Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 118 din 2 mai 2007  privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 118 din 2 mai 2007 privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 305 din 8 mai 2007

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta lege are drept scop reglementarea activitãţilor şi practicilor de medicinã complementarã/ alternativã care vizeazã prevenirea îmbolnãvirilor, promovarea sãnãtãţii, vindecarea bolilor şi optimizarea din punct de vedere biopsihosocial şi spiritual a fiinţei umane.
ART. 2
În sensul prezentei legi, medicina complementarã şi/sau alternativã cuprinde acele practici de îngrijiri de sãnãtate care nu sunt integrate în sistemul principal al serviciilor medicale de sãnãtate şi sunt folosite ca terapii adjuvante sau pot înlocui terapiile clasice. Practicile şi activitãţile de medicinã complementarã/ alternativã au la bazã teoriile, credinţele şi experienţa diferitelor culturi naţionale folosite pentru prevenirea, diagnosticul şi tratamentul bolilor somatice şi psihice.
ART. 3
(1) Domeniul medicinei complementare/ alternative cuprinde practici şi terapii naturiste, biologice, de nutriţie, terapii manuale, bioelectromagnetice şi energetice.
(2) Principalele domenii de practicã ale medicinei complementare/alternative recunoscute pe plan mondial sunt prezentate în anexa care face parte integrantã din prezenta lege. Alte domenii de practicã în medicina complementarã/ alternativã pot fi stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice. Pentru fiecare dintre aceste domenii se vor crea de cãtre asociaţiile din fiecare domeniu, în cazul în care nu existã deja, standarde ocupaţionale care se revizuiesc periodic şi se aprobã conform reglementãrilor legale în vigoare.

CAP. II
Dreptul de practicã şi organizarea activitãţilor de medicinã complementarã/alternativã

ART. 4
(1) Activitãţile şi practicile de medicinã complementarã/alternativã pot fi exercitate de urmãtoarele categorii profesionale, în condiţiile prevãzute de lege:
a) medici, medici dentişti şi farmacişti;
b) psihologi;
c) absolvenţi ai altor instituţii de învãţãmânt superior.
(2) Pentru a deveni practicieni de medicinã complementarã/alternativã, persoanele prevãzute la alin. (1) sunt obligate sã posede autorizaţia de liberã practicã eliberatã, conform legii, de Ministerul Sãnãtãţii Publice cu avizul Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar.
ART. 5
Autorizaţia de liberã practicã de medicinã complementarã/alternativã se elibereazã pe baza urmãtoarelor acte:
a) diploma eliberatã de instituţia de învãţãmânt superior sau atestatul ori certificatul de pregãtire specificã în domeniu;
b) certificat de cazier judiciar;
c) certificat de sãnãtate;
d) avizul Ordinului Practicienilor de Medicinã Comple-mentarã/ Alternativã.
ART. 6
(1) În vederea exercitãrii medicinei complementare/alternative, practicianul de medicinã complementarã/alternativã aderã la Ordinul Practicienilor de Medicinã Complementarã/Alternativã.
(2) Ordinul Practicienilor de Medicinã Complementarã/ Alternativã se organizeazã şi funcţioneazã ca organizaţie profesionalã, neguvernamentalã, apoliticã, având ca obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitãrii profesiei de practician de medicinã complementarã/alternativã.
(3) Ordinul Practicienilor de Medicinã Complementarã/ Alternativã se organizeazã şi funcţioneazã la nivel teritorial şi naţional.
(4) Regulamentul de organizare şi funcţionare al Ordinului Practicienilor de Medicinã Complementarã/ Alternativã se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice.
(5) Autorizaţia de liberã practicã a practicienilor de medicinã complementarã/alternativã se reînnoieşte obligatoriu la interval de 3 ani de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice cu avizul Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar.
ART. 7
Practicarea acupuncturii, a homeopatiei, a apiterapiei, a fitoterapiei, a chiropracticii şi a osteopatiei, a medicinei tradiţionale orientale este permisã numai medicilor, medicilor dentişti sau, dupã caz, farmaciştilor şi este reglementatã de Ministerul Sãnãtãţii Publice, prin norme.
ART. 8
Practicianul de medicinã complementarã/ alternativã care nu posedã diplomã de medic, medic dentist sau, dupã caz, farmacist sau care nu a obţinut autorizaţie de liberã practicã în domeniul respectiv este obligat sã efectueze o pregãtire specificã de scurtã duratã recunoscutã de Ministerul Sãnãtãţii Publice, corespunzãtoare standardelor ocupaţionale aprobate prin reglementãrile legale în vigoare.
ART. 9
(1) Practicianul de medicinã complementarã/ alternativã care nu este medic, medic dentist sau, dupã caz, farmacist nu poate exercita anumite activitãţi şi practici medicale stabilite de Ministerul Sãnãtãţii Publice şi Colegiul Medicilor din România şi nu poate folosi titlurile de doctor, medic, medic dentist sau, dupã caz, farmacist.
(2) Medicii, medicii dentişti sau, dupã caz, farmaciştii practicieni de medicinã complementarã/alternativã cu autorizaţie de liberã practicã eliberatã de Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România sau de Colegiul Farmaciştilor din România pentru un anumit domeniu pot trata anumite afecţiuni corespunzãtoare domeniului respectiv şi pot prescrie anumite medicamente/ tratamente complementare şi/sau alternative conform metodologiei stabilite de Ministerul Sãnãtãţii Publice, potrivit reglementãrilor Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii.
(3) Practicienii autorizaţi în domeniul medicinei complementare/alternative, care nu sunt medici, medici dentişti sau, dupã caz, farmacişti, pot interveni, dupã caz, în completarea şi/sau continuarea terapiilor medicale, conform unor reguli precise de procedurã, numai cu acordul scris al pacientului, la recomandarea scrisã a unui medic.
ART. 10
Practicianul de medicinã complementarã/ alternativã are dreptul sã foloseascã numai cunoştinţele, mijloacele şi metodele pentru care este autorizat şi atestat, conform standardului ocupaţional aprobat din domeniul respectiv.
ART. 11
(1) Tehnicile şi practicile de medicinã complementarã/alternativã se desfãşoarã în cabinete de terapie complementarã/alternativã organizate conform legii ca societãţi comerciale sau activitãţi independente desfãşurate de persoane fizice, cu acest obiect de activitate.
(2) Medicii, medicii dentişti sau, dupã caz, farmaciştii practicieni de medicinã complementarã/alternativã îşi pot organiza cabinete medicale conform legii.
(3) Denumirea de "centru de îngrijiri de sãnãtate" nu poate fi utilizatã dacã nu existã cel puţin un angajat medic sau asistent medical.
ART. 12
Practicarea medicinei complementare/ alternative este permisã şi în anumite instituţii medicale alãturi de medicina clasicã, alopatã, pe baza normelor elaborate de Ministerul Sãnãtãţii Publice şi Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi de Colegiul Farmaciştilor din România.
ART. 13
Practicianul de medicinã complementarã/ alternativã este obligat sã ţinã evidenţa pacienţilor trataţi, a metodelor şi a mijloacelor de tratament folosite pentru fiecare caz.
ART. 14
(1) Prepararea, producerea şi distribuţia remediilor folosite de medicina complementarã/alternativã este strict reglementatã de Ministerul Sãnãtãţii Publice.
(2) Autorizaţia pentru producerea şi distribuţia remediilor se elibereazã de Ministerul Sãnãtãţii Publice.
ART. 15
Vânzarea produselor homeopatice, a medicaţiei complementare/alternative şi a altor remedii se face în unitãţile farmaceutice autorizate de Ministerul Sãnãtãţii Publice şi în magazine autorizate corespunzãtor normelor legale.

CAP. III
Drepturile şi accesul pacienţilor la terapii şi practici de medicinã complementarã/alternativã

ART. 16
Toate persoanele au acces liber la tratamente şi practici de medicinã complementarã/ alternativã, reglementate conform legii.
ART. 17
Persoanele care se adreseazã unui practician de medicinã complementarã/alternativã beneficiazã de tratament de medicinã complementarã/ alternativã numai dupã exprimarea, în scris, a acordului de voinţã.
ART. 18
(1) Persoanele care se adreseazã unui practician de medicinã complementarã/alternativã beneficiazã de confidenţialitatea datelor privind starea de sãnãtate.
(2) Persoanele prevãzute la alin. (1) trebuie sã primeascã informaţii scrise, accesibile şi uşor de înţeles, pentru a cunoaşte beneficiile şi riscurile la care se expun.
ART. 19
Practicile şi procedurile de care beneficiazã persoanele tratate de medicii, medicii dentişti sau, dupã caz, farmaciştii practicieni de medicinã complementarã/ alternativã ori de practicienii autorizaţi în domeniul medicinei complementare/alternative sunt stabilite de Ministerul Sãnãtãţii Publice şi de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, sunt prevãzute în contractul-cadru şi sunt decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

CAP. IV
Organizaţii profesionale ale practicienilor de medicinã complementarã/alternativã şi controlul exercitãrii activitãţilor

ART. 20
În cadrul Ordinului Practicienilor de Medicinã Complementarã/Alternativã funcţioneazã comisii de specialitate pentru fiecare domeniu de practicã de medicinã complementarã/alternativã, care au obligaţia sã reglementeze activitatea profesionalã a practicienilor din fiecare domeniu specific.
ART. 21
(1) Ordinul Practicienilor de Medicinã Complementarã/Alternativã este obligat sã elaboreze Codul de eticã profesionalã, cu sprijinul comisiilor de specialitate.
(2) Codul de eticã profesionalã cuprinde drepturile de practicã, sancţiunile disciplinare pentru incompetenţã profesionalã, restricţii de practicã în caz de incompatibilitate sau de afectare a sãnãtãţii pacientului.
ART. 22
Evidenţa practicienilor de medicinã complementarã/alternativã se ţine în Registrul unic al practicienilor de medicinã complementarã/alternativã, care se pãstreazã la sediul Ordinului Practicienilor de Medicinã Complementarã/Alternativã şi se comunicã în mod obligatoriu Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar.
ART. 23
Ministerul Sãnãtãţii Publice, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi Colegiul Farmaciştilor din România stabilesc, cu consultarea Ordinului Practicienilor de Medicinã Complementarã/Alternativã, curriculum de studii pentru instituţiile care pregãtesc practicieni de medicinã complementarã/alternativã pentru a garanta nivelul de calificare.
ART. 24
(1) Ministerul Sãnãtãţii Publice înfiinţeazã, în cadrul Centrului Naţional de Perfecţionare din Domeniul Sanitar, Departamentul de medicinã complementarã/ alternativã care îndrumã şi controleazã activitãţile în domeniu, inclusiv pregãtirea profesionalã a practicienilor de medicinã complementarã/alternativã.
(2) Departamentul de medicinã complementarã/ alternativã acrediteazã furnizorii şi programele de formare profesionalã pentru practicienii de medicinã complementarã/ alternativã.

CAP. V
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 25
Încãlcarea prevederilor prezentei legi, inclusiv culpa profesionalã, atrage rãspunderea patrimonialã, disciplinarã, civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz.
ART. 26
În aplicarea prezentei legi Ministerul Sãnãtãţii Publice emite norme metodologice, în termen de un an de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 27
În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a normelor metodologice prevãzute la art. 26, toţi practicienii de medicinã complementarã/alternativã care desfãşoarã sub orice formã activitãţi şi practici de medicinã complementarã/alternativã vor fi supuşi procedurilor de autorizare prevãzute de prezenta lege.
ART. 28
Prezenta lege intrã în vigoare la 3 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 29
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi orice dispoziţii contrare se abrogã.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 2 mai 2007.
Nr. 118.

ANEXĂ

DOMENII
de practicã în medicina complementarã/alternativã (conform clasificãrii elaborate de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii)


┌──────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬───────────┬────────────┐
│ Practici │ Practici │ Dietã, │ Sisteme │ Terapii │ Aplicaţii │
│ farmacologice│ herbaliste │ nutriţie, │alternative │ manuale │bioelectro- │
│ şi biologice │ │ stil de │ la practi- │ │magnetice │
│ │ │ viata │ ca medicala│ │si energeti-│
│ │ │ │ │ │ce │
├──────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├──────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼───────────┼────────────┤
│Agenti │Terapie │Schimbarea │Acupunctura │Presopunc- │Tratamente │
│antioxidanti │herbala │stilului de │ │tura │cu lumina │
│ │ │viata - life│ │ │naturala si │
│ │ │style │Homeopatie │Tehnica │artificiala │
│ │ │ │ │Dian Xue │ │
│ │ │ │ │ │ │
│Apiterapie │Algoterapie │Terapie │Qigong medi-│Chiroprac- │Electroacu- │
│ │ │Gerson T.BI │cal Naturo- │tica │punctura │
│ │ │GU │patie │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│Terapii pentru│Aromaterapie│Terapie │Yoga │Osteopatie │Campuri │
│cresterea │ │macrobiotica│ │ │electromag- │
│imunitatii │ │ │ │ │netice │
│ │ │Megavitamine│Ayurveda │Metoda │Stimulare │
│ │ │ │ │Feldenkrais│electrica si│
│ │ │ │ │ │neuromagne- │
│ │ │ │ │ │tica │
│ │ │ │ │ │ │
│Terapii meta- │Oligoterapie│Vegetaria- │Astrologie │Terapie │Terapie cu │
│bolice │ │nism │medicala │prin masaj,│camp magne- │
│ │ │ │ │tui, na │tic │
│ │ │ │ │ │ │
│Agenti │ │Feng Shui │Practici │Reflexolo- │Terapie │
│oxidanti(ozon,│ │ │traditionale│gie │holografica │
│hidrogen, │ │Suplimente │Su Jok │Rofling │Spectrosco- │
│peroxid) │ │alimentare │ │ │pie │
│ │ │ │ │ │ │
│Argiloterapie │ │ │Medicina │ │Magnetorezo-│
│ │ │ │traditionala│ │nanta │
│ │ │ │chineza │ │Reiki │
│ │ │ │(TCM) │ │Tehnica ra- │
│ │ │ │ │ │dianta │
│ │ │ │ │ │Terapie cu │
│ │ │ │ │ │biocamp │
│ │ │ │ │ │Bioritmologie
│ │ │ │ │ │Cristalote- │
│ │ │ │ │ │rapie │
│ │ │ │ │ │Cromoterapie│
└──────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴───────────┴────────────┘


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016