Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 1 din 6 ianuarie 2012  pentru acceptarea amendamentelor la Protocolul Conventiei asupra poluarii atmosferice transfrontiere pe distante lungi, incheiata la Geneva la 13 noiembrie 1979, referitor  la poluantii organici persistenti, adoptat la Aarhus  la 24 iunie 1998, adoptate prin deciziile 2009/1, 2009/2  si 2009/3, cu ocazia celei de-a douazeci si saptea reuniuni  a Organismului executiv, la Geneva la 14-18 decembrie 2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 1 din 6 ianuarie 2012 pentru acceptarea amendamentelor la Protocolul Conventiei asupra poluarii atmosferice transfrontiere pe distante lungi, incheiata la Geneva la 13 noiembrie 1979, referitor la poluantii organici persistenti, adoptat la Aarhus la 24 iunie 1998, adoptate prin deciziile 2009/1, 2009/2 si 2009/3, cu ocazia celei de-a douazeci si saptea reuniuni a Organismului executiv, la Geneva la 14-18 decembrie 2009

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 46 din 19 ianuarie 2012

    Parlamentul României adoptã prezenta lege.

    ART. 1
    Se acceptã amendamentele*) la Protocolul Convenţiei asupra poluãrii atmosferice transfrontiere pe distanţe lungi, încheiatã la Geneva la 13 noiembrie 1979, referitor la poluanţii organici persistenţi, adoptat la Aarhus la 24 iunie 1998 şi ratificat prin Legea nr. 271/2003, adoptate prin deciziile 2009/1, 2009/2 şi 2009/3, cu ocazia celei de-a douãzeci şi şaptea reuniuni a Organismului executiv, la Geneva la 14-18 decembrie 2009.
-----
    Traducere.

    ART. 2
    Guvernul, prin autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului, întreprinde toate demersurile necesare în vederea punerii în aplicare a amendamentelor prevãzute la art. 1.

    Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României republicatã.

                        PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                             ROBERTA ALMA ANASTASE

                             PREŞEDINTELE SENATULUI
                                  VASILE BLAGA

    Bucureşti, 6 ianuarie 2012.
    Nr. 1.



                                 DECIZIA 2009/1
                        Amendarea textului şi a anexelor
                    I, II, III, IV, VI şi VIII la Protocolul
              din 1998 referitor la poluanţii organici persistenţi


    Pãrţile la Protocolul din 1998 referitor la poluanţii organici persistenţi, reunite în cadrul celei de-a douãzeci şi şaptea sesiuni a Organismului executiv,
    decid sã amendeze Protocolul din 1998 referitor la Poluanţii organici persistenţi (Protocolul POP) la Convenţia asupra poluãrii atmosferice transfrontiere pe distanţe lungi, dupã cum urmeazã:

    ART. 1
    Amendament

    A. Articolul 1
    Alineatul 12 se înlocuieşte cu:
    "«Sursã staţionarã nouã» reprezintã orice sursã staţionarã a cãrei construcţie sau modificare substanţialã începe dupã expirarea unei perioade de 2 ani de la intrarea în vigoare pentru una dintre pãrţi a:
    (a) prezentului protocol; sau
    (b) unui amendament la prezentul protocol cu privire la o sursã staţionarã, care fie introduce noi valori de limitã în partea II a anexei IV, fie introduce categoria în anexa VIII în care se regãseşte acea sursã.
    Autoritãţile naţionale competente decid dacã o modificare este substanţialã sau nu, ţinând cont de astfel de factori, precum beneficiile modificãrii asupra mediului."

    B. Articolul 3
    1. În articolul 3 alineatele 5(b)(i) şi 5(b)(iii) din Protocolul POP, sintagma: "pentru care anexa V identificã cele mai bune tehnici disponibile" se înlocuieşte cu sintagma: "pentru care documentele de orientare adoptate de cãtre pãrţi în cadrul unei sesiuni a Organismului executiv identificã cele mai bune tehnici disponibile".
    2. Semnul punct şi virgulã de la sfârşitul alineatului 5(b)(iv) se înlocuieşte cu punct.
    3. Alineatul 5(b)(v) este eliminat.

    C. Articolul 13
    Sintagma "Anexele V şi VII sunt" se înlocuieşte cu sintagma "Anexa V este".

    D. Articolul 14
    1. Alineatul 3 este înlocuit cu urmãtorul:
    "3. Amendamentele la prezentul protocol şi la anexele I-IV, VI şi VIII sunt adoptate prin consensul pãrţilor prezente la sesiunea Organismului executiv şi intrã în vigoare pentru pãrţile care le-au acceptat în a nouãzecea zi de la data la care douã treimi dintre cei care erau pãrţi la data adoptãrii au depus la depozitar instrumentele de acceptare pentru acesta. Amendamentele intrã în vigoare pentru oricare altã parte în a nouãzecea zi de la data la care partea a depus instrumentele de acceptare a amendamentului. Prezentul alineat cade sub incidenţa alineatelor 5 bis şi 5 ter prezentate mai jos."
    2. La alineatul 4, sintagma "anexele V şi VII" este înlocuitã cu sintagma "anexa V", iar sintagma "orice astfel de anexã" este înlocuitã cu sintagma "anexa V".
    3. La alineatul 5, sintagma "sau VII" este eliminatã şi sintagma "o astfel de anexã" este înlocuitã cu sintagma "anexa V".
    4. Dupã alineatul 5 sunt adãugate urmãtoarele noi alineate:
    "5 bis. Pentru acele pãrţi care au acceptat-o, procedura menţionatã la alineatul 5 ter, prezentat mai jos, anuleazã procedura menţionatã la alineatul 3 privind amendamentele la anexele I-IV, VI şi VIII.
    5 ter
    (a) Amendamentele anexelor I-IV, VI şi VIII sunt adoptate prin consensul pãrţilor prezente la sesiunea Organismului executiv. Dupã un an de la data notificãrii pãrţilor de cãtre secretarul executiv al Comisiei, un amendament la oricare astfel de anexã intrã în vigoare pentru acele pãrţi care nu au depus la depozitar o notificare în conformitate cu prevederilor subalineatului (b) prezentat mai jos.
    (b) Orice parte care nu poate sã aprobe un amendament la anexele I-IV, VI şi VIII notificã în scris depozitarul, în termen de un an de la data notificãrii adoptãrii acestuia. Depozitarul notificã fãrã întârziere toate pãrţile în legãturã cu orice notificare primitã. O parte poate substitui, în orice moment, acceptarea notificãrii anterioare şi, dupã depunerea la depozitar a unui instrument de acceptare, amendamentul la aceastã anexã intrã în vigoare pentru partea respectivã.
    (c) Niciun amendament la anexele I-IV, VI şi VIII nu intrã în vigoare în cazul în care un numãr total de 16 sau mai multe pãrţi:
    (i) au transmis o notificare în conformitate cu prevederile subalineatului (b) prezentat mai sus; sau
    (ii) nu au acceptat procedura prevãzutã în prezentul alineat şi nu au depus încã un instrument de acceptare conform prevederilor alineatului 3 prezentat mai sus.

    E. Articolul 16
    Un nou alineat se adaugã dupã alineatul 2, dupã cum urmeazã:
    "3. O organizaţie economicã de integrare statalã sau regionalã declarã în cadrul instrumentului sãu de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare dacã nu intenţioneazã sã fie constrânsã de procedurile prevãzute în articolul 14 alineatul 5 ter privind amendamentul anexelor I-IV, VI şi VIII."

    F. Anexa I
    1. În listarea pentru substanţa DDT, condiţiile (numerotate cu 1 şi 2) privind eliminarea producţiei sunt eliminate şi înlocuite de cuvântul "Niciuna", iar sintagma "cu excepţia celor identificate în anexa II" prevãzutã la condiţiile de utilizare este eliminatã.
    2. În listarea pentru substanţa Heptaclor, condiţiile de utilizare sunt eliminate şi înlocuite de cuvântul "Niciuna".
    3. În listarea pentru substanţa Hexaclorbenzen, condiţiile privind producţia şi utilizarea sunt eliminate şi, în fiecare caz, sunt înlocuite prin cuvântul "Niciuna".
    4. Listarea pentru urmãtoarele substanţe se adaugã prin introducerea în ordine alfabeticã corespunzãtoare a urmãtoarelor rânduri:


 ┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
 │"Hexaclorobutadienã │Producţie │Niciuna │
 │CAS: 87-68-3 ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ │Utilizare │Niciuna │
 └─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘
 ┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
 │Hexaclorociclohexani │Producţie │Niciuna │
 │(HCH) (CAS: 608-73-1), ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │inclusiv lindan │Utilizare │Niciuna, cu excepţia │
 │(CAS: 58-89-9) │ │izomerului gama al HCH │
 │ │ │(lindanul), utilizat ca │
 │ │ │insecticid local pentru │
 │ │ │sãnãtatea publicã. │
 │ │ │Astfel de utilizãri se │
 │ │ │reevalueazã în cadrul │
 │ │ │prezentului protocol în │
 │ │ │2012 sau la un an dupã │
 │ │ │intrarea în vigoare a │
 │ │ │amendamentului, oricare │
 │ │ │din acestea este mai │
 │ │ │târziu. │
 └─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘
 ┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
 │Hexabromodifenil eter*a) │Producţie │Niciuna │
 │şi heptabromodifenil ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │eter*a) │Utilizare │1. O parte poate permite│
 │ │ │reciclarea articolelor │
 │ │ │care conţin sau pot │
 │ │ │conţine oricare dintre │
 │ │ │aceste substanţe, │
 │ │ │utilizarea şi eliminarea│
 │ │ │finalã a articolelor │
 │ │ │fabricate din materiale │
 │ │ │reciclate ce conţin sau │
 │ │ │pot conţine oricare │
 │ │ │dintre aceste substanţe,│
 │ │ │cu condiţia ca │
 │ │ │reciclarea şi eliminarea│
 │ │ │finalã sã fie efectuate │
 │ │ │într-un mod ecologic │
 │ │ │raţional şi sã nu │
 │ │ │conducã la recuperarea │
 │ │ │oricãreia dintre aceste │
 │ │ │substanţe cu scopul de a│
 │ │ │fi refolositã. │
 │ │ │2. Începând cu anul 2013│
 │ │ │şi la fiecare 4 ani │
 │ │ │ulterior pânã când │
 │ │ │condiţia menţionatã mai │
 │ │ │sus este astfel │
 │ │ │înlãturatã sau expirã, │
 │ │ │Organismul executiv │
 │ │ │evalueazã progresul │
 │ │ │realizat de cãtre pãrţi │
 │ │ │pentru atingerea │
 │ │ │obiectivului suprem de │
 │ │ │eliminare a acestor │
 │ │ │substanţe conţinute în │
 │ │ │articole şi verificã │
 │ │ │nevoia continuã pentru │
 │ │ │aceastã condiţie, care, │
 │ │ │în orice caz, expirã în │
 │ │ │anul 2030, cel mai │
 │ │ │târziu. │
 ├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │Tetrabromodifenil eter*b)│Producţie │Niciuna │
 │şi pentabromodifenil ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │eter*b) │Utilizare │1. O parte poate permite│
 │ │ │reciclarea articolelor │
 │ │ │care conţin sau pot │
 │ │ │conţine oricare dintre │
 │ │ │aceste substanţe, │
 │ │ │utilizarea şi eliminarea│
 │ │ │finalã a articolelor │
 │ │ │fabricate din materiale │
 │ │ │reciclate ce conţin sau │
 │ │ │pot conţine oricare │
 │ │ │dintre aceste substanţe,│
 │ │ │cu condiţia ca │
 │ │ │reciclarea şi eliminarea│
 │ │ │finalã sã fie efectuate │
 │ │ │într-un mod ecologic │
 │ │ │raţional şi sã nu │
 │ │ │conducã la recuperarea │
 │ │ │oricãreia dintre aceste │
 │ │ │substanţe cu scopul de a│
 │ │ │fi refolositã. │
 │ │ │2. Începând cu anul 2013│
 │ │ │şi la fiecare 4 ani │
 │ │ │ulterior pânã când │
 │ │ │condiţia menţionatã mai │
 │ │ │sus este astfel │
 │ │ │înlãturatã sau expirã, │
 │ │ │Organismul executiv │
 │ │ │evalueazã progresul │
 │ │ │realizat de cãtre pãrţi │
 │ │ │pentru atingerea │
 │ │ │obiectivului suprem de │
 │ │ │eliminare a acestor │
 │ │ │substanţe conţinute în │
 │ │ │articole şi verificã │
 │ │ │nevoia continuã pentru │
 │ │ │aceastã condiţie, care, │
 │ │ │în orice caz, expirã în │
 │ │ │anul 2030, cel mai │
 │ │ │târziu. │
 └─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘
 ┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
 │Pentaclorobenzen │Producţie │Niciuna │
 │CAS: 608-93-5 ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ │Utilizare │Niciuna │
 └─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘
 ┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
 │Perfluorooctan sulfonat │Producţie │Niciuna, cu excepţia │
 │(PFOS)*c) │ │producţiei pentru │
 │ │ │utilizãrile (a)-(c) de │
 │ │ │mai jos şi (a)-(e) din │
 │ │ │anexa II │
 │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ │Utilizare │Niciuna, cu excepţia │
 │ │ │urmãtoarelor utilizãri │
 │ │ │şi a utilizãrilor de la │
 │ │ │(a)-(e) din anexa II: │
 │ │ │(a) galvanizarea │
 │ │ │cromului, anodizarea │
 │ │ │cromului şi gravura │
 │ │ │inversã, pânã în 2014; │
 │ │ │(b) placarea nichelului │
 │ │ │- politetrafluoroetilenã│
 │ │ │neelectroliticã, pânã în│
 │ │ │2014; │
 │ │ │(c) gravarea │
 │ │ │substraturilor din │
 │ │ │plastic înainte de │
 │ │ │metalizarea lor, pânã în│
 │ │ │2014; │
 │ │ │(d) Spumele pentru │
 │ │ │stingerea incendiilor, │
 │ │ │numai dacã au fost │
 │ │ │produse sau utilizate │
 │ │ │pânã la data de │
 │ │ │18 decembrie 2009. │
 │ │ │În ceea ce priveşte │
 │ │ │spumele pentru stingerea│
 │ │ │incendiilor: │
 │ │ │(i) Pãrţile trebuie sã │
 │ │ │depunã eforturi pentru a│
 │ │ │elimina pânã în 2014 │
 │ │ │spumele pentru stingerea│
 │ │ │incendiilor conţinând │
 │ │ │PFOS care au fost │
 │ │ │produse sau utilizate │
 │ │ │pânã la data de │
 │ │ │18 decembrie 2009 şi │
 │ │ │raporteazã progresul lor│
 │ │ │Organismului executiv în│
 │ │ │2014. │
 │ │ │(ii) Pe baza rapoartelor│
 │ │ │pãrţilor şi alineatului │
 │ │ │(i), Organismul executiv│
 │ │ │va analiza în 2015 dacã │
 │ │ │utilizarea spumelor │
 │ │ │pentru stingerea │
 │ │ │incendiilor conţinând │
 │ │ │PFOS care au fost produ-│
 │ │ │se sau utilizate pânã la│
 │ │ │data de 18 decembrie │
 │ │ │2009 trebuie supuse unor│
 │ │ │restricţii adiţionale." │
 └─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘


    5. Listarea pentru substanţa PCB este eliminatã şi înlocuitã cu urmãtoarele rânduri:


 ┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
 │"Bifenilii policloruraţi │Producţie │Niciuna │
 │(PCB)*d) ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ │Utilizare │Niciuna. În ceea ce │
 │ │ │priveşte PCB utilizaţi │
 │ │ │pânã la data │
 │ │ │implementãrii, pãrţile: │
 │ │ │1. Întreprind eforturi │
 │ │ │determinate desemnate sã│
 │ │ │ducã la: │
 │ │ │(a) eliminarea │
 │ │ │utilizãrii PCB │
 │ │ │identificabili în │
 │ │ │echipamente (spre │
 │ │ │exemplu, transformatori,│
 │ │ │condensatori sau alte │
 │ │ │recipiente ce conţin │
 │ │ │stocurile de lichid │
 │ │ │rezidual) conţinând PCB │
 │ │ │în volume de peste 5 dmc│
 │ │ │şi având o concentraţie │
 │ │ │de 0,05% PCB sau mai │
 │ │ │mare, cât mai curând │
 │ │ │posibil, dar nu mai │
 │ │ │târziu de │
 │ │ │3 decembrie 2010 sau │
 │ │ │31 decembrie 2015 pentru│
 │ │ │ţãrile cu economie în │
 │ │ │tranziţie; │
 │ │ │(b) distrugerea sau │
 │ │ │decontaminarea într-un │
 │ │ │mod ecologic raţional a:│
 │ │ │- tuturor PCB lichizi la│
 │ │ │care se face referire în│
 │ │ │subalineatul (a) şi alţi│
 │ │ │PCB lichizi conţinând │
 │ │ │peste 0,005% PCB în │
 │ │ │afara echipamentului, │
 │ │ │cât mai curând posibil, │
 │ │ │dar nu mai târziu de │
 │ │ │31 decembrie 2015 sau │
 │ │ │31 decembrie 2020 pentru│
 │ │ │ţãrile cu economie în │
 │ │ │tranziţie; │
 │ │ │- tuturor PCB lichizi la│
 │ │ │care se face referire în│
 │ │ │alineatul 2(a) nu mai │
 │ │ │târziu de data de │
 │ │ │31 decembrie 2029; │
 │ │ │(c) decontaminarea sau │
 │ │ │eliminarea │
 │ │ │echipamentelor │
 │ │ │menţionate în │
 │ │ │subalineatele 1(a) şi │
 │ │ │2(a) în mod ecologic │
 │ │ │raţional. │
 │ │ │2. Depun eforturi │
 │ │ │pentru: │
 │ │ │(a) identificarea şi │
 │ │ │scoaterea din uz a │
 │ │ │echipamentelor (spre │
 │ │ │exemplu, transformatori,│
 │ │ │condensatori sau alte │
 │ │ │recipiente ce conţin │
 │ │ │stocurile de lichid) │
 │ │ │conţinând mai mult de │
 │ │ │0,005% PCB şi volume de │
 │ │ │peste 0,05 dm3, cât mai │
 │ │ │curând posibil, dar nu │
 │ │ │mai târziu de │
 │ │ │31 decembrie 2025; │
 │ │ │(b) identificarea de │
 │ │ │alte articole conţinând │
 │ │ │peste 0,005% PCB (spre │
 │ │ │exemplu, învelişuri de │
 │ │ │cablu, calafat tratat şi│
 │ │ │obiecte vopsite) şi │
 │ │ │gestionarea acestora │
 │ │ │conform alineatului 3 al│
 │ │ │articolului 3. │
 │ │ │3. Se asigurã cã │
 │ │ │echipamentul prezentat │
 │ │ │în subalineatele 1(a) şi│
 │ │ │2(a) nu este exportat │
 │ │ │sau importat în alt scop│
 │ │ │decât pentru gestiunea │
 │ │ │deşeurilor într-un mod │
 │ │ │ecologic raţional. │
 │ │ │4. Promoveazã urmãtoare-│
 │ │ │le pentru a reduce │
 │ │ │expunerile şi riscul la │
 │ │ │controlul utilizãrii PCB│
 │ │ │(a) utilizarea PCB doar │
 │ │ │în echipamente intacte │
 │ │ │şi fãrã scurgeri şi │
 │ │ │numai în zone în care │
 │ │ │riscul de emisii în │
 │ │ │mediu poate fi minimizat│
 │ │ │sau remediat rapid; │
 │ │ │(b) neutilizarea PCB în │
 │ │ │echipamente în zone │
 │ │ │asociate cu producţia │
 │ │ │sau procesarea │
 │ │ │alimentelor sau hranei. │
 │ │ │În cazul în care PCB │
 │ │ │sunt utilizaţi în zone │
 │ │ │populate, inclusiv şcoli│
 │ │ │şi spitale, se iau │
 │ │ │mãsurile rezonabile │
 │ │ │pentru a preveni │
 │ │ │defecţiunile electrice │
 │ │ │care pot provoca │
 │ │ │incendii şi se verificã │
 │ │ │în mod regulat dacã │
 │ │ │echipamentul prezintã │
 │ │ │scurgeri." │
 └─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘


    6. Nota de subsol *a) de la sfârşitul anexei I este eliminatã.
    7. "Urmãtoarele note de subsol se adãugã la sfârşitul anexei I:
    "*a) «Hexabromodifenil eter şi heptabromodifenil eter» reprezintã 2,2',4,4',5,5'-
    hexabromodifenil eter (BDE-153, nr. CAS: 68631-49-2), 2,2',4,4',5,6'
    hexabromodifenil eter (BDE-154, nr. CAS: 207122-15-4), 2,2'0,30,3'0,40,5'
    heptabromodifenil eter (BDE-175, nr. CAS: 446255-22-7), 2,2'0,30,3'0,40,5'
    heptabromodifenil eter (BDE-183, nr. CAS: 207122-16-5) şi alţi hexa- şi
    heptabromodifenil eteri prezenţi în octabromodifenil eterul comercial.
    *b) «Tetrabromodifenil eter şi pentabromodifenil eter» reprezintã 2,2',4,4'-
    tetrabromodifenil eter (BDE-47, nr. CAS: 40088-47-9) şi 2,2',4,4',5
    pentabromodifenil eter (BDE-99, nr. CAS: 32534-81-9) şi alţi tetra- şi
    pentabromodifenil eteri prezenţi în pentabromodifenil eterul comercial.
    *c) «Perfluorooctanul sulfonat (PFOS)» reprezintã substanţele definite de formula molecularã C8F17SO2X, unde X = OH, sare metalicã, halogenurã, amidã sau alţi derivaţi, inclusiv polimeri.
    *d) «Bifenilii policloruraţi» reprezintã compuşi aromatici formaţi în aşa fel încât atomii de hidrogen din molecula de bifenil (douã nuclee benzenice unite printr-o singurã legãturã carbon-carbon) pot fi înlocuiţi cu pânã la 10 atomi de clor."

    G. Anexa II
    1. Listãrile pentru substanţele DDT, HCH şi PCB din tabelul ce apare în primul alineat al anexei II sunt eliminate.
    2. O listare pentru urmãtoarea substanţã este adãugatã prin introducerea în ordine alfabeticã corespunzãtoare a urmãtorului rând:


 ┌─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
 │ Substanţe │ Cerinţe de implementare │
 │ ├─────────────────────────┬────────────────────────┤
 │ │ Restricţionat la │ Condiţii │
 │ │ utilizãri │ │
 ├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │Perfluorooctan sulfonat │(a) Acoperiri │Pãrţile trebuie sã │
 │(PFOS)*a) │fotorezistente şi │acţioneze pentru a │
 │ │antireflectorizante │elimina aceste utilizãri│
 │ │pentru procesele de │imediat ce alternative │
 │ │fotolitografie │adecvate sunt │
 │ │(b) Acoperiri fotografice│disponibile. │
 │ │aplicate filmelor, │Nu mai târziu de anul │
 │ │hârtiilor sau formelor de│2015 şi la fiecare 4 ani│
 │ │tipar │dupã aceea, fiecare │
 │ │(c) Agenţi │parte care utilizeazã │
 │ │antipulverizare pentru │aceste substanţe │
 │ │cromãri dure │raporteazã cu privire la│
 │ │nondecorative (VI) şi │progresul înregistrat │
 │ │agenţi de umidificare │pentru eliminarea │
 │ │pentru utilizarea în │acestora şi transmite │
 │ │sisteme controlate de │informaţii cu privire la│
 │ │electroplacare │acest progres │
 │ │(d) Fluide hidraulice │Organismului executiv. │
 │ │pentru aviaţie │Pe baza acestor rapoarte│
 │ │(e) Anumite dispozitive │aceste utilizãri │
 │ │medicale (precum │restricţionate trebuie │
 │ │straturile copolimerului │reevaluate. │
 │ │de etilenã │ │
 │ │tetrafluoroetilenã (ETFE)│ │
 │ │şi producţia de ETFE │ │
 │ │radioopacã, în dispoziti-│ │
 │ │ve de diagnostic medical │ │
 │ │in vitro şi filtre de │ │
 │ │culoare CCD). │ │
 └─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘


    *a) Perfluorooctanul sulfonat (PFOS) reprezintã substanţele definite de formula molecularã C8F17SO2X, unde X = OH, sare metalicã, halogenurã, amidã sau alţi derivaţi, inclusiv polimeri."

    H. Anexa III
    1. Textul aflat sub titlul "Anul de referinţã" pentru fiecare din substanţele menţionate în anexa III este eliminat şi înlocuit cu urmãtoarele:
    "1990; sau un an alternativ din 1985 pânã în 1995, inclusiv, sau pentru ţãrile cu economie în tranziţie un an alternativ din 1985 pânã la anul de intrare în vigoare a protocolului pentru una din pãrţi şi dupã cum s-a specificat de cãtre acea parte la ratificare, acceptare, aprobare sau aderare."
    2. În listarea pentru substanţa Hexaclorobenzen, sub denumirea substanţei se adãugã urmãtorul text: "CAS: 118-74-1".
    3. O listare pentru substanţa PCB se adãugã prin introducerea la sfârşitul tabelului a urmãtorului rând:


 ┌────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │"PCB*c) │2005; sau un an alternativ din 1995 pânã în 2010, inclusiv, sau │
 │ │pentru ţãrile cu economie în tranziţie un an alternativ din 1995 │
 │ │pânã în anul intrãrii în vigoare a protocolului pentru o parte şi │
 │ │dupã cum s-a specificat de cãtre acea parte la ratificare, │
 │ │acceptare, aprobare sau aderare" │
 └────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    4. O notã de subsol se adãugã dupã nota de subsol*b), dupã cum urmeazã:
    "*c) Bifenilii policloruraţi, dupã cum se defineşte în anexa I, atunci când se formeazã şi sunt eliberaţi în mod neintenţionat de la surse antropogenice."

    I. Anexa IV
    1. În alineatul 2, în interiorul parantezelor, cuvântul "şi" se eliminã, iar sintagma "şi pentru un anumit conţinut de oxigen" va fi adãugatã la sfârşit.
    2. Alineatul 3 este eliminat şi înlocuit cu urmãtorul text:
    "3. Valorile-limitã se referã la situaţia normalã de funcţionare. Pentru lotul de operaţiuni valorile-limitã se referã la nivelurile medii, dupã cum au fost înregistrate în cadrul întregului lot de proces - inclusiv, spre exemplu, la preîncãlzire, încãlzire şi rãcire."
    3. În alineatul 4, cuvântul "aplicabile" este adãugat înainte de cuvântul "standarde" şi sintagma "de exemplu" este adãugatã înainte de cuvântul "Comitetul".
    4. Alineatul 6 este eliminat şi înlocuit cu urmãtorul text şi urmãtoarea notã de subsol:
    "6. Emisiile de PCDD/F sunt exprimate în echivalenţi toxici totali (TEQ)*1). Valorile factorilor de echivalenţã toxicã ce sunt utilizate în sensul prezentului protocol trebuie sã fie consistente cu standardele internaţionale aplicabile, inclusiv cu valorile factorului de echivalenţã toxicã pentru mamifere al Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii din 2005 pentru PCDD/F.
-----
    *1) Echivalentul toxic total (TEQ) este definit operaţional ca fiind suma produselor concentraţiei fiecãrui compus înmulţitã cu valoarea factorului sãu de echivalenţã toxicã (TEF) şi este o estimare a totalului 2,3,7,8-TCDD - ca activitate a amestecului. Anterior, echivalentul toxic total a fost abreviat cu TE."
    5. Alineatul 7 este eliminat şi înlocuit cu urmãtorul text şi urmãtoarele note de subsol:
    "7. Urmãtoarele valori-limitã, care fac referire la concentraţia 11% O(2) în gaze reziduale, se aplicã urmãtoarelor tipuri de incineratoare:
    Deşeurile municipale solide (sursã staţionarã existentã incinerând peste 3 tone pe orã şi fiecare nouã sursã staţionarã)
    0,1 ng TEQ/mc
    Deşeurile medicale solide (sursã staţionarã existentã incinerând peste 1 tonã pe orã şi fiecare nouã sursã staţionarã)


    Sursa staţionarã nouã: 0,1 ng TEQ/mc
    Sursa staţionarã existentã: 0,5 ng TEQ/mc


    Deşeurile periculoase (sursã staţionarã existentã incinerând peste 1 tonã pe orã şi fiecare nouã sursã staţionarã)


    Sursa staţionarã nouã: 0,1 ng TEQ/mc
    Sursa staţionarã existentã: 0,2 ng TEQ/mc


    Deşeurile industriale nepericuloase*1)*2)


    Sursa staţionarã nouã: 0,1 ng TEQ/mc
    Sursa staţionarã existentã 0,5 ng TEQ/mc


-----
    *1) Incluzând incineratoarele care trateazã deşeurile de biomasã, care pot conţine compuşi organici halogenaţi sau metale grele ca rezultat al tratamentului conservanţilor pentru lemn ori acoperiri şi care includ în special deşeurile de biomasã originare din deşeurile de construcţii şi demolãri, dar excluzând incineratoarele ce trateazã numai deşeuri de biomasã.
    *2) Ţãrile cu economii în tranziţie pot exclude cocombustia deşeului industrial nepericulos în procese industriale unde astfel de deşeu este folosit în calitate de combustibil adiţional, contribuind cu pânã la10% energie.

    6. Urmãtoarele noi alineate sunt adãugate dupã alineatul 7:
    "8. Urmãtoarea valoare-limitã, care face referire la concentraţia de 16% O(2) în gaze reziduale, se aplicã instalaţiilor de sinterizare:
    0,5 ng TEQ/mc
    9. Urmãtoarea valoare-limitã, care face referire la concentraţia actualã a O(2) în gaze reziduale, se aplicã urmãtoarei surse:
    Producţiei de oţel secundar - cuptoare cu arcuri electrice având o capacitate de producţie de peste 2,5 tone pe orã de oţel topit pentru prelucrare ulterioarã:
    0,5 ng TEQ/mc"

    J. Anexa VI
    1. Textul existent al anexei va fi notat drept alineatul 1.
    2. În alineatul (a), dupã sintagma "prezentul protocol" se adãugã sintagma "pentru o parte".
    3. Pentru alineatul (b) se înlocuieşte:
    "Pentru surse staţionare existente:
    (i) la 8 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol pentru o parte. Dacã este necesar, aceastã perioadã poate fi prelungitã cu sursele staţionare existente specifice, conform perioadei de tranziţie prevãzute de legislaţia naţionalã; sau
    (ii) pentru o parte care este o ţarã cu economie în tranziţie, pânã la 15 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului protocol pentru acea parte."
    4. Un nou alineat este adãugat la sfârşitul anexei, dupã cum urmeazã:
    "2. Termenele pentru aplicarea valorilor-limitã şi a celor mai bune tehnici disponibile care au fost actualizate sau introduse ca urmare a amendamentului la prezentul protocol sunt:
    (a) pentru surse staţionare noi, la 2 ani dupã intrarea în vigoare a amendamentului relevant pentru o parte;
    (b) pentru surse staţionare existente:
    (i) dupã 8 ani de la data intrãrii în vigoare a amendamentului relevant pentru o parte; sau
    (ii) pentru o parte care este o ţarã cu economie în tranziţie, pânã la 15 ani de la data intrãrii în vigoare a amendamentului relevant pentru acea parte."

    K. Anexa VIII
    1. În a doua propoziţie din partea I, înainte de sintagma "anexa V" se adãugã sintagma "documentul de orientare la care se face referire în prezentul".
    2. Descrierea categoriei 1 în tabelul din partea II este eliminatã şi înlocuitã cu urmãtorul text:
    "Incinerarea deşeurilor, inclusiv coincinerarea deşeurilor municipale, periculoase, nepericuloase şi medicale şi nãmoluri de epurare."
    3. Urmãtoarele noi categorii sunt adãugate în tabelul din partea II:


 ┌───┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │"13│Procesele specifice ale producţiei chimice care emit poluanţi organici │
 │ │formaţi în mod neintenţionat, în special producţia de clorofenoli şi │
 │ │cloranil │
 ├───┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │14 │Procesele termice din industria metalurgicã, metode pe bazã de clor" │
 └───┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ART. 2
    Relaţia cu Protocolul POP
    Nicio organizaţie economicã de integrare statalã sau regionalã nu poate depune un instrument de acceptare a prezentului amendament, cu excepţia cazului în care a depus anterior ori simultan un instrument de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare la Protocolul POP.

    ART. 3
    Intrarea în vigoare
    1. Conform art. 14(3) al Protocolului POP, prezentul amendament intrã în vigoare în a nouãzecea zi de la data când douã treimi din pãrţile la Protocolul POP au depus la depozitar instrumentele de acceptare a acestuia.
    2. Dupã intrarea în vigoare a prezentului amendament, conform prevederilor alin. 1, acesta intrã în vigoare pentru orice altã parte la Protocolul POP în a nouãzecea zi de la data depunerii instrumentului sãu de acceptare.




                                 DECIZIA 2009/2

               Listarea parafinelor clorurate cu catenã scurtã şi
               naftalinelor policlorurate din anexele I şi II la
        Protocolul din 1998 referitor la poluanţii organici persistenţi

    Pãrţile la Protocolul din 1998 referitor la poluanţii organici persistenţi, reunite în cadrul celei de-a douãzeci şi şaptea sesiune a Organismului executiv,
    decid sã amendeze Protocolul din 1998 referitor la poluanţii organici persistenţi (Protocolul POP) la Convenţia asupra poluãrii atmosferice transfrontiere pe distanţe lungi, dupã cum urmeazã:

    ART. 1
    Amendament

    A. Anexa I
    1. Listarea pentru urmãtoarele substanţe este adãugatã prin introducerea în ordinea alfabeticã corespunzãtoare a urmãtoarelor rânduri:


 ┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
 │"Naftaline policlorurate │Producţie │Niciuna │
 │CAS: 87-68-3 ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ │Utilizare │Niciuna │
 ├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │Parafine clorurate cu │Producţie │Niciuna, exceptând │
 │catenã scurtã*d) │ │producţia pentru │
 │ │ │utilizãrile specificate │
 │ │ │în anexa II │
 │ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
 │ │Utilizare │Niciuna, exceptând │
 │ │ │utilizãrile specificate │
 │ │ │în anexa II" │
 └─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘



    2. Urmãtoarea notã de subsol este adãugatã la sfârşitul anexei I:
    "*d) Parafinele clorurate cu catenã scurtã reprezintã alcani cloruraţi cu o lungime a lanţului de carbon de 10-13 atomi de carbon şi gradul de clorurare de peste 48% per greutate."

    B. Anexa II
    O listare pentru urmãtoarea substanţã este adãugatã prin introducerea în ordinea alfabeticã corespunzãtoare a urmãtorului rând:


 ┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
 │"Parafine clorurate cu │(a) Inhibitori de flacãrã│Pãrţile trebuie sã ia │
 │catenã scurtã*b) │în cauciuc utilizaţi la │mãsuri de eliminare a │
 │ │benzile transportoare în │acestor utilizãri, │
 │ │industria minierã │imediat ce alternativele│
 │ │(b) Inhibitori de flacãrã│adecvate sunt │
 │ │pentru etanşoare ale │disponibile. Nu mai │
 │ │barajelor │târziu de anul 2015 şi │
 │ │ │la fiecare 4 ani dupã │
 │ │ │aceea, fiecare parte │
 │ │ │care utilizeazã aceste │
 │ │ │substanţe raporteazã cu │
 │ │ │privire la progresul │
 │ │ │realizat în eliminarea │
 │ │ │acestora şi transmite │
 │ │ │informaţii cu privire la│
 │ │ │acest progres │
 │ │ │Organismului executiv. │
 │ │ │Pe baza acestor rapoarte│
 │ │ │utilizãrile │
 │ │ │restricţionate trebuie │
 │ │ │reevaluate." │
 └─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘



    2. Urmãtoarea notã de subsol este adãugatã la sfârşitul anexei II:
    "*b) Parafinele clorurate cu catenã scurtã reprezintã alcani cloruraţi cu o lungime a lanţului de carbon de 10-13 atomi de carbon şi gradul de clorurare de peste 48% per greutate."

    ART. 2
    Relaţia cu Protocolul POP
    Nicio organizaţie economicã de integrare statalã sau regionalã nu poate depune un instrument de acceptare a prezentului amendament, cu excepţia cazului în care a depus anterior ori simultan un instrument de ratificare, acceptare, aprobare sau aderare la Protocolul POP.

    ART. 3
    Intrarea în vigoare
    1. Conform art. 14(3) al Protocolului POP, prezentul amendament intrã în vigoare în a nouãzecea zi de la data când douã treimi din pãrţile la Protocolul POP au depus la depozitar instrumentele de acceptare a acestuia.
    2. Dupã intrarea în vigoare a prezentului amendament, conform prevederilor alin. 1, acesta intrã în vigoare pentru orice altã parte la Protocolul POP în a nouãzecea zi dupã data depunerii instrumentului sãu de acceptare.



                                 DECIZIA 2009/3
               Amendarea anexelor V şi VII la Protocolul din 1998
                  referitor la poluanţii organici persistenţi

    Pãrţile la Protocolul din 1998 referitor la poluanţii organici persistenţi, reunite în cadrul celei de-a douãzeci şi şaptea sesiuni a Organismului executiv,
    decid sã amendeze Protocolul din 1998 referitor la poluanţii organici persistenţi (Protocolul) la Convenţia asupra poluãrii atmosferice transfrontiere pe distanţe lungi, dupã cum urmeazã:

    ART. 1
    Amendament

    A. Anexa V
    1. Alineatul 1 al anexei V la Protocol este înlocuit cu urmãtorul:
    "1. Scopul prezentei anexe este sã furnizeze pãrţilor la Convenţie orientãri pentru identificarea celor mai bune tehnici disponibile pentru a le permite acestora sã îşi îndeplineascã obligaţiile prevãzute la articolul 3 alineatul 5 al Protocolului. Descrierea detaliatã a acestora şi orientãrile privind cele mai bune tehnici disponibile sunt prevãzute în documentul de orientare adoptat de pãrţi la sesiunea Organismul executiv şi poate fi actualizatã, dupã caz, prin consensul pãrţilor reunite în cadrul Organismului executiv."
    2. Alineatul 4 al anexei V la Protocol este înlocuit cu urmãtorul:
    "4. Experienţa cu noile instalaţii ce utilizeazã tehnici cu emisii scãzute, precum şi cu postechiparea instalaţiilor existente este în continuã creştere. Elaborarea obişnuitã şi amendarea documentului de orientare la care se face referire în alineatul 1 de mai sus va fi aşadar necesarã. Cele mai bune tehnici disponibile (BAT) identificate pentru noile instalaţii pot fi aplicate de obicei instalaţiilor existente, cu condiţia sã existe o perioadã de tranziţie adecvatã şi ca acestea sã fie adaptate."
    3. Alineatul 5 al anexei V la Protocol este înlocuit cu urmãtorul:
    "5. Documentul de orientare la care se face referire în alineatul 1 de mai sus menţioneazã un numãr de mãsuri de control care cuprind o gamã largã de costuri şi randamente. Alegerea mãsurilor pentru orice caz particular va depinde de un numãr de factori, inclusiv de circumstanţe economice, infrastructurã şi capacitatea tehnologicã, şi orice mãsuri de control al poluãrii atmosferice existente."
    4. Pãrţile III, IV şi V ale anexei V sunt eliminate.

    B. Anexa VII
    Anexa VII a Protocolului este eliminatã.

    ART. 2
    Intrarea în vigoare

    În conformitate cu art. 14(4) al Protocolului, prezentul amendament intrã în vigoare pentru acele pãrţi care nu au depus o notificare cãtre depozitar conform art. 14(5) al Protocolului la expirarea a 90 de zile de la data comunicãrii sale cãtre toate pãrţile de cãtre secretarul executiv al Comisiei.

                                     -----







Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016