Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 100 din 3 iunie 2010  privind impadurirea terenurilor degradate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 100 din 3 iunie 2010 privind impadurirea terenurilor degradate

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 376 din 7 iunie 2010
LEGE nr. 100 din 3 iunie 2010
privind împãdurirea terenurilor degradate
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 376 din 7 iunie 2010


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
Sunt supuse prevederilor prezentei legi terenurile degradate, indiferent de forma de proprietate, care pot fi ameliorate prin lucrãri de împãdurire, în vederea protejãrii solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunãtãţirii condiţiilor de mediu.
ART. 2
Obiectul prezentei legi îl constituie împãdurirea terenurilor degradate, astfel cum sunt definite la pct. 48 din anexa la <>Legea nr. 46/2008 - <>Codul silvic , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Se constituie în perimetre de ameliorare, astfel cum sunt acestea definite la pct. 24 din anexa la <>Legea nr. 46/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, terenurile degradate prevãzute la art. 2, care pot fi ameliorate prin împãdurire.
ART. 4
(1) Inventarierea terenurilor degradate care fac obiectul acţiunii de ameliorare prin împãdurire se va face de cãtre comisia prevãzutã la art. 5, cu respectarea prevederilor regulamentului privind stabilirea grupelor de terenuri care intrã în perimetrele de ameliorare, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de specialişti, constituite pentru delimitarea perimetrelor de ameliorare, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
(2) Inventarierea terenurilor degradate prevãzute la alin. (1) constituie o obligaţie permanentã.
(3) Pânã la intrarea în vigoare a regulamentului prevãzut la alin. (1) se aplicã prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 786/1993 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea grupelor de terenuri care intrã în perimetrele de ameliorare, precum şi competenţa, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de specialişti constituite pentru delimitarea perimetrelor de ameliorare.
ART. 5
(1) Identificarea, delimitarea şi constituirea perimetrelor de ameliorare la nivelul localitãţilor se fac de o comisie stabilitã prin ordin al prefectului, la propunerea directorului executiv al direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã. Comisia se constituie în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi şi este formatã din:
a) primarul comunei, al oraşului sau al municipiului, dupã caz, în calitate de preşedinte al comisiei;
b) reprezentantul direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã;
c) reprezentantul oficiului de cadastru şi publicitate imobiliarã;
d) reprezentantul oficiului judeţean de studii pedologice şi agrochimice;
e) reprezentantul inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare;
f) reprezentantul agenţiei judeţene pentru protecţia mediului;
g) reprezentantul direcţiei silvice sau al structurii silvice de rang superior şi al ocolului silvic de stat sau privat, dupã caz, în calitate de secretar;
h) reprezentantul sectorului de îmbunãtãţiri funciare la nivel local;
i) specialişti din unitãţile şi subunitãţile de cercetare şi proiectare în domeniile de îmbunãtãţiri funciare pentru agriculturã, silviculturã, împãduriri de terenuri degradate, cercetãri agrochimice şi pedologice;
j) specialişti din Ministerul Mediului şi Pãdurilor, în cazul zonelor cu un interes special pentru ameliorarea condiţiilor de mediu sau pentru protejarea acestora prin acţiuni de împãdurire.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) terenurile care sunt incluse pe Lista siturilor contaminate care sunt în fazã de investigare preliminarã sau detaliatã, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.408/2007 privind modalitãţile de investigare şi evaluare a poluãrii solului şi subsolului, sau care fac obiectul unor proiecte de refacere a mediului geologic şi a ecosistemelor terestre, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.403/2007 privind refacerea zonelor în care solul, subsolul şi ecosistemele terestre au fost afectate.
(3) În cazul identificãrii de terenuri degradate în cadrul unei arii naturale protejate, se vor respecta prevederile legale privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sãlbatice.
ART. 6
(1) Documentaţia întocmitã de comisia prevãzutã la art. 5 se avizeazã conform prevederilor <>art. 82 alin. (4) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Studiul de fezabilitate cuprinde în anexã documentaţia cadastralã întocmitã în sistem stereografic de proiecţie 1970, recepţionatã de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliarã în a cãrui razã teritorialã sunt situate imobilele, cu atribuire de numere cadastrale. La cererea proprietarilor, pentru imobilele respective se deschid cãrţi funciare, conform reglementãrilor în vigoare.
(3) La solicitarea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã, prin unitãţile silvice teritoriale ale acesteia, se noteazã în cartea funciarã faptul cã imobilul este supus procedurii de împãdurire potrivit prevederilor prezentei legi.
(4) Radierea notãrii din cartea funciarã se face la solicitarea autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã, prin structurile teritoriale, în urma finalizãrii procedurii sau a renunţãrii la efectuarea investiţiilor.
ART. 7
(1) Terenurile degradate, apte pentru împãdurire, constituite în perimetre de ameliorare, sunt incluse în fondul forestier naţional în termen de maximum 30 de zile de la data transmiterii acestora în administrarea Regiei Naţionale a Pãdurilor - Romsilva, pentru terenurile proprietate publicã a statului, şi la constituirea perimetrelor de ameliorare, pentru celelalte terenuri.
(2) Terenurile prevãzute la alin. (1) se includ în amenajamente silvice existente.
(3) Încheierea contractelor de administrare sau de servicii silvice, dupã caz, a terenurilor prevãzute la alin. (1) se realizeazã la data trecerii acestora în administrarea Regiei Naţionale a Pãdurilor - Romsilva, pentru terenurile proprietate publicã a statului, şi în termen de maximum 30 de zile de la recepţia lucrãrilor de împãdurire, pentru arboretele din perimetrele de ameliorare instalate pe alte terenuri decât cele ale statului.
ART. 8
Documentaţiile tehnico-economice şi lucrãrile necesare pentru ameliorarea prin împãdurire a terenurilor degradate prevãzute la art. 2, constituite în perimetre de ameliorare, se executã de unitãţi specializate, atestate de autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã, în condiţiile legii.
ART. 9
(1) Terenurile degradate proprietate publicã a statului, constituite în perimetre de ameliorare, se transmit prin hotãrâre a Guvernului în administrarea Regiei Naţionale a Pãdurilor - Romsilva, în vederea ameliorãrii prin împãdurire, şi se includ în fondul forestier naţional.
(2) Transmiterea prevãzutã la alin. (1) se poate face dacã suprafaţa terenului este de minimum 0,25 ha, în cazul terenurilor izolate, şi indiferent de suprafaţã, în cazul terenurilor limitrofe fondului forestier proprietate publicã a statului.
ART. 10
(1) În cazul donãrii terenurilor degradate proprietate privatã cãtre stat, în vederea executãrii lucrãrilor de ameliorare prin împãdurire, aceste terenuri sunt preluate în administrare de Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva şi se includ în fondul forestier proprietate publicã a statului.
(2) Onorariul notarial privind actele de donaţie pentru terenurile prevãzute la alin. (1) se suportã de Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva.
ART. 11
Autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã mandateazã Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva sã cumpere, în numele statului, de la persoane fizice sau juridice, terenuri degradate, în vederea împãduririi, în condiţiile legii, în limita fondurilor anuale alocate de la bugetul de stat.
ART. 12
Împiedicarea sub orice formã de cãtre persoanele fizice şi juridice a executãrii lucrãrilor de ameliorare prin împãdurire a terenurilor degradate constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 300 lei la 1.200 lei.
ART. 13
(1) Pãşunatul pe terenurile degradate ameliorate prin împãduriri este interzis.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 5.000 lei.
ART. 14
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 12 şi 13 se fac de personalul silvic împuternicit, de ofiţerii şi agenţii de poliţie, precum şi de ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.
(2) Contravenţiilor prevãzute la <>art. 12 şi 13 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 15
Documentaţia tehnico-economicã necesarã realizãrii lucrãrilor de împãdurire a terenurilor degradate se elaboreazã, în condiţiile <>Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale celorlalte acte normative aplicabile în materie de investiţii publice.
ART. 16
Recepţia lucrãrilor de împãdurire a terenurilor degradate se realizeazã cu participarea obligatorie a:
a) deţinãtorului terenului;
b) reprezentantului unitãţii teritoriale silvice a autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã;
c) reprezentantului unitãţii specializate pentru executarea lucrãrilor de împãdurire.
ART. 17
Pentru terenurile degradate constituite în perimetre de ameliorare, altele decât cele aflate în proprietatea publicã a statului, paza lucrãrilor se executã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 46/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 18
(1) Sursele de finanţare pentru cumpãrarea de terenuri conform prevederilor art. 11, pentru întocmirea documentaţiilor tehnico-economice, pentru împãdurirea terenurilor degradate, pentru întreţinerea şi paza respectivelor lucrãri, pânã la declararea închiderii stãrii de masiv, sunt urmãtoarele:
a) fondul de ameliorare a fondului funciar, constituit potrivit <>Legii nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) fondul anual de mediu;
c) alocaţii de la bugetul de stat;
d) sponsorizãri de la societãţi comerciale, fundaţii şi altele asemenea;
e) surse financiare externe nerambursabile sau credite externe pe termen lung;
f) contribuţia benevolã a persoanelor fizice sau juridice, interesate de executarea lucrãrilor de ameliorare;
g) fondul de conservare şi regenerare a pãdurilor, constituit potrivit prevederilor <>art. 33 din Legea nr. 46/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
h) alte surse legale.
(2) Autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã, în calitate de coordonator tehnic al acţiunilor de împãdurire a terenurilor degradate, solicitã anual includerea în bugetul de stat a fondurilor necesare pentru împãdurirea acestora în anul urmãtor.
ART. 19
Prevederile art. 12 şi 13 intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor <>art. 75 şi ale <>art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã .

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANÃ

Bucureşti, 3 iunie 2010.
Nr. 100.

--------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016