Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 117 din 30 iunie 1999  privind taxele extrajudiciare de timbru    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 117 din 30 iunie 1999 privind taxele extrajudiciare de timbru

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 321 din 6 iulie 1999
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Eliberarea certificatelor de orice fel, altele decât cele eliberate de instanţe, Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângã Curtea Suprema de Justiţie şi de notarii publici, eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate, eliberarea permiselor de vanatoare şi de pescuit, examinarea conducãtorilor de autovehicule în vederea obţinerii permisului de conducere, înmatricularea autovehiculelor şi a remorcilor, precum şi alte servicii prestate de unele instituţii publice sunt supuse taxelor extrajudiciare de timbru.

CAP. 2
Stabilirea şi aplicarea taxelor extrajudiciare de timbru

ART. 2
Taxele extrajudiciare de timbru, stabilite în sume fixe pe tipuri de servicii prestate, datorate bugetului de stat sau bugetelor locale, dupã caz, de cãtre persoanele fizice sau juridice, precum şi de cãtre alţi solicitanti ai serviciilor supuse acestor taxe, sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta lege.
ART. 3
Taxele extrajudiciare de timbru se plãtesc anticipat.
ART. 4
(1) Taxele prevãzute la cap. I-IV din anexa constituie venituri la bugetul local, cu excepţia cazurilor în care, prin lege, se prevede altfel.
(2) Taxele prevãzute la alin. (1) pot fi majorate cu pana la 40% de cãtre consiliul local în a cãrui raza teritorialã se afla sediul prestatorului de servicii.
(3) Consiliile locale stabilesc majorarea prevãzutã la alin. (2), în funcţie de necesitãţile functionarii normale a serviciilor publice şi de îndeplinirea atribuţiilor ce revin autoritãţilor administraţiei publice locale.
(4) În cazul în care nivelul taxelor prevãzute la alin. (1) se modifica prin dispoziţii legale, majorarea de pana la 40% se va aplica la noile niveluri.
(5) Taxa prevãzutã la cap. V din anexa constituie venit la bugetul de stat.
ART. 5
(1) Sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru:
a) eliberarea certificatelor care atesta un fapt sau o situaţie decurgând din raporturi de munca, eliberarea certificatelor destinate obţinerii unor drepturi privind asistenta socialã, asigurãrile sociale şi protecţia socialã, unicatele certificatelor eliberate de instituţiile de învãţãmânt, certificatele eliberate pentru a servi în armata, şcoli, grãdiniţe, crese şi în alte asemenea instituţii;
b) eliberarea certificatelor originale de stare civilã;
c) atestarile în legatura cu primirea unor sume de bani;
d) eliberarea certificatelor, adeverintelor şi a oricãror alte înscrisuri medicale, cu excepţia celor folosite în justiţie;
e) eliberarea certificatelor medico-legale prin care se atesta decesul;
f) eliberarea certificatelor ca urmare a acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii şi gratuite;
g) înscrierea mentiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reşedinţei în actele de identitate ale minorilor orfani, internati în case de copii;
h) eliberarea unei noi cãrţi de identitate, în cazul schimbãrii denumirii localitãţilor şi/sau a strazilor;
i) examinarea, în vederea obţinerii permisului de conducere auto, a urmãtoarelor categorii de persoane:
- persoanele cu handicap fizic, pentru obţinerea permisului de conducere valabil pentru autovehiculele din categoriile A, A1, B şi B1, adaptate infirmitãţii lor;
- membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditaţi în România, pe baza de reciprocitate;
j) înmatricularea:
- autovehiculelor şi remorcilor aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane cu statut diplomatic, care îşi desfãşoarã activitatea în România, pe baza de reciprocitate;
- autovehiculelor din categoriile A, A1, B şi B1, aparţinând persoanelor cu handicap fizic, adaptate infirmitãţii lor;
k) serviciile, cu excepţia celor prevãzute la cap. IV din anexa, prestate la cererea instituţiilor publice.
(2) Scutirile de taxe de timbru prevãzute în legi speciale pentru serviciile menţionate în anexa la prezenta lege se confirma ca scutiri de taxe extrajudiciare de timbru.
ART. 6
(1) Taxele extrajudiciare de timbru se plãtesc în numerar, prin ordin de plata şi, cu excepţia taxei prevãzute la cap. V din anexa, prin aplicarea şi anularea timbrelor fiscale mobile, pentru taxele de pana la 50.000 lei.
(2) Taxele extrajudiciare de timbru vor putea fi încasate şi de instituţiile care primesc, întocmesc sau elibereazã acte ori presteazã servicii supuse acestor taxe, în condiţiile stabilite prin normele metodologice pentru aplicarea prezentei legi.
ART. 7
(1) Sumele achitate cu titlu de taxe extrajudiciare de timbru se restituie sau se compenseazã, la cerere, în urmãtoarele cazuri:
a) atunci când taxa plãtitã nu era datoratã;
b) atunci când s-a plãtit mai mult decât cuantumul legal;
c) atunci când serviciul nu poate fi prestat.
(2) Taxele extrajudiciare de timbru, plãtite prin aplicarea şi anularea timbrelor fiscale mobile, nu se restituie.
ART. 8
(1) Termenele de prescripţie a dreptului de a cere restituirea sau compensarea taxelor extrajudiciare de timbru, precum şi a dreptului de a cere executarea silitã a creanţelor bugetare provenite din taxele extrajudiciare de timbru sunt cele prevãzute de legislaţia privind executarea creanţelor bugetare.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului de a cere plata taxei extrajudiciare de timbru este de 5 ani calculati de la data la care s-a constatat ca aceasta nu a fost achitatã.
ART. 9
Prestatorii de servicii supuse taxelor extrajudiciare de timbru au urmãtoarele obligaţii:
a) sa nu primeascã sau sa nu elibereze acte ori sa presteze servicii fãrã ca taxa extrajudiciara de timbru, datoratã potrivit dispoziţiilor legale, sa fi fost achitatã;
b) sa vireze, în termen de 10 zile de la data încasãrii, la bugetul de stat sau la bugetul local, dupã caz, sumele încasate cu titlu de taxe extrajudiciare de timbru;
c) sa pãstreze documentele care atesta îndeplinirea obligaţiei privind timbrarea şi sa conducã evidentele necesare în vederea identificarii actelor, lucrãrilor şi serviciilor eliberate sau prestate.

CAP. 3
Sancţiuni

ART. 10
Încãlcarea dispoziţiilor prevãzute la art. 9 atrage rãspunderea administrativ-disciplinarã a persoanelor vinovate.
ART. 11
Controlul asupra respectãrii prevederilor prezentei legi se face de cãtre:
a) organele de specialitate ale consiliilor locale, pentru taxele extrajudiciare de timbru care constituie venituri la bugetul local.
Pana la organizarea de cãtre consiliile locale a organelor de specialitate, atribuţiile ce le revin privind controlul asupra respectãrii prevederilor prezentei legi se vor efectua în cursul anului 1999 de cãtre organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finanţelor;
b) organele de specialitate ale Ministerului Finanţelor, pentru taxele extrajudiciare de timbru care constituie venituri la bugetul de stat.
ART. 12
Impotriva mãsurilor dispuse prin procesele-verbale de control sau prin alte acte ale organelor cu atribuţii de control se pot exercita cãile de atac prevãzute de procedura de soluţionare a obiectiunilor, contestaţiilor şi plangerilor la actele de control sau de impunere ale organelor consiliului local sau ale Ministerului Finanţelor, dupã caz.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 13
Taxele extrajudiciare de timbru, prevãzute de prezenta lege, se actualizeazã periodic, în funcţie de rata inflaţiei, prin:
a) hotãrâre a consiliilor locale, în condiţiile stabilite prin legea privind impozitele şi taxele locale, pentru taxele extrajudiciare de timbru care constituie venituri la bugetele locale;
b) hotãrâre a Guvernului, pentru taxele extrajudiciare de timbru care constituie venit la bugetul de stat.
ART. 14
Prezenta lege intra în vigoare la 90 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 15
Pentru aplicarea legii Ministerul Finanţelor, cu avizul Departamentului pentru Administraţie Publica Localã şi al Ministerului de Interne, va elabora norme metodologice în termen de 90 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.
ART. 16
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga:
- art. 1 lit. b) şi d)-i), art. 2, art. 3 lit. m)-p), art. 5, precum şi art. 4, art. 6 alin. 1, 4 şi 5, art. 9, art. 9^1, art. 10-13, art. 14 alin. 2, însã numai în ceea ce priveşte taxele extrajudiciare de timbru, din <>Decretul nr. 199/1955 privind taxele de timbru, publicat în Buletinul Oficial nr. 14 din 5 iunie 1955, cu modificãrile ulterioare;
- pct. III (inclusiv notele nr. 1 şi 2), VI, VII, X şi XIX din anexa nr. 2 la <>Ordonanta Guvernului nr. 10/1993 privind actualizarea, în funcţie de rata inflaţiei, a unor taxe stabilite în sume fixe pentru serviciile prestate în favoarea unor persoane fizice şi juridice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 201 din 23 august 1993 şi aprobatã prin <>Legea nr. 102/1994 ;
- orice alte dispoziţii contrare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 24 mai 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 1 iunie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
PAULA IVANESCU


ANEXA 1

LISTA
cuprinzând taxele extrajudiciare de timbru



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea serviciului Taxa
crt. (lei)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CAPITOLUL I
taxe pentru eliberarea certificatelor de orice fel, altele
decât cele eliberate de instanţe, Ministerul Justiţiei,
Parchetul de pe lângã Curtea Suprema de Justiţie şi de
notarii publici, precum şi pentru alte servicii prestate
de unele instituţii publice

1. Eliberarea de cãtre organele administraţiei publice centrale şi
locale, de alte autoritãţi publice, precum şi de instituţii de
stat, care, în exercitarea atribuţiilor lor, sunt în drept
sa certifice anumite situaţii de fapt, a certificatelor,
adeverintelor şi a oricãror alte înscrisuri prin care se atesta
un fapt sau o situaţie, cu excepţia acelor acte pentru care se
plãteşte o alta taxa extrajudiciara de timbru mai mare 800
2. Eliberarea certificatului de producãtor agricol 2.850
3. Eliberarea certificatelor de proprietate asupra animalelor,
pe cap de animal:
- pentru animale sub 2 ani 800
- pentru animale peste 2 ani 1.600
4. Certificarea (transcrierea) transmisiunii proprietãţii asupra
animalelor, pe cap de animal, în bilete de proprietate:
- pentru animale sub 2 ani 3.100
- pentru animale peste 2 ani 8.000
5. Eliberarea certificatelor de înregistrare fiscalã 10.000
6. Eliberarea, la cerere, a certificatelor medico-legale şi a
altor certificate medicale folosite în justiţie 2.850
7. Eliberarea, la cerere, a certificatelor de cazier judiciar 2.000
8. Înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilã a schimbãrii
numelui şi a sexului 27.500
9. Înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilã a desfacerii
cãsãtoriei 1.600
10. Transcrierea, la cerere, în registrele de stare civilã romane,
a actelor de stare civilã întocmite de autoritãţile strãine 1.600
11. Reconstituirea şi întocmirea ulterioara, la cerere, a actelor de
stare civilã 1.600
12. Eliberarea altor certificate de stare civilã în locul celor
pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate 1.600

CAPITOLUL II
taxe pentru eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate
şi înscrierea mentiunilor în acestea, precum şi pentru
eliberarea permiselor de vanatoare şi de pescuit

1. Acte de identitate:
a) eliberarea sau preschimbarea cãrţilor de identitate (inclusiv
a celor provizorii) şi a buletinelor de identitate pentru
cetãţenii romani, eliberarea carnetelor de identitate, precum
şi eliberarea sau prelungirea valabilitãţii legitimatiilor
provizorii pentru cetãţenii strãini şi persoanele fãrã
cetãţenie 800
b) înscrierea mentiunilor privind schimbarea domiciliului sau a
reşedinţei 800
c) viza anuala a carnetelor de identitate ale cetãţenilor strãini
şi ale persoanelor fãrã cetãţenie 10.550
d) eliberarea unor noi cãrţi, buletine, carnete de identitate
şi legitimatii provizorii în locul celor pierdute, furate
sau deteriorate 11.200
2. Înregistrarea cererilor persoanelor fizice şi juridice privind
furnizarea unor date din Registrul permanent de evidenta a
populaţiei 800
3. Eliberarea sau viza anuala a permiselor de vanatoare 4.100
4. Eliberarea sau viza anuala a permiselor de pescuit 2.000

CAPITOLUL III
taxe pentru examinarea conducãtorilor de autovehicule în vederea
obţinerii permiselor de conducere

1. taxe pentru examinarea candidaţilor care au absolvit o şcoala
de conducatori de autovehicule:
a) obţinerea permisului de conducere valabil pentru autovehicule
din sub categoria A1 6.500
b) obţinerea permisului de conducere valabil pentru autovehicule
din categoria A 10.300
c) obţinerea permisului de conducere valabil pentru autovehicule
aparţinând uneia dintre categoriile sau subcategoriile B, B1,
B+E 12.800
d) obţinerea permisului de conducere valabil pentru autovehicule
aparţinând uneia dintre categoriile sau subcategoriile C1, D1,
Tr 25.500
e) obţinerea permisului de conducere valabil pentru autovehicule
aparţinând uneia dintre categoriile sau subcategoriile C1+E,
D1+E, C, D, Tb, Tv 32.000
f) obţinerea permisului de conducere valabil pentru autovehicule
din categoriile C+E, D+E 38.500
2. taxe pentru examinarea persoanelor care nu au absolvit o şcoala De 5 ori
de conducatori de autovehicule, cu excepţia celor prevãzute taxele
la pct. 3 prevãzute
la pct. 1,
cores-
punzator
fiecãrei
categorii
şi sub-
categorii
de autove-
hicule
3. taxe pentru examinarea persoanelor cãrora le-a fost anulat Dublul
permisul de conducere, pentru categoriile cuprinse în permisul taxelor
anulat prevãzute
la pct. 1
4. taxe pentru examinarea persoanelor care au fost respinse De 3 ori
de trei ori la examenul pentru obţinerea aceleiaşi categorii taxele
a permisului de conducere prevãzute
la pct. 1
ori, dupã
caz, la
pct. 2 sau
3

CAPITOLUL IV
taxe de înmatriculare a autovehiculelor şi remorcilor,
autorizare provizorie de circulaţie şi autorizare de
circulaţie pentru probe

1. taxe de înmatriculare permanenta sau temporarã a autovehiculelor
şi remorcilor:
a) autovehicule şi remorci cu masa totalã maxima autorizata de
pana la 750 kg inclusiv 67.750
b) autovehicule şi remorci cu masa totalã maxima autorizata
cuprinsã între 750 kg şi 3.500 kg inclusiv 134.250
c) autovehicule şi remorci cu masa totalã maxima autorizata mai
mare de 3.500 kg 268.400
2. taxe de autorizare provizorie a circulaţiei autovehiculelor şi
remorcilor neinmatriculate permanent sau temporar 19.250
3. taxe de autorizare a circulaţiei pentru probe a autovehiculelor
şi remorcilor 769.300

CAPITOLUL V
taxe pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra 27.550 lei/hec-
terenurilor dobândite în baza Legii fondului funciar tar sau frac-
nr. 18/1991 tiune de hectar

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Taxele nu includ contravaloarea documentelor eliberate ca urmare a prestãrii de servicii, care se stabileşte potrivit dispoziţiilor legale.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016