stat, cantitãţile prevãzute a fi repartizate din fondul de stat pe fiecare judeţ se diminueazã proporţional cu gradul de neîndeplinire a sarcinilor de livrare a animalelor în viu, a laptelui şi a produselor din lapte, legumelor şi fructelor proaspete.
ART. 9
Aprovizionarea cu carne, produse lactate, legume şi fructe proaspete, a creselor, gradinitelor, spitalelor şi a unitãţilor de asistenta socialã se asigura din fondul de stat, pe baza normelor de consum stabilite potrivit legii.
ART. 10
Aprovizionarea cu carne a cantinelor, restaurantelor şi a altor unitãţi de alimentaţie publica se face din fondul de stat, precum şi din producţia proprie, potrivit sarcinilor stabilite prin planul fiecãrei unitãţi.
În acest scop, comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare municipale şi orãşeneşti vor lua mãsuri de dezvoltare a capacitãţilor de producţie pentru creşterea şi ingrasarea porcilor, la cantine, restaurante şi celelalte unitãţi de alimentaţie publica, pentru folosirea integrala în hrana animalelor a resturilor culinare, precum şi pentru dotarea cu utilajele necesare furajarii animalelor, în condiţiile respectãrii normelor sanitar-veterinare.
De asemenea, consiliile populare judeţene vor lua mãsuri de identificare şi atribuire a terenurilor virane din perimetrele construibile ale localitãţilor, care anual vor fi puse la dispoziţia unitãţilor cu consumuri colective - cantine, restaurante, internate şi alte unitãţi - sau cetãţenilor, în vederea cultivarii acestor terenuri cu legume, cartofi şi alte culturi alimentare.
ART. 11
Constituirea, repartizarea şi folosirea resurselor stabilite prin plan şi a celor suplimentare pentru aprovizionarea populaţiei la fondul pieţei, consumuri colective şi alte consumuri, cu carne, produse lactate, legume şi fructe se face de cãtre consiliile populare de comun acord cu consiliile sindicale teritoriale, pe baza de programe elaborate şi aprobate în condiţiile stabilite de lege.
Consiliile populare sînt obligate sa supunã dezbaterii programele de aprovizionare a populaţiei şi sa prezinte rapoarte în adunãri ale cetãţenilor cu privire la hotãrîrile şi mãsurile adoptate în legatura cu constituirea resurselor şi repartizarea produselor agroalimentare, pe localitãţi şi sisteme comerciale.
ART. 12
Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum şi unitãţile cooperaţiei de consum trebuie sa asigure intensificarea activitãţii de valorificare pe calea contractarilor şi achiziţiilor a produselor agricole disponibile în gospodãriile populaţiei.
În vederea sporirii producţiei agricole, cooperatia de consum va organiza, în capacitãţi proprii, producerea puilor de o zi, creşterea scroafelor de prasila pentru obţinerea de purcei şi înmulţirea iepurilor de casa. Puii, purceii şi iepurii de casa obţinuţi de la unitãţile cooperaţiei de consum vor fi vinduti gospodariilor populaţiei, cu care se încheie contracte pentru valorificarea animalelor şi pasarilor la fondul de stat sau prin contractari şi achiziţii suplimentare, precum şi pentru satisfacerea unor nevoi proprii de consum.
De asemenea, unitãţile cooperaţiei de consum pot vinde purcei, pui şi iepuri de casa cantinelor, restaurantelor şi celorlalte unitãţi de alimentaţie publica, pentru organizarea de cãtre acestea a activitãţii proprii de creştere şi ingrasare a animalelor, pasarilor şi iepurilor pentru carne.
ART. 13
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare împreunã cu Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Producţie şi consiliile populare vor lua mãsuri pentru îndeplinirea integrala a programelor de creştere a animalelor, realizarea efectivelor totale şi matca, a indicilor de reproducţie, precum şi pentru livrarea ritmica şi la greutatile stabilite prin lege a animalelor destinate sacrificarii.
De asemenea, vor asigura baza furajera prin cultivarea şi folosirea integrala a suprafeţelor destinate plantelor de nutret, culturilor duble, precum şi pentru reinsamintarea pajiştilor şi finetelor naturale, recoltarea, depozitarea şi folosirea completa a tuturor resurselor de furaje de volum şi a subproduselor vegetale.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum au obligaţia sa asigure, potrivit sarcinilor stabilite prin planul naţional unic, material de prasila şi oua de incubatie unitãţilor cooperaţiei de consum. De asemenea, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va asigura asistenta tehnica necesarã pentru organizarea activitãţii de incubatie şi reproducţie în unitãţile cooperaţiei de consum.
ART. 14
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare împreunã cu Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Producţie şi consiliile populare sînt obligate sa asigure ca toate unitãţile agricole socialiste, de stat şi cooperatiste, toţi deţinãtorii de terenuri agricole sa aplice mãsurile prevãzute pentru folosirea integrala a pãmîntului şi creşterea potenţialului de producţie al acestuia, sa foloseascã cu eficienta ridicatã forta de munca şi baza tehnico-materialã, sa execute în bune condiţii toate lucrãrile agricole stabilite prin tehnologiile de producţie, sa realizeze în întregime programele de creştere a producţiei agricole, vegetale şi animale.
ART. 15
Nerespectarea dispoziţiilor din prezenta lege atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã sau penalã.

Aceasta lege a fost adoptatã de Marea Adunare Nationala în şedinţa din 19 decembrie 1980.

Preşedintele
Marii Adunãri Naţionale,
NICOLAE GIOSAN


────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016