Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 111 din 21 noiembrie 1995 (*republicata*)  privind Depozitul legal de documente*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 111 din 21 noiembrie 1995 (*republicata*) privind Depozitul legal de documente*)

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 755 din 7 noiembrie 2007
____________
*) Republicatã în temeiul <>art. III din Legea nr. 209/2007 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 111/1995 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Depozitului legal de documente, indiferent de suport, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 467 din 11 iulie 2007, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Legea nr. 111/1995 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Depozitului legal de documente, indiferent de suport a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 7 februarie 2005.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Se constituie şi se organizeazã Depozitul legal de documente, denumit în continuare Depozitul legal.
(2) Depozitul legal reprezintã fondul intangibil al patrimoniului cultural naţional mobil.
ART. 2
Depozitul legal cuprinde urmãtoarele categorii de documente, produse în serie, indiferent dacã sunt destinate unei difuzãri comerciale sau gratuite:
a) cãrţi, broşuri, fascicole;
b) ziare, reviste, almanahuri, calendare şi publicaţii seriale;
c) extrase din publicaţii seriale;
d) partituri muzicale;
e) reproduceri în serie ale albumelor, lucrãrilor de artã graficã, plasticã, decorativã şi fotograficã, precum şi ale ilustratelor şi cãrţilor poştale ilustrate;
f) atlase, hãrţi plane, şi relief şi globulare, planuri tipãrite;
g) materiale de comunicare propagandisticã, având caracter politic, administrativ, cultural-artistic, ştiinţific, educativ, religios, sportiv: programe, anunţuri, afişe, proclamaţii, planşe;
h) teze de doctorat şi rezumate ale acestora, precum şi cursuri universitare;
i) documente în formã electronicã, pe urmãtorul tip de suport: disc, casetã, videocasetã, CD, DVD şi, respectiv, cele pe urmãtorul tip de suport: diafilm, diapozitiv, microfilm, microfişã;
j) publicaţii, având caracter oficial, ale autoritãţilor publice centrale şi locale, precum şi culegeri de acte normative;
k) standarde şi norme tehnice şi de funcţionare;
l) documente numismatice şi filatelice;
m) orice alte documente tipãrite sau multiplicate prin proceduri grafice sau fizico-chimice, cum sunt: litografierea, fotografierea, fono- şi videografierea etc., cu excepţia celor prevãzute la art. 5.

CAP. II
Organizarea Depozitului legal

ART. 3
(1) Depozitul legal este organizat, la nivel central, de cãtre Biblioteca Naţionalã a României şi are ca beneficiari: Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centralã Universitarã "Lucian Blaga" Cluj-Napoca, Biblioteca Centralã Universitarã "Mihai Eminescu" Iaşi, Biblioteca Centralã Universitarã "Eugen Todoran" Timişoara, Biblioteca Militarã Naţionalã şi Centrul de Studii şi Pãstrare a Arhivelor Militare Istorice Piteşti.
(2) Depozitul legal este organizat, la nivel local, de bibliotecile judeţene şi de Biblioteca Metropolitanã Bucureşti.
ART. 4
(1) Sunt supuse obligaţiei de trimitere, cu titlu de depozit legal, documentele prevãzute la art. 2 produse în România, precum şi cele realizate în strãinãtate de cãtre persoane juridice române ori executate pentru acestea, indiferent dacã sunt destinate difuzãrii în Româia sau în strãinãtate.
(2) Documentele prevãzute la art. 2 realizate în strãinãtate de cãtre persoane fizice române ori executate pentru acestea, indiferent dacã sunt destinate difuzãrii în România sau în strãinãtate, pot fi trimise cu titlu de depozit legal.
ART. 5
Nu sunt supuse obligaţiei de trimitere, cu titlu de depozit legal, documentele cu valoare informaţionalã redusã agende, cãrţi de vizitã, ferpare, plicuri de corespondenţã, formulare cu caracter administrativ-contabil, registre, borderouri, state de platã, boniere, antete, lucrãri de mercantilaj - produse în serie şi destinate difuzãrii comerciale sau gratuite, indiferent de suportul material şi de procedeul tehnic utilizat pentru producerea, editarea sau difuzarea lor, documentele de valoare documente bancare, bilete de transport şi de spectacole, acte de stare civilã sau de identitate, titluri de proprietate, filme artistice şi documentare de lung şi scurt metraj, materiale de publicitate şi de reclamã cu caracter comercial, materiale ce conţin informaţii secrete de stat sau secrete de serviciu.
ART. 6
(1) Pentru documentele prevãzute la art. 2, produse în România, obligaţia de trimitere, cu titlu de depozit legal, aparţine producãtorilor: edituri, persoane fizice sau juridice care realizeazã documente în regie proprie, ateliere, case/studiouri de înregistrare, Banca Naţionalã a României, Regia Autonomã "Monetãria Statului", Compania Naţionalã "Poşta Românã" S.A., precum şi altor asemenea producãtori.
(2) în cazul documentelor realizate în strãinãtate de cãtre sau pentru persoane juridice române, obligaţia de trimitere, cu titlu de depozit legal, revine acestora.
ART. 7
(1) Se trimit la Biblioteca Naţionalã a României, în exemplare, urmãtoarele documente:
a) cãrţile, cu excepţia ediţiilor rare şi bibliofile;
b) broşurile;
c) extrasele din publicaţii seriale.
(2) Biblioteca Naţionalã a României reţine 3 exemplare, dintre care un exemplar pentru Depozitul legal propriu, un exemplar pentru semnalare statisticã şi elaborarea Bibliografiei naţionale curente a României şi un exemplar destinat schimbului internaţional de publicaţii, şi distribuie câte un exemplar Bibliotecii Academiei Române, Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" Cluj-Napoca, Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" Iaşi, Bibliotecii Centrale Universitare "Eugen Todoran" Timişoara.
(3) Documentele prevãzute la alin. (1), care se referã la domeniul militar, elaborate de persoane fizice şi juridice care nu sunt încadrate în armatã, se transmit, îtr-un exemplar, suplimentar faţã de cele care se trimit Bibliotecii Naţionale a României, la Biblioteca Militarã Naţionalã şi la Centrul de Studii şi Pãstrare a Arhivelor Militare Istorice Piteşti.
ART. 8
(1) Se trimit la Biblioteca Naţionalã a României, în 6 exemplare, urmãtoarele documente:
a) publicaţiile seriale;
b) publicaţiile cu caracter oficial ale autoritãţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi culegerile de acte normative;
c) manualele şcolare;
d) documentele audiovizuale stocate pe discuri, casete, videocasete, CD-uri, DVD-uri;
e) documentele în formã electronicã difuzate pe dischetã, CD-uri, DVD-uri.
(2) Biblioteca Naţionalã a României reţine douã exemplare pentru Depozitul legal propriu şi pentru elaborarea Bibliografiei naţionale curente a României şi distribuie câte un exemplar Bibliotecii Academiei Române, Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" Cluj-Napoca, Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" Iaşi şi Bibliotecii Centrale Universitare "Eugen Todoran" Timişoara.
(3) Documentele prevãzute la alin. (1), care se referã la domeniul militar, elaborate de persoane fizice şi juridice care nu sunt încadrate în armatã, se trimit, îtr-un exemplar, suplimentar faţã de cele care se trimit Bibliotecii Naţionale a României, la Biblioteca Militarã Naţionalã şi la Centrul de Studii şi Pãstrare a Arhivelor Militare Istorice Piteşti.
(4) Tezele de doctorat se trimit, în câte un exemplar, la Biblioteca Naţionalã a României, de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, şi la Biblioteca Academiei Române, de cãtre universitãţile responsabile.
ART. 9
(1) Se trimit la Biblioteca Naţionalã a Romnâiei, în 3 exemplare, urmãtoarele documente:
a) partiturile muzicale;
b) programele, anunţurile, afişele, proclamaţiile, cu valoare de memorie culturalã;
c) atlasele, albumele, hãrţile plane, în relief şi globulare, planurile tipãrite;
d) reproducerile în serie ale lucrãrilor de artã graficã, plasticã, decorativã şi fotograficã, precum şi ale cãrţilor poştale şi cãrţilor poştale ilustrate;
e) microfilmele, microfişele.
(2) Biblioteca Naţionalã a României reţine douã exemplare pentru Depozitul legal propriu şi pentru elaborarea Bibliografiei naţionale curente a României şi distribuie un exemplar Bibliotecii Academiei Române.
ART. 10
(1) Se trimit la Biblioteca Naţionalã a României, în douã exemplare, urmãtoarele documente:
a) ediţiile rare şi bibliofile;
b) cursurile universitare tipãrite sau multigrafiate;
c) rezumatele tezelor de doctorat;
d) standardele şi normele tehnice şi de funcţionare;
e) fascicolele.
(2) Biblioteca Naţionalã a României reţine un exemplar pentru Depozitul legal propriu şi distribuie celãlalt exemplar Bibliotecii Academiei Române.
ART. 11
Se trimit în câte un exemplar la Biblioteca Academiei Române documentele numismatice şi filatelice, cum sunt: bancnotele, monedele, medaliile şi mãrcile poştale.
ART. 12
În cazul documentelor prevãzute la art. 7 alin. (1) şi art. 8 alin. (1), persoanele prevãzute la art. 6 trimit un exemplar suplimentar cu titlu de depozit legal la biblioteca judeţeanã din judeţul în care îşi au sediul, respectiv domiciliul, şi un exemplar la Biblioteca Metropolitanã Bucureşti, în vederea includerii documentelor G Depozitul legal local.
ART. 13
(1) Trimiterea documentelor cu titlu de depozit legal cãtre bibliotecile prevãzute la art. 7 şi art. 8-11 are caracter obligatoriu. Documentele se trimit cu titlu gratuit.
(2) Cheltuielile de expediere a documentelor cu titlu de depozit legal trimise de cãtre persoanele prevãzute la art. 6 se asigurã de cãtre acestea, iar cheltuielile de expediere între biblioteci se suportã de cãtre bibliotecile care le expediazã, din sumele prevãzute în bugetele proprii.
(3) Trimiterea prevãzutã la alin. (1) se efectueazã din prima tranşã de tiraj, în termen de maximum 30 de zile de la data apariţiei.
(4) Nu se trimit documente tipãrite produse si tiraje suplimentare. Pentru acestea se trimit la sfârşitul fiecãrui an, la Biblioteca Naţionalã a României, declaraţii globale ale cifrelor de tiraj.
ART. 14
(1) Persoanele fizice şi juridice care trimit documente pentru Depozitul legal sunt obligate sã înscrie în actele însoţitoare urmãtoarele date necesare identificãrii fiecãrui exemplar trimis: autorul, titlul, tirajul, preţul şi numãrul de comandã. Aceste date se adapteazã în funcţie de categoria documentelor trimise.
(2) Pe exemplarele de carte trimise pentru Depozitul legal trebuie sã figureze descrierea C.I.P. a Bibliotecii Naţionale a României, precum şi urmãtoarelor date: numele/denumirea şi domiciliul/sediul producãtorului, luna şi anul tipãririi, numãrul internaţional standardizat - I.S.B.N., tirajul şi, în cazul tipãririi în strãinãtate, ţara în care a fost tipãritã cartea.
ART. 15
Biblioteca Naţionalã a României este autorizatã sã exercite funcţia de agenţie naţionalã pentru Depozit legal şi are, în aceastã calitate, urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã controlul bibliografic naţional - C.B.N. - asupra documentelor prevãzute la art. 2 din prezenta lege;
b) întocmeşte statistica oficialã a ediţiilor naţionale;
c) atribuie numãrul de Depozit legal;
d) atribuie numerele internaţionale standardizate ale cãrţilor I.S.B.N. - şi ale publicaţiilor seriale - I.S.S.N. - şi întocmeşte catalogarea înaintea publicãrii - C.I.P.;
e) creeazã şi gestioneazã baza de date a editurilor cu sediul în România;
f) urmãreşte şi controleazã modul în care persoanele fizice şi juridice, obligate sã efectueze trimiteri cu titlu de depozit legal, se conformeazã acestei obligaţii;
g) urmãreşte şi controleazã modul în care bibliotecile beneficiare prelucreazã, depoziteazã şi conservã cãrţile şi celelalte documente primite cu titlu de depozit legal;
h) reţine, prelucreazã, depoziteazã şi conservã, ca fond intangibil, câte un exemplar din documentele primite cu titlu de depozit legal şi distribuie celelalte exemplare beneficiarilor prevãzuţi la art. 7 şi art. 8-10.
ART. 16
Instituţiile beneficiare ale exemplarelor de depozit legal au urmãtoarele obligaţii:
a) sã primeascã materialele care li se trimit cu acest titlu şi sã le ia în evidenţã;
b) sã le prelucreze potrivit normelor biblioteconomice în vigoare;
c) sã asigure depozitarea, conservarea şi gestionarea lor corectã;
d) sã dispunã mãsuri pentru asigurarea integritãţii şi securitãţii materialelor primite;
e) sã urmãreascã primirea materialelor care le sunt destinate, sesizând Biblioteca Naţionalã a României despre eventualele lipsuri.

CAP. III
Contravenţii şi sancţiuni

ART. 17
(1) Biblioteca Naţionalã a României, respectiv Biblioteca Metropolitanã Bucureşti şi bibliotecile judeţene, controleazã, prin personalul lor de specialitate, împuternicit în acest scop, activitatea tuturor persoanelor fizice şi juridice prevãzute la art. 6, cu privire la îndeplinirea obligaţiilor de depunere a documentelor care fac obiectul Depozitului legal, respectiv al Depozitelor legale locale, constatã contravenţiile prevãzute la art. 19 alin. (1) şi aplicã amenzi contravenţionale.
(2) Sumele provenite din amenzi, care revin Bibliotecii Naţionale a României, Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, respectiv bibliotecilor judeţene, ca venituri extrabugetare, conform prevederilor <>art. 8 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor fi folosite de acestea pentru achiziţionarea documentelor prevãzute la art. 2.
(3) Ministerul Culturii şi Cultelor elibereazã legitimaţii speciale pentru personalul de control prevãzut la alin. (1).
ART. 18
Controlul activitãţii producãtorilor din subordinea Ministerului Apãrãrii şi Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, constatarea contravenţiilor sãvârşite de aceştia şi aplicarea amenzilor contravenţionale se realizeazã de cãtre personalul desemnat de cele douã ministere.
ART. 19
(1) Nerespectarea obligaţiei de trimitere a documentelor cu titlu de Depozit legal în termenul prevãzut la art. 13 alin. (3) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã de la 300 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice, în funcţie de preţul de vânzare al documentului sau valoarea documentarã. Fac excepţie documentele prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. b).
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de cãtre personalul prevãzut la art. 17 alin. (1).
(3) Contravenţiilor le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 20
(1) În termen de 30 de zile de la aplicarea amenzii contravenţionale pentru sãvârşirea contravenţiei prevãzute la art. 19 alin. (1), contravenienţii sunt obligaţi sã trimitã pentru Depozitul legal documentele a cãror netransmitere a fãcut obiectul contravenţiei.
(2) Netransmiterea documentelor conform alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã între limitele prevãzute la art. 19 alin. (1), reduse la jumãtate. Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile în situaţia în care contravenienţii probeazã cã, anterior sau începând cu data aplicãrii amenzii contravenţionale pentru sãvârşirea contravenţiei prevãzute la art. 19 alin. (1), nu mai deţin documentele a cãror netransmitere a fãcut obiectul contravenţiei.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 21
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>art. 41 din Decretul nr. 17 din 14 ianuarie 1949 privind editarea şi difuzarea cãrţii, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.

NOTĂ:
Reproducem mai jos prevederile <>art. II din Legea nr. 209/2007 , care nu au fost încorporate în forma republicatã a <>Legii nr. 111/1995 şi care se aplicã, în continuare, ca dispoziţii proprii ale <>Legii nr. 209/2007 :
"Art. II. - Prezenta lege intrã în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I."

----



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016