Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 121 din 16 octombrie 1996  privind organizarea si functionarea Corpului Pompierilor Militari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 121 din 16 octombrie 1996 privind organizarea si functionarea Corpului Pompierilor Militari

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 257 din 23 octombrie 1996
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Corpul Pompierilor Militari este instituţia publica de interes naţional, specializatã în prevenirea şi stingerea incendiilor şi investitã cu atribuţii de coordonare, control şi acordare a asistenţei tehnice în acest domeniu, în condiţiile legii.
(2) Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari face parte din structura organizatoricã a Ministerului de Interne.
ART. 2
Corpul Pompierilor Militari colaboreazã, pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, cu autoritãţile administraţiei publice, cu forţele armate şi cu forţele de protecţie, cu alte instituţii şi organisme care au atribuţii privind apãrarea ordinii publice, prevenirea şi combaterea sinistrelor, apãrarea vieţii şi integritãţii fizice a persoanelor, a avutului public şi privat, precum şi de protecţie a mediului.

CAP. 2
Organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari

ART. 3
(1) Corpul Pompierilor Militari este constituit din mari unitãţi, unitãţi şi subunitati specializate, organizate pe principii militare.
(2) Corpul Pompierilor Militari are în compunere:
a) Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari;
b) brigazi şi grupuri de pompieri militari;
c) instituţii militare de învãţãmînt pentru cadrele de pompieri;
d) Centrul de studii, experimentari şi specializare pentru prevenirea şi stingerea incendiilor;
e) centre de instrucţie;
f) Baza de reparaţii a autospecialelor şi utilajelor de prevenire şi stingere a incendiilor;
g) Muzeul Naţional al Pompierilor;
h) Baza pentru logistica.
ART. 4
(1) Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari este unitatea centrala care exercita conducerea, îndrumarea şi controlul marilor unitãţi şi unitãţilor de pompieri prevãzute la art. 3 alin. (2).
(2) Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari are în structura sa: Statul Major, Inspecţia de prevenire a incendiilor, direcţii, servicii, secţii şi birouri.
(3) Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari este condus de un ofiţer de pompieri, în calitate de comandant al Corpului Pompierilor Militari, numit în aceasta funcţie de ministrul de interne. El este ajutat în activitatea sa de adjuncţi numiţi de ministrul de interne.
ART. 5
Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari este reprezentat, în relaţiile cu autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale, cu organismele similare din alte tari, precum şi cu organizaţiile internaţionale de profil, de cãtre comandant sau de cãtre împuterniciţii acestuia.
ART. 6
Marile unitãţi şi unitãţile de pompieri militari se înfiinţeazã prin ordin al ministrului de interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii, iar atribuţiile acestora se stabilesc prin regulamente de organizare şi funcţionare.
ART. 7
(1) Brigazile şi grupurile de pompieri militari sînt mari unitãţi sau unitãţi destinate sa execute misiuni specifice de prevenire şi stingere a incendiilor în zonele de competenta stabilite prin hotãrîre a Guvernului şi au în compunere: stat major, inspecţia de prevenire a incendiilor, batalioane, detasamente, secţii, staţii, pichete, echipaje de pompieri militari şi compartimente functionale, conform statutului de organizare aprobat de ministrul de interne.
(2) Dimensionarea efectivelor şi a dotãrii tehnico-materiale ale brigazilor şi grupurilor de pompieri militari se stabileşte în funcţie de: suprafata, populaţia şi potenţialul economic al zonei de competenta şi de caracteristicile acesteia din punct de vedere al protecţiei impotriva incendiilor; natura şi nivelul riscurilor potenţiale de incendiu; densitatea, mãrimea şi comportarea la foc a construcţiilor; drumurile şi practicabilitatea acestora; sursele de alimentare cu apa pentru incendiu; inzestrarea cu mijloace tehnice de prevenire a incendiilor; consecinţele eventualelor incendii.
(3) Brigazile şi grupurile de pompieri militari sînt conduse de comandanti, ofiţeri de pompieri, ajutaţi de adjuncţi. În exercitarea atribuţiilor ce le revin, comandantii emit ordine şi dispoziţii.
(4) Marile unitãţi şi unitãţile de pompieri militari au drapel de lupta.
ART. 8
Batalioanele de pompieri militari executa misiuni specifice în zone stabilite prin ordinul comandantului brigazii de pompieri militari.
ART. 9
Detasamentele, secţiile, staţiile, pichetele şi echipajele de pompieri militari sînt subunitati din structura unitãţilor care executa misiuni specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, pentru limitarea efectelor sinistrelor, precum şi activitãţi de descarcerare şi de urgenta medicalã prespitaliceasca.
ART. 10
Pentru pregãtirea cadrelor de pompieri militari se organizeazã, potrivit legii, instituţii militare de învãţãmînt, Facultatea de pompieri, pentru ofiţeri şi şcoli militare, pentru maiştri şi subofiteri.
ART. 11
Centrul de studii, experimentari şi specializare pentru prevenirea şi stingerea incendiilor este unitatea care asigura în laboratoare şi poligoane de profil: testarea combustibilitatii şi încercarea la foc a materialelor; studierea, experimentarea şi verificarea procedeelor, substanţelor şi mijloacelor tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor; specializarea personalului de pompieri.
ART. 12
(1) Centrele de instrucţie sînt unitãţi destinate pregãtirii militare de specialitate, fizice şi psihice a cadrelor şi militarilor în termen din unitãţile Corpului Pompierilor Militari.
(1) În cadrul centrelor de instrucţie se pot organiza, în condiţiile prevãzute de lege, cursuri pentru formarea, atestarea şi perfecţionarea pompierilor civili şi a altor persoane care desfãşoarã activitãţi în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor.
ART. 13
Baza de reparaţii este unitatea care asigura repararea autospecialelor, a utilajelor şi a echipamentelor specifice din inzestrarea marilor unitãţi, unitãţilor şi subunitatilor de pompieri militari.
ART. 14
Muzeul Naţional al Pompierilor este instituţia de profil care asigura identificarea, achiziţionarea, expunerea şi conservarea pieselor de patrimoniu specifice activitãţii pompierilor militari şi civili.
ART. 15
Baza pentru logistica este destinatã sa asigure aprovizionarea, stocarea, conservarea şi distribuirea mijloacelor materiale necesare Corpului Pompierilor Militari.
ART. 16
La nivelul Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, la marile unitãţi şi unitãţi se organizeazã, în raport de necesitaţi, compartimente administrative, tehnice, financiare şi medicale, care rãspund de intreaga activitate logistica necesarã îndeplinirii misiunilor şi instruirii personalului.

CAP. 3
Atribuţiile Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ale brigazilor şi grupurilor de pompieri militari

ART. 17
(1) Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari are urmãtoarele atribuţii principale:
a) elaboreazã conceptia generalã de prevenire şi stingere a incendiilor şi controleazã aplicarea acesteia;
b) stabileşte capacitatea de intervenţie, de lupta şi de mobilizare a marilor unitãţi, unitãţi şi subunitati de pompieri militari şi ia mãsuri pentru asigurarea acesteia;
c) elaboreazã norme şi dispoziţii generale de prevenire şi stingere a incendiilor, pe care le supune aprobãrii ministrului de interne;
d) avizeazã regulile şi mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor, cuprinse în norme, normative, standarde şi alte prescripţii tehnice elaborate, potrivit legii, de alte organe şi instituţii ale administraţiei publice centrale de specialitate, elaborate pe baza normelor menţionate la lit. c);
e) elaboreazã condiţii tehnice generale, obligatorii la proiectarea, omologarea şi executarea în ţara a autospecialelor, utilajelor, instalaţiilor, echipamentelor, substanţelor, accesoriilor şi altor mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi avizeazã folosirea celor provenite din import;
f) avizeazã, autorizeaza şi verifica aplicarea prevederilor legale în domeniul siguranţei la foc; participa la atestarea tehnico-profesionalã a verificatorilor de proiecte, a responsabililor tehnici şi a experţilor în activitatea de construcţii, precum şi la eliberarea agrementelor tehnice ale noilor produse şi procedee în acest domeniu;
g) asigura emiterea normelor tehnice privind exploatarea, întreţinerea, repararea, scoaterea din funcţiune, declasarea şi casarea autospecialelor, aparaturii, mijloacelor şi echipamentelor de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi pentru instalaţiile specifice aferente navelor şi trenurilor destinate intervenţiei la incendii;
h) stabileşte metodologia pentru clasificarea combustibilitatii materialelor şi substanţelor, precum şi pentru testarea comportãrii la foc a acestora;
i) autorizeaza şi acrediteazã laboratoarele şi poligoanele de încercãri la foc, testãri, experimentari şi de agrementari în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor, pe baza regulamentului aprobat de ministrul de interne;
j) conlucreaza cu autoritãţile competente, în vederea stabilirii şi realizãrii mãsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor ce decurg din convenţiile internaţionale la care România este parte sau a aderat;
k) organizeazã cursuri pentru formarea, atestarea şi specializarea pompierilor civili şi a cadrelor tehnice cu atribuţii în domeniul protecţiei impotriva incendiilor şi elibereazã, dupã caz, certificate, brevete, atestate sau diplome;
l) atesteaza persoanele fizice şi juridice pentru prestarea lucrãrilor de termoprotectie şi ignifugare, precum şi a celor de verificare, întreţinere şi reparare a autospecialelor, utilajelor, instalaţiilor şi a altor mijloace tehnice destinate prevenirii şi stingerii incendiilor;
m) asigura şi coordoneazã relaţiile cu organismele similare din alte tari, precum şi cu organizaţiile internaţionale de profil;
n) coordoneazã activitatea de informare publica şi desfãşoarã, cu sprijinul mass-media, astfel de activitãţi pentru cunoaşterea riscurilor de incendiu, a normelor şi mãsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor;
o) stabileşte criteriile minime de performanta privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de pompieri civili;
p) editeazã publicaţii şi lucrãri de specialitate, elaboreazã regulamente, instrucţiuni şi manuale specifice pompierilor;
r) organizeazã banca de date privind incendiile;
s) îndeplineşte orice alte atribuţii care îi sînt date prin lege.
ART. 18
Brigazile şi grupurile de pompieri militari au urmãtoarele atribuţii principale:
a) exercita, potrivit legii, inspecţii şi controale privind modul de aplicare a prevederilor legale în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor;
b) întocmesc documentele operative de intervenţie şi stabilesc forţele şi mijloacele necesare;
c) asigura organizarea intervenţiei pompierilor militari care participa la stingerea incendiilor şi coordoneazã acţiunea tuturor forţelor participante;
d) dupã terminarea operaţiunilor de intervenţie, încheie procesul-verbal de intervenţie, potrivit regulamentului aprobat de ministrul de interne;
e) emit avize şi autorizaţii de prevenire şi stingere a incendiilor, prevãzute de lege;
f) îşi dau acordul asupra regulilor şi mãsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, cuprinse în normele şi dispoziţiile emise, potrivit legii, de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale;
g) stabilesc criteriile minime de performanta privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de pompieri civili, pentru care nu sînt elaborate reglementãri specifice;
h) preiau, în condiţiile legii, copiile autentificate de pe planurile clãdirilor din administrarea autoritãţii publice, a instituţiilor şi a agenţilor economici;
i) stabilesc, împreunã cu poliţia şi cu alte organe abilitate de lege, cauzele producerii incendiilor şi condiţiile care au favorizat dezvoltarea şi propagarea acestora, organizeazã banca de date privind incendiile;
j) efectueazã, la cerere, experimentari şi constatãri tehnico-ştiinţifice în scopul stabilirii cauzelor producerii incendiilor şi a condiţiilor care au favorizat dezvoltarea şi/sau propagarea acestora;
k) participa, cu forte şi mijloace specifice, în condiţiile prevãzute de lege, la acţiuni de salvare sau protejare a oamenilor, animalelor şi bunurilor aflate în pericol, de limitare şi inlaturare a urmãrilor accidentelor, catastrofelor şi calamitãţilor naturale, precum şi la activitãţi de urgenta medicalã şi de protecţie civilã;
l) desfãşoarã, cu sprijinul mass-media, activitãţi de informare publica pentru cunoaşterea riscurilor de incendiu, a normelor şi mãsurilor de prevenire a acestora, precum şi a modului de acţiune în caz de incendiu;
m) organizeazã, desfãşoarã şi conduc activitãţile de pregãtire profesionalã, militarã şi fizica a efectivelor, potrivit reglementãrilor în vigoare, precum şi concursurile profesionale ale pompierilor;
n) îndeplinesc orice alte sarcini care le sînt date prin ordine şi dispoziţii de cãtre persoane legal investite cu acest drept.
ART. 19
(1) Marile unitãţi, unitãţile şi subunitatile de pompieri militari pot presta, contra cost, la cererea persoanelor fizice şi juridice, unele servicii, în condiţiile prevãzute de lege, cum sînt:
a) supravegherea mãsurilor de prevenire şi asigurare a intervenţiei pentru stingerea incendiilor la tîrguri, expoziţii, manifestãri cultural-sportive, activitãţi de filmare şi altele asemenea;
b) încercãri, experimentari şi verificãri privind combustibilitatea şi comportarea la foc, eficacitatea şi/sau fiabilitatea instalaţiilor şi a mijloacelor tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor;
c) consultaţii, asistenta tehnica de specialitate şi studii, verificãri ale documentaţiilor, precum şi verificãri la fata locului privind protecţia impotriva incendiilor; activitãţi specifice de formare, pregãtire, specializare şi atestare în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor a personalului cu asemenea atribuţii din afarã Corpului Pompierilor Militari;
d) transport de apa, evacuarea apei din subsolurile clãdirilor sau din fintini; limitarea, colectarea sau îndepãrtarea unor produse poluante; efectuarea de lucrãri la înãlţime;
e) repararea şi valorificarea de mijloace tehnice pentru prevenirea şi stingerea incendiilor.
(2) Veniturile nete încasate din prestaţiile prevãzute la alin. (1), precum şi cele din compensarea contravalorii consumurilor în cazuri de intervenţii rãmîn la dispoziţia unitãţilor prestatoare ca venituri extrabugetare, pentru acoperirea cheltuielilor de investiţii, întreţinere şi dotare.

CAP. 4
Personalul Corpului Pompierilor Militari, drepturile şi obligaţiile acestuia

Secţiunea 1
Personalul Corpului Pompierilor Militari
ART. 20
(1) Personalul Corpului Pompierilor Militari se compune din militari şi salariaţi civili. Prevederile Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, precum şi cele ale regulamentelor militare generale se aplica şi pompierilor militari, în mãsura în care, prin prezenta lege, nu se dispune altfel.
(2) Militarii în termen din unitãţile de pompieri au drepturile şi îndatoririle prevãzute în dispoziţiile legale pentru militarii în termen ai forţelor armate ale României.
ART. 21
Numãrul posturilor de ofiţeri, maiştri militari, subofiteri, militari angajaţi pe baza de contract, militari în termen şi salariaţi civili din unitãţile Corpului Pompierilor Militari, în timp de pace şi la mobilizare, se stabileşte anual de ministrul de interne, în limita efectivelor pentru pompieri aprobate prin hotãrîre a Guvernului.
ART. 22
Salariaţii civili se supun statutului funcţionarilor publici şi dispoziţiilor celorlalte reglementãri legale referitoare la drepturile şi obligaţiile acestora, în mãsura în care prin prezenta lege nu se dispune altfel.
ART. 23
Selecţionarea, încadrarea şi acordarea drepturilor personalului militar şi civil din Corpul Pompierilor Militari se fac potrivit legii şi ordinelor ministrului de interne.
ART. 24
Cadrele de pompieri militari provin din rindurile absolvenţilor instituţiilor militare de învãţãmînt. Pentru unele activitãţi pot fi încadraţi specialişti cu studii corespunzãtoare din alte sectoare de activitate.

Secţiunea a 2-a
Drepturi şi obligaţii
ART. 25
(1) Personalul unitãţilor de pompieri militari cu atribuţii de îndrumare, control şi constatare a incalcarilor legii în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor, precum şi de intervenţie, anume desemnat de comandantul Corpului Pompierilor Militari, pe timpul îndeplinirii serviciului, este investit cu exerciţiul autoritãţii publice şi are urmãtoarele drepturi şi obligaţii:
a) sa efectueze controlul asupra modului de aplicare a prevederilor legale privind prevenirea şi stingerea incendiilor, inclusiv în unitãţile şi locurile în care se afla documente secrete de stat sau se executa lucrãri cu asemenea caracter, în condiţiile legii;
b) sa stabileascã mãsuri obligatorii pentru prevenirea şi înlãturarea starilor de pericol şi cauzelor potenţiale de incendiu şi a altor nereguli constatate în respectarea normelor legale de prevenire şi stingere a incendiilor; sa propunã eliberarea sau retragerea avizelor şi a autorizaţiilor de prevenire şi stingere a incendiilor;
c) sa organizeze exercitii şi aplicaţii tactice de intervenţie pentru stingerea incendiilor la instituţii şi agenţi economici, cu acordul şi în prezenta conducãtorilor acestora;
d) sa constate şi sa sanctioneze contravenţiile privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
e) sa constate şi sa sesizeze, în condiţiile prevãzute de lege, infracţiunile sãvîrşite în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor;
f) sa solicite de la persoanele fizice şi juridice orice date, informaţii şi documente necesare îndeplinirii atribuţiilor legale;
g) sa stabileascã restrictii ori sa interzicã utilizarea focului deschis şi efectuarea unor lucrãri cu substanţe inflamabile, pentru a preveni producerea de incendii ori explozii;
h) sa propunã, în condiţiile legii, sistarea lucrãrilor de construcţii sau oprirea functionarii sau utilizãrii unei construcţii;
i) sa dispunã, în situaţii de necesitate, oprirea functionarii sau demolarea construcţiei incendiate, precum şi a celor vecine ori a unor pãrţi din acestea, în scopul limitãrii propagarii incendiilor şi al evitãrii unui dezastru, dacã un asemenea pericol este real, iminent şi inevitabil;
j) sa dispunã restrîngerea utilizãrii clãdirilor incendiate ori amenintate, precum şi a terenurilor din vecinãtatea acestora;
k) sa utilizeze, în raport cu necesitãţile, apa, indiferent de sursa din care provine, pentru intervenţii la incendii;
l) sa se deplaseze cu autospecialele din dotare la locul intervenţiei, pe drumuri care nu sînt deschise traficului public ori pe alte terenuri, dacã cerinţele de operativitate şi de lucru impun aceasta; sa opreascã ori sa limiteze traficul public în zona desfãşurãrii operaţiunilor de intervenţie;
m) sa între, pentru îndeplinirea atribuţiilor legale, în orice incinta a unitãţilor economice, a instituţiilor publice ori private, a organizaţiilor social-politice, cu respectarea dispoziţiilor legale;
n) sa între în locuinta persoanelor fizice, la solicitarea sau cu consimţãmîntul scris al acestora, în condiţiile prevãzute de lege. În cazul în care se impune înlãturarea unui pericol iminent de incendiu asupra vieţii, integritãţii fizice sau bunurilor unor persoane, consimţãmîntul nu este necesar;
o) sa solicite sprijinul autoritãţilor publice, mijloacelor de informare în masa şi cetãţenilor pentru luarea mãsurilor urgente în vederea preintimpinarii, limitãrii şi inlaturarii unor pericole iminente provocate de incendii, explozii, accidente şi alte sinistre;
p) sa preia, în condiţiile legii, planurile clãdirilor din administrarea autoritãţilor publice, instituţiilor şi a agenţilor economici.
(2) În exercitarea atribuţiilor legale prevãzute la alin. (1), personalul Corpului Pompierilor Militari îşi va face cunoscutã calitatea şi va prezenta legitimatia de serviciu.
ART. 26
(1) Dreptul la pensie al ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, militarilor angajaţi pe baza de contract şi al salariaţilor civili din Corpul Pompierilor Militari se stabileşte în condiţiile legii.
(2) Personalul militar al Corpului Pompierilor Militari, care îndeplineşte atribuţii şi activitãţi de intervenţie, se încadreazã în grupa I de munca.
(3) Personalul militar al Corpului Pompierilor Militari, altul decît cel prevãzut la alin. (2), se încadreazã în grupa a II-a de munca.
(4) Încadrarea în grupe de munca a personalului militar al Corpului Pompierilor Militari se stabileşte prin ordin al ministrului de interne.
ART. 27
(1) Drepturile sociale asigurate, potrivit legii, cadrelor militare ale Corpului Pompierilor Militari se acorda, în mod corespunzãtor, şi militarilor angajaţi pe baza de contract.
(2) Drepturile legale ce revin cadrelor militare şi familiilor sau urmaşilor acestora se acorda, dupã caz, în mod corespunzãtor, şi personalului civil, militarilor în termen, militarilor angajaţi pe baza de contract, elevilor şi studenţilor din şcolile şi instituţiile de învãţãmînt militar de profil, pentru situaţiile de deces ori de invaliditate intervenite în timpul şi din cauza serviciului ori în legatura cu serviciul.
(3) Baza de calcul al pensiei pentru urmaşii militarului în termen, decedat în timpul şi din cauza serviciului, este solda de baza lunarã bruta pentru militarul angajat pe baza de contract.
ART. 28
Cadrele militare de pompieri, care, din motive de imbolnavire, accidente sau alte asemenea evenimente, survenite pe timpul, din cauza ori în legatura cu serviciul, nu-şi mai pot îndeplini atribuţiile şi sînt trecute într-o alta funcţie, îşi pãstreazã solda şi celelalte drepturi bãneşti avute anterior.
ART. 29
Personalul militar de pompieri în activitate, care executa, conduce sau coordoneazã misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit, beneficiazã de un spor de pînã la 30%, calculat la solda de baza. Categoriile de personal în activitate, care beneficiazã de acest spor, se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
ART. 30
(1) Personalului Corpului Pompierilor Militari i se asigura, gratuit, echipament de protecţie adecvat misiunilor specifice pe care le îndeplineşte, iar în cazul în care i s-au degradat sau i s-au distrus, ca urmare a îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, îmbrãcãmintea, incaltamintea ori alte bunuri personale, are dreptul la despãgubiri corespunzãtoare, acordate de Ministerul de Interne.
(2) Personalului Corpului Pompierilor Militari, care participa la intervenţii a cãror durata depãşeşte 4 ore, i se asigura, gratuit, un supliment de hrana în echivalentul a 2.000 de calorii, pentru fiecare zi de intervenţie.
ART. 31
(1) Cadrele militare permanente şi salariaţii civili, ingineri sau arhitecti din Corpul Pompierilor Militari, care au îndeplinit, o perioada de minimum 10 ani, funcţia de inspector de specialitate în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor, pot obţine, la ieşirea din serviciu, un brevet de pompier specialist, eliberat, la cerere, de cãtre comandantul Corpului Pompierilor Militari.
(2) Brevetul prevãzut la alin. (1) da dreptul titularului de a dobîndi, fãrã o alta atestare tehnico-profesionalã, calitatea de specialist, verificator şi expert privind siguranta la foc în activitatea de construcţii, în condiţiile legii.
ART. 32
Militarii care au satisfãcut stagiul militar în unitãţile Corpului Pompierilor Militari pot obţine certificat de calificare în meseria de pompier, care se acorda, la cerere, de comandantul Corpului Pompierilor Militari.

CAP. 5
Asigurarea materialã şi financiarã

ART. 33
Corpul Pompierilor Militari are în inzestrare armament, munitie, tehnica, echipament, substanţe şi aparatura specifica, necesare îndeplinirii atribuţiilor prevãzute de lege, precum şi pentru autoapararea şi protecţia obiectivelor în care îşi desfãşoarã activitatea.
ART. 34
(1) Dotarea Corpului Pompierilor Militari se realizeazã, prin grija Ministerului de Interne, din producţia interna şi din import.
(2) Tehnica, echipamentele, substantele şi aparatura prevãzute la art. 33, procurate din import, sînt scutite de plata taxelor vamale.
(3) Primele de asigurare pentru pagubele produse în caz de accident de autovehicule, conduse de militarii în termen - soferi, pe timpul executãrii misiunilor de intervenţie, se plãtesc de cãtre Ministerul de Interne.
ART. 35
(1) Sediile pentru marile unitãţi, unitãţile şi subunitatile de pompieri militari se construiesc din fondurile alocate Ministerului de Interne, pe terenurile atribuite, în condiţiile legii, de cãtre organele administraţiei publice locale.
(2) Imobilele, clãdirile şi terenurile, deţinute de marile unitãţi şi unitãţile Corpului Pompierilor Militari, cu excepţia celor închiriate de la persoanele fizice, sînt proprietate a statului.
ART. 36
Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari:
a) aproba, în limitele competentelor sale, documentaţiile tehnico-economice pentru lucrãrile proprii de investiţii şi urmãreşte executarea acestora la termenele stabilite;
b) stabileşte normele de întrebuinţare, întreţinere şi reparare pentru tehnica specialã din dotare;
c) executa controlul mijloacelor materiale şi bãneşti repartizate marilor unitãţi şi unitãţilor subordonate;
d) exercita orice alte atribuţii conferite prin lege.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 37
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari se aproba de cãtre ministrul de interne.
ART. 38
(1) Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari colaboreazã cu organele similare din alte tari, în baza convenţiilor internaţionale la care România este parte sau a acordurilor bilaterale.
(2) Efectivele unitãţilor Corpului Pompierilor Militari pot participa, conform legii, la executarea de operaţiuni şi lucrãri de stingere a incendiilor sau de inlaturare a efectelor negative ale unor accidente, catastrofe şi calamitati produse în alte tari, pe baza înţelegerilor încheiate între pãrţi.
ART. 39
Agenţii economici, instituţiile, alte persoane juridice şi persoanele fizice sînt obligate sa punã la dispoziţia personalului de pompieri, desemnat potrivit art. 25, documentele şi datele ce li se solicita, potrivit legii, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
ART. 40
Cheltuielile aferente consumului de apa din reţelele publice pentru pregãtirea forţelor şi pentru stingerea incendiilor izbucnite la bunurile aparţinînd persoanelor fizice şi domeniului public se suporta de cãtre consiliul local al unitãţii administrativ-teritoriale în raza cãreia funcţioneazã unitatea sau subunitatea teritorialã de pompieri militari ori de cãtre consiliul local al unitãţii administrativ-teritoriale pe raza cãreia s-a produs evenimentul.
ART. 41
Pompierilor militari, persoanelor din ţara şi din strãinãtate, care s-au distins în promovarea protecţiei impotriva incendiilor, li se pot conferi diplome, cupe, insigne şi Placheta de Onoare a Corpului Pompierilor Militari.
ART. 42
Marile unitãţi şi unitãţile de pompieri militari nu rãspund pentru pagubele inerente procesului de intervenţie şi sînt scutite de taxa de timbru în litigiile care au ca obiect plata despãgubirilor pentru pagube produse pe timpul intervenţiei.
ART. 43
În cadrul Corpului Pompierilor Militari pot funcţiona case de odihna şi recuperare, cluburi, precum şi asociaţii cultural-sportive, potrivit legii.
ART. 44
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga <>art. 23-25 din Decretul nr. 232/1974 privind prevenirea şi stingerea incendiilor, Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2.077/1953 pentru declararea zilei de 13 septembrie ca "Ziua pompierilor din R.P.R." şi orice alte dispoziţii contrare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 30 septembrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 1 octombrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
ION SOLCANU

----------------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016