Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 109 din 3 mai 2005  privind instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 109 din 3 mai 2005 privind instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 401 din 12 mai 2005
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
Prezenta lege reglementeazã dreptul la indemnizaţie al artiştilor interpreţi sau executanţi, cetãţeni români, care au desfãşurat activitate artistic-interpretativã în regim de liber-profesionist în perioada 1 ianuarie 1950-27 septembrie 1999 pe teritoriul României sau în strãinãtate.
ART. 2
Nu fac obiectul prezentei legi activitãţile care nu sunt de naturã artistic-interpretativã.
ART. 3
În sensul prezentei legi, prin artişti interpreţi sau executanţi liber-profesionişti se înţelege actorii, cântãreţii, muzicienii, dansatorii şi alte persoane care prezintã, cântã, danseazã, recitã, declamã, joacã, interpreteazã, dirijeazã, exprimã ori executã în orice modalitate o operã literarã sau artisticã, un spectacol de orice fel, inclusiv folcloric, de varietãţi, de circ ori de marionete şi care au desfãşurat activitãţi în instituţii publice de stat sau persoane juridice de profil, în regim de colaborare, ca liber-profesionişti.
ART. 4
(1) În categoria artiştilor interpreţi sau executanţi se încadreazã:
a) soliştii şi interpreţii vocali de:
- muzicã clasicã - operã, lied, operetã;
- muzicã uşoarã, folk, pop, rock;
- muzicã folcloricã;
b) soliştii instrumentişti şi instrumentiştii de:
- muzicã clasicã;
- muzicã uşoarã;
- muzicã folcloricã;
c) dirijorii de:
- muzicã clasicã;
- muzicã uşoarã;
- muzicã folcloricã;
d) actorii:
- de teatru;
- mânuitori pãpuşi;
- de pantomimã;
- de cinema;
e) prezentatorii de spectacole;
f) soliştii de balet şi dans, balerinii şi dansatorii, coregrafii;
g) artiştii de circ şi cascadorii.
(2) Completarea listei prevãzute la alin. (1) se poate face prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Culturii şi Cultelor.
ART. 5
(1) Artiştii interpreţi sau executanţi care au desfãşurat activitate artistic-interpretativã în regim de liber-profesionist beneficiazã de o indemnizaţie lunarã pentru activitatea artistic-interpretativã, la îndeplinirea cumulativã a urmãtoarelor condiţii:
a) au vârsta standard de pensionare prevãzutã în anexa nr. 3 la <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) au realizat o perioadã de activitate artistic-interpretativã de minimum 10 ani;
c) realizeazã venituri nete lunare sub nivelul pensiei medii anuale pentru limitã de vârstã şi stagiul complet de cotizare, din sistemul public de pensii, comunicatã de Institutul Naţional de Statisticã, aferentã anului anterior acordãrii indemnizaţiei.
(2) Perioada prevãzutã la alin. (1) lit. b) se constituie din însumarea anilor calendaristici în care s-a realizat o activitate artistic-interpretativã de cel puţin 92 de zile lucrãtoare, prin echivalarea activitãţilor stabilite conform prevederilor art. 10, cât şi, dupã caz, a perioadelor reprezentând vechime în muncã, realizatã potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, dar insuficientã pentru obţinerea unei pensii în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Perioada prevãzutã la alin. (2) nu include perioadele realizate şi valorificate ca stagiu de cotizare la stabilirea drepturilor de pensie în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale sau în alte sisteme de asigurãri sociale.
(4) La stabilirea perioadei de activitate artistic-interpretativã, potrivit prevederilor alin. (2), anii calendaristici în care nu s-au realizat cel puţin 92 de zile lucrãtoare, prin echivalarea activitãţilor, nu se iau în calcul.
(5) În cazul vechimii în muncã prevãzute la alin. (2), fracţiunile mai mari de 6 luni se întregesc la un an, iar cele mai mici de 6 luni nu se iau în calcul.
ART. 6
(1) Atestarea calitãţii de beneficiar al indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi şi stabilirea perioadei de activitate artistic-interpretativã se fac la cererea artistului liber-profesionist interesat sau a Uniunii Artiştilor Liber-Profesionişti din România, denumitã în continuare UALPR, pe baza actelor oficiale eliberate de cãtre Societatea Românã de Radiodifuziune, Societatea Românã de Televiziune, ARTEXIM, ELECTRECORD, precum şi de cãtre orice altã instituţie publicã sau persoanã juridicã de profil la care artiştii interpreţi sau executanţi liber-profesionişti au prestat activitãţi în regim de colaborare.
(2) Instituţiile şi persoanele juridice prevãzute la alin. (1) au obligaţia de a pune la dispoziţie solicitanţilor documentele care pot dovedi desfãşurarea activitãţii artistic-interpretative, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii.
(3) Pe baza documentelor eliberate de instituţiile şi persoanele juridice prevãzute la alin. (1) UALPR va asigura constituirea unei evidenţe ce va servi la stabilirea calitãţii de potenţial beneficiar al indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi.
ART. 7
(1) În termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin ordin comun al ministrului culturii şi cultelor şi ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei se înfiinţeazã Comisia pentru atestarea calitãţii de beneficiar al indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi, denumitã în continuare Comisia.
(2) Comisia este alcãtuitã din doi reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Cultelor, doi reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei şi trei reprezentanţi ai UALPR.
(3) Comisia se organizeazã pe lângã Ministerul Culturii şi Cultelor şi funcţioneazã pe baza regulamentului aprobat prin ordinul prevãzut la alin. (1).
(4) Sumele necesare pentru desfãşurarea activitãţii Comisiei se prevãd şi se suportã din bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor.
ART. 8
(1) Comisia stabileşte, prin hotãrâre, în condiţiile prezentei legi, dreptul artiştilor interpreţi sau executanţi de a primi indemnizaţia pentru activitatea desfãşuratã în regim de liber-profesionist.
(2) Hotãrârea prevãzutã la alin. (1) se emite şi se comunicã solicitantului în termen de 60 de zile de la data solicitãrii şi poate fi contestatã de solicitant, potrivit prevederilor <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 .
(3) Hotãrârea prevãzutã la alin. (1) poate fi contestatã de solicitant în termen de 15 zile de la primire, potrivit prevederilor <>Legii nr. 554/2004 .
(4) Hotãrârea care nu a fost contestatã se comunicã de cãtre Comisie casei teritoriale de pensii competente, în termen de 15 zile de la expirarea termenului de contestare.
(5) În cazul în care hotãrârea Comisiei a fost atacatã la instanţa de contencios administrativ, hotãrârea judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã se comunicã Comisiei, solicitantului şi casei teritoriale de pensii competente, în termen de 15 zile de la emitere.
ART. 9
(1) De indemnizaţia pentru activitatea artistic-interpretativã beneficiazã, indiferent de vârstã, şi artiştii interpreţi sau executanţi liber-profesionişti care, urmare a unei boli profesionale, nu au mai putut desfãşura activitatea artisticã şi care dovedesc aceastã situaţie, precum şi faptul cã au realizat o perioadã de activitate artistic-interpretativã în regim de liber-profesionist de minimum 5 ani.
(2) Bolile profesionale care pot fi dobândite ca urmare a desfãşurãrii activitãţilor artistic-interpretative prevãzute la art. 10 alin. (1) şi care pot genera pierderea capacitãţii de muncã se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii, în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei legi.
(3) Dobândirea uneia dintre bolile profesionale stabilite potrivit alin. (2) se certificã de cãtre medicul specialist în medicina muncii.
ART. 10
(1) Activitatea artistic-interpretativã se echivaleazã cu zile lucrãtoare, dupã cum urmeazã:
a) o participare în direct la un spectacol sau reprezentare artisticã televizate - 10 zile lucrãtoare;
b) o participare la realizarea unui spectacol sau unei reprezentãri artistice organizate de o instituţie publicã de profil - 10 zile lucrãtoare, la care se adaugã câte o zi pentru fiecare reprezentaţie;
c) o participare la realizarea unei emisiuni TV înregistrate - 15 zile lucrãtoare;
d) o participare la realizarea unei înregistrãri de teatru radiofonic sau TV - roluri principale: 40 de zile lucrãtoare; roluri secundare: 20 de zile lucrãtoare;
e) o participare la realizarea unei înregistrãri muzicale pe orice tip de suport tehnic - 10 zile lucrãtoare;
f) o participare la un eveniment artistic de genul festival, galã şi altele asemenea, declarat ca naţional - 30 de zile lucrãtoare;
g) o participare la un eveniment artistic de importanţã internaţionalã, declarat ca atare - 60 de zile lucrãtoare;
h) o interpretare a unui rol într-o producţie cinematograficã de lung sau scurt metraj - un numãr de zile lucrãtoare echivalent cu numãrul de zile de filmare prevãzute în contract, inclusiv zilele de deplasare la şi de la locurile de filmare, precum şi zilele de repaus;
i) un turneu artistic în strãinãtate - un numãr de zile lucrãtoare egal cu dublul numãrului de zile calendaristice din perioada în care s-a desfãşurat turneul, la care se adaugã ziua plecãrii şi cea a revenirii în ţarã.
(2) Numãrul zilelor lucrãtoare cu care se echivaleazã fiecare prestaţie artistic-interpretativã dintre cele prevãzute la alin. (1) include şi zilele necesare repetiţiilor de orice fel, precum şi pe cele necesare oricãrei alte activitãţi pregãtitoare depuse în scopul bunei desfãşurãri a prestaţiei, anterioare acesteia sau concomitente cu ea.
(3) Premiile unu, doi şi trei, precum şi distincţiile similare obţinute prin participarea la evenimente artistice naţionale sau internaţionale de prestigiu majoreazã cu 30% numãrul de zile lucrãtoare cu care, potrivit prevederilor alin. (1), se echivaleazã activitatea artistic-interpretativã şi cu 10% pentru alte premii.
ART. 11
(1) Cuantumul indemnizaţiei lunare, în sumã fixã, acordatã pentru activitatea artistic-interpretativã este:
a) 3.000.000 lei pentru artiştii interpreţi sau executanţi, prevãzuţi la art. 4 alin. (1) lit. a), b), c), e) şi f), cu atestat categoria I, eliberat de Ministerul Culturii şi Cultelor, precum şi pentru artiştii interpreţi prevãzuţi la art. 4 alin. (1) lit. d) şi g) care demonstreazã cu documente justificative cã au fost distribuiţi preponderent în roluri principale;
b) 2.250.000 lei pentru artiştii interpreţi sau executanţi, prevãzuţi la art. 4 alin. (1) lit. a), b), c), e) şi f), cu atestat categoria a II-a, eliberat de Ministerul Culturii şi Cultelor, precum şi pentru artiştii interpreţi prevãzuţi la art. 4 alin. (1) lit. d) şi g) care demonstreazã cu documente justificative cã au fost distribuiţi preponderent în roluri secundare;
c) 1.750.000 lei pentru artiştii interpreţi sau executanţi, prevãzuţi la art. 4 alin. (1) lit. a), b), c), e) şi f), cu atestat categoria a III-a, eliberat de Ministerul Culturii şi Cultelor.
(2) Persoanele prevãzute la art. 4 alin. (1) care nu au avut atestatele sau nu au desfãşurat activitãţile prevãzute la alin. (1) nu pot beneficia de prevederile acestei legi.
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru activitatea artistic-interpretativã se actualizeazã anual, prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia indicelui preţurilor de consum.
ART. 12
(1) Pentru acordarea indemnizaţiei prevãzute la art. 11 se iau în considerare toate veniturile pe care le realizeazã beneficiarul acestui drept, stabilite potrivit <>Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pentru menţinerea în platã a indemnizaţiei, dovada veniturilor nete lunare prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. c), realizate în anul anterior, se depune la casa teritorialã de pensii competentã, pânã la finele primului trimestru al fiecãrui an calendaristic pentru care se primeşte indemnizaţie.
ART. 13
(1) Plata indemnizaţiei pentru activitatea artistic-interpretativã în regim de liber-profesionist se efectueazã de casa teritorialã de pensii competentã, pe baza hotãrârii prevãzute la art. 8 alin. (1).
(2) Indemnizaţia pentru activitatea artistic-interpretativã se plãteşte începând cu luna urmãtoare celei în care s-a înregistrat hotãrârea prevãzutã la art. 8 alin. (1).
(3) Punerea în platã se face în baza deciziei casei teritoriale de pensii competente.
(4) Decizia prevãzutã la alin. (3) poate fi contestatã de solicitant, în condiţiile <>Legii nr. 554/2004 .
(5) Plata indemnizaţiei se suspendã în prima lunã a trimestrului urmãtor determinãrii veniturilor, în conformitate cu dispoziţiile art. 12 alin. (1), în cazul în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale prevãzute la art. 5 alin. (1) lit. c) sau dacã acesta nu depune la timp dovada prevãzutã la art. 12 alin. (2).
(6) Plata indemnizaţiei suspendate potrivit alin. (5) se reia în luna urmãtoare îndeplinirii condiţiilor prevãzute pentru aceasta.
ART. 14
Plata indemnizaţiei înceteazã începând cu luna urmãtoare celei în care beneficiarul a decedat.
ART. 15
(1) Sumele încasate necuvenit, cu titlu de indemnizaţie, se recupereazã de la beneficiar, în condiţiile legii.
(2) În cazul în care nu se pot recupera, integral sau parţial, sumele plãtite necuvenit cu acest titlu vor fi recuperate, în condiţiile legii, de la persoanele vinovate.
ART. 16
Fondurile necesare pentru plata indemnizaţiilor stabilite în conformitate cu prevederile prezentei legi se suportã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
ART. 17
Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Culturii şi Cultelor şi Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi.
ART. 18
(1) Încãlcarea prevederilor art. 6 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre împuterniciţi ai serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, la cererea solicitantului.
(3) Contravenţiei prevãzute la alin. (1) îi sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 19
Prezenta lege intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2006, cu excepţia art. 4-7, art. 9 alin. (2), art. 12, art. 17-19 care intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
DAN RADU RUŞANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 3 mai 2005.
Nr. 109.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016