Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 125 din 16 octombrie 1996  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 125 din 16 octombrie 1996 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 259 din 24 octombrie 1996
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
<>Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii construcţiilor şi unele mãsuri pentru realizarea locuinţelor se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, cu urmãtorul cuprins:
"Prin exceptare de la prevederile alineatului precedent, se pot emite autorizaţii de construire şi în lipsa documentaţiilor de urbanism şi amenajare a teritoriului aprobate, pentru:
a) lucrãri de modificare, de reparare, de protejare, de restaurare şi de conservare a clãdirilor de orice fel, cu condiţia menţinerii aceleiaşi funcţiuni şi a suprafeţei construite;
b) lucrãri de modificare sau de reparare privind cai de comunicaţie, dotãri tehnico-edilitare subterane şi aeriene şi altele asemenea, fãrã modificarea traseului acestora;
c) lucrãri de modificare sau de reparare privind împrejmuiri, mobilier urban, amenajãri de spaţii verzi, parcuri şi grãdini publice, pieţe pietonale şi celelalte lucrãri de amenajare a spaţiilor publice;
d) lucrãri de cercetare şi prospectare a terenurilor - foraje şi excavari - necesare studiilor geotehnice, ridicarilor topografice, exploatarilor de cariere, balastierelor, sondelor de gaze şi de petrol, precum şi altor exploatãri;
e) organizarea de tabere de corturi."
2. Articolul 4 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) delegatiile permanente ale consiliilor judeţene, cu avizul primãriilor, pentru investiţiile care se aproba de cãtre Guvern; pentru lucrãrile publice, lacasurile de cult, construcţiile pentru industrie, comerţ, prestãri de servicii, social-culturale şi speciale, care se executa la sate; pentru construcţiile şi lucrãrile de orice fel, care se executa în extravilanul localitãţilor, cu excepţia celor menţionate la lit. d)."
3. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Autorizaţia de construire se emite în cel mult 30 de zile de la înregistrarea cererii, la care se anexeazã, obligatoriu, documentaţia tehnica, formatã din planul de amplasare a construcţiei, planuri din care sa rezulte destinaţia, alcãtuirea constructivã, funcţionalã şi înfãţişarea construcţiei, întocmite la o scara convenabila de cãtre un proiectant autorizat pentru lucrãri de construcţii, persoana fizica sau juridicã, precum şi dovada titlului solicitantului asupra terenului.
Documentaţia tehnica trebuie sa fie verificata conform legii şi sa conţinã şi avizele legale necesare, pe funcţiuni, prezentate prin grija solicitantului.
În situaţia depunerii unei documentaţii tehnice incomplete, aceasta se restituie solicitantului în termen de 10 zile de la data înregistrãrii, cu menţionarea în scris a elementelor necesare completãrii acesteia.
Documentaţia tehnica va fi semnatã:
a) de arhitect cu diploma recunoscuta de statul roman, pentru partea de arhitectura, la lucrãrile de construcţii supraterane şi la cele subterane cu acces public;
b) de inginer cu diploma recunoscuta de statul roman, pentru partea de inginerie la lucrãrile de construcţii.
Prevederile alineatului precedent se aplica şi pentru documentaţia de execuţie.
Documentaţiile tehnice privind clãdirile de locuinţe parter şi parter şi etaj care nu depãşesc suprafata desfasurata de 175 mp, anexele gospodãreşti ale acestora cu o suprafata construitã de pînã la 200 mp, precum şi construcţiile provizorii, situate în afarã zonelor protejate, stabilite potrivit prevederilor legale, pot fi semnate şi de conductori arhitecti şi subingineri, dupã caz.
Semnarea documentaţiilor de cãtre persoanele prevãzute la alin. 4, 5 şi 6 atrage dupã sine rãspunderea acestora în condiţiile legii."
4. Articolul 8 literele a) şi f) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) reparaţii la împrejmuiri, acoperisuri, învelitori sau terase, cînd nu se schimba forma acestora şi materialele din care sînt executate;"
"f) reparaţii la instalaţiile interioare şi la bransamentele exterioare, de orice fel, aferente clãdirilor, fãrã implicaţii asupra structurii de rezistenta sau aspectului arhitectural al acestora."
5. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Prin excepţie de la prevederile art. 10, terenurile destinate executãrii de construcţii se pot concesiona fãrã licitaţie publica, în urmãtoarele cazuri:
a) pentru realizarea de obiective de utilitate publica, inclusiv cele cu caracter social, fãrã scop lucrativ, altele decît cele ce se realizeazã de cãtre colectivitatile locale pe terenurile acestora, cu plata taxei de concesiune stabilitã potrivit legii;
b) pentru extinderea construcţiilor existente de cãtre proprietar sau cu acordul acestuia."
6. La capitolul IV "Raspunderi şi sancţiuni" se introduc articolele 25^1 şi 25^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 25^1. - Constituie infracţiuni urmãtoarele fapte:
a) executarea, fãrã autorizaţie sau cu încãlcarea acesteia, a lucrãrilor prevãzute la art. 3 lit. b);
b) continuarea executãrii lucrãrilor, fãrã autorizaţie sau cu încãlcarea prevederilor acesteia, dupã dispunerea opririi lucrãrilor de cãtre organele care au aplicat amenda contravenţionalã.
Infracţiunile prevãzute la alin. 1 se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Art. 25^2. - În cazul sãvîrşirii faptelor prevãzute la art. 25^1, organele de inspecţie şi control prevãzute la art. 27 sînt obligate sa sesizeze organele de urmãrire penalã."
7. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã nu au fost sãvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii, sa fie considerate infracţiuni:
a) executarea, fãrã autorizaţie sau cu încãlcarea acesteia, precum şi a proiectelor aprobate, a lucrãrilor prevãzute la art. 3, cu excepţia celor de la lit. b);
b) desfiinţarea, parţialã sau totalã, fãrã autorizaţie sau cu încãlcarea acesteia, a construcţiilor şi instalaţiilor, cu excepţia celor de la art. 3 lit. b);
c) menţinerea, dupã expirarea termenului prevãzut în autorizaţie, sau adaptarea în alte scopuri, fãrã autorizaţie, a lucrãrilor cu caracter provizoriu, precum şi menţinerea construcţiilor provizorii de şantier dupã terminarea lucrãrilor de baza;
d) împiedicarea exercitãrii controlului de cãtre organele de inspecţie şi control, abilitate, prin interzicerea accesului acestora sau prin neprezentarea documentelor şi actelor solicitate;
e) eliberarea autorizaţiei de construire sau de desfiinţare în baza unor documentaţii care nu sînt întocmite, semnate şi verificate de cãtre persoanele abilitate potrivit legii, care nu conţin avizele legale necesare sau care contravin prevederilor documentaţiilor de urbanism şi amenajare a teritoriului aprobate ori normelor tehnice de proiectare şi execuţie în vigoare;
f) neorganizarea şi neexercitarea controlului, conform legii, de cãtre organele de control ale consiliilor judeţene şi locale, cu atribuţii în domeniul urbanismului şi amenajãrii teritoriului, în unitãţile lor administrativ-teritoriale.
Contravenţiile sãvîrşite de persoane fizice sau juridice, prevãzute la alin. 1 lit. c) şi f), se sancţioneazã cu amenda de la 2.000.000 lei la 4.000.000 lei, cele de la lit. d) şi e), cu amenda de la 5.000.000 lei la 7.000.000 lei, iar cele de la lit. a) şi b), cu amenda de la 7.000.000 lei la 20.000.000 lei."
8. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Contravenţiile prevãzute la art. 26 se constata de organele de control ale consiliilor judeţene şi locale pentru faptele sãvîrşite în cadrul unitãţilor lor administrativ-teritoriale, cu excepţia contravenţiei prevãzute la art. 26 lit. f), care se constata în condiţiile stabilite la alin. 3, precum şi de cãtre organele de control ale consiliilor judeţene pentru consiliile locale din cadrul unitãţilor lor administrativ-teritoriale.
Procesele-verbale de constatare a contravenţiilor, încheiate de organele de control, se înainteazã, în vederea aplicãrii sancţiunii, şefului direcţiei care coordoneazã activitatea de urbanism şi amenajare a teritoriului sau, dupã caz, preşedintelui ori vicepreşedintelui consiliului judeţean, primarului sau viceprimarului unitãţii administrativ-teritoriale unde s-a savirsit contravenţia.
Controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism şi autorizarea executãrii construcţiilor se exercita de cãtre Inspecţia de stat în construcţii, lucrãri publice, urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului, care poate constata contravenţii şi poate aplica amenzi pe întreg teritoriul tarii.
Contravenţiile privind executarea sau desfiinţarea construcţiilor fãrã autorizaţie, prevãzute la art. 26 alin. 1 lit. a) şi b), precum şi cele prevãzute la lit. c) şi d) pot fi constatate şi de organele de poliţie."
9. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - O data cu aplicarea amenzii, pentru contravenţiile prevãzute la art. 26 alin. 1 lit. a) şi b), se dispune oprirea executãrii lucrãrilor, precum şi, dupã caz, mãsurile pentru încadrarea acestora în prevederile autorizaţiei sau desfiinţarea lucrãrilor executate fãrã autorizaţie sau cu încãlcarea acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
În cazul în care organele care au aplicat amenda apreciazã ca lucrãrile executate fãrã autorizaţie sau cu încãlcarea acesteia îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege pentru eliberarea unei autorizaţii, acestea pot stabili, prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, un termen în care contravenientul poate solicita şi obţine autorizaţia necesarã sau, dupã caz, o noua autorizaţie. În aceasta situaţie, mãsurile de desfiinţare a construcţiilor vor fi dispuse numai dupã expirarea termenului stabilit."
10. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - În cazul în care persoanele sancţionate contraventional au oprit executarea lucrãrilor, dar nu s-au conformat în termen celor dispuse în procesul-verbal de constatare a contravenţiei, potrivit prevederilor art. 28, organele de inspecţie şi de control prevãzute la art. 27 vor sesiza instanţele judecãtoreşti pentru a dispune, dupã caz:
a) încadrarea lucrãrilor în prevederile autorizaţiei;
b) desfiinţarea construcţiilor nelegal realizate.
În cazul admiterii cererii, instanta va stabili termenele limita de executare a mãsurilor prevãzute la alin. 1 lit. a) şi b).
În situaţiile prevãzute la art. 25^1, organele de inspecţie şi de control vor putea cere instanţei penale sa dispunã, prin hotãrîrea de condamnare, mãsurile menţionate la alin. 1 lit. a) şi b). Organele de inspecţie şi de control vor putea cere organelor de urmãrire penalã sesizate şi, dupã caz, instanţei, sa dispunã, ca mãsura provizorie, în tot cuprinsul procesului penal, oprirea executãrii lucrãrilor.
Persoanele care au beneficiat de subventie pentru construirea unei locuinţe şi pentru care s-a dispus mãsura prevãzutã la alin. 1 lit. b) vor restitui subvenţiile primite, cu plata dobinzilor legale pentru perioada în care le-au folosit."
11. Dupã articolul 30 se introduce articolul 30^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 30^1. - Prin derogare de le prevederile art. 30, construcţiile executate fãrã autorizaţie de construire pe terenuri aparţinînd domeniului public al statului, al judeţelor, oraşelor sau comunelor vor putea fi desfiinţate pe cale administrativã de cãtre autoritatea administraţiei publice competente, fãrã sesizarea instanţelor judecãtoreşti, la expirarea termenului stabilit prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, pe cheltuiala contravenientului."
12. La articolul 7 lit. a) şi b), la <>art. 40 şi în anexa la Legea nr. 50/1991 se înlocuiesc denumirile: "Departamentul pentru urbanism şi amenajarea teritoriului" cu "Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului"; "Ministerul Mediului" cu "Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului"; "Ministerul Comerţului şi Turismului" cu "Ministerul Turismului"; "Comisia nationala a monumentelor, ansamblurilor şi siturilor istorice" cu "Ministerul Culturii". La articolul 38 se elimina sintagma "Departamentul pentru urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul ....".
13. În cuprinsul <>Legii nr. 50/1991 se înlocuiesc denumirile: "prefectura" cu: "delegaţia permanenta a consiliului judeţean", la art. 4 preambul şi lit. a), art. 9 şi art. 20 alin. 3 şi cu "consiliul judeţean" la articolul 13 alin. 4, art. 14 şi în anexa; "primãrii" cu: "consilii locale", la art. 11, art. 13 alin. 4, art. 14, 18, 19 şi în anexa; cu "Consiliul General al Municipiului Bucureşti" la art. 13 alin. 4, art. 14, 18, 19 şi în anexa; cu "primari" la art. 4 preambul şi lit. a)-d), art. 9, 13 alin. 1, art. 20 alin. 3 şi art. 31, şi cu "Primarul general al Municipiului Bucureşti" la art. 4 preambul şi lit. c), art. 9 şi art. 20 alin. 3; şi cuvintul "decizia" cu "hotãrîrea" la art. 14 şi 18.
ART. 2
Orice dispoziţii contrare prezentei legi se abroga.
ART. 3
<>Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii construcţiilor şi unele mãsuri pentru realizarea locuinţelor, cu modificãrile ulterioare, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dîndu-se articolelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 1 octombrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
ION SOLCANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 30 septembrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016