Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 109 din 3 mai 2005 (*republicata*)  privind instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 109 din 3 mai 2005 (*republicata*) privind instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania*)

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 384 din 5 iunie 2009
------------
*) Republicatã în temeiul <>art. III din Ordonanţa Guvernului nr. 4/2008 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 73 din 31 ianuarie 2008, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 123/2009 privind aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 4/2008 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 294 din 6 mai 2009, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 12 mai 2005 şi a mai fost modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.318/2007 privind indexarea unor indemnizaţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 31 octombrie 2007, şi prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.147/2008 privind indexarea unor indemnizaţii acordate în baza unor legi speciale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 2 octombrie 2008.


ART. 1
Prezenta lege reglementeazã dreptul la indemnizaţie al artiştilor interpreţi sau executanţi, cetãţeni români, care au desfãşurat activitate artistic-interpretativã în regim de liber-profesionist în perioada 1 ianuarie 1950 - 27 septembrie 1999 pe teritoriul României sau în strãinãtate.
ART. 2
Nu fac obiectul prezentei legi activitãţile care nu sunt de naturã artistic-interpretativã.
ART. 3
În sensul prezentei legi:
a) artiştii interpreţi sau executanţi sunt actorii, cântãreţii, muzicienii, dansatorii, artiştii de circ şi alte persoane care prezintã, cântã, danseazã, recitã, declamã, joacã, interpreteazã, dirijeazã, exprimã ori executã în orice modalitate o operã literarã sau artisticã, un spectacol de orice fel;
b) activitatea artistic-interpretativã în regim de liber-profesionist este activitatea artiştilor interpreţi sau executanţi, realizatã în condiţiile prevãzute la art. 1 în regim de colaborare cu instituţii publice de stat, cu persoane juridice de drept public sau cu persoane juridice de drept privat de profil.
ART. 4
(1) În categoria artiştilor interpreţi sau executanţi se încadreazã:
a) soliştii şi interpreţii vocali de:
- muzicã clasicã - operã, lied, operetã;
- muzicã uşoarã, folk, pop, rock;
- muzicã folcloricã;
b) soliştii instrumentişti şi instrumentiştii de:
- muzicã clasicã;
- muzicã uşoarã;
- muzicã folcloricã;
c) dirijorii de:
- muzicã clasicã;
- muzicã uşoarã;
- muzicã folcloricã;
d) actorii:
- de teatru;
- mânuitori pãpuşi;
- de pantomimã;
- de cinema;
e) prezentatorii de spectacole;
f) soliştii de balet şi dans, balerinii şi dansatorii, coregrafii;
g) artiştii de circ şi cascadorii.
(2) Completarea listei prevãzute la alin. (1) se poate face prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.
ART. 5
(1) Artiştii interpreţi sau executanţi care au desfãşurat activitate artistic-interpretativã în regim de liber-profesionist beneficiazã de o indemnizaţie lunarã pentru activitatea artistic-interpretativã, la îndeplinirea cumulativã a urmãtoarelor condiţii:
a) au vârsta standard de pensionare prevãzutã în anexa nr. 3 la <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) au realizat o perioadã de activitate artistic-interpretativã de minimum 10 ani;
c) realizeazã venituri nete lunare sub nivelul pensiei medii anuale pentru limitã de vârstã şi stagiul complet de cotizare, din sistemul public de pensii, comunicatã de Institutul Naţional de Statisticã, aferentã anului anterior acordãrii indemnizaţiei.
(2) Perioada prevãzutã la alin. (1) lit. b) se constituie din:
a) însumarea anilor calendaristici în care s-a realizat o activitate artistic-interpretativã de cel puţin 92 de zile lucrãtoare, prin echivalarea activitãţilor stabilite conform prevederilor art. 10;
b) însumarea perioadelor reprezentând vechime în specialitate, realizatã prin desfãşurarea de activitate artistic-interpretativã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, dar insuficientã pentru obţinerea unei pensii în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Perioada prevãzutã la alin. (2) nu include perioadele realizate şi valorificate ca stagiu de cotizare la stabilirea drepturilor de pensie în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale sau în alte sisteme de asigurãri sociale.
(4) La stabilirea perioadei de activitate artistic-interpretativã, potrivit prevederilor alin. (2), anii calendaristici în care nu s-au realizat cel puţin 92 de zile lucrãtoare, prin echivalarea activitãţilor, nu se iau în calcul.
(5) În cazul vechimii în specialitate, realizatã conform alin. (2) lit. b), fracţiunile mai mari de 6 luni se întregesc la un an, iar cele mai mici de 6 luni nu se iau în calcul.
ART. 6
(1) Atestarea calitãţii de beneficiar al indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi şi stabilirea perioadei de activitate artistic-interpretativã se fac la cererea artistului liber-profesionist interesat, pe baza documentelor oficiale eliberate de cãtre Societatea Românã de Radiodifuziune, Societatea Românã de Televiziune, ARTEXIM, ELECTRECORD, precum şi de cãtre orice altã persoanã juridicã de drept public sau privat prevãzutã la art. 3 lit. b), la care artiştii interpreţi sau executanţi liber-profesionişti au prestat activitãţi artistic-interpretative în regim de colaborare.
(2) Persoanele juridice prevãzute la alin. (1) au obligaţia de a pune la dispoziţie solicitanţilor documentele care pot dovedi desfãşurarea activitãţii artistic-interpretative, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii.
(3) În lipsa sau în completarea documentelor oficiale, dovada activitãţii artistic-interpretative sau a atestãrii se poate face cu orice mijloc de probã prevãzut de lege, afişe, programe, fotografii, articole, cronici, recenzii, declaraţii notariale.
ART. 7
(1) În termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin ordin comun al ministrului culturii, cultelor şi patrimoniului naţional şi ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale se înfiinţeazã Comisia pentru atestarea calitãţii de beneficiar al indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi, denumitã în continuare Comisia.
(2) Sumele necesare pentru desfãşurarea activitãţii Comisiei se prevãd şi se suportã din bugetul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.
ART. 8
(1) Comisia stabileşte, prin hotãrâre, în condiţiile prezentei legi, dreptul artiştilor interpreţi sau executanţi de a primi indemnizaţia pentru activitatea desfãşuratã în regim de liber-profesionist.
(2) Hotãrârea prevãzutã la alin. (1) se emite şi se comunicã solicitantului în termen de 60 de zile de la data solicitãrii.
(3) La solicitarea petentului, Comisia poate stabili prelungirea termenului prevãzut la alin. (2), pentru completarea de cãtre solicitant a dosarului propriu, fãrã a se depãşi însã 30 de zile de la depunerea ultimelor documente de cãtre solicitant.
(4) Solicitanţii pot contesta hotãrârea prevãzutã la alin. (1), în termen de 15 zile de la primire, potrivit prevederilor <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Contestaţiile se soluţioneazã în termen de 15 zile de la data înregistrãrii lor.
(5) Hotãrârea finalã a Comisiei se comunicã casei teritoriale de pensii competente, în termen de 15 zile de la expirarea termenului de contestare sau, dupã caz, de la soluţionarea contestaţiilor.
(6) La primirea hotãrârii Comisiei, casa teritorialã de pensii are urmãtoarele obligaţii:
a) sã înregistreze hotãrârea;
b) sã verifice perioadele de vechime care au fost valorificate pentru stabilirea pensiei în sistemul public de pensii, în vederea identificãrii eventualelor suprapuneri;
c) sã emitã, în termen de 45 de zile de la primirea hotãrârii, decizia administrativã în baza cãreia se efectueazã plata indemnizaţiei.
ART. 9
(1) De indemnizaţia pentru activitatea artistic-interpretativã beneficiazã, indiferent de vârstã, şi artiştii interpreţi sau executanţi liber-profesionişti care, urmare a unei boli profesionale, nu au mai putut desfãşura activitatea artisticã şi care dovedesc aceastã situaţie, precum şi faptul cã au realizat o perioadã de activitate artistic-interpretativã în regim de liber-profesionist de minimum 5 ani.
(2) Bolile profesionale care pot fi dobândite ca urmare a desfãşurãrii activitãţilor artistic-interpretative prevãzute la art. 10 alin. (1) şi care pot genera pierderea capacitãţii de muncã se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii, în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei legi.
(3) Dobândirea uneia dintre bolile profesionale stabilite potrivit alin. (2) se certificã de cãtre medicul specialist în medicina muncii.
ART. 10
(1) Activitatea artistic-interpretativã se echivaleazã cu zile lucrãtoare, dupã cum urmeazã:
a) o participare în direct la un spectacol sau reprezentare artisticã televizate - 10 zile lucrãtoare;
b) o participare la realizarea unui spectacol sau a unei reprezentãri artistice organizate de o persoanã juridicã de drept public sau privat - 10 zile lucrãtoare, la care se adaugã câte o zi pentru fiecare reprezentaţie;
c) o participare la realizarea unei emisiuni TV înregistrate - 15 zile lucrãtoare;
d) o participare la realizarea unei înregistrãri de teatru radiofonic, de poezii sau povestiri pentru radio, televiziune sau casã de discuri - 30 de zile lucrãtoare;
e) o participare la realizarea unei înregistrãri muzicale pe orice tip de suport tehnic - 10 zile lucrãtoare;
f) o participare la un eveniment artistic de genul festival, galã şi altele asemenea, declarat ca naţional - 30 de zile lucrãtoare;
g) o participare la un eveniment artistic de importanţã internaţionalã, declarat ca atare - 60 de zile lucrãtoare;
h) o interpretare a unui rol într-o producţie cinematograficã de lung sau scurtmetraj - un numãr de zile lucrãtoare echivalent cu numãrul de zile de filmare prevãzute în contract, inclusiv zilele de deplasare la şi de la locurile de filmare, precum şi zilele de repaus;
i) un turneu artistic în ţarã sau în strãinãtate - un numãr de zile lucrãtoare egal cu dublul numãrului de zile calendaristice din perioada în care s-a desfãşurat turneul, la care se adaugã ziua plecãrii şi cea a revenirii din turneu.
(2) Numãrul zilelor lucrãtoare cu care se echivaleazã fiecare prestaţie artistic-interpretativã dintre cele prevãzute la alin. (1) include şi zilele necesare repetiţiilor de orice fel, precum şi pe cele necesare oricãrei alte activitãţi pregãtitoare depuse în scopul bunei desfãşurãri a prestaţiei, anterioare acesteia sau concomitente cu ea.
(3) Premiile unu, doi şi trei, precum şi distincţiile similare obţinute prin participarea la evenimente artistice naţionale sau internaţionale de prestigiu majoreazã cu 30% numãrul de zile lucrãtoare cu care, potrivit prevederilor alin. (1), se echivaleazã activitatea artistic-interpretativã şi cu 10% pentru alte premii.
ART. 11
(1) Cuantumul indemnizaţiei lunare, în sumã fixã, acordatã pentru activitatea artistic-interpretativã este:
a) 339 lei*) pentru artiştii interpreţi sau executanţi prevãzuţi la art. 4 alin. (1), cu atestat categoria I, eliberat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional;
b) 254 lei**) pentru artiştii interpreţi sau executanţi prevãzuţi la art. 4 alin. (1), cu atestat categoria a II-a, eliberat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional;
c) 198 lei*) pentru artiştii interpreţi sau executanţi prevãzuţi la art. 4 alin. (1), cu atestat categoria a III-a, eliberat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.
(2) Cuantumul indemnizaţiei pentru activitatea artistic-interpretativã se actualizeazã anual, prin hotãrâre a Guvernului**), în funcţie de evoluţia indicelui preţurilor de consum.
-----------
*) Cuantumul indemnizaţiei lunare, prevãzut la lit. a), b) şi c), este cel indexat potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.147/2008 privind indexarea unor indemnizaţii acordate în baza unor legi speciale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 2 octombrie 2008.
**) A se vedea <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.318/2007 privind indexarea unor indemnizaţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 31 octombrie 2007, şi <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.147/2008 privind indexarea unor indemnizaţii acordate în baza unor legi speciale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 2 octombrie 2008.

ART. 12
(1) În funcţie de documentele oficiale şi/sau de dovezile depuse de solicitant, Comisia va stabili nivelul indemnizaţiei pentru activitatea artistic-interpretativã, dupã cum urmeazã:
a) persoanele care au studii superioare ori medii de specialitate, care fac dovada cã au prestat activitate artistic-interpretativã, în condiţiile prezentei legi, vor beneficia de indemnizaţia corespunzãtoare atestatului de categoria I;
b) artiştii interpreţi sau executanţi care fac dovada cã au prestat activitãţi artistic-interpretative în condiţiile prezentei legi, dar care nu mai deţin atestatele vor beneficia de indemnizaţia corespunzãtoare atestatului de categoria a II-a;
c) artiştii interpreţi sau executanţi care fac dovada cã au prestat activitãţi artistic-interpretative în condiţiile prezentei legi, fãrã a fi obţinut atestate, vor beneficia de indemnizaţia corespunzãtoare atestatului de categoria a III-a;
d) artiştii de circ, fãrã atestate, angajaţi ai Circului de Stat, care fac dovada cã au prestat activitate artistic-interpretativã, în condiţiile prezentei legi, beneficiazã de indemnizaţie corespunzãtoare atestatului de categoria I.
(2) În funcţie de notorietatea persoanelor prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c), a celor prevãzute la art. 11 alin. (1) lit. b) şi c), precum şi de activitatea artistic-interpretativã a acestora, Comisia poate hotãrî, cu unanimitate de voturi, acordarea indemnizaţiei corespunzãtoare atestatului de categoria I.
ART. 13
(1) Pentru acordarea indemnizaţiei prevãzute la art. 11 se iau în considerare toate veniturile realizate din activitãţi profesionale, inclusiv pensiile, pe care le realizeazã beneficiarul acestui drept, cu excepţia indemnizaţiei de merit prevãzute de <>Legea nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pentru menţinerea în platã a indemnizaţiei, dovada veniturilor nete lunare prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. c), realizate în anul anterior, se depune la casa teritorialã de pensii competentã, pânã la finele primului trimestru al fiecãrui an calendaristic pentru care se primeşte indemnizaţie.
ART. 14
(1) Plata indemnizaţiei pentru activitatea artistic-interpretativã în regim de liber-profesionist se efectueazã de casa teritorialã de pensii competentã, pe baza hotãrârii prevãzute la art. 8 alin. (1).
(2) Indemnizaţia pentru activitatea artistic-interpretativã se plãteşte începând cu luna urmãtoare celei în care s-a emis hotãrârea prevãzutã la art. 8 alin. (5).
(3) Punerea în platã se face în baza deciziei casei teritoriale de pensii competente.
(4) Decizia prevãzutã la alin. (3) poate fi contestatã de solicitant, în condiţiile <>Legii nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) Plata indemnizaţiei se suspendã în prima lunã a trimestrului urmãtor determinãrii veniturilor, în conformitate cu dispoziţiile art. 13 alin. (1), în cazul în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. c) sau dacã acesta nu depune la timp dovada prevãzutã la art. 13 alin. (2).
(6) Plata indemnizaţiei suspendate potrivit alin. (5) se reia în luna urmãtoare îndeplinirii condiţiilor prevãzute pentru aceasta.
ART. 15
Plata indemnizaţiei înceteazã începând cu luna urmãtoare celei în care beneficiarul a decedat.
ART. 16
(1) Sumele încasate necuvenit, cu titlu de indemnizaţie, se recupereazã de la beneficiar, în condiţiile legii.
(2) În cazul în care nu se pot recupera, integral sau parţial, sumele plãtite necuvenit cu acest titlu vor fi recuperate, în condiţiile legii, de la persoanele vinovate.
ART. 17
Fondurile necesare pentru plata indemnizaţiilor stabilite în conformitate cu prevederile prezentei legi se suportã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
ART. 18
Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului*), la propunerea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi.
-----------
*) În anul 2005, Ministerul Culturii şi Cultelor şi Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei au elaborat Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.469/2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.109 din 8 decembrie 2005.

ART. 19
(1) Încãlcarea prevederilor art. 6 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiei prevãzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunii se fac de cãtre persoanele împuternicite din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncã, la cererea solicitantului.
(3) Contravenţiei prevãzute la alin. (1) îi sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 20
Prezenta lege intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2006, cu excepţia art. 4-7, art. 9 alin. (2), art. 12*), art. 17-19**) care intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
------------
*) În anul 2005, Ministerul Culturii şi Cultelor şi Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei au elaborat Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.469/2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.109 din 8 decembrie 2005.
**) Textul se referã la fostele art. 12 şi art. 17-19, care au devenit, în prezenta formã republicatã, art. 13 şi art. 18-20.

NOTĂ:
Reproducem mai jos prevederile <>art. II şi IV din Ordonanţa Guvernului nr. 4/2008 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, care nu sunt încorporate în forma republicatã a <>Legii nr. 109/2005 şi care se aplicã, în continuare, ca dispoziţii proprii ale actului modificator:
"Art. II. - (1) Componenţa Comisiei pentru atestarea calitãţii de beneficiar al indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi, prevãzutã la <>art. 7 din Legea nr. 109/2005 , denumitã în continuare Comisia, este urmãtoarea: 2 reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse, 2 reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Cultelor şi un reprezentant desemnat din rândul uniunilor de artişti interpreţi sau executanţi legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publicã.
(2) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, se modificã, prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse şi al ministrului culturii şi cultelor, componenţa comisiei prevãzute la alin. (1).
(3) Comisia va funcţiona pe lângã Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse, pe baza regulamentului aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse şi al ministrului culturii şi cultelor.
........................................................................
Art. IV. - Prezenta ordonanţã intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I."

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016