Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 109 din 10 octombrie 1996  privind organizarea si functionarea cooperatiei de consum si a cooperatiei de credit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 109 din 10 octombrie 1996 privind organizarea si functionarea cooperatiei de consum si a cooperatiei de credit

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 252 din 18 octombrie 1996
Parlamentul României adopta prezenta lege.

TITLUL I
Dispoziţii generale
ART. 1
Activitatea de baza a cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit se desfãşoarã prin cooperative de consum şi cooperative de credit - bãnci populare.
ART. 2
Organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit sînt asociaţii autonome, apolitice şi neguvernamentale, al cãror scop principal este organizarea de activitãţi bazate pe principiul intrajutorarii membrilor lor.
Organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit se constituie pe principiul asocierii libere, nediscriminatorii şi funcţioneazã în mod democratic. Organele de conducere ale organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit se aleg în condiţiile stabilite de prezenta lege şi de statutele proprii.
Fiecare membru al unei cooperative participa la luarea hotãrîrilor adunãrii generale cu un singur vot, indiferent de numãrul pãrţilor sociale subscrise.
ART. 3
Organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit se constituie dintr-un numãr variabil de membri, iar capitalul social este format din pãrţi sociale de valoare egala. Este interzisã constituirea de organizaţii cu capital social fix.
ART. 4
Pentru a servi cît mai bine interesele membrilor şi ale comunitãţii, organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit pot colabora pe plan local şi naţional cu autoritãţile publice, agenţii economici şi organizaţiile similare, precum şi pe plan internaţional cu organisme cooperatiste şi alţi parteneri.
ART. 5
Cooperativele de credit - bãnci populare se pot asocia în case teritoriale ale cooperativelor de credit, iar acestea în Casa Cooperativelor de Credit - CREDITCOOP.
Cooperativele de consum şi casele teritoriale ale cooperativelor de credit se pot asocia în federale teritoriale ale cooperativelor de consum şi de credit - FEDERALCOOP.
Federalele teritoriale ale cooperativelor de consum şi de credit şi CREDITCOOP se pot asocia în Uniunea Nationala a Cooperativelor de Consum şi de Credit - CENTROCOOP.

TITLUL II
Cooperativa de consum

CAP. 1
Constituirea cooperativelor de consum
ART. 6
Cooperativele de consum sînt asociaţii de persoane fizice, constituite în mod liber, fãrã nici un fel de discriminare de naţionalitate, origine etnicã, limba, religie, apartenenţa politica, avere, origine socialã sau sex.
ART. 7
Cooperativele de consum se pot organiza pe raza teritorialã a uneia sau a mai multor localitãţi. În aceeaşi localitate pot funcţiona una sau mai multe cooperative de consum.
ART. 8
Cooperativele de consum se înfiinţeazã pe baza unui act constitutiv, cu un numãr de minimum 15 membri fondatori, organizarea activitãţii fiind reglementatã prin statutul cooperativei, elaborat pe baza statutului-cadru aprobat de Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit.
ART. 9
Actul constitutiv al cooperativei de consum se semneazã de toţi membrii fondatori şi se certifica, pentru autenticitatea semnaturilor, de cãtre secretarul unitãţii administrativ-teritoriale în care cooperativa îşi va avea sediul.
Statutul cooperativei de consum se aproba de adunarea generalã a membrilor fondatori.
ART. 10
Cooperativa de consum dobîndeşte personalitate juridicã în temeiul hotãrîrii judecãtoreşti definitive, pronunţatã pe baza actului de constituire şi a statutului propriu, şi poate funcţiona dupã înmatricularea ei la Registrul comerţului şi dupã obţinerea codului fiscal de la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor.
Cooperativele de consum desfiinţate sau comasate dupã anul 1990 se pot reinfiinta prin hotãrîrea membrilor cooperatori, cu respectarea prevederilor alin. 1 din prezentul articol, redobindind patrimoniul avut conform bilanţului contabil încheiat la data desfiinţãrii sau comasarii.
ART. 11
Poate fi membru cooperator orice persoana care a împlinit virsta de 18 ani, are capacitate de exerciţiu, domiciliazã în raza de activitate a cooperativei de consum, a semnat sau a acceptat, dupã caz, actul constitutiv şi statutul acesteia şi a subscris cel puţin o parte socialã.
Nu poate fi membru cooperator persoana fizica ale carei interese sînt contrare celor ale cooperativei de consum sau care îi face concurenta neloialã.
Prin statut se pot reglementa şi alte condiţii pentru admiterea ca membru cooperator.
Foştii membri cooperatori îşi menţin calitatea de membru indiferent de mãrimea pãrţilor sociale avute iniţial, cu condiţia completãrii valorii pãrţilor sociale la nivelul prevãzut în statutul cooperativei de consum.
ART. 12
Dupã constituirea cooperativei de consum, persoana fizica care doreşte sa devinã membru semneazã o cerere de înscriere în cooperativa, în care menţioneazã: numele, prenumele, domiciliul, numãrul şi valoarea totalã a pãrţilor sociale pe care doreşte sa le subscrie, suma pe care o vãrsa în contul acestor pãrţi sociale şi data cererii. De asemenea, în cerere se va mentiona ca a luat cunostinta despre prevederile actului constitutiv şi ale statutului cooperativei de consum, pe care le recunoaşte.
ART. 13
La înscrierea în cooperativa de consum, fiecare membru cooperator trebuie sa depunã, la casieria acesteia, minimum 30% din valoarea pãrţilor sociale subscrise, precum şi taxa de înscriere.
Diferenţa se depune de cãtre membrii cooperatori în termenul stabilit de adunarea generalã a cooperativei de consum.
ART. 14
Cererea de înscriere în cooperativa de consum se aproba de cãtre biroul executiv al acesteia, care nu o poate respinge decît în situaţia în care solicitantul nu îndeplineşte condiţiile prevãzute în prezenta lege şi în statutul cooperativei.
Decizia biroului executiv se comunica, în scris, solicitantului în termen de 15 zile de la data cînd a fost înregistratã cererea. Dacã în acest termen solicitantul nu primeşte nici o înştiinţare, el este considerat admis.
Solicitantul respins are drept de contestaţie la consiliul de administraţie al cooperativei de consum în termen de 15 zile de la data comunicãrii deciziei. Contestaţia se adreseazã prin comisia de cenzori, care este obligatã sa o supunã dezbaterii consiliului de administraţie. Decizia consiliului de administraţie poate fi contestatã la adunarea generalã a cooperativei de consum în termen de un an de la comunicare.
Cererile de înscriere aprobate de biroul executiv sau de consiliul de administraţie al cooperativei de consum se supun confirmãrii adunãrii generale la prima şedinţa a acesteia.

CAP. 2
Obiectul de activitate
ART. 15
Obiectul de activitate al cooperativei de consum se realizeazã, în principal, prin:
a) comerţ cu amãnuntul şi cu ridicatã;
b) alimentaţie publica, activitate hoteliera, turism intern şi extern;
c) producţie industriala şi prestãri de servicii;
d) cumpãrare de produse de la populaţie şi de la agenţi economici şi valorificarea acestora prin prelucrare sau prin comercializarea ca atare;
e) vînzare de materiale de construcţii, maşini şi unelte agricole, produse petroliere şi articole de uz casnic, îngrãşãminte, animale de reproducţie, furaje, seminţe, rasaduri, puieţi şi alte produse specifice activitãţii agricole;
f) organizarea, pentru proprietarii de terenuri agricole şi agenţii economici, a unor servicii agrozooveterinare, inclusiv închirierea de maşini şi unelte agricole;
g) organizarea şi desfãşurarea de activitãţi agricole vegetale, zootehnice, piscicole, apicole, sericicole;
h) export şi import de mãrfuri, produse, servicii şi schimburi de mãrfuri cu organizaţii cooperatiste, întreprinderi şi firme din alte tari;
i) cooperãri şi asocieri cu alte unitãţi cooperatiste, cu persoane fizice sau juridice din ţara şi din strãinãtate, precum şi participari la capitalul social al unor societãţi comerciale;
j) executarea de lucrãri de investiţii pentru nevoile proprii şi pentru terţi;
k) reclama şi publicitate;
l) acţiuni cultural-educative şi sportive, precum şi sponsorizãri ale unor manifestãri culturale, ştiinţifice, tehnice, sportive;
m) formarea şi perfecţionarea pregãtirii profesionale a personalului.

CAP. 3
Pãrţile sociale
ART. 16
Mãrimea unei pãrţi sociale se determina prin statut.
ART. 17
Pãrţile sociale nu pot fi cesionate sau vîndute altor persoane, ori gajate. Ele nu pot fi constituite prin titluri negociabile. Pãrţile sociale nu sînt purtãtoare de dobinzi. Ele nu pot fi utilizate pentru plata datoriilor personale ale membrilor cooperatori fata de cooperativa de consum sau fata de terţi.
ART. 18
Cota-parte din profitul cooperativei de consum se atribuie fiecãrui membru cooperator proporţional cu participarea sa la capitalul social şi constituie dividende.
Dividendele neîncasate de membrii cooperatori în termen de 3 ani de la data stabilitã de adunarea generalã se adauga la pãrţile sociale ale titularilor, fãrã a mai fi necesar acordul acestora.
ART. 19
Evidenta membrilor cooperatori şi a pãrţilor sociale subscrise şi vãrsate de aceştia se tine de cooperativa de consum într-un registru special.
ART. 20
Statutul cooperativei de consum poate prevedea ca membrul cooperator sa-şi retragã, la cerere, una sau mai multe pãrţi sociale, raminind membru atît timp cît deţine cel puţin o parte socialã.

CAP. 4
Drepturile şi îndatoririle membrilor cooperatori
ART. 21
Membrii cooperatori au urmãtoarele drepturi:
a) sa primeascã, pentru pãrţile sociale vãrsate, dividende din profitul anual, potrivit adunãrii generale a cooperativei de consum;
b) sa participe la adunãrile generale şi sa propunã mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii cooperativei de consum şi a organelor de conducere ale acesteia;
c) sa aleagã şi sa fie aleşi în organele de conducere ale cooperativei de consum sau în comisia de cenzori a acesteia, sa fie aleşi delegaţi la adunarea generalã a FEDERALCOOP la care este asociata cooperativa, la Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit, sa fie aleşi în organele de conducere şi de control ale FEDERALCOOP şi ale CENTROCOOP;
d) sa beneficieze de avantajele materiale şi social-culturale care decurg din activitatea cooperativei de consum;
e) sa aibã prioritate la cumpãrarea unor mãrfuri şi la efectuarea unor servicii.
ART. 22
Membrii cooperatori au urmãtoarele îndatoriri:
a) sa achite, la termenele stabilite, valoarea pãrţilor sociale subscrise;
b) sa aducã la îndeplinire hotãrîrile adunãrii generale a cooperativei de consum;
c) sa apere şi sa pãstreze bunurile cooperativei de consum;
d) sa cunoascã şi sa respecte prezenta lege şi statutul cooperativei de consum.
Membrii cooperatori sînt rãspunzãtori pentru obligaţiile cooperativei de consum din care fac parte, în limita pãrţilor sociale subscrise.

CAP. 5
Încetarea calitãţii de membru cooperator
ART. 23
Calitatea de membru cooperator înceteazã prin retragere, excludere sau deces.
ART. 24
Retragerea membrilor cooperatori din cooperativa de consum se poate face prin cerere scrisã. Prin statut se prevede termenul în care se poate anunta retragerea, care nu poate fi mai mic de 3 luni şi mai mare de 6 luni fata de data de retragere anunţatã.
ART. 25
În statut se poate prevedea un termen minim de la data înscrierii în cooperativa de consum în care membrul cooperator nu se poate retrage din aceasta.
ART. 26
În caz de deces, calitatea de membru cooperator se pierde în ziua decesului, iar drepturile succesorului se stabilesc pe baza bilanţului contabil încheiat la sfîrşitul anului.
ART. 27
Membrul cooperator poate fi exclus din cooperativa de consum în cazurile în care:
a) pus în intirziere, nu a achitat în întregime, la termenele fixate, cel puţin o parte socialã subscrisã;
b) nu mai îndeplineşte condiţiile pentru a fi membru în cooperativa de consum respectiva, prevãzute la art. 11;
c) sãvîrşeşte infracţiuni în dãuna cooperativei de consum.
Hotãrîrea de excludere se ia în consiliul de administraţie al cooperativei de consum şi se comunica celui în cauza prin scrisoare recomandatã. Membrul cooperator exclus poate contesta hotãrîrea la adunarea generalã a cooperativei de consum, prin comisia de cenzori, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotãrîrii.
ART. 28
În cazul retragerii, membrii cooperatori au dreptul la restituirea pãrţilor sociale vãrsate, a dividendelor şi a cotei-pãrţi din fondul de dezvoltare, proporţional cu participarea la capitalul social al cooperativei, iar în caz de deces, acestea se restituie, la cerere, moştenitorilor legali sau testamentari.
La excluderea din cooperativa de consum, membrului cooperator i se restituie pãrţile sociale vãrsate, precum şi dividendele corespunzãtoare pãrţilor sociale deţinute de acesta.

CAP. 6
Organele de conducere
ART. 29
Organele de conducere ale cooperativei de consum sînt:
a) adunarea generalã;
b) consiliul de administraţie;
c) biroul executiv.

Adunarea generalã
ART. 30
Adunarea generalã este organul de conducere a activitãţii cooperativei de consum şi este alcãtuit din totalitatea membrilor cooperatori înscrişi în cooperativa respectiva.
ART. 31
În cazul în care convocarea tuturor membrilor cooperatori, într-o singura adunare generalã, nu este posibila sau cooperativa de consum îşi desfãşoarã activitatea pe raza mai multor localitãţi, la adunarea generalã vor participa delegaţi aleşi în fiecare localitate ori pe cartiere în baza normelor unitare de reprezentare şi mandatare stabilite de consiliul de administraţie al cooperativei.
ART. 32
Adunãrile generale sînt ordinare şi extraordinare. Adunãrile generale ordinare se ţin o data pe an, în termen de 30 de zile de la încheierea bilanţului contabil anual. Adunãrile generale extraordinare se ţin ori de cîte ori este nevoie.
ART. 33
Adunarea generalã ordinarã are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aproba sau modifica bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi;
b) aproba, pe baza bilanţului contabil anual şi a raportului comisiei de cenzori, modul de repartizare a profitului, inclusiv dividendele şi alte drepturi sau avantaje ce se acorda membrilor cooperatori, precum şi modul de acoperire a eventualelor pierderi;
c) aproba programul de activitate şi bugetul de venituri şi cheltuieli; aproba descãrcarea de gestiune a consiliului de administraţie;
d) aproba şi modifica statutul cooperativei de consum;
e) aproba asocierea cooperativei de consum la FEDERALCOOP sau cu alte cooperative;
f) confirma primirea de noi membri cooperatori;
g) soluţioneazã contestaţiile privind excluderea membrilor cooperatori;
h) analizeazã hotãrîrile consiliului de administraţie privind dobindirea, înstrãinarea sau transmiterea de bunuri şi ia mãsurile necesare de tragere la rãspundere a celor vinovaţi, în cazul în care se constata ca s-au adus prejudicii cooperativei de consum;
i) aproba constituirea diferitelor fonduri, precum şi mãrimea lor, conform prevederilor legale;
j) stabileşte şi modifica valoarea unei pãrţi sociale, numãrul minim al acestora, precum şi termenele de achitare a contravalorii pãrţilor sociale subscrise;
k) analizeazã activitatea consiliului de administraţie şi a comisiei de cenzori;
l) alege consiliul de administraţie şi comisia de cenzori;
m) alege delegaţi la adunarea generalã a FEDERALCOOP la care este asociata;
n) fixeazã remunerarea membrilor consiliului de administraţie şi ai comisiei de cenzori;
o) confirma menţinerea în funcţie a salariaţilor cu gestiune şi a sefilor de unitãţi.
ART. 34
Adunãrile generale extraordinare se întrunesc ori de cîte ori este necesar a se lua hotãrîri pentru:
a) majorarea cuantumului pãrţilor sociale şi a numãrului minim al acestora;
b) schimbarea sediului cooperativei de consum;
c) fuziunea cu alte cooperative de consum, divizarea sau dizolvarea cooperativei de consum;
d) modificarea obiectului de activitate al cooperativei de consum;
e) desemnarea lichidatorilor, în cazul dizolvãrii cooperativei de consum;
f) retragerea mandatului membrilor consiliului de administraţie sau al cenzorilor: pentru abateri de la legile în vigoare sau de la statut, pentru inactivitate, ori la cererea acestora;
g) aproba sau confirma, dupã caz, acţiunile de cooperare şi asociere ale cooperativei de consum cu alte organizaţii cooperatiste, cu persoane fizice sau juridice, din ţara şi din strãinãtate, precum şi participarea cooperativei la capitalul social al unor societãţi comerciale;
h) orice alte probleme pentru care în prezenta lege sau statut este cerutã aprobarea adunãrii generale.
ART. 35
Pentru validitatea hotãrîrilor adunãrilor generale ordinare şi extraordinare este necesarã prezenta majoritãţii membrilor cooperatori cu drept de vot sau a delegaţilor acestora. Hotãrîrile se iau cu votul majoritãţii celor prezenţi.
Dacã adunarea generalã nu poate lucra din cauza neîndeplinirii condiţiilor prevãzute la alin. 1 din prezentul articol, adunarea ce se va întruni dupã a doua convocare poate sa decidã asupra problemelor de pe ordinea de zi a celei dintii adunãri, dacã este prezenta cel puţin o treime din numãrul membrilor cooperatori sau al delegaţilor acestora.
ART. 36
Adunarea generalã ordinarã sau extraordinarã se convoacã de cãtre consiliul de administraţie prin preşedintele acestuia.
Consiliul de administraţie este obligat sa convoace adunarea generalã ordinarã sau extraordinarã, dupã caz, şi în situaţiile în care este cerutã de cel puţin o zecime din numãrul total al membrilor cooperatori sau la cererea cenzorilor.
Dacã administratorii sau cenzorii cooperativei de consum nu convoacã adunarea generalã, FEDERALCOOP la care este asociata cooperativa în cauza poate convoca adunarea generalã, cu respectarea prevederilor art. 35.
ART. 37
Convocarea se face cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte de data fixatã şi cuprinde locul, data şi ora ţinerii adunãrii generale, precum şi ordinea de zi, cu prezentarea tuturor problemelor care fac obiectul dezbaterii acesteia.
Înştiinţarea pentru convocarea adunãrii generale poate sa prevadã şi data la care ar urma sa fie ţinuta cea de-a doua adunare generalã, în situaţia în care la prima convocare nu s-ar realiza numãrul statutar de membri cooperatori prezenţi.
Între datele prevãzute pentru cele doua convocãri nu poate fi un termen mai mic de 48 de ore şi nici mai mare de 15 zile.
ART. 38
Bilanţul contabil şi raportul cenzorilor trebuie sa fie puse la dispoziţia membrilor cooperatori, la sediul cooperativei de consum, cu cel puţin 10 zile înainte de ziua fixatã pentru ţinerea adunãrii generale.
ART. 39
Adunãrile generale sînt conduse de preşedintele consiliului de administraţie sau, în lipsa acestuia, de cãtre vicepreşedinte sau de cãtre persoana aleasã de adunarea generalã în acest scop.
ART. 40
Hotãrîrile adunãrilor generale se iau prin vot secret sau prin vot deschis. Votul secret este obligatoriu pentru alegerea consiliului de administraţie şi a cenzorilor, pentru revocarea lor, pentru luarea hotãrîrilor referitoare la rãspunderea administratorilor, precum şi pentru confirmarea menţinerii în funcţie a angajaţilor cu gestiune şi a sefilor de unitãţi. Administratorii şi membrii cooperatori, salariaţi ai cooperativei de consum, nu pot lua parte la votul asupra problemelor care privesc responsabilitatea lor.
ART. 41
Hotãrîrile luate de adunarea generalã sînt obligatorii şi pentru membrii cooperatori care nu au luat parte la adunarea generalã sau au votat impotriva.

Consiliul de administraţie
ART. 42
Consiliul de administraţie este format din 5-15 membri şi 3-5 supleanţi, aleşi de adunarea generalã dintre membrii cooperativei pentru o perioada de 4 ani. Administratorii trebuie sa fie cetãţeni romani.
Administratorii sînt reeligibili, dacã în statut nu se prevede altfel.
ART. 43
În prima sa şedinţa, consiliul de administraţie alege dintre membrii sãi un preşedinte şi, dupã caz, un vicepreşedinte, precum şi pe ceilalţi membri ai biroului executiv.
ART. 44
Nu pot fi administratori persoanele care, potrivit legii, sînt declarate incapabile sau au suferit condamnãri penale.
Soţul, sotia, precum şi rudele şi afinii administratorilor, pînã la gradul al treilea inclusiv, nu pot fi aleşi ca membri în acelaşi consiliu de administraţie.
ART. 45
Membrii consiliului de administraţie nu pot fi, fãrã autorizarea adunãrii generale, administratori, directori executivi şi cenzori în societãţi comerciale care au acelaşi obiect de activitate cu cel al cooperativei de consum. De asemenea, nu pot fi membri ai consiliului de administraţie persoanele care exercita activitãţi concurente cooperativei de consum, pe cont propriu sau în numele altei persoane.
Nerespectarea interdicţiei menţionate la alineatul precedent atrage revocarea din calitatea de membru al consiliului de administraţie şi, în funcţie de gravitatea abaterii, poate atrage excluderea din cooperativa de consum şi rãspunderea pentru daunele produse.
ART. 46
Administratorii sînt obligaţi sa depunã, în termen de 30 de zile de la alegerea lor, o garanţie bãneascã ce nu poate fi mai mica decît contravaloarea a zece pãrţi sociale.
Pentru nedepunerea garanţiei în termenul prevãzut la alineatul precedent, administratorul în cauza va fi revocat din funcţie.
Garanţia rãmîne în contul cooperativei de consum şi nu poate fi restituitã decît dupã eliberarea administratorului din aceasta funcţie, dar nu mai devreme de data la care adunarea generalã a aprobat bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi al ultimului exerciţiu financiar în care administratorul a funcţionat şi dupã descãrcarea de gestiune pentru exerciţiul financiar respectiv.
În caz de deces, garanţia administratorului se restituie succesorilor acestuia, dupã aprobarea de cãtre adunarea generalã a bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi al anului în care administratorul a decedat şi dupã descãrcarea de gestiune pentru exerciţiul financiar respectiv.
ART. 47
Administratorii nu pot fi reprezentaţi de alte persoane.
ART. 48
Consiliul de administraţie se întruneşte o data pe trimestru şi ori de cîte ori este nevoie.
Pentru valabilitatea deliberãrilor în consiliul de administraţie este necesarã prezenta a cel puţin jumãtate din numãrul administratorilor. Deciziile se iau cu votul majoritãţii membrilor prezenţi.
ART. 49
Consiliul de administraţie are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) supune spre aprobare adunãrii generale programul anual privind activitatea economico-financiarã, bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi;
b) analizeazã periodic activitatea economicã, financiarã, organizatoricã şi social-culturalã desfasurata de cooperativa de consum şi ia mãsuri pentru îmbunãtãţirea acestora;
c) hotãrãşte înfiinţarea de noi unitãţi pentru realizarea obiectului de activitate;
d) stabileşte schema organizatoricã a cooperativei de consum;
e) organizeazã acţiuni de cooperare şi de asociere cu alte organizaţii cooperatiste, cu persoane fizice sau cu persoane juridice din ţara sau din strãinãtate, pe care le supune spre confirmare adunãrii generale;
f) aproba programul de formare şi perfecţionare a pregãtirii profesionale a personalului şi asigura îndeplinirea acestuia;
g) hotãrãşte asupra dobîndirii şi înstrãinãrii de bunuri, potrivit reglementãrilor în vigoare;
h) aproba, potrivit reglementãrilor în vigoare, trecerea în diferite forme de organizare şi administrare a unor unitãţi proprii;
i) aproba retragerea membrilor cooperatori şi rezolva contestaţiile persoanelor cãrora biroul executiv nu le-a aprobat cererea de înscriere în cooperativa de consum;
j) retrage mandatul membrilor biroului executiv înainte de expirarea acestuia: pentru abateri grave de la lege sau de la statut, pentru inactivitate, ori la cererea acestora; supune aprobãrii adunãrii generale revocarea din consiliul de administraţie a unor membri pentru abateri grave de la lege sau de la statut, ori pentru inactivitate; completeazã, din rindul supleanţilor, locurile devenite vacante;
k) rezolva orice alte probleme stabilite de adunarea generalã.
ART. 50
Administratorii rãspund solidar fata de cooperativa de consum pentru:
a) realitatea vãrsãmintelor efectuate de cãtre membrii cooperatori;
b) existenta registrelor cerute de lege şi ţinerea lor corecta;
c) existenta realã a profitului distribuit;
d) gospodãrirea judicioasã şi eficienta a patrimoniului cooperativei de consum;
e) executarea întocmai a hotãrîrilor adunãrii generale;
f) îndeplinirea îndatoririlor pe care legea şi statutul le impun şi care nu au caracterul unei obligaţii speciale şi personale.
ART. 51
Administratorii rãspund solidar cu predecesorii lor imediaţi dacã, avînd cunostinta despre neregularitãţile sãvîrşite de aceştia, nu le aduc la cunostinta cenzorilor.
Rãspunderea pentru actele sãvîrşite sau pentru omisiuni nu se întinde şi la administratorii care au fãcut sa se consemneze, în registrul deciziilor consiliului de administraţie, împotrivirea lor şi au încunoştinţat despre aceasta, în scris, pe cenzori.
Pentru deciziile luate în şedinţele la care nu au asistat, administratorii rãmîn rãspunzãtori, dacã în termen de 30 de zile de cînd au luat cunostinta despre acestea nu au fãcut împotrivirea în formele arãtate la alineatul precedent.
ART. 52
Administratorul care are, într-o anumitã operaţiune, direct sau indirect, interese contrare cooperativei de consum trebuie sa înştiinţeze despre aceasta pe ceilalţi administratori şi pe cenzori şi sa nu ia parte la nici o deliberare cu privire la aceasta. Aceeaşi obligaţie o are administratorul şi în cazul în care, într-o anumitã operaţiune, ştie ca sînt interesaţi soţul, sotia, rudele sau afinii sãi pînã la gradul al treilea inclusiv.
ART. 53
Acţiunea de rãspundere impotriva administratorilor pentru faptele care privesc responsabilitatea lor se hotãrãşte de adunarea generalã, care desemneazã şi persoana insarcinata sa exercite acţiunea în justiţie.
Din momentul în care adunarea generalã a hotãrît sa porneascã acţiunea în rãspundere contra administratorilor, mandatul acestora înceteazã de drept şi adunarea generalã va proceda la înlocuirea lor.
Rãspunderea administratorilor nu înceteazã prin aprobarea bilanţului contabil şi nici prin descãrcarea data anual de adunarea generalã.

Biroul executiv
ART. 54
Biroul executiv este organul care conduce activitatea curenta a cooperativei de consum în perioada dintre şedinţele consiliului de administraţie.
ART. 55
Biroul executiv se compune din 3-5 membri aleşi de consiliul de administraţie dintre membrii sãi.
Preşedintele consiliului de administraţie este şi preşedintele biroului executiv al cooperativei de consum.
ART. 56
Biroul executiv se întruneşte lunar şi ori de cîte ori este nevoie.
Deciziile biroului executiv se iau cu votul majoritãţii membrilor sãi.
ART. 57
Biroul executiv este obligat sa prezinte, la fiecare şedinţa a consiliului de administraţie, registrul sau de deliberãri şi sa supunã confirmãrii acestuia hotãrîrile luate.
ART. 58
Biroul executiv are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aduce la îndeplinire hotãrîrile consiliului de administraţie şi raporteazã acestuia despre activitatea desfasurata;
b) iniţiazã acţiuni pentru atragerea de noi membri şi de vãrsare a pãrţilor sociale subscrise;
c) analizeazã şi hotãrãşte asupra cererilor de înscriere în cooperativa de consum;
d) angajeazã şi concediazã personalul şi stabileşte drepturile şi obligaţiile acestuia;
e) stabileşte şi modifica, în condiţiile legii, preţurile şi tarifele la produsele, respectiv la lucrãrile executate şi la serviciile prestate;
f) tine un registru al şedinţelor şi al deliberãrilor sale;
g) îndeplineşte orice alte atribuţii încredinţate de consiliul de administraţie sau care rezulta din necesitatea derulãrii operative a activitãţii cooperativei de consum, cu excepţia celor care sînt de competenta adunãrii generale sau a consiliului de administraţie.

TITLUL III
Cooperativa de credit - banca populara

CAP. 1
Constituirea cooperativelor de credit - bãnci populare
ART. 59
Prevederile art. 6-14 se aplica în mod corespunzãtor şi cooperativelor de credit - bãnci populare.
Numãrul minim de membri fondatori ai cooperativelor de credit - bãnci populare este de 100 de persoane care au subscris şi au vãrsat cel puţin o parte socialã.

CAP. 2
Obiectul de activitate
ART. 60
Cooperativele de credit - bãnci populare desfãşoarã activitãţi în beneficiul membrilor cooperatori privind:
a) acordarea de împrumuturi şi efectuarea de prestãri de servicii bancare;
b) acordarea, cu prioritate, de împrumuturi în condiţii avantajoase membrilor cooperatori, producãtori agricoli, pentru cumpãrarea de animale, furaje, maşini, utilaje, unelte agricole, îngrãşãminte şi alte bunuri pentru dezvoltarea producţiei agricole în gospodãriile individuale, în funcţie de resursele de refinantare;
c) fructificarea economiilor bãneşti ale membrilor cooperatori şi ale altor persoane;
d) contractarea de împrumuturi de la bãnci;
e) pãstrarea disponibilitãţilor bãneşti ale membrilor cooperatori, ale altor persoane fizice sau juridice, în conturi deschise, la cererea acestora, şi efectuarea de operaţiuni în cont;
f) operaţiuni de schimb valutar;
g) operaţiuni cu caracter financiar-bancar, efectuate în mandat.

CAP. 3
Pãrţile sociale
ART. 61
Prevederile art. 16-20 se aplica în mod corespunzãtor şi cooperativelor de credit - bãnci populare.
Dobinda pentru resursele de refinantare a cooperativelor de credit - bãnci populare se suporta din venituri.

CAP. 4
Drepturile şi îndatoririle membrilor cooperatori
ART. 62
Prevederile art. 21 lit. a)-d) se aplica în mod corespunzãtor şi membrilor cooperativelor de credit - bãnci populare.
Membrii cooperativelor de credit - bãnci populare au, de asemenea, urmãtoarele drepturi:
a) sa fie aleşi ca delegaţi şi la adunarea generalã a casei teritoriale a cooperativelor de credit şi sa fie aleşi în organele de conducere şi de control ale acesteia;
b) sa primeascã împrumuturi în condiţiile prevãzute de regulamentul privind acordarea împrumuturilor;
c) sa depunã spre fructificare economiile lor bãneşti pentru care primesc o dobinda stabilitã de adunarea generalã, potrivit normelor elaborate în acest scop de CREDITCOOP.
ART. 63
Prevederile art. 22 se aplica în mod corespunzãtor şi membrilor cooperativelor de credit - bãnci populare.
Membrii cooperatori, beneficiari de împrumuturi, au obligaţia sa achite la termen ratele de împrumut şi dobinzile aferente.

CAP. 5
Încetarea calitãţii de membru cooperator
ART. 64
Prevederile art. 23-28 se aplica în mod corespunzãtor şi membrilor cooperativelor de credit - bãnci populare.
ART. 65
Membrul cooperativei de credit - banca populara se poate retrage din cooperativa numai dacã a trecut cel puţin un an de la data achitãrii ultimei rate de împrumut.

CAP. 6
Organele de conducere
ART. 66
Organele de conducere ale cooperativei de credit - banca populara sînt:
a) adunarea generalã;
b) consiliul de administraţie;
c) biroul executiv.
ART. 67
Prevederile art. 30-58 se aplica în mod corespunzãtor şi cooperativelor de credit - bãnci populare.
Adunarea generalã a cooperativei de credit - banca populara aproba asocierea acesteia la casa teritorialã a cooperativelor de credit şi alege delegaţi la adunarea generalã a casei teritoriale a cooperativelor de credit.

TITLUL IV
Casa teritorialã a cooperativelor de credit

CAP. 1
Constituirea casei teritoriale a cooperativelor de credit
ART. 68
Casa teritoriala a cooperativelor de credit se constituie prin asocierea libera a cooperativelor de credit - bãnci populare de pe raza unuia sau a mai multor judeţe.
La asociere, fiecare cooperativa de credit - banca populara plãteşte o taxa de înscriere stabilitã de adunarea generalã a casei teritoriale a cooperativelor de credit şi subscrie una sau mai multe pãrţi sociale.
ART. 69
Înmatricularea casei teritoriale a cooperativelor de credit la Registrul comerţului se face pe baza actului de constituire şi a statutului propriu, elaborat pe baza statutului-cadru aprobat de Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit.

CAP. 2
Obiectul de activitate
ART. 70
Prevederile art. 60 se aplica în mod corespunzãtor şi casei teritoriale a cooperativelor de credit.
Casa teritorialã a cooperativelor de credit desfãşoarã, de asemenea, urmãtoarele activitãţi:
a) reprezintã interesele economice, financiare, juridice, social-culturale ale cooperativelor de credit - bãnci populare asociate în fata instituţiilor publice şi a instanţelor judecãtoreşti;
b) sprijinã cooperativele de credit - bãnci populare asociate cu mijloace financiare, pe perioade determinate, pentru desfãşurarea activitãţii curente şi dezvoltarea bazei tehnico-materiale;
c) acorda asistenta economico-financiarã, juridicã şi de alta specialitate cooperativelor de credit - bãnci populare asociate;
d) centralizeazã şi analizeazã bilanţurile contabile şi rezultatele îndeplinirii programelor trimestriale, precum şi datele operative lunare ale cooperativelor de credit - bãnci populare asociate;
e) constituie bãnci de date economico-sociale necesare cooperativelor de credit - bãnci populare asociate şi organizeazã servicii de informatizare;
f) efectueazã controlul respectãrii prevederilor statutare de cãtre cooperativele de credit - bãnci populare asociate;
g) organizeazã, pentru cooperativele de credit - bãnci populare asociate, instruiri ale personalului, acţiuni de reclama şi publicitate, acţiuni social-culturale şi sportive;
h) exercita, potrivit legii, controlul financiar de gestiune la cooperativele de credit - bãnci populare asociate.
Activitãţile prevãzute la lit. a), b), c) şi g) din prezentul articol se efectueazã la cererea cooperativelor de credit - bãnci populare.

CAP. 3
Pãrţile sociale
ART. 71
Numãrul pãrţilor sociale ce trebuie subscrise de fiecare organizaţie cooperatista asociata, precum şi valoarea unei pãrţi sociale se stabilesc de adunarea generalã a casei teritoriale a cooperativelor de credit.
ART. 72
La înscrierea în casa teritorialã a cooperativelor de credit, organizaţiile cooperatiste asociate achitã cel puţin 30% din valoarea pãrţilor sociale subscrise, iar diferenţa se depune în cel mult 2 ani de la data înscrierii, la termenele stabilite de adunarea generalã.
Pãrţile sociale nu pot fi transmise altor persoane fizice sau juridice.
ART. 73
Cota-parte din profitul casei teritoriale a cooperativelor de credit, rãmasã dupã plata impozitului pe profit şi dupã constituirea fondurilor potrivit legii, statutelor proprii şi normelor aprobate de CENTROCOOP, se atribuie organizaţiilor cooperatiste asociate proporţional cu cota de participare la capitalul social şi constituie dividende.

CAP. 4
Drepturile şi îndatoririle organizaţiilor cooperatiste asociate
ART. 74
Cooperativelor de credit - bãnci populare, în calitate de asociaţi în casa teritorialã a cooperativelor de credit, li se aplica în mod corespunzãtor reglementãrile privind drepturile şi obligaţiile organizaţiilor cooperatiste asociate prevãzute la art. 90 şi 91.

CAP. 5
Încetarea calitãţii de asociat
ART. 75
Cooperativele de credit - bãnci populare pierd calitatea de asociat la casa teritorialã a cooperativelor de credit, în condiţiile reglementãrilor prevãzute la art. 92-94 şi la art. 96-98, care se aplica în mod corespunzãtor.
ART. 76
Contestaţiile cu privire la hotãrîrea de neadmitere a retragerii sau de excludere a organizaţiei cooperatiste asociate din casa teritorialã a cooperativelor de credit se depune la Consiliul de administraţie al CREDITCOOP în termen de 30 de zile de la data ţinerii adunãrii generale a casei teritoriale a cooperativelor de credit.
Hotãrîrea Consiliului de administraţie al CREDITCOOP poate fi contestatã la Consiliul de administraţie al CENTROCOOP.

CAP. 6
Organele de conducere
ART. 77
Organele de conducere ale casei teritoriale a cooperativelor de credit sînt:
a) adunarea generalã;
b) consiliul de administraţie;
c) biroul executiv.

Adunarea generalã
ART. 78
Adunarea generalã a casei teritoriale a cooperativelor de credit este formatã din reprezentanţii tuturor cooperativelor de credit - bãnci populare asociate. Numãrul reprezentanţilor se stabileşte de cãtre consiliul de administraţie, proporţional cu numãrul membrilor cooperativelor de credit - bãnci populare.
ART. 79
Prevederile art. 32-41 se aplica în mod corespunzãtor şi caselor teritoriale ale cooperativelor de credit.
Adunarea generalã aproba asocierea cooperativelor de credit - bãnci populare la casa teritorialã a cooperativelor de credit şi asocierea acesteia la FEDERALCOOP şi al CREDITCOOP.

Consiliul de administraţie
ART. 80
Administrarea casei teritoriale a cooperativelor de credit este încredinţatã unui consiliu de administraţie al cãrui numãr de membri se stabileşte de adunarea generalã astfel încît fiecare cooperativa de credit - banca populara sa aibã cel puţin un reprezentant.
Membrii consiliului de administraţie trebuie sa fie cetãţeni romani, membri cooperatori în cooperativele de credit - bãnci populare de pe raza de activitate a casei teritoriale a cooperativelor de credit respective.
ART. 81
În prima sa şedinţa, consiliul de administraţie alege dintre membrii sãi un preşedinte şi pe ceilalţi membri ai biroului executiv.
ART. 82
Prevederile art. 42 alin. 2, ale art. 44-53 şi ale art. 105 se aplica în mod corespunzãtor şi caselor teritoriale ale cooperativelor de credit.

Biroul executiv
ART. 83
Biroul executiv al casei teritoriale a cooperativelor de credit conduce activitatea curenta în perioada cuprinsã între şedinţele consiliului de administraţie şi se compune din 5-9 membri, inclusiv preşedintele.
Preşedintele consiliului de administraţie este şi preşedintele biroului executiv.
ART. 84
Prevederile art. 56-58 şi ale art. 107 se aplica în mod corespunzãtor şi biroului executiv al casei teritoriale a cooperativelor de credit.

TITLUL V
Federala teritorialã a cooperativelor de consum şi de credit - FEDERALCOOP

CAP. 1
Constituirea federalei teritoriale a cooperativelor de consum şi de credit - FEDERALCOOP
ART. 85
Federala teritorialã a cooperativelor de consum şi de credit - FEDERALCOOP se constituie prin asocierea libera a cooperativelor de consum şi a casei teritoriale a cooperativelor de credit de pe raza unuia sau a mai multor judeţe. FEDERALCOOP efectueazã operaţiuni în vederea satisfacerii nevoilor asociaţilor sãi, precum şi activitãţi economice proprii.
La asociere, fiecare organizaţie cooperatista asociata plãteşte o taxa de înscriere stabilitã de adunarea generalã a FEDERALCOOP şi subscrie una sau mai multe pãrţi sociale.
ART. 86
Înmatricularea federalei teritoriale a cooperativelor de consum şi de credit - FEDERALCOOP la Registrul comerţului se face pe baza actului de constituire şi a statutului propriu, elaborat pe baza statutului-cadru aprobat de Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit.

CAP. 2
Obiectul de activitate
ART. 87
Obiectul de activitate al FEDERALCOOP consta în:
a) reprezintã interesele economice, financiare, juridice şi social-culturale ale cooperativelor de consum şi ale casei teritoriale a cooperativelor de credit în fata instituţiilor publice şi a instanţelor judecãtoreşti;
b) sprijinã organizaţiile cooperatiste asociate cu mijloace financiare, pe perioade determinate, pentru desfãşurarea activitãţii curente şi pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale;
c) desfãşoarã, prin unitãţile sale, activitãţi comerciale, de producţie, executa lucrãri şi presteazã servicii;
d) aprovizioneaza, cu prioritate, cooperativele de consum asociate, cu mãrfuri şi produse;
e) desface produsele realizate de cooperativele de consum asociate;
f) acorda organizaţiilor cooperatiste asociate asistenta de specialitate economico-financiarã, tehnica şi juridicã;
g) colaboreazã cu cooperativele de consum asociate în desfãşurarea activitãţii de producţie, de aprovizionare şi de desfacere, de executare de lucrãri, de prestãri de servicii, de valorificare pe piata interna sau externa a produselor agricole ale producãtorilor, precum şi în organizarea şi dezvoltarea activitãţii zootehnice;
h) înfiinţeazã magazine, unitãţi de alimentaţie publica, de turism, depozite de mãrfuri, filiale şi sucursale;
i) organizeazã şi desfãşoarã activitãţi de transport cu mijloace proprii pentru organizaţii cooperatiste asociate şi pentru alţi agenţi economici;
j) organizeazã cooperãri şi asocieri cu alte unitãţi cooperatiste, cu persoane fizice sau juridice din ţara; participa la capitalul social al unor societãţi comerciale şi înfiinţeazã întreprinderi şi societãţi proprii;
k) organizeazã activitãţi de export-import, de schimburi de mãrfuri şi cooperãri cu organizaţii cooperatiste sau cu firme de peste hotare;
l) proiecteazã şi construieste obiective de investiţii pentru organizaţii cooperatiste asociate şi pentru terţi;
m) constituie bãnci de date necesare organizaţiilor cooperatiste asociate, organizeazã servicii de informatizare şi management pentru proiectarea şi implementarea aplicatiilor sistemelor şi subsistemelor informatice pentru cooperativele de consum, societãţi şi întreprinderi cooperatiste, casa teritorialã a cooperativelor de credit şi pentru terţi;
n) controleazã respectarea prevederilor statutare de cãtre organizaţiile cooperatiste asociate;
o) organizeazã, în condiţiile legii, pregãtirea şi perfecţionarea profesionalã a personalului propriu şi a celui al organizaţiilor cooperatiste asociate;
p) întreprinde acţiuni de reclama şi publicitate pentru organizaţiile cooperatiste asociate şi pentru terţi, precum şi acţiuni social-culturale şi sportive pentru membrii cooperatori.
Activitãţile prevãzute la alin. 1 din acest articol, destinate organizaţiilor cooperatiste asociate, se efectueazã la cererea acestora.

CAP. 3
Pãrţile sociale
ART. 88
Numãrul pãrţilor sociale ce trebuie subscrise de fiecare organizaţie cooperatista asociata, precum şi valoarea unei pãrţi sociale se stabilesc de adunarea generalã a FEDERALCOOP.
La înscrierea în FEDERALCOOP, organizaţiile cooperatiste asociate vãrsa cel puţin 30% din valoarea pãrţilor sociale subscrise, iar diferenţa se depune în cel mult 2 ani de la data înscrierii, la termenele stabilite de adunarea generalã.
Pãrţile sociale nu pot fi transmise altor persoane fizice sau juridice.
ART. 89
Cota-parte din profitul FEDERALCOOP, rãmasã dupã plata impozitului pe profit şi dupã constituirea fondurilor potrivit legii şi statutelor proprii, se atribuie organizaţiilor cooperatiste asociate proporţional cu cota de participare la capitalul social şi constituie dividende.

CAP. 4
Drepturile şi îndatoririle organizaţiilor cooperatiste asociate
ART. 90
Organizaţiile cooperatiste asociate la FEDERALCOOP au urmãtoarele drepturi:
a) sa primeascã din profitul anual dividende, al cãror cuantum se aproba de adunarea generalã;
b) sa beneficieze de asistenta economicã, financiarã, juridicã, tehnica, de pregãtire profesionalã, precum şi de avantajele materiale şi social-culturale ce decurg din activitatea FEDERALCOOP;
c) sa realizeze activitãţi de aprovizionare şi desfacere prin FEDERALCOOP;
d) sa participe prin reprezentanţi la adunãrile generale ale FEDERALCOOP;
e) sa aibã reprezentanţi aleşi de adunarea generalã a FEDERALCOOP în organele de conducere şi de control ale acesteia;
f) sa aibã reprezentanţi aleşi de adunarea generalã a FEDERALCOOP ca delegaţi la Congresul Cooperativei de Consum şi de Credit. Aceştia pot fi aleşi de congres în organele de conducere şi de control ale CENTROCOOP;
g) sa se adreseze organelor de conducere şi de control ale FEDERALCOOP cu cereri, sesizãri şi propuneri referitoare la activitatea acesteia.
ART. 91
Organizaţiile cooperatiste asociate la FEDERALCOOP au urmãtoarele îndatoriri:
a) sa verse la termenele stabilite taxa de înscriere şi pãrţile sociale subscrise;
b) sa comunice la FEDERALCOOP bilanţul contabil, datele statistice şi alte informaţii în legatura cu activitatea sa;
c) sa participe la finanţarea acţiunilor comune social-cultural-sportive, de protocol, de reclama şi publicitate, de formare şi perfecţionare a pregãtirii profesionale a personalului, de reprezentare internationala, de întrajutorare cooperatista, de investiţii, de asistenta de specialitate şi a altor acţiuni comune stabilite de lege şi de normele aprobate de CENTROCOOP;
d) sa participe la activitãţile FEDERALCOOP;
e) sa recunoascã şi sa aplice prevederile prezentei legi şi ale statutului;
f) sa aducã la îndeplinire hotãrîrile consiliului de administraţie şi ale adunãrii generale ale FEDERALCOOP, pe cele ale Consiliului de administraţie şi ale Biroului executiv ale CENTROCOOP, precum şi pe cele ale Congresului Cooperaţiei de Consum şi de Credit, cu excepţia celor cu caracter orientativ.

CAP. 5
Încetarea calitãţii de asociat
ART. 92
Calitatea de asociat înceteazã prin retragerea sau prin excluderea din FEDERALCOOP, prin încetarea activitãţii organizaţiei cooperatiste asociate, precum şi prin dizolvarea FEDERALCOOP.
ART. 93
Retragerea din FEDERALCOOP a organizaţiei cooperatiste asociate se poate face în cazurile în care:
a) consiliul de administraţie sau biroul executiv al FEDERALCOOP nu îşi îndeplineşte îndatoririle legale şi statutare fata de organizaţia cooperatista asociata sau cînd incalca în mod abuziv aceste îndatoriri;
b) consiliul de administraţie sau biroul executiv al FEDERALCOOP provoacã daune organizaţiei cooperatiste asociate;
c) consiliul de administraţie sau biroul executiv al FEDERALCOOP nu susţine, în calitate de reprezentant al organizaţiei cooperatiste asociate, interesele legitime ale acesteia în fata instituţiilor publice şi a instanţelor judecãtoreşti.
Hotãrîrea de retragere se ia în adunarea generalã a organizaţiei cooperatiste asociate care doreşte sa se retragã şi se aproba de adunarea generalã a FEDERALCOOP.
ART. 94
Excluderea din FEDERALCOOP a organizaţiei cooperatiste asociate se poate face în cazurile în care:
a) pusã în intirziere, nu vãrsa pãrţile sociale la care s-a obligat;
b) refuza sa aplice hotãrîrile adunãrii generale şi ale consiliului de administraţie ale FEDERALCOOP, pe cele ale Consiliului de administraţie şi ale Biroului executiv ale CENTROCOOP, precum şi pe cele ale Congresului Cooperaţiei de Consum şi de Credit, cu excepţia celor cu caracter orientativ;
c) refuza sa recunoascã şi sa aplice prevederile prezentei legi şi ale statutului.
Hotãrîrea de excludere se ia de adunarea generalã a FEDERALCOOP.
Excluderea organizaţiei cooperatiste asociate se poate hotãrî dupã ce, în prealabil, au fost luate urmãtoarele mãsuri, în ordinea stabilitã mai jos:
a) avertismentul adresat consiliului de administraţie al organizaţiei cooperatiste asociate;
b) dizolvarea consiliului de administraţie al organizaţiei cooperatiste asociate şi desemnarea unei comisii interimare, pînã la întrunirea adunãrii generale a acesteia, care va organiza noi alegeri. Convocarea adunãrii generale se va face o data cu hotãrîrea de dizolvare a consiliului de administraţie, cu respectarea prevederilor legale şi statutare.
ART. 95
Contestaţiile cu privire la hotãrîrea de neadmitere a retragerii sau de excludere din FEDERALCOOP a organizaţiei cooperatiste asociate se depune la Consiliul de administraţie al CENTROCOOP, iar în cazul casei teritoriale a cooperativelor de credit, cu avizul CREDITCOOP, în termen de 30 de zile de la data ţinerii adunãrii generale a FEDERALCOOP care a confirmat neadmiterea retragerii sau excluderea.
Hotãrîrea Consiliului de administraţie al CENTROCOOP poate fi atacatã pe cale judecãtoreascã în termen de 30 de zile de la notificare.
ART. 96
Pe baza hotãrîrii definitive de retragere sau de excludere, consiliul de administraţie al FEDERALCOOP va dispune, în termen de 15 zile, efectuarea unui control financiar de gestiune pentru verificarea integritãţii patrimoniului organizaţiei cooperatiste asociate respective şi pentru stabilirea datoriilor pe care aceasta le are.
Constatãrile controlului se aduc la cunostinta adunãrii generale a organizaţiei cooperatiste asociate respective în termen de 30 de zile de la finalizarea acestuia.
ART. 97
La retragere sau la excludere organizaţia cooperatista asociata are dreptul sa primeascã pãrţile sociale vãrsate şi dividendele cuvenite.
ART. 98
Organizaţia cooperatista asociata care se retrage sau care este exclusa din FEDERALCOOP beneficiazã numai de drepturile prevãzute la art. 160-162 şi la art. 177.

CAP. 6
Organele de conducere
ART. 99
Organele de conducere ale FEDERALCOOP sînt:
a) adunarea generalã;
b) consiliul de administraţie;
c) biroul executiv.

Adunarea generalã
ART. 100
Adunarea generalã a FEDERALCOOP este formatã din reprezentanţi aleşi în adunãrile generale ale tuturor cooperativelor asociate şi ai casei teritoriale a cooperativelor de credit. Numãrul reprezentanţilor se stabileşte de consiliul de administraţie al FEDERALCOOP.
ART. 101
Prevederile art. 32-41 se aplica în mod corespunzãtor şi FEDERALCOOP, cu excepţia art. 33 lit. e) şi m).
Adunarea generalã a FEDERALCOOP aproba asocierea la FEDERALCOOP a cooperativelor de consum şi a casei teritoriale a cooperativelor de credit, asocierea FEDERALCOOP la CENTROCOOP şi alege delegaţi la Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit.
Adunarea generalã a FEDERALCOOP dezbate şi aproba şi programele trimestriale şi anuale privind activitatea economico-financiarã, bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi ale cooperativelor de consum şi ale casei teritoriale a cooperativelor de credit, asociate.

Consiliul de administraţie
ART. 102
Administrarea FEDERALCOOP este încredinţatã unui consiliu de administraţie al cãrui numãr de membri se stabileşte de adunarea generalã astfel încît fiecare cooperativa de consum, casa teritorialã a cooperativelor de credit şi FEDERALCOOP sa aibã cel puţin un reprezentant. Administratorii trebuie sa fie cetãţeni romani, membri în cooperative, şi sa aibã domiciliul în raza de activitate a FEDERALCOOP.
Administratorii se aleg pe o perioada de 4 ani. Ei sînt reeligibili, dacã în statut nu se prevede altfel.
ART. 103
În prima sa şedinţa, consiliul de administraţie alege dintre membrii sãi un preşedinte, pe vicepreşedinţi, dintre care unul este preşedintele casei teritoriale a cooperativelor de credit, precum şi pe ceilalţi membri ai biroului executiv.
ART. 104
Prevederile art. 44-48 şi ale art. 50-53 se aplica în mod corespunzãtor şi consiliului de administraţie al FEDERALCOOP.
ART. 105
Consiliul de administraţie are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) analizeazã şi supune aprobãrii adunãrii generale programele trimestriale şi anuale privind activitatea economico-financiarã, bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi ale FEDERALCOOP;
b) supune dezbaterii adunãrii generale programele trimestriale şi anuale privind activitatea economico-financiarã, bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi ale cooperativelor de consum şi ale casei teritoriale a cooperativelor de credit, asociate;
c) sprijinã activitatea economico-financiarã şi organizatoricã desfasurata de cooperativele de consum asociate şi de casa teritorialã a cooperativelor de credit şi organizeazã buna administrare a unitãţilor proprii;
d) aduce la îndeplinire hotãrîrile adunãrii generale a FEDERALCOOP;
e) dezbate şi aproba informarile biroului executiv şi concluziile comisiei de cenzori;
f) propune adunãrii generale spre aprobare modul de repartizare a profitului net şi a altor drepturi sau avantaje care se acorda organizaţiilor cooperatiste asociate, precum şi modul de acoperire a eventualelor pierderi;
g) acorda asistenta de specialitate privind înfiinţarea şi reorganizarea cooperativelor de consum asociate;
h) ia mãsuri pentru soluţionarea problemelor ivite ca urmare a lichidãrii cooperativelor de consum asociate;
i) hotãrãşte asupra dobîndirii şi înstrãinãrii de bunuri, potrivit reglementãrilor în vigoare;
j) hotãrãşte cu privire la înfiinţarea de unitãţi economice proprii;
k) organizeazã acţiuni de cooperare şi de asociere cu alte organizaţii cooperatiste, cu persoane fizice sau juridice din ţara sau din strãinãtate, pe care le supune spre confirmare adunãrii generale;
l) retrage mandatul membrilor biroului executiv înainte de expirarea acestuia: pentru abateri grave de la lege sau de la statut, pentru inactivitate, ori la cererea acestora; supune aprobãrii adunãrii generale revocarea din consiliul de administraţie a unor membri pentru abateri grave de la lege sau de la statut, ori pentru inactivitate; completeazã, din rindurile supleanţilor, locurile devenite vacante;
m) aproba schema de organizare a FEDERALCOOP şi a unitãţilor proprii;
n) avizeazã dizolvarea, fuziunea sau divizarea organizaţiilor cooperatiste asociate care au suferit pierderi sau care nu-şi mai pot îndeplini scopul pentru care au fost create, ori desfãşoarã activitãţi contrare prevederilor prezentei legi;
o) aproba programul de formare şi perfecţionare a pregãtirii profesionale a personalului şi asigura îndeplinirea acestuia;
p) aproba, potrivit reglementãrilor în vigoare, trecerea în diferite forme de organizare şi administrare a unor unitãţi proprii;
r) îndeplineşte orice alte atribuţii care rezulta din lege sau pe care le stabileşte adunarea generalã.

Biroul executiv
ART. 106
Biroul executiv conduce activitatea curenta a FEDERALCOOP în perioada cuprinsã între şedinţele consiliului de administraţie şi se compune din 7-14 membri, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii.
Preşedintele consiliului de administraţie este şi preşedintele biroului executiv.
ART. 107
Prevederile art. 56-58 se aplica în mod corespunzãtor şi biroului executiv al FEDERALCOOP.
Biroul executiv al FEDERALCOOP are, de asemenea, urmãtoarele atribuţii:
a) sprijinã activitatea economico-financiarã a cooperativelor de consum asociate, a casei teritoriale a cooperativelor de credit şi a unitãţilor proprii;
b) administreazã fondurile FEDERALCOOP pe baza normelor de constituire şi de utilizare a acestora, elaborate de CENTROCOOP;
c) stabileşte schema organizatoricã a FEDERALCOOP şi a unitãţilor proprii ale acesteia şi le supune spre aprobare consiliului de administraţie; angajeazã şi concediazã personalul propriu şi stabileşte drepturile şi obligaţiile acestuia;
d) organizeazã controlul financiar de gestiune al cooperativelor de consum asociate; analizeazã şi valorifica concluziile controlului;
e) participa, prin reprezentanţi, în consiliile de administraţie ale societãţilor cooperatiste şi ale întreprinderilor cu capital aparţinînd FEDERALCOOP;
f) participa, prin reprezentanţi, la concursurile pentru ocuparea posturilor de manageri la cooperativele de consum şi la societãţile cooperatiste şi întreprinderile cu capital aparţinînd FEDERALCOOP.

TITLUL VI
Casa Cooperativelor de Credit - CREDITCOOP

CAP. 1
Constituirea Casei Cooperativelor de Credit - CREDITCOOP
ART. 108
Casele teritoriale ale cooperativelor de credit se asociaza în mod liber în Casa Cooperativelor de Credit - CREDITCOOP, care efectueazã operaţiuni în vederea satisfacerii nevoilor acestora, precum şi activitãţi proprii.
La asociere, fiecare casa teritorialã a cooperativelor de credit plãteşte o taxa de înscriere stabilitã de consiliul de administraţie al CREDITCOOP şi subscrie una sau mai multe pãrţi sociale.
ART. 109
Înmatricularea Casei Cooperativelor de Credit - CREDITCOOP la Registrul comerţului se face pe baza actului de constituire şi a statutului aprobat de Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit.

CAP. 2
Obiectul de activitate
ART. 110
Prevederile art. 70 se aplica în mod corespunzãtor şi CREDITCOOP.

CAP. 3
Pãrţile sociale
ART. 111
Numãrul pãrţilor sociale care trebuie subscrise de fiecare organizaţie cooperatista asociata, precum şi valoarea unei pãrţi sociale se stabilesc de Consiliul de administraţie al CREDITCOOP.
La înscrierea în CREDITCOOP fiecare casa teritorialã a cooperativelor de credit achitã cel puţin 30% din pãrţile sociale subscrise, iar diferenţa se depune în cel mult 2 ani de la data înscrierii, la termenele stabilite de Consiliul de administraţie al CREDITCOOP.
Pãrţile sociale nu pot fi transmise altor persoane fizice sau juridice.
ART. 112
Cota-parte din profitul CREDITCOOP, rãmasã dupã plata impozitului pe profit şi dupã constituirea fondurilor potrivit legii şi statutului propriu, se atribuie fiecãrei organizaţii cooperatiste asociate, proporţional cu cota de participare la capitalul social depus şi constituie dividende.

CAP. 4
Drepturile şi îndatoririle organizaţiilor cooperatiste asociate
ART. 113
Organizaţiile cooperatiste asociate au urmãtoarele drepturi:
a) sa beneficieze de împrumuturi pe termen scurt şi mijlociu, din fondurile CREDITCOOP;
b) sa primeascã din profitul anual dividende al cãror cuantum se aproba de consiliul de administraţie, proporţional cu cota de participare la capitalul social;
c) sa beneficieze de asistenta economicã, financiarã, tehnica, juridicã, precum şi de alte avantaje materiale şi social-culturale ce decurg din activitatea CREDITCOOP;
d) sa participe, prin delegaţi aleşi de cãtre adunarea generalã a FEDERALCOOP, la Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit;
e) sa aibã reprezentanţi aleşi de Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit în organele de conducere şi de control ale CREDITCOOP şi ale CENTROCOOP;
f) sa se adreseze organelor de conducere şi de control ale CREDITCOOP şi ale CENTROCOOP cu cereri, sesizãri şi propuneri referitoare la activitatea caselor teritoriale a cooperativelor de credit şi a cooperativelor de credit - bãnci populare.
ART. 114
Organizaţiile cooperatiste asociate au urmãtoarele îndatoriri:
a) sa verse la termenele stabilite taxa de înscriere şi pãrţile sociale subscrise;
b) sa achite la scadenta ratele şi dobinzile aferente împrumuturilor contractate de la CREDITCOOP;
c) sa transmitã CREDITCOOP bilanţul contabil şi datele statistice referitoare la îndeplinirea programelor trimestriale, precum şi situaţiile operative, lunare, la termenele stabilite;
d) sa participe la finanţarea acţiunilor comune social-cultural-sportive, de protocol, de reclama şi publicitate, de formare şi perfecţionare a pregãtirii profesionale a personalului, de reprezentare internationala, de întrajutorare cooperatista, de investiţii, de asistenta de specialitate şi a altor acţiuni comune stabilite de lege şi de normele aprobate de CENTROCOOP;
e) sa participe la activitãţile CREDITCOOP;
f) sa aducã la îndeplinire hotãrîrile Consiliului de administraţie şi ale Biroului executiv ale CREDITCOOP, pe cele ale Consiliului de administraţie şi ale Biroului executiv ale CENTROCOOP, precum şi pe cele ale Congresului Cooperaţiei de Consum şi de Credit, cu excepţia celor cu caracter orientativ.

CAP. 5
Încetarea calitãţii de asociat
ART. 115
Prevederile art. 92-98 se aplica în mod corespunzãtor şi organizaţiilor cooperatiste asociate la CREDITCOOP.

CAP. 6
Organele de conducere
ART. 116
Organele de conducere ale CREDITCOOP sînt:
a) consiliul de administraţie;
b) biroul executiv.

Consiliul de administraţie
ART. 117
Administrarea CREDITCOOP este încredinţatã unui consiliu de administraţie compus din 45-57 membri, astfel încît fiecare casa teritorialã a cooperativelor de credit asociata, CREDITCOOP, precum şi CENTROCOOP sa aibã cel puţin un reprezentant.
Consiliul de administraţie se constituie pe secţiunea "Cooperative de credit - bãnci populare" din cadrul Congresului Cooperaţiei de Consum şi de Credit şi se confirma de plenul congresului.
Administratorii trebuie sa fie cetãţeni romani, membri într-o cooperativa de credit, şi sa aibã domiciliul stabil în România.
Administratorii se aleg pe o perioada de 4 ani. Ei sînt reeligibili, dacã în statut nu se prevede altfel.
ART. 118
În prima sa şedinţa, consiliul de administraţie alege dintre membrii sãi un preşedinte, 1-2 vicepreşedinţi, precum şi pe ceilalţi membri ai biroului executiv.
ART. 119
Prevederile art. 44-48 şi ale art. 50-53 se aplica în mod corespunzãtor şi Consiliului de administraţie al CREDITCOOP.
ART. 120
Consiliul de administraţie are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) analizeazã, aproba şi supune confirmãrii Consiliului de administraţie al CENTROCOOP programele trimestriale şi anuale privind activitatea economico-financiarã, bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi ale CREDITCOOP;
b) analizeazã şi avizeazã programele trimestriale şi anuale privind activitatea economico-financiarã, bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi ale caselor teritoriale ale cooperativelor de credit asociate;
c) sprijinã activitatea economico-financiarã şi organizatoricã desfasurata de casele teritoriale ale cooperativelor de credit asociate;
d) aduce la îndeplinire hotãrîrile Consiliului de administraţie al CENTROCOOP şi ale Congresului de Cooperaţiei de Consum şi de Credit;
e) dezbate şi aproba informarile Biroului executiv al CREDITCOOP şi concluziile comisiei de cenzori;
f) propune spre aprobare Consiliului de administraţie al CENTROCOOP modul de repartizare a profitului net şi a altor drepturi sau avantaje care se acorda organizaţiilor cooperatiste asociate, precum şi modul de acoperire a eventualelor pierderi;
g) acorda asistenta de specialitate privind înfiinţarea şi reorganizarea caselor teritoriale ale cooperativelor de credit asociate şi ia mãsuri pentru soluţionarea problemelor ivite ca urmare a lichidãrii unora dintre acestea;
h) hotãrãşte asupra dobîndirii şi înstrãinãrii de bunuri, potrivit reglementãrilor în vigoare;
i) retrage mandatul membrilor biroului executiv, înainte de expirarea acestuia, pentru abateri grave de la lege sau de la statut, pentru inactivitate, ori la cererea acestora;
j) aproba schema de organizare a CREDITCOOP;
k) rezolva orice alte probleme privind activitatea cooperaţiei de credit, cu respectarea prevederilor prezentei legi şi a statutului.

Biroul executiv
ART. 121
Prevederile art. 56-58, ale art. 83 şi ale art. 107 se aplica în mod corespunzãtor şi Biroului executiv al CREDITCOOP.
Biroul executiv este compus din 7-11 persoane, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii.

TITLUL VII
Uniunea Nationala a Cooperativelor de Consum şi de Credit - CENTROCOOP

CAP. 1
Constituirea Uniunii Naţionale a Cooperativelor de Consum şi de Credit - CENTROCOOP
ART. 122
Uniunea Nationala a Cooperativelor de Consum şi de Credit - CENTROCOOP se constituie prin asocierea libera a federalelor teritoriale ale cooperativelor de consum şi de credit şi a CREDITCOOP.
La asociere, federalele teritoriale ale cooperativelor de consum şi de credit şi CREDITCOOP plãtesc o taxa de înscriere, stabilitã de Consiliul de administraţie al CENTROCOOP.
ART. 123
CENTROCOOP este o organizaţie neguvernamentala, care dobîndeşte personalitate juridicã în virtutea prezentei legi.
ART. 124
CENTROCOOP este o organizaţie nonprofit. Disponibilitãţile mobile şi imobile ale CENTROCOOP sînt valorificate direct sau plasate spre valorificare în societãţi şi întreprinderi cooperatiste, în societãţi mixte sau în alte unitãţi. Veniturile din plasamente obţinute de CENTROCOOP sînt neimpozabile şi se folosesc integral pentru constituirea fondurilor speciale destinate acoperirii cheltuielilor de administraţie şi de conducere, precum şi a fondurilor destinate sprijinirii miscarii cooperatiste şi intrajutorarii membrilor asociaţi: fondul comun de dezvoltare, fondul pentru pregãtire profesionalã, fondul de protocol, reclama şi publicitate, fondul pentru acţiuni social-culturale şi umanitare, fondul pentru cercetare ştiinţificã şi dezvoltarea tehnologicã, rezerve financiare pentru sprijinirea temporarã cu resurse bãneşti a unor organizaţii ale cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit şi alte fonduri stabilite de Consiliul de administraţie al CENTROCOOP.

CAP. 2
Obiectul de activitate
ART. 125
CENTROCOOP elaboreazã şi aplica strategia şi programul de dezvoltare al cooperaţiei de consum şi al cooperaţiei de credit şi de îndeplinire a hotãrîrilor adoptate de Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit cu privire la aprovizionarea şi desfacerea mãrfurilor, prestarea de servicii, alimentaţie publica, turism, producţie industriala alimentara şi nealimentara, valorificarea pe piata interna şi externa a producţiei realizate de membrii cooperatori şi de organizaţiile cooperatiste asociate, precum şi de alte persoane fizice sau juridice, acordarea de credite cãtre membrii cooperatori şi efectuarea de prestãri de servicii financiar-bancare, precum şi realizarea unor acţiuni cu caracter social-cultural şi sportiv pentru locuitorii de la oraşe şi sate, în principal pentru membrii cooperatori.
ART. 126
În realizarea obiectului sau de activitate, CENTROCOOP are urmãtoarele atribuţii principale:
a) efectueazã studii şi analize asupra evoluţiei miscarii cooperatiste şi a fenomenelor specifice acesteia, în scopul dezvoltãrii activitãţii şi sprijinirii organizaţiilor cooperatiste asociate pentru punerea în aplicare a strategiei stabilite;
b) organizeazã şi urmãreşte aplicarea legilor şi a celorlalte acte normative, precum şi a hotãrîrilor proprii de cãtre toate organizaţiile, societãţile şi întreprinderile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit, cu respectarea principiului autonomiei şi a specificului lor, stabilind mãsuri pentru prevenirea şi înlãturarea încãlcãrii acestora;
c) reprezintã interesele economico-financiare, juridice şi social-culturale ale organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit în fata instituţiei prezidenţiale, precum şi în fata autoritãţilor legislative, executive şi judecãtoreşti;
d) stabileşte raporturi cu organizaţii cooperatiste din alte tari, precum şi cu organizaţii cooperatiste cu caracter internaţional;
e) colaboreazã la iniţierea şi elaborarea proiectelor de legi şi de hotãrîri ale Guvernului care privesc activitatea cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit;
f) emite norme obligatorii pentru toate organizaţiile, societãţile şi întreprinderile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit privind structura organizatoricã, salarizarea şi normarea muncii, constituirea şi utilizarea unor fonduri specifice cooperaţiei de consum şi cooperaţiei de credit;
g) exercita controlul economic şi financiar, îndrumarea şi supravegherea FEDERALCOOP şi a celorlalte organizaţii şi unitãţi ale cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit şi acorda acestora asistenta tehnico-economicã şi de specialitate;
h) realizeazã în comun cu organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit obiective de interes general;
i) iniţiazã şi negociaza, cu organizaţiile cooperatiste din alte tari sau cu alţi parteneri externi, acorduri sau alte înţelegeri de cooperare internationala şi orienteaza activitatea cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit în acest domeniu;
j) organizeazã studierea tendinţelor pieţei interne şi externe în vederea orientarii activitãţii de producţie, servicii, comerţ, alimentaţie publica, turism, export, import şi credit pentru satisfacerea nevoilor membrilor cooperatori;
k) organizeazã, finanţeazã şi coordoneazã învãţãmîntul cooperatist prin şcoli proprii, cu avizul Ministerului Învãţãmîntului, precum şi pregãtirea şi perfecţionarea personalului salariat din cooperatia de consum şi cooperatia de credit;
l) organizeazã sistemul informaţional, metodologia de evidenta tehnico-operativã, statistica şi contabila a unitãţilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit;
m) organizeazã rezolvarea litigiilor dintre organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit;
n) editeazã publicaţii şi materiale publicitare cu conţinut specific.
Activitãţile prevãzute la alin. 1 din acest articol, destinate organizaţiilor cooperatiste asociate, se efectueazã la cererea acestora.

CAP. 3
Drepturile şi îndatoririle organizaţiilor cooperatiste asociate
ART. 127
Organizaţiile cooperatiste asociate au urmãtoarele drepturi:
a) sa beneficieze de asistenta economicã, financiarã, tehnica, juridicã, de informatica, de pregãtire profesionalã, de consultanţa, precum şi de avantajele materiale şi social-culturale ce decurg din activitatea CENTROCOP;
b) sa beneficieze cu prioritate de serviciile oferite de societãţile şi întreprinderile CENTROCOOP în domeniul comerţului interior şi exterior, al producţiei alimentare şi nealimentare, al cumpãrãrilor de produse agroalimentare de la producãtori şi altele;
c) sa participe, prin reprezentanţi aleşi, la Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit, care sa aleagã şi sa fie aleşi în organele de conducere şi de control ale CENTROCOOP;
d) sa se adreseze Congresului Cooperaţiei de Consum şi de Credit, comisiei de cenzori, Consiliului de administraţie şi Biroului executiv al CENTROCOOP cu cereri, sesizãri şi propuneri privind îmbunãtãţirea activitãţii cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit.
ART. 128
Organizaţiile cooperatiste asociate au urmãtoarele îndatoriri:
a) sa depunã taxa de înscriere la termenele stabilite;
b) sa comunice la CENTROCOOP bilanţul contabil, datele statistice şi alte informaţii în legatura cu activitatea lor;
c) sa participe la finanţarea acţiunilor comune social-cultural-sportive, de protocol, de reclama şi publicitate, de formare şi perfecţionare a pregãtirii profesionale a personalului, de reprezentare internationala, de întrajutorare cooperatista, de investiţii, de asistenta de specialitate şi a altor acţiuni comune stabilite de lege şi de normele aprobate de CENTROCOOP;
d) sa participe la activitãţile CENTROCOOP care prezintã interes pentru activitatea proprie a organizaţiilor cooperatiste asociate;
e) sa aducã la îndeplinire hotãrîrile şi deciziile Consiliului de administraţie şi ale Biroului executiv ale CENTROCOOP;
f) sa respecte prevederile prezentei legi şi ale Statutului CENTROCOOP.

CAP. 4
Încetarea calitãţii de asociat
ART. 129
Prevederile art. 92-94 şi ale art. 96-98 se aplica în mod corespunzãtor şi organizaţiilor cooperatiste asociate la CENTROCOOP.
Hotãrîrea privind cererea de retragere a unei organizaţii cooperatiste asociate sau de excludere a acesteia se aproba de Consiliul de administraţie al CENTROCOOP.
Contestaţiile cu privire la hotãrîrea de neadmitere a retragerii sau de excludere a organizaţiei cooperatiste asociate se depun, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii acestora, la Consiliul de administraţie al CENTROCOOP şi se supun dezbaterii şi aprobãrii Congresului Cooperaţiei de Consum şi de Credit, care va fi convocat în termen de 90 de zile de la data primirii contestaţiei.

CAP. 5
Organele de conducere
ART. 130
Organele de conducere ale CENTROCOOP sînt:
a) Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit;
b) consiliul de administraţie;
c) biroul executiv.

Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit
ART. 131
Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit este format din delegaţi aleşi în adunãrile generale ale FEDERALCOOP.
Consiliul de administraţie al CENTROCOOP stabileşte norma de reprezentare pentru alegerea delegaţilor la congres.
ART. 132
Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit este ordinar şi extraordinar. Congresul ordinar se tine o data la 4 ani şi este convocat de cãtre Consiliul de administraţie al CENTROCOOP.
Congresul extraordinar se tine ori de cîte ori este nevoie şi este convocat de consiliul de administraţie sau la cererea unei treimi din numãrul organizaţiilor cooperatiste asociate la CENTROCOOP. Dacã consiliul de administraţie nu convoacã congresul ordinar sau extraordinar, dupã caz, acesta este convocat de comisia de cenzori.
Convocarea congresului şi ordinea de zi se anunta cu cel puţin 45 de zile înainte de data fixatã.
ART. 133
Congresul are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) hotãrãşte strategia dezvoltãrii cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit;
b) dezbate şi aproba raportul consiliului de administraţiei şi al comisiei de cenzori privind activitatea desfasurata de cooperatia de consum şi de cooperatia de credit în perioada dintre congrese; aproba descãrcarea de gestiune a consiliului de administraţie;
c) aproba, modifica şi confirma, dupã caz, statutele-cadru ale cooperativelor de consum, cooperativelor de credit - bãnci populare, caselor teritoriale ale cooperativelor de credit şi FEDERALCOOP, precum şi statutele CREDITCOOP şi CENTROCOOP;
d) aproba sau confirma asocierea la CENTROCOOP a FEDERALCOOP şi a CREDITCOOP;
e) soluţioneazã contestaţiile privind neadmiterea, retragerea sau excluderea organizaţiilor cooperatiste asociate din CENTROCOOP;
f) alege, pe timp de 4 ani, Consiliul de administraţie şi Comisia de cenzori ale CENTROCOOP; completeazã consiliul de administraţie sau comisia de cenzori cu noi membri, în cazul în care numãrul acestora s-a redus cu peste o treime, dupã ce toţi membrii supleanţi au fost cooptati;
g) hotãrãşte afilierea CENTROCOOP la organizaţii cooperatiste internaţionale;
h) hotãrãşte fuziunea cu alte organizaţii cooperatiste similare, divizarea sau dizolvarea CENTROCOOP.
ART. 134
În cadrul Congresului Cooperaţiei de Consum şi de Credit se constituie secţiunea "Cooperative de credit - bãnci populare" care alege Consiliul de administraţie şi Comisia de cenzori ale CREDITCOOP. Consiliul de administraţie şi comisia de cenzori se confirma de plenul congresului.
ART. 135
Pentru ca lucrãrile şi hotãrîrile congresului ordinar sau extraordinar sa fie valabile este necesarã prezenta a cel puţin doua treimi din numãrul delegaţilor.
Hotãrîrile congresului se iau prin vot secret sau deschis, cu votul majoritãţii delegaţilor prezenţi. Hotãrîrile congresului sînt obligatorii pentru toate organizaţiile cooperatiste, chiar dacã acestea nu au luat parte la congres sau au votat impotriva.
ART. 136
Dacã la prima convocare a congresului ordinar sau extraordinar nu se întruneşte numãrul de delegaţi prevãzut la art. 135, se va face o a doua convocare în urmãtoarele 30 de zile. Dacã nici de aceasta data nu se întruneşte numãrul de delegaţi cerut, congresul îşi va desfasura valabil activitatea şi va putea lua hotãrîri cu votul majoritãţii delegaţilor prezenţi.

Consiliul de administraţie
ART. 137
Administrarea CENTROCOOP este încredinţatã unui consiliu de administraţie format din 95 de membri şi 15 supleanţi. În cadrul numãrului de membri se cuprind de drept preşedinţii FEDERALCOOP şi preşedintele CREDITCOOP, iar ceilalţi membri sînt aleşi de Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit. Administratorii trebuie sa fie cetãţeni romani, cu domiciliul în România, şi membrii într-o cooperativa sau acţionari într-o societate cu capital majoritar cooperatist.
Administratorii se aleg pe o perioada de 4 ani. Ei pot fi realeşi.
ART. 138
În prima sa şedinţa, consiliul de administraţie alege, dintre membrii sãi, pe preşedinte, pe vicepreşedinţi şi pe ceilalţi membri ai biroului executiv.
ART. 139
Prevederile art. 44-48 şi ale art. 50-53 se aplica în mod corespunzãtor şi Consiliului de administraţie al CENTROCOOP.
ART. 140
Consiliul de administraţie se întruneşte trimestrial şi ori de cîte ori este necesar, la cererea biroului executiv sau a unei treimi din numãrul membrilor consiliului de administraţie.
Pentru valabilitatea deciziilor consiliului de administraţie este necesarã prezenta a cel puţin doua treimi din numãrul administratorilor. Deciziile se iau cu votul majoritãţii celor prezenţi.
ART. 141
Consiliul de administraţie are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) convoacã Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit şi stabileşte normele de reprezentare la congres;
b) aduce la îndeplinire hotãrîrile congresului;
c) emite norme obligatorii cu privire la salarizare, normarea muncii, constituirea şi utilizarea unor fonduri specifice cooperaţiei de consum şi cooperaţiei de credit, în condiţiile legii;
d) elaboreazã proiecte de statut-cadru pentru organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit, pe care le supune aprobãrii congresului, şi efectueazã modificãri la acestea în perioada dintre congrese, în limita competentelor date de congres;
e) organizeazã şi efectueazã, prin aparatul propriu, asistenta de specialitate şi controlul economic asupra operaţiunilor întreprinse de organizaţiile cooperatiste asociate şi unitãţile proprii, precum şi controlul financiar de gestiune al acestora, luind mãsuri în conformitate cu legea şi cu statutul;
f) hotãrãşte înlocuirea membrilor aleşi ai consiliului de administraţie înainte de expirarea mandatului acestora, pentru: abateri grave de la lege sau de la statut, pentru inactivitate, ori la cererea acestora. Înlocuirea se va face din rindul supleanţilor, cu excepţia membrilor de drept a cãror înlocuire, indiferent de motiv, se va face cu cei care au fost aleşi în locul lor;
g) avizeazã dizolvarea, fuziunea sau divizarea organizaţiilor cooperatiste asociate care au suferit pierderi sau care nu-şi mai pot îndeplini scopul pentru care au fost create, ori desfãşoarã activitãţi contrare prevederilor prezentei legi;
h) aproba cererile organizaţiilor cooperatiste de asociere la CENTROCOOP, precum şi retragerile şi excluderile din asociere, în conformitate cu prevederile prezentei legi;
i) aproba regulamentul de organizare şi funcţionare a CENTROCOOP;
j) aproba bugetul de venituri şi cheltuieli al CENTROCOOP;
k) analizeazã şi aproba dãrile de seama anuale ale biroului executiv, bilanţul contabil pe ansamblul cooperaţiei de consum şi al cooperaţiei de credit şi raportul comisiei de cenzori;
l) analizeazã şi dezbate trimestrial şi pe întregul an rapoartele Biroului executiv al CREDITCOOP privind modul de desfãşurare a activitãţii cooperaţiei de credit;
m) stabileşte nivelul remuneraţiei administratorilor şi a cenzorilor şi aproba cota ce se repartizeazã pentru dividende;
n) reprezintã, prin delegaţii sãi autorizaţi, cooperatia de consum şi cooperatia de credit în relaţiile cu puterea legislativã, executivã şi judecãtoreascã, cu alte organizaţii cooperatiste, cu organizaţii neguvernamentale şi cu Alianta Cooperatista Internationala, precum şi cu agenţi economici din ţara şi din strãinãtate;
o) exercita orice alte atribuţii care îi revin potrivit legii.

Biroul executiv
ART. 142
Biroul executiv conduce activitatea curenta a CENTROCOOP în perioada dintre şedinţele consiliului de administraţie şi se compune din 9-13 membri, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţi.
Preşedintele Consiliului de administraţie este şi preşedintele Biroului executiv şi al CENTROCOOP.
ART. 143
Biroul executiv se întruneşte lunar şi ori de cîte ori este nevoie. Deciziile biroului executiv se iau cu votul majoritãţii membrilor sãi.
ART. 144
Biroul executiv are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aduce la îndeplinire hotãrîrile consiliului de administraţie şi prezintã acestuia rapoarte de activitate;
b) iniţiazã acţiuni pentru vãrsarea pãrţilor sociale subscrise de membrii cooperatori şi de organizaţiile cooperatiste, asociate la casele teritoriale ale cooperativelor de credit, la FEDERALCOOP şi la CREDITCOOP;
c) analizeazã cererile de asociere sau de retragere din CENTROCOOP şi le supune spre aprobare consiliului de administraţie; de asemenea, în conformitate cu prevederile prezentei legi, propune consiliului de administraţie dizolvarea, fuziunea, divizarea sau excluderea organizaţiilor cooperatiste asociate;
d) sprijinã activitatea economico-financiarã a FEDERALCOOP, a CREDITCOOP, a societãţilor şi întreprinderilor cu capital majoritar al CENTROCOOP;
e) administreazã fondurile comune, constituite la CENTROCOOP, pe baza normelor de constituire şi de utilizare aprobate de consiliul de administraţie al acestuia;
f) aproba structura organizatoricã a CENTROCOOP, angajeazã şi desface contractul de munca al salariaţilor CENTROCOOP, stabileşte nivelul salariilor acestora şi le supune spre confirmare consiliului de administraţie;
g) participa, prin reprezentanţi, în consiliile de administraţie ale societãţilor şi întreprinderilor cu capital majoritar al CENTROCOOP;
h) participa, prin reprezentanţi, la concursurile pentru ocuparea posturilor de manageri la FEDERALCOOP şi la societãţile şi întreprinderile cu capital majoritar al CENTROCOOP;
i) îndeplineşte orice alte atribuţii încredinţate de consiliul de administraţie sau care rezulta din necesitãţile derulãrii operative a activitãţii, cu excepţia celor care sînt de competenta Congresului Cooperaţiei de Consum şi de Credit sau a Consiliului de administraţie al CENTROCOOP.

TITLUL VIII
Dispoziţii comune

CAP. 1
Cenzorii
ART. 145
Organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit au 1-3 cenzori şi tot atitia supleanţi, dacã prin statut nu se prevede altfel.
Cenzorii se aleg de adunarea generalã a fiecãrei organizaţii cooperatiste, respectiv de Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit.
Cenzorii CREDITCOOP se aleg de cãtre secţiunea "Cooperative de credit - bãnci populare" a Congresului Cooperaţiei de Consum şi de Credit şi sînt confirmati de plenul congresului.
ART. 146
Cenzorii trebuie sa fie cetãţeni romani, cu domiciliul stabil în România.
La casele teritoriale ale cooperativelor de credit, FEDERALCOOP, şi CREDITCOOP, precum şi la CENTROCOOP, cel puţin unul dintre cenzori trebuie sa fie expert contabil sau contabil autorizat în condiţiile legii.
ART. 147
Cenzorii cooperativelor de consum şi ai cooperativelor de credit - bãnci populare trebuie sa fie membri cooperatori ai acestora.
Cenzorii FEDERALCOOP şi ai CENTROCOOP trebuie sa fie membri cooperatori la o cooperativa de consum asociata.
Cenzorii caselor teritoriale ale cooperativelor de credit şi cei ai CREDITCOOP trebuie sa fie membri cooperatori la o cooperativa de credit - banca populara asociata.
ART. 148
Nu pot fi cenzori, iar dacã au fost aleşi, decad din mandatul lor:
a) rudele sau afinii pînã la gradul al treilea inclusiv ori sotii administratorilor;
b) persoanele care primesc, sub orice forma, pentru alte funcţii decît aceea de cenzor, un salariu sau o alta remuneraţie de la administratori sau de la organizaţia cooperatista la care sînt cenzori;
c) persoanele care, potrivit legii, nu au capacitate de exerciţiu sau au suferit condamnãri penale.
ART. 149
Cenzorii sînt obligaţi sa depunã, în termen de 30 de zile de la alegerea lor, jumãtate din garanţia cerutã administratorilor şi primesc o indemnizaţie stabilitã de adunarea generalã a organizaţiei cooperatiste care i-a ales sau de consiliul de administraţie al acesteia.
ART. 150
Cenzorii sînt obligaţi sa supravegheze şi sa verifice intreaga gestiune a organizaţiei cooperatiste, ţinerea cu regularitate a registrelor, întocmirea, în concordanta cu acestea şi cu prevederile legale, a bilanţului contabil, a contului de profit şi pierderi, precum şi dacã evaluarea patrimoniului s-a fãcut conform regulilor stabilite pentru întocmirea bilanţului contabil. Toate acestea, împreunã cu propunerile pe care le cred necesare privind bilanţul contabil şi repartizarea profitului, cenzorii le vor prezenta organului care i-a ales, într-un raport amãnunţit.
Adunarea generalã nu poate aproba bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, dacã acestea nu sînt însoţite de raportul cenzorilor.
ART. 151
Cenzorii sînt obligaţi, de asemenea:
a) sa facã în fiecare luna şi inopinat inspecţia casei;
b) sa convoace adunarea generalã ordinarã sau extraordinarã, respectiv Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit, cînd acestea nu au fost convocate de administratori;
c) sa participe la adunãrile generale ordinare sau extraordinare ale organizaţiilor cooperatiste la care au fost aleşi, respectiv la congres, solicitind înscrierea pe ordinea de zi a propunerilor pe care le cred necesare;
d) sa constate depunerea garanţiei de cãtre administratori;
e) sa vegheze ca dispoziţiile legii şi ale statutului sa fie îndeplinite de administratori şi de lichidatori.
Cenzorii aduc la cunostinta consiliului de administraţie neregulile şi încãlcãrile dispoziţiilor legale şi statutare pe care le constata, iar cazurile mai importante le aduc la cunostinta adunãrii generale, respectiv congresului.
Cazurile mai importante constatate în activitatea CREDITCOOP se aduc la cunostinta Consiliului de administraţie al CENTROCOOP.
Cenzorii prezintã anual, în fata adunãrii generale, dãri de seama despre activitatea desfasurata.
ART. 152
Cenzorii participa, fãrã drept de vot, la şedinţele consiliului de administraţie, iar preşedintele comisiei de cenzori participa şi la şedinţele biroului executiv.
ART. 153
Deliberãrile şi constatãrile fãcute de cenzori în exerciţiul mandatului lor se consemneazã într-un registru special.
ART. 154
Pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 150, cenzorii delibereazã împreunã; ei pot face, în caz de neînţelegere, rapoarte separate pe care le vor prezenta adunãrii generale.
Pentru celelalte obligaţii impuse de lege, cenzorii pot lucra separat.
ART. 155
Întinderea şi efectele rãspunderii cenzorilor sînt reglementate de regulile mandatului.
Revocarea cenzorilor se face numai de cãtre organul care i-a ales.
Cenzorii CREDITCOOP pot fi revocaţi de Consiliul de administraţie al CENTROCOOP, la propunerea biroului executiv al CREDITCOOP.
Prevederile art. 52 se aplica în mod corespunzãtor şi cenzorilor.

CAP. 2
Salariaţii cooperaţiei de consum şi ai cooperaţiei de credit
ART. 156
Pentru realizarea obiectului sau de activitate, cooperatia de consum şi cooperatia de credit utilizeazã personal salariat.
ART. 157
Salariaţii cooperaţiei de consum şi ai cooperaţiei de credit pot fi şi membri cooperatori.
ART. 158
Salariaţii cooperaţiei de consum şi ai cooperaţiei de credit beneficiazã de toate drepturile şi au toate obligaţiile care rezulta din calitatea de salariat, în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii.
ART. 159
Salariaţii cooperaţiei de consum şi ai cooperaţiei de credit, care au în acelaşi timp şi calitatea de membru cooperator sau acţionar în unitatea în care îşi desfãşoarã activitatea, nu pot fi membri de sindicat.

CAP. 3
Regimul juridic al bunurilor proprietate a cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit
ART. 160
Proprietatea organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit este privatã, fiind ocrotitã de lege, şi se compune dintr-o parte divizibilã şi o parte indivizibilã.
Partea divizibilã cuprinde pãrţile sociale vãrsate de membrii cooperatori, respectiv de organizaţiile cooperatiste asociate, care pot fi bunuri mobile corporale sau bunuri imobile, precum şi dividendele cuvenite membrilor cooperatori, respectiv organizaţiilor cooperatiste asociate. La cooperativele de consum, partea divizibilã a proprietãţii cuprinde şi cota-parte din fondul de dezvoltare aferentã pãrţilor sociale subscrise şi vãrsate de membrii cooperatori, pe perioada cît aceştia au fost membri ai cooperativei.
Partea indivizibilã cuprinde întregul patrimoniu al organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit, acumulat de acestea în decursul întregii lor activitãţi, mai puţin partea divizibilã prevãzutã la alin. 2 din prezentul articol, aflat în proprietatea cooperativelor de consum, a cooperativelor de credit - bãnci populare, a FEDERALCOOP, a caselor teritoriale ale cooperativelor de credit, a CREDITCOOP şi a CENTROCOOP, în baza bilanţurilor contabile de la sfîrşitul anului anterior intrãrii în vigoare a prezentei legi, precum şi bunurile dobîndite ulterior de acestea.
ART. 161
Partea indivizibilã a proprietãţii organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit nu poate fi însuşitã de cãtre membrii cooperatori sau de organizaţiile cooperatiste asociate.
În caz de divizare a unei organizaţii cooperatiste, partea indivizibilã a proprietãţii acesteia se împarte între organizaţiile cooperatiste rezultate, pe criteriul aportului membrilor cooperatori arondati.
În cazul iesirii din cooperativa, din orice motive, se restituie pãrţile sociale prevãzute la art. 160 alin. 2, la care se adauga sau se scade partea cuvenitã din cîştigul dobîndit sau din paguba cooperativei, potrivit ultimului bilanţ contabil aprobat de adunarea generalã.
ART. 162
Activele imobilizate şi circulante, proprietate a organizaţiilor cooperatiste, precum şi cele aflate în administrarea întreprinderilor şi societãţilor cooperatiste pot fi înstrãinate sau date în folosinta, numai cu plata, în condiţiile prevederilor legale şi statutare. Orice înstrãinare, cu orice titlu, facuta cu încãlcarea acestor prevederi, este nulã de drept.
Dividendele sau dobinzile cuvenite membrilor cooperatori pot fi urmãrite de cãtre creditorii personali, numai în mãsura neacoperirii creanţei, din averea cooperatorilor urmãriţi.
Activele imobilizate, proprietate a organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit, care au fost trecute fãrã plata în proprietatea statului, vor fi restituite acestora. Cererile de restituire se depun la instanţele judecãtoreşti competente, în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi. Aceste cereri sînt scutite de taxa de timbru. În cazul în care bunurile respective nu pot fi restituite în natura, organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit vor fi despagubite.
Dispoziţiile alineatelor precedente se aplica în mod corespunzãtor şi mijloacelor circulante.

CAP. 4
Mijloacele financiare ale cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit
ART. 163
Mijloacele financiare ale cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit provin din:
a) taxele de înscriere;
b) pãrţile sociale vãrsate;
c) profitul realizat din activitatea proprie sau din titluri de participaţiune;
d) alte mijloace provenite din contribuţii ale organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit la fondurile speciale, taxe de arbitraj, plusuri de valori constatate cu ocazia inventarierii patrimoniului, amenzi aplicate de organele de control special autorizate, donaţii, sponsorizãri şi altele asemenea;
e) dividendele rezultate din activitatea societãţilor şi a întreprinderilor la care organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit participa cu capital social;
f) contribuţii ale organizaţiilor cooperatiste asociate, pentru: şcolile cooperaţiei de consum, perfecţionarea pregãtirii profesionale a personalului, propaganda cooperatista, reclama şi publicitate, investiţii şi alte fonduri constituite la nivelul CENTROCOOP, CREDITCOOP, FEDERALCOOP şi casei teritoriale a cooperativelor de credit.
ART. 164
Fondurile cooperativelor de consum, ale cooperativelor de credit - bãnci populare, ale caselor teritoriale ale cooperativelor de credit, ale FEDERALCOOP, ale întreprinderilor, societãţilor şi altor agenţi economici din cadrul cooperaţiei de consum şi cooperaţiei de credit sînt:
a) fondul de dezvoltare;
b) fondul de rezerva;
c) fondul de risc;
d) pãrţile sociale.
Sumele pentru acţiunile social-cultural-sportive, de protocol, de reclama şi publicitate, de formare şi perfecţionare a pregãtirii profesionale a personalului, de reprezentare internationala, de întrajutorare cooperatista sînt deductibile la calculul profitului impozabil, potrivit legii.
CENTROCOOP poate constitui, din sumele deductibile menţionate la alin. 2 din prezentul articol, mijloace financiare pentru finanţarea în comun a acestor acţiuni.
ART. 165
Mijloacele financiare ale CENTROCOOP se formeazã din dividendele provenite de la unitãţile la care acesta participa cu capital social şi din contribuţia FEDERALCOOP, CREDITCOOP, a societãţilor şi întreprinderilor cooperatiste.
ART. 166
Mijloacele financiare ale CENTROCOOP se utilizeazã pentru acoperirea cheltuielilor de administraţie şi conducere, premierea salariaţilor, investiţii, acordarea de împrumuturi, constituirea de provizioane, plata indemnizaţiilor şi a primelor administratorilor şi cenzorilor, acţiuni social-cultural-sportive, sprijinirea unor acţiuni umanitare, cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã, imprimate şi tiparituri. Asemenea fonduri pentru acţiuni de interes general se pot constitui şi de casele teritoriale ale cooperativelor de credit, de FEDERALCOOP şi de CREDITCOOP. Regulamentul de constituire şi de utilizare a acestor fonduri se aproba de cãtre Consiliul de administraţie al CENTROCOOP.
Activitãţile de interes general privind promovarea miscarii cooperatiste, pregãtirea şi perfecţionarea forţei de munca, dezvoltarea şi întreţinerea bazei materiale a învãţãmîntului, efectuarea de stagii de pregãtire şi perfecţionare în ţara şi în strãinãtate, organizarea şi participarea la acţiuni cooperatiste, concursuri naţionale şi internaţionale, simpozioane, schimburi de experienta, expoziţii, tîrguri şi altele asemenea se finanţeazã potrivit legii.
ART. 167
Cooperativele de consum, cooperativele de credit - bãnci populare, casele teritoriale ale cooperativelor de credit, FEDERALCOOP şi CREDITCOOP vor putea acoperi pierderile anuale neimputabile din profitul aferent veniturilor totale în urmãtorii 2 ani. Partea rãmasã nerecuperata se va acoperi din urmãtoarele fonduri, în succesiunea de mai jos:
a) fondul de rezerva;
b) fondul de risc;
c) fondul de dezvoltare;
d) pãrţile sociale.
În cazul în care aceste fonduri nu acoperã pierderile, se va proceda la lichidarea judiciarã a organizaţiei cooperatiste, dacã adunarea generalã, respectiv Consiliul de administraţie al CENTROCOOP, dupã caz, nu hotãrãşte ca membrii cooperatori sau organizaţiile cooperatiste asociate sa refacã prin noi subscriptii capitalul social.
ART. 168
Exerciţiul financiar începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie. La unitãţile nou-înfiinţate exerciţiul financiar începe la data înmatriculãrii la Registrul comerţului şi se încheie la 31 decembrie.

CAP. 5
Registrele
ART. 169
În afarã evidentelor prevãzute de lege, la fiecare organizaţie a cooperaţiei de consum şi a cooperaţiei de credit vor fi ţinute şi urmãtoarele registre:
a) un registru al membrilor cooperatori, respectiv al organizaţiilor cooperatiste asociate, în care se vor înscrie numele şi prenumele, respectiv denumirea fiecãrei organizaţii cooperatiste asociate, domiciliul, respectiv sediul, data înscrierii sau asocierii, retragerii sau excluderii fiecãruia, pãrţile sociale subscrise, vãrsãmintele fãcute în contul pãrţilor sociale şi pãrţile sociale retrase;
b) un registru al şedinţelor, deliberãrilor şi hotãrîrilor adunãrilor generale;
c) un registru al şedinţelor, deliberãrilor şi deciziilor consiliului de administraţie;
d) un registru al şedinţelor, deliberãrilor şi deciziilor biroului executiv;
e) un registru al deliberãrilor şi constatãrilor fãcute de cenzori în exercitarea mandatului lor.

CAP. 6
Dizolvarea, fuziunea şi divizarea organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit
ART. 170
Dizolvarea şi fuziunea organizatiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit pot avea loc în urmãtoarele situaţii:
a) imposibilitatea realizãrii obiectului de activitate;
b) hotãrîrea adunãrii generale a organizaţiei cooperatiste, respectiv a Congresului Cooperaţiei de Consum şi de Credit, în cazul CREDITCOOP şi al CENTROCOOP;
c) diminuarea capitalului social într-o proporţie care prejudiciazã funcţionarea organizaţiei cooperatiste, dacã membrii cooperatori nu decid completarea lui;
d) reducerea numãrului de membri, astfel încît nu se mai justifica funcţionarea organizaţiei cooperatiste sau reducerea numãrului membrilor cooperativelor sub cel prevãzut în prezenta lege, dacã au trecut mai mult de 6 luni de la aceasta şi nu a fost completat;
e) falimentul.
ART. 171
Divizarea organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit se poate face în situaţia în care interesele economice şi sociale ale membrilor cooperatori o cer.
ART. 172
Hotãrîrea privind dizolvarea, fuziunea şi divizarea cooperativelor de consum, cooperativelor de credit - bãnci populare, caselor teritoriale ale cooperativelor de credit şi FEDERALCOOP se ia de adunarea generalã a organizaţiei cooperatiste respective, la propunerea consiliului de administraţie sau la cererea a cel puţin o treime din numãrul membrilor cooperatori sau al organizaţiilor cooperatiste asociate, dupã caz. Fuziunea mai multor organizaţii se hotãrãşte de adunarea generalã a fiecãreia.
Hotãrîrea privind dizolvarea, fuziunea sau divizarea CREDITCOOP şi a CENTROCOOP se ia de cãtre Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit.
ART. 173
Hotãrîrea privind dizolvarea, fuziunea sau divizarea organizaţiilor cooperatiste se înmatriculeazã la Registrul comerţului. Înmatricularea la Registrului comerţului a organizaţiilor cooperatiste care au luat fiinta prin fuziune sau divizare se face, dupã caz, în conformitate cu prevederile art. 10, 69, 86 şi 109.

CAP. 7
Lichidarea organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit
ART. 174
Lichidarea organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit se face de cãtre lichidatori desemnaţi de adunarea generalã a organizaţiei respective sau prin hotãrîre judecãtoreascã.
În cazul CREDITCOOP şi al CENTROCOOP, lichidatorii sînt desemnaţi de congres.
Lichidatorii intra în funcţiune numai dupã depunerea semnaturilor lor la Registrul comerţului.
Toate actele emise de organizaţia cooperatista care se lichideazã trebuie sa arate ca aceasta este în lichidare.
ART. 175
Lichidatorii au aceeaşi rãspundere ca şi administratorii.
Ei sînt datori, îndatã dupã intrarea în funcţiune ca, împreunã cu administratorii, sa facã inventarul şi sa încheie bilanţul contabil care sa constate situaţia exactã a activului şi pasivului organizaţiei cooperatiste şi sa le semneze.
Lichidatorii sînt obligaţi sa primeascã şi sa pãstreze patrimoniul organizaţiei cooperatiste, registrele ce li s-au încredinţat de administratori şi actele acesteia. De asemenea, ei vor tine un registru cu toate operaţiunile lichidãrii, în ordinea datei lor.
Lichidatorii îşi îndeplinesc mandatul lor sub controlul cenzorilor.
Lichidatorii nu pot plati membrilor cooperatori sau organizaţiilor cooperatiste asociate nici o suma în contul pãrţilor ce li s-ar cuveni din lichidare, înaintea achitãrii celorlalte obligaţii ale organizaţiei cooperatiste.
ART. 176
Dupã terminarea lichidãrii, lichidatorii întocmesc bilanţul contabil final, îl semneazã şi, însoţit de raportul cenzorilor, îl depun la Registrul comerţului, solicitind radierea organizaţiei cooperatiste.
ART. 177
În caz de lichidare, de retragere ori de excludere a unei cooperative de consum din FEDERALCOOP la care este asociata, activul şi pasivul rãmase dupã plata partii divizibile se redistribuie altor cooperative de consum asociate, desemnate de Consiliul de administraţie al FEDERALCOOP, pe baza bilanţului contabil la zi. În situaţia în care cooperativele desemnate refuza preluarea integrala sau parţialã a patrimoniului rãmas, acesta va fi preluat de FEDERALCOOP la care cooperativa respectiva este asociata.
Dacã cooperativa care se retrage sau este exclusa din FEDERALCOOP se asociaza la o alta federala teritorialã invecinata, prevederile alin. 1 din prezentul articol nu se aplica.
Prevederile alin. 1 şi 2 din prezentul articol se aplica în mod corespunzãtor şi cooperativelor de credit - bãnci populare, caselor teritoriale ale cooperativelor de credit, FEDERALCOOP şi CREDITCOOP.

CAP. 8
Facilitãţile acordate de stat cooperaţiei de consum şi cooperaţiei de credit
ART. 178
Cota de impozit pe profit pentru organizaţiile cooperaţiei de consum se stabileşte la 25%, excepţie care completeazã prevederile <>art. 2 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 .
ART. 179
Organizaţiile cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit sînt scutite de plata impozitului pe clãdiri timp de 5 ani de la punerea în funcţiune a obiectivelor.
ART. 180
De avantajele pe care le acorda statul producãtorilor privati pentru dezvoltarea producţiei agricole vegetale şi animale, distribuirea de seminţe selecţionate, înlesniri pentru procurarea unor reproducatori de rasa, înlesniri pentru procurarea de maşini şi utilaje agricole, pentru vînzarea de produse agroalimentare şi acordarea de credite cu dobinda redusã, beneficiazã şi organizaţiile cooperaţiei de consum, întreprinderile şi societãţile cooperatiste.

TITLUL IX
Contravenţii şi infracţiuni
ART. 181
Constituie contravenţii şi se pedepsesc cu amenda de la 100.000 lei la 500.000 lei urmãtoarele:
a) fapta administratorilor sau a cenzorilor de a nu convoca adunarea generalã, determinînd prin aceasta ca organizaţia cooperatista sa ramina mai mult de 3 luni fãrã un consiliu de administraţie sau comisie de cenzori care sa aibã numãrul de membri necesar pentru a lua hotãrîri;
b) fapta administratorilor de a aproba efectuarea altor activitãţi decît cele prevãzute în obiectul de activitate menţionat la art. 15, 60, art. 70 alin. 2 şi la art. 87;
c) nerespectarea de cãtre administratori, cenzori şi lichidatori a dispoziţiilor prezentei legi în ceea ce priveşte fuzionarea, divizarea, dizolvarea şi lichidarea organizaţiilor cooperatiste.
Contravenţiile se constata de organele de control abilitate ale statului, precum şi de cele special autorizate în acest scop de cãtre CENTROCOOP. Contestaţiile impotriva procesului-verbal de constatare se adreseazã instanţelor de judecata, în termen de 30 de zile de la comunicarea proceselor-verbale respective.
ART. 182
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o luna la 6 luni refuzul administratorilor, lichidatorilor sau al funcţionarilor de a preda patrimoniului organizaţiei cooperatiste sau fapta de a continua exercitarea funcţiei dupã suspendarea sau îndepãrtarea din aceasta.
ART. 183
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000 lei întrebuinţarea ca titlul în firme, acte sau corespondenta a denumirilor "cooperativa de consum", "consumcoop", "cooperativa de credit - banca populara", "casa teritorialã a cooperativelor de credit", "federala teritorialã a cooperativelor de consum şi de credit" "FEDERALCOOP", "Casa Cooperativelor de Credit", "CREDITCOOP", "Uniunea Nationala a Cooperativelor de Consum şi de Credit", "CENTROCOOP" sau a abreviatiei "Coop.", de cãtre persoane fizice sau persoane juridice care nu îndeplinesc condiţiile din prezenta lege.
ART. 184
Faptele prevãzute la art. 182 şi 183 se urmãresc la sesizarea organelor de control ale organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit.
ART. 185
Prevederile <>art. 181-184 se completeazã cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25-27.

TITLUL X
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 186
CENTROCOOP, CREDITCOOP, FEDERALCOOP, casele teritoriale ale cooperativelor de credit, cooperativelor de consum şi cooperativelor de credit - bãnci populare pot constitui întreprinderi şi societãţi cooperatiste cu capital integral cooperatist şi pot participa la constituirea de societãţi comerciale prin asociere cu investitori romani sau strãini. Bunurile organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit, reprezentind aport la capitalul social al societãţilor astfel constituite, rãmîn în proprietatea organizaţiilor cooperatiste respective. Întreprinderile şi societãţile comerciale astfel constituite nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute la art. 178 şi 179 din prezenta lege.
Constituirea de întreprinderi şi societãţi cooperatiste cu capital integral cooperatist, precum şi participarea la constituirea de societãţi comerciale prin asociere cu investitori romani sau strãini se hotãrãsc de consiliul de administraţie al fiecãrei organizaţii cooperatiste, cu respectarea prevederilor legale în domeniu.
Întreprinderile şi societãţile cooperatiste, constituite cu capital integral cooperatist, se înmatriculeazã la Registrul comerţului ca şi organizaţiile cooperatiste cu al cãror capital s-au constituit.
Prin statutul organizaţiilor cooperatiste se poate prevedea organizarea de unitãţi fãrã personalitate juridicã (sucursale, filiale, agenţii, magazine, unitãţi de alimentaţie publica, unitãţi turistice şi hoteliere, secţii, ateliere, puncte fixe de casierie, puncte de plata etc.) pentru realizarea obiectului de activitate. Criteriile de înfiinţare a acestor unitãţi fãrã personalitate juridicã se stabilesc de Consiliul de administraţie al CENTROCOOP, cu respectarea principiilor legislaţiei în vigoare.
ART. 187
Terenurile transmise în folosinta, pe durata nedeterminatã şi fãrã plata, în vederea realizãrii de construcţii pentru activitatea organizaţiilor cooperaţiei de consum şi ale cooperaţiei de credit, îşi menţin acest regim juridic pe toatã durata existenţei construcţiilor respective în proprietatea organizaţiilor cooperatiste.
Clãdirile construite pe terenurile prevãzute la alin. 1 din prezentul articol pot face obiectul ipotecarii, urmînd ca regimul juridic al terenului sa se reglementeze prin contract civil între proprietarul terenului şi noul proprietar al clãdirii.
ART. 188
Cheltuielile efectuate pentru plata salariilor personalului care asigura instruirea practica a elevilor existenţi, la data apariţiei prezentei legi, în şcolile cooperaţiei de consum, cuprinşi în planurile de învãţãmînt aprobate de Ministerul Învãţãmîntului, sînt suportate de la bugetul de stat pînã la absolvirea acestora.
ART. 189
Preşedintele CENTROCOOP este asimilat cu funcţia de ministru, iar vicepreşedinţii cu cea de secretar de stat.
ART. 190
Casele teritoriale ale cooperativelor de credit sînt succesoare de drept ale comisiilor judeţene ale cooperativelor de credit. FEDERALCOOP sînt succesoare de drept ale uniunilor judeţene ale cooperativelor de consum şi de credit. CREDITCOOP este succesoare de drept a Comisiei Centrale a Cooperativelor de Credit. CENTROCOOP este succesoare de drept a Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum şi de Credit.
Cooperativele de consum, cooperativele de credit - bãnci populare, uniunile judeţene ale cooperativelor de consum şi de credit, comisiile judeţene ale cooperativelor de credit, Comisia Centrala a Cooperativelor de Credit, precum şi Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum şi de Credit - CENTROCOOP, existente la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, îşi vor adopta propriile statute, pe baza statutelor-cadru elaborate de Consiliul de administraţie al CENTROCOOP, în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi, în termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi. Statutele-cadru vor fi confirmate de Congresul Cooperaţiei de Consum şi de Credit.
Statutele proprii vor fi aprobate de consiliile de administraţie ale fiecãrei organizaţii cooperatiste şi confirmate de prima adunare generalã a acesteia. Aceste statute, precum şi modificãrile lor ulterioare sînt supuse regimului juridic prevãzut la art. 10, 69, 86 şi 109.
ART. 191
Cooperativele de consum, cooperativele de credit - bãnci populare, casele teritoriale ale cooperativelor de credit şi FEDERALCOOP, neasociate potrivit prezentei legi, vor fi supuse controlului financiar de gestiune, care va fi efectuat, în limitele prevãzute de legislaţia în domeniu, de cãtre organele de control financiar ale organizaţiilor cooperatiste la care acestea se pot asocia, potrivit legii.
Controlul va fi efectuat cel puţin o data pe an sau într-una dintre urmãtoarele situaţii:
a) la cererea adunãrii generale a organizaţiei cooperatiste neasociate;
b) la cererea comisiei de cenzori a acesteia;
c) la cererea a cel puţin o zecime din numãrul membrilor cooperatori ori a trei cooperative asociate, dupã caz.
Constatãrile controlului vor fi prezentate adunãrii generale a organizaţiei cooperatiste controlate.
Mãsurile stabilite pentru eliminarea deficienţelor constatate, însuşite de adunarea generalã, pot fi contestate la judecãtoria pe raza cãreia se afla organizaţia cooperatista verificata.
ART. 192
Prezenta lege intra în vigoare la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României. Pe aceeaşi data se abroga <>Decretul-lege nr. 67/1990 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei de consum şi de credit, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 23 septembrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 24 septembrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
RADU VASILE
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016