Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 116 din 5 iunie 1998  privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 116 din 5 iunie 1998 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 224 din 18 iunie 1998

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii Generale

ART. 1
Jandarmeria Romana este instituţia militarã specializatã a statului componenta a Ministerului de Interne, care exercita, potrivit legii atribuţiile ce îi revin cu privire la asigurarea pazei şi apãrãrii unor obiective, a bunurilor şi a valorilor de importanta deosebita, menţinerea şi restabilirea ordinii publice, îndeplinirea misiunilor de prevenire şi combatere a infracţiunilor şi a altor încãlcãri ale normelor legale în vigoare, de prevenire şi neutralizare a actelor teroriste şi de diversiune pe teritoriul României.
ART. 2
Jandarmeria Romana îşi desfãşoarã activitatea exclusiv pe baza şi în executarea legii.
ART. 3
În îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, Jandarmeria Romana coopereazã cu Poliţia Romana, cu celelalte unitãţi ale Ministerului de Interne şi cu alte structuri ale sistemului naţional de apãrare, care au atribuţii în domeniu, şi colaboreazã cu organizaţii, instituţii şi autoritãţi ale administraţiei publice centrale şi locale.

CAP. 2
Organizarea şi conducerea Jandarmeriei Romane

ART. 4
(1) Jandarmeria Romana este organizatã pe principii militare, pe întreg teritoriul tarii, şi are structura:
a) Comandamentul Naţional al Jandarmeriei;
b) comandamente de jandarmi teritoriale:
- comandamente de jandarmi judeţene şi Comandamentul de jandarmi al municipiului Bucureşti;
- batalioane de jandarmi;
- detasamente, companii, secţii, plutoane, garzi, posturi şi grupe de jandarmi;
c) brigada mobila de jandarmi;
d) centre de instrucţie;
e) unitãţi speciale de jandarmi;
f) instituţii de învãţãmânt;
g) baza pentru logistica;
h) baza de reparaţii.
(2) Organizarea Jandarmeriei Romane, prevãzutã la alin. (1), se realizeazã pe actualele structuri ale trupelor de jandarmi.
(3) Prin ordin al ministrului de interne, atunci când situaţia operativã o impune, se pot infiinta subunitati de jandarmi în mediul rural, în limita efectivelor şi a fondurilor aprobate.
ART. 5
Comandamentul Naţional al Jandarmeriei este unitatea centrala de comanda a Jandarmeriei Romane, care conduce activitatea tuturor structurilor din subordine.
ART. 6
(1) Comandamentul Naţional al Jandarmeriei este condus de un ofiţer de jandarmi, în calitate de comandant al Jandarmeriei Romane, numit în aceasta funcţie de ministrul de interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii.
(2) Comandantul Jandarmeriei Romane este ajutat, în îndeplinirea atribuţiilor sale, de adjuncţi numiţi în funcţie, la propunerea sa, de secretarul de stat din Ministerul de Interne, care coordoneazã activitatea Jandarmeriei Romane. În exercitarea atribuţiilor legale, comandantul Jandarmeriei Romane emite ordine şi dispoziţii obligatorii pentru personalul din subordine.
(3) Jandarmeria Romana este reprezentatã, în relaţiile cu autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale şi cu instituţiile similare din alte state, de cãtre comandant sau de cãtre împuterniciţii acestuia.
ART. 7
(1) Comandamentul Naţional al Jandarmeriei are în compunerea sa statul major, direcţii, secţii, unitãţi speciale, servicii şi birouri.
(2) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comandamentului Naţional al Jandarmeriei se aproba de cãtre ministrul de interne.
ART. 8
Comandamentul de jandarmi teritorial este o mare unitate destinatã organizãrii, conducerii şi coordonãrii misiunilor specifice pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin jandarmeriei într-o zona de responsabilitate corespunzãtoare teritoriului mai multor judeţe şi al municipiului Bucureşti, având în compunere comandamente de jandarmi judeţene şi al municipiului Bucureşti, batalioane de jandarmi, detasamente, companii, secţii, plutoane, garzi, posturi, grupe de jandarmi, subunitati de specialişti şi de logistica.
(2) Comandamentele de jandarmi teritoriale se constituie, de regula, pe structurile brigazilor de jandarmi.
(3) Comandantul comandamentului de jandarmi teritorial este ofiţer de jandarmi.
ART. 9
(1) Comandamentul de jandarmi judeţean şi Comandamentul de jandarmi al municipiului Bucureşti sunt unitãţi destinate organizãrii, conducerii şi executãrii misiunilor specifice pentru îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin jandarmeriei într-o zona de responsabilitate corespunzãtoare teritoriului unui judeţ şi, respectiv, al municipiului Bucureşti. Acestea au în compunere batalioane de jandarmi, detasamente, companii, secţii, plutoane, garzi, posturi, subunitati mobile de paza.
(2) Comandamentul de jandarmi judeţean şi Comandamentul de jandarmi al municipiului Bucureşti se constituie, de regula, pe structura actualelor batalioane sau detasamente de jandarmi.
(3) Comandantul comandamentului de jandarmi judeţean şi cel al Comandamentului de jandarmi al municipiului Bucureşti sunt ofiţeri de jandarmi.
ART. 10
(1) Brigada mobila de jandarmi este o mare unitate subordonata nemijlocit Comandamentului Naţional al Jandarmeriei, destinatã executãrii, independent sau în cooperare cu celelalte unitãţi ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apãrãrii Naţionale şi cu alte componente ale sistemului naţional de apãrare, de misiuni pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice pe întreg teritoriul naţional. Aceasta are în compunere batalioane, detasamente de jandarmi şi subunitati de specialişti.
(2) Comandantul brigazii mobile de jandarmi este ofiţer de jandarmi.
ART. 11
(1) Înfiinţarea de noi comandamente teritoriale şi de brigazi de jandarmi se aproba de cãtre Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii.
(2) Prin ordin al ministrului de interne, la propunerea comandantului Jandarmeriei Romane, se pot infiinta unitãţi şi subunitati de jandarmi, în raport cu nevoile operative, în limita efectivelor şi a fondurilor aprobate.
ART. 12
(1) Batalionul de jandarmi este o unitate destinatã executãrii de misiuni, de regula într-o zona de responsabilitate a unui comandament de jandarmi. Acesta are în compunere detasamente, companii, secţii, plutoane, garzi, posturi, grupe şi subunitati de logistica.
(2) Batalionul de jandarmi este condus de cãtre un comandant, ofiţer de jandarmi.
ART. 13
Detasamentul, compania, secţia, plutonul, garda, postul şi grupa de jandarmi sunt subunitati organizate ca structuri militare pentru instrucţie şi pentru îndeplinirea misiunilor specifice, independent sau în subordinea nemijlocitã a comandamentelor de jandarmi, a centrelor de instrucţie, a unitãţilor speciale şi a batalioanelor de jandarmi.
ART. 14
(1) Centrul de instrucţie este o unitate destinatã instruirii şi perfecţionãrii pregãtirii personalului necesar completãrii efectivelor unitãţilor de jandarmi şi funcţioneazã conform statului de organizare aprobat de ministrul de interne.
(2) Centrul de instrucţie este condus de cãtre un comandant, ofiţer de jandarmi.
(3) Centrul de instrucţie şi perfecţionare de transmisiuni a personalului de specialitate din jandarmerie se constituie pe structura actuala a regimentului de transmisiuni.
ART. 15
(1) Unitatea specialã de jandarmi este destinatã executãrii misiunilor de paza şi de apãrare a unor obiective de importanta deosebita, de paza şi de transport al unor bunuri şi valori deosebite.
(2) Unitatea specialã este condusã de cãtre un comandant, ofiţer de jandarmi.
ART. 16
(1) Instituţiile de învãţãmânt sunt unitãţi militare destinate formãrii, perfecţionãrii pregãtirii şi specializãrii personalului jandarmeriei şi funcţioneazã conform statelor de organizare aprobate de ministrul de interne.
(2) Perfecţionarea pregãtirii personalului din jandarmerie se realizeazã în centre de profil şi în şcoli de aplicaţie.
ART. 17
(1) Baza pentru logistica este destinatã asigurãrii aprovizionarii, stocãrii, conservãrii şi distribuirii mijloacelor materiale necesare Jandarmeriei Romane.
(2) La nivelul fiecãrei structuri de baza din compunerea Jandarmeriei Romane se înfiinţeazã unitãţi şi subunitati de logistica.
ART. 18
Baza de reparaţii este destinatã asigurãrii repararii autovehiculelor, utilajelor, armamentului şi tehnicii specifice din inzestrarea jandarmeriei.
ART. 19
La nivelul Comandamentului Naţional al Jandarmeriei, al comandamentelor teritoriale, judeţene şi al Comandamentului de jandarmi al municipiului Bucureşti, al brigazii mobile de jandarmi şi al instituţiilor de învãţãmânt se organizeazã, în funcţie de necesitaţi, compartimente administrative, tehnice, financiare şi medicale, care rãspund de intreaga activitate specifica, necesarã îndeplinirii misiunilor şi instruirii personalului.
ART. 20
Marile unitãţi, unitãţile şi subunitatile de jandarmi, la ordinul ministrului de interne, pot acţiona în oricare alta zona a tarii decât cea de responsabilitate permanenta.

CAP. 3
Atribuţiile Jandarmeriei Romane

ART. 21
(1) Jandarmeria Romana are urmãtoarele atribuţii:
a) asigura paza obiectivelor, a bunurilor şi valorilor de importanta deosebita pentru apãrarea tarii, pentru activitatea statului, pentru economie, ştiinţa, cultura şi arta, a localurilor misiunilor diplomatice sau ale unor agenţii şi reprezentante economice, precum şi a sediilor unor organisme internaţionale, care desfãşoarã activitãţi pe teritoriul României, stabilite prin hotãrâre a Guvernului;
b) asigura paza transportului unor valori importante, constând în sume de bani, titluri de credite, cecuri ori alte înscrisuri de valoare, metale şi pietre preţioase, valori ştiinţifice, tehnice, de cultura şi arta, precum şi transportul armelor muniţiilor, materialelor explozive, stupefiantelor, al substanţelor toxice sau radioactive ori al altor materii sau substanţe periculoase;
c) asigura, împreunã cu alte autoritãţi publice abilitate, ordinea cu ocazia întrunirilor şi a manifestatiilor;
d) asigura, împreunã cu poliţia şi cu alte structuri ale Ministerului de Interne, restabilirea ordinii publice în cazuri de tulburare grava a acesteia;
e) îndeplineşte, împreunã cu poliţia, misiuni pentru menţinerea ordinii publice, prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a altor încãlcãri ale normelor legale în vigoare;
f) executa, împreunã cu poliţia, insotirea trenurilor specializate, luând mãsurile de paza şi ordine în triaje şi în staţiile de cale feratã;
g) îndeplineşte, împreunã cu celelalte instituţii ale statului abilitate prin lege, misiuni de asigurare a protecţiei inaltilor demnitari romani şi strãini în timpul prezentei lor în România, precum şi misiuni de paza a sediilor de lucru şi a resedintelor acestora;
h) îndeplineşte, împreunã cu celelalte instituţii specializate ale statului, misiuni de prevenire, neutralizare şi lichidare a actelor teroriste şi diversioniste pe teritoriul României;
i) participa la executarea pazei şi a protecţiei transportului corespondentei secrete pe întreg teritoriul României;
j) executa mãsuri de asigurare a ordinii publice în timpul acţiunilor de neutralizare a obiectelor suspecte, care pot prezenta pericol public;
k) îndeplineşte, împreunã cu poliţia, cu pompierii şi în cooperare cu unitãţi ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, cu cele de protecţie civilã şi cu alte formaţiuni prevãzute de lege, activitãţi de salvare şi de evacuare a persoanelor şi bunurilor periclitate de incendii, explozii, avarii, accidente, epidemii, calamitati şi catastrofe, precum şi de limitare şi inlaturare a urmãrilor provocate de astfel de evenimente;
l) executa, împreunã cu poliţia şi cu celelalte instituţii publice abilitate prin lege, misiuni de urmãrire şi prindere a evadatilor, dezertorilor şi a altor persone despre care exista date şi indicii temeinice ca intenţioneazã sa sãvârşeascã sau au sãvârşit infracţiuni ori care se sustrag mãsurii arestãrii preventive sau executãrii pedepselor privative de libertate;
m) participa, la solicitarea Preşedintelui României şi cu aprobarea Parlamentului României, în afarã teritoriului naţional, cu efective şi tehnica din dotare, la constituirea forţelor internaţionale destinate îndeplinirii unor misiuni de instruire, asistenta şi cooperare în domeniul ordinii publice şi pentru acţiuni umanitare; în timpul îndeplinirii acestor misiuni, efective de jandarmi participante au regimul trupelor din Ministerul Apãrãrii Naţionale, care executa misiuni în strãinãtate;
n) executa orice alte tributii care îi sunt stabilite prin lege.
(2) La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în situaţii care nu suferã amânare, comandantul Jandarmeriei Romane poate aproba asigurarea temporarã a pazei unor obiective, bunuri, valori şi transporturi speciale.
(3) În îndeplinirea atribuţiilor prevãzute la alin. (1), jandarmii folosesc armamentul şi mijloacele tehnice din dotare, potrivit dispoziţiilor legale.
ART. 22
Pe timpul stãrii de urgenta sau al stãrii de asediu, Jandarmeria Romana, concomitent cu îndeplinirea misiunilor permanente, participa la acţiunile pentru descoperirea, capturarea sau lichidarea, grupurilor de cercetare-diversiune, a elementelor teroriste, precum şi la sprijinirea evacuarii unor obiective de importanta deosebita şi a populaţiei.
ART. 23
La mobilizare şi în timp de rãzboi, Jandarmeria Romana, concomitent cu îndeplinirea atribuţiilor prevãzute la art. 21 şi 22, în calitate de componenta a forţelor armate, îndeplineşte şi urmãtoarele atribuţii:
a) executa, împreunã cu alte forte, paza şi apãrarea unor obiective care nu sunt asigurate cu paza militarã în timp de pace;
b) participa la descoperirea, capturarea sau neutralizarea inamicului parasutat sau debarcat pe teritoriul tarii, în raioanele de dispunere a unitãţilor sau subunitatilor de jandarmi;
c) participa la apãrarea unor localitãţi;
d) asigura paza bunurilor aparţinând sectorului public sau privat, în cazurile de evacuare impuse de acţiunile inamicului;
e) participa la acţiunile de inlaturare a efectelor loviturilor executate de cãtre inamic cu aviaţia, cu mijloacele de nimicire în masa, incendiare sau clasice;
f) participa la: evacuarea populaţiei; comenduirea şi îndrumarea circulaţiei; escortarea prizonierilor de rãzboi şi paza acestora în lagare de zona interioarã; dirijarea şi îndrumarea refugiatilor; paza şi apãrarea unor raioane cu destinaţie specialã;
g) executa orice alte atribuţii şi misiuni privind apãrarea tarii, potrivit legii.

CAP. 4
Personalul Jandarmeriei Romane

ART. 24
Personalul Jandarmeriei Romane se compune din militari şi din salariaţi civili.
ART. 25
(1) Numãrul posturilor de ofiţeri, maiştri militari, subofiteri, jandarmi, angajaţi pe baza de contract, militari în termen şi salariaţi civili ai Jandarmeriei Romane, timp de pace şi la mobilizare, se stabileşte de cãtre ministerul de interne, în limita efectivelor aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Numirea în funcţii a personalului se face potrivit ordinului de competente al ministrului de interne.
ART. 26
(1) Personalul permanent din Jandarmeria Romana se bucura de stabilitate în unitatea la care a fost numit.
(2) Mutarea, transferarea sau detasarea personalului se poate face în cazurile şi în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 27
(1) Personalul militar din unitãţile de jandarmi va depune jurãmântul militar prevãzut pentru militarii forţelor armate ale României.
(2) Salariaţii civili depun, la încadrare, urmãtorul jurãmânt: "Eu ... jur sa respect Constituţia şi legile României, sa pãstrez secretul profesional şi sa-mi îndeplinesc cu buna credinţa sarcinile încredinţate. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"
ART. 28
(1) Selecţionarea, pregãtirea şi promovarea personalului militar pentru Jandarmeria Romana se realizeazã potrivit legii şi ordinelor ministrului de interne.
(2) Cadrele militare din Jandarmeria Romana provin, de regula, din randurile absolvenţilor instituţiilor militare de învãţãmânt. Pentru unele activitãţi pot fi încadraţi specialişti cu studii corespunzãtoare din alte sectoare de activitate, care îndeplinesc condiţiile legale.
ART. 29
(1) Formare ofiţerilor de jandarmi se realizeazã în instituţii militare de învãţãmânt superior aparţinând Ministerului de Interne, Ministerului Apãrãrii Naţionale, precum şi prin reţeaua instituţiilor de învãţãmânt superior civil.
(2) Formarea maiştrilor militari şi a subofiţerilor de jandarmi se realizeazã în şcoli proprii, în cele aparţinând Ministerului de Interne şi Ministerului Apãrãrii Naţionale.
(3) Cursurile de perfecţionare a pregãtirii cadrelor, precum şi alte cursuri de specializare a pregãtirii militarilor în termen se organizeazã de cãtre Comandamentul Naţional al Jandarmeriei.
ART. 30
(1) Jandarmeria Romana poate folosi militari angajaţi pe baza de contract, în limita statelor de organizare aprobate potrivit competentelor.
(2) Jandarmii angajaţi în condiţiile alin. (1) au calitatea de militar şi se supun legilor şi regulamentelor militare.
(3) Timpul în care o persoana desfãşoarã activitate în Jandarmeria Romana, ca jandarm angajat pe baza de contract, constituie vechime în munca.
ART. 31
Selecţionarea, încadrarea, drepturile şi obligaţiile jandarmilor angajaţi pe baza de contract se stabilesc prin ordin al ministrului de interne. Drepturile bãneşti şi materiale ale acestora se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului. Dupã împlinirea unui termen de minimum 4 ani de la angajarea pe baza de contract, jandarmii prevãzuţi la art. 30 pot susţine examene pentru trecerea în corpul subofiţerilor sau al maiştrilor militari, conform prevederilor Statutului cadrelor militare.

CAP. 5
Drepturile şi obligaţiile personalului din Jandarmeria Romana

Secţiunea 1
Drepturile şi obligaţiile militarilor

ART. 32
(1) În realizarea atribuţiilor ce le revin potrivit legii, militarii din Jandarmeria Romana sunt investiti cu exerciţiul autoritãţii publice.
(2) Ofiţerii, maistrii militari, subofiterii şi militarii din jandarmerie, angajaţi pe baza de contract, au urmãtoarele drepturi şi obligaţii:
a) sa acorde sprijin persoanelor cu funcţii ce implica exerciţiul autoritãţii publice, dacã acestea intampina rezistenta fizica în executarea sarcinilor de serviciu;
b) sa legitimeze şi sa stabileascã identitatea persoanelor care au comis contravenţii prin sãvârşirea faptelor de încãlcare a unor norme de convieţuire socialã, a ordinii şi liniştii publice sau la regimul pazei bunurilor în obiectivele care au paza asigurata cu efective de jandarmi;
c) sa constate şi sa aplice sancţiuni, în condiţiile legii, în cazul contravenţiilor prevãzute la lit. b);
d) sa participe la executarea controalelor şi a acţiunilor specifice pentru descoperirea şi neutralizarea elementelor terorist-diversioniste de pe teritoriul României;
e) sa foloseascã orice mijloace de transport şi de telecomunicaţii, proprietate publica sau privatã, cu excepţia celor aparţinând corpului diplomatic, pentru luarea unor mãsuri legale care nu suferã amânare şi care nu pot fi aduse la îndeplinire altfel. Cheltuielile ocazionate în astfel de împrejurãri vor fi achitate ulterior, la cererea proprietarilor, şi vor fi suportate, dupã caz, din fondurile Ministerului de Interne sau de cãtre persoanele care au provocat intervenţia;
f) sa solicite sprijinul cetãţenilor pentru urmãrirea, prinderea şi luarea mãsurilor legale impotriva persoanelor care au sãvârşit sau intenţioneazã sa sãvârşeascã infracţiuni sau alte încãlcãri ale normelor legale în vigoare;
g) sa acţioneze pentru prevenirea infracţiunilor, despre a cãror pregãtire sau sãvârşire iminenta au fost sesizati;
h) sa intervinã, în cazul infracţiunilor flagrante, pentru imobilizarea fãptuitorului, sa îl predea de îndatã celei mai apropiate unitãţi de poliţie, împreunã cu mijloacele materiale de proba şi cu procesul-verbal de constatare.
(3) În exercitarea atribuţiilor, jandarmii sunt obligaţi sa îşi facã cunoscutã, în prealabil, calitatea şi sa prezinte legitimatia de serviciu.
ART. 33
Militarii Jandarmeriei Romane, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, au obligaţia sa respecte drepturile şi libertãţile fundamentale ale omului, sa asigure îngrijire medicalã persoanelor care au nevoie de aceasta ca urmare a intervenţiei în forta. Militarilor Jandarmeriei Romane le sunt interzise comiterea actelor de tortura, aplicarea unor mãsuri degradante sau inumane, precum şi executarea ordinelor vadit ilegale.
ART. 34
În îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, jandarmii folosesc armamentul din dotare, scuturi de protecţie, casti cu vizor, bastoane de cauciuc, bastoane cu energie electrostatica, mijloace cu substanţe iritant-lacrimogene, arme albe, jeturi de apa sau coloranti, catuse, caini de serviciu, dispozitive sonore şi luminoase, mijloace blindate de protecţie, precum şi orice mijloace de protecţie şi de imobilizare, aflate în dotare, în urmãtoarele situaţii:
a) pentru împiedicarea şi neutralizarea acţiunilor agresive ale persoanelor care tulbura grav ordinea publica, acţiuni ce nu au putut fi inlaturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale;
b) impotriva celor care patrund, fãrã drept, în sediile autoritãţilor publice, ale partidelor politice sau ale altor instituţii de interes public sau privat şi care, avertizati şi somati, au refuzat sa pãrãseascã de îndatã aceste sedii, precum şi impotriva grupurilor organizate care impiedica desfãşurarea normalã a activitãţii pe cãile de comunicaţii, în locurile publice şi în alte obiective importante;
c) pentru imobilizarea şi reţinerea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacã dezordine şi întreprind acţiuni ce pun în pericol viata, integritatea corporalã sau sãnãtatea persoanelor, proprietatea publica sau privatã, ultragiaza forţele de ordine sau alte persoane investite cu funcţii ce implica exerciţiul autoritãţii publice ori tulbura grav ordinea publica prin acte de violenta.
ART. 35
În caz de absolutã necesitate şi atunci când folosirea altor mijloace de imobilizare sau de constrângere nu a dat rezultate, jandarmii fac uz de arma, în condiţiile strict prevãzute de lege.
ART. 36
(1) Folosirea mijloacelor prevãzute la art. 34 se face numai dupã avertizarea şi somarea participanţilor de a se dispersa, de cãtre şeful dispozitivului de ordine sau de cãtre şefii sãi ierarhici.
(2) Pentru executarea dispersarii se lasa la dispoziţie participanţilor timpul corespunzãtor, determinat în raport cu numãrul acestora, cãile şi posibilitãţile de defluire.
(3) Avertizarea şi somarea nu sunt necesare în cazul în care asupra personalului de ordine se exercita acte de violenta care pun în pericol iminent viata, integritatea corporalã sau sãnãtatea acestuia.
ART. 37
(1) Avertizarea şi somarea constau în folosirea de semnale sonore sau luminoase şi în atentionarea persoanelor aflate în situaţiile prevãzute la art. 34, prin mijloace de amplificare sonora, asupra obligaţiei de a se dispersa şi de a respecta prevederile legale.
(2) Dacã, dupã avertizare, participanţii nu s-au dispersat, aceştia sunt atentionati, prin mijloacele de amplificare sonora, astfel: prima somaţie: "Atentie, va rugãm sa parasiti ...., vom folosi forta!", urmatã de semnale sonore şi luminoase.
(3) În cazul în care, dupã trecerea perioadei necesare pentru dispersare, se constata ca prima somaţie a rãmas fãrã rezultat, se trece la folosirea ultimei somaţii, astfel: ultima somaţie" "Parasiti ...., se va folosi forta!", urmatã de semnale sonore şi luminoase.
(4) Pentru perceperea somatiilor de cãtre toţi participanţii, înainte de folosirea mijloacelor de imobilizare sau de constrângere se emite un semnal luminos prin cartuse de semnalizare de culoare roşie, trase vertical.
ART. 38
Folosirea mijloacelor prevãzute la art. 34 se face în mod gradual şi nu trebuie sa depãşeascã nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente sau agresive ori pentru neutralizarea acţiunilor ilegale şi va inceta de îndatã ce scopul misiunii a fost realizat.
ART. 39
(1) Intervenţia în forta şi folosirea mijloacelor tehnice din dotare, inclusiv uzul de arma, se aproba, în scris, de cãtre prefect sau subprefect ori, dupã caz, de cãtre primar sau inlocuitorul acestuia din localitatea în care s-a produs una dintre situaţiile prevãzute la art. 34 şi se executa în prezenta unui procuror delegat.
(2) Aprobarea intervenţiei în forta nu este necesarã în cazul în care asupra personalului de ordine se exercita violenta ori când viata, integritatea corporalã sau sãnãtatea acestuia se afla în pericol iminent.
(3) Aprobarea uzului de arma nu este necesarã în cazurile în care legea prevede ca acesta se poate face fãrã somaţie.
ART. 40
Cauzele privind vãtãmarea corporalã sau moartea vreunei persoane ca urmare a intervenţiei în forta se cerceteazã de îndatã de procurorul delegat sau, dupã caz, de procurorul competent.
ART. 41
Persoanele vinovate de încãlcarea legii vor fi imobilizate, indepartate cat mai repede de la locul tulburarilor şi conduse, dupã caz, la cea mai apropiatã unitate de poliţie sau de jandarmi.
ART. 42
(1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, militarii din Jandarmeria Romana pot deţine, purta şi folosi armele, munitia şi mijloacele din dotare, în condiţiile legii, precum şi ale regulamentelor militare, instrucţiunilor şi ordinelor date în baza acestora.
(2) Cadrele militare au dreptul sa poarte pistolul şi munitia aferentã din dotare şi ca armament destinat pazei şi autoapararii.
ART. 43
Ofiţerii, maiştri militari şi subofiterii din Jandarmeria Romana sunt obligaţi sa intervinã şi în afarã orelor de program ori a atribuţiilor lor de serviciu, atunci când iau cunostinta de pregãtirea sau de sãvârşirea unei infracţiuni, actionand pentru conservarea corpurilor delicte, a celorlalte mijloace materiale de proba, reţinerea faptuitorilor şi predarea acestora organelor competente.
ART. 44
Militarii din Jandarmeria Romana sunt personal rãspunzãtori de îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei sau postului şi de executarea dispoziţiilor legale pe care le primesc de la autoritãţile competente.

Secţiunea a 2-a
Alte drepturi ale militarilor şi salariaţilor civili

ART. 45
(1) Soldele, salariile şi celelalte drepturi bãneşti care se cuvin personalului Jandarmeriei Romane sunt prevãzute în legi şi în hotãrâri ale Guvernului.
(2) Cadrele militare de jandarmi, care, din motive de imbolnavire, accidente sau alte asemenea evenimente, survenite pe timpul, din cauza ori în legatura cu serviciul, nu îşi mai pot îndeplini atribuţiile şi sunt trecute în alta funcţie, îşi pãstreazã solda şi celelalte drepturi bãneşti avute anterior.
(3) Primele de asigurare pentru pagubele produse în caz de accident de autovehicule conduse de militari, în termen - soferi, pe timpul executãrii misiunilor, se plãtesc de cãtre Ministerul de Interne.
ART. 46
(1) Dreptul la pensie al ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor şi salariaţilor civili din Jandarmeria Romana se stabileşte în condiţiile legii.
(2) Personalul militar şi civil din unitãţile de jandarmi, pe timpul cat se afla în activitate şi dupã pensionare, precum şi membrii de familie ai acestuia - soţul, sotia şi copii minori aflaţi în întreţinere sau cei care urmeazã studiile pana la varsta de 26 de ani - beneficiazã de drepturi de asigurãri sociale, în condiţiile legii.
(3) Asistenta medicalã şi medicatia necesare pentru cadrele în activitate şi cele pensionate, precum şi pentru membrii familiilor acestora se asigura gratuit prin unitãţi sanitare proprii ale Ministerului de Interne, iar în localitãţile unde acesta nu are unitãţi sanitare proprii, prin cele aparţinând Ministerului Apãrãrii Naţionale, conform protocolului încheiat cu acest minister, ori în unitãţile sanitare ale Ministerului Sãnãtãţii potrivit legii.
ART. 47
(1) Personalul militar din jandarmerie, care conduce, coordoneazã sau executa activitãţi operative, se încadreazã în grupa I de munca.
(2) Personalul militar din jandarmerie, altul decât cel prevãzut la alin. (1), se încadreazã în grupa a II-a de munca.
(3) Încadrarea în grupe de munca a personalului militar al jandarmeriei se stabileşte prin ordin al ministrului de interne.
ART. 48
(1) Sotiei şi copiilor ofiţerului, maistrului militar, subofiterului şi jandarmului angajat pe baza de contract, decedat în timpul sau din cauza serviciului, li se acorda pensia egala cu solda integrala avutã în ultima luna de activitate.
(2) În cazul în care ofiţerul, maistrul militar, subofiterul sau jandarmul angajat pe baza de contract, decedat, nu a avut copii şi a fost singurul sustinator al pãrinţilor sãi lipsiţi de mijloace suficiente de existenta, aceştia vor beneficia de jumãtate din pensia de urmaş, stabilitã potrivit prevederilor alin. (1), şi de un ajutor în cuantum de 6 solde lunare impozabile.
ART. 49
(1) Ofiţerul, maistrul militar, subofiterul sau jandarmul angajat pe baza de contract, care şi-a pierdut total capacitatea de munca, în timpul sau din cauza serviciului, în afarã drepturilor ce decurg din pensionare, va primi, o singura data, un ajutor banesc egal cu de 12 ori solda integrala avutã în ultima luna de activitate.
(2) Ofiţerul, maistrul militar, subofiterul sau jandarmul angajat pe baza de contract, care şi-a pierdut parţial capacitatea de munca, în timpul sau din cauza serviciului, şi nu mai poate exercita în continuare sarcinile profesionale ca militar, va beneficia de o pensie egala cu solda integrala avutã în ultima luna de activitate, de un ajutor banesc egal cu de 12 ori solda de baza avutã în ultima luna de activitate, precum şi de dreptul de a cumula pensia cu salariul pentru o alta activitate desfasurata.
ART. 50
(1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu, jandarmii se bucura de protecţie deosebita, potrivit legii penale.
(2) În cazul infracţiunilor sãvârşite impotriva soţului sau sotiei ori impotriva copiilor jandarmului, în scop de intimidare sau de rãzbunare pentru mãsurile legale luate de acesta în exercitarea atribuţiilor de serviciu, limitele maxime ale pedepselor prevãzute de legea penalã se majoreazã cu 2 ani.
(3) Omorul sãvârşit impotriva unui jandarm aflat în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu sau în legatura cu îndeplinirea acestor atribuţii constituie infracţiune de omor deosebit de grav şi se pedepseşte conform art. 176 din Codul penal.
ART. 51
(1) Personalul militar şi civil al Jandarmeriei Romane, care executa, conduce sau coordoneazã misiuni şi sarcini de serviciu, în condiţii de pericol deosebit sau în condiţii de izolare, beneficiazã de un spor de pana la 30%, calculat la solda de baza, respectiv la salariul de baza.
(2) Categoriile de personal care beneficiazã de acest spor se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
ART. 52
(1) Personalului militar şi civil al Jandarmeriei Romane i se asigura, gratuit, echipamentul de protecţie adecvat misiunilor specifice pe care le îndeplineşte, iar în cazul în care, ca urmare a îndeplinirii atribuţiilor de serviciu i s-au degradat ori i s-au distrus îmbrãcãmintea, incaltamintea sau alte bunuri personale, acesta are dreptul la despãgubiri corespunzãtoare, acordate de Ministerul de Interne.
(2) Personalului jandarmeriei, care participa la misiuni de intervenţie a cãror durata depãşeşte 4 ore, i se asigura gratuit un supliment de hrana, în echivalentul a 2.000 de calorii, pentru fiecare zi de intervenţie.
ART. 53
Cadrele militare şi militarii angajaţi pe baza de contract, care au în primire cai sau cani de serviciu, au dreptul, pe perioada respectiva, la un spor de 5% la solda de baza.
ART. 54
Ministerul de Interne va avansa sumele necesare acoperirii daunelor materiale suferite de cadrele din unitãţile de jandarmi şi de membrii de familie ai acestora, în situaţiile prevãzute la art. 50, urmând sa le recupereze de la persoanele vinovate, potrivit legii.

CAP. 6
Asigurarea materialã şi financiarã

ART. 55
(1) Comandamentul Naţional al Jandarmeriei are în inzestrare armament, tehnica, munitie, echipament şi aparatura specifica, necesare îndeplinirii atribuţiilor prevãzute de lege pentru autoaparare şi protecţia personalului, precum şi a obiectivelor în care îşi desfãşoarã activitatea. Comandamentul Naţional al Jandarmeriei are în compunere structuri proprii, care realizeazã aprovizionarea cu materiale, transporturile logistice, asigurarea tehnica, medicalã, sanitar-veterinara, financiarã, cazarea efectivelor şi adãpostirea animalelor.
(2) În raport cu nevoile proprii, în cadrul Comandamentului Naţional al Jandarmeriei pot funcţiona gospodãrii agrozootehnice sau societãţi comerciale de producţie, case de odihna, precum şi asociaţii cu caracter cultural-sportiv.
ART. 56
(1) Dotarea Jandarmeriei Romane se realizeazã, prin grija Ministerului de Interne, din producţia interna şi din import.
(2) Tehnica, echipamentelor, substantele şi aparatura, procurate din import, vor fi scutite de plata taxelor vamale, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 57
Veniturile realizate din paza militarã şi prestarea altor servicii, organizate şi executate potrivit legii de cãtre jandarmi, se reţin integral ca venituri extrabugetare, cu titlu permanent, care vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor curente şi de capital.
ART. 58
(1) Imobilele pentru sediile marilor unitãţi, unitãţilor şi subunitatilor de jandarmi se construiesc din fondurile alocate Ministerului de Interne pe terenurile atribuite în baza hotãrârilor Guvernului sau ale consiliului local, dupã caz.
(2) Beneficiarii serviciilor efectuate de cãtre militarii unitãţilor de jandarmi au obligaţia de a le asigura acestora, gratuit, localurile şi spaţiile necesare desfãşurãrii activitãţii, precum şi locuinţe de serviciu pentru personal.
(3) Imobilele deţinute de unitãţile de jandarmi constituie domeniu public de interes naţional şi sunt scoase din circuitul civil.
ART. 59
Comandamentul Naţional al Jandarmeriei avizeazã proiectele construcţiilor, mijloacelor şi amenajãrilor necesare serviciului de paza la obiectivele asigurate sau care urmeazã a fi asigurate cu paza militarã, în condiţiile legii.
ART. 60
Hranirea militarilor în termen din unitãţile de jandarmi, aflaţi în subordinea operativã a unitãţilor de poliţie, în localitãţile unde nu exista unitãţi sau formaţiuni de jandarmi, se realizeazã prin popote, cantine-restaurant sau pensiuni private, plata suportandu-se de cãtre unitãţile din care provin efectivele.
ART. 61
(1) Unitãţile de jandarmi utilizeazã parcul propriu de autovehicule şi sunt dotate cu tehnica de lupta, de transport, aparatura şi mijloace de transmisiuni şi cu alte materiale specifice, necesare îndeplinirii misiunilor.
(2) Autovehiculele destinate îndeplinirii misiunilor specifice jandarmeriei poarta inscripţia "JANDARMERIA" şi sunt dotate cu instalaţii de semnalizare luminoasa şi acustica.
ART. 62
Comandamentul Naţional al Jandarmeriei este abilitat:
a) sa aprobe, în limitele competentelor sale, documentaţiile tehnico-economice pentru lucrãrile proprii de investiţii şi sa urmãreascã executarea acestora la termenele stabilite;
b) sa stabileascã normele de întrebuinţare, întreţinere şi reparare pentru tehnica specialã din dotare;
c) sa execute controlul mijloacelor materiale şi bãneşti, repartizate marilor unitãţi şi unitãţilor subordonate;
d) sa exercite orice alte atribuţii conferite prin lege, în domeniile asigurãrii materiale şi financiare.

CAP. 7
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 63
În cazul unor evenimente care pun în pericol ordinea de drept, comandantii marilor unitãţi şi ai unitãţilor de jandarmi informeazã Ministerul de Interne şi, prin intermediul acestuia, celelalte ministere şi instituţii cu atribuţii stabilite prin lege în acest domeniu despre desfãşurarea evenimentelor, în vederea luãrii mãsurilor de punere în aplicare a planurilor de acţiune, aprobate de Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii.
ART. 64
Formele şi procedeele de lupta, prin care unitãţile de jandarmi îşi îndeplinesc atribuţiile, se stabilesc prin regulamente aprobate de ministrul de interne.
ART. 65
Personalul militar şi civil din Jandarmeria Romana rãspunde, potrivit legii, pentru faptele ilicite sãvârşite în legatura cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
ART. 66
(1) La data de 3 aprilie, în fiecare an, se sarbatoreste Ziua Jandarmeriei Romane.
(2) Personalului Jandarmeriei Romane i se pot conferi decoraţii şi însemne onorifice, potrivit legii.
ART. 67
Pentru personalizarea unitãţilor de jandarmi, acestora le pot fi atribuite, prin ordin al ministrului de interne, la propunerea Comandamentului Naţional al Jandarmeriei, denumiri având conotatii sau semnificatii istorice pentru zona de responsabilitate a unitãţii respective.
ART. 68
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi orice dispoziţii contrare se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 mai 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ANDREI IOAN CHILIMAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 6 mai 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
OLIVIU GHERMAN

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016