Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 107 din 16 iunie 1999  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 81/1998 privind unele masuri pentru ameliorarea prin impadurire a terenurilor degradate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 107 din 16 iunie 1999 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 81/1998 privind unele masuri pentru ameliorarea prin impadurire a terenurilor degradate

EMITENT: PARLAMENT
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 304 din 29 iunie 1999
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 81 din 25 august 1998 privind unele mãsuri pentru ameliorarea prin impadurire a terenurilor degradate, emisã în temeiul <>art. 1 pct. 3 lit. b) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 313 din 27 august 1998, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Sunt supuse prevederilor prezentei ordonanţe terenurile degradate, inapte pentru folosinţe agricole, precum şi terenurile neproductive, indiferent de forma de proprietate, care pot fi ameliorate prin lucrãri de impadurire, în vederea protejãrii solului, refacerii echilibrului hidrologic şi îmbunãtãţirii condiţiilor de mediu."
2. La articolul 2, partea introductivã şi litera g) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Sunt considerate terenuri degradate, în înţelesul prezentei ordonanţe, terenurile care, prin eroziune, poluare sau acţiunea distructiva a unor factori antropici, şi-au pierdut definitiv capacitatea de producţie agricolã, dar pot fi ameliorate prin impadurire, şi anume:"
.............................................................................
"g) terenurile saraturate sau puternic acide;"
3. La articolul 2, dupã litera j) se introduce litera k) cu urmãtorul cuprins:
"k) terenuri neproductive."
4. La articolul 3, partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Fac obiectul impaduririi, în condiţiile prevãzute la art. 1 şi 2, urmãtoarele categorii de terenuri degradate, în funcţie de natura proprietãţii:"
5. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Terenurile degradate prevãzute la art. 2, care pot fi ameliorate prin impadurire, se constituie în perimetre de ameliorare."
6. Titlul capitolului II va avea urmãtorul cuprins:
"Procedura de identificare a terenurilor degradate destinate impaduririi"
7. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Identificarea, delimitarea şi constituirea perimetrelor de ameliorare la nivelul localitãţilor se fac de cãtre o comisie stabilitã prin decizie a prefectului, la propunerea directorului general al Direcţiei generale pentru agricultura şi alimentaţie. Comisia se va constitui în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe şi va fi formatã din:
a) primarul comunei, al oraşului sau al municipiului, dupã caz, în calitate de preşedinte al comisiei;
b) reprezentantul direcţiei agricole;
c) reprezentantul Oficiului de cadastru agricol şi organizarea teritoriului agricol, în calitate de secretar;
d) reprezentantul oficiului judeţean de studii pedologice şi agrochimice;
e) reprezentantul inspectoratului silvic teritorial;
f) reprezentantul agenţiei teritoriale pentru protecţia mediului;
g) reprezentantul direcţiei silvice sau ocolului silvic;
h) reprezentantul sectorului de îmbunãtãţiri funciare;
i) specialişti din unitãţile şi subunitatile de cercetare şi proiectare în domeniile de îmbunãtãţiri funciare pentru agricultura, silvicultura, împãduriri de terenuri degradate, cercetãri agrochimice şi pedologice şi altele, dupã caz.
(2) Documentaţia întocmitã de comisia prevãzutã la alin. (1) se avizeazã conform prevederilor <>art. 82 alin. (4) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã."
8. La articolul 6, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Inventarierea terenurilor excesiv degradate, care prezintã pericol pentru siguranta obiectivelor social-economice, se va încheia în termen de 90 de zile de la data constatãrii fenomenului.
(3) Inventarierea terenurilor degradate prevãzute la alin. (1) şi (2) este obligaţie permanenta, care nu se va încheia decât dupã finalizarea acţiunilor de ameliorare a acestora."
9. La articolul 6, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) Pentru cazurile existente, termenul curge de la data aprobãrii prin lege a prezentei ordonanţe."
10. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Terenurile degradate constituite în perimetre şi propuse a fi ameliorate prin impadurire vor fi scoase din evidenta terenurilor cu folosinţe agricole productive sau a terenurilor neproductive, cu aprobarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, şi vor fi înregistrate ca "terenuri neproductive destinate a fi împãdurite", potrivit normelor metodologice ce vor fi emise de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe."
11. La articolul 8, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Terenurile degradate, prevãzute la art. 3, vor fi împãdurite de deţinãtorii lor legali, prin unitãţi specializate. Materialul biologic se asigura de Regia Nationala a Pãdurilor, pe baza contractualã, sau de alţi producãtori, iar lucrarea se va executa cu asistenta tehnica gratuita a personalului silvic de specialitate."
12. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Terenurile degradate proprietate publica, prevãzute la art. 3 lit. b), constituite în perimetre de ameliorare prin impadurire, se pot transmite, cu acordul pãrţilor, fãrã plata, în administrarea Regiei Naţionale a Pãdurilor. Transmiterea se aproba prin hotãrâre a Guvernului, cu avizul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi al Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, în condiţiile în care suprafata terenului este, de regula, de minimum 5 hectare, în cazul trupurilor izolate, şi, indiferent de suprafata, în cazul terenurilor limitrofe cu fondul forestier proprietate publica a statului."
13. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - În cazul donarii terenurilor degradate proprietate privatã, cãtre stat, în vederea executãrii lucrãrilor de ameliorare prin impadurire, actele de donaţie, înregistrarea în evidentele funciare şi în registrele de inscriptiuni imobiliare sunt scutite de taxele aferente, iar onorariul notarial se suporta de Regia Nationala a Pãdurilor."
14. La articolul 11, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, în numele statului, poate mandata Regia Nationala a Pãdurilor sa cumpere de la persoane fizice terenuri degradate în vederea impaduririi, cuprinse în perimetre de ameliorare constituite potrivit legii. Plata contravalorii acestor terenuri se va face din fondul de conservare şi regenerare a pãdurilor, prevãzut la <>art. 63 din Legea nr. 26/1996 ."
15. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Sursele de finanţare pentru întocmirea documentaţiilor tehnico-economice ale lucrãrilor de ameliorare prevãzute la art. 8 alin. (2), pentru impadurirea terenurilor degradate şi cele legate de lucrãrile de ameliorare, de întreţinerea şi paza respectivelor lucrãri, pana la recepţia definitiva, sunt urmãtoarele:
a) fondul de ameliorare a fondului funciar, constituit potrivit <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã;
b) alocaţii de la bugetul de stat, conform <>art. 88 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, <>art. 75 şi 94 din Legea nr. 26/1996 ;
c) alocaţii de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor;
d) sponsorizãri de la societãţi comerciale, fundaţii şi altele;
e) surse financiare externe nerambursabile sau credite externe pe termen lung;
f) contribuţia benevolã a persoanelor fizice sau juridice, interesate de executarea lucrãrilor de ameliorare;
g) fondul de conservare şi regenerare a pãdurilor, constituit conform <>art. 63 din Legea nr. 26/1996 din fondul forestier administrat de Regia Nationala a Pãdurilor;
h) despãgubirile legale, datorate de persoanele fizice sau juridice, vinovate de degradarea solului, stabilite de instanta competenta, la cererea unitãţilor locale sau centrale de specialitate în domeniul agriculturii, silviculturii sau protecţiei mediului;
i) alte surse legale.
(2) Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, în calitate de coordonator tehnic al acţiunilor de ameliorare a terenurilor degradate, va solicita anual includerea în bugetul de stat a fondurilor necesare pentru impadurirea în anul urmãtor a terenurilor degradate, potrivit prevederilor art. 6 alin. (3) şi (4)."
16. Articolele 13 şi 14 se abroga.
17. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Împiedicarea sub orice forma de cãtre persoanele fizice a executãrii programelor de impadurire aprobate constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii."
18. Dupã articolul 15 se introduc articolele 15^1 şi 15^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 15^1 . - Distrugerea plantaţiilor silvice înfiinţate în perimetrele de ameliorare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Art. 15^2 . - Pasunatul în terenurile degradate împãdurite, constituite în perimetrele de ameliorare potrivit prezentei ordonanţe, este strict interzis, constituie contravenţie şi se sancţioneazã potrivit legii."
19. La articolul 17, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Contravenţiilor prevãzute la <>art. 16 le sunt aplicabile dispoziţiile cuprinse în Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia art. 25-27."
20. La articolul 19, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazurile în care persoanele fizice şi juridice, care deţin terenuri degradate proprietate privatã, nu sunt de acord cu executarea lucrãrilor de ameliorare în condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta, Guvernul, la propunerea ministerelor interesate, va supune Parlamentului exproprierea prin lege, în regim de urgenta, pentru utilitate publica, a terenurilor respective. Administrarea acestor terenuri se va face de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor."
21. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - Terenurile degradate preluate de Regia Nationala a Pãdurilor în condiţiile prevãzute la art. 10, 11 şi la art. 19 alin. (2) se înscriu în amenajamentele silvice, devin parte a fondului forestier naţional, proprietate publica a statului, şi se supun regimului silvic."
22. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Dupã încheierea stãrii de masiv, deţinãtorii de terenuri degradate, împãdurite în condiţiile prezentei ordonanţe, vor asigura cu continuitate, pe cheltuiala proprie, lucrãrile de îngrijire, paza şi protecţie în perimetrele de ameliorare respective, cu respectarea normelor tehnice silvice pentru aceasta categorie de vegetaţie forestierã."
23. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura va prezenta anual Guvernului situaţia identificarii şi impaduririi terenurilor degradate."

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 10 mai 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
PAULA IVANESCU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 10 mai 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016