Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 113 din 5 mai 2005  privind aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 69/2004 pentru modificarea si completarea   Legii nr. 192/2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 113 din 5 mai 2005 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 69/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 395 din 10 mai 2005

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. I
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69 din 16 septembrie 2004 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 192/2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul şi acvacultura, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 28 septembrie 2004, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul I punctul 1, litera d) a articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"d) îmbunãtãţirea condiţiilor de realizare a activitãţilor de pescuit şi acvacultura, precum şi a nivelului de trai al producãtorilor;".
2. La articolul I, dupã punctul 1 se introduce un punct nou, punctul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"1^1. Litera k) a articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
«k) gestionare durabila - exploatarea resurselor acvatice vii, prin metode şi procedee adecvate de pescuit, la un nivel care sa nu aibã consecinţe negative pe termen lung asupra biodiversitatii ecosistemelor marine şi continentale;»".
3. La articolul I punctul 2, articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Responsabilitatea privind definirea şi implementarea strategiei şi politicii referitoare la conservarea şi administrarea resurselor acvatice vii, existente în apele marine şi continentale, acvacultura, organizarea pieţei produselor pescaresti, structurile de pescuit şi acvacultura revine autoritãţii publice centrale care rãspunde de pescuit şi acvacultura.
(2) Autoritatea publica centrala care rãspunde de pescuit şi acvacultura finanţeazã cheltuielile privind realizarea obiectivelor şi acţiunilor prevãzute în strategie."
4. La articolul I punctul 3, articolele 7^1, 7^3 şi 7^7 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1. - Pentru elaborarea strategiei naţionale şi a reglementãrilor referitoare la conservarea şi managementul resurselor acvatice vii, existente în apele marine şi continentale, acvacultura, organizarea pieţei produselor pescaresti, structurile de pescuit şi acvacultura, precum şi pentru implementarea şi controlul aplicãrii şi respectãrii acestora, se înfiinţeazã Agenţia Nationala pentru Pescuit şi Acvacultura, instituţie publica de interes naţional, cu personalitate juridicã, în subordinea autoritãţii publice centrale care rãspunde de pescuit şi acvacultura.
........................................................................................
Art. 7^3. - Agenţia Nationala pentru Pescuit şi Acvacultura are urmãtoarele atribuţii principale şi responsabilitãţi:
a) elaboreazã strategia şi politicile necesare în domeniul pescuitului şi acvaculturii;
b) coordoneazã şi monitorizeazã activitatea de pescuit şi acvacultura;
c) stabileşte metodologia de evaluare a resurselor acvatice vii şi a cotelor anuale admisibile de pescuit;
d) tine Registrul unitãţilor de producţie din acvacultura;
e) elaboreazã proiecte de reglementãri privind accesul la resursele acvatice vii;
f) coordoneazã şi monitorizeazã privatizarea societãţilor comerciale cu profil piscicol şi concesionarea terenurilor pe care sunt amplasate amenajãrile piscicole aflate în portofoliul Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol;
g) desfãşoarã activitãţi de control şi inspecţie piscicolã;
h) tine Fisierul navelor şi ambarcatiunilor de pescuit;
i) colaboreazã cu ministerele şi organele de specialitate, cu autoritãţile administraţiei publice locale şi cu alte organisme interne şi internaţionale implicate în activitatea de pescuit şi acvacultura;
j) emite avizul de recunoaştere pentru organizaţiile de producãtori din domeniul pescuitului şi acvaculturii pe baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale;
k) îndeplineşte funcţia de autoritate de management a politicii structurale în domeniul pescuitului şi acvaculturii; l) reglementeazã piata produselor pescaresti;
m) acrediteazã instituţiile de învãţãmânt şi cercetare şi asociaţiile profesionale neguvernamentale pentru evaluarea şi estimarea resurselor acvatice vii;
n) organizeazã cursuri de formare profesionalã, seminarii, conferinţe, dezbateri şi consultanţa piscicolã.
........................................................................................
Art. 7^7. - Salarizarea personalului din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultura se face potrivit prevederilor legale privind drepturile salariale şi alte drepturi ale funcţionarilor publici din instituţiile publice de interes naţional."
5. La articolul I, dupã punctul 3 se introduce un punct nou, punctul 3^1, cu urmãtorul cuprins:
"3^1. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 8. - (1) Pentru gestionarea durabila a resurselor acvatice vii care aparţin domeniului public al statului se înfiinţeazã Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol, instituţie publica cu personalitate juridicã, cu caracter financiar şi comercial, cu finanţare extrabugetara, în subordinea autoritãţii publice centrale care rãspunde de pescuit şi acvacultura.
(2) Sediul administrativ al Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol este în municipiul Bucureşti.
(3) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol, precum şi patrimoniul acesteia se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.»"
6. La articolul I, punctul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"4. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 9. - (1) Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol gestioneazã bunuri de natura celor prevãzute la art. 136 alin. (3) din Constituţie, republicatã, şi în Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica şi regimul juridic al acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol se subroga Agenţiei Domeniilor Statului în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile ce rezulta din contractele încheiate de Agenţia Domeniilor Statului cu agenţi contractanţi ce deţin în exploatare sau în administrare amenajãri piscicole, precum şi cu cei care au încheiat contracte de asociere în participaţiune.
(3) Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol va încheia acte adiţionale cu agenţii contractanţi, precum şi cu cei care au încheiat contracte de asociere în participaţiune, în termen de 30 de zile de la preluarea contractelor prevãzute la alin. (2).
(4) Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol preia cu titlu gratuit acţiunile pe care Agenţia Domeniilor Statului le deţine la societãţile comerciale cu profil piscicol, terenurile pe care sunt amplasate amenajãrile piscicole, precum şi alte terenuri aferente amenajãrilor piscicole deţinute de Agenţia Domeniilor Statului, în baza unui protocol de predare-preluare aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
(5) Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol se subroga Administraţiei Naţionale "Apele Romane" în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile ce rezulta din contractele legal încheiate cu agenţii economici care au ca obiect de activitate pescuitul în scop comercial sau recreativ/sportiv şi va încheia o convenţie pentru stabilirea condiţiilor economice de colaborare.
(6) Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol este condusã de un consiliu de administraţie format din 5 membri, numit prin ordin al ministrului autoritãţii publice centrale care rãspunde de pescuit şi acvacultura; unul dintre membri este desemnat sa îndeplineascã funcţia de preşedinte. În consiliul de administraţie este numit şi un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.
(7) Durata mandatului membrilor consiliului de administraţie se stabileşte prin ordinul de numire şi nu poate fi mai mare de 4 ani.
(8) Salarizarea membrilor consiliului de administraţie şi a personalului Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol se face în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare.»"
7. La articolul I punctul 5, articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aplica strategia nationala în ceea ce priveşte gestionarea durabila a resurselor acvatice vii;
b) privatizeazã societãţile comerciale cu profil piscicol şi/sau amenajãrile piscicole pe care le are în portofoliu;
c) concesioneaza terenurile pe care sunt amplasate amenajãrile piscicole din domeniul public sau privat al statului;
d) elaboreazã caietele de sarcini în vederea privatizãrii şi/sau concesionarii;
e) îndeplineşte funcţia de organism intermediar pentru Programul operational sectorial pentru pescuit, prin realizarea unor atribuţii delegate de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, în baza unor acorduri interinstitutionale;
f) desfãşoarã orice alte activitãţi stabilite de autoritatea publica centrala care rãspunde de pescuit şi acvacultura."
8. La articolul I punctul 6, alineatul (8) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol se aproba prin ordin al autoritãţii publice centrale care rãspunde de pescuit şi acvacultura."
9. La articolul I, dupã punctul 7 se introduce un punct nou, punctul 7^1, cu urmãtorul cuprins:
"7^1. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 13. - Dreptul de pescuit în bazinele piscicole naturale aparţine statului şi se atribuie de cãtre Agenţia Nationala pentru Pescuit şi Acvacultura, în calitate de administrator al resurselor acvatice vii, în conformitate cu prevederile prezentei legi.»"
10. La articolul I punctul 8, articolul 13^2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13^2. - (1) Autorizaţia de pescuit este documentul prin care se atribuie dreptul de pescuit în scop comercial şi/sau recreativ/sportiv unei persoane fizice sau juridice şi conţine date referitoare la identificarea navei/ambarcatiunii, perioada de valabilitate, zona de pescuit, efortul de pescuit şi cota alocata pe specii.
(2) Un ansamblu de nave/ambarcatiuni cu aceleaşi caracteristici şi care activeazã în aceeaşi zona de pescuit va putea primi o autorizaţie colectivã de pescuit.
(3) Autorizaţia de pescuit în scop comercial se va elibera şi în cazul exercitãrii activitãţii de pescuit în ape ce nu aparţin jurisdicţiei sau suveranitãţii romane de cãtre Agenţia Nationala pentru Pescuit şi Acvacultura, în conformitate cu prevederile acordurilor internaţionale încheiate de România.
(4) Capturarea reproducatorilor din bazinele piscicole naturale, necesari activitãţilor de reproducere artificiala, se face în baza unei autorizaţii speciale eliberate de Agenţia Nationala pentru Pescuit şi Acvacultura."
11. La articolul I, dupã punctul 8 se introduce un punct nou, punctul 8^1, cu urmãtorul cuprins:
"8^1. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 14. - Accesul la resursele acvatice vii, în vederea practicãrii pescuitului în scop comercial, se atribuie în mod direct pescarilor, persoane fizice şi/sau juridice, organizaţiilor de pescari din domeniul pescuitului comercial, legal constituite şi recunoscute pe baza criteriilor stabilite de autoritatea publica centrala care rãspunde de pescuit şi acvacultura.»"
12. La articolul I punctul 9, articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Gestionãrii resurselor acvatice vii şi beneficiarii dreptului de pescuit exercita cu personal specializat paza resurselor acvatice vii, a exploatãrii acestora, controlul activitãţilor de pescuit, combaterea pescuitului ilegal, furturilor, distrugerilor şi degradãrilor."
13. La articolul I punctul 10, articolul 22^3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22^3. - La nivelul structurilor teritoriale proprii organizarea activitãţii de paza este reglementatã prin statutul gestionarilor."
14. La articolul I punctul 13, alineatele (2) şi (3) ale articolului 30 se abroga.
15. La articolul I punctul 15, alineatele (5) şi (8) ale articolului 38^25 vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Zonele de protecţie se aproba de Agenţia Nationala pentru Pescuit şi Acvacultura, la propunerea gestionarilor resurselor acvatice vii din domeniul public.
........................................................................................
(8) Gestionãrii şi beneficiarii resurselor acvatice vii din bazinele piscicole naturale au obligaţia sa execute lucrãri pentru protecţia şi refacerea habitatelor naturale."
16. La articolul I punctul 16, litera c) a articolului 55^1 va avea urmãtorul cuprins:
"c) nemarcarea uneltelor de pescuit;".
17. La articolul I punctul 18, literele e) şi g) ale alineatului (1) al articolului 56^2 vor avea urmãtorul cuprins:
"e) pescuitul electric neautorizat, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanţe toxice şi narcotice de orice fel, pescuitul cu unelte de plasa monofilament în Delta Dunãrii, precum şi folosirea armelor de foc în scopul omorarii pestilor sau a vietuitoarelor acvatice;
........................................................................................
g) comercializarea ilegala a pestelui, icrelor şi produselor din peste ori deţinerea sau transportul în vederea comercializãrii, fãrã documentele legale."
18. La articolul I punctul 19, articolul 57^1 se abroga.
19. La articolul I punctul 20, alineatul (1) al articolului 61^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 61^1. - (1) Cuantumul despãgubirilor datorate pentru pagube cauzate resurselor acvatice vii prin infracţiuni/contravenţii se stabileşte de experţi, se hotãrãşte de instanţele judecãtoreşti şi revine, dupã caz, bugetului de stat şi/sau gestionarilor resurselor acvatice vii din bazinele piscicole naturale şi/sau proprietarilor/deţinãtorilor bazinelor piscicole amenajate."
20. La articolul I, dupã punctul 22 se introduc doua puncte noi, punctele 22^1 şi 22^2, cu urmãtorul cuprins:
"22^1. Articolul 79 se abroga.
22^2. Punctul 2 din anexa nr. 3 va avea urmãtorul cuprins:
«2. Pescuitul în scop recreativ/sportiv în bazinele piscicole naturale se practica de pe mal şi/sau din barca. În timpul iernii, pescuitul recreativ/sportiv se poate practica de pe gheaţa, cu excepţia zonelor de protecţie specialã a iernarii pestelui.»"
21. Alineatul (2) al articolului II va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile alin. (2) şi (4) ale <>art. 9 din Legea nr. 192/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se duc la îndeplinire în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenta."
22. Dupã articolul II se introduce articolul II^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. II^1 . - Agenţia Nationala pentru Pescuit şi Acvacultura, instituţie publica de interes naţional care rãspunde în numele statului de elaborarea şi implementarea strategiei naţionale şi politicilor în domeniul pescuitului şi acvaculturii, deleagã gestionarea durabila a resurselor acvatice vii Administraţiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii" şi Regiei Naţionale a Pãdurilor - Romsilva, pentru apele de pe teritoriul rezervatiei, respectiv apele de munte."
ART. II
(1) Dispoziţiile <>Legii nr. 192/2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul şi acvacultura, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, modifica în mod corespunzãtor prevederile <>Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei "Delta Dunãrii", cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Prevederile contrare prezentei legi se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
DAN RADU RUSANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Bucureşti, 5 mai 2005.
Nr. 113.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016