Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 1 din 12 ianuarie 1994  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 80/1992 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 1 din 12 ianuarie 1994 pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1992 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor

EMITENT: Parlamentul Romaniei
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 9 din 17 ianuarie 1994
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
<>Legea nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Fondurile destinate plãţii pensiilor şi celorlalte drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor se constituie din contribuţia persoanelor asigurate, a agenţilor economici şi din alte surse. Fondurile astfel constituite sînt purtãtoare de dobinda."
2. Alineatul (3) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Persoanele asigurate în condiţiile prezentei legi, în virsta de peste 18 ani, vor achitã o contribuţie de pensii şi asigurãri sociale stabilitã în cota de 7% asupra venitului mediu lunar asigurat şi o cota de 2% asupra aceluiaşi venit mediu lunar asigurat, pentru finanţarea ocrotirii sãnãtãţii."
3. Alineatul (4) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Agenţii economici cu personalitate juridicã care produc, industrializeaza produse agricole şi alimentare vor achitã la fondul de pensii şi asigurãri sociale al agricultorilor o contribuţie cuprinsã între 2 şi 4% din veniturile realizate din activitatea de producţie agricolã sau de industrializare a produselor agricole şi alimentare, dupã deducerea accizelor, respectiv din adaosul comercial, comisionul sau adaosul de alimentaţie publica, realizat din activitatea de comercializare a produselor agricole şi alimentare."
4. Alineatul (6) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Neplata contribuţiei prevãzute la alin. (4), la termenele prevãzute, atrage majorarea sumelor datorate cu 0,3% pentru fiecare zi de intirziere. Sumele reprezentind majorãrile de intirziere se fac venit la bugetul asigurãrilor sociale pentru agricultori."
5. La articolul 5, dupã alineatul (6) se introduce un alineat nou, (7), cu urmãtorul cuprins:
"(7) Neplata contribuţiei prevãzute la alin. (3), pe o perioada mai mare de 2 ani, atrage încetarea plãţii drepturilor de asigurãri sociale pe perioada respectiva. Dacã în aceasta perioada persoana interesatã solicita unele drepturi de asigurãri sociale, acestea se vor acorda numai dupã achitarea contribuţiei datorate."
6. Dupã articolul 5 se introduce articolul 5^1, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 5^1. - Persoanele asigurate care nu au achitat contribuţia de pensii şi asigurãri sociale au posibilitatea de a achitã aceasta contribuţie pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 2 ani în urma."
7. Dupã alineatul (5) al articolului 8 se introduc doua alineate noi, (6) şi (7), avînd urmãtorul cuprins:
"(6) Pensia minima integrala pentru limita de virsta nu poate fi mai mica decît cuantumul pensiei minime integrale pentru limita de virsta, majoratã, indexata, compensata la data pensionãrii. Aceste prevederi se aplica în cazul majorãrii salariului de baza minim brut pe ţara în raport cu care se stabileşte pensia minima integrala pentru limita de virsta.
(7) Pensia minima pentru limita de virsta cu vechime incompleta de minimum 10 ani se stabileşte în raport cu cuantumul pensiei minime prevãzute la alineatul (5), proporţional cu numãrul anilor perioadei de asigurare."
8. Alineatul (2) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Se considera perioada de asigurare şi timpul în care persoanele asigurate au fost în concediu pentru sarcina şi lehuzie, au fost internate în spitale sau sanatorii, au îndeplinit obligaţii militare, dacã aceasta perioada nu a fost valorificatã ca vechime în munca în ale sectoare cu sisteme proprii de asigurare, chiar dacã nu a fost achitatã contribuţia de asigurãri sociale în aceasta perioada."
9. Alineatul (2) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pensia de invaliditate de gradu I se determina în raport cu perioada de asigurare şi cu venitul mediu lunar asigurat, în aceleaşi condiţii ca şi cele prevãzute la acordarea pensiei pentru limita de virsta. Atunci cînd perioada de asigurare este mai mica de 10 ani, la calcularea pensiei se are în vedere media veniturilor lunare din perioada de asigurare. Pensia de invaliditate de gradul I rezulta din calcul nu va putea fi mai mica decît pensia minima pentru limita de virsta cu o vechime de 10 ani."
10. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 13. - Încadrarea şi menţinerea în grade de invaliditate se fac în condiţiile aplicabile persoanelor cuprinse în sistemul asigurãrilor sociale de stat."
11. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 19. - (1) Pensionãrii, precum şi membrii lor de familie au dreptul, în caz de imbolnavire, la asistenta medicalã şi medicamente pe timpul internãrii în spitale şi ambulatoriu şi la tratament în staţiunile balneoclimaterice, în condiţiile legii aplicabile în sistemul asigurãrilor sociale de stat.
(2) De aceste drepturi beneficiazã şi persoanele asigurate, precum şi membrii lor de familie, dacã au contribuit la fondul de asigurãri sociale al agricultorilor şi la fondul pentru finanţarea ocrotirii sãnãtãţii o perioada de maximum 6 luni în ultimele 12 luni calendaristice."
12. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 25. - (1) Pensionãrii pentru limita de virsta care, dupã data stabilirii pensiei, continua sa contribuie la fondul de pensii, pot cere recalcularea acesteia, prin adãugarea perioadei de asigurare dupã pensionarea, în momentul încetãrii contribuţiei cãtre acest fond, dar nu mai devreme de un an. Recalcularea se face avîndu-se în vedere baza de calcul folositã la stabilirea iniţialã a pensiei.
(2) Pensionãrii care dupã data stabilirii pensiei pentru limita de virsta au contribuit la fondul de pensii o perioada de cel puţin 5 ani pot cere recalcularea pensiei, folosind ca baza de calcul fie venitul mediu lunar asigurat avut în vedere la stabilirea iniţialã a pensiei, fie venitul mediu lunar asigurat la care s-a plãtit contribuţia în ultimii 5 ani.
(3) Recalcularea se poate face o singura data, la încetarea plãţii contribuţiei."
13. Alineatul (2) al articolului 30 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pensia minima pentru vechime integrala, stabilitã pe baza legislaţiei în vigoare pînã la data de 29 iulie 1992, indexata şi majoratã în condiţiile alin. (1), devine 17.040 lei lunar, începînd cu 1 decembrie 1993."
14. Articolul 30 se completeazã cu doua alineate noi, (3) şi (4), avînd urmãtorul cuprins:
"(3) Pensiile pentru vechime incompleta, stabilite în baza legislaţiei în vigoare pînã la data aplicãrii prezentei legi, indexate şi majorate în condiţiile alin. (1), se modifica şi se plãtesc proporţional cu vechimea luatã în considerare la stabilirea lor iniţialã, raportatã la pensia minima pentru vechime integrala, stabilitã în condiţiile alin. (2).
(4) Sumele cuvenite cu titlu de pensie suplimentarã, acordate în baza legislaţiei în vigoare pînã la data aplicãrii prezentei legi, se includ în cuantumul pensiei de baza şi se plãtesc din fondul de pensii şi asigurãri sociale al agricultorilor."
15. Alineatul (4) al articolului 31 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Persoanele care la împlinirea virstei de pensionare prevãzute la art. 7 nu au realizat 10 ani vechime potrivit prevederilor alin. (2), dar au cel puţin 5 ani în fostele cooperative agricole de producţie sau au achitat contribuţia minima prevãzutã de Legea nr. 5/1977 şi care nu au drept de pensie din alte sectoare cu sisteme proprii de asigurare, beneficiazã, la cerere, de o pensie de 60% din cuantumul pensiei minime prevãzute la art. 8 alin. (6)."
16. Alineatul (1) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Persoanele care primesc pensie din sistemul de asigurãri sociale al agricultorilor beneficiazã de aceasta pensie chiar dacã li se cuvine o pensie şi din alte sectoare cu sisteme proprii de asigurare. Acestor persoane nu li se aplica prevederile art. 42 din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi asistenta socialã."
17. Alineatele (2) şi (6) ale articolului 34 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Patrimoniul Casei Autonome de Pensii şi Asigurãri Sociale a Ţãrãnimii se preia de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale prin Direcţia generalã de pensii, asigurãri sociale şi tratament balnear pentru agricultori. De asemenea, se preia în administrare, de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, patrimoniul fostei Uniuni Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie şi al uniunilor sale judeţene, pînã la clarificarea situaţiei juridice a acestui patrimoniu."
"(6) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii se va stabili, prin Hotãrîre a Guvernului, ca unitãţile de odihna şi tratament balnear pentru agricultori sa funcţioneze ca societãţi comerciale."
18. Dupã articolul 34 se introduce articolul 34^1, avînd urmãtorul cuprins:
"ART. 34^1. - (1) În vederea asigurãrii şi dezvoltãrii bazei materiale necesare organizãrii şi functionarii sistemului de pensii şi asigurãri sociale al agricultorilor, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale poate utiliza pînã la 10% din dobinda constituitã la fondurile destinate plãţii pensiilor şi celorlalte drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor.
(2) Pentru dotarea cu obiecte de inventar, mijloace de transport şi efectuarea reparaţiilor necesare la unitãţile de odihna şi tratament balnear ale agricultorilor, aflate în administrarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, aceasta poate utiliza sume de pînã la 10% din dobinda constituitã la fondurile destinate plãţii pensiilor şi celorlalte drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor."
ART. 2
Persoanele asigurate prin contracte de asigurare încheiate pînã la intrarea în vigoare a prezentei legi nu datoreazã cota de 2% prevãzutã de <>art. 5 ali. (3) din Legea nr. 80/1992 astfel cum a fost modificat prin prezenta lege, pentru finanţarea ocrotirii sãnãtãţii.
ART. 3
<>Legea nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor, cu modificãrile ulterioare, se republica, dîndu-se articolelor şi alineatelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 29 decembrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ADRIAN NASTASE

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 29 decembrie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016