Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 1.316 din 10 aprilie 1931  privind asigurarea platii lucrului efectuat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 1.316 din 10 aprilie 1931 privind asigurarea platii lucrului efectuat

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 91 din 21 aprilie 1931
CAROL al II-lea,
Prin gratia lui Dumnezeu şi vointa nationala, Rege al Ramaniei,
La toţi de fata şi viitori, sãnãtate:
Adunãrile legiuitoare au votat şi adoptat, iar Noi sanctionam ce urmeazã:

CAP. 1
Dispoziţiuni generale
ART. 1
Litigiile dintre "meseriaşii" sau "patronii meseriasi" sau "micii industriasi" şi clienţii lor, precum şi acelea dintre meseriasi, patronii meseriasi sau micii industriasi între ei, sau între ei şi salariaţii lor, referitoare la neplata lucrului efectuat sau a aconturilor la termenele fixate, la neexecutarea lucrãrilor conform cu angajamentul, la calitatea materialelor întrebuinţate sau la nerespectarea oricãrei alte clauze din convenţiunea de antrepriza, furnitura sau munca, de cãtre oricare din pãrţile contractante, se vor judeca de o "Comisiune Arbitralã", dupã normele legii de fata.
ART. 2
În sensul art. 1 de mai sus beneficiazã de dispoziţiile legii de fata urmãtorii:
a) Patronii meseriasi din Vechiul Regat şi Basarabia supuşi dispoziţiunilor legii pentru organizarea meseriilor, creditului şi asigurãrilor muncitoresti din 9 Fevruarie 1912, patronii meseriasi din Ardeal şi Banat supuşi dispoziţiilor legii industriale din 18 Mai 1884, patronii meseriasi din Bucovina, supuşi dispoziţiilor codului industrial din 1886, modificat în 1907;
b) Micii industriasi cari întrebuinţeazã cel mult 40 lucrãtori, calfe, practicanti, ucenici sau o forta motrice mai mica de 50 H. P. inclusiv;
c) Întreprinzãtorii de lucrãri dacã îndeplinesc aceleaşi condiţiuni ca cei dela alin. a sau b;
d) Meseriaşii care poseda o carte de mester eliberata de autoritãţile respective;
e) Societãţile compuse din cei vizati la aliniatele de mai sus;
f) Clienţii celor dela aliniatele de mai sus, pentru litigiile prevãzute de art. 1;
g) Salariaţii-lucrãtori, calfe, ucenici, s. a., a celor mentionati la aliniatele de mai sus, pentru litigiile prevãzute de art. 1.
ART. 3
Calitatea de justitiabil supus legii de fata conform aliniatelor de mai sus se stabileşte prin cartea de mester patron sau printr-un certificat eliberat de cãtre Camera de comerţ, pana la înfiinţarea Camerelor de meserii sau de cãtre Uniunile generale de mici industriasi sau meseriasi, recunoscute persoane juridice şi care vor avea o vechime de cel puţin 5 ani.
Calitatea de salariat se stabileşte prin certificate eliberate de Inspectoratele de munca, pana la înfiinţarea Camerelor de munca, ce vor elibera aceste certificate, sau de cãtre Asociaţiile profesionale de salariaţi recunoscute persoane juridice şi care vor avea o vechime de cel puţin 5 ani. În mod excepţional Uniunile Generale de mici industriasi sau meseriasi care au personalitate juridicã în momentul promulgãrii legii sunt dispensate de termenul de 5 ani.
ART. 4
Arbitrajul instituit prin aceasta lege este obligatoriu pentru toate pãrţile şi pentru tot ce priveşte materia prevãzutã în art. 1, fie ca se reclama de cãtre micii industriasi sau de cãtre patronii meseriasi, arãtaţi în art. 2, fie de cãtre clienţi, fie de cãtre salariaţi.

CAP. 2
Comisiunea arbitralã
SECŢIUNEA I
Compunerea Comisiunii Arbitrale
ART. 5
Pe lângã fiecare judecãtorie de ocol urbana şi pe lângã fiecare tribunal va funcţiona câte o comisiune arbitralã compusa din:
1. Un preşedinte care va fi judecãtorul de ocol respectiv, preşedintele de tribunal sau primul-preşedinte, la tribunalele cu mai multe secţiuni, sau înlocuitorii lor.
2. Un membru delegat de reclamant.
3. Un membru delegat de parat.
Comisiunea va fi asistatã de un grefier sau ajutor de grefier, delegat de judecãtoria sau de tribunalul respectiv.
ART. 6
Meseriaşii, patronii meseriasi sau micii industriasi vor alege delegatul lor dintre specialiştii organizaţiei lor profesionale, a cãror liste se vor comunica în fiecare an judecãtoriilor şi tribunalelor de cãtre institutiunile şi asociaţiunile profesionale prevãzute la art. 3 şi se vor pãstra la grefa comisiunii arbitrale.
Clienţii vor alege delegatul lor dintre cetãţenii localnici, cari le inspira încredere şi cari se bucura de exerciţiul tuturor drepturilor civile şi politice.
În cazurile în care comisiunea arbitralã va fi nevoita a se completa din oficiu, conform aratarilor de mai jos, alegerea se va face de preşedinte, tot din listele prevãzute la primul aliniat al acestui articol.
Alegerea delegaţilor se face prin petitiunea introductivã de acţiune de cãtre reclamant şi prin petiţie depusa la grefa Comisiunii arbitrale cu cel puţin 3 zile libere înainte de judecata, de cãtre parat.
Odatã cu desemnarea delegaţilor, fiecare parte va indica şi câte un supleant, în aceleaşi condiţiuni, care va înlocui la nevoie pe delegatul principal.
ART. 7
Când delegatul uneia din pãrţi lipseşte şi lipseşte şi supleantul, Comisiunea va acorda un singur termen, când procesul se va judeca în orice caz, delegatul absent fiind înlocuit din oficiu, dupã normele indicate în art. 6.
În acest caz, dacã se produce divergenta între preşedinte şi delegatul prezent, procesul se amana la un termen apropiat, pentru care Comisiunea se va completa cu un al doilea delegat numit din oficiu, dupã normele arãtate în articolul precedent, din listele aflãtoare la grefa, prin încheiere semnatã de preşedinte.
ART. 8
Înainte de a intra în judecata pricinii pentru care a fost numit, fiecare delegat va depune în fata preşedintelui, în şedinţa publica, urmãtorul jurãmânt:
"Jur ca imi voi îndeplini cu credinţa, fãrã ura sau partinire pentru vreuna din pãrţi, misiunea de judecãtor delegat în acest proces".
Jurãmântul se va depune în formele prevãzute de procedura civilã. Despre depunerea jurãmântului în condiţiunile arãtate se va face vorbire în procesul-verbal de şedinţa.
ART. 9
În caz de amânarea procesului, Comisiunea se va compune la termenul viitor din aceiaşi membri delegaţi. La caz, Comisiunea se va putea completa cu supleantul delegatului lipsa sau chiar cu un alt delegat desemnat de partea interesatã, cu cel puţin 3 zile mai înainte de termenul fixat.
Deasemenea, dacã una din pãrţi nu a avut delegatul sau la şedinţa precedenta, Comisiunea se va putea completa şi cu delegatul acesteia, desemnat tot cu cel puţin 3 zile înainte de judecarea pricinei.
ART. 10
Preşedintele şi membrii Comisiunii arbitrale se vor putea recuza:
a) Preşedintele, pentru cauzele de recuzare prevãzute de procedura civilã;
b) Membrii delegaţi pentru aceleaşi cauze ca şi preşedintele, precum şi dacã sunt administratorii sau salariaţii vreuneia din pãrţi.
Recuzarea se va putea propune şi verbal şi ea se va judeca în toate cazurile de preşedintele Comisiunii.
Dacã se admite recuzarea vreunui delegat, acesta se va înlocui prin supleantul sau; dacã şi acesta este recuzat se va numi un alt delegat în condiţiunile prevãzute de art. 6.
Dacã preşedintele Comisiunii constata, la cererea uneia din pãrţi, ca el însuşi este recuzabil, se va desesiza şi va dispune ca pricina sa fie judecata de inlocuitorul sau, sau în lipsa acestuia, sa fie înaintatã spre rejudecare altei comisiuni arbitrale din apropiere.
Dacã cererea de recuzare se respinge, se va face menţiune motivatã în procesul-verbal de şedinţa, care nu se va putea ataca decât odatã cu hotãrârea de fond, prin recurs.
În caz de casare pe acest motiv, instanta de recurs va evoca şi judeca fondul.

SECŢIUNEA II
Competinţa Comisiunilor Arbitrale
ART. 11
Comisiunile arbitrale de pe lângã judecãtoriile de ocoale vor judeca în prima şi ultima instanta litigiile prevãzute la art. 1 al legii de fata pana la valoarea de 50.000 lei inclusiv.
Comisiunile arbitrale de pe lângã tribunale vor judeca în prima şi ultima instanta litigiile prevãzute la art. 1 al legii de fata dela valoarea de 50.001 lei şi pana la 1.000.000 lei inclusiv.
Pricinile care depãşesc suma de 1.000.000 lei rãmân în competinţa instanţelor ordinare, dupã dreptul comun.
ART. 12
În ce priveşte competinţa sub raportul locului, cererea se va putea indrepta:
1. La comisiunea în circumscripţia cãreia se afla domiciliul pârâtului sau al unuia din pârâţi dacã sunt mai mulţi.
2. La comisiunea în circumscripţia cãreia s-a efectuat lucrarea.
3. La comisiunea în circumscripţia cãreia s-a încheiat convenţiunea de lucru, sau în circumscripţia cãreia urma sa se facã plata.

SECŢIUNEA III
Procedura şi judecata înaintea Comisiunilor Arbitrale
ART. 13
Cererea de chemare în judecata se va adresa preşedintelui comisiunii şi va cuprinde:
1. Numele, prenumele, domiciliul sau resedinta, atât ale reclamantului cat şi ale pârâtului.
2. Obiectul cererii şi valoarea lui.
3. Indicatiunea lãmuritã a motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiazã cererea.
4. Arãtarea probelor pe care se sprijinã fiecare capãt de cerere.
5. Numele, prenumele, profesiunea şi adresa delegatului şi supleantului ales.
6. Semnatura reclamantului sau a mandatarului sau. Acesta va ataşa, pe lângã petitiune, şi o copie certificatã de pe mandat.
Cererea se va face în atâtea exemplare câţi pârâţi sunt, plus un exemplar pentru comisiune.
În cazul în care reclamantul se serveşte şi de acte, le va alãturã în copie pe lângã petitiune, în atâtea exemplare câţi pârâţi sunt, plus un rând de copii pentru dosarul comisiunii.
Dacã reclamantul invoca proba testimoniala, va arata deslusit numele, prenumele şi adresa martorilor, în cererea de chemare în judecata.
ART. 14
Preşedintele Comisiunii, de îndatã ce primeşte cererea, o va controla dacã este bine îndreptatã, în conformitate cu art. 11 şi 12 din prezenta lege.
Totodatã, de va gãsi de cuviinţã, o va completa dupã arãtãrile reclamantului;
Va dispune înregistrarea ei şi va fixa un termen de judecata dat în cunostinta reclamantului şi care nu va fi mai mare de 10 zile când paratul domiciliazã în localitate, de 15 zile când locuieşte într-o alta localitate din ţara şi de 1 luna când domiciliazã în strãinãtate.
Va ordonã apoi comunicarea de îndatã a unei copii de pe acţiune şi de pe actele anexate fiecãrui parat, odatã cu citaţia şi cu invitatiunea pentru acesta de a arata în scris, mai înainte cu cel puţin 3 zile de termenul de înfãţişare, numele, prenumele, profesiunea şi domiciliul delegatului sau, atrãgându-i-se atentiunea ca în caz contrariu comisiunea se va constitui numai cu delegatul din oficiu conform art. 6.
ART. 15
Procedura pentru citarea pãrţilor, a martorilor şi a delegaţilor arãtaţi de pãrţi, precum şi comunicarea copiilor de pe acţiune şi acte se va face pentru pricinile pendinte la Comisiunile arbitrale de pe lângã judecãtoriile de ocol, prin poliţie sau secţiile de jandarmi; iar pentru acelea pendinte înainte Comisiunilor arbitrale de pe lângã tribunale, prin agenţii de pe lângã fiecare tribunal.
Pãrţile şi martorii se vor putea prezenta şi fãrã citaţii, cu obligaţia de a-şi stabili identitatea în instanta.
De asemenea şi delegaţii propuşi se pot prezenta fãrã citatiune, la simpla staruinta a pãrţilor interesate.
ART. 16
În ziua înfãţişãrii, pãrţile se pot prezenta în fata Comisiunii, fie personal, fie prin mandatar, fie asistat de un avocat.
Înaintea comisiunilor de pe lângã judecãtorii, pãrţile pot fi asistate de un reprezentant al organizaţiei profesionale recunoscuta persoana morala, din care meseriasul sau micul industrias face parte.
Asistenta nu este însã obligatorie şi lipsa de asistenta nu poate da loc la amânare.
ART. 17
Comisiunile arbitrale vor judeca pricinile date în competinţa lor prin aceasta lege, conform dispoziţiunilor ce se vor lua prin regulament, chiar şi în lipsa pãrţilor, pe baza acţiunii motivatã a reclamantului sau a memoriilor scrise depuse de oricare din pãrţi.
ART. 18
Mai înainte de a intra în desbaterea procesului, Comisiunea este datoare a propune pacea pãrţilor. Dacã propunerea este acceptatã de ambele pãrţi, Comisiunea va constata condiţiile împãcãrii printr-un proces-verbal semnat şi de pãrţi şi va da o hotãrâre de expedient în acest sens.
ART. 19
Pãrţile pot invoca, înaintea Comisiunii, toate mijloacele de apãrare şi de probaţiune prevãzute în dreptul comun. Comisiunea este datoare a propune, din oficiu, în desbaterea pãrţilor, orice mijloc de apãrare sau de dovada, pe care îl va crede necesar pentru soluţionarea litigiului.
Proba testimoniala pentru dovedirea convenţiei de lucru va putea fi admisã, fãrã nici o restricţiune, pana la valoarea de 10.000 lei inclusiv.
Dela 10.001 lei în sus proba testimoniala va putea fi admisã numai pe temeiul unor inceputuri de proba scrisã sau când lucrarea asupra cãreia poarta litigiul a fost deja executatã.
ART. 20
Cererea reconvenţionalã şi chemarea în garanţie sunt admisibile dupã normele dreptului comun, cu derogarea ca ele trebuiesc prezentate numai pana la prima înfãţişare inclusiv.
Asupra acestor cereri Comisiunea va statua prin aceeas hotãrâre.
ART. 21
Comisiunile arbitrale judeca conform legilor industriale şi în lipsa, potrivit dispoziţiunilor codului civil.
În caz când pãrţile convin, comisiunile arbitrale vor putea judeca pricina pe baza de echitate.

SECŢIUNEA IV
Hotãrâri şi cai de atac
ART. 22
Hotãrârile Comisiunilor arbitrale se vor pronunţa în şedinţa publica, fãrã drept de opoziţiune şi fãrã drept de apel.
Ele se pot ataca cu recurs pentru violare de lege, comisiune esenţialã, exces de putere şi eroare grosiera de fapt şi în toate celelalte cazuri prevãzute de art. 30 din legea Curţii de Casaţie şi Justiţie din 20 Decemvrie 1925.
Recursul se judeca de cãtre tribunal pentru hotãrârile date de Comisiunile arbitrale de pe lângã judecãtoriile de ocol şi de cãtre Curtea de Apel respectiva, când hotãrârea a fost pronunţatã de o Comisiune arbitralã de pe lângã tribunal.
Termenul de recurs este de 8 zile libere dela comunicarea hotãrârii.
Recursul se depune la instanta care a pronunţat hotãrârea şi care îl va inainta de îndatã, împreunã cu dosarul de fond şi toate actele la tribunal sau Curtea competenta.
ART. 23
În caz de casare tribunalul sau Curtea vor evoca şi judeca fondul.
ART. 24
Recursul nu este suspensiv de executare.
ART. 25
Preşedintele Comisiunii va putea acorda, în baza recursului şi în urma consemnarii unei cauţiuni de cel puţin o treime din suma prevãzutã în hotãrârea sau din valoarea litigiului, când hotãrârea nu condamna la plata unei sume de bani, suspendarea executãrii hotãrârii pana la judecarea recursului.
În cazul în care se consemneazã intreaga suma prevãzutã în hotãrârea sau valoarea intreaga a litigiului, suspendarea devine obligatorie.
ART. 26
De asemenea preşedintele Comisiunii va putea ordonã, mai înainte de judecarea fondului, orice mãsura asigurãtoare sau utila; fie asupra obiectelor lucrate, fie asupra sculelor, maşinilor sau materialelor micului industrias, putând dispune predarea acestora, în cazul în care sunt reţinute de client, în primirea micului industrias.
ART. 27
Hotãrârile Comisiunilor arbitrale rãmase definitive se vor investi cu formula executorie, de cãtre preşedintele instanţei care le-a pronunţat şi se vor executa dupã normele de procedura, fie prin agenţii ce au aceste atributiuni, pentru judecãtoriile de ocol, fie prin corpul portareilor.
ART. 28
Contestaţiile la executare se vor adresa preşedintelui Comisiunii care a investit hotãrârea ce se executa.
Ele se vor judeca de preşedinte, dupã normele procedurii civile.
Hotãrârile date în aceste contestaţii sunt definitive. Ele pot fi atacate cu recurs, în condiţiile şi cu procedura legii de fata pentru recursul impotriva hotãrârilor comisiunilor arbitrale.
În cazul în care contestaţia se admite, preşedintele va fixa un nou termen de judecata şi va convoca comisiunea pentru judecarea fondului, dupã normele legii de fata.

CAP. 3
Dispoziţiuni speciale.
ART. 29
Cei vizati la art. 1 şi 2 au privilegiul pentru costul lucrului efectuat "şi pentru plata muncii salariatului" asupra obiectului confectionat.
Pentru lucrãrile efectuate la construcţii, micul industrias, meseriasul patron şi întreprinzãtorul pãstreazã, fãrã nici o inscriptiune, un privilegiu asupra obiectului confectionat, pana la completa achitare, fãrã a mai fi nevoie de dresare de procese-verbale cerute de c. c.
ART. 30
Comisiunile arbitrale vor avea registrele necesare şi o arhiva independenta de aceea a judecãtoriei sau tribunalului pe lângã care funcţioneazã.
ART. 31
Acţiunile introduse în conformitate cu prezenta lege, la Comisiunile arbitrale de pe lângã judecãtoriile de ocol şi cererile reconventionale, fãcute la aceste acţiuni sunt scutite de impozitul proporţional, prevãzut de legea timbrului cu modificãrile ei, pana la valoarea litigiului de 50.000 lei inclusiv. Aceste acţiuni nu sunt scutite de plata timbrului fix şi a taxelor pentru acţiuni, cereri, copii, citaţii, etc.
Fondul ce se va constitui din perceperea taxelor de înregistrare la acţiunile a cãror valoare trece de 50.000 lei se va trece în bugetul Ministerului de Industrie şi Comerţ, la capitolul taxelor de validare petrolifera şi va servi în mod exclusiv la plata diurnelor membrilor comisiunilor de arbitraj.

CAP. 4
Dispoziţiuni finale
ART. 32
Un regulament va stabili în detaliu modul de funcţionare a Comisiunilor arbitrale, înfiinţate prin legea de fata, precum şi organizarea şi funcţionarea grefelor şi arhivelor acestor Comisiunii.
ART. 33
Litigiilor prevãzute în prezenta lege li se vor aplica în completare toate dispoziţiunile de drept comun care nu sunt contrarii dispoziţiunilor legii de fata.

Aceasta lege s-a votat de Adunarea Deputaţilor în şedinţa dela 1 Aprilie anul 1931 şi s-a adoptat cu majoritate de una suta treizeci şi doua voturi, contra patru.

Preşedinte,
ST. CICIO POP
(L. S. A. D.)

Secretar,
Nicolae S. Rusanescu

Aceasta lege s-a votat de Senat în şedinţa dela 1 Aprilie anul 1931 şi s-a adoptat cu unanimitate de şaptezeci şi patru voturi.

Preşedinte,
PROFESOR TRAIAN BRATU
(L. S. S.)

Secretar,
N. N. Botez

Promulgãm aceasta lege şi ordonãm ca ea sa fie investitã cu sigiliul Statului şi publicatã în Monitorul Oficial.

(L. S. St.)
CAROL


Ministrul de industrie şi comerţ,
Mihail Manoilescu

Ministrul justiţiei
Dr. Voicu Nitescu
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016