Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 1 din 6 ianuarie 1998  privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 1 din 6 ianuarie 1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 7 din 12 ianuarie 1998
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Serviciul de Informaţii Externe este organul de stat specializat în domeniul informaţiilor externe privind siguranta nationala şi apãrarea României şi a intereselor sale.
ART. 2
(1) Serviciul de Informaţii Externe face parte din sistemul naţional de apãrare. Activitatea sa este organizatã şi coordonata de Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii.
(2) Anual sau ori de câte ori se impune, directorul Serviciului de Informaţii Externe prezintã Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii rapoarte referitoare la modul de îndeplinire de cãtre Serviciul de Informaţii Externe a atribuţiilor ce-i revin.
ART. 3
(1) Controlul asupra activitãţii Serviciului de Informaţii Externe este exercitat de Parlamentul României, cu respectarea secretului asupra mijloacelor şi surselor de informare. În acest scop se constituie o comisie specialã formatã din trei deputaţi şi doi senatori, aleşi din cadrul comisiilor pentru apãrare, ordine publica şi siguranta nationala ale celor doua Camere.
(2) Controlul parlamentar are ca obiectiv verificarea concordanţei activitãţii Serviciului de Informaţii Externe cu Constituţia României şi cu politica statului roman. Organizarea, funcţionarea şi modalitãţile de exercitare a controlului stabilesc printr-o hotãrâre comuna a celor doua Camere.
ART. 4
(1) În scopul îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin, cat şi pentru asigurarea unei politici unitare şi coerente a comunitãţii informative în plan extern, Serviciul de Informaţii Externe conlucreaza cu ministere, instituţii publice şi alte persoane juridice stabilite de Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii.
(2) Cu aprobarea Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii, Serviciul de Informaţii Externe poate stabili relaţii cu organisme similare din strãinãtate.

CAP. 2
Organizarea şi conducerea Serviciului de Informaţii Externe

ART. 5
(1) Serviciul de Informaţii Externe se organizeazã şi funcţioneazã ca autoritate administrativã autonomã.
(2) Structura organizatoricã, efectivele, regulamentul de funcţionare şi atribuţiile Serviciului de Informaţii Externe se aproba de cãtre Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii.
ART. 6
(1) Conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigura de cãtre un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii, la propunerea Preşedintelui României.
(2) La numirea în funcţie, directorul depune în fata Preşedintelui României urmãtorul jurãmânt: "Eu, ..., jur ca voi îndeplini cu buna-credinţa şi nepartinire, în deplinul respect al Constituţiei şi al legilor tarii, atribuţiile ce imi revin în calitate de director al Serviciului de Informaţii Externe."
ART. 7
(1) Directorul Serviciului de Informaţii Externe conduce intreaga activitate a acestuia şi îl reprezintã în raporturile cu ministerele, instituţiile publice şi cu alte persoane juridice publice şi private din ţara, precum şi cu organisme similare din strãinãtate.
(2) Directorul Serviciului de Informaţii Externe aproba încadrarea, atribuţiile, dotarea, normele de funcţionare, regulamentele şi structurile organizatorice ale unitãţilor componente.
(3) În executarea atribuţiilor ce revin Serviciului de Informaţii Externe, directorul emite ordine şi instrucţiuni, potrivit legii.
ART. 8
(1) În cadrul Serviciului de Informaţii Externe funcţioneazã Consiliul director, organ consultativ, compus din adjunctii directorului şi şefii unor unitãţi din structura Serviciului de Informaţii Externe. Lucrãrile Consiliului director sunt conduse de directorul Serviciului de Informaţii Externe, iar în lipsa acestuia, de cãtre unul dintre adjunctii sãi, desemnat de acesta.
(2) Adjunctii directorului Serviciului de Informaţii Externe au rang de secretar de stat şi sunt numiţi de cãtre Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii, la propunerea directorului Serviciului de Informaţii Externe.
(3) Componenta, regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi atribuţiile Consiliului director se aproba de cãtre directorul Serviciului de Informaţii Externe.

CAP. 3
Funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe

ART. 9
(1) Serviciul de Informaţii Externe îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu Constituţia României, cu legile tarii, cu hotãrîrile Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii, precum şi cu regulamentele militare.
(2) Activitatea Serviciului de Informaţii Externe are caracter de secret de stat.
(3) Documentele Serviciului de Informaţii Externe sunt pãstrate în arhiva proprie şi pot fi consultate, în funcţie de clasificare, numai în condiţiile legii, cu aprobarea directorului acestuia.
ART. 10
(1) Serviciul de Informaţii Externe este autorizat ca, în condiţiile legii, sa foloseascã metode, sa creeze şi sa detina mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, evaluarea, valorificarea şi stocarea datelor şi a informaţiilor referitoare la siguranta nationala.
(2) Sursele de informare, metodele şi mijloacele de munca nu pot fi dezvãluite de nimeni şi în nici o împrejurare.
(3) Folosirea mijloacelor de obţinere, verificare şi valorificare a datelor şi a informaţiilor nu trebuie sa lezeze, în nici un fel, drepturile sau libertãţile fundamentale ale cetãţenilor, viata particularã, onoarea sau reputaţia lor ori sa-i supunã la îngrãdiri ilegale.
(4) Nerespectarea prevederilor alin. (2) şi (3) se pedepseşte conform legii.
ART. 11
Serviciul de Informaţii Externe are dreptul, în condiţiile prevãzute de lege, sa solicite şi sa obţinã de la persoane juridice şi fizice date, informaţii sau documente necesare îndeplinirii atribuţiilor sale.
ART. 12
Serviciul de Informaţii Externe acorda sprijin ministerelor şi celorlalte autoritãţi publice pe linia avizãrii accesului la documente secrete şi la cifrul de stat al personalului acestora care desfãşoarã activitate în afarã tarii, cu excepţia celui aparţinând Ministerului Apãrãrii Naţionale.

CAP. 4
Personalul Serviciului de Informaţii Externe

ART. 13
Personalul Serviciului de Informaţii Externe se compune din cadre militare şi salariaţi civili.
ART. 14
(1) Cadrele militare în activitate, în rezerva sau în retragere din cadrul Serviciului de Informaţii Externe au toate drepturile şi îndatoririle prevãzute de actele normative aplicabile armatei romane, precum şi de reglementãrile specifice acestui serviciu.
(2) Salariaţilor civili li se aplica dispoziţiile Codului muncii, precum şi celelalte reglementãri specifice ale Serviciului de Informaţii Externe şi au un nomenclator de funcţii propriu.
(3) Salariaţii civili sunt angajaţi în conformitate cu prevederile legale referitoare la functionarii publici şi sunt obligaţi sa depunã jurãmântul cu privire la respectarea legilor tarii şi a reglementãrilor specifice Serviciului de Informaţii Externe.
ART. 15
Personalul Serviciului de Informaţii Externe nu poate face parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori sa desfãşoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitãţi în favoarea acestora.
ART. 16
Cadrele Serviciului de Informaţii Externe care îndeplinesc atribuţii ce implica exerciţiul autoritãţii de stat sunt funcţionari publici şi au toate drepturile şi obligaţiile prevãzute de lege pentru aceasta calitate.
ART. 17
(1) Selecţionarea, încadrarea, acordarea gradelor şi înaintarea în grad şi funcţii, transferarea, trecerea în rezerva, încetarea sau desfacerea contractului individual de munca al personalului Serviciului de Informaţii Externe se fac potrivit legii, Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe, Statutului cadrelor militare şi regulamentelor militare, precum şi altor dispoziţii legale.
(2) Serviciul de Informaţii Externe îşi organizeazã un sistem propriu de pregãtire de specialitate, iar pentru anumite categorii de personal poate utiliza reţeaua instituţiilor militare sau civile de învãţãmânt.
ART. 18
(1) Personalul Serviciului de Informaţii Externe are obligaţia de a pãstra cu stricteţe secretul datelor şi al informaţiilor cunoscute, inclusiv dupã pãrãsirea, în orice mod, a acestuia.
(2) În mod excepţional, unele date şi informaţii pot fi comunicate numai în cazuri autorizate de lege, cu acordul prealabil a directorului Serviciului de Informaţii Externe.
(3) Divulgarea, în orice mod, a datelor sau a informaţiilor care fac obiectul activitãţii Serviciului de Informaţii Externe este interzisã şi se pedepseşte conform legii.
ART. 19
(1) Personalul Serviciului de Informaţii Externe îşi desfãşoarã activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a siguranţei naţionale.
(2) Serviciul de Informaţii Externe asigura protecţia şi încadrarea în munca a cadrelor militare şi a salariaţilor civili care, lucrand acoperit, sunt deconspirate în împrejurãri care exclud culpa acestora.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 20
Activitatea contrainformativa în exterior şi de protecţie a personalului propriu, atât în ţara, cat şi în strãinãtate, precum şi controlul întregii activitãţi operative, de paza, curierat diplomatic, cifru de stat, asigurare tehnico-materialã, financiarã şi sanitarã se realizeazã de cãtre Serviciul de Informaţii Externe prin organe proprii.
ART. 21
Activitatea Serviciului de Informaţii Externe se finanţeazã de la bugetul de stat.
Modul de planificare, evidenta şi utilizare a fondurilor necesare functionarii Serviciului de Informaţii Externe se stabileşte de cãtre Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii, similar reglementãrilor privind cheltuielile operative.
ART. 22
Clãdirile, terenurile, mijloacele de transport, aparatura tehnica şi celelalte mijloace necesare functionarii Serviciului de Informaţii Externe se aproba şi se asigura de cãtre Guvern.
ART. 23
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi orice dispoziţii contrare se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comuna din 22 decembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI
DEPUTAŢILOR
ANDREI IOAN CHILIMAN

p. PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA IONESCU-QUINTUS

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016