Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 126 din 27 decembrie 1995  privind regimul materiilor explozive    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 126 din 27 decembrie 1995 privind regimul materiilor explozive

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 298 din 28 decembrie 1995
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Prevederile prezentei legi se aplica la prepararea, producerea, experimentarea, deţinerea, tranzitarea pe teritoriul tarii, transmiterea sub orice forma, transportul, depozitarea, minuirea şi folosirea de cãtre persoanele juridice sau fizice a materiilor explozive.
Prin materii explozive, în sensul prezentei legi, se înţelege explozivii propriu-zisi, amestecurile explozive, pirotehnice şi simple, mijloacele de iniţiere, cele auxiliare de aprindere, precum şi orice alte substanţe sau amestecuri de substanţe destinate sa dea naştere la reactii chimice instantanee, cu degajare de caldura şi gaze la temperatura ridicatã.
ART. 2
Producerea de materii explozive şi orice operaţiune de import-export cu acestea sunt permise numai persoanelor fizice şi juridice care sunt înregistrate şi poseda autorizaţie în acest sens, eliberata de organele prevãzute de lege.
ART. 3
Materiile explozive fabricate în ţara pot fi experimentate sau folosite în baza unui aviz de specialitate, emis de un organ autorizat stabilit prin hotãrîre a Guvernului, cu avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
Amestecurile explozive simple pot fi preparate de oricare persoana autorizata, conform instrucţiunilor elaborate şi avizate de organele prevãzute la alin. 1.
ART. 4
Furnizorii au obligaţia de a garanta calitatea materiilor explozive prin certificate de calitate, eliberate o data cu livrarea acestora, şi de a indica pe ambalaje: denumirea, lotul, data şi producãtorul, cantitatea, temperaturile maxime şi minime în limitele cãrora se pot transporta, depozita şi minui, perioada de garanţie de la data fabricaţiei şi orice alte date necesare unei detineri şi exploatãri în deplina siguranta.
Termenul de garanţie va putea fi depãşit numai cu avizul organului de specialitate autorizat.
ART. 5
Deţinerea, testarea, utilizarea, transportul, depozitarea şi minuirea materiilor explozive provenite din import se fac cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi şi ale instrucţiunilor producãtorului.
Dacã organele prevãzute în art. 3 alin. 1 completeazã sau aduc amendamente instrucţiunilor producãtorilor de materii explozive din import, beneficiarii au obligaţia respectãrii şi a acestora.
ART. 6
Prin deţinãtor de materii explozive, în sensul prezentei legi, se înţelege orice persoana juridicã sau fizica în posesia sau detenţia cãreia se afla, licit, astfel de materii.
ART. 7
Persoanele fizice nu au dreptul sa detina, sa utilizeze, sa transporte, sa depoziteze, sa experimenteze ori sa minuiasca materii explozive, dacã nu au fost autorizate şi înregistrate conform legii, cu excepţia pulberii necesare confectionarii cartuselor pentru arme de vinatoare.
CAP. 2
Autorizarea şi înregistrarea deţinãtorilor de materii explozive
ART. 8
Pentru a putea produce şi prepara materii explozive, persoanele care, prin statutul de înfiinţare a societãţii comerciale, au ca obiect astfel de operaţiuni, sunt obligate sa obţinã, în prealabil, autorizaţia inspectoratului de stat teritorial pentru protecţia muncii şi a inspectoratului de poliţie al judeţului sau Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi sa se înregistreze la aceste autoritãţi.
Obligaţia de a obţine, în prealabil, autorizaţia şi de înregistrare la autoritãţile prevãzute la alin. 1 revine şi persoanelor care deţin, transporta şi folosesc materii explozive.
Aceleaşi obligaţii le au şi persoanele care produc, deţin, transporta şi folosesc obiecte artizanale şi de distractie, pe baza de amestecuri pirotehnice.
Autorizarea se obţine numai la solicitarea celui interesat şi pe o durata determinata, cu posibilitãţi de prelungire - prin avizare - în condiţiile legii. Îndeplinirea activitãţilor înscrise în autorizaţie prin interpusi neautorizati este interzisã.
ART. 9
Materiile explozive pot fi depozitate numai în spaţii special construite şi amenajate pe baza documentaţiilor avizate de inspectoratele de stat teritoriale pentru protecţia muncii.
Depozitele de materii explozive, amenajate în condiţiile alineatului precedent, pot funcţiona numai dupã obţinerea prealabilã a autorizaţiei, emisã în comun de cãtre inspectoratul de stat teritorial pentru protecţia muncii şi inspectoratul de poliţie al judeţului sau Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti, dupã caz.
Se interzice autorizarea producerii, preparãrii, experimentarii, deţinerii sau depozitarii materiilor explozive în clãdiri cu locuinţe.
În autorizaţia de funcţionare se stabileşte capacitatea maxima de depozitare în echivalent trotil.
Inspectoratele de stat teritoriale pentru protecţia muncii pot aviza depãşirea, temporarã, a capacitãţilor de depozitare autorizate cu maximum 25%, pentru o perioada de cel mult 3 luni.
ART. 10
Inspectoratul de stat teritorial pentru protecţia muncii şi inspectoratul de poliţie al judeţului sau Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti, dupã caz, pot retrage autorizaţiile, pot suspenda sau restringe activitãţile prevãzute la art. 8 şi 9, dacã sunt incalcate prevederile legale care au stat la baza eliberãrii acestora.
Retragerea autorizaţiei atrage dupã sine încetarea dreptului acordat persoanelor de a prepara, produce, deţine, transporta şi folosi materii explozive.
La încetarea activitãţii este obligatorie predarea, în termen de 15 zile, a autorizaţiei organului care a emis-o.
ART. 11
Autorizaţiile eliberate în baza prezentei legi se vizeazã anual de cãtre autoritãţile emitente în raza cãrora titularul îşi are sediul.
Organele prevãzute la art. 8 elibereazã persoanelor juridice şi fizice o noua autorizaţie, în urmãtoarele cazuri:
a) cînd titularul şi-a schimbat denumirea sau sediul;
b) dacã autorizaţia s-a distrus în împrejurãri fortuite, a fost sustrasa ori pierdutã;
c) dupã completa epuizare a spaţiilor rezervate vizei anuale.
ART. 12
Persoanele autorizate, potrivit prevederilor art. 8, care executa lucrãri cu caracter temporar, de prospecţiuni şi explorari geologice sau alte activitãţi la care utilizeazã materii explozive sunt obligate sa anunţe inspectoratul de stat teritorial pentru protecţia muncii şi inspectoratul de poliţie al judeţului sau Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti în raza cãrora se afla localitãţile unde îşi vor desfasura activitatea, cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea lucrãrilor la care folosesc astfel de materii.
CAP. 3
Operaţiuni cu materii explozive şi evidenta acestora
ART. 13
Transportul şi minuirea materiilor explozive, cu excepţia obiectelor artizanale şi distractive, se efectueazã sub directa supraveghere a artificierilor autorizaţi şi numai cu personal special instruit pentru asemenea operaţiuni.
ART. 14
Fiecare transport de materii explozive se efectueazã cu mijloace special amenajate, pe baza ordinului de transport eliberat şi semnat de beneficiarul transportului.
Transportul de la depozitul de consum la firidele artificierilor şi la locurile de munca este permis pe baza documentelor de ridicare a materiilor explozive din depozit.
ART. 15
Încãrcarea, transportul, descãrcarea, depozitarea şi distrugerea materiilor explozive în timpul nopţii sunt interzise.
Fac excepţie transportul din fabrica producãtoare la depozitele proprii, transportul pe calea feratã sau pe apa, precum şi transporturile executate în condiţiile prevãzute la art. 14 alin. 2.
ART. 16
Transportul în acelaşi vehicul al materiilor explozive împreunã cu alte materiale, precum şi accesul în vehicul al persoanelor strãine de transport sunt interzise.
Se excepteazã de la prevederile alin. 1 autovehiculele folosite de echipele de prospecţiuni geologice, perforari de sonde, construcţii hidroenergetice, hidrotehnice, reparaţii sau construcţii de drumuri, cai ferate şi poduri, dacã sunt special amenajate.
ART. 17
Transportul şi depozitarea în comun a mai multor tipuri de explozivi se fac numai în condiţiile stabilite prin anexa la prezenta lege.
ART. 18
Paza transporturilor de materii explozive de la producãtor la depozitele de baza, indiferent de mijlocul de transport, se asigura de cãtre unitãţile Ministerului de Interne, pe cheltuiala beneficiarului.
Pentru transportul de materii explozive de la depozitele de baza la depozitele de consum, precum şi de la acestea la locul de utilizare, paza se asigura de cãtre agenţii economici prin personal dotat cu arme de foc. Pentru transportul de la depozitele de baza la cele de consum, agentul economic este obligat sa anunţe, în prealabil, unitatea Ministerului de Interne pe teritoriul cãreia se efectueazã transportul.
Paza materiilor explozive, în tranzit pe teritoriul României, se asigura de cãtre Ministerul de Interne - contra cost - dupã verificarea prealabilã a integritãţii sigiliilor aplicate de expeditor, la solicitarea organelor care au atribuţii privind transporturile şi expeditiile internaţionale.
ART. 19
Asupra amplasamentului şi cantitãţii maxime de depozitat, pentru firidele artificierilor, precum şi pentru încãperile în care se depoziteaza şi se minuiesc materii explozive pentru perforari de sonde, articole de vinatoare, obiecte de distractie, pistoale pentru implintat bolturi, fuzee antigrindina şi capse de alarmare C.F.R. este suficient avizul dat de inspectoratul de stat teritorial pentru protecţia muncii.
ART. 20
Capsele detonante vor fi depozitate în clãdiri sau în camere subterane, separate de cele în care se depoziteaza explozivii propriu-zisi.
Fac excepţie depozitele de la suprafata cu capacitãţi pînã la 500 kg în echivalent trotil, în care mijloacele de iniţiere pot fi depozitate în aceeaşi clãdire cu explozivi propriu-zisi însã în încãperi separate.
ART. 21
Terenul aferent depozitelor de materii explozive de suprafata sau subterane, nelegate de reţeaua minei, trebuie împrejmuit.
ART. 22
Paza depozitelor de materii explozive trebuie asigurata permanent cu personal dotat cu arme de foc, în condiţiile legii, cu excepţia depozitelor subterane legate de reţeaua minei.
ART. 23
Accesul în depozit este permis, în prezenta gestionarului sau a înlocuitorului sau, numai persoanelor cu atribuţii în gestiune, minuire şi control asupra materiilor explozive.
În timpul nopţii este interzis accesul în depozit.
Se excepteazã de la prevederile alin. 2 depozitele de consum ale unitãţilor în care se lucreazã şi în schimburi de noapte.
ART. 24
La toate depozitele se tine o evidenta stricta a intrãrii, iesirii şi consumurilor de materii explozive.
Registrele de evidenta de la depozite, precum şi formularele privind miscarea materiilor explozive - intrari, iesiri, consum - au caracter de documente cu regim special.
Orice lipsa de materii explozive trebuie anunţatã imediat organului local al poliţiei şi inspectoratului de stat teritorial pentru protecţia muncii.
ART. 25
Gestionarul depozitului şi inlocuitorul sau sunt desemnaţi de cãtre conducãtorul unitãţii deţinãtoare de materii explozive din rindul artificierilor autorizaţi şi rãspund, dupã caz, disciplinar, administrativ, civil sau penal, pentru gestiunea încredinţatã.
ART. 26
Lucrãrile de impuscare sunt executate numai de persoane autorizate ca artificieri, cu excepţia celor care îndeplinesc funcţiile prevãzute la art. 25.
Verificarea materiilor explozive, la producãtor şi la laboratoarele de specialitate autorizate în acest scop, se efectueazã de personal calificat, nefiind necesarã autorizarea acestuia ca artificier.
ART. 27
Autorizarea calitãţii de artificier se face de cãtre inspectoratul de stat teritorial pentru protecţia muncii, dupã care se înregistreazã la organul de poliţie în raza cãruia se afla locul de munca al celui autorizat.
ART. 28
Angajatul cãruia i s-au încredinţat materii explozive nu are dreptul, în nici o împrejurare, sa le înstrãineze, sa le foloseascã în alte scopuri ori sa efectueze alte operaţiuni decît cele stabilite pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
Orice persoana care gãseşte materii explozive este obligatã sa le predea celui mai apropiat organ de poliţie sau sa-i indice locul în care se afla, pentru ca acesta sa procedeze de îndatã la ridicarea lor.
Materiile explozive reţinute în condiţiile alin. 2 constituie corpuri delicte, asupra mãsurii confiscãrii urmînd a se pronunţa, dupã caz, procurorul sau instanta judecãtoreascã.
Materiile explozive nedetonate în urma operaţiunilor de impuscare se predau artificierului.
ART. 29
Persoanele juridice şi fizice autorizate sa fabrice, sa confectioneze sau sa comercializeze obiecte artizanale şi de distractie, pe baza de amestecuri pirotehnice, sunt obligate ca la depozitarea, pãstrarea, minuirea acestora, ca şi a materiilor din care sunt fãcute, sa respecte normele tehnice privind regimul materiilor explozive.
ART. 30
Vînzarea de materii explozive, cu excepţia obiectelor artizanale şi de distractie, se face numai dupã înscrierea - în registrul prevãzut la art. 24 alin. 2 - a numelui cumpãrãtorului, a autorizaţiei din care rezulta ca are dreptul sa detina, sa foloseascã sau sa facã operaţiuni cu astfel de materii, precum şi cantitatea comercializata.
O data cu marfa, vinzatorul elibereazã cumpãrãtorului factura sau alt document de însoţire a mãrfii, retinind copia.
CAP. 4
Infracţiuni şi contravenţii
ART. 31
Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice alta operaţiune cu materii explozive, efectuate fãrã drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Cînd fapta prevãzutã în alineatul precedent se referã la o cantitate mai mare de 1 kg echivalent trotil sau cînd cantitatea de exploziv este însoţitã de materiale de iniţiere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Tentativa se pedepseşte.
ART. 32
Constituie contravenţii încãlcarea prevederilor prezentei legi, dacã faptele nu sunt sãvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sa constituie infracţiuni şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea dispoziţiilor art. 10 alin. 2, art. 14 alin. 2, art. 19, 21, 23, art. 24 alin. 1 şi 2, art. 25, art. 26 alin. 2, art. 27 şi art. 28 alin. 1, 2 şi 4 - cu amenda de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei;
b) nerespectarea dispoziţiilor art. 8, art. 10 alin. 3, art. 11, 12, 13, art. 14 alin. 1, art. 20, 29 şi 30 - cu amenda de a 2.000.000 lei la 6.000.000 lei;
c) nerespectarea dispoziţiilor art. 3, 4, 5, 7, 9, 15, 16, 17, 18, 22, art. 24 alin. 3 şi art. 26 alin. 1 - cu amenda de la 3.000.000 lei la 10.000.000 lei.
Sancţiunile pot fi aplicate şi persoanelor juridice.
ART. 33
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre inspectorii de specialitate din aparatul central şi teritorial al Ministerului Muncii şi Protecţie Sociale, de cãtre ofiţerii şi subofiterii de poliţie, cu atribuţii de verificare şi control al materiilor explozive, precum şi de cãtre persoanele prevãzute în art. 35 lit. c).
Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, contravenientul poate face plîngere în termen de 15 zile de la comunicare.
ART. 34
Contravenţiilor prevãzute în prezenta lege le sunt aplicabile dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia celor din art. 25-27.
CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 35
Controlul asupra deţinerii, folosirii sau altor operaţiuni cu materii explozive se exercita de cãtre:
a) organele Ministerului de Interne;
b) inspectorii de specialitate din inspectoratele de stat teritoriale pentru protecţia muncii, precum şi din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale;
c) persoanele special desemnate de cãtre conducerile unitãţilor care folosesc materii explozive.
ART. 36
Ministerul Apãrãrii Naţionale poate participa cu specialişti la executarea unor controale privind transportul, depozitarea şi minuirea materiilor explozive, organizate, în situaţii deosebite, de cãtre Ministerul de Interne sau de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, la cererea acestora.
ART. 37
Reglementarea regimului materiilor explozive în unitãţile producãtoare se stabileşte prin instrucţiuni emise de acestea şi avizate de Ministerul de Interne şi, dupã caz, de Ministerul Apãrãrii Naţionale şi de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
ART. 38
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul de Interne, Ministerul Apãrãrii Naţionale şi Ministerul Industriilor vor emite în comun, în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Norme tehnice privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, minuirea şi folosirea materiilor explozive utilizate în activitãţile deţinãtorilor.
Ministerul Apãrãrii Naţionale, în acelaşi termen, va elabora norme tehnice proprii, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi.
ART. 39
Prezenta lege nu se aplica armelor, muniţiilor şi explozivilor nucleari.
ART. 40
Prezenta lege intra în vigoare dupã 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Pe data intrãrii în vigoare a acestei legi, Decretul nr. 297/1977 privind regimul materialelor explozive în economie, precum şi reglementãrile referitoare la materiile explozive din <>Decretul nr. 367/1971 privind regimul armelor, muniţiilor şi materiilor explozive se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 11 decembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
ION SOLCANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 11 decembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
IOAN GAVRA

ANEXA 1
Diferitele tipuri de explozivi şi mijloace de iniţiere şi aprindere care pot fi depozitate sau transportate în comun

a) Explozivii cu conţinut de nitroglicerina sau nitroglicol mai mare de 6%, împreunã cu explozivii de siguranta (antigrizutosi), cu condiţia sa fie depozitati pe rafturi separate;
b) hexogenul, împreunã cu pentrita, tetrilul şi amestecurile fãcute cu trotil sau cu aceştia;
c) trotilul, împreunã cu explozivii pe baza de azotat de amoniu şi conţinut de nitroglicerina sau nitroglicol mai mic de 6%, precum şi cu incarcaturi speciale pe baza de trotil (cu bustere, detoroc etc.);
d) pulberile negre cu fum, de toate felurile, inclusiv amestecurile mecanice care au viteze de ardere lenta şi degajari mici de fum, împreunã cu explozivii pe baza de clorati şi perclorati;
e) pulberile coloidale fãrã fum;
f) capsele detonante de orice fel, împreunã cu relee detonante şi sistem de iniţiere "Nonel";
g) fitilele detonante pe baza de pentrita, împreunã cu explozivii prevãzuţi la lit. b) şi c), iar cei pe baza de hexogen, împreunã cu cei de la lit. b);
h) incarcaturile de hexogen, împreunã cu pulberile de sonda, folosite de echipele de perforare la sonda.
Fitilele cu ardere lenta se pot depozita la un loc cu oricare dintre explozivii prevãzuţi la lit. a) - h). De asemenea, mijloacele de aprindere a fitilului pot fi pãstrate la un loc cu materiale explozive, cu excepţia celor din categoriile prevãzute la lit. a), d) şi e) de mai sus.
Mijloacele de iniţiere şi de aprindere se pot transporta împreunã cu explozivii propriu-zisi, de la depozit la locul de munca, de cãtre artificier, precum şi cu vehicule special amenajate.
Excepţii de la prevederile de mai sus, privind pãstrarea în comun a explozivilor de tipuri diferite, sunt admise numai în:
- depozitele de consum şi cele temporare sau de scurta durata cu capacitãţi pînã la maximum 200 kg explozivi;
- camerele depozitelor de consum care sunt amenajate pentru pãstrarea explozivilor rãmaşi nefolositi de cãtre artificieri, la sfîrşitul schimbului de lucru.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016