Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 111 din 21 noiembrie 1995 (*republicata*)  privind constituirea, organizarea si functionarea Depozitului legal de documente, indiferent de suport    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 111 din 21 noiembrie 1995 (*republicata*) privind constituirea, organizarea si functionarea Depozitului legal de documente, indiferent de suport

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 119 din 7 februarie 2005
_____________
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Legea nr. 594/2004 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 111/1995 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Depozitului legal de tipãrituri şi alte documente grafice şi audiovizuale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.225 din 20 decembrie 2004, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Legea nr. 111/1995 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 280 din 30 noiembrie 1995.


ART. 1
(1) Se constituie şi se organizeazã Depozitul legal de documente, indiferent de forma acestora şi de modalitãţile de stocare, denumit în continuare Depozitul legal.
(2) Depozitul legal funcţioneazã ca fond intangibil.
ART. 2
Depozitul legal cuprinde urmãtoarele categorii de materiale, produse în serie, indiferent dacã sunt destinate unei difuzãri comerciale sau gratuite:
a) cãrţi, broşuri, fascicole separate;
b) ziare, reviste, almanahuri, calendare, agende şi alte publicaţii periodice sau seriale;
c) extrase din periodice;
d) partituri muzicale;
e) reproduceri artistice în serie ale albumelor, stampelor, tablourilor, portretelor, gravurilor, ilustratelor, cãrţilor poştale ilustrate, fotografiilor;
f) atlase, hãrţi plane şi globulare, planuri tipãrite;
g) materiale de comunicare propagandisticã, având caracter politic, administrativ, cultural-artistic, ştiinţific, educativ, religios, sportiv, comercial: programe, anunţuri, afişe, proclamaţii, planşe, diverse materiale intuitive;
h) teze de doctorat şi rezumate ale acestora, precum şi cursuri universitare;
i) documente în format electronic: discuri, casete, videocasete, CD-uri, DVD-uri, diafilme, diapozitive, microfilme, microfişe şi altele asemenea;
j) publicaţii având caracter oficial, ale autoritãţilor publice centrale şi locale, precum şi culegeri de acte normative;
k) standarde, descrieri de invenţii şi inovaţii, norme tehnice şi de funcţionare, materiale de publicitate şi de reclamã;
l) programe informatice şi baze de date;
m) orice alte documente tipãrite sau multiplicate prin proceduri grafice sau fizico-chimice, cum sunt: litografierea, fotografierea, fono- şi videografierea etc., cu excepţia celor prevãzute la art. 5.
ART. 3
Depozitul legal se organizeazã la nivel central, în cadrul Bibliotecii Naţionale a României, Bibliotecii Academiei Române, Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, Bibliotecii Centrale Universitare din Timişoara şi Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi, şi la nivel local, în cadrul bibliotecilor judeţene, respectiv în cadrul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.
ART. 4
Sunt supuse obligaţiei de trimitere, cu titlu de depozit legal, documentele prevãzute la art. 2 produse în România, precum şi cele realizate în strãinãtate de cãtre persoane fizice sau juridice române, ori executate pentru acestea, indiferent dacã sunt destinate difuzãrii în România sau în strãinãtate.
ART. 5
Nu sunt supuse obligaţiei de trimitere, cu titlu de depozit legal, documentele cu valoare informaţionalã redusã - agende, cãrţi de vizitã, ferpare, plicuri de corespondenţã, formulare cu caracter administrativ-contabil, registre, borderouri, state de platã, boniere, antete, lucrãri de mercantilaj - produse în serie şi destinate difuzãrii comerciale sau gratuite, indiferent de suportul material şi de procedeul tehnic utilizat pentru producerea, editarea sau difuzarea lor, programele informatice şi bazele de date destinate difuzãrii comerciale sau gratuite, documentele de valoare - documentele bancare, timbre fiscale şi judiciare, bilete de transport şi de spectacole, documentele de stare civilã sau de identitate, titluri de proprietate, filmele artistice şi documentare de lung şi scurt metraj, materialele de publicitate şi de reclamã, materialele ce conţin informaţii secrete de stat sau secrete de serviciu.
ART. 6
(1) Pentru documentele prevãzute la art. 2, produse în România, obligaţia de trimitere, cu titlu de depozit legal, aparţine editurilor, iar pentru documentele realizate în regia autorului, persoanã fizicã sau juridicã, obligaţia aparţine, dupã caz, tipografiilor, atelierelor, caselor/studiourilor de înregistrare, Bãncii Naţionale a României, Monetãriei Statului, Companiei Naţionale "Poşta Românã" - S.A., precum şi altor asemenea producãtori.
(2) În cazul materialelor realizate în strãinãtate de cãtre sau pentru persoane fizice sau juridice române, obligaţia de trimitere, cu titlu de depozit legal, revine acestor persoane.
ART. 7
(1) Se trimit la Biblioteca Naţionalã a României, în 7 exemplare, urmãtoarele materiale:
a) cãrţile;
b) broşurile;
c) extrasele din publicaţii seriale.
(2) Din cele 7 exemplare menţionate la alin. (1), Biblioteca Naţionalã a României reţine 3 exemplare, dintre care un exemplar pentru Depozitul legal propriu, un exemplar pentru semnalare statisticã şi elaborarea Bibliografiei naţionale curente şi un exemplar destinat schimbului internaţional de publicaţii, şi distribuie câte un exemplar Bibliotecii Academiei Române, Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, Bibliotecii Centrale Universitare din Timişoara şi Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi.
(3) Se trimit la Biblioteca Naţionalã a României, în 6 exemplare, urmãtoarele documente:
a) publicaţii seriale;
b) cursurile universitare tipãrite sau multigrafiate;
c) manuale şcolare;
d) albumele şi atlasele;
e) partiturile muzicale;
f) reproducerile în serie ale stampelor, tablourilor, gravurilor, afişelor, ilustratelor, cãrţilor poştale ilustrate, fotografiilor;
g) rezumatele tezelor de doctorat;
h) microfilme, microfişe;
i) documentele cartografice: hãrţi, planuri tipãrite;
j) documentele audiovizuale: discuri, casete, compactdiscuri audio, videocasete, DVD-uri, diafilme, diapozitive;
k) documentele în format electronic;
l) programele informatice şi bazele de date.
(4) Din cele 6 exemplare menţionate la alin. (3), Biblioteca Naţionalã a României reţine douã exemplare pentru Depozitul legal propriu şi pentru elaborarea Bibliografiei naţionale curente şi distribuie câte un exemplar Bibliotecii Academiei Române, Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, Bibliotecii Centrale Universitare din Timişoara şi Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi.
(5) Tezele de doctorat se trimit în câte un exemplar la Biblioteca Naţionalã a României şi la Biblioteca Academiei Române.
(6) Documentele numismatice şi filatelice, cum sunt: bancnotele, monedele, medaliile şi mãrcile poştale, se trimit în câte un exemplar la Biblioteca Academiei Române.
(7) Se trimit la Biblioteca Naţionalã a României, în douã exemplare, urmãtoarele materiale:
a) ediţiile rare sau bibliofile;
b) hãrţile-planuri şi globulare;
c) programele, anunţurile, afişele, proclamaţiile;
d) standardele şi descrierile de invenţii şi de inovaţii.
(8) Din cele douã exemplare menţionate la alin. (7), Biblioteca Naţionalã a României reţine un exemplar pentru Depozitul legal propriu şi distribuie celãlalt exemplar Bibliotecii Academiei Române.
ART. 8
În cazul materialelor prevãzute la art. 7 alin. (1) şi (3), persoanele fizice şi juridice menţionate la art. 6 alin. (1) trimit un exemplar suplimentar la biblioteca judeţeanã din judeţul în care îşi au sediul, respectiv la Biblioteca Metropolitanã Bucureşti, în vederea includerii acestor materiale în Depozitul legal local.
ART. 9
(1) Trimiterea documentelor cu titlu de depozit legal cãtre bibliotecile prevãzute la art. 7 şi 8 are caracter obligatoriu, documentele respective fiind transmise cu titlu gratuit.
(2) Cheltuielile de expediţie a documentelor cu titlu de Depozit legal trimise de cãtre producãtori se suportã de cãtre aceştia, iar cheltuielile de expediţie între biblioteci se suportã din bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor.
(3) Trimiterea prevãzutã la alin. (1) se efectueazã din prima tranşã de tiraj, în termen de maximum 30 de zile de la data apariţiei.
(4) Nu se trimit documente tipãrite produse în tiraje suplimentare. Pentru acestea se trimit la sfârşitul fiecãrui an, la Biblioteca Naţionalã a României, declaraţii globale ale cifrelor de tiraj.
ART. 10
(1) Persoanele fizice şi juridice care trimit materiale pentru Depozitul legal sunt obligate sã înscrie în actele însoţitoare urmãtoarele date, necesare identificãrii fiecãrui exemplar trimis: autorul, titlul, tirajul, preţul şi numãrul de comandã.
(2) Pe exemplarele de carte trimise pentru Depozitul legal trebuie sã figureze descrierea C.I.P. a Bibliotecii Naţionale a României, precum şi urmãtoarele date: numele/ denumirea şi domiciliul/sediul producãtorului şi, în cazul tipãririi în strãinãtate, ţara în care a fost tipãritã cartea, luna şi anul tipãririi, numãrul internaţional standardizat - I.S.B.N.
ART. 11
Biblioteca Naţionalã a României este autorizatã sã exercite funcţia de agenţie naţionalã pentru Depozit legal şi are, în aceastã calitate, urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã controlul bibliografic naţional - C.B.N. - asupra materialelor prevãzute la art. 2 din prezenta lege;
b) întocmeşte statistica oficialã a ediţiilor naţionale;
c) atribuie numãrul de Depozit legal;
d) atribuie numerele internaţionale de standardizare a cãrţilor - I.S.B.N. - şi a publicaţiilor în serie - I.S.S.N. - şi întocmeşte catalogarea înaintea publicãrii - C.I.P.;
e) creeazã şi gestioneazã baza de date a editurilor cu sediul în România;
f) urmãreşte şi controleazã modul în care persoanele fizice şi juridice, obligate sã efectueze trimiteri cu titlu de Depozit legal, se conformeazã acestei obligaţii;
g) urmãreşte şi controleazã modul în care bibliotecile beneficiare prelucreazã, depoziteazã şi conservã cãrţile şi celelalte materiale primite cu titlu de Depozit legal;
h) reţine, prelucreazã, depoziteazã şi conservã, ca fond intangibil, câte un exemplar din documentele primite cu titlu de Depozit legal şi distribuie celelalte exemplare beneficiarilor prevãzuţi la art. 7 şi 8.
ART. 12
Bibliotecile beneficiare ale exemplarelor de depozit legal au urmãtoarele obligaţii:
a) sã primeascã materialele care li se trimit cu acest titlu şi sã le ia în evidenţã;
b) sã le prelucreze potrivit normelor biblioteconomice în vigoare;
c) sã asigure depozitarea, conservarea şi gestionarea lor corectã;
d) sã dispunã mãsuri pentru asigurarea integritãţii şi securitãţii materialelor primite;
e) sã urmãreascã primirea materialelor care le sunt destinate, sesizând Biblioteca Naţionalã a României despre eventualele lipsuri.
ART. 13
(1) Biblioteca Naţionalã a României, respectiv Biblioteca Metropolitanã Bucureşti şi bibliotecile judeţene, controleazã, prin personalul lor de specialitate, împuternicit în acest scop, activitatea tuturor persoanelor fizice şi juridice prevãzute la art. 6, cu privire la îndeplinirea obligaţiilor de depunere a documentelor care fac obiectul Depozitului legal, respectiv al Depozitelor legale locale, constatã contravenţiile prevãzute la art. 15 alin. (1) şi aplicã amenzi contravenţionale.
(2) Sumele provenite din amenzi, care revin Bibliotecii Naţionale a României, Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, respectiv bibliotecilor judeţene, ca venituri extrabugetare, conform prevederilor <>art. 8 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor fi folosite de acestea pentru achiziţionarea documentelor prevãzute la art. 2.
(3) Ministerul Culturii şi Cultelor elibereazã legitimaţii speciale pentru personalul de control prevãzut la alin. (1).
ART. 14
Controlul activitãţii producãtorilor din subordinea Ministerului Apãrãrii Naţionale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, constatarea contravenţiilor sãvârşite de aceştia şi aplicarea amenzilor contravenţionale se realizeazã de cãtre personalul desemnat de cele douã ministere.
ART. 15
(1) Nerespectarea obligaţiei de trimitere a documentelor cu titlu de Depozit legal în termenul prevãzut la art. 9 alin. (3) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã în valoare de 5 ori preţul de vânzare al documentului netrimis.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de cãtre personalul prevãzut la art. 13 alin. (1).
(3) Contravenţiilor le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 16
(1) În termen de 30 de zile de la aplicarea amenzii contravenţionale, contravenienţii sunt obligaţi sã trimitã pentru Depozitul legal documentele care fac obiectul contravenţiei.
(2) În cazul sãvârşirii în mod repetat a contravenţiilor prevãzute la art. 15 alin. (1), Biblioteca Naţionalã a României şi bibliotecile judeţene, respectiv Biblioteca Metropolitanã Bucureşti, sesizeazã organele competente în vederea anulãrii autorizaţiei de funcţionare a producãtorilor în cauzã.
ART. 17
Prezenta lege intrã în vigoare la 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 18
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>art. 41 din Decretul nr. 17 din 14 ianuarie 1949 privind editarea şi difuzarea cãrţii, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.

________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016