Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 111 din 21 noiembrie 1995  privind constituirea, organizarea si functionarea Depozitului legal de tiparituri si alte documente grafice si audiovizuale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 111 din 21 noiembrie 1995 privind constituirea, organizarea si functionarea Depozitului legal de tiparituri si alte documente grafice si audiovizuale

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 280 din 30 noiembrie 1995
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se constituie şi se organizeazã Depozitul legal de tiparituri şi alte documente grafice şi audiovizuale.
Depozitul legal funcţioneazã ca fond intangibil.
ART. 2
Depozitul legal cuprinde urmãtoarele categorii de materiale, produse în serie, indiferent dacã sînt destinate unei difuzari comerciale sau gratuite:
a) cãrţi, broşuri, fascicole separate;
b) ziare, reviste, almanahuri, calendare, agende şi alte publicaţii periodice sau seriale;
c) extrase din periodice;
d) partituri muzicale;
e) reproduceri artistice în serie ale albumelor, stampelor, tablourilor, portretelor, gravurilor,ilustratelor, cãrţilor poştale ilustrate, fotografiilor;
f) atlase, harti, planuri tipãrite, globuri cu caracter didactic;
g) materiale de comunicare propagandistica, cu caracter politic, administrativ, cultural-artistic, ştiinţific, educativ, religios, sportiv, comercial: programe, anunţuri, afişe, proclamatii, planşe, diverse materiale intuitive;
h) teze de doctorat şi rezumate ale acestora, precum şi cursuri universitare;
i) înregistrãri fonice, videofonice - discuri, casete, video-casete, diafilme, diapozitive, microfilme, microfise -, produse soft, inclusiv cele care însoţesc tiparituri;
j) publicaţii cu caracter oficial ale autoritãţilor publice centrale şi locale, precum şi culegeri de acte normative;
k) standarde, descrieri de invenţii şi inovaţii, norme tehnice şi de funcţionare, materiale de publicitate şi de reclama;
l) orice alte documente tipãrite sau multiplicate prin proceduri grafice sau fizico-chimice, cum sînt: litografierea, fotografierea, fono- şi videografierea etc., cu excepţia celor prevãzute la art. 4.
ART. 3
Sînt supuse obligaţiei de trimitere cu titlu de depozit legal toate materialele prevãzute la art. 2, produse pe teritoriul României, precum şi cele realizate de cãtre persoane fizice sau juridice romane, ori executate pentru acestea peste hotare, indiferent dacã sînt destinate difuzãrii în România sau în strãinãtate.
ART. 4
Nu sînt supuse obligaţiei de trimitere cu titlu de depozit legal documentele cu valoare informationala redusã - cãrţi de vizita, ferpare, plicuri de corespondenta, formulare cu caracter administrativ-contabil, registre, borderouri, chitantiere, state de plata, boniere, antete, lucrãri de mercantilaj -, documentele de valoare - bancnote, titluri de proprietate, timbre, bilete de banca, formulare cec, dispoziţii de plata, bilete de transport şi de spectacole -, documente de stare civilã sau de identitate, filme - artistice şi documentare de lung şi scurt metraj.
Sînt exceptate de la obligaţia de trimitere cu titlu de depozit legal materialele ce conţin informaţii şi date care, potrivit legii, constituie secrete de stat sau de serviciu şi urmeazã regimul juridic stabilit pentru acestea.
ART. 5
Obligaţia de trimitere cu titlu de depozit legal a materialelor prevãzute la art. 2 revine tuturor persoanelor fizice şi juridice care editeazã sau, dupã caz, produc asemenea materiale pe teritoriului României - tipografii, ateliere, case de imprimare, studiouri etc. -, indiferent dacã sînt executate pentru persoane fizice romane sau strãine.
Sînt supuse aceleiaşi obligaţii de trimitere cu titlu de depozit legal şi materiale produse de persoanele fizice sau juridice romane, ori executate pentru acestea, în strãinãtate. În acest caz, obligaţia de trimitere revine persoanelor fizice şi juridice romane, fie producãtori, fie beneficiari.
ART. 6
Materialele cu titlu de depozit legal, prevãzute la art. 2, se trimit de cãtre agenţii producãtori în cîte noua exemplare la Biblioteca Nationala a României.
Tezele de doctorat se trimit la Biblioteca Nationala a României şi la Biblioteca Academiei Romane în cîte un exemplar.
Biblioteca Nationala a României retine doua exemplare, dintre care unul pentru depozitul legal propriu, iar unul cu caracter de exemplar de semnalare statistica, şi le distribuie pe celelalte, în cîte un exemplar, urmãtorilor beneficiari: Biblioteca Academiei Romane; Biblioteca Centrala Universitarã Cluj-Napoca; Biblioteca Centrala Universitarã Iaşi; Biblioteca Universitatii Craiova; Biblioteca Centrala Universitarã Timişoara; un exemplar este distribuit Bibliotecii Documentare "Mihai Eminescu" din Ipotesti, judeţul Botosani - numai tiparituri, documente grafice şi audiovizuale care cuprind opere şi referinte de la şi despre Mihai Eminescu - şi Bibliotecii Militare Naţionale - numai titlurile care se referã la domeniul militar, elaborate de persoane fizice şi juridice din afarã armatei -, iar titlurile rãmase revin Bibliotecii Naţionale a României, care le distribuie în funcţie de necesitaţi.
ART. 7
În afarã obligaţiilor prevãzute la art. 6, persoanele fizice şi juridice care produc materialele prevãzute la art. 2 trimit cîte un exemplar cu titlu de depozit legal la biblioteca judeteana din judeţul în care aceasta funcţioneazã, în vederea constituirii Depozitului legal local, cu excepţia municipiului Bucureşti şi a sectorului agricol Ilfov.
ART. 8
Trimiterea materialelor cu titlu de depozit legal beneficiarilor prevãzuţi la art. 6 şi 7 are caracter obligatoriu, prioritar, gratuit şi este scutitã de taxe poştale. Expedierea acestora se efectueazã în acelaşi timp cu difuzarea primei transe de tiraj.
ART. 9
Persoanele fizice şi juridice care fac trimiteri de materiale pentru Depozitul legal sînt obligate sa înscrie în actele insotitoare: tirajul, preţul, numãrul de comanda, precum şi datele bibliografice necesare identificarii fiecãrui exemplar destinat depozitarii.
ART. 10
Biblioteca Nationala a României, autorizata sa exercite funcţia de agenţie nationala pentru depozit legal, are urmãtoarele atribuţii:
a) asigura controlul bibliografic naţional - C.B.N. - asupra tipariturilor şi celorlalte materiale prevãzute la art. 2;
b) întocmeşte statistica oficialã a editiilor naţionale;
c) atribuie numãrul de depozit legal, numere internaţionale de standardizare a cãrţilor - I.S.B.N. - şi a publicaţiilor în serie - I.S.S.N. - şi întocmeşte catalogarea la sursa - C.I.P;
d) urmãreşte modul în care persoanele fizice şi juridice, desemnate sa efectueze trimiteri cu titlu de depozit legal, se conformeazã acestei obligaţii şi dispune în consecinta;
e) urmãreşte modul în care bibliotecile beneficiare prelucreaza, depoziteaza şi conserva cãrţile şi celelalte materiale primite cu titlu de depozit legal;
f) retine, prelucreaza, depoziteaza şi conserva, ca fond intangibil, cîte un exemplar din cãrţile şi materialele primite cu titlu de depozit legal, prevãzute la art. 2, şi distribuie celelalte exemplare beneficiarilor prevãzuţi la art. 6.
ART. 11
Bibliotecile beneficiare ale exemplarelor de depozit legal au urmãtoarele obligaţii:
a) sa primeascã materialele care li se trimit cu acest titlu şi sa le ia în evidenta;
b) sa le prelucreze potrivit normelor biblioteconomice în vigoare;
c) sa asigure depozitarea, conservarea şi gestionarea lor corecta;
d) sa dispunã mãsuri pentru asigurarea integritãţii şi securitãţii materialelor primite;
e) sa urmãreascã primirea materialelor care le sînt destinate, sesizind Biblioteca Nationala a României despre eventualele lipsuri.
ART. 12
Biblioteca Nationala a României, prin personalul de specialitate desemnat în acest scop, exercita controlul operativ al modului de aplicare a prevederilor prezentei legi.
ART. 13
Ministerul Culturii controleazã activitatea tuturor persoanelor fizice şi juridice prevãzute la art. 5 cu privire la îndeplinirea obligaţiilor de depunere, conservare, evidenta şi prelucrare a materialelor care fac obiectul depozitului legal.
Controlul agenţilor producãtori din subordinea Ministerului Apãrãrii Naţionale şi a Ministerului de Interne se realizeazã de cãtre cele doua ministere.
ART. 14
Nerespectarea obligaţiilor de trimitere cu titlu de depozit legal prevãzute la art. 3 şi 5 constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 50.000 lei la 500.000 lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de cãtre personalul de specialitate desemnat de Ministerul Culturii din cadrul Bibliotecii Naţionale a României şi al bibliotecilor judeţene, respectiv de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale şi Ministerul de Interne, în cazul agenţilor producãtori din subordinea acestora.
Contravenţiilor le sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
ART. 15
În termen de 30 de zile de la aplicarea amenzii contravenţionale agenţii producãtori sînt obligaţi sa trimitã materialele care fac obiectul contravenţiei, beneficiarilor. Dacã în termenul menţionat obligaţia de trimitere nu este îndeplinitã, cei în cauza vor fi obligaţi la depunere şi la daune prin hotãrîre judecãtoreascã.
În cazul sãvîrşirii în mod repetat a contravenţiilor prevãzute la art. 14, Biblioteca Nationala a României propune Ministerului Culturii sesizarea organelor competente în vederea anulãrii autorizaţiei de funcţionare a producãtorilor în cauza.
ART. 16
Prezenta lege intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
ART. 17
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga <>art. 41 din Decretul nr. 17 din 14 ianuarie 1949 privind editarea şi difuzarea cãrţii, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 6 noiembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p PREŞEDINTELE SENATULUI
ION SOLCANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 7 noiembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE

-----------------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016