Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 12 din 8 ianuarie 1998  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 26/1990 privind Registrul comertului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 12 din 8 ianuarie 1998 pentru modificarea si completarea Legii nr. 26/1990 privind Registrul comertului

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 15 din 19 ianuarie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
<>Legea nr. 26/1990 privind Registrul comerţului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 7 noiembrie 1990, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 4 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Oficiul Registrului comerţului este obligat sa elibereze, pe cheltuiala persoanei care a fãcut cererea, copii certificate de pe înregistrãrile efectuate în registru şi de pe actele prezentate, precum şi certificatele constatatoare ca un anumit act sau fapt este sau nu este înregistrat."
2. La articolul 4, dupã alineatul 2 se introduce alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"Actele prevãzute la alineatul precedent pot fi cerute şi eliberate şi prin corespondenta."
3. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Înregistrãrile în Registrul comerţului se fac pe baza unei încheieri a judecãtorului delegat sau, dupã caz, a unei hotãrâri judecãtoreşti definitive, în afarã de cazurile în care legea prevede altfel."
4. La articolul 8, alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Judecãtorul delegat va controla operaţiunile Registrului comerţului cel puţin o data pe luna.
Controlul efectuat de judecãtorul delegat nu exonereaza de rãspundere personalul oficiului care conduce şi executa operaţiunile Registrului comerţului pentru conformitatea cu legea a datelor înscrise."
5. La articolul 8, dupã alineatul 3 se introduce alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"Lucrãrile de grefa, secretariat şi arhiva ale judecãtorului delegat se asigura de cãtre personalul Oficiului Registrului comerţului."
6. La articolul 11 alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Din taxele percepute, o cota de 8% se cuvine Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, se încaseazã prin Oficiul Registrului comerţului, care efectueazã înregistrarea, şi se vireazã lunar Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. De asemenea, o cota de 2% din taxele percepute pentru înregistrãrile care se efectueazã, în baza încheierilor judecãtorilor delegaţi, se va vira lunar, de cãtre fiecare camera de comerţ şi industrie teritorialã, Ministerului Justiţiei.
Taxele, cu excepţia celor datorate Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi Ministerului Justiţiei, se fac venit la bugetul camerelor de comerţ şi industrie pe lângã care este organizat oficiul."
7. La articolul 11, dupã alineatul 3 se introduce alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"Nevirarea cotelor prevãzute la alin. 2, pana în ultima zi a lunii urmãtoare încasãrii, atrage plata unei penalitãţi de 0,15% pentru fiecare zi de întârziere."
8. Articolul 12 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Registrul comerţului este alcãtuit dintr-un registru pentru înregistrarea comercianţilor, persoane fizice, şi un altul pentru înregistrarea comercianţilor, persoane juridice. Pentru fiecare an se deschide un registru. Aceste registre se ţin în sistem computerizat."
9. La articolul 12, alineatul 4 devine alineatul 2.
10. La articolul 12, alineatul 2 devine alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"Oficiul va mai tine dosare, pe fiecare comerciant, cu actele depuse. Înregistrãrile efectuate în registru vor fi evidentiate şi în dosarul comerciantului."
11. La articolul 12, alineatul 5 devine alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"Modul de ţinere a registrelor, precum şi de efectuare a înregistrãrilor se stabileşte unitar, pentru toate oficiile, prin norme emise de Camera de Comerţ şi Industrie a României, împreunã cu Ministerul Justiţiei, în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentei legi."
12. Articolul 13 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Înmatricularea unui comerciant, persoana fizica, în Registrul comerţului, va cuprinde:
a) numele şi prenumele, domiciliul, cetãţenia, data şi locul naşterii, starea civilã, averea şi modul de evaluare a acesteia şi activitatea comercialã anterioarã;
b) firma comercialã şi sediul acesteia;
c) obiectul comerţului, cu precizarea domeniului şi a activitãţii principale, astfel cum sunt prevãzute în autorizaţia pentru exercitarea comerţului.
d) numãrul, data şi organul emitent al autorizaţiei pentru exercitarea comerţului."
13. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Înmatricularea unei societãţi comerciale în Registrul comerţului va cuprinde datele prevãzute în încheierea de înmatriculare a judecãtorului delegat."
14. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Înmatricularea unei regii autonome, companii naţionale sau societãţi naţionale în Registrul comerţului va cuprinde:
a) actul de înfiinţare, denumirea, sediul şi, dacã este cazul, emblema acesteia;
b) obiectul de activitate, cu precizarea domeniului şi a activitãţii principale;
c) unitãţile componente ce pot intra în relaţii contractuale cu terţii, persoanele împuternicite sa le reprezinte şi limitele împuternicirilor acordate;
d) numele şi prenumele, locul şi data naşterii, domiciliul şi cetãţenia persoanelor împuternicite sa le reprezinte, precum şi limitele puterilor conferite."
15. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Organizaţiile cooperatiste se înmatriculeazã în Registrul comerţului, cu respectarea reglementãrilor privind cooperatia mestesugareasca, cooperatia de consum şi cooperatia de credit."
16. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - Cererea de înmatriculare în Registrul comerţului se face, dacã legea nu prevede altfel, în termen de 15 zile:
a) pentru comercianţi, persoane fizice, de la data autorizãrii;
b) pentru societãţi comerciale, de la data autentificãrii actului constitutiv;
c) pentru regii autonome, companii naţionale, societãţi naţionale şi organizaţii cooperatiste, de la data actului de înfiinţare."
17. Dupã articolul 20 se introduc articolele 20^1 - 20^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 20^1. - Cererea de înmatriculare a unui comerciant, persoana fizica, va fi facuta personal sau prin împuternicit, cu procura specialã şi autenticã.
Pentru dovedirea specimenului de semnatura, comerciantul va semna la Oficiul Registrului comerţului, în prezenta judecãtorului delegat sau a conducatorului oficiului ori a înlocuitorului acestuia, care va certifica semnatura.
În absenta comerciantului, semnatura acestuia poate fi înlocuitã prin prezentarea unui specimen legalizat de notarul public.
Art. 20.^2. - Cererea de înmatriculare în Registrul comerţului a unei societãţi comerciale va fi semnatã cel puţin de un administrator sau, dupã caz, de reprezentantul acestuia, ori, în condiţiile legii, de oricare asociat, iar pentru regii autonome sau organizaţii cooperatiste, de cãtre persoanele împuternicite, potrivit legi, sa le reprezinte.
Dovedirea specimenului de semnatura a administratorilor şi, dupã caz, a reprezentanţilor societãţilor comerciale, precum şi a persoanelor împuternicite în condiţiile legii sa reprezinte regiile autonome sau organizaţiile cooperatiste se face cu respectarea prevederilor art. 20^1 alin. 2 şi 3.
Art. 20^3. - Cererea de înmatriculare va fi însoţitã de acte doveditoare.
La orice înmatriculare se vor mentiona numãrul şi data încheierii judecãtorului delegat."
18. Articolul 21 litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) deschiderea procedurii de reorganizare judiciarã sau de faliment, dupã caz, precum şi înscrierea mentiunilor corespunzãtoare;"
19. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Comerciantul care are sucursale trebuie sa ceara înmatricularea acestora la Oficiul Registrului comerţului de la sediul fiecãrei sucursale.
În cerere, pe lângã datele prevãzute în prezenta lege pentru înmatricularea comerciantului, se va arata şi oficiul unde a fost înmatriculatã firma sediului principal.
Oficiul Registrului comerţului de la sediul sucursalei va transmite Oficiului Registrului comerţului de la sediul principal al comerţului un extras de pe înregistrarea efectuatã, pentru a fi menţionatã în Registrul comerţului respectiv."
20. La articolul 24, dupã alineatul 2 se introduce alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"Dacã o societate cu sediul în strãinãtate înfiinţeazã mai multe sucursale în ţara, documentele de constituire şi alte acte ale aceleiaşi societãţi, necesare pentru înmatricularea unei sucursale, se depun numai la una dintre sucursale."
21. Articolul 25 alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Încheierea poate fi atacatã numai cu recurs la tribunal, în termen de 15 zile de la data pronunţãrii."
22. Dupã articolul 25 se introduc articolele 25^1 - 25^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 25^1. - Data înregistrãrii în Registrul comerţului este data la care înregistrarea a fost efectiv operata în acest registru.
Înregistrarea în Registrul Comerţului se opereazã în termen de 24 de ore de la data încheierii judecãtorului delegat, iar în cazul înmatriculãrii unei societãţi comerciale, în termen de 24 de ore de la data la care încheierea judecãtorului delegat a devenit irevocabilã.
Art. 25^2. - Camerele de comerţ şi industrie au legitimare procesuala activa şi pot interveni în orice proces privind înregistrãri în Registrul comerţului, interesul fiind prezumat şi constând în respectarea cerinţelor generale ale activitãţii comerciale.
Cererile introduse de camerele de comerţ şi industrie, în temeiul prezentei legi, nu sunt supuse taxei de timbru şi nici timbrului judiciar.
Art. 25^3. - În cererile de înregistrare în Registrul comerţului şi în orice alte cereri adresate acestui registru se vor indica persoana şi adresa la care se vor comunica încheierile judecãtorului delegat sau alte acte şi instiintari."
23. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Comerciantul este obligat a mentiona pe facturi, scrisori, oferte, comenzi, tarife, prospecte şi orice alte documente întrebuinţate în comerţ numãrul de înregistrare în Registrul Comerţului şi anul înregistrãrii."
24. La articolul 27, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Emblema este semnul sau denumirea care deosebeşte un comerciant de un altul de acelaşi gen."
25. Articolul 27 se completeazã cu un alineat final, care va avea urmãtorul cuprins:
"Dreptul de folosinta exclusiva asupra firmei şi emblemei se dobândeşte prin înscrierea acestora în Registrul comerţului."
26. Articolul 33 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 33. - Firma unei societãţi cu rãspundere limitatã se compune dintr-o denumire proprie, la care se poate adauga numele unuia sau al mai multor asociaţi, şi va fi însoţitã de menţiunea scrisã în întregime <<societate cu rãspundere limitatã>> sau <<S.R.L.>>."
27. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Firma sucursalei din România a unei societãţi strãine va trebui sa cuprindã şi menţiunea sediului principal din strãinãtate."
28. Articolul 36 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - Oficiul Registrului comerţului va refuza înscrierea unei firme care, fãrã a introduce elemente de deosebire, poate produce confuzie cu alte firme înregistrate.
Verificarea disponibilitatii firmei şi a emblemei se face de cãtre Oficiul Registrului comerţului, înainte de întocmirea actelor constitutive sau, dupã caz, a modificãrii firmei şi/sau a emblemei."
29. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - Dobanditorul cu orice titlu al unui fond de comerţ va putea sa continue activitatea sub firma anterioarã, care cuprinde numele unui comerciant, persoana fizica, sau al unui asociat, cu acordul expres al titularului precedent sau al succesorilor sãi în drepturi şi cu obligaţia de menţionare în cuprinsul acelei firme a calitãţii de succesor.
Pãstrarea firmei precedente este permisã societãţii pe acţiuni, în comanditã pe acţiuni sau societãţii cu rãspundere limitatã, fãrã cerinta mentionarii raportului de succesiune.
În cazul în care firma unei societãţi cu rãspundere limitatã cuprinde numele unuia sau mai multor asociaţi, dispoziţiile alin. 1 rãmân aplicabile."
30. La articolul 41, dupã alineatul 2, se introduc alineatele 3 şi 4, cu urmãtorul cuprins:
"Amenda prevãzutã la alin. 1 se aplica, de asemenea, persoanelor vinovate de nevirarea, în condiţiile art. 11, a cotei din taxele datorate Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi Ministerului Justiţiei sau de necomunicarea datelor prevãzute la art. 9 alin. 3.
Amenda prevãzutã la alin. 2 se aplica şi reprezentanţilor societãţilor comerciale amendate, potrivit dispoziţiilor acelui alineat."
31. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - Comercianţii care nu se conformeazã obligaţiilor prevãzute la art. 26 vor fi sancţionaţi, prin hotãrâre judecãtoreascã, cu amenda civilã prevãzutã la art. 41 alin. 1, iar în caz de repetare a omisiunii, cu amenda prevãzutã la art. 41 alin. 2."
32. Articolul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - Camera de Comerţ şi Industrie a României şi camerele de comerţ şi industrie teritoriale vor asigura condiţiile necesare functionarii sistemului informatic unitar al Registrului comerţului."
33. Dupã articolul 48 se introduce articolul 48^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 48^1. - Oficiul Registrului Comerţului al Municipiului Bucureşti devine Oficiul Registrului Comerţului al Municipiului Bucureşti şi Judeţului Ilfov."
34. Articolul 12 alineatul 3, precum şi articolele 15, 16, 49 şi 50 se abroga.
ART. 2
Cuantumul amenzilor prevãzute la art. 41 şi 45 se majoreazã dupã cum urmeazã:
a) amenda prevãzutã la art. 41 alin. 1 va fi de la 50.000 lei - 500.000 lei;
b) amenda prevãzutã la art. 41 alin. 2 va fi de la 100.000 lei - 1.000.000 lei;
c) amenda prevãzutã la art. 45 alin. 1 va fi de la 1.000.000 lei - 5.000.000 lei.
ART. 3
Prezenta lege intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
ART. 4
<>Legea nr. 26/1990 privind Registrul comerţului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 7 noiembrie 1990, cu modificãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 8 decembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
PETRE ROMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 8 decembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ANDREI IOAN CHILIMAN

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016