Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 113 din 4 mai 2006  privind aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 201/2005 pentru modificarea si completarea   Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 113 din 4 mai 2006 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 201/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 421 din 16 mai 2006
LEGE nr. 113 din 4 mai 2006
privind aprobarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 201/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 421 din 16 mai 2006



Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. I
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 201 din 22 decembrie 2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.191 din 29 decembrie 2005, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul I, dupã punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"1^1. La articolul 2, punctul 5 va avea urmãtorul cuprins:
«5. asigurator - persoana juridicã romana autorizata în condiţiile prezentei legi sa exercite activitãţi de asigurare, sucursala sau filiala unui asigurator dintr-un stat terţ, precum şi sucursala unei societãţi de asigurare sau a unei societãţi mutuale dintr-un stat membru, care a primit o autorizaţie de la autoritatea competenta a statului membru de origine;»".
2. La articolul I punctul 2 articolul 2, punctul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"11. persoane semnificative - membrii consiliului de administraţie şi/sau ai consiliului director şi/sau ai consiliului de supraveghere, conducerea executivã, actuarul, conducãtorii activitãţilor de asigurãri de viata şi de asigurãri generale, în cazul asigurãtorilor cu activitate compozita, persoanele desemnate în funcţii de conducere specifice domeniului asigurãrilor, care vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi, dupã caz, precum şi conducerea executivã a intermediarului în asigurãri şi/sau în reasigurari şi membrii Consiliului director al Fondului de protecţie a victimelor strazii."
3. La articolul I punctul 4 articolul 2, punctul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"30. interes de participare - drepturile în capitalul altor entitãţi, reprezentate sau nu prin certificate, care prin crearea unei legãturi durabile cu aceste entitãţi sunt destinate sa contribuie la activitãţile entitatii. Deţinerea de cãtre o entitate a unui procentaj de cel mult 20% din capitalul unei alte entitãţi se prezuma ca reprezintã un interes de participare;".
4. La articolul I, dupã punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 4^1, cu urmãtorul cuprins:
"4^1. La articolul 2, punctul 47 va avea urmãtorul cuprins:
«47. suma la risc - diferenţa dintre indemnizaţia de asigurare şi rezerva matematica stabilitã pentru contractele de asigurare care acoperã riscul de deces;»".
5. La articolul I punctul 5 articolul 2, punctul 47^1 va avea urmãtorul cuprins:
"47^1. actuar - persoana fizica înregistratã în Registrul actuarilor, în conformitate cu prevederile prezentei legi şi a normelor emise în aplicarea acesteia, specializatã în evaluarea riscului prin metode statistice care, în domeniul asigurãrilor, sunt folosite pentru calcularea primelor, rezervelor tehnice şi a anuitãţilor;".
6. La articolul I, dupã punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 5^1, cu urmãtorul cuprins:
"5^1. La articolul 2, dupã punctul 48 se introduce un nou punct, punctul 48^1, cu urmãtorul cuprins:
«48^1. organism de compensare - entitate care acorda despãgubiri persoanelor pagubite ca urmare a unui accident survenit pe teritoriul unui stat membru, altul decât cel de resedinta al persoanei pagubite, provocat de un autoturism înregistrat şi asigurat pe teritoriul unui stat membru;»".
7. La articolul I punctul 7 articolul 2, punctul 55 va avea urmãtorul cuprins:
"55. intermediari în asigurãri - persoanele fizice sau juridice, denumite în continuare broker de asigurare, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat, care desfãşoarã activitate de intermediere în asigurãri în schimbul unui/unei comision/remuneraţii, autorizat sau înregistrat în condiţiile stabilite de prezenta lege şi de normele emise în aplicarea acesteia, precum şi intermediarii din statele membre care desfãşoarã pe teritoriul României activitate de intermediere în asigurãri, conform dreptului de stabilire şi libertãţii de a presta servicii, dupã caz;".
8. La articolul I punctul 8 articolul 2, punctul 56 va avea urmãtorul cuprins:
"56. intermediar în reasigurari - persoana fizica sau juridicã romana autorizata în condiţiile prezentei legi, denumita în continuare broker în reasigurare, care intermediaza, în schimbul unui/unei comision/remuneraţii, în principal, activitatea de reasigurare, precum şi intermediarii din statele membre care desfãşoarã pe teritoriul României activitate de intermediere în reasigurari, conform dreptului de stabilire şi libertãţii de a presta servicii, dupã caz;".
9. La articolul I, dupã punctul 12 se introduce un nou punct, punctul 12^1, cu urmãtorul cuprins:
"12^1. La articolul 2, dupã punctul 64 se introduce un nou punct, punctul 65, cu urmãtorul cuprins:
«65. locul obişnuit de stationare - teritoriul statului în care autovehiculul este înmatriculat sau:
- în cazul în care nu se solicita înmatriculare pentru un anumit tip de autovehicule, dar autovehiculul deţine placute de asigurare sau un semn distinctiv similar placutei de înmatriculare, teritoriul statului în care a fost emisã placuta de asigurare ori a fost emis semnul; sau
- în cazul în care nici placuta de înmatriculare, nici placuta de asigurare şi nici semnul distinctiv nu se cere pentru un anumit tip de vehicule, teritoriul statului în care persoana care deţine autovehiculul isi are resedinta permanenta.»"
10. La articolul I, dupã punctul 13 se introduce un nou punct, punctul 13^1, cu urmãtorul cuprins:
"13^1. La articolul 4, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
«(2) Se înfiinţeazã Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, autoritate administrativã autonomã de specialitate, autofinantata, cu personalitate juridicã şi cu sediul în municipiul Bucureşti, care isi exercita atribuţiile potrivit prevederilor prezentei legi.»"
11. La articolul I, punctul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"14. La articolul 4, alineatele (5)-(9) vor avea urmãtorul cuprins:
«(5) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor este condusã de un consiliu format din 7 membri, dintre care un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi.
(6) Structura organizatoricã şi de personal a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, atribuţiile de conducere, de execuţie şi de control ale personalului sau se stabilesc prin regulamentele de organizare şi funcţionare adoptate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, potrivit prevederilor prezentei legi.
(7) Membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor sunt numiţi de Parlament, în şedinţa comuna a celor doua Camere, la propunerea comisiilor reunite, respectiv Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancarã şi piata de capital din Senat şi Comisia pentru buget, finanţe şi bãnci din Camera Deputaţilor. Preşedintele şi vicepreşedinţii se nominalizeaza pe funcţii în lista de propuneri care se supune spre aprobare Parlamentului.
(8) Numirea membrilor Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor se face de pe lista comuna propusã de Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancarã şi piata de capital din Senat şi Comisia pentru buget, finanţe şi bãnci din Camera Deputaţilor.
(9) Revocarea din funcţie a unui membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor se face la propunerea comisiilor reunite ale Parlamentului, respectiv Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancarã şi piata de capital din Senat şi Comisia pentru buget, finanţe şi bãnci din Camera Deputaţilor, în şedinţa comuna a celor doua Camere, dacã acesta înceteazã sa îndeplineascã condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale sau dacã se face vinovat de abateri grave, incompatibile funcţiei sale.»"
12. La articolul I, punctul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"16. La articolul 4, alineatele (20)-(23) vor avea urmãtorul cuprins:
«(20) În cazul imposibilitãţii temporare de exercitare a prerogativelor preşedintelui, reprezentarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor revine unuia dintre vicepreşedinţii acesteia, desemnat de preşedinte.
(21) Dacã atât preşedintele, cat şi vicepreşedinţii se afla în imposibilitate de exercitare a prerogativelor, reprezentarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor va fi asigurata de decanul de varsta dintre ceilalţi 4 membri.
(22) Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor delibereazã valabil în prezenta a cel puţin 4 dintre membrii sãi, incluzând preşedintele sau, în absenta acestuia, unul dintre vicepreşedinţi.
(23) Hotãrârile sunt adoptate cu votul majoritãţii membrilor prezenţi, iar în caz de balotaj, votul preşedintelui sau, în absenta acestuia, cel al vicepreşedintelui care conduce dezbaterile este decisiv.»"
13. La articolul I punctul 19 articolul 5, litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) aproba şi, dupã caz, retrage aprobarea, în condiţiile legislaţiei în vigoare şi ale normelor emise în aplicarea acesteia, pentru persoanele semnificative ale asigurãtorilor, reasiguratorilor, brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare şi avizeazã şi, dupã caz, retrage avizul, pentru membrii Consiliului director al Fondului de protecţie a victimelor strazii;".
14. La articolul I, dupã punctul 19 se introduc doua noi puncte, punctele 19^1 şi 19^2, cu urmãtorul cuprins:
"19^1. La articolul 5, dupã litera a) se introduce o noua litera, litera a^1), cu urmãtorul cuprins:
«a^1) stabileşte obiectivele, organizarea şi funcţionarea activitãţii de audit public intern;».
19^2. La articolul 5, dupã litera b) se introduce o noua litera, litera b^1), cu urmãtorul cuprins:
«b^1) aproba, în vederea acordãrii avizului prealabil pentru înregistrarea ca asigurator sau reasigurator, actionarii, direcţi şi/sau indirecti, în baza prevederilor normelor emise în aplicarea prezentei legi;»".
15. La articolul I, dupã punctul 22 se introduce un nou punct, punctul 22^1, cu urmãtorul cuprins:
"22^1. La articolul 5, dupã litera l) se introduce o noua litera, litera l^1), cu urmãtorul cuprins:
«l^1) îndeplineşte calitatea de administrator al Fondului de garantare;»".
16. La articolul I, dupã punctul 23 se introduce un nou punct, punctul 23^1, cu urmãtorul cuprins:
"23^1. La articolul 7, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 7. - (1) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va prezenta Parlamentului, respectiv Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancarã şi piata de capital din Senat şi Comisiei pentru buget, finanţe şi bãnci din Camera Deputaţilor, în termen de 6 luni de la expirarea fiecãrui exerciţiu financiar, un raport asupra pieţei asigurãrilor din România, precum şi o informare privind activitãţile desfãşurate.»"
17. La articolul I punctul 24 articolul 8 alineatul (2), litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) avizeazã, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi, la asiguratorii sau reasiguratorii autorizaţi, inclusiv la cei ale cãror acţiuni sunt tranzacţionate pe o piata bursiera, persoanele fizice sau juridice care intenţioneazã, direct şi/sau indirect, dupã caz, sa devinã acţionari semnificativi, sa isi majoreze cota de participare, sa renunţe la calitatea de acţionar semnificativ sau sa isi diminueze cota de participare;".
18. La articolul I punctul 25 articolul 8 alineatul (2), litera h^2) va avea urmãtorul cuprins:
"h^2) stabileşte/precizeazã alte obiective de interes privind activitatea asigurãtorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, Fondului de protecţie a victimelor strazii şi a entitatilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã."
19. La articolul I punctul 27 articolul 8 alineatul (2), litera k) va avea urmãtorul cuprins:
"k) constata şi aplica sancţiuni, ca urmare a controlului permanent, periodic sau inopinat, asigurãtorilor, reasiguratorilor şi intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, actionarilor semnificativi ori persoanelor semnificative ale acestora sau Consiliului director al Fondului de protecţie a victimelor strazii ori conducerii entitatilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã pentru încãlcarea prevederilor prezentei legi, a normelor, deciziilor şi avizelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor."
20. La articolul I punctul 30 articolul 9, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Deciziile, avizele şi circularele nu sunt supuse publicãrii, cu excepţia celor prevãzute la art. 8 alin. (2) lit. a), c), d) şi h^1)."
21. La articolul I, dupã punctul 30 se introduce un nou punct, punctul 30^1, cu urmãtorul cuprins:
"30^1. La articolul 10 alineatul (1), partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
«Art. 10. - (1) Constituie venit propriu la bugetul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor:»".
22. La articolul I punctul 32 articolul 11 alineatul (1), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) sucursale aparţinând unor societãţi-mama guvernate de legi dintr-un stat terţ, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, potrivit procedurii prevãzute la art. 12 şi cu respectarea condiţiilor stabilite potrivit cap. III^2;".
23. La articolul I, dupã punctul 33 se introduce un nou punct, punctul 33^1, cu urmãtorul cuprins:
"33^1. La articolul 11, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
«(2) Un asigurator nu poate fi înregistrat în registrul comerţului fãrã avizul prealabil în vederea înregistrãrii emis de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.»"
24. La articolul I, dupã punctul 42 se introduce un nou punct, punctul 42^1, cu urmãtorul cuprins:
"42^1. La articolul 12 alineatul (12), dupã litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmãtorul cuprins:
«f) nu pot deţine, direct şi/sau indirect, calitatea de acţionar, precum şi cea de persoana semnificativã a unui asigurator sau reasigurator persoanele nominalizate în anexa la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 159/2001 pentru prevenirea şi combaterea utilizãrii sistemului financiar-bancar în scopul finanţãrii de acte de terorism, aprobatã prin <>Legea nr. 466/2002 , cu modificãrile ulterioare, precum şi în lista întocmitã în conformitate cu prevederile art. 5 din aceasta ordonanta de urgenta.»"
25. La articolul I, dupã punctul 46 se introduce un nou punct, punctul 46^1, cu urmãtorul cuprins:
"46^1. La articolul 13, alineatul (7) va avea urmãtorul cuprins:
«(7) Un asigurator care solicita autorizarea conform prevederilor art. 12 alin. (7 1) achitã, la depunerea cererii de autorizare, o taxa de autorizare reprezentând 40% din cuantumul taxei prevãzute la alin. (1).»"
26. La articolul I punctul 47 articolul 13, alineatul (9) va avea urmãtorul cuprins:
"(9) Un asigurator, reasigurator sau un broker de asigurare şi/sau de reasigurare, Fondul de protecţie a victimelor strazii sau o entitate care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã care solicita aprobarea pentru modificãri la condiţiile şi documentele în baza cãrora s-a acordat autorizaţia/avizul, precum şi orice informaţii sau certificari din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pentru a-i servi în relaţiile cu terţii va achitã o taxa de aprobare, avizare sau de certificare, dupã caz, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 35 euro, la cursul comunicat de Banca Nationala a României din data plãţii."
27. La articolul I, punctul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"48. La articolul 13, dupã alineatul (9) se introduc doua noi alineate, alineatele (10) şi (11), cu urmãtorul cuprins:
«(10) Orice persoana fizica sau juridicã, cu excepţia asiguraţilor, pagubitilor şi a instituţiilor publice, care solicita Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor informaţii, certificari sau puncte de vedere, va achitã o taxa reprezentând echivalentul în lei al sumei de 35 euro, la cursul comunicat de Banca Nationala a României din data plãţii.
(11) Pentru toate autorizaţiile emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, distruse, pierdute sau furate, se vor elibera duplicate, la cererea persoanelor îndreptãţite, în condiţiile prevãzute în normele emise în aplicarea prezentei legi, contra unei taxe reprezentând 25% din sumele prevãzute la alin. (1) şi la art. 36 alin. (1).»"
28. La articolul I punctul 49 articolul 15^10, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Sucursalele şi agenţiile asigurãtorilor şi reasiguratorilor autorizaţi de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, care desfãşoarã prin intermediul acestora activitate de asigurare sau de reasigurare pe teritoriul altor state membre, în baza dreptului de stabilire, sunt obligate sa aibã o marja de solvabilitate conţinând active negrevate de orice sarcini sau datorii, din care se scad activele necorporale. Marja de solvabilitate va fi calculatã în conformitate cu prevederile normelor emise în aplicarea prezentei legi."
29. La articolul I, dupã punctul 65 se introduce un nou punct, punctul 65^1, cu urmãtorul cuprins:
"65^1. La articolul 25, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
«(2) Asiguratorii pot încheia înţelegeri referitoare la coasigurare, pool-uri şi alte forme de cooperare specifice, în vederea asigurãrii sau reasigurãrii unor riscuri, în conformitate cu normele emise în aplicarea prezentei legi.
(3) Asiguratorii emitenti de documente internaţionale de asigurare, Carte Verde, vor constitui Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România, în conformitate cu prevederile Convenţiei Internaţionale Carte Verde. Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România este o asociaţie profesionalã, independenta şi autonomã, care, în baza Convenţiei Internaţionale Carte Verde, are rol de reglementare a activitãţii asigurãtorilor emitenti de documente internaţionale de asigurare.»"
30. La articolul I punctul 66 articolul 25, alineatul (3^1) va avea urmãtorul cuprins:
"(3^1) Asiguratorii care practica asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (RCA) se vor afilia pana cel târziu la data de 31 ianuarie 2006 la Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România. Asiguratorii care primesc autorizaţia de a practica asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (RCA) sunt obligaţi sa se afilieze în termen de maximum 30 de zile de la primirea autorizaţiei la Biroul Asigurãtorilor de Autovehicule din România."
31. La articolul I punctul 67 articolul 25, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Asiguratorii care practica asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (RCA) pe teritoriul României şi în afarã lui au obligaţia de a constitui Fondul comun Carte Verde."
32. La articolul I, dupã punctul 67 se introduce un nou punct, punctul 67^1, cu urmãtorul cuprins:
"67^1. Dupã articolul 25 se introduce articolul 25^1 cu urmãtorul cuprins:
«Art. 25^1. - (1) Toţi asiguratorii autorizaţi sa practice asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (clasa 10 de la lit. B din anexa nr. 1, cu excepţia rãspunderii civile a transportatorului) trebuie sa constituie Fondul de protecţie a victimelor strazii, denumit în continuare Fond.
(2) Fondul se constituie ca asociaţie, persoana juridicã de drept privat fãrã scop patrimonial, în conformitate cu prevederile legale referitoare la asociaţii şi fundaţii, ale prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia.
(3) Actul constitutiv al asociaţiei, precum şi modificãrile ulterioare vor fi avizate în prealabil de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
(4) Fondul este condus de un consiliu director format din 5 membri, care sunt supuşi avizului prealabil al Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(5) Un membru al consiliului director al Fondului va fi numit de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
(6) Membrii Fondului sunt obligaţi sa contribuie printr-o cotizatie la constituirea şi menţinerea stabilitatii financiare a acestuia, proporţional cu volumul primelor brute încasate din vânzarea asigurãrii de rãspundere civilã care acoperã daune ce rezulta din folosirea autovehiculelor terestre, cu excepţia rãspunderii civile a transportatorului, pana la acoperirea tuturor obligaţiilor de plata.
(7) Nivelul cotizatiei şi termenele de plata ale acesteia se stabilesc anual de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor. Cuantumul cotizatiei este de pana la 5% din volumul primelor brute încasate pentru aceasta asigurare.
(8) Bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului, precum şi rectificãrile acestuia se aproba de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(9) În caz de deficit, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate majorã în cursul anului nivelul cotizatiei.
(10) Fondul se constituie în scopul:
a) de a furniza informaţii persoanelor vãtãmate prin accidente de autovehicule, în calitate de centru de informare (CEDAM);
b) de a despãgubi persoanele pagubite prin accidente de autovehicule, dacã:
- autovehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a rãmas neidentificat sau nu era asigurat pentru rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, cu toate ca, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, proprietarul acestuia avea obligaţia sa încheie o astfel de asigurare;
- în termen de 3 luni de la data la care a adresat o cerere de despãgubire, persoana rezidenţã în România care a suferit un prejudiciu ca urmare a unui accident de circulaţie produs pe teritoriul unui stat situat în limitele teritoriale de acoperire, cu excepţia României, sau pe teritoriul unui stat terţ al cãrui birou naţional a aderat la sistemul Carte Verde, de un autovehicul care are locul obişnuit de stationare într-un stat membru al Spaţiului Economic European sau în Confederatia Elvetiana, nu a primit un rãspuns motivat de la societatea de asigurare a autovehiculului vinovat de producerea accidentului sau de la reprezentantul de despãgubiri al acesteia ori dacã societatea de asigurare respectiva nu şi-a desemnat un reprezentant de despãgubire pe teritoriul României sau dacã în termen de doua luni de la data producerii accidentului societatea de asigurare nu poate fi identificata. Fondul îndeplineşte aceste atribuţii în calitate de organism de compensare.
(11) Asiguratorii mentionati la alin. (1) au obligaţia sa desemneze în fiecare stat aparţinând Spaţiului Economic European şi în Confederatia Elvetiana un reprezentant însãrcinat cu regularizarea daunelor provocate de autovehicule supuse obligaţiei de asigurare în România rezidenţilor în aceste state, cu condiţia ca accidentul sa se producã pe teritoriul unui alt stat decât statul de resedinta al persoanei vãtãmate.
(12) Fondul are legitimare procesuala activa în orice proces impotriva persoanelor aflate într-o relatie juridicã cu el, pentru obligaţiile de plata achitate sau care urmeazã cu certitudine sa fie achitate de Fond.
(13) Actul prin care se constata şi se individualizeazã obligaţia de plata a unui asigurator la Fond constituie, potrivit legii, titlu de creanta.
(14) La data scadentei, titlul de creanta devine titlu executoriu, în baza cãruia Fondul va declansa procedura silitã de recuperare a creanţelor, conform dispoziţiilor Codului de procedura civilã.
(15) În vederea recuperãrii sumelor cheltuite, Fondul are drept de regres impotriva entitatii care a determinat prejudiciul.
(16) Anual, Fondul va prezenta Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor un raport de activitate, ale cãrui forma şi conţinut vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
(17) Raportul va fi însoţit de situaţiile financiare anuale, întocmite potrivit legislaţiei în vigoare şi auditate în conformitate cu prevederile prezentei legi şi ale normelor emise în aplicarea acesteia.
(18) În termen de 6 luni de la sfârşitul anului precedent Fondul va publica un raport, ale cãrui forma şi conţinut vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi.
(19) Modul de constituire, de utilizare şi de plasament al sumelor bãneşti la dispoziţia Fondului, precum şi persoanele îndreptãţite a fi despagubite se stabilesc prin norme emise în aplicarea prezentei legi de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.»"
33. La articolul I punctul 68, titlul capitolului V va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL V
Separarea managementului asigurãrilor de viata
şi asigurãrilor generale pentru asiguratorii cu activitate
compozita"
34. La articolul I punctul 84 articolul 35, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În vederea obţinerii autorizaţiei, solicitantul va prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor documente din care sa rezulte ca va respecta prevederile alin.(5) lit. a)-d) şi h)."
35. La articolul I punctul 98, partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"98. La articolul 35, dupã alineatul (14) se introduc patru noi alineate, alineatele (15)-(18), cu urmãtorul cuprins:"
36. La articolul I punctul 105 articolul 38^1, alineatele (1), (3), (6), (9) şi (11)-(14) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38^1. - (1) Încãlcarea prevederilor prezentei legi, a normelor adoptate în aplicarea acesteia, precum şi a avizelor, deciziilor sau solicitãrilor de informaţii, documente şi rapoarte se constata de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, prin exercitarea unui control permanent, periodic sau inopinat al activitãţii asigurãtorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, Fondului sau entitatilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã.
.........................................................................
(3) Sancţiunile se stabilesc de cãtre Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor în baza referatelor de constatare întocmite de cãtre direcţiile de specialitate care efectueazã controlul permanent la sediul autoritãţii de supraveghere ori a proceselor-verbale încheiate ca urmare a controalelor periodice sau inopinate efectuate de echipele de control desemnate în acest scop, la sediul asiguratorului, reasiguratorului, intermediarului în asigurãri şi/sau în reasigurari, Fondului sau entitatii care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã.
...........................................................................
(6) Direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, care efectueazã controlul permanent în conformitate cu prevederile alin. (5), vor notifica, prin scrisoare cu confirmare de primire, persoanelor semnificative ale asigurãtorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, Consiliului director al Fondului sau conducerii entitatilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã despre încãlcarea prevederilor prezentei legi, ale normelor emise în aplicarea acesteia, precum şi a avizelor, deciziilor sau solicitãrilor de informaţii, documente şi rapoarte şi vor solicita acestora ca, în termen de 7 zile calendaristice de la primirea notificãrii, sa remitã un rãspuns prin care sa explice motivul încãlcãrii.
...........................................................................
(9) Termenele prevãzute la alin. (6) şi, respectiv, alin. (7) curg de la data de înregistrare a primirii notificãrii de cãtre asiguratori, reasiguratori, intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurari, Fondul sau entitatile care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã, dupã caz, şi, respectiv, de la data de înregistrare a rãspunsului la notificare de cãtre direcţia de specialitate emitenta a notificãrii.
...........................................................................
(11) Controalele periodice şi tematica acestora vor fi notificate conducerii executive a asigurãtorilor, reasiguratorilor şi brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare sau, dacã este cazul, Consiliului director al Fondului, agenţilor de asigurare sau de reasigurare şi agenţilor de asigurare subordonaţi, persoane juridice, cu 30 de zile înainte de data începerii.
(12) Asiguratorii, reasiguratorii, intermediarii în asigurãri şi/sau în reasigurari, persoane juridice, Fondul sau entitatile care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã au obligaţia de a pune la dispoziţie echipelor de control periodic sau inopinat, dupã caz, un spaţiu adecvat, care pe perioada desfãşurãrii controlului sa fie folosit numai de cãtre membrii echipei.
(13) Controalele inopinate vor viza numai aspecte punctuale, rezultate din analiza rapoartelor şi informarilor periodice sau anuale ori a reclamatiilor şi sesizarilor înregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, privind activitatea asigurãtorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, Fondului sau a entitatilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã, dupã caz, şi nu pot dura mai mult de 3 zile lucrãtoare consecutive.
(14) Nici un asigurator, reasigurator şi intermediar în asigurãri şi/sau în reasigurari, Fondul sau o entitate care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã nu poate refuza efectuarea unui control inopinat."
37. La articolul I punctul 107 articolul 39 alineatul (2), literele b) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) înmatricularea asigurãtorilor sau reasiguratorilor la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului fãrã avizul prealabil în vederea înregistrãrii, emis de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor;
c) încãlcarea, în orice mod, de cãtre asiguratori, reasiguratori, intermediari în asigurãri şi/sau în reasigurari, Fond sau de entitatile care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã, dupã caz, a dispoziţiilor art. 5 lit. b), c), d), e), f), g), h), h^1), h^2), h^3), i), j), l), l^1) şi m), ale art. 18, ale normelor emise în aplicarea prezentei legi, precum şi a avizelor, deciziilor sau solicitãrilor de informaţii, documente şi rapoarte;".
38. La articolul I, dupã punctul 107 se introduce un nou punct, punctul 107^1, cu urmãtorul cuprins:

"107^1. La articolul 39 alineatul (2), litera e) va avea urmãtorul cuprins:
«e) nesolicitarea de cãtre asigurator/reasigurator/broker de asigurare şi/sau de reasigurare a aprobãrii sau avizului, dupã caz, a/al Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pentru actionarii semnificativi direcţi şi/sau indirecti şi pentru persoanele semnificative ale asigurãtorilor/reasiguratorilor/ brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare sau, în cazul Fondului, a avizului prealabil pentru membrii Consiliului director;»".
39. La articolul I punctul 111 articolul 39 alineatul (2), literele m^3) şi m^4) vor avea urmãtorul cuprins:
"m^3) nerespectarea de cãtre asiguratori, reasiguratori, brokeri de asigurare şi/sau de reasigurare, Consiliul director al Fondului sau de conducerea entitatilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã a termenelor de transmitere sau trimiterea cu date incomplete şi eronate a rapoartelor, raportarilor, analizelor, documentelor şi informaţiilor prevãzute de prezenta lege, de normele emise în aplicarea ei sau prin decizii ori avize;
m^4) nerespectarea prevederilor art. 25^1 şi ale normelor emise în aplicarea acestuia de cãtre Consiliul director al Fondului;".
40. La articolul I, dupã punctul 111 se introduce un nou punct, punctul 111^1, cu urmãtorul cuprins:
"111^1. La articolul 39 alineatul (2), dupã litera m^4) se introduce o noua litera, litera m^5), cu urmãtorul cuprins:
«m^5) nerespectarea de cãtre conducerea entitatilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã şi/sau de cãtre lectori a prevederilor art. 38^1 alin. (6), (9), (12) şi (14) şi ale normelor emise în aplicarea prezentei legi;»".
41. La articolul I punctul 113 articolul 39 alineatul (3), literele c) şi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) amenda aplicabilã: asigurãtorilor sau reasiguratorilor, de la 0,5% pana la 1% din capitalul social; intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, cu forma juridicã de societate pe acţiuni, de la 3% la 6%; brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, cu forma juridicã de societate cu rãspundere limitatã, de la 10% pana la 20% din capitalul social; agenţilor de asigurare, persoane juridice, cu forma juridicã de societate cu rãspundere limitatã, de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON); agenţilor de asigurare, persoane fizice, subagentilor şi agenţilor de asigurare subordonaţi, persoane fizice, precum şi lectorilor, de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON); conducãtorilor entitatilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã, de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON); membrilor consiliului de administraţie şi/sau ai consiliului director şi/sau ai consiliului de supraveghere, conducerii executive, conducãtorilor activitãţilor de asigurãri de viata şi de asigurãri generale, în cazul asigurãtorilor cu activitate compozita, persoanelor desemnate în funcţii de conducere specifice domeniului asigurãrilor, care vor fi stabilite prin norme emise în aplicarea prezentei legi, conducatorului sau, dupã caz, conducerii executive a intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, persoane juridice, membrilor Consiliului director al Fondului, între 1-6 salarii nete sau indemnizaţii de şedinţa de consiliu ale persoanelor respective din luna precedenta celei în care a fost constatatã contravenţia. În cazul în care prin aplicarea acestor amenzi se depãşeşte limita maxima prevãzutã pentru amenzi în legea-cadru care reglementeazã regimul juridic al contravenţiilor, se va aplica aceasta;
...........................................................................
e) retragerea autorizaţiei asigurãtorilor, reasiguratorilor sau brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, revocarea unui membru sau a întregului Consiliu director al Fondului, revocarea aprobãrii acordate entitatilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã şi/sau lectorilor, dispunerea cãtre asiguratori, reasiguratori şi brokeri de asigurare/reasigurare a radierii agenţilor de asigurare, persoane fizice sau juridice, a subagentilor, a agenţilor de asigurare subordonaţi sau a asistentilor în brokeraj din registrele speciale în care aceştia au fost înregistraţi, precum şi retragerea aprobãrii pentru entitatile şi/sau persoanele menţionate la art. 5 lit. h^3)."
42. La articolul I punctul 114 articolul 39 alineatul (3), litera c^1) va avea urmãtorul cuprins:
"c^1) anularea votului exprimat sau suspendarea temporarã a dreptului de vot al actionarilor semnificativi;".
43. La articolul I punctul 119 articolul 42^1, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor nu are calitate procesuala şi nu poate fi chematã în judecata în procesele declansate impotriva asigurãtorilor/reasiguratorilor/ intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurari, chiar dacã aceştia se afla în procedura de redresare financiarã sau de faliment, în procesele impotriva Fondului, pentru a rãspunde de neîndeplinirea obligaţiilor asumate de aceştia potrivit legii şi/sau convenţiilor internaţionale, sau în cazul proceselor impotriva entitatilor care organizeazã cursuri de calificare, pregãtire şi perfecţionare profesionalã şi/sau lectorilor."
44. La articolul I punctul 124 anexa nr. 3, punctul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"3. Directiva 2002/83/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind asigurarea de viata (Jurnalul Oficial nr. L345 din 19 decembrie 2002, p. 0001):
- expunere de motive (18), art. 1, 2, 4, 5, art. 6 alin. (4) şi (5), art. 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 24, 27, 28, 29, 30, 31, 34, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 58, 59, 61, 62, 67, 69, anexa, anexa 2."
45. La articolul I punctul 125 anexa nr. 3, punctul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"5. Directiva 2002/92/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 decembrie 2002 privind intermedierea în asigurãri (Jurnalul Oficial nr. L009 din 15 ianuarie 2003, p. 0003):
- art. 1, art. 1 alin. (2), art. 2, 3, 4, 6, 7, art. 7 alin. (3), art. 8, 9, 10, 11, 12, 14."
46. La articolul I, punctul 126 va avea urmãtorul cuprins:
"126. La anexa nr. 3, dupã punctul 10 se introduc patru noi puncte, punctele 11-14, cu urmãtorul cuprins:
«11. Directiva a IV-a a Consiliului privind conturile anuale ale anumitor tipuri de societãţi comerciale ( 78/660/CEE ), publicatã în Jurnalul Oficial nr. L222 din 14 august 1978:
- art. 17
12. Regulamentul Consiliului (CE) 2001/2157 privind statutul unei companii europene, publicat în Jurnalul Oficial nr. L294 din 10 noiembrie 2001:
- art. 1 alin. (1)
13. Directiva 77/91, publicatã în Jurnalul Oficial nr. L026 din 31 ianuarie 1977:
- art. 6 alin. (1)
14. Directiva 78/473/CEE de coordonare a dispoziţiilor legale, de reglementare şi administrative în domeniul coasigurarii comunitare, publicatã în Jurnalul Oficial nr. L151 din 7 iunie 1978, p. 0025-0027:
- art. 10.»"
ART. II
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga articolul V din <>Legea nr. 403/2004 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 976 din 25 octombrie 2004, cu modificãrile ulterioare.
ART. III
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga articolul III din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 61/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurarile în România, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 283/2005 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 562 din 30 iunie 2005.
ART. IV
(1) Fondul de protecţie a victimelor strazii se constituie cel mai târziu la data de 31 octombrie 2006.
(2) În termen de 60 de zile de la înscrierea Fondului de protecţie a victimelor strazii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, acesta va prelua intreaga activitate, bunurile mobile şi imobile afectate activitãţii, precum şi disponibilitãţile financiare de la administratorul Fondului de protecţie a victimelor strazii, numit în baza art. 2 alin. (1) din Normele privind constituirea, administrarea şi utilizarea Fondului de protecţie a victimelor strazii, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.108/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 537 din 24 iunie 2005.
(3) La data preluãrii, <>art. 61 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurarile în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 30 decembrie 1995, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abroga.
(4) De la data preluãrii, prevederile <>art. 61^1 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurarile în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se vor interpreta ca vizeazã numai Fondul de garantare.
(5) Prevederile <>art. 25^1 din Legea nr. 32/2000 , care implica statutul de stat membru pentru România, intra în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.

Aceasta lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Bucureşti, 4 mai 2006.
Nr. 113.

-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016