Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 104 din 27 martie 2003  privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 104 din 27 martie 2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 222 din 3 aprilie 2003
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prin cadavre umane se înţelege persoanele care nu mai prezintã nici un semn de activitate cerebrala, cardiaca sau respiratorie şi care sunt declarate decedate din punct de vedere medical, potrivit legii.
(2) Confirmarea medicalã a morţii cerebrale se face pe baza criteriilor de diagnostic stabilite conform legii.
ART. 2
Dreptul de manipulare a cadavrelor umane pentru diagnostic sau activitãţi didactice şi ştiinţifice revine serviciilor de anatomie patologica şi de prosectura ale spitalelor şi instituţiilor de medicina legalã, catedrelor de anatomie şi de anatomie patologica ale instituţiilor de învãţãmânt superior medical uman de stat sau private, acreditate ori autorizate, care organizeazã serviciile pentru exploatarea cadavrelor.
ART. 3
Serviciile de anatomie patologica, prosectura şi morfopatologie din cadrul spitalelor, precum şi catedrele de anatomie patologica din instituţiile de învãţãmânt superior medical uman asigura, prin mijloace cu caracter ştiinţific, stabilirea diagnosticului de certitudine, contribuind la realizarea cercetãrii ştiinţifice în domeniul medical şi la îmbunãtãţirea asistenţei medicale.
ART. 4
(1) Serviciile pentru exploatarea cadavrelor sunt structuri functionale ale catedrelor de anatomie din instituţiile de învãţãmânt superior medical uman care au atributia preluãrii acestora, în scopul prelevarii şi conservãrii tesuturilor şi organelor umane pentru activitate didactica şi ştiinţificã.
(2) Instituţiile de învãţãmânt superior medical uman care organizeazã servicii pentru exploatarea cadavrelor pot deţine şi utiliza crematorii, conform prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului şi cu respectarea normelor igienico-sanitare stabilite de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 5
Activitatea de anatomie patologica consta în efectuarea de examene macroscopice şi microscopice asupra produselor biologice recoltate fie persoanelor în viata, fie la autopsie cadavrelor, şi anume: piese operatorii, material bioptic, biopsii de tract digestiv, bronsice, hepatice, pancreatice, renale, punctii medulare, ganglionare, lichide biologice, material aspirat cu ac fin, frotiuri exfoliative, organe, fragmente tisulare şi altele asemenea.
ART. 6
În spitale se organizeazã un serviciu de anatomie patologica unic, ca secţie sau departament, subordonat administrativ direct conducerii spitalului, în care sunt incluse 3 compartimente distincte:
a) compartimentul de histopatologie;
b) compartimentul de citologie;
c) compartimentul de prosectura.
ART. 7
Activitatea din compartimentele de prosectura şi autopsiile anatomopatologice se realizeazã numai în spitale sau în instituţii de medicina legalã.

CAP. 2
Serviciile de anatomie patologica şi prosectura

ART. 8
(1) Activitatea de prosectura consta în urmãtoarele:
a) efectuarea de autopsii în scop anatomoclinic şi efectuarea examenului histopatologic al fragmentelor recoltate în cursul autopsiei sunt obligatorii şi este recomandabil sa fie efectuate de cãtre acelaşi anatomopatolog, pentru a corela datele de macroscopie cu cele de microscopie şi, ulterior, cu datele clinice, în scopul aprecierii gradului de concordanta anatomoclinica;
b) activitãţi de restaurare a aspectului cadavrelor, precum: imbalsamarea, spalarea, imbracarea şi cosmetizarea cadavrelor.
(2) Activitãţile prevãzute la alin. (1) lit. b) reprezintã o mãsura medicalã obligatorie pentru prevenirea contaminarii şi trebuie efectuate de personalul specializat al compartimentului de prosectura.
ART. 9
Structura organizatoricã şi de personal, precum şi atribuţiile serviciilor de anatomie patologica şi prosectura din cadrul spitalelor sunt stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
ART. 10
(1) Autopsia anatomopatologica se efectueazã obligatoriu în toate decesele survenite în spital care nu sunt cazuri medico-legale şi unde este necesarã confirmarea, precizarea sau completarea diagnosticului clinic, inclusiv decesul copiilor sub un an, indiferent de locul decesului, precum şi decesele materne care nu sunt cazuri medico-legale.
(2) Nu se considera deces sub 24 de ore decesul survenit în cursul transferului între secţii sau spitale, dacã nu exista dubii asupra tratamentului aplicat sau a diagnosticului de deces, precum şi decesul survenit în cursul internãrii pentru o cura periodicã a unei afecţiuni cronice terminale, dacã nu exista dubii asupra tratamentului aplicat sau a diagnosticului de deces.
(3) Pentru pacientii cu afecţiuni cronice cunoscute, bine investigate, în condiţiile în care apartinatorii nu au nici o rezerva asupra bolii şi tratamentului aplicat şi îşi asuma în scris responsabilitatea pentru aceasta, se poate dispune neefectuarea autopsiei, sub semnatura, de cãtre directorul spitalului, cu avizul şefului de secţie unde a fost internat decedatul, al medicului curant şi şefului serviciului de anatomie patologica.
ART. 11
În toate cazurile în care exista suspiciunea unor implicaţii medico-legale prevãzute de lege, şeful serviciului de anatomie patologica din cadrul spitalului anunta în scris, în termen de 24 de ore, organele de urmãrire penalã competente, pentru îndrumarea cazului cãtre instituţia de medicina legalã, potrivit competentei teritoriale prevãzute în <>Ordonanta Guvernului nr. 1/2000 privind organizarea activitãţii şi funcţionarea instituţiilor de medicina legalã, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 459/2001 , cu modificãrile ulterioare. Aceeaşi procedura se realizeazã şi pentru decedatii neidentificati şi pentru cetãţenii strãini decedati în spital.

CAP. 3
Catedrele de anatomie şi organizarea serviciilor pentru exploatarea cadavrelor

ART. 12
Catedra de anatomie este o unitate funcţionalã în cadrul instituţiei de învãţãmânt superior medical uman şi care include serviciul pentru exploatarea cadavrelor, a cãrui structura organizatoricã şi de personal este stabilitã de conducerea instituţiei.
ART. 13
Serviciile pentru exploatarea cadavrelor din cadrul catedrelor de anatomie au urmãtoarele atribuţii:
a) preiau cadavrele pe baza de protocol încheiat între instituţiile de învãţãmânt superior medical şi serviciile de anatomie patologica şi prosectura ale spitalelor;
b) prepara şi conserva cadavrele pentru disectie, punând la dispoziţia învãţãmântului anatomic şi chirurgical materialul didactic;
c) efectueazã preparate anatomice;
d) prepara schelete;
e) conserva tesuturi şi organe.
ART. 14
Serviciile pentru exploatarea cadavrelor din cadrul catedrelor de anatomie desfãşoarã în principal activitãţi de învãţãmânt şi de cercetare ştiinţificã medicalã.
ART. 15
Serviciile pentru exploatarea cadavrelor din cadrul catedrelor de anatomie colaboreazã în activitatea lor cu compartimentele de microscopie ale catedrelor de histologie, de anatomie patologica şi de biologie celulara ale instituţiilor de învãţãmânt superior medical uman.
ART. 16
(1) Catedrele de anatomie, anatomie patologica, histologie şi biologie celulara împreunã cu serviciile de prosectura constituie un departament funcţional în cadrul instituţiei de învãţãmânt superior medical uman.
(2) Serviciile de prosectura din spitalele universitare sunt folosite ca baze clinice pentru catedrele de anatomie şi anatomie patologica.

CAP. 4
Finanţarea şi salarizarea personalului

ART. 17
(1) Finanţarea serviciilor de anatomie patologica şi prosecturi din cadrul spitalului se face din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate, prin bugetul spitalului, conform legii.
(2) Finanţarea serviciilor pentru exploatarea cadavrelor din cadrul catedrelor de anatomie se face din bugetul de stat alocat instituţiei de învãţãmânt superior medical uman şi din venituri proprii ale instituţiei.
(3) În cazul donatorilor de organe şi/sau tesuturi aflaţi în moarte cerebrala, Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate va deconta distinct cheltuielile efectuate de secţiile de anestezie-terapie intensiva, precum şi cele efectuate de Coordonarea de transplant, pe baza de decont.
ART. 18
(1) Personalul care îşi desfãşoarã activitatea în serviciile de anatomie patologica şi prosecturi ale spitalelor, precum şi personalul catedrelor de anatomie, de histologie, de anatomie patologica şi al catedrei de biologie celulara se încadreazã în categoria locurilor de munca în condiţii deosebite de munca.
(2) Salariile de baza ale personalului prevãzut la alin. (1) sunt cu 100% mai mari fata de salariile de baza prevãzute de lege pentru aceleaşi categorii de personal, la care se adauga sporurile legale.

CAP. 5
Folosirea cadavrelor în scop didactic şi ştiinţific şi prelevarea de tesuturi şi organe de la cadavre

ART. 19
Catedrele de anatomie, de anatomie patologica şi serviciile de prosecturi şi anatomie patologica pot prelua cadavre în scop didactic şi ştiinţific în urmãtoarele situaţii:
a) în situaţia în care exista o înţelegere expresã prealabilã, acordatã în scris, a pacientului sau a familiei;
b) persoanele în viata îşi pot pune la dispoziţia instituţiei de învãţãmânt superior medical uman corpul, dupã deces, în baza unor norme comune elaborate de serviciile de prosectura ale spitalelor şi conducerea instituţiilor de învãţãmânt superior medical uman;
c) cadavrele nerevendicate într-o perioada mai mare de 10 zile dupã deces sau cele fãrã apartinatori sunt preluate de serviciile pentru exploatarea cadavrelor ale catedrelor de anatomie, în baza unor norme comune stabilite de spitale şi senatul instituţiilor de învãţãmânt superior medical uman.
ART. 20
Instituţiile de învãţãmânt superior medical uman care preiau cadavre în scop didactic sau ştiinţific asigura serviciile funerare. Aceeaşi prevedere se aplica şi pentru cadavrele folosite în scopul donarii de organe şi/sau tesuturi, în vederea efectuãrii procedurilor de transplant.
ART. 21
Prelevarea de tesuturi şi organe de la cadavre în vederea transplantului se face conform legii, dacã este îndeplinitã una dintre urmãtoarele condiţii:
a) acceptarea prealabilã, exprimatã în scris în timpul vieţii;
b) acceptarea scrisã a apartinatorilor sau a reprezentantului legal, dupã decesul persoanei;
c) de la persoane decedate, identificate şi nerevendicate legal de nici un apartinator de gradul I sau de soţ/sotie, care nu au întocmit în timpul vieţii declaraţie notarialã de împotrivire.
ART. 22
Prelevarea de tesuturi şi organe de la cadavre este coordonata şi supravegheatã de Comisia de transplant de tesuturi şi organe umane din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, constituitã conform legii.
ART. 23
Prelevarea de tesuturi şi organe de la cadavre se face numai în baza unui control medical clinic şi de laborator, pentru a exclude o boala infectioasa, o posibila contaminare sau alte afecţiuni care reprezintã un risc pentru primitor.
ART. 24
(1) Prelevarea şi conservarea de tesuturi şi organe de la cadavre se organizeazã prin centrele regionale de transplant şi spitalele acreditate în acest sens de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, la propunerea Comisiei de transplant de tesuturi şi organe umane.
(2) Condiţiile în care se poate efectua prelevarea anumitor tesuturi şi organe de la cadavre sunt riguros stabilite pentru fiecare în parte de Comisia de transplant de tesuturi şi organe umane.
(3) Instituţiile de învãţãmânt superior medical uman, precum şi spitalele prevãzute la alin. (1) înfiinţeazã un sistem de bãnci de tesuturi pentru conservarea acestora şi de monitorizare a transplantului de organe.
ART. 25
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi instituţiile de învãţãmânt superior medical şi farmaceutic uman organizeazã un sistem informaţional privind prelevarea şi conservarea tesuturilor şi organelor umane.
ART. 26
Prelevarea de tesuturi şi organe de la cadavre se face astfel încât sa nu prejudicieze rezultatele autopsiei sau ale autopsiei medico-legale.
ART. 27
Manipularea cadavrelor, precum şi prelevarea de tesuturi şi organe de la cadavre, cu încãlcarea prevederilor prezentei legi, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 3 ani.

CAP. 6
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 28
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului şi instituţiile de învãţãmânt superior medical uman vor supune aprobãrii Guvernului normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. 29
Orice alte dispoziţii contrare prezentei legi se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 27 februarie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 martie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 27 martie 2003.
Nr. 104.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016