Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 103 din 22 septembrie 1992  privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult    Twitter Facebook

LEGE Nr. 103 din 22 septembrie 1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 244 din 1 octombrie 1992

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Biserica Ortodoxa Romana şi celelalte culte religioase au, în exclusivitate, dreptul de producere şi valorificare a obiectelor şi vesmintelor de cult, precum şi de tipãrire a cãrţilor de cult, a celor teologice sau cu conţinut bisericesc, necesare practicãrii cultului.
Prin obiecte de cult, în sensul prezentei legi, se înţeleg vasele liturgice, icoanele metalice sau litografiate, crucile, crucifixele, mobilierul bisericesc, cruciulitele şi medalioanele cu imagini religioase specifice cultului, obiectele de colportaj religios şi altele asemenea. Se asimileazã obiectelor de cult şi calendarele religioase, precum şi produsele necesare exercitãrii activitãţii de cult, cum ar fi tamiia şi luminarile, cu excepţia celor decorative şi a celor pentru nunti şi botezuri.
Prin vesminte de cult, în sensul prezentei legi se înţeleg şi stofele şi broderiile specifice, necesare realizãrii vesmintelor respective.
De asemenea, se asimileazã obiectelor de cult tipariturile de cult, manualele şi cursurile teologice necesare desfãşurãrii activitãţii din instituţiile de învãţãmînt religios ale cultului respectiv.
ART. 2
Producerea sau valorificarea bunurilor prevãzute la art. 1 de cãtre alte persoane, fizice sau juridice, decît cultele religioase se poate face numai cu autorizarea lor prealabilã, data în condiţiile stabilite de cãtre fiecare cult în considerarea propriei sale exclusivitati.
ART. 3
Ilustratele, pliantele, albumele de arta şi filmele prezentind lacasuri de cult sau obiecte de arta bisericeasca, cu excepţia celor care fac parte din patrimoniul cultural naţional, se pot realiza numai cu acordul cultului respectiv.
ART. 4
Încãlcarea prevederilor art. 1 constituie contravenţie, dacã fapta, potrivit legii, nu este infracţiune şi se sancţioneazã cu amenda de la 100.000 lei la 500.000 lei.
Contravenţia se constata şi amenda se aplica de cãtre organele de poliţie, primãrii sau organele de control ale Ministerului Economiei şi Finanţelor.
ART. 5
Producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activitãţii de cult prevãzute la art. 1 sînt scutite de la impozitare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 7 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 8 septembrie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU
----------------------------------

Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Tags: Monitorul Oficial, Acte Monitorul Oficial, Lege, Parlamentul Romaniei, LEGE Nr. 103 din 22 septembrie 1992

ComentariiNume
Email
Comentariu

Maximum 3000 caractere.
Cod securitate:
Cod de securitate
Fii primul care comenteaza.
Cautare document
Club Legislatia Muncii
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5
 

Atentie, Juristi!

Litigiile de munca: legislatie comentata si exemple practice

Conflictele de munca pot fi solutionate!

Cititi intreaga legislatie cu privire la neintelegerile si conflictele de munca!

Descarcati GRATUIT Raportul Special "Litigiile de munca: legislatie comentata si exemple practice"


Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu stiri, noutati, articole, dezbateri pe teme juridice