Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 107 din 7 aprilie 2004  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 107 din 7 aprilie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 338 din 19 aprilie 2004

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Litera e) a articolului 16 va avea urmãtorul cuprins:
"e) cetãţeni strãini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncã sau au realizat venituri în România, conform legii;"
2. Partea introductivã şi literele a), g) şi h) ale alineatului (1) al articolului 17 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-a încetat contractul individual de muncã sau contractul de muncã temporarã din motive neimputabile lor;
..............................................................
g) au încetat activitatea ca urmare a pensionãrii pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncã şi nu au reuşit sã se încadreze în muncã;
h) le-au încetat raporturile de muncã sau de serviciu din motive neimputabile lor, în perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;"
3. Litera i) a alineatului (1) al articolului 17 se abrogã.
4. Literele a) şi b) ale alineatului (2) al articolului 17 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;"
5. Litera c) a alineatului (2) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii."
6. Litera a) a articolului 19 va avea urmãtorul cuprins:
"a) persoanele care desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau pe bazã de contract de muncã temporarã, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;"
7. Dupã alineatul (1) al articolului 24 se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Cu sumele recuperate din debite provenite din venituri datorate bugetului asigurãrilor pentru şomaj se reîntregesc veniturile acestui buget, în funcţie de natura sursei la care a fost creat debitul."
8. Alineatul (2) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Disponibilitãţile bãneşti înregistrate la finele anului de bugetul asigurãrilor pentru şomaj se reporteazã şi se utilizeazã în anul urmãtor."
9. Dupã alineatul (2) al articolului 25 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Disponibilitãţile bãneşti ale bugetului asigurãrilor pentru şomaj sunt purtãtoare de dobânzi."
10. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Angajatorii au obligaţia de a plãti lunar o contribuţie la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cotã de 3%, aplicatã asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevãzute la art. 19."
11. Dupã alineatul (1) al articolului 27 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã pe perioada în care raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevãzute la art. 19, sunt suspendate potrivit legii, cu excepţia perioadei de incapacitate temporarã de muncã, dacã aceasta nu depãşeşte 30 de zile."
12. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - Persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj, prevãzute la art. 20, au obligaţia de a plãti lunar o contribuţie la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cotã de 4%, aplicatã asupra venitului lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj."
13. Litera f) a alineatului (1) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"f) finanţarea serviciilor de formare profesionalã pentru persoanele care, potrivit legii, beneficiazã în mod gratuit de aceste servicii;"
14. Dupã alineatul (1) al articolului 34 se introduc alineatele (1^1)-(1^3) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncã sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporarã de muncã, dacã aceasta nu depãşeşte 30 de zile;
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacã aceasta nu depãşeşte 12 luni, pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. g);
c) perioada cuprinsã între data suspendãrii raporturilor de muncã sau de serviciu şi data încetãrii motivului pentru care acestea au fost suspendate, pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. h);
d) perioada cuprinsã între data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu şi data rãmânerii definitive a hotãrârii judecãtoreşti de reintegrare în muncã, dacã aceastã perioadã nu depãşeşte 12 luni, pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. j).
(1^2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.
(1^3) Pentru persoanele încadrate cu contract de muncã temporarã, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte în funcţie de durata fiecãrei misiuni, respectiv de timpul cât persoanele se aflã la dispoziţia agentului de muncã temporarã, între misiuni."
15. Alineatul (2) al articolului 34 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plãtit contribuţia la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se aflã în procedurã de executare silitã, reorganizare judiciarã, faliment, închidere operaţionalã, dizolvare, lichidare, administrare specialã sau nu şi-a achitat contribuţiile datoritã unor situaţii de forţã majorã."
16. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - (1) Pentru persoanele care au avut raporturile de muncã sau de serviciu suspendate, cu excepţia suspendãrii pentru incapacitate temporarã de muncã, dacã aceasta nu depãşeşte 30 de zile, stagiul minim de cotizare se realizeazã prin cumularea perioadei de asigurare realizatã înainte de suspendare cu perioada de asigurare realizatã dupã reluarea activitãţii.
(2) Pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. g) şi j), stagiul minim de cotizare se realizeazã prin cumularea perioadelor de asigurare realizate înainte de încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu.
(3) Pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. h), stagiul minim de cotizare se realizeazã prin cumularea perioadelor de asigurare realizate înainte de suspendarea raporturilor de muncã sau de serviciu."
17. Literele a) şi h) ale alineatului (1) al articolului 38 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) încetãrii contractului individual de muncã sau a contractului de muncã temporarã;
...............................................................
h) încetãrii motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncã sau de serviciu;"
18. Litera i) a alineatului (1) al articolului 38 se abrogã.
19. Litera m) a articolului 44 va avea urmãtorul cuprins:
"m) la data admiterii într-o formã de învãţãmânt, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b)."
20. Litera c) a alineatului (1) al articolului 45 va avea urmãtorul cuprins:
"c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;"
21. Dupã titlul capitolului IV "Mãsuri pentru prevenirea şomajului" se introduce articolul 48^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 48^1. - (1) În scopul prevenirii şomajului şi consolidãrii locurilor de muncã prin creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale ale persoanelor încadrate în muncã, angajatorilor care organizeazã, în baza planului anual de formare profesionalã, programe de formare profesionalã pentru proprii angajaţi, derulate de furnizori de servicii de pregãtire profesionalã, autorizaţi în condiţiile legii, se acordã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, o sumã reprezentând 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesionalã organizate pentru un numãr de cel mult 20% din personalul angajat.
(2) Angajatorii pot beneficia de suma prevãzutã la alin. (1) pentru derularea unui singur program de formare profesionalã în cursul unui an.
(3) Suma prevãzutã la alin. (1) se acordã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de la capitolul "Cheltuieli de învãţãmânt", în limitã de cel puţin 15%, angajatorilor selectaţi anual de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã.
(4) Angajatorii sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor participante la programul de pregãtire profesionalã, pentru care s-a acordat suma prevãzutã la alin. (1), cel puţin 3 ani de la data acordãrii sumei.
(5) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (4) anterior termenului de 3 ani sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã subvenţia acordatã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României, în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2) şi nu mai pot beneficia de prevederile alin. (1) o perioadã de 2 ani de la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu ale persoanelor respective.
(6) Procedura şi modul de acordare a sumei prevãzute la alin. (1) se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
22. Alineatul (3) al articolului 50 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În vederea realizãrii serviciilor de preconcediere, angajatorii aflaţi în situaţiile prevãzute la art. 49 sunt obligaţi sã înştiinţeze agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã cu cel puţin 45 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere."
23. Articolul 56 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 56. - Furnizorii de servicii pot presta serviciile specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, finanţate din alte fonduri decât bugetul asigurãrilor pentru şomaj, numai dacã sunt acreditaţi de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã."
24. Dupã articolul 56 se introduce articolul 56^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 56^1. - Nu se supun acreditãrii de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã din statele membre ale Uniunii Europene şi din Spaţiul Economic European care au fost supuşi unei astfel de condiţii în statul de origine sau de provenienţã."
25. Alineatul (3) al articolului 61 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) De servicii de mediere gratuite beneficiazã, la cerere, şi persoanele prevãzute la art. 16 lit. c)-f)."
26. Articolul 66 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - (1) Persoanele prevãzute la art. 16 lit. a), b), d), e) şi f), precum şi persoanele care desfãşoarã activitãţi în mediul rural şi nu realizeazã venituri lunare sau realizeazã venituri lunare mai mici decât indemnizaţia de şomaj şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã beneficiazã, în mod gratuit, de servicii de formare profesionalã.
(2) Serviciile de formare profesionalã se asigurã, gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, sau la cererea angajatorului, şi pentru persoanele aflate în urmãtoarele situaţii:
a) au reluat activitatea ca urmare a încetãrii concediului pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
b) au reluat activitatea dupã satisfacerea stagiului militar;
c) au reluat activitatea ca urmare a recuperãrii capacitãţii de muncã dupã pensionarea pentru invaliditate.
(3) Prevederile alin. (2) se aplicã în cazul în care cererea este formulatã în termen de 12 luni de la data reluãrii activitãţii persoanelor, o singurã datã pentru fiecare situaţie.
(4) Persoanele aflate în detenţie care mai au de executat cel mult 9 luni pânã la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un program de formare profesionalã organizat de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cheltuielile necesare pregãtirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurãrilor pentru şomaj."
27. Dupã articolul 66 se introduce articolul 66^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 66^1. - (1) Prin servicii de formare profesionalã se înţelege totalitatea drepturilor de care beneficiazã persoanele prevãzute la art. 66 alin. (1) şi (2) pe durata participãrii la o formã de pregãtire profesionalã.
(2) Persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, care beneficiazã în mod gratuit de servicii de formare profesionalã, au urmãtoarele drepturi:
a) sã beneficieze de pregãtire teoreticã şi practicã pe toatã durata cursului;
b) sã beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi sã primeascã în folosinţã manuale;
c) sã beneficieze, dacã este cazul, de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice;
d) sã beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, dupã caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult patru deplasãri în cursul unei luni, dacã nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului;
e) sã beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventãrii cursului.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (2), care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire sau locuiesc la o distanţã mai mare de 50 de km de aceasta, au dreptul pe perioada cât participã la pregãtirea profesionalã sã beneficieze de cazare şi de o sumã de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevãzut de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului.
(4) Procedurile privind modul de acordare a drepturilor de care beneficiazã persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã pe durata participãrii la o formã de pregãtire profesionalã se elaboreazã de Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi se aprobã prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj sunt obligate sã participe la programele de formare profesionalã oferite şi organizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.
(6) Persoanele prevãzute la art. 66 alin. (1) pot beneficia de servicii de formare profesionalã gratuite, o singurã datã, pentru fiecare perioadã în care se aflã în cãutarea unui loc de muncã.
(7) Drepturile prevãzute la alin. (2) şi (3) se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj."
28. Alineatul (2) al articolului 67 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Formarea profesionalã a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã se realizeazã de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã prin centrele de formare profesionalã din subordinea acestora şi prin centrele regionale pentru formarea profesionalã a adulţilor ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã, precum şi prin furnizori de servicii de formare profesionalã, din sectorul public sau privat, autorizaţi în condiţiile legii."
29. Dupã alineatul (2) al articolului 67 se introduc alineatele (3) şi (4) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Modul de organizare şi funcţionare al centrelor regionale pentru formarea profesionalã a adulţilor se aprobã prin hotãrârea consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã.
(4) Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã de punere în aplicare a hotãrârii consiliului de administraţie se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I."
30. Alineatul (3) al articolului 71 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Serviciile prevãzute la alin. (1) se acordã, gratuit, persoanelor prevãzute la art. 16 lit. a), b), d), e) şi f) o singurã datã, pentru fiecare perioadã în care se aflã în cãutarea unui loc de muncã, precum şi studenţilor care solicitã acordarea de credite cu dobândã avantajoasã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj în condiţiile prezentei legi."
31. Articolul 72 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 72. - (1) Persoanele cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, neimpozabilã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, recalculatã conform legii.
(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani."
32. Articolul 76 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76. - (1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite cu titlu de primã de încadrare neimpozabilã sau primã de instalare conform art. 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncã sau de serviciu înceteazã, într-o perioadã mai micã de 12 luni de la data încadrãrii în muncã, în temeiul urmãtoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi <>art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ulterioare;
b) <>art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003 , cu modificãrile ulterioare, dacã au fost condamnaţi prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã;
c) art. 90 alin. (1) lit. b) şi e), alin. (2) lit. f) şi g) şi alin. (5) din <>Legea nr. 188/1999 *) privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
___________
*) <>Legea nr. 188/1999 a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 251 din 22 martie 2004.


(2) În situaţia nerespectãrii prevederilor alin. (1) recuperarea sumelor prevãzute la art. 74 şi 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii."
33. Articolul 78 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 78. - Din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi din alte surse alocate conform prevederilor legale se pot subvenţiona cheltuielile cu forţa de muncã efectuate în cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporarã a forţei de muncã din rândul şomerilor, pentru dezvoltarea comunitãţilor locale."
34. Alineatul (1) al articolului 79 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 79. - (1) Subvenţiile prevãzute la art. 78 se acordã, la solicitarea autoritãţilor publice locale, angajatorilor cãrora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementãrilor în vigoare privind achiziţiile publice, pe o perioadã de cel mult 12 luni pentru fiecare persoanã încadratã, din rândul şomerilor, cu contract individual de muncã pe perioadã determinatã de cel mult 12 luni."
35. Articolul 80 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 80. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt primesc lunar, pe o perioadã de 12 luni, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de bazã minim brut de ţarã, în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) 1,2 salarii de bazã minime brute pe ţarã, în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) 1,5 salarii de bazã minime brute pe ţarã, în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.
(2) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevãzute la alin. (1) pe o perioadã de 18 luni.
(3) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, pentru absolvenţii din aceastã categorie."
36. Alineatul (2) al articolului 83 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevãzut la alin. (1), sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare absolvent, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din urmãtoarele motive:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) şi f) şi <>art. 65 din Legea nr. 53/2003 , cu modificãrile ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 90 alin. (1) lit. b), alin. (2) lit. e) şi alin. (4) lit. c) din <>Legea nr. 188/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
37. Alineatul (3) al articolului 83 se abrogã.
38. Articolul 85 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 85. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri întreţinãtori unici de familie primesc lunar, pe o perioadã de 12 luni, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu un salariu de bazã minim brut pe ţarã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(2) De facilitãţile prevãzute la alin. (1) beneficiazã şi angajatorii care au sub 100 de angajaţi şi încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã persoane cu handicap, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(3) Subvenţionarea locurilor de muncã vacante pentru încadrarea în muncã, în condiţiile alin. (2), a persoanelor cu handicap nu poate depãşi 60% din costurile salariale ale angajatorului, pe o perioadã de un an de la angajare, aferente persoanelor cu handicap încadrate în muncã.
(4) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare persoanã, plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu un salariu de bazã minim brut pe ţarã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
(6) Nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevãzute la aceste alineate."
39. Dupã articolul 85 se introduce articolul 85^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 85^1. - Angajatorii care beneficiazã de subvenţionarea locurilor de muncã în condiţiile art. 80 sau art. 85 alin. (1) şi (2) şi care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor încadrate pe aceste locuri de muncã, din motivele prevãzute la art. 83 alin. (2), anterior termenelor prevãzute de lege, nu mai pot beneficia de o nouã subvenţie din bugetul asigurãrilor pentru şomaj pe o perioadã de 2 ani de la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu."
40. Articolul 86 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 86. - (1) Pentru crearea de noi locuri de muncã prin înfiinţarea sau dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii, unitãţi cooperatiste, asociaţii familiale, precum şi activitãţi independente desfãşurate de persoane fizice autorizate se pot acorda, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, credite în condiţii avantajoase.
(2) Creditele se acordã în baza unor proiecte de fezabilitate, proporţional cu numãrul de locuri de muncã ce vor fi create, pentru o perioadã de cel mult 3 ani, pentru investiţii, inclusiv perioada de graţie de maximum 6 luni şi, respectiv, un an pentru asigurarea producţiei, cu o dobândã de 50% din dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României.
(3) În judeţele în care rata medie anualã a şomajului s-a situat peste rata medie anualã a şomajului pe ţarã, comunicatã de Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã, creditele se acordã în anul calendaristic urmãtor cu o dobândã de 25% din dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României.
(4) Beneficiazã de credite, în condiţiile legii, cu dobânda prevãzutã la alin. (3) şi persoanele în vârstã de pânã la 30 de ani, care au statut de student pentru prima datã şi urmeazã studiile la cursuri de zi la o instituţie de învãţãmânt superior de stat sau particular, autorizatã sau acreditatã, în condiţiile legii.
(5) Creditele prevãzute la alin. (4) se acordã studenţilor care înfiinţeazã sau dezvoltã, individual sau împreunã cu alţi studenţi care îndeplinesc condiţiile prevãzute la alin. (4), întreprinderi mici şi mijlocii, unitãţi cooperatiste, asociaţii familiale sau care desfãşoarã în mod independent o activitate economicã în calitate de persoanã fizicã autorizatã.
(6) În cazul în care în perioada pentru care a fost acordat creditul intervine cesionarea sau înstrãinarea parţialã ori totalã, prin orice modalitate, a pãrţilor sociale sau a acţiunilor deţinute de beneficiarii de credite prevãzuţi la alin. (4) cãtre alte persoane decât cele din categoria menţionatã, aceştia sunt obligaţi sã achite o sumã egalã cu diferenţa dintre dobânda prevãzutã la alin. (2) şi cea prevãzutã la alin. (3).
(7) Beneficiarii de credite acordate în condiţiile prevãzute la alin. (2)-(4) trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã aibã cel mult 249 de angajaţi şi/sau membri cooperatori cu raporturi de muncã sau de serviciu;
b) activitatea de bazã sã se realizeze în producţie, servicii sau în turism;
c) pe cel puţin 50% din numãrul locurilor de muncã nou-create prin înfiinţarea sau dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii sau de unitãţi cooperatiste sã fie încadrat personal provenind din rândul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã;
d) personalul încadrat în condiţiile prevãzute la lit. c) sã fie menţinut în activitate cel puţin 3 ani;
e) locurile de muncã avute în vedere la acordarea de credite în condiţiile alin. (2)-(4) sã nu fie locurile de muncã vacante, rezultate în urma încetãrii raporturilor de muncã a unor angajaţi în ultimele 12 luni premergãtoare încheierii contractului de creditare.
(8) Şomerii care se obligã sã înfiinţeze întreprinderi mici şi mijlocii, unitãţi cooperatiste, asociaţii familiale sau care desfãşoarã în mod independent o activitate economicã în calitate de persoane fizice autorizate au prioritate la obţinerea creditelor în condiţii avantajoase."
41. Dupã articolul 86 se introduc articolele 86^1 şi 86^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 86^1. - (1) Pentru crearea de noi locuri de muncã pentru şomeri, se pot acorda, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de la capitolul "Împrumuturi", fonduri nerambursabile.
(2) Fondurile nerambursabile se acordã în baza unor proiecte de fezabilitate, proporţional cu numãrul de locuri de muncã ce vor fi create.
(3) Fondurile prevãzute la alin. (1) se acordã pentru înfiinţarea sau dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii, unitãţi cooperatiste, asociaţii familiale, precum şi activitãţi independente desfãşurate de persoane fizice autorizate, care îşi desfãşoarã activitatea în localitãţi confruntate cu fenomene de sãrãcie şi excluziune socialã din cauza nivelului ridicat al şomajului.
(4) Localitãţile în care se vor acorda fondurile prevãzute la alin. (1), precum şi sumele ce vor fi alocate fiecãrei localitãţi se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, în limitele stabilite prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(5) Fondurile prevãzute la alin. (1) se acordã întreprinderilor mici şi mijlocii şi unitãţilor cooperatiste cu condiţia ca pe toate locurile de muncã nou-create sã încadreze în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri pe care sã îi menţinã în activitate cel puţin 4 ani, asociaţiilor familiale înfiinţate de şomeri, precum şi şomerilor care au dobândit calitatea de persoane fizice autorizate sã desfãşoare, în mod independent, o activitate economicã.
Art. 86^2. - (1) Pentru acordarea creditelor în condiţii avantajoase sau a fondurilor nerambursabile prevãzute la art. 86^1, contribuţia beneficiarului trebuie sã fie de cel puţin 25% din valoarea proiectului de fezabilitate depus.
(2) Creditele în condiţii avantajoase şi fondurile nerambursabile se acordã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj cu respectarea prevederilor Regulamentului privind ajutorul de stat regional şi ajutorul de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi ale Regulamentului privind ajutorul de stat pentru ocuparea forţei de muncã.
(3) Beneficiarii de credite acordate în condiţiile art. 86 sau de fonduri nerambursabile acordate în condiţiile art. 86^1 au obligaţia de a menţine locurile de muncã noucreate pentru o perioadã minimã de 5 ani."
42. Articolul 87 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 87. - (1) Sumele totale care pot fi utilizate pentru acordarea de credite în condiţii avantajoase, respectiv de fonduri nerambursabile, precum şi cuantumul maxim al acestora, ce pot fi acordate unui beneficiar, se vor stabili prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(2) Asociaţiile familiale pot primi credite în condiţii avantajoase sau fonduri nerambursabile, proporţional cu numãrul membrilor acestora, iar persoanele fizice autorizate care desfãşoarã în mod independent activitãţi economice, pentru finanţarea propriului loc de muncã.
(3) Asociaţiile familiale şi persoanele fizice autorizate care desfãşoarã în mod independent activitãţi economice pot primi credite în condiţii avantajoase dacã cel puţin unul dintre membrii asociaţiei familiale, respectiv persoana fizicã autorizatã, este asigurat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei solicitãrii creditului.
(4) Asociaţiile familiale şi persoanele fizice autorizate care desfãşoarã în mod independent activitãţi economice pot primi fonduri nerambursabile dacã cel puţin unul dintre membrii asociaţiei familiale, respectiv persoana fizicã autorizatã, a realizat un stagiu total de cotizare în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, de minimum 24 de luni."
43. Articolul 88 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 88. - (1) În cazul în care persoanelor angajate din rândul şomerilor le înceteazã raporturile de muncã anterior împlinirii celor 3 ani, respectiv 4 ani, de la încadrare, angajatorul este obligat ca, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data încetãrii raporturilor de muncã, sã încadreze şomeri pe locurile de muncã devenite vacante.
(2) Obligaţia prevãzutã la alin. (1) revine angajatorilor şi în situaţia în care persoanele angajate pe noile locuri de muncã create nu provin din rândul şomerilor, pentru cei care beneficiazã de credite în condiţii avantajoase.
(3) Pe perioada derulãrii contractului angajatorul nu poate reduce numãrul de posturi existent în unitate la data acordãrii creditului sau a fondului nerambursabil.
(4) În cazul în care unul dintre posturile existente la data acordãrii creditului sau a fondului nerambursabil devine vacant, angajatorul este obligat ca, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data la care postul devine vacant, sã încadreze alte persoane pe locurile de muncã devenite vacante."
44. Articolul 89 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 89. - (1) În cazul nerespectãrii condiţiei prevãzute la art. 86 alin. (7) lit. c), angajatorul va suporta o penalitate egalã cu mãrimea creditului acordat pentru fiecare loc de muncã creat şi neocupat.
(2) În cazul nerespectãrii obligaţiei prevãzute la art. 86^2 alin. (3) şi art. 88 alin. (1) şi (2), angajatorul va suporta o penalitate egalã cu valoarea fondului nerambursabil, respectiv cu mãrimea creditului acordat, pentru fiecare loc de muncã creat şi neocupat, proporţional cu numãrul de luni neocupate.
(3) În cazul nerespectãrii obligaţiei prevãzute la art. 88 alin. (3) şi (4), angajatorul va suporta o penalitate egalã cu o parte din mãrimea creditului, respectiv a fondului nerambursabil, care s-a acordat, potrivit legii, pentru un numãr de locuri de muncã nou-create, egal cu cel al locurilor de muncã desfiinţate sau devenite vacante, proporţionalã cu ponderea perioadei în care nu s-a respectat aceastã obligaţie în totalul perioadei prevãzute pentru menţinerea sau ocuparea locurilor de muncã, la care, în cazul creditelor, se adaugã dobânda aferentã."
45. Articolul 90 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 90. - (1) Beneficiarii de credite în condiţii avantajoase pot solicita din nou credite din bugetul asigurãrilor pentru şomaj dacã au achitat integral creditele în condiţii avantajoase obţinute anterior, inclusiv dobânzile aferente.
(2) Beneficiarii unui fond nerambursabil nu mai au dreptul sã primeascã un nou fond nerambursabil."
46. Articolul 91 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 91. - (1) Administrarea sumelor alocate din bugetul asigurãrilor pentru şomaj pentru acordarea de credite în condiţii avantajoase sau fonduri nerambursabile se face de bãnci sau de agenţii autorizate potrivit legii, cu care Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã încheie contracte în condiţiile prevãzute de lege.
(2) Banca sau agenţia de credite care administreazã fonduri pentru acordarea de credite în condiţii avantajoase poartã rãspunderea pentru rambursarea sumelor la bugetul asigurãrilor pentru şomaj."
47. Articolul 92 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 92. - (1) Procedura şi criteriile de acordare a fondurilor nerambursabile se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Condiţiile de acordare şi rambursare a creditelor, de acordare a fondurilor nerambursabile, modul de stabilire a garanţiilor, organizarea şi desfãşurarea licitaţiilor pentru desemnarea bãncilor şi agenţiilor autorizate sã acorde credite, respectiv fonduri nerambursabile, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj se vor stabili prin norme metodologice comune ale Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei şi Bãncii Naţionale a României."
48. Alineatul (1) al articolului 93 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 93. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã persoane din rândul şomerilor, pe care le menţin în activitate pe o perioadã de cel puţin 6 luni de la data angajãrii, beneficiazã de reducerea sumei reprezentând contribuţia de 3% datoratã bugetului asigurãrilor pentru şomaj."
49. Articolul 94 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 94. - (1) Angajatorii care primesc credite din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile art. 86, beneficiazã de reducere la plata contribuţiei, potrivit art. 93 alin. (2), numai pentru şomerii încadraţi peste nivelul de 50% din locurile de muncã nou-create prevãzute la art. 86 alin. (7) lit. c).
(2) Angajatorii care primesc fonduri nerambursabile din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile art. 86^1, beneficiazã de reducere la plata contribuţiei, potrivit art. 93 alin. (2), numai pentru şomerii încadraţi pe alte locuri de muncã decât cele nou-create ca urmare a acordãrii fondurilor nerambursabile."
50. Partea introductivã a articolului 113 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:"
51. Dupã litera h) a articolului 113 se introduce litera i) cu urmãtorul cuprins:
"i) furnizarea, fãrã acreditarea prevãzutã de lege, a serviciilor pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã."
52. Litera b) a articolului 114 va avea urmãtorul cuprins:
"b) cele prevãzute la lit. c), d), e), g) şi i), cu amendã de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei."
53. Dupã alineatul (1) al articolului 116 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Organele de control mãsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevãzute la art. 113 lit. a), e), h) şi i), precum şi contravenţia prevãzutã la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3)."
54. Dupã articolul 116 se introduce articolul 116^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 116^1. - Controlul respectãrii obligaţiilor privind încadrarea în muncã şi menţinerea raporturilor de muncã, asumate de angajatorii care au beneficiat de subvenţii, credite sau fonduri nerambursabile din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, precum şi de facilitãţi în temeiul art. 93, se efectueazã de cãtre organele de control mãsuri active din cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care vor constata şi vor aplica, dupã caz, sancţiunile prevãzute de prezenta lege."
ART. II
Prezenta lege intrã în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, termen în care Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei va modifica în mod corespunzãtor actele normative elaborate în vederea aplicãrii legii şi le va supune spre aprobare Guvernului.
ART. III
Prevederile <>art. 56^1 din Legea nr. 76/2002 intrã în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
ART. IV
<>Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 12 februarie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DAN MIRCEA POPESCU

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 16 martie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 7 aprilie 2004.
Nr. 107.

_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016