Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 117 din 27 mai 2008  privind aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2007 pentru modificarea si completarea   Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 117 din 27 mai 2008 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 410 din 2 iunie 2008
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 109 din 10 octombrie 2007 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 706 din 18 octombrie 2007, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul I, punctul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"3. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 3. - (1) Profesia reglementatã reprezintã activitatea sau ansamblul de activitãţi profesionale reglementate conform legii române, care compun respectiva profesie în România.
(2) Lista profesiilor reglementate în România este prevãzutã în anexa nr. 2.
(3) Autoritatea competentã reprezintã orice autoritate sau instanţã autorizatã în mod special de un stat membru sã elibereze ori sã primeascã titluri de calificare sau alte documente ori informaţii, precum şi sã primeascã cereri şi sã ia decizii în legãturã cu profesiile reglementate din aria lor de competenţã.
(4) În România, autoritatea competentã corespunzãtoare fiecãrei profesii reglementate este prevãzutã în anexa nr. 3.
(5) De la data aderãrii, coordonatorul naţional comunicã Comisiei Europene şi statelor membre lista profesiilor reglementate şi autoritãţile competente corespunzãtoare fiecãreia.»"
2. La articolul I punctul 4, alineatul (4) al articolului 5^2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În cazul în care criteriile stabilite într-o mãsurã adoptatã în conformitate cu alin. (2) nu oferã garanţiile adecvate în ceea ce priveşte calificãrile profesionale, România informeazã în acest sens Comisia Europeanã care, dupã caz, prezintã un proiect de mãsuri conform procedurii stabilite la nivel comunitar."
3. La articolul I, dupã punctul 10 se introduce un nou punct, punctul 10^1, cu urmãtorul cuprins:
"10^1. Dupã articolul 12 se introduce un nou articol, articolul 12^1, cu urmãtorul cuprins:
«Art. 12^1. - Evaluarea cunoştinţelor lingvistice nu face parte din procedura de recunoaştere.»"
4. La articolul I, punctul 14 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"14. Dupã articolul 30 se introduc douã noi articole, articolele 30^1 şi 30^2, cu urmãtorul cuprins:
«Art. 30^1. - (1) Persoanele care beneficiazã de recunoaşterea calificãrilor profesionale trebuie sã aibã cunoştinţele de limba românã în mãsura în care sunt necesare exercitãrii profesiei respective.
(2) Verificarea cunoştinţelor lingvistice de cãtre autoritãţile competente trebuie sã respecte principiul proporţionalitãţii şi sã ia în considerare situaţia individualã a solicitantului. În acest scop, se acceptã orice certificat lingvistic sau orice alt mijloc de probã concludent.
Art. 30^2. - Evaluarea cunoştinţelor lingvistice nu face parte din procedura de recunoaştere.»"
5. La articolul I punctul 17, alineatele (1) şi (2) ale articolului 35^1 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35^1. - (1) Dispoziţiile prezentului capitol se aplicã exclusiv prestatorilor care se deplaseazã în România în scopul exercitãrii, în mod temporar şi ocazional, a unei profesii reglementate. Caracterul temporar şi ocazional al prestãrii de servicii se evalueazã de la caz la caz, în special în funcţie de durata prestãrii, frecvenţa, periodicitatea şi continuitatea sa.
(2) Fãrã a aduce atingere dispoziţiilor speciale ale dreptului comunitar şi art. 35^2 şi 35^3, autoritãţile române nu pot restrânge, din motive legate de calificãrile profesionale, libertatea de a presta servicii pe teritoriul României:
a) în cazul în care prestatorul este stabilit în mod legal într-un stat membru în scopul exercitãrii acelei profesii, denumit în continuare stat membru de stabilire;
b) în cazul deplasãrii prestatorului, dacã a exercitat aceastã profesie în statul membru de stabilire pe o perioadã de cel puţin 2 ani în decursul ultimilor 10 ani anteriori prestãrii, atunci când profesia nu este reglementatã în statul respectiv. Condiţia de exercitare a profesiei pe o perioadã de cel puţin 2 ani nu se aplicã în cazul în care fie profesia, fie formarea profesionalã care dã dreptul la exercitarea profesiei este reglementatã."
6. La articolul I punctul 17, alineatele (2) şi (4) ale articolului 35^3 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), prin reglementãri speciale se poate renunţa la condiţia depunerii declaraţiei.
.......................................................................
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), prin reglementãri speciale se poate renunţa în tot sau în parte la solicitarea acestor documente."
7. La articolul I punctul 18, alineatele (1) şi (2) ale articolului 37 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - (1) Autoritãţile române competente prevãzute în anexa nr. 3 vor lua mãsurile necesare pentru aplicarea prezentei legi, informând în acest sens Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, desemnat coordonator naţional.
(2) Autoritãţile române prevãzute în anexa nr. 3 fac parte din Sistemul informatic pentru piaţã internã - IMI - şi duc la îndeplinire obligaţiile prevãzute în acest sens. Sistemul informatic pentru piaţã internã reprezintã mecanismul de cooperare administrativã creat, la nivel european, în domeniul pieţei interne, aplicabil în cadrul procedurii de recunoaştere a calificãrilor profesionale."
8. Articolul II se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"<>Art. II. - Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iunie 2004, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanţã de urgenţã, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouã numerotare."
9. La anexa nr. 2 punctul A, dupã litera x) se introduc douã noi litere, literele y) şi z), cu urmãtorul cuprins:
"y) geodez;
z) interpret limbaj mimico-gestual."
10. La anexa nr. 2 punctul B, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) detectiv particular; agent de pazã, control acces, ordine şi intervenţie; agent de protecţie, însoţire şi gardare persoane fizice şi valori; tehnician pentru sistemele de detecţie, supraveghere video şi de monitorizare, control acces şi comunicaţii; operator dispecer sisteme de monitorizare şi pentru aparaturã de control; conducãtor societate de pazã şi protecţie; conducãtor societate de instalare sisteme de alarmã; instructor în poligonul de tir; artificier; pirotehnist pentru focuri de artificii;".
11. La anexa nr. 2 punctul B, dupã litera h) se introduc douã noi litere, literele i) şi j), cu urmãtorul cuprins:
"i) geodez;
j) interpret limbaj specific persoanei cu surdocecitate."
12. La anexa nr. 3 punctul A, literele f) şi s) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"f) Camera Consultanţilor Fiscali - consultant fiscal;
......................................................................
s) Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali - asistent social;".
13. La anexa nr. 3 punctul A, dupã litera x) se introduc douã noi litere, literele y) şi z), cu urmãtorul cuprins:
"y) Ordinul Geodezilor - geodez;
z) Autoritatea Naţionalã pentru Persoanele cu Handicap - interpret limbaj mimico-gestual."
14. La anexa nr. 3 punctul B, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) Ministerul Internelor şi Reformei Administrative - Inspectoratul General al Poliţiei Române - detectiv particular; agent de pazã, control acces, ordine şi intervenţie; agent de protecţie, însoţire şi gardare persoane fizice şi valori; conducãtor societate de pazã şi protecţie; conducãtor societate de instalare sisteme de alarmã, tehnician pentru sistemele de detecţie, supraveghere video şi de monitorizare, control acces şi comunicaţii; operator dispecer sisteme de monitorizare şi pentru aparaturã de control; instructor în poligonul de tir; artificier; pirotehnist pentru focuri de artificii;".
15. La anexa nr. 3 punctul B, dupã litera h) se introduc douã noi litere, literele i) şi j), cu urmãtorul cuprins:
"i) Ordinul Geodezilor - geodez;
j) Autoritatea Naţionalã pentru Persoanele cu Handicap - interpret limbaj specific persoanei cu surdocecitate."
ART. II
Obligaţia prevãzutã la <>art. 37 alin. (1) din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se îndeplineşte în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.


Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 27 mai 2008.
Nr. 117.
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016