Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 1 din 11 ianuarie 2000  pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor   Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale   Legii nr. 169/1997     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 1 din 11 ianuarie 2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 12 ianuarie 2000


Parlamentul României adopta prezenta lege.


CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Persoanelor fizice şi persoanelor juridice care au formulat cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile agricole şi pentru terenurile forestiere, conform prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 169/1997 şi republicatã*), li se stabileşte dreptul de proprietate în condiţiile prevãzute de prezenta lege.

---------
*) <>Legea nr. 18/1991 a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998.

ART. 2
(1) În aplicarea prevederilor prezentei legi reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente, dacã acestea sunt libere.
(2) Drepturile dobândite cu respectarea prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , pentru care au fost eliberate adeverinte de proprietate, proces-verbal de punere în posesie sau titlu de proprietate, rãmân valabile fãrã nici o alta confirmare.
ART. 3
(1) Reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice prevãzute la <>art. 9 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, pentru diferenţa dintre suprafata de 10 ha de familie şi cea adusã în cooperativa agricolã de producţie sau preluatã în orice mod de aceasta, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat, se face integral în localitãţile în care exista suprafeţe de teren agricol constituite ca rezerva la dispoziţia comisiei, potrivit art. 18 din aceeaşi lege.
(2) În cazul în care în localitate nu exista suprafeţe de teren agricol pentru a satisface integral cererile, în condiţiile alin. (1), reconstituirea dreptului de proprietate se va face şi din suprafeţele de teren agricol trecute în proprietatea comunei, a oraşului sau a municipiului, conform <>art. 49 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, şi, dupã caz, în situaţiile în care prin hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile se constata nulitatea absolutã a unor titluri de proprietate, din terenurile agricole care trec în proprietatea privatã a statului în baza unor astfel de hotãrâri.
(3) În situaţia în care nu se poate face reconstituirea dreptului de proprietate integral, în condiţiile alin. (2), se vor acorda despãgubiri pentru diferenţa de teren neretrocedat.
(4) Despãgubirile se vor acorda începând cu suprafeţele cele mai mici care nu pot fi retrocedate.
ART. 4
(1) Pentru terenurile din extravilanul localitãţilor, foste proprietãţi ale persoanelor fizice, care au trecut în proprietatea statului în mod abuziv şi se gãsesc incluse în diverse amenajãri hidrotehnice, de hidroamelioratii sau de alta natura, se restituie, în condiţiile legii, foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora suprafeţe echivalente constituite din rezerva existenta la comisiile locale, iar în situaţia în care aceste suprafeţe sunt insuficiente, din domeniul privat al statului, din aceeaşi localitate. În localitãţile în care compensarea nu este posibila se vor acorda despãgubiri foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, în condiţiile legii.
(2) În cazul în care lucrãrile pentru care suprafata de teren a fost expropriata nu au fost executate sau se afla în stadiu de proiect, suprafata preluatã se restituie, la cerere, foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora.
ART. 5
În cazul persoanelor fizice prevãzute la <>art. 9 alin. (2) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cãrora li s-a reconstituit dreptul de proprietate în limita suprafeţei de teren agricol de pana la 10 ha de familie şi li s-a aplicat cota de reducere potrivit legii, iar aceasta cota a depãşit procentul de 5%, la reconstituirea dreptului de proprietate pentru aceasta cota li se aplica, în mod corespunzãtor, dispoziţiile art. 3 alin. (2)-(4) din prezenta lege.
ART. 6
(1) La stabilirea, prin reconstituire, a dreptului de proprietate pentru terenurile agricole, în conformitate cu prevederile prezentei legi, comisiile comunale, orãşeneşti şi municipale şi cele judeţene, constituite potrivit legii, vor verifica în mod riguros existenta actelor doveditoare prevãzute la <>art. 9 alin. (5) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, precum şi pertinenta, verosimilitatea, autenticitatea şi concludenta acestor acte, ţinându-se seama şi de dispoziţiile art. 11 alin. (1) şi (2) din aceeaşi lege.
(2) Dispoziţiile <>art. 12 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, privind stabilirea dreptului de proprietate prin reconstituire, precum şi dispoziţiile procedurale prevãzute la art. 51-59 din aceeaşi lege se aplica în mod corespunzãtor la reconstituirea dreptului de proprietate, potrivit prezentei legi.
(3) În situaţia în care anumite suprafeţe sunt revendicate de doi cetãţeni, dintre care unul este fostul proprietar, cãruia i s-a preluat terenul prin mãsurile abuzive aplicate în perioada anilor 1953-1959, şi cel de al doilea, persoana cãreia i s-a atribuit teren din cel preluat de la fostul proprietar în limita resurselor de teren existente, inclusiv a rezervelor create, se va restitui terenul în natura ambilor solicitanti. În cazul în care resursele sunt insuficiente, se va atribui în natura terenul persoanei care deţine actele de proprietate, iar cei care au fost improprietariti cu asemenea terenuri vor fi despãgubiţi în condiţiile legii.
ART. 7
(1) Pentru terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate conform art. 3, 5 şi 23 din prezenta lege, se va emite un titlu de proprietate suplimentar, dacã persoanele în cauza au deja un titlu emis în condiţiile <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 .
(2) În cazul în care unor asemenea persoane nu li s-a emis încã nici un titlu de proprietate, se va emite un singur titlu de proprietate pentru intreaga suprafata rezultatã atât din aplicarea <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 *), nemodificata, cat şi din aplicarea prevederilor prezentei legi.
(3) Dispoziţiile <>art. 13 alin. (3) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, rãmân aplicabile.

-----------
*) <>Legea nr. 18/1991 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 37 din 20 februarie 1991.


CAP. 2
Retrocedarea terenurilor agricole

ART. 8
Persoanelor fizice cãrora li s-a stabilit calitatea de acţionar la societãţile comerciale pe acţiuni cu profil agricol sau piscicol, în temeiul <>art. 36 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , nemodificata, li se restituie în natura suprafeţe cu destinaţie agricolã sau piscicolã de aceeaşi calitate, pe baza documentelor care atesta fosta proprietate, în perimetrul acestor societãţi. Atribuirea efectivã a terenurilor se face în zona colinarã pe vechile amplasamente, iar în zonele de campie pe vechile amplasamente dacã nu sunt afectate exploatatiile agricole, proprietate publica şi privatã a statului, în unitatea lor.
ART. 9
(1) Terenurile proprietate de stat, administrate de institutele şi staţiunile de cercetare, destinate cercetãrii şi producerii de seminţe, de material sãditor din categorii biologice superioare şi de animale de rasa, aparţin domeniului public şi rãmân în administrarea acestora.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplica şi terenurilor proprietate de stat folosite la data intrãrii în vigoare a prezentei legi de unitãţile de învãţãmânt cu profil agricol sau silvic şi care trec în administrarea acestora.
(3) Terenurile agricole proprietate de stat, care pe baza actelor doveditoare au constituit patrimoniul Academiei Romane, universitatilor şi instituţiilor de învãţãmânt superior cu profil agricol, trec în proprietatea acestora.
ART. 10
Persoanelor fizice cãrora li s-au stabilit drepturi de creanta la institutele şi staţiunile de cercetare şi producţie agricolã, precum şi la regiile autonome cu profil agricol sau la societãţile naţionale cu profil agricol, potrivit prevederilor <>Legii nr. 46/1992 , li se restituie suprafeţele de teren agricol.
ART. 11
În toate cazurile societãţile comerciale, institutele, staţiunile de cercetare şi producţie agricolã, precum şi regiile autonome şi societãţile naţionale cu profil agricol vor achitã, în mod obligatoriu, drepturile în natura sau de creanta stabilite şi prevãzute în <>Legea nr. 48/1994 .
ART. 12
(1) Consiliile comunale, orãşeneşti sau municipale din unitãţile administrativ-teritoriale pe care se afla terenurile, împreunã cu oficiile de cadastru agricol şi organizarea teritoriului vor delimita terenurile solicitate pe vechile amplasamente, dacã acestea sunt libere de construcţii, sau în sole situate în imediata apropiere a localitãţilor, asigurându-se accesul la lucrãrile de hidroamelioratii, acolo unde ele exista.
(2) În cazul în care pe suprafeţele retrocedate sunt amplasate lucrãri de hidroamelioratii, proprietarii puşi în posesie sunt obligaţi sa asigure accesul şi folosinta comuna pentru toţi proprietarii, la intreaga capacitate a acestora.
(3) Persoanele fizice şi persoanele juridice, care au dreptul de acces şi de folosinta comuna la lucrãrile şi instalaţiile de hidroamelioratii, sunt obligate sa exercite aceste drepturi cu buna-credinţa, sa nu afecteze starea de folosinta normalã şi sa contribuie, proporţional, la întreţinerea şi reparaţia acestor lucrãri şi instalaţii. Toţi utilizatorii rãspund solidar pentru daunele de orice fel aduse lucrãrilor şi instalaţiilor în toate cazurile în care rãspunderea nu poate fi individualizata.
(4) Procesul-verbal de delimitare, împreunã cu hotãrârea consiliului local vor fi supuse validãrii comisiei judeţene, care este obligatã sa se pronunţe în termen de 30 de zile de la primirea acestuia.
(5) Hotãrârea comisiei judeţene şi, respectiv, procesul-verbal de delimitare şi planul de situaţie vor fi transmise societãţilor comerciale, institutelor şi staţiunilor de cercetare şi producţie agricolã, regiilor autonome şi societãţilor naţionale cu profil agricol, precum şi comisiilor locale, pentru a fi luate în considerare la întocmirea documentaţiei necesare la stabilirea amplasamentelor potrivit legii, la punerea în posesie a titularilor, precum şi la eliberarea titlurilor de proprietate.
(6) Impotriva hotãrârii comisiei judeţene se poate face plângere la judecãtoria în a carei raza teritorialã este situat terenul, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(7) Operaţiunile prevãzute la alin. (5), inclusiv emiterea titlurilor de proprietate, se vor efectua în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
ART. 13
Prefectul, în calitatea sa de preşedinte al comisiei judeţene, va întocmi şi va inainta lunar Departamentului pentru Administraţie Publica Localã un raport privind situaţia aplicãrii prevederilor legii, cu propuneri de mãsuri, inclusiv de atragere a rãspunderii pentru primãrii care impiedica în orice mod reconstituirea dreptului de proprietate în termenele şi în condiţiile stabilite de lege.
ART. 14
(1) Persoanelor fizice care au încheiat contracte de locaţiune, în condiţiile prevãzute la <>art. 25 din Legea arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, li se restituie în natura suprafeţele de teren agricol prevãzute în acele contracte.
(2) Dispoziţiile art. 12 din prezenta lege se aplica în mod corespunzãtor.
ART. 15
(1) Persoanelor fizice prevãzute la <>art. 37 şi 38 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cãrora li s-a stabilit calitatea de acţionar, persoanelor fizice cãrora li s-au stabilit drepturi la institutele şi staţiunile de cercetare şi producţie agricolã, la regiile autonome şi la societãţile naţionale cu profil agricol, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 46/1992 , precum şi persoanelor fizice care au calitatea de locator, conform <>art. 25 din Legea arendãrii nr. 16/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, li se reconstituie dreptul de proprietate pentru terenurile agricole şi pentru diferenţa dintre suprafata de 10 ha şi cea avutã în proprietate, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat.
(2) Persoanelor prevãzute la alin. (1) li se aplica dispoziţiile art. 8 din prezenta lege, numai dacã li s-a reconstituit prin hotãrâre a comisiei judeţene dreptul de proprietate pentru diferenţa de peste 10 ha de proprietar deposedat, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat.
ART. 16
(1) Persoanelor prevãzute la <>art. 39 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, ale cãror terenuri agricole au fost trecute în proprietatea statului prin efectul <>Decretului nr. 83/1949 şi al oricãror acte normative de expropriere, sau, dupã caz, moştenitorilor acestora li se reconstituie dreptul de proprietate în natura, în limita suprafeţei de teren trecute în proprietatea statului, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat, din suprafeţele de teren aflate în patrimoniul societãţilor comerciale pe acţiuni cu profil agricol sau al altor societãţi comerciale care au în patrimoniu terenuri agricole ori, dupã caz, aflate în administrarea regiilor autonome şi a societãţilor naţionale cu profil agricol, care îşi au sediul în localitatea sau în localitãţile în care s-a aflat terenul agricol trecut în proprietatea statului.
(2) În cazul în care terenurile agricole care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate se afla în administrarea institutelor şi staţiunilor de cercetare şi producţie agricolã, restituirea în natura se face din suprafeţele de teren agricol care vor fi delimitate pentru producţie din terenurile proprietate privatã a statului, prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 17
În toate cazurile în care în patrimoniul unitãţilor prevãzute la art. 15 şi 16 din prezenta lege nu exista suprafeţe de teren agricol pentru restituirea integrala a proprietãţii, se vor acorda despãgubiri pentru diferenţa de teren neretrocedata.
ART. 18
(1) Terenurile agricole aflate în patrimoniul societãţilor comerciale cu profil agricol şi în administrarea regiilor autonome şi a societãţilor naţionale cu profil agricol, dupã restituirea în natura în conformitate cu dispoziţiile art. 8 şi ale art. 14-16 din prezenta lege, rãmân proprietate privatã a statului.
(2) Terenurile agricole prevãzute la alin. (1) rãmân în continuare în exploatarea societãţilor comerciale pe acţiuni şi a regiilor autonome şi societãţilor naţionale cu profil agricol în patrimoniul cãrora se afla şi se evidenţiazã ca atare în cadastrul agricol.
ART. 19
Creanţele actionarilor şi locatorilor, ce urmeazã a fi încasate în baza <>Legii nr. 46/1992 şi a <>Legii nr. 48/1994 , se plãtesc şi din veniturile realizate de acele societãţi sau din fonduri speciale create în urma privatizãrii societãţilor comerciale agricole. Valoarea rãmasã a investiţiilor fãcute pe terenurile restituite actionarilor sau locatorilor, precum şi altor persoane îndreptãţite, în conformitate cu prezenta lege, se recupereazã de la aceştia într-o perioada de maximum 10 ani.
ART. 20
Prin lege specialã se stabilesc, pentru terenurile agricole ce constituie proprietate privatã a statului, modalitãţile de atribuire în folosinta ori în proprietatea familiilor ţinere, specialiştilor care lucreazã în agricultura din mediul rural, personalului didactic, veteranilor de rãzboi, prevãzuţi la <>art. V din Legea nr. 169/1997 , sau altor categorii de persoane îndreptãţite, potrivit legii, precum şi familiilor fãrã pãmânt.
ART. 21
Regimul juridic al terenurilor agricole, prevãzut la art. 18 din prezenta lege, este aplicabil şi societãţilor comerciale care se constituie prin reorganizarea unor institute şi staţiuni de cercetare şi producţie agricolã sau societãţilor naţionale care se constituie prin reorganizarea unor regii autonome cu profil agricol.
ART. 22
Reconstituirea dreptului de proprietate, punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate, în cazul persoanelor fizice prevãzute la art. 8, art. 10 şi art. 14-16 din prezenta lege, se fac de cãtre comisiile locale şi comisiile judeţene, în conformitate şi în condiţiile prevãzute la art. 12 şi la <>art. 51-59 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, în regulamentul de aplicare, precum şi cu respectarea prevederilor prezentei legi.
ART. 23
(1) Organele reprezentative ale unitãţilor de cult, constituite pana la intrarea în vigoare a prezentei legi, dobândesc prin reconstituire suprafeţe de teren agricol din fondul bisericesc al cultului cãruia îi aparţin, astfel:
a) centre eparhiale, pana la 100 ha;
b) protoierii, pana la 50 ha;
c) manastiri şi schituri, pana la 50 ha;
d) parohii şi filii, pana la 10 ha.
(2) Pentru persoanele juridice, unitãţi de cult recunoscute de lege, din mediul rural şi din mediul urban, prevãzute la alin. (1), sunt şi rãmân aplicabile, de asemenea, dispoziţiile art. 3 alin. (2)-(4) din prezenta lege.
(3) Liceelor cu profil agricol sau silvic şi instituţiilor publice de ocrotire a copiilor, care nu au primit teren agricol pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, li se restituie suprafeţele de teren pe care le-au avut în proprietate.
(4) În condiţiile prezentei legi unitãţile de învãţãmânt preuniversitar dobândesc, prin reconstituire, suprafeţe de teren agricol în limita celor pe care le-au avut în proprietate. Unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar care nu au deţinut în proprietate terenuri agricole li se atribuie în folosinta suprafeţe de teren agricol pana la 5 ha, din rezerva consiliilor locale.

CAP. 3
Retrocedarea terenurilor forestiere

ART. 24
(1) Reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, pentru diferenţa dintre suprafata de un hectar de proprietar deposedat şi cea avutã în proprietate, dar nu mai mult de 10 ha de proprietar deposedat, persoanelor fizice sau, dupã caz, moştenitorilor care au formulat cereri conform <>art. 45 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, se face pe vechile amplasamente.
(2) Se excepteazã de la reconstituirea dreptului de proprietate pe vechile amplasamente urmãtoarele terenuri forestiere:
a) terenurile atribuite foştilor proprietari, cu respectarea prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , nemodificata, pentru care s-au eliberat titluri de proprietate sau procese-verbale de punere în posesie;
b) terenurile pe care se afla sau sunt în curs de realizare construcţii sau amenajãri silvice, drumuri forestiere ori alte amenajãri sau instalaţii ori alte mijloace fixe;
c) terenurile pe care sunt instalate culturi forestiere experimentale, de lungã durata, aflate sub observatia Institutului de Cercetãri şi Amenajãri Silvice;
d) rezervaţiile forestiere de seminţe de importanta deosebita, plantaje, plantaţii-mama de butaşi şi arboreturile - surse de seminţe din specii valoroase, înscrise în catalogul naţional al materialelor de reproducere admise în culturile silvice;
e) rezervaţiile ştiinţifice, pãdurile - monumente ale naturii şi alte arii strict protejate, constituite şi declarate astfel potrivit legii;
f) pãdurile cu rol de protecţie deosebita antierozionala şi hidrologica;
g) terenurile defrisate total sau parţial dupã data de 1 ianuarie 1990.
(3) Pentru cazurile prevãzute la alin. (2) punerea în posesie se va face pe alte terenuri, situate în apropierea vechilor amplasamente.
(4) Unitãţile şi subunitatile silvice din subordinea Regiei Naţionale a Pãdurilor, precum şi ceilalţi deţinãtori actuali ai terenurilor forestiere solicitate de foştii proprietari sau de moştenitorii lor vor delimita şi vor pune la dispoziţie comisiilor locale de aplicare a prevederilor prezentei legi suprafeţele de teren pentru care s-a reconstituit şi s-a validat dreptul de proprietate, pe categorii de deţinãtori prevãzute în prezenta lege, în condiţiile reglementate la alin. (1)-(3). Trecerea efectivã a terenurilor în proprietatea privatã se va face cu ocazia punerii în posesie, potrivit prezentei legi.
(5) Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului va lua mãsuri ca fiecare ocol silvic sa delimiteze perimetrele cu terenuri ce vor constitui proprietatea privatã a persoanelor fizice şi juridice de celelalte suprafeţe de terenuri.
ART. 25
(1) Reconstituirea dreptului de proprietate şi punerea în posesie a titularilor, în cazul terenurilor forestiere, precum şi eliberarea titlurilor de proprietate se fac de comisiile locale şi, respectiv, comisiile judeţene, în condiţiile şi cu procedura stabilite în <>Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, în regulamentul aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 131/1991 , republicat*), şi conform prezentei legi.
(2) Gospodãrirea şi exploatarea terenurilor forestiere, atribuite în condiţiile art. 24 din prezenta lege, se fac în regim silvic, potrivit legii.
(3) Pentru persoanele prevãzute la art. 24 alin. (1) din prezenta lege se va emite un titlu de proprietate suplimentar. Dacã nu a fost emis încã un titlu de proprietate pentru suprafata de teren forestier de pana la un hectar de autor, se va emite un singur titlu pentru intreaga suprafata rezultatã din aplicarea <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, şi a prezentei legi.
(4) Dispoziţiile <>art. 13 alin. (3) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, şi dispoziţiile art. 6 din prezenta lege sunt şi rãmân aplicabile.

-------------
*) Regulamentul a fost republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7 din 19 ianuarie 1993.

ART. 26
(1) Foştilor membri ai formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestierã, composesorate, obsti de moşneni în devãlmãşie, obsti razesesti nedivizate, pãduri graniceresti şi alte forme asociative asimilate acestora, precum şi moştenitorilor acestora, care au formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate în baza <>art. 46 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, li se va elibera un singur titlu de proprietate, cu menţiunea la titular: "composesorat", "obşte de moşneni", "obşte de rãzeşi", "pãduri graniceresti", alte asociaţii şi cu denumirea localitãţii respective.
(2) Suprafata restituitã formelor asociative nu poate depãşi suprafata rezultatã din aplicarea reformei agrare din anul 1921.
(3) Titlul de proprietate va fi însoţit de o schita de amplasament a suprafeţei de teren forestier care a aparţinut composesoratului, obstii de moşneni, obstii de rãzeşi etc., ce urmeazã a fi restituit, şi de o anexa cuprinzând numele, prenumele şi, când este cazul, cotaparte ce i se cuvine fiecãreia dintre persoanele prevãzute la alin. (1), pe baza actelor care le atesta aceasta calitate şi în limitele prevãzute în aceste acte.
(4) Reconstituirea dreptului de proprietate, punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate se fac de comisiile locale, respectiv comisiile judeţene, în a cãror raza teritorialã sunt situate terenurile, potrivit dispoziţiilor prezentei legi.
ART. 27
Exploatarea terenurilor forestiere prevãzute la art. 26 din prezenta lege se face în conformitate cu statutele formelor asociative admise de legislaţia statului roman în perioada anilor 1921-1940.
ART. 28
(1) În vederea organizãrii exploatãrii terenurilor forestiere prevãzute la art. 26 din prezenta lege şi a determinãrii responsabilitãţilor cu privire la exploatarea lor, persoanele îndreptãţite se vor constitui, în baza acestei legi, în formele asociative iniţiale de composesorat, pãduri graniceresti, devãlmãşie de moşneni, obsti nedivizate de rãzeşi etc.
(2) În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi un comitet ad-hoc va solicita judecãtoriei în a carei raza teritorialã sunt situate terenurile, pe baza certificãrii dreptului de proprietate sau de moştenire de cãtre comisiile locale, autorizarea formelor asociative de administrare şi de exploatare a terenurilor forestiere.
(3) Comitetul ad-hoc va prezenta judecãtoriei, o data cu cererea şi cu certificatul eliberat de comisia localã, un statut autentificat de notarul public, în care se vor stabili structura acestora, organele de conducere, modul de exploatare a terenurilor forestiere, în condiţiile legii, drepturile şi obligaţiile membrilor, raspunderi, sancţiuni, modul de dizolvare, precum şi alte prevederi specifice.
(4) Prin hotãrâre judecãtoreascã formele asociative de exploatare în comun, constituite în condiţiile şi cu respectarea regimului silvic prevãzut de lege, dobândesc calitatea de persoana juridicã. Hotãrârea judecãtoreascã va fi înscrisã într-un registru special ţinut de judecãtorie.
(5) Suprafeţele forestiere aflate în proprietate comuna, conform naturii acestora, rãmân în proprietate indivizã pe toatã durata existenţei lor.
ART. 29
(1) În aplicarea prevederilor <>art. 47 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenurile forestiere şi eliberarea titlului de proprietate se vor face pe numele parohiei, schitului, manastirii, instituţiei de învãţãmânt, indiferent de forma acesteia, în limita suprafeţelor pe care le-au avut în proprietate, dar nu mai mult de 30 ha, indiferent dacã terenurile sunt situate pe raza mai multor localitãţi.
(2) Centrele eparhiale, parohiile, schiturile, manastirile, constituite pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, dobândesc, prin reconstituire, suprafeţe pana la limita de 30 ha din fondul bisericesc al cultului cãruia îi aparţin, recunoscut de lege, dacã acesta a avut în proprietate terenuri forestiere în judeţul în care a fost constituitã parohia, schitul sau manastirea.
(3) Terenurile atribuite potrivit alin. (2) nu vor putea depãşi, cumulat, suprafata avutã în proprietate de fondul bisericesc în judeţul în care s-a constituit parohia, schitul sau manastirea care depune cerere pentru reconstituire.
(4) Comunele, oraşele şi municipiile, care au deţinut în proprietate terenuri cu vegetaţie forestierã, pãduri, zãvoaie, tufãrişuri, fanete şi pãşuni împãdurite, redobândesc, la cerere, proprietatea acestora, în limitele probate cu actele care atesta suprafeţele solicitate în condiţiile <>art. 9 alin. (3) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã.
(5) În cazul cererilor formulate de consiliile locale, actele de reconstituire a dreptului de proprietate şi eliberarea titlului de proprietate se vor face pe numele comunei, oraşului sau al municipiului, ca persoane juridice, iar titlul se va inmana primarului.

CAP. 4
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 30
În aplicarea prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 , astfel cum a fost modificatã prin <>Legea nr. 169/1997 , cetãţenii romani au aceleaşi drepturi, indiferent dacã la data înregistrãrii cererii aveau domiciliul în ţara sau în strãinãtate.
ART. 31
(1) Construcţiile de orice fel, aparţinând exploataţiilor agricole şi care au fost trecute în proprietatea statului prin efectul <>Decretului nr. 83/1949 pentru completarea unor dispoziţii din <>Legea nr. 187/1945 , se restituie foştilor proprietari sau, dupã caz, moştenitorilor acestora.
(2) Construcţiile de pe terenurile forestiere, care au fãcut parte din exploatatia forestierã la data trecerii în proprietatea statului, se restituie foştilor proprietari sau, dupã caz, moştenitorilor acestora.
(3) În cazul în care astfel de bunuri imobile nu mai exista, se vor acorda despãgubiri.
ART. 32
(1) Persoanele fizice şi persoanele juridice, prevãzute la <>art. 10 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, au obligaţia sa depunã declaraţia pe propria rãspundere în legatura cu suprafeţele de teren atribuite potrivit legii sau, respectiv, deţinute efectiv, în temeiul aceluiaşi articol, în termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
(2) Prevederile <>art. 110 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, rãmân aplicabile.
ART. 33
Persoanele fizice şi persoanele juridice, care nu au depus în termenul prevãzut de <>Legea nr. 169/1997 cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate sau, dupã caz, actele doveditoare, pot formula astfel de cereri şi pot depune actele doveditoare în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
ART. 34
Terenurile fãrã construcţii neafectate de lucrãri de investiţii aprobate potrivit legii sau cu lucrãri ce au fost deteriorate, distruse şi nu mai prezintã nici o valoare de întrebuinţare, preluate în orice mod, inclusiv cu titlu de donaţie, considerate proprietate publica sau privatã a statului ori a unitãţilor administrativ-teritoriale prin aplicarea dispoziţiilor <>Decretului nr. 712/1966 şi ale altor acte normative speciale, se restituie foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, dupã caz.
ART. 35
(1) Punerea în posesie a persoanelor îndreptãţite sa primeascã în proprietate terenuri forestiere, potrivit prezentei legi, se va face numai dupã crearea în teritoriu a structurilor de control şi de aplicare a regimului silvic şi numai dupã promulgarea legilor privind contravenţiile silvice, regimul silvic şi administrarea fondului forestier proprietate privatã şi de stat, precum şi statutul personalului silvic.
(2) Ocoalele silvice şi actualii deţinãtori rãspund de paza şi protecţia vegetatiei forestiere de pe terenurile solicitate de foştii proprietari pana la punerea în posesie în condiţiile prevãzute de prezenta lege.
ART. 36
Persoanelor fizice cãrora li s-a stabilit dreptul de proprietate prin improprietarire, cu ocazia aplicãrii <>Legii nr. 187/1945 pentru înfãptuirea reformei agrare, dar cãrora nu li s-a atribuit efectiv terenul la care aveau dreptul sau cãrora atribuirea le-a fost anulatã li se vor acorda terenurile respective în limita suprafeţelor disponibile.
ART. 37
Persoanelor fizice ale cãror terenuri au intrat în componenta fostelor cooperative agricole de producţie şi, ca urmare a comasarilor, nu au primit drept de proprietate în condiţiile <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 li se reconstituie dreptul de proprietate în condiţiile prezentei legi, pe vechile amplasamente, în perimetrul societãţilor comerciale cu capital de stat, dacã acestea nu au fost atribuite în conformitate cu art. 2 alin. (1) din prezenta lege, iar în toate celelalte cazuri contrare sunt aplicabile prevederile art. 17 din prezenta lege.
ART. 38
Reconstituirea dreptului de proprietate se face pe vechile amplasamente în condiţiile prezentei legi, cu interzicerea transferãrii lor de cãtre comisiile prevãzute la art. 6 alin. (1) din prezenta lege.
ART. 39
Prevederile art. 26-28 din prezenta lege se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul terenurilor agricole, pasunilor şi fanetelor ce au aparţinut formelor asociative care au deţinut astfel de terenuri.
ART. 40
Pentru toate terenurile agricole şi forestiere solicitate prin cereri întemeiate, aprobate de organele competente, înregistrate în termenele şi cu procedura prevãzute de <>Legea nr. 18/1991 , modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 169/1997 , care nu au putut fi retrocedate, precum şi în situaţiile în care foştii proprietari au optat pentru despãgubiri, Guvernul va stabili prin hotãrâre modul de evaluare a terenurilor, sursele financiare şi modalitãţile de plata cãtre foştii proprietari, în termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
ART. 41
Guvernul va modifica şi va completa, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, regulamentul aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 131/1991 , republicat.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa comuna din 9 decembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
ANDREI IOAN CHILIMAN

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ULM NICOLAE SPINEANU


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016