Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 104 din 22 septembrie 1992  pentru modificarea si completarea Codului penal, a Codului de procedura penala si a altor legi, precum si pentru abrogarea   Legii nr. 59/1968 si a   Decretului nr. 218/1977     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 104 din 22 septembrie 1992 pentru modificarea si completarea Codului penal, a Codului de procedura penala si a altor legi, precum si pentru abrogarea Legii nr. 59/1968 si a Decretului nr. 218/1977

EMITENT: Parlamentul Romaniei
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 244 din 1 octombrie 1992
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Codul penal se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 18^1 alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul faptelor prevãzute în prezentul articol, procurorul sau instanta aplica una din sancţiunile cu caracter administrativ prevãzute de art. 91."
2. Articolul 53 punctul 1 litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) amenda de la 10.000 la 300.000 lei."
3. Articolul 63 alineatele 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Ori de cîte ori legea prevede ca o infracţiune se pedepseşte numai cu amenda, fãrã a-i arata limitele, minimul special al acesteia este de 15.000 lei, iar maximul de 75.000 lei.
Cînd legea prevede pedeapsa amenzii fãrã a-i arata limitele, alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult 1 an, minimul special al amenzii este de 25.000 lei şi maximul special de 100.000 lei, iar cînd prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 1 an, minimul special este de 40.000 lei şi maximul special de 200.000 lei."
4. Articolul 71 alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile alin. 1 şi 2 se aplica şi în cazul cînd s-a dispus executarea pedepsei la locul de munca, cu excepţiile prevãzute în art. 86^8, interzicerea drepturilor prevãzute în art. 64 lit. d) şi e) fiind lãsatã la aprecierea instanţei."
5. Articolul 76 alineatul 1 literele e) şi f) vor avea urmãtorul cuprins:
"e) cînd minimul special al pedepsei închisorii este de 3 luni sau mai mare, pedeapsa se coboarã sub acest minim, pînã la minimul general, sau se aplica o amenda care nu poate fi mai mica de 25.000 lei, iar cînd minimul special este sub 3 luni, se aplica o amenda care nu poate fi mai mica de 20.000 lei;
f) cînd pedeapsa prevãzutã de lege este amenda, aceasta se coboarã sub minimul ei special, putind fi redusã pînã la 15.000 lei în cazul cînd minimul special este de 40.000 lei sau mai mare, ori pînã la minimul general, cînd minimul special este sub 40.000 lei."
6. Articolul 81 alineatele 1, 2 şi 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Instanta poate dispune suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei pe o anumitã durata, dacã sînt întrunite urmãtoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicatã este închisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, afarã de cazul cînd condamnarea intra în vreunul dintre cazurile prevãzute în art. 38;
c) se apreciazã ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fãrã executarea acesteia.
Suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei poate fi acordatã şi în caz de concurs de infracţiuni, dacã pedeapsa aplicatã este închisoarea de cel mult 2 ani şi sînt întrunite condiţiile prevãzute în alin. 1 lit. b) şi c).
În cazul condamnãrii pentru o infracţiune prin care s-a produs o paguba, instanta poate dispune suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei numai dacã paguba a fost integral reparatã pînã la pronunţarea hotãrîrii."
7. Articolul 85 alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazurile prevãzute la alin. 1, dacã pedeapsa rezultatã în urma contopirii nu depãşeşte 2 ani, instanta poate aplica dispoziţiile art. 81. În cazul cînd se dispune suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei, termenul de încercare se calculeazã de la data rãmînerii definitive a hotãrîrii prin care s-a pronunţat anterior suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei."
8. Secţiunea 3^1 din capitolul 5 al titlului 3 din partea generalã va avea urmãtorul cuprins:
"Secţiunea 3^1
Suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere

Condiţiile de aplicare a suspendãrii executãrii pedepsei sub supraveghere
Art. 86^1
Instanta poate dispune suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere, dacã sînt întrunite urmãtoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicatã este închisoarea de cel mult 4 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, afarã de cazurile cînd condamnarea intra în vreunul dintre cazurile prevãzute la art. 38;
c) se apreciazã, ţinînd seama de persoana condamnatului, de comportamentul sau dupã comiterea faptei, ca pronunţarea condamnãrii constituie un avertisment pentru acesta şi, chiar fãrã executarea pedepsei, condamnatul nu va mai savirsi infracţiuni.
Suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere poate fi acordatã şi în cazul concursului de infracţiuni, dacã pedeapsa aplicatã este închisoarea de cel mult 3 ani şi sînt întrunite condiţiile prevãzute în alin. 1 lit. b) şi c).
Dispoziţiile art. 81 alin. 3 şi 4 se aplica şi în cazul suspendãrii pedepsei sub supraveghere.

Termenul de încercare
Art. 86^2
Termenul de încercare în cazul suspendãrii executãrii pedepsei sub supraveghere se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp, stabilit de instanta, între 2 şi 5 ani.
Dispoziţiile art. 82 alin. 3 se aplica în mod corespunzãtor.

Mãsurile de supraveghere şi obligaţiile condamnatului
Art. 86^3
Pe durata termenului de încercare, condamnatul trebuie sa se supunã urmãtoarelor mãsuri de supraveghere:
a) sa se prezinte, la datele fixate, la judecãtorul desemnat cu supravegherea lui sau la alte organe stabilite de instanta;
b) sa anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta şi orice deplasare care depãşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;
c) sa comunice şi sa justifice schimbarea locului de munca;
d) sa comunice informaţii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
Datele prevãzute la alin. 1 lit. b), c) şi d) se comunica persoanelor sau organelor stabilite la lit. a).
Instanta poate sa impunã condamnatului respectarea uneia sau a mai multora din urmãtoarele obligaţii:
a) sa desfãşoare o activitate sau sa urmeze un curs de învãţãmînt ori de calificare;
b) sa nu schimbe domiciliul sau resedinta avutã ori sa nu depãşeascã limita teritorialã stabilitã, decît în condiţiile fixate de instanta;
c) sa nu frecventeze anumite locuri stabilite;
d) sa nu între în legatura cu anumite persoane;
e) sa nu conducã nici un vehicul sau anumite vehicule;
f) sa se supunã mãsurilor de control, tratament sau îngrijire, în special în scopul dezintoxicãrii.
Supravegherea executãrii obligaţiilor stabilite de instanta conform alin. 3 lit. a)-f) se face de organele prevãzute la alin. 1 lit. a) şi aceleaşi organe sesizeazã instanta în caz de neîndeplinire a obligaţiilor pentru luarea mãsurilor în condiţiile art. 86^4 alin. 2.

Revocarea suspendãrii executãrii pedepsei sub supraveghere
Art. 86^4
Dispoziţiile art. 83 şi 84 se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul suspendãrii executãrii pedepsei sub supraveghere.
Dacã cel condamnat nu îndeplineşte mãsurile de supraveghere prevãzute de lege ori obligaţiile stabilite de instanta, aceasta poate sa revoce suspendarea executãrii pedepsei dispunind executarea în întregime a pedepsei, sau sa prelungeascã termenul de încercare cu cel mult 3 ani.

Anularea suspendãrii executãrii pedepsei sub supraveghere
Art. 86^5
Dispoziţiile art. 85 alin. 1 şi 2 se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul suspendãrii executãrii pedepsei sub supraveghere.
În cazurile prevãzute în art. 85 alin. 1, dacã pedeapsa rezultatã în urma contopirii nu depãşeşte 3 ani, instanta poate aplica dispoziţiile art. 86^1. În cazul cînd se dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere, termenul de încercare se calculeazã de la data rãmînerii definitive a hotãrîrii prin care s-a pronunţat anterior suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei.

Reabilitarea în cazul suspendãrii executãrii pedepsei sub supraveghere
Art. 86^6
Dacã cel condamnat nu a savirsit din nou o infracţiune înãuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendãrii executãrii pedepsei în baza art. 86^4, el este reabilitat de drept."
9. Dupã secţiunea 3^1, introdusã prin prezenta lege, se introduce secţiunea 3^2, cu urmãtorul cuprins:

Secţiunea 3^2
Executarea pedepsei la locul de munca

Condiţii de aplicare
Art. 86^7
În cazul în care instanta, ţinînd seama de gravitatea faptei, de împrejurãrile în care a fost comisã, de conduita profesionalã şi generalã a fãptuitorului şi de posibilitãţile acestuia de reeducare, apreciazã ca sînt suficiente temeiuri ca scopul pedepsei sa fie atins fãrã privare de libertate, poate dispune executarea pedepsei în unitatea în care condamnatul îşi desfãşoarã activitatea sau în alta unitate, în toate cazurile cu acordul scris al unitãţii şi dacã sînt întrunite urmãtoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicatã este închisoare de cel mult 5 ani;
b) cel în cauza nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 1 an, afarã de cazul cînd condamnarea intra în vreunul din cazurile prevãzute în art. 38.
Executarea pedepsei la locul de munca poate fi dispusã şi în caz de concurs de infracţiuni dacã pedeapsa aplicatã pentru concursul de infracţiuni este de cel mult 3 ani închisoare şi sînt întrunite celelalte condiţii prevãzute în alineatul precedent.
Executarea pedepsei la locul de munca nu poate fi dispusã în cazul infracţiunilor intenţionate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, precum şi în cazul infracţiunilor de vãtãmare corporalã grava, loviri sau vãtãmãri cauzatoare de moarte, viol, tilharie şi tortura.
Dispoziţiile alin. 1 şi 2 se aplica şi în cazul în care condamnatul nu desfãşoarã o activitate la data aplicãrii pedepsei.

Modul de executare
Art. 86 ^8
Pe durata executãrii pedepsei, condamnatul este obligat sa îndeplineascã toate îndatoririle la locul de munca, cu urmãtoarele limitãri ale drepturilor ce-i revin potrivit legii:
a) din totalul veniturilor cuvenite potrivit legii, pentru munca prestatã cu excepţia sporurilor acordate pentru activitatea desfasurata în locuri de munca cu condiţii vãtãmãtoare sau periculoase, se retine o cota de 15-40%, stabilitã potrivit legii, în raport cu cuantumul veniturilor şi cu îndatoririle condamnatului pentru întreţinerea altor persoane, care se vãrsa la bugetul statului. În cazul condamnatului minor, limitele reţinerii se reduc la jumãtate;
b) drepturile de asigurãri sociale se stabilesc în procentele legale aplicate la venitul net cuvenit condamnatului, dupã reţinerea cotei prevãzute la lit. a);
c) durata executãrii pedepsei nu se considera vechime în munca;
d) nu se poate schimba locul de munca la cererea condamnatului, decît prin hotãrîrea instanţei de judecata;
e) condamnatul nu poate fi promovat;
f) condamnatul nu poate ocupa funcţii de conducere, iar în raport cu fapta sãvîrşitã nu poate ocupa funcţii care implica exerciţiul autoritãţii de stat, funcţii instructiv-educative ori de gestiune.
Pe durata executãrii pedepsei, condamnatului i se interzice dreptul electoral de a fi ales.
Instanta poate dispune ca cel condamnat sa respecte şi una sau mai multe din obligaţiile prevãzute în art. 86^3.
Pedeapsa se executa la locul de munca în baza mandatului de executare a pedepsei.
Pe timpul executãrii pedepsei în unitatea în care cel condamnat îşi desfasura activitatea la data aplicãrii pedepsei, contractul de munca se suspenda.
În cazul executãrii pedepsei într-o alta unitate decît cea în care îşi desfasura activitatea condamnatul la data aplicãrii pedepsei, contractul de munca încheiat înceteazã. Pedeapsa se executa fãrã a se încheia contract de munca.
Dispoziţiile alin. 6 se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul condamnatului care nu desfãşoarã o activitate la data aplicãrii pedepsei.
În cazul în care cel condamnat la executarea pedepsei la locul de munca a devenit militar în termen în cursul judecaţii sau dupã rãmînerea definitiva a hotãrîrii de condamnare, pedeapsa se executa la locul de munca, dupã trecerea în rezerva a acestuia.

Revocarea executãrii pedepsei la locul de munca
Art. 86 ^9
Dacã dupã rãmînerea definitiva a hotãrîrii prin care s-a dispus executarea pedepsei la locul de munca, cel condamnat sãvîrşeşte din nou o infracţiune, înainte de începerea executãrii pedepsei sau în timpul executãrii acesteia, instanta revoca executarea pedepsei la locul de munca. Pedeapsa se aplica potrivit art. 39 alin. 1 şi 2 sau, dupã caz, ale art. 40.
Dacã infracţiunea ulterioara este sãvîrşitã din culpa, instanta poate dispune şi pentru aceasta infracţiune executarea pedepsei la locul de munca. În acest caz, revocarea nu mai are loc şi pedeapsa se aplica potrivit regulilor pentru concursul de infracţiuni.
Dacã condamnatul se sustrage de la prestarea activitãţii în cadrul unitãţii sau nu-şi îndeplineşte în mod corespunzãtor îndatoririle ce-i revin la locul de munca ori nu respecta mãsurile de supraveghere sau obligaţiile stabilite prin hotãrîrea de condamnare, instanta poate sa revoce executarea pedepsei la locul de munca, dispunind executarea pedepsei într-un loc de deţinere.
Cînd condamnatul nu mai poate presta munca din cauza pierderii totale a capacitãţii de munca, instanta revoca executarea pedepsei la locul de munca şi, ţinînd seama de împrejurãrile care au determinat incapacitatea de munca şi de dispoziţiile art. 72, dispune suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei chiar dacã nu sînt întrunite condiţiile prevãzute în art. 81 sau 86^1.
Dacã executarea pedepsei la locul de munca se revoca potrivit alin. 1 sau 3, pedeapsa aplicatã sau, dupã caz, restul de pedeapsa rãmas neexecutat se executa într-un loc de deţinere.

Anularea executãrii pedepsei la locul de munca
Art. 86^10
Dacã cel condamnat mai savirsise o infracţiune pînã la rãmînerea definitiva a hotãrîrii şi acesta se descoperã mai înainte ca pedeapsa sa fi fost executatã la locul de munca sau consideratã executatã, instanta, dacã nu sînt întrunite condiţiile prevãzute la art. 86^7, anuleazã executarea pedepsei la locul de munca.
Anularea se dispune şi în cazul în care hotãrîrea de condamnare pentru infracţiunea descoperitã ulterior se pronunţa dupã ce pedeapsa a fost executatã la locul de munca sau consideratã ca executatã. Pedeapsa se stabileşte, dupã caz, potrivit regulilor de la concursul de infracţiuni sau recidiva.
La scãderea pedepsei executate în întregime sau în parte, ori, dupã caz, la contopirea pedepselor, se aplica dispoziţiile privitoare la pedeapsa închisorii, fãrã a se tine seama dacã una din pedepse se executa la locul de munca. Pedeapsa astfel stabilitã se executa într-un loc de deţinere.

Încetarea executãrii pedepsei
Art. 86^11
Dacã cel condamnat a executat cel puţin doua treimi din durata pedepsei, a dat dovezi temeinice de îndreptare, a avut o buna conduita, a fost disciplinat şi stãruitor în munca, instanta poate dispune încetarea executãrii pedepsei la locul de munca, la cererea conducerii unitãţii unde condamnatul îşi desfãşoarã activitatea sau a condamnatului.
Pedeapsa se considera executatã dacã în intervalul de timp de la încetarea executãrii pedepsei la locul de munca şi pînã la împlinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a savirsit din nou o infracţiune. Dacã în acelaşi interval condamnatul a comis din nou o infracţiune, instanta poate dispune revocarea încetãrii executãrii pedepsei la locul de munca, dispoziţiile art. 61 şi 86^10 alin. 3 fiind aplicabile în mod corespunzãtor. "
10. Articolul 90 va avea urmãtorul cuprins:

"Condiţiile înlocuirii
Art. 90
Instanta poate dispune înlocuirea rãspunderii penale cu rãspundere care atrage o sancţiune cu caracter administrativ, dacã sînt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) pedeapsa prevãzutã de lege pentru infracţiunea sãvîrşitã este închisoare de cel mult 1 an sau amenda ori s-au savirsit infracţiunile prevãzute în art. 208, 213, 215, 223 alin. 1, 224 alin. 1, 227 alin. 1, 229 alin. 1, 231 alin. 1 şi 232, dacã valoarea pagubei nu depãşeşte 3.000 lei sau infracţiunea prevãzutã în art. 249 alin. 1, dacã valoarea pagubei nu depãşeşte 10.000 lei;
b) fapta, în conţinutul ei corect şi în împrejurãrile în care a fost sãvîrşitã, prezintã un grad de pericol social redus şi nu a produs urmãri grave;
c) paguba pricinuitã prin infracţiune a fost integral reparatã pînã la pronunţarea hotãrîrii;
d) din atitudinea fãptuitorului dupã sãvîrşirea infracţiunii rezulta ca acesta regreta fapta;
e) sînt suficiente date ca fãptuitorul poate fi îndreptat fãrã a i se aplica o pedeapsa.
Înlocuirea rãspunderii penale nu se poate dispune dacã fãptuitorul a mai fost anterior condamnat sau i s-au mai aplicat de doua ori sancţiuni cu caracter administrativ. Condamnarea se considera inexistenta în situaţiile prevãzute la art. 38."
11. Articolul 91 va avea urmãtorul cuprins:
"Sancţiunile cu caracter administrativ
Art. 91
Cînd instanta dispune înlocuirea rãspunderii penale, aplica una din urmãtoarele sancţiuni cu caracter administrativ:
a) mustrarea;
b) mustrarea cu avertisment;
c) amenda de la 5.000 la 25.000 lei."
12. Articolele 92 - 97 se abroga.
13. Articolul 109 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Pedepsele ce se pot aplica minorului sînt închisoarea sau amenda prevãzute de lege pentru infracţiunea sãvîrşitã. Limitele pedepselor se reduc la jumãtate. În urma reducerii, în nici un caz minimul pedepsei nu va depãşi 5 ani.
14. Termenul unitate militarã disciplinarã din Codul penal şi din alte legi se înlocuieşte cu termenul închisoare militarã.
ART. 2
Codul de procedura penalã se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:

Competenta tribunalului militar de mare unitate
"Art. 26
Tribunalul militar de mare unitate judeca în prima instanta:
1. infracţiunile sãvîrşite de militari pînã la gradul de cãpitan inclusiv, cu excepţia celor date prin lege în competenta tribunalului militar teritorial;
2. urmãtoarele infracţiuni sãvîrşite de civili:
a) abrogat;
b) infracţiunile contra bunurilor aflate în administrarea sau folosinta Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informaţii ori a Direcţiei Generale a Penitenciarelor;
c) infracţiunile prevãzute în art. 348 - 354 din Codul penal şi cele prevãzute în art. 279 alin. 3 lit. a) şi b) şi în art. 280 din Codul penal, dacã au avut ca obiect cantitãţi mari sau importante de arme, muniţii sau materii explozive ori radioactive;
3. infracţiunile sãvîrşite în legatura cu serviciul de cãtre salariaţii civili din Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informaţii ori Direcţia Generalã a Penitenciarelor, cu excepţia celor date prin lege în competenta altor instanţe. "
2. Articolul 27 punctul 1 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) infracţiunile prevãzute de Codul penal în art. 155-171, 174-177, 190, 212, 218, 219 alin. 3, dacã fapta a avut ca urmare un dezastru, şi alin. 4, art. 223 alin. 3, art. 224 alin. 3, art. 225 alin. 3, art. 226, art. 229 alin. 3, art. 231 alin. 3 şi 4, art. 232 alin. 3 şi 4, art. 248 alin. 2, art. 252, art. 267^1, art. 273 alin. 2, art. 274 alin. 2, art. 275 alin. 3, art. 276, art. 282, 298, 317 şi 356 - 361;"
3. Articolul 28 punctul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Tribunalul militar teritorial:
1. judeca în prima instanta:
a) infracţiunile sãvîrşite de ofiţerii superiori;
b) abrogat;
c) abrogat;
d) infracţiunile menţionate în art. 27 pct. 1 lit. a) şi b), sãvîrşite de militari pînã la gradul de cãpitan inclusiv, ori sãvîrşite în legatura cu serviciul de cãtre salariaţii civili din Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informaţii ori Direcţia Generalã a Penitenciarelor;
e) infracţiunile sãvîrşite de judecãtorii tribunalelor militare de mare unitate, de personalul operator din unitãţile procuraturilor militare, precum şi infracţiunile sãvîrşite de asesori în timpul cînd funcţioneazã la tribunalele militare de mare unitate;
f) abrogat;
g) infracţiunile de contrabanda, dacã a avut ca obiect arme, muniţii sau materii explozive ori radioactive; "
4. La articolul 140^1, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, cu urmãtorul cuprins:
" În cazul în care inculpatul se afla internat în spital şi din cauza stãrii sãnãtãţii nu poate fi adus în fata instanţei, sau în alte cazuri în care deplasarea sa nu este posibila, plîngerea va fi examinata în lipsa inculpatului, dar numai în prezenta aparatorului, cãruia i se da cuvintul pentru a pune concluzii. "
5. La articolul 159, dupã alineatul 4 se introduce un nou alineat, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul în care inculpatul arestat se afla internat în spital şi din cauza stãrii sãnãtãţii nu poate fi adus în fata instanţei, sau în alte cazuri în care deplasarea sa nu este posibila, propunerea de prelungire a duratei arestãrii preventive va fi examinata în lipsa inculpatului, dar numai în prezenta aparatorului, cãruia i se da cuvintul pentru a pune concluzii."
6. Articolul 209 alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Urmãrirea penalã se efectueazã, în mod obligatoriu, de cãtre procuror, în cazul infracţiunilor prevãzute de art. 155 - 171, 174 - 177, 179, 189 - 191, 212, 225 alin. 3, 226, 236, 252, 254, 255, 257, 265, 266, 267^1, 268, 273 - 276, 282 - 285, 299 - 302, 302^2, 317 şi 356 - 361 Cod penal, în cazul infracţiunilor arãtate în art. 26 pct. 2 lit. b), art. 27 pct. 1 lit. b) şi d) şi art. 29 pct. 1 lit. b) din acest cod, precum şi în cazul infracţiunilor impotriva protecţiei muncii. "
7. Articolul 226 alineatul 3 se abroga.
8. Articolul 279 alineatul 2 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) instanţei de judecata în cazul infracţiunilor prevãzute de Codul penal în art. 180, 184 alin. 1, art. 193, 205, 206, 210, 213 şi 220, dacã fãptuitorul este cunoscut. Cînd fãptuitorul este necunoscut, persoana vãtãmatã se poate adresa organului de cercetare penalã pentru identificarea lui;"
9. Articolul 280 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã infracţiunea sãvîrşitã este dintre cele arãtate în art. 279 alin. 2 lit. a), constatãrile fãcute vor fi trimise, la cerere, instanţei sesizate prin plîngere. "
10. Articolul 282 şi articolul 284 alineatele 3, 4 şi 5 se abroga.
11. Articolul 285 va avea urmãtorul cuprins:
"Plîngerea greşit îndreptatã
Art. 285
Plîngerea prealabilã greşit îndreptatã la organul de urmãrire penalã sau la instanta de judecata se trimite organului competent. În aceste cazuri, plîngerea se considera valabilã, dacã a fost introdusã în termen la organul necompetent."
12. Articolul 286 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã într-o cauza în care s-au fãcut acte de cercetare penalã se considera ulterior ca fapta urmeazã a primi o încadrare juridicã pentru care este necesarã plîngerea prealabilã, organul de cercetare penalã cheamã partea vãtãmatã şi o întreabã dacã înţelege sa facã plîngere. În caz afirmativ, organul de cercetare penalã, dupã caz, continua cercetarea sau trimite dosarul instanţei competente. În caz contrar, transmite actele procurorului în vederea încetãrii urmãririi penale. "
13. Articolul 345 alineatul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã instanta a dispus înlocuirea rãspunderii penale, o data cu încetarea procesului penal face aplicarea art. 91 din Codul penal. "
14. Articolul 357 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Dispozitivul trebuie sa cuprindã datele prevãzute în art. 70 privitoare la persoana inculpatului, soluţia data de instanta cu privire la infracţiune, indicindu-se, în caz de condamnare, denumirea acesteia şi textul de lege în care se încadreazã, iar în caz de achitare sau de încetare a procesului penal, cauza pe care se întemeiazã potrivit art. 11, precum şi soluţia data cu privire la repararea pagubei. Cînd instanta face aplicarea art. 86^7 din Codul penal, dispozitivul va mentiona dacã cel condamnat va executa pedeapsa în unitatea unde îşi desfãşoarã activitatea sau la alta unitate. Cînd instanta face aplicarea art. 86^1 din Codul penal, dispozitivul va mentiona mãsurile de supraveghere, prevãzute la art. 86^3 alin. 1, la care trebuie sa se supunã condamnatul, precum şi obligaţiile stabilite de instanta potrivit art. 86^3 alin. 3. "
15. Articolul 359 va avea urmãtorul cuprins:
"Obligaţii ale instanţei în caz de condamnare cu suspendarea executãrii pedepsei sau cu executarea pedepsei la locul de munca
Art. 359
În caz de condamnare la pedeapsa închisorii cu suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei sau cu suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere ori la executarea pedepsei la locul de munca, preşedintele atrage atenţia celui condamnat asupra dispoziţiilor a cãror nerespectare are ca urmare revocarea suspendãrii sau a executãrii pedepsei la locul de munca. În cazul suspendãrii executãrii pedepsei sub supraveghere, preşedintele face cunoscut celui condamnat mãsurile de supraveghere la care este supus şi obligaţiile pe care trebuie sa le respecte.
Dacã inculpatul nu este prezent şi instanta apreciazã ca nu este necesarã chemarea lui, face o comunicare scrisã, în care i se atrage atenţia potrivit alineatului precedent.
În toate cazurile în care s-a pronunţat condamnarea cu suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei ori cu suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere, instanta de executare aduce aceasta la cunostinta unitãţii unde condamnatul îşi desfãşoarã activitatea, iar în cazul suspendãrii executãrii pedepsei sub supraveghere, şi organului de poliţie din localitatea unde domiciliazã condamnatul."
16. Articolul 379 punctul 2 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) achitã pe inculpat sau dispune încetarea procesului penal în cazurile prevãzute în art. 11, rectifica indicarea textelor cînd acestea au fost greşit indicate; cînd instanta dispune înlocuirea rãspunderii penale, face aplicarea art. 91 din Codul penal, iar cînd exista cazul prevãzut în art. 10 lit. b)^1, face aplicarea art. 18^1 alin. 3 din Codul penal."
17. Articolul 419 alineatele 2 şi 3 se abroga.
18. Articolul 422^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Punerea în executare a pedepsei închisorii cu executarea la locul de munca
Art. 422^1
Pedeapsa închisorii cu executare la locul de munca se pune în executare prin emiterea mandatului de executare. Mandatul se emite de instanta de executare, se întocmeşte în 4 exemplare şi cuprinde, pe lîngã menţiunile prevãzute în art. 420, care se aplica în mod corespunzãtor, şi urmãtoarele date: denumirea, sediul unitãţii unde se executa pedeapsa, dispoziţia de executare a pedepsei cãtre conducerea unitãţii şi de reţinere şi vãrsare la bugetul statului a cotei prevãzute de lege."
19. Articolul 422^2 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru aducerea la îndeplinire a mandatului de executare emis, se trimite cîte un exemplar unitãţii unde se va executa pedeapsa, condamnatului şi organului de poliţie din localitatea în care îşi are sediul unitatea."
20. Articolul 440 va avea urmãtorul cuprins:

Înlocuirea rãspunderii penale
Art. 440
"În cazul înlocuirii rãspunderii penale, executarea mustrãrii şi a mustrãrii cu avertisment se efectueazã conform art. 487, care se aplica în mod corespunzãtor, iar executarea amenzii se efectueazã potrivit art. 442 şi 443."
21. Articolul 441 se abroga.
22. Articolul 447 va avea urmãtorul cuprins:
"Revocarea sau anularea suspendãrii executãrii pedepsei
Art. 447
Asupra revocãrii sau anulãrii suspendãrii executãrii pedepsei prevãzute în art. 83 ori în art. 85 din Codul penal sau a suspendãrii executãrii pedepsei sub supraveghere, prevãzute în art. 86^4 ori în art. 86^5 din Codul penal, se pronunţa, din oficiu sau la sesizarea procurorului, judecãtoria sau tribunalul care judeca ori a judecat în prima instanta infracţiunea ce ar putea atrage revocarea sau anularea.
Dacã pînã la expirarea termenului de încercare nu au fost respectate obligaţiile civile prevãzute în art. 84 şi 86^4 alin. 1 din Codul penal, partea interesatã sau procurorul sesizeazã judecãtoria sau tribunalul care a pronunţat în prima instanta suspendarea, în vederea revocãrii suspendãrii executãrii pedepsei."
23. Articolul 447^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Revocarea sau anularea executãrii pedepsei la locul de munca
Art. 447^1
Revocarea sau anularea executãrii pedepsei la locul de munca, în cazurile prevãzute la art. 86^9 şi 86^10 din Codul penal, se dispune, dupã caz, de cãtre instanta de executare sau de cãtre instanta corespunzãtoare în a carei raza teritorialã se afla unitatea unde se executa pedeapsa, ori de cãtre instanta care judeca sau a judecat în prima instanta infracţiunea ce ar putea atrage revocarea sau anularea. Sesizarea instanţei se face, din oficiu, de cãtre procuror, de unitate sau de organul de poliţie. În cazul prevãzut în art. 86^9 alin. 4, instanta poate fi sesizatã şi de cãtre cel condamnat."
24. Articolul 449 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Instanta competenta sa dispunã asupra modificãrii pedepsei este instanta de executare a ultimei hotãrîri sau, în cazul cînd cel condamnat se afla în stare de deţinere ori în executarea pedepsei la locul de munca, instanta corespunzãtoare în a carei raza teritorialã se afla locul de deţinere sau, dupã caz, unitatea unde se executa pedeapsa."
25. Articolul 450^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Încetarea executãrii pedepsei la locul de munca
Art. 450^1
Încetarea executãrii pedepsei la locul de munca se dispune de judecãtoria în a carei raza teritorialã se afla unitatea unde condamnatul executa pedeapsa.
Dispoziţiile art. 450 alin. 2, 3 şi 4 se aplica în mod corespunzãtor.
Instanta în fata cãreia hotãrîrea a rãmas definitiva este obligatã sa comunice unitãţii unde se executa pedeapsa, precum şi organului de poliţie din localitatea în care îşi are sediul unitatea, copie de pe dispozitivul prin care s-a dispus încetarea executãrii pedepsei."
26. Articolul 453 alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile prezentului articol se aplica şi în cazul celui condamnat la executarea pedepsei la locul de munca. În situaţia prevãzutã la lit. b), executarea pedepsei poate fi amînatã pe perioada stabilitã de normele legale cu privire la concediul ce se acorda salariatelor înainte şi dupã naştere."
27. Articolul 456 va avea urmãtorul cuprins:

Instanta competenta
"Art. 456
Instanta competenta sa dispunã asupra întreruperii executãrii pedepsei este instanta de executare sau instanta în a carei raza teritorialã se afla locul de deţinere sau, dupã caz, unitatea unde se executa pedeapsa la locul de munca, corespunzãtoare în grad instanţei de executare."
28. Articolul 457 va avea urmãtorul cuprins:

Evidenta întreruperii executãrii pedepsei
" Art. 457
Instanta care a acordat întreruperea comunica de îndatã aceasta mãsura locului de deţinere sau, dupã caz, unitãţii unde condamnatul executa pedeapsa şi organului de poliţie, iar dacã întreruperea a fost acordatã de instanta în a carei raza teritorialã se afla locul de deţinere sau unitatea, aceasta comunica mãsura luatã şi instanţei de executare.
Instanta de executare, administraţia locului de deţinere şi unitatea unde condamnatul executa pedeapsa ţin evidenta intreruperilor acordate. Dacã la expirarea termenului de întrerupere cel condamnat la pedeapsa închisorii nu se prezintã la locul de deţinere, administraţia trimite de îndatã o copie de pe mandatul de executare organului de poliţie în vederea executãrii. Pe copia mandatului de executare se menţioneazã şi cît a mai rãmas de executat din durata pedepsei. Dacã, la expirarea termenului de întrerupere, cel condamnat la pedeapsa închisorii cu executarea la locul de munca nu se prezintã la unitate, aceasta înştiinţeazã de îndatã instanta de executare.
Administraţia locului de deţinere sau unitatea comunica instanţei de executare data la care a reinceput executarea pedepsei.
Timpul cît executarea a fost întreruptã nu se socoteşte în executarea pedepsei."
29. Articolul 458 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
" Aplicarea dispoziţiilor din alineatul precedent se face din oficiu sau la cererea procurorului ori a celui condamnat, de cãtre instanta de executare, iar dacã cel condamnat se afla în executarea pedepsei, de care instanta corespunzãtoare în grad în a carei raza teritorialã se afla locul de deţinere sau unitatea unde condamnatul executa pedeapsa la locul de munca."
30. Articolul 459 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Aplicarea amnistiei, cînd intervine dupã rãmînerea definitiva a hotãrîrii, precum şi aplicarea graţierii se fac de cãtre un judecãtor de la instanta de executare, iar dacã cel condamnat se afla în executarea pedepsei, de cãtre un judecãtor de la instanta corespunzãtoare în a carei raza teritorialã se afla locul de deţinere sau unitatea unde se executa pedeapsa la locul de munca."
31. Articolul 460 alineatul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Dispoziţiile alineatelor precedente se aplica şi în cazul în care rezolvarea unei din situaţiile reglementate în prezentul titlu este data în competenta instanţei în a carei raza teritorialã se afla locul de deţinere sau unitatea unde cel condamnat executa pedeapsa. Soluţia se comunica instanţei de executare."
32. Articolul 479 va avea urmãtorul cuprins:

Cazuri cînd nu se aplica procedura specialã
"Art. 479
Procedura prevãzutã în prezentul capitol nu se aplica infracţiunilor sãvîrşite de minori.
În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plîngerea prealabilã a persoanei vãtãmate, dacã acestea sînt flagrante şi sãvîrşite în condiţiile prevãzute în art. 466, constatarea sãvîrşirii lor este obligatorie şi se face potrivit art. 467. Procedura de urmãrire şi judecare prevãzutã în acest capitol se aplica numai în cazuri infracţiunilor arãtate în art. 279 alin. 2 lit. b) şi c) şi dacã persoana vãtãmatã a introdus în termen de 24 de ore de la sãvîrşirea infracţiunii flagrante plîngerea prealabilã la organul de urmãrire penalã. În acest scop, persoana vãtãmatã este chematã şi intrebata de organul de urmãrire penalã dacã înţelege sa facã plîngere în termenul mai sus arãtat."
33. Articolul 483 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Cauzele în care inculpatul este minor se judeca potrivit regulilor de competenta obişnuitã, de judecãtori desemnaţi de cãtre preşedintele instanţei."
34. Articolul 504 alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Persoanelor arãtate în alin. 1 şi 2, care înainte de arestare erau încadrate în munca, li se calculeazã la vechimea în munca şi timpul cît au fost arestate, iar persoanelor arãtate în alin. 1 li se calculeazã la vechimea în munca şi timpul cît au executat pedeapsa la locul de munca."
ART. 3
<>Legea nr. 23/1969 privind executarea pedepselor, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Denumirea capitolului 1^1 va fi urmãtoarea:
"Executarea pedepsei la locul de munca "
2. Articolul 30^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30^1
Pedeapsa se executa la locul de munca în unitatea - instituţie sau agent economic - unde condamnatul îşi desfãşoarã activitatea la data aplicãrii pedepsei, dacã aceasta şi-a dat acordul, în temeiul mandatului de executare emis în baza hotãrîrii judecãtoreşti definitive de condamnare. Pe timpul executãrii pedepsei, contractul de munca se suspenda.
În cazul în care prin hotãrîrea de condamnare s-a dispus ca pedeapsa sa fie executatã într-o alta unitate decît cea în care cel condamnat îşi desfasura activitatea la data aplicãrii pedepsei, contractul de munca încheiat înceteazã. Pedeapsa se executa în temeiul mandatului de executare a pedepsei, fãrã a se încheia contract de munca.
Dispoziţiile alin. 2 se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul cînd cel condamnat nu desfasura o activitate la data aplicãrii pedepsei."
3. Articolele 30^2 şi 30^3 se abroga.
4. Articolul 30^4 va avea urmãtorul cuprins:
" Art. 30^4
Din venitul cuvenit condamnatului, potrivit normelor legale, pentru activitatea desfasurata, unitatea retine şi vãrsa la bugetul statului o cota stabilitã în raport cu venitul, în felul urmãtor:
a) 20% pentru venitul net pînã la 8.000 lei;
b) 25% pentru partea din venitul net cuprins între 8.001-10.000 lei;
c) 35% pentru partea din venitul net cuprins între 10.001-12.000 lei;
d) 40% pentru partea din venitul net ce depãşeşte 12.000 lei.
Dacã cel condamnat este minor, cotele se reduc la jumãtate.
În cazul condamnaţilor care au, potrivit legii, persoane în întreţinere, cotele prevãzute la lit. a), b), c) şi d) se reduc la 15%, 20%, 30% şi, respectiv, 35%."
5. Articolul 30^5 va avea urmãtorul cuprins:
" Art. 30^5
Condamnatul este obligat sa se prezinte la unitatea unde urmeazã sa execute pedeapsa în termen de 5 zile de la primirea mandatului de executare.
Condamnatul este obligat sa îndeplineascã în mod corespunzãtor toate îndatoririle pe care le are la locul de munca, avînd drepturile ce-i revin potrivit legii, cu limitarile prevãzute în art. 86^8 din Codul penal.
Locul de munca nu se poate schimba la cererea condamnatului, decît prin hotãrîrea instanţei de judecata.
Condamnatul trebuie sa respecte, de asemenea, mãsurile de supraveghere şi obligaţiile stabilite de instanta potrivit art. 86^8 alin. 3 din Codul penal."
6. Articolul 30^6 va avea urmãtorul cuprins:
" Art. 30^6
Unitatea comunica instanţei de executare data prezentãrii condamnatului şi tine evidenta timpului cît acesta lipseşte de la locul de munca, în vederea asigurãrii executãrii integrale a pedepsei.
Conducerea unitãţii asigura condamnatului condiţii de munca pentru ca acesta sa-şi poatã îndeplini obligaţiile ce-i revin şi desemneazã, cînd este cazul, un colectiv care va supraveghea conduita condamnatului, sprijinindu-l în vederea îndreptãrii lui.
Unitatea nu poate desface contractul de munca al condamnatului pe durata executãrii pedepsei la locul de munca, cu excepţia cazurilor de revocare şi anulare a executãrii pedepsei la locul de munca.
Dacã cu prilejul punerii în executare a hotãrîrii de condamnare sau în cursul executãrii se ivesc situaţii care, independent de vointa condamnatului ori a unitãţii, impun schimbarea locului de munca, unitatea înştiinţeazã pe judecãtorul delegat cu executarea.
Primind înştiinţarea, judecãtorul delegat cu executarea verifica motivele invocate şi, dupã caz, ia mãsuri de punere în executare sau de continuare a executãrii ori sesizeazã instanta de judecata."
7. Articolul 30^7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30^7
Dacã se iveşte o cauza de revocare sau anulare a executãrii pedepsei la locul de munca, unitatea sau, dupã caz, organul de poliţie, procurorul ori condamnatul sesizeazã de îndatã instanta competenta potrivit art. 447^1 din Codul de procedura penalã."
8. Articolul 30^8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30^8
La expirarea duratei pedepsei, elibereazã condamnatului o adeverinta de executare a pedepsei şi înştiinţeazã instanta de executare şi organul local de poliţie."
ART. 4
Codul muncii se modifica dupã cum urmeazã:
1. Articolul 172 alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Litigiile dintre persoanele încadrate în munca şi unitãţi, în legatura cu încheierea, executarea şi încetarea contractului de munca, sînt litigii de munca şi se soluţioneazã de cãtre instanţele judecãtoreşti sau alte organe prevãzute de lege."
2. Articolul 173 se abroga.
3. Articolul 174 va avea urmãtorul cuprins:
" Art. 174
Sînt de competenta instanţelor judecãtoreşti toate litigiile de munca ce nu sînt date printr-o dispoziţie expresã în competenta altor organe."
ART. 5
Codul de procedura civilã se modifica dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. Plingerile impotriva hotãrîrilor organelor administrative, în cazurile prevãzute de lege."
2. Articolele 22^1 şi 109^1 se abroga.
ART. 6
<>Legea nr. 58/1968 pentru organizarea judecãtoreascã, cu modificãrile ulterioare, se modifica dupã cum urmeazã:
Articolul 23 alineatul 4 punctul 2 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) pricinile privind infracţiunile arãtate în art. 279 alin. 2 lit. a) din Codul de procedura penalã."
ART. 7
<>Legea nr. 59/1968 privind comisiile de judecata, cu modificãrile ulterioare, <>Decretul nr. 218/1977 privind unele mãsuri tranzitorii referitoare la sancţionarea şi reeducarea prin munca a unor persoane care au savirsit fapte prevãzute de legea penalã, cu modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei legi se abroga.
Cauzele aflate, la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, la comisiile de judecata, se trimit judecãtoriile în a cãror raza teritorialã functionau comisiile.
Hotãrîrile pronunţate de comisiile de judecata, înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, sînt supuse cãilor de atac şi termenelor de exercitare prevãzute de legea aplicabilã anterior acestei date.
ART. 8
Cauzele aflate în curs de judecata la tribunalele militare la data intrãrii în vigoare a prezentei legi vor continua sa fie judecate de cãtre acestea pînã la rãmînerea definitiva a hotãrîrilor.
În caz de admitere a recursului, dacã se dispune casarea hotãrîrii şi trimiterea cauzei spre rejudecare, cauza se va judeca de instanţele competente, potrivit dispoziţiilor prezentei legi.
Cauzele privind infracţiunile care au fost scoase din competenta organelor procuraturii militare, aflate în curs de urmãrire penalã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, trec în competenta organelor de procuratura judeţene. Actele şi lucrãrile de urmãrire efectuate rãmîn valabile.
ART. 9
Dacã pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus obligarea la munca corecţionalã nu a fost pusã în executare sau nu a putut fi executatã din motive neimputabile inculpatului pînã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, instanta care a pronunţat hotãrîrea de condamnare va dispune, din oficiu, fie suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei închisorii, fie înlocuirea pedepsei închisorii cu pedeapsa amenzii, apreciind în raport cu durata pedepsei pronunţate, cu natura faptei şi cu persoana fãptuitorului.
Suspendarea condiţionatã a executãrii pedepsei se poate dispune chiar dacã nu sînt întrunite condiţiile prevãzute în art. 81 sau în art. 86^1 din Codul penal.
Amenda se va stabili în limitele şi potrivit criteriilor prevãzute în art. 63 din Codul penal.
ART. 10
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se suplimenteaza schemele de organizare a judecãtoriilor cu cîte trei posturi de judecãtori şi trei posturi de grefieri, a tribunalelor judeţene cu cîte doua posturi de judecãtori şi a Tribunalului municipiului Bucureşti cu cinci posturi de judecãtori.
De asemenea, se suplimenteaza schemele de organizare a procuraturilor locale cu cîte doua posturi de procurori.
Ministerul Economiei şi Finanţelor va introduce modificãrile corespunzãtoare care decurg din prevederile alineatului precedent în indicatorii economico-financiari ai Ministerului Justiţiei şi, respectiv, ai Procuraturii României.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 2 septembrie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 3 septembrie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016