Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 118 din 5 iunie 1998  pentru ratificarea Tratatului dintre Romania si Republica Populara Chineza privind extradarea, semnat la Bucuresti la 1 iulie 1996    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 118 din 5 iunie 1998 pentru ratificarea Tratatului dintre Romania si Republica Populara Chineza privind extradarea, semnat la Bucuresti la 1 iulie 1996

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 222 din 17 iunie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se ratifica Tratatul dintre România şi Republica Populara Chineza privind extrãdarea, semnat la Bucureşti la 1 iulie 1996.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 21 aprilie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
OLIVIU GHERMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 11 mai 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
PAULA MARIA IVANESCU


TRATAT
între România şi Republica Populara Chineza privind extrãdarea

România şi Republica Populara Chineza, denumite în continuare pãrţi contractante, în scopul intaririi colaborãrii lor în domeniul combaterii criminalitatii, au convenit, pe baza respectãrii suveranitãţii, egalitãţii şi reciprocitãţii, sa încheie urmãtorul tratat:

ART. 1
Obligaţia de a extrada
Pãrţile contractante se obliga sa-şi extrãdeze, reciproc, la cerere, în conformitate cu prevederile prezentului tratat, persoanele aflate pe teritoriul lor, pentru a fi trase la rãspundere penalã sau pentru executarea pedepsei.
ART. 2
Infracţiunile care dau loc la extrãdare
1. În sensul prezentului tratat, prin infracţiuni care dau loc la extrãdare se înţelege infracţiunile care, potrivit legilor ambelor pãrţi contractante, atrag o pedeapsa cu închisoarea de cel puţin un an.
2. În cazul în care extrãdarea este cerutã în vederea executãrii unei pedepse aplicate pentru o infracţiune care îndeplineşte condiţiile prevãzute la paragraful 1, ea este admisã numai dacã durata pedepsei de executat este de cel puţin 6 luni închisoare.
3. Considerarea unei infracţiuni ca fiind pedepsita de legile ambelor pãrţi contractante nu este condiţionatã de împrejurarea ca legile pãrţilor contractante înscriu fapta în aceeaşi categorie de infracţiuni sau o denumesc prin aceeaşi terminologie.
4. Dacã cererea de extrãdare se referã la doua sau mai multe infracţiuni pedepsite cu închisoarea de legile ambelor pãrţi contractante, chiar dacã numai una dintre ele corespunde condiţiilor prevãzute la paragraful 1 privind durata pedepsei, extrãdarea poate fi admisã şi pentru celelalte infracţiuni.
5. În cazul infracţiunilor fiscale, extrãdarea nu va putea fi refuzatã pe motiv ca legislaţia partii solicitate nu prevede acelaşi regim de taxe şi impozite sau nu conţine acelaşi tip de reglementare în materie de taxe şi impozite, vama sau schimb valutar ca şi legislaţia partii solicitante.
ART. 3
Cazuri în care extrãdarea nu se admite
Extrãdarea nu va avea loc în unul dintre urmãtoarele cazuri:
a) dacã persoana a carei extrãdare se cere este cetãţean al partii solicitate;
b) dacã infracţiunea pentru care se cere extrãdarea este consideratã de cãtre partea solicitatã ca fiind de natura politica;
c) dacã partea solicitatã are motive serioase sa considere ca cererea de extrãdare adresatã de partea solicitanta are drept scop intentarea unui proces penal sau executarea unei pedepse pentru motive de rasa, religie, naţionalitate sau opinii politice sau ca situaţia persoanei a carei extrãdare se cere va fi vãtãmatã în procedura judiciarã pentru unul dintre aceste motive;
d) dacã infracţiunea pentru care se cere extrãdarea este o infracţiune de natura militarã, care nu constituie, totodatã, o infracţiune de drept comun;
e) dacã, potrivit legii uneia dintre pãrţile contractante, persoana a carei extrãdare se cere a dobândit imunitate de urmãrire, de judecata sau de executare a pedepsei din orice temei legal, inclusiv prescripţia sau amnistia;
f) dacã, înainte de primirea cererii de extrãdare, fata de persoana a carei extrãdare se cere partea solicitatã a intentat un proces penal, a pronunţat o hotãrâre penalã definitiva sau a încetat procesul pentru aceeaşi infracţiune.
ART. 4
Cazuri în care extrãdarea poate fi refuzatã
Extrãdarea poate fi refuzatã în unul dintre urmãtoarele cazuri:
a) dacã, potrivit legii partii solicitate, infracţiunea a fost sãvârşitã în total sau în parte pe teritoriul acesteia sau într-un loc asimilat teritoriului ei;
b) dacã infracţiunea a fost sãvârşitã în afarã teritoriului partii solicitante, iar legea partii solicitate nu permite exercitarea acţiunii penale pentru o astfel de infracţiune sãvârşitã în afarã teritoriului sau;
c) dacã, prin admiterea cererii de extrãdare, s-ar contraveni unor principii de baza ale legislaţiei partii solicitate.
ART. 5
Obligaţia de a porni o acţiune penalã
1. Dacã fapta pentru care s-a cerut extrãdarea constituie infracţiune potrivit legii partii solicitate, dar aceasta a refuzat extrãdarea în baza prevederilor art. 3 lit. a) şi ale art. 4 lit. a) din prezentul tratat, la cererea partii solicitante, partea solicitatã este obligatã sa supunã cauza autoritãţii sale judiciare competente pentru pornirea acţiunii penale, în conformitate cu legea sa.
2. Cererea partii solicitante se adreseazã în scris, pe calea prevãzutã la art. 6 din prezentul tratat, şi va fi însoţitã de actele şi de probele prevãzute la art. 8 din acesta.
3. Partea solicitatã trebuie sa informeze partea solicitanta, în cel mai scurt timp posibil, despre rezultatul procesului.
ART. 6
Modul de legatura
Pãrţile contractante vor comunica între ele pe cale diplomaticã, cu excepţia cazurilor în care prezentul tratat prevede altfel.
ART. 7
Limba folositã
În aplicarea prezentului tratat, pãrţile contractante vor folosi limbile oficiale proprii şi vor anexa o traducere în limba oficialã a celeilalte pãrţi sau în limba engleza.
ART. 8
Cererea de extrãdare şi actele anexe
1. Cererea de extrãdare trebuie sa fie formulatã în scris şi trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) indicarea autoritãţii solicitante;
b) numele, prenumele, cetãţenia şi celelalte date cunoscute privind identitatea persoanei a carei extrãdare se solicita, precum şi locul în care se afla aceasta;
c) descrierea faptei comise, inclusiv data şi locul comiterii, precum şi prejudiciul cauzat prin infracţiune, atunci când este cazul;
d) încadrarea juridicã a faptei şi pedeapsa prevãzutã de lege.
2. La cererea de extrãdare se anexeazã urmãtoarele:
a) în mãsura în care este posibil, informaţii referitoare la semnalmentele persoanei a carei extrãdare se solicita, fotografii, amprente digitale şi orice alte date, acte şi informaţii de natura sa determine identitatea, cetãţenia şi locul unde se afla aceasta;
b) date şi acte privind prejudiciul şi orice precizãri posibile asupra naturii, cuantumului şi importantei lui;
c) copia de pe dispoziţiile legale aplicabile sau o declaraţie asupra acestora, inclusiv cu privire la pedepsele aplicabile, termenele de prescripţie a acţiunii penale şi executãrii pedepsei.
3. În cazul în care extrãdarea se solicita în vederea urmãririi penale sau judecaţii, la cererea de extrãdare se anexeazã originalul sau copia de pe mandatul de arestare sau de pe alt act având aceeaşi valabilitate.
4. În cazul în care extrãdarea se solicita în vederea executãrii pedepsei, la cererea de extrãdare se anexeazã originalul sau o copie certificatã de pe hotãrârea judecãtoreascã definitiva şi informaţii referitoare la durata pedepsei rãmase de executat.
Cererea de extrãdare şi actele anexe trebuie sa poarte sigiliul oficial al organelor competente, fãrã a fi supuse cerintei legalizarii.
ART. 9
Informaţii suplimentare
Dacã partea solicitatã considera ca informaţiile sau actele anexate la cererea de extrãdare nu sunt suficiente, poate sa ceara partii solicitante suplimentarea lor în termen de 60 de zile. Acest termen poate fi prelungit cu încã 15 zile, la cererea motivatã a partii solicitante. Dacã partea solicitanta nu poate oferi informaţiile sau actele în termenul respectiv, se considera ca renunţa la cerere; în acest caz persoana arestata a carei extrãdare se cere va fi pusã în libertate. Aceasta nu impiedica partea solicitanta sa adreseze o noua cerere, cu acelaşi obiect.
ART. 10
Arestarea în vederea extrãdãrii
Dupã primirea cererii de extrãdare, partea solicitatã va lua de îndatã mãsuri pentru arestarea persoanei a carei extrãdare se cere, cu excepţia cazurilor în care, potrivit prezentului tratat, extrãdarea nu va avea loc.
ART. 11
Arestarea provizorie
1. În caz de urgenta, partea solicitanta poate cere partii solicitate, înainte de primirea cererii de extrãdare, sa aresteze provizoriu persoana a carei extrãdare se cere. O astfel de cerere se poate adresa, în scris, fie pe cale diplomaticã, fie prin organizaţia Interpol, folosind orice mijloace de comunicare acceptate de partea solicitatã.
2. Cererea de arestare provizorie va cuprinde datele prevãzute la art. 8 paragraful 1 din prezentul tratat şi menţiunea ca s-a emis mandatul de arestare ori ca s-a pronunţat hotãrârea de condamnare definitiva, precum şi precizarea ca cererea de extrãdare va fi transmisã cat mai curând posibil.
3. Partea solicitatã va anunta de îndatã partea solicitanta despre modul de rezolvare a cererii.
4. Dacã cererea de extrãdare şi actele prevãzute la art. 8 din prezentul tratat nu sunt transmise de cãtre partea solicitanta în termen de 30 de zile de la arestarea persoanei, aceasta va fi pusã în libertate. Termenul de 30 de zile va putea fi prelungit o singura data cu cel mult 15 zile, la cererea motivatã a partii solicitante.
5. Punerea în libertate nu exclude o noua arestare, nici extrãdarea, dacã cererea de extrãdare şi actele anexe sunt transmise ulterior.
ART. 12
Predarea persoanei extrãdate
1. Partea solicitatã va comunica de îndatã partii solicitante hotãrârea luatã cu privire la cererea de extrãdare.
2. În caz de refuz total sau parţial al cererii de extrãdare, partea solicitatã va comunica partii solicitante motivele.
3. Dacã cererea de extrãdare a fost admisã, partea solicitatã va stabili un termen rezonabil pentru predare, înãuntrul cãruia cele doua pãrţi contractante vor conveni asupra datei şi locului predãrii; totodatã, partea solicitatã va comunica partii solicitante informaţii asupra duratei detentiei executate de cãtre persoana, în vederea extrãdãrii.
4. Dacã partea solicitanta nu ia în primire persoana cerutã în termen de 15 zile de la data fixatã pentru predare, se considera ca aceasta a renunţat la cererea de extrãdare. Partea solicitatã va pune în libertate persoana arestata şi va putea refuza o noua cerere de extrãdare pentru aceeaşi fapta.
5. Dacã una dintre pãrţile contractante nu a putut sa predea sau sa preia, din motive independente de vointa sa, în termenul stabilit, persoana a carei extrãdare a fost cerutã, aceasta parte contractantã trebuie sa informeze în timp util cealaltã parte contractantã. Pãrţile contractante se vor pune de acord asupra unei noi date de predare.
ART. 13
Amânarea predãrii şi predarea temporarã
1. Dacã persoana a carei extrãdare se cere este implicata într-un proces penal în curs sau dacã a fost condamnata ori se afla în curs de executare a unei pedepse pentru o alta infracţiune decât aceea în legatura cu care se cere extrãdarea pe teritoriul partii solicitate, partea solicitatã poate amana predarea persoanei respective pana la terminarea procesului sau pana la executarea completa a pedepsei ori pana la eliberarea înainte de expirarea duratei acesteia. Partea solicitatã va informa de îndatã partea solicitanta despre amânare.
2. Dacã amânarea predãrii, prevãzutã la paragraful 1, ar putea atrage dupã sine împlinirea termenului de prescripţie a acţiunii penale sau ar prejudicia investigarea faptelor, partea solicitatã poate preda temporar persoana a carei extrãdare se solicita, la cererea partii solicitante.
3. Persoana predatã temporar va fi înapoiatã imediat partii solicitate, dupã ce partea solicitanta a efectuat actele procesuale respective.
ART. 14
Repetarea extrãdãrii
Dacã persoana extrãdatã se sustrage de la urmãrirea penalã sau de la judecata ori de la executarea pedepsei şi se întoarce de bunãvoie pe teritoriul partii solicitate, la cererea partii solicitante, partea solicitatã va putea extrada din nou persoana respectiva. În acest caz, nu mai este necesar ca partea solicitanta sa prezinte actele prevãzute la art. 8 din prezentul tratat.
ART. 15
Cereri de extrãdare primite din partea mai multor state
Dacã extrãdarea aceleiaşi persoane este cerutã concomitent de mai multe state, inclusiv de partea solicitanta, fie pentru aceeaşi fapta, fie pentru fapte diferite, partea solicitatã hotãrãşte cãrui stat îi va extrada persoana respectiva, ţinând seama de toate circumstanţele şi, în special, de relaţiile convenţionale, de gravitatea şi de locul sãvârşirii infracţiunilor, de data cererilor, de cetãţenia persoanei cerute şi de posibilitatea unei extrãdãri ulterioare unui alt stat.
ART. 16
Regula specialitatii
Partea solicitanta nu va putea trage la rãspundere penalã, nu va putea supune la executarea pedepsei sau la o alta limitare a libertãţii personale persoana extrãdatã, pentru o infracţiune sãvârşitã anterior predãrii, alta decât cea pentru care s-a cerut extrãdarea, sau nu o poate preda unui stat terţ decât în urmãtoarele cazuri:
a) partea solicitatã este de acord. În acest scop partea solicitanta va transmite, pe calea prevãzutã la art. 6, o cerere scrisã, însoţitã de actele prevãzute la art. 8 din prezentul tratat şi de un proces-verbal conţinând declaraţia extrãdatului. Consimţãmântul va putea fi dat, dacã infracţiunea pentru care este cerut antreneaza ea însãşi obligaţia de extrãdare în conformitate cu prezentul tratat;
b) deşi a avut posibilitatea, persoana extrãdatã nu a pãrãsit teritoriul partii solicitante în termen de 30 de zile de la sfârşitul procesului penal, iar în cazul condamnãrii, de la executarea pedepsei, sau dacã se reintoarce de bunãvoie pe teritoriul acestei din urma pãrţi. În acest termen nu se socoteşte timpul în care persoana extrãdatã nu a putu pãrãsi teritoriul partii solicitante din motive independente de vointa sa.
ART. 17
Transmiterea obiectelor
1. La cererea partii solicitante, partea solicitatã se obliga sa transmitã, în limitele prevãzute de legea sa, obiectele şi valorile care au fost procurate de persoana extrãdatã prin infracţiunile care au atras extrãdarea, precum şi obiectele şi valorile care pot fi folosite ca probe.
2. Dupã admiterea extrãdãrii, obiectele şi valorile prevãzute la paragraful 1 se transmit chiar dacã extrãdarea infractorului nu poate fi facuta din cauza decesului lui, evadãrii sau din alte cauze.
3. Dacã obiectele şi valorile menţionate la paragraful 1 sunt necesare partii solicitate ca probe într-o alta cauza penalã, transmiterea lor poate fi amânatã pana la terminarea procesului în cauza sau pot fi predate, cu condiţia de a fi restituite. Despre acestea partea solicitatã va informa partea solicitanta.
4. Drepturile partii solicitate sau ale terţilor asupra obiectelor şi valorilor menţionate la paragraful 1 rãmân neatinse. Obiectele asupra cãrora exista asemenea drepturi se restituie partii solicitate dupã terminarea procesului, cat mai curând posibil şi fãrã cheltuieli.
ART. 18
Tranzitarea
1. Fiecare dintre pãrţile contractante va autoriza, la cererea celeilalte pãrţi contractante, transportul pe teritoriul sau al persoanelor extrãdate celeilalte pãrţi contractante de cãtre un al treilea stat. În cazul tranzitului cu avionul, fãrã aterizare, pe teritoriul celeilalte pãrţi contractante, nu este necesar acordul acesteia din urma.
2. Cererea de tranzit va fi transmisã pe calea prevãzutã la art. 6 din prezentul tratat. Aceasta va fi formulatã în scris şi va fi însoţitã de actele prevãzute la art. 8 din prezentul tratat.
3. Partea solicitatã poate refuza tranzitul, dacã persoana nu ar putea fi extrãdatã potrivit prevederilor prezentului tratat.
ART. 19
Informaţii
Partea solicitanta va comunica partii solicitate informaţii cu privire la procesul penal sau la executarea pedepsei, precum şi la reextradarea persoanei într-un stat terţ.
ART. 20
Legile aplicabile pentru rezolvarea cererilor de extrãdare
Cu excepţia prevederilor din prezentul tratat, partea solicitatã va rezolva cererile privind extrãdarea, potrivit legii sale.
ART. 21
Cheltuieli
1. Partea solicitatã suporta cheltuielile ocazionate de extrãdare pe teritoriul ei, pana la predarea persoanei extrãdate.
2. Cheltuielile cu privire la tranzit vor fi suportate de partea solicitanta.
ART. 22
Rezolvarea diferendelor
Orice diferend privind interpretarea şi aplicarea prezentului tratat va fi rezolvat pe cale diplomaticã.
ART. 23
Ratificarea şi intrarea în vigoare a tratatului
Tratatul este supus ratificãrii şi va intra în vigoare în cea de-a 30-a zi de la data efectuãrii schimbului instrumentelor de ratificare. Instrumentele de ratificare vor fi schimbate la Beijing.
ART. 24
Valabilitatea tratatului
1. Prezentul tratat se încheie pe durata nelimitatã. Tratatul îşi va inceta valabilitatea dupã trecerea a 6 luni de la data notificãrii, în scris, pe cale diplomaticã, a denunţãrii lui de cãtre oricare dintre pãrţile contractante.
2. Prevederile prezentului tratat se vor aplica şi în cazul cererilor de extrãdare anterioare datei încetãrii valabilitãţii lui.
Drept pentru care plenipotenţiarii celor doua pãrţi contractante au semnat prezentul tratat la Bucureşti la 1 iulie 1996, în doua exemplare, în limbile romana şi chineza, ambele texte având aceeaşi valabilitate.

Pentru România,
Teodor Viorel Melescanu

Pentru Republica Populara Chineza,
Qian Qichen

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016