Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 12 din 7 martie 2011  pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2010, si a protocolului aditional la acesta, semnat la Chisinau la 23 septembrie 2010    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 12 din 7 martie 2011 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2010, si a protocolului aditional la acesta, semnat la Chisinau la 23 septembrie 2010

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 204 din 24 martie 2011


    Parlamentul României adoptã prezenta lege.

    ART. 1
    Se ratificã Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţã tehnicã şi financiarã în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010.
    ART. 2
    Se ratificã Protocolul adiţional, semnat la Chişinãu la 23 septembrie 2010, dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova la Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţã tehnicã şi financiarã în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010.

    Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

                PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                     ROBERTA ALMA ANASTASE

                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                         IOAN CHELARU


    Bucureşti, 7 martie 2011.
    Nr. 12.

                               ACORD
    între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţã tehnicã şi financiarã în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova

    Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, denumite în continuare pãrţi,
    având în vedere cã procesul de integrare europeanã deschide noi oportunitãţi pentru dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova,
    confirmând ataşamentul comun faţã de valorile democraţiei, libertãţii şi statului de drept, în special faţã de respectarea drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului,
    având în vedere dinamica deosebitã a dialogului dintre cele douã pãrţi înregistratã începând cu finalul anului 2009, rezultatele pozitive ale vizitelor la nivel înalt ale demnitarilor din Republica Moldova în România şi ale demnitarilor români în Republica Moldova, necesitatea de a acţiona pentru o relaţie în spiritul bunei vecinãtãţi şi dorinţa de a implementa proiecte care sã contribuie la dezvoltarea domeniilor infrastructurii şi educaţiei din Republica Moldova,
    luând în considerare relaţiile de prietenie dintre cele douã ţãri,
    în dorinţa de a întãri aceste relaţii prin intensificarea cooperãrii în domeniile de activitate prevãzute în prezentul acord, în perspectiva diversificãrii ariilor de cooperare,
    în spiritul susţinerii Republicii Moldova de a avansa în direcţia integrãrii europene,
    au convenit dupã cum urmeazã:

    ART. 1
    Obiectivul
    (1) Pãrţile vor lua de comun acord mãsurile necesare pentru realizarea de proiecte de cooperare care sã contribuie la promovarea procesului de reformã în Republica Moldova şi reducerea disparitãţilor economice şi sociale.
    (2) În baza prezentului acord, pãrţile vor conveni anual un program de cooperare pentru implementarea acordului, conţinând proiectele concrete care vor fi finanţate de cãtre România.
    ART. 2
    Definiţii
    Pentru scopurile prezentului acord, urmãtorii termeni desemneazã:
    - contribuţie - contribuţia financiarã nerambursabilã acordatã de România;
    - program de cooperare - programul bilateral pentru implementarea prezentului acord, convenit anual de cãtre pãrţi;
    - proiect - un proiect individual convenit de comun acord;
    - activitate - acţiunile şi asistenţa specifice pentru proiecte;
    - autoritatea de coordonare naţionalã - autoritatea din fiecare ţarã care are competenţa de a coordona programul de cooperare anual.
    ART. 3
    Cuantumul contribuţiei
    (1) Guvernul României acordã Guvernului Republicii Moldova o contribuţie nerambursabilã în valoare de 100 milioane de euro, plãtibilã pe o perioadã de 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentului acord, pe baza programelor anuale de cooperare şi a proiectelor convenite de comun acord, cu posibilitatea prelungirii implementãrii acordului pentru un an.
    (2) Fondurile care nu sunt folosite în perioada la care se face referire în alin. (1) al prezentului articol nu mai pot fi disponibilizate.
    ART. 4
    Domenii de cooperare
    (1) Pãrţile sunt de acord sã dezvolte cooperarea în urmãtoarele sectoare de activitate:
    - infrastructurã de transport;
    - unitãţi de învãţãmânt.
    (2) Prevederile prezentului acord sunt aplicabile:
    a) proiectelor dintre cele douã pãrţi;
    b) proiectelor dintre instituţiile publice sau private, inclusiv societãţi comerciale din cele douã ţãri.
    ART. 5
    Autoritãţile de coordonare naţionalã
    (1) Autoritãţile de coordonare naţionalã sunt:
    - pentru România - Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului (MDRT);
    - pentru Republica Moldova - Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltãrii Regionale (MCDR).
    (2) În cazul modificãrii autoritãţilor de coordonare naţionalã, pãrţile se vor informa despre acest lucru pe canale diplomatice.
    ART. 6
    Facilitarea implementãrii proiectelor
    (1) În vederea stabilirii programului anual de cooperare pentru evaluarea şi stabilirea proiectelor prioritare şi a urmãririi modului de implementare a acestora, precum şi pentru verificarea aplicãrii setului de reguli stabilite de MDRT cu privire la procedurile de achiziţii derulate de MCDR, reprezentanţii autoritãţilor de coordonare naţionalã se vor reuni, de cel puţin douã ori pe an, alternativ, în România şi Republica Moldova. MDRT va pune la dispoziţia MCDR Manualul de identitate vizualã a proiectelor finanţate total sau parţial în cadrul prezentului acord. Propunerile de proiecte vor fi primite de cãtre ambele pãrţi, în baza solicitãrilor transmise de cãtre potenţialii beneficiari cãtre cele douã autoritãţi naţionale de coordonare, iar acceptul privind finanţarea va fi acordat de cãtre autoritatea de coordonare naţionalã pentru România.
    (2) Pentru a facilita implementarea programelor de cooperare, Guvernul Republicii Moldova va scuti:
    - de taxe vamale, alte taxe sau impozite fiscale şi/sau alte speze echipamentele şi materialele furnizate de partenerii români de proiect, publici sau privaţi, finanţate din contribuţie;
    - experţii români, persoane fizice sau juridice, care executã contracte finanţate din contribuţie, de plata impozitului pe profit şi a impozitului pe venit în Republica Moldova şi de plata oricãror taxe vamale şi alte taxe şi impozite pentru bunurile personale şi pentru echipamente şi materialele neconsumabile admise temporar în Republica Moldova necesare pentru implementarea proiectelor.
    (3) Guvernul Republicii Moldova va acorda autorizaţiile necesare pentru executarea construcţiilor realizate parţial sau total prin intermediul prezentului acord, precum şi pentru importul echipamentelor şi a materialelor necesare pentru implementarea programelor de cooperare.
    (4) Pãrţile vor lua mãsurile necesare pentru a permite persoanelor care participã la activitãţile proiectelor sã intre şi sã aibã drept de şedere în cealaltã ţarã pe durata realizãrii proiectului.
    ART. 7
    Dispoziţii finale
    (1) Orice disputã referitoare la aplicarea şi interpretarea prezentului acord va fi soluţionatã pe cale diplomaticã prin consultãri.
    (2) Prezentul acord va intra în vigoare la data ultimei notificãri prin care se confirmã îndeplinirea procedurilor interne legale necesare pentru intrarea în vigoare.
    (3) Orice amendament la prezentul acord va fi efectuat în scris şi va intra în vigoare în conformitate cu prevederile alin. (2).
    (4) Prezentul acord este încheiat pe o perioadã de 6 ani.
    (5) Prezentul acord poate fi denunţat de oricare dintre pãrţi, prin transmiterea unei notificãri în acest sens, pe cale diplomaticã, celeilalte pãrţi. În caz de denunţare, acordul îşi va înceta valabilitatea în termen de 6 luni de la data transmiterii notificãrii denunţãrii.
    (6) În cazul încetãrii valabilitãţii prezentului acord, prevederile acestuia vor fi în continuare aplicate la proiectele şi activitãţile convenite în perioada sa de valabilitate pânã la executarea lor integralã.
    (7) Programele de cooperare anuale aprobate de pãrţi vor face parte integrantã din prezentul acord.

    Semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010, în douã exemplare originale.


             Pentru Guvernul României,
             Elena Gabriela Udrea,
          ministrul dezvoltãrii regionale
                 şi turismului

        Pentru Guvernul Republicii Moldova,
                 Marcel Rãducan,
             ministrul construcţiilor
            şi dezvoltãrii regionale


                            PROTOCOL ADIŢIONAL
    între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova la Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţã tehnicã şi financiarã în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010


    Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, denumite în continuare pãrţi,
    având în vedere prevederile Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţã tehnicã şi financiarã în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010, denumit în continuare Acord,
    luând în considerare relaţiile de prietenie dintre cele douã ţãri, precum şi disponibilitatea României de a acorda Republicii Moldova asistenţã umanitarã în cazul unor situaţii de urgenţã,
    au convenit urmãtoarele:

    ART. 1
    Articolul 1 paragraful (2) din Acord se completeazã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "(2) În baza prezentului acord, pãrţile vor conveni anual sau atunci când se considerã necesar programe de cooperare pentru implementarea acordului, conţinând proiectele concrete şi de asistenţã umanitarã care vor fi finanţate de cãtre România."
    ART. 2
    Articolul 2 din Acord se completeazã cu urmãtoarea definiţie:
    "- asistenţã umanitarã - acţiunile întreprinse în cadrul ajutorului de urgenţã acordat în caz de dezastre, calamitãţi naturale, cu scopul atenuãrii consecinţelor asupra victimelor, inclusiv asistenţa oferitã în procesul de tranziţie de la o situaţie de crizã umanitarã cãtre procesele de reabilitare sau reconstrucţie."
    ART. 3
    Articolul 4 din Acord se completeazã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "(1) Pãrţile sunt de acord sã dezvolte cooperarea în urmãtoarele sectoare de activitate:
    - infrastructurã de transport;
    - unitãţi de învãţãmânt;
    - asistenţã umanitarã acordatã în cazul unor situaţii de urgenţã.
    (2) Prevederile prezentului acord sunt aplicabile:
    a) proiectelor dintre cele douã pãrţi;
    b) proiectelor dintre instituţiile publice sau private, inclusiv societãţi comerciale din cele douã ţãri;
    c) proiectelor comune ce derivã din acţiuni derulate în cazul unor situaţii de urgenţã, cu caracter deosebit şi ocazional."
    ART. 4
    Articolul 6 paragraful (2) din Acord se completeazã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "(2) Pentru a facilita implementarea programelor de cooperare sau derularea acţiunilor de asistenţã umanitarã cu caracter de urgenţã, Guvernul Republicii Moldova va scuti:
    - de taxe vamale, alte taxe sau impozite fiscale şi/sau alte speze echipamentele şi materialele furnizate de partenerii români de proiect, publici sau privaţi, finanţate din contribuţie;
    - experţii români, persoane fizice sau juridice, care executã contracte finanţate din contribuţie, de plata impozitului pe profit şi a impozitului pe venit în Republica Moldova şi de plata oricãror taxe vamale şi alte taxe şi impozite pentru bunurile personale şi pentru echipamente şi materialele neconsumabile admise temporar în Republica Moldova necesare pentru implementarea proiectelor;
    - de taxe vamale sau pentru proceduri vamale, accize pentru diverse produse, materiale sau echipamente, în cadrul realizãrii de exporturi de ajutoare umanitare."
    ART. 5
    Prezentul protocol adiţional intrã în vigoare la data ultimei notificãri, pe cale diplomaticã, prin care se confirmã îndeplinirea procedurilor interne legale necesare pentru intrarea în vigoare.
    Prezentul protocol adiţional va rãmâne în vigoare pânã la data încetãrii valabilitãţii Acordului.

    Semnat la Chişinãu la 23 septembrie 2010, în douã exemplare originale.


                  Pentru Guvernul României,
                    Elena Gabriela Udrea,
              ministrul dezvoltãrii regionale
                        şi turismului

            Pentru Guvernul Republicii Moldova,
                      Marcel Rãducan,
                  ministrul construcţiilor
                  şi dezvoltãrii regionale
                      _________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016