Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 1.252 din 7 aprilie 1931  privind infiintarea unui registru al comertului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 1.252 din 7 aprilie 1931 privind infiintarea unui registru al comertului

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 84 din 10 aprilie 1931
CAROL al II-lea
Prin gratia lui Dumnezeu şi vointa nationala, Rege al României,
La toţi de fata şi viitori, sãnãtate:
Adunãrile legiuitoare au votat şi adoptat, iar Noi sanctionam ce urmeazã:

TITLUL I
Despre registrele comerţului
ART. 1
La fiecare Camera de comerţ şi de industrie se va pãstra de cãtre un oficiu special, sub controlul unui judecãtor-delegat, un registru al comerţului pentru înscrierea actelor a cãror publicitate este cerutã de lege.
ART. 2
Preşedintele tribunalului, în circumscriptiunea cãruia are sediul Camera de comerţ şi industrie, deleagã anual un judecãtor pentru controlul registrului.
Judecãtorul trebuie sa controleze registrul cel puţin odatã pe luna.
Grefele tuturor instanţelor judecãtoreşti şi Camerelor arbitrale trebuie sa trimitã oficiului special al registrului de pe lângã Camera de comerţ şi industrie dispozitivele hotãrârilor definitive care se referã la actele a cãror publicitate este cerutã de lege.
ART. 3
Registrul comerţului este public.
Oricine poate obţine, pe cheltuiala sa, copie dupã înscrierea efectuatã şi dupã documentele referitoare, sau un certificat ca un anumit act nu este trecut în registre.
ART. 4
Orice comerciant este obligat ca înainte de începerea comerţului sau, sau dela data achizitiunii unui fond de comerţ, sa ceara înmatricularea sa în registrul comerţului, oficiului Camerei de comerţ şi de industrie, în circumscripţia cãreia urmeazã sa exercite acest comerţ.
ART. 5
Cererea de înmatricularea unui comerciant trebuie sa arate:
1. Numele, prenumele, naţionalitatea de origina şi aceea dobandita a comerciantului;
2. Firma comercialã şi diferitele embleme întrebuinţate în comerţ;
3. Data şi locul naşterii;
4. Obiectul şi felul comerţului;
5. Actele de autorizare şi abilitare pentru exerciţiul comerţului, când comerciantul este incapabil;
6. Arãtarea regimului matrimonial sub care este cãsãtorit;
7. Sediul întreprinderii (localitatea, strada şi numãrul), locurile unde se afla sucursalele sau agenţiile fondurilor de comerţ, în ţara sau în strãinãtate.
8. Activitatea sa anterioarã.
Cererea de înmatriculare va fi facuta în doua exemplare. Dupã primirea ei funcţionarul registrului comerţului cerceteazã îndeplinirea condiţiunilor legale şi transcrie în registru conţinutul ei, inapoind comerciantului un exemplar certificat despre operaţiunea efectuatã.
Comerciantul va depune apoi semnatura sa la oficiu, pentru a fi pastrata.
Aceasta depunere va fi facuta în fata funcţionarului respectiv, sau prezentatã sub forma autenticã.
ART. 6
Trebuiesc de asemenea declarate şi menţionate în registrul comerţului:
1. Toate schimbãrile sau modificãrile referitoare la fapte, a cãror înscriere în registrul comerţului este arãtatã în articolul precedent;
2. Hotãrârile de divorţ şi separatiune de bunuri, pronunţate în decursul exerciţiului comerţului;
3. Donatiunea, vânzarea, locaţiunea sau gajul fondului de comerţ, precum şi orice alt act prin care se aduce vreo modificare, sau care face sa înceteze firma sau fondul de comerţ;
4. Brevetele de inventiune exploatate şi mãrcile de fabrica, sau de comerţ, întrebuinţate de comercianţi;
5. Hotãrârile prin care se pronunţa interdictiunea unui comerciant, acele de numire a unui consiliu judiciar, precum şi sentinţele prin care se ridica aceste mãsuri;
6. Hotãrârile de declarare a falimentului comerciantului, acele de omologare, rezolutiune şi anularea concordatului preventiv şi post falimentar; acele de încetarea falimentului dupã repartiţie, sau pentru neajungere de activ, acele de condamnare pentru delicte de bancruta, precum şi hotãrârea de reabilitare a comerciantului.
Menţiunile arãtate la punctele 2, 5 şi 6 se vor face din oficiu la cererea instanţei care le-a pronunţat.
ART. 7
Se va mentiona de asemenea în registrul comerţului de pe lângã Camera de comerţ şi industrie, unde comerciantul are sediul comerţului sau, orice procura data pentru gerarea afacerilor unui asezamant comercial, arãtându-se numele, prenumele, naţionalitatea, domiciliul şi puterile reprezentantului.
Semnatura reprezentantului va fi pastrata la oficiu. Ea va putea fi data în forma arãtatã prin art. 5.
ART. 8
Sunt supuse înmatriculãrii în registrul comerţului al sediului social toate societãţile comerciale.
Înmatricularea va trebui sa fie cerutã în termen de o luna dela constituirea societãţii. Cererea va fi semnatã de cel puţin unul din asociaţii nemarginit rãspunzãtor, în societatea în nume colectiv şi comanditã simpla, de cel puţin unul din administratorii sau directorii societãţilor pe acţiuni, ori cu rãspundere limitatã, având semnatura socialã.
La cerere se vor alãturã actele de constituire şi statutele societãţii legal publicate.
ART. 9
Cererea de înmatriculare a unei societãţi comerciale trebuie sa arate:
1. Numele şi prenumele asociaţilor, cari nu sunt acţionari sau comanditari, precum şi naţionalitatea lor.
2. Firma socialã;
3. Obiectul societãţii;
4. Locurile unde societatea are sucursale sau agenţii, în ţara şi strãinãtate;
5. Numele asociaţilor, administratorilor, censorilor, sau celor de al treilea autorizaţi sa administreze sau sa reprezinte societatea, precum şi naţionalitatea lor.
6. Capitalul subscris, cel vãrsat în numerar, precum şi sumele şi valorile ce mai sunt de adus în societate;
7. Data la care societatea a început şi durata ei;
8. Natura societãţii;
9. Dacã societatea este cu capital variabil, suma nominalã sub care capitalul social nu mai poate fi redus.
Cererea de înmatriculare va fi facuta în doua exemplare. Dupã primirea ei funcţionarul registrului comerţului, transcrie în registrul comerţului conţinutul ei şi înapoiazã petitionarului un exemplar certificat despre operaţiunea efectuatã.
Semnãturile reprezentanţilor vor fi pãstrate la oficiu. Ele vor fi date în forma arãtatã prin art. 5.
ART. 10
În registrul comerţului mai trebuesc menţionate:
1. Toate schimbãrile sau modificãrile referitoare la faptele a cãror înscriere în registru este cerutã prin articolul precedent;
2. Numele, prenumele, data şi locul naşterii, naţionalitatea censorilor, administratorilor, sau directorilor numiţi în timpul functionarii societãţii.
3. Brevetele de inventiune exploatate şi mãrcile de fabrica sau de comerţ întrebuinţate de societate;
4. Hotãrârile prin care se pronunţa declararea sau ridicarea falimentului, omologarea concordatului, rezoluţiunea sau anularea concordatului, anularea sau dizolutiunea societãţii;
5. Hotãrârile pentru condamnarea administratorilor şi directorilor pentru infracţiuni în caz de faliment.
ART. 11
Orice comerciant sau societate comercialã trebuie sa ceara înmatricularea tuturor sucursalelor sau agentiilor, menţionând în registrul comerţului respectiv numele şi firma lor, cu referire la registrul comerţului aşezãmântului principal sau sediul social.
ART. 12
Orice comerciant, roman sau strãin, care are un asezamant comercial principal în strãinãtate şi înfiinţeazã în ţara o sucursala sau agenţie este obligat ca înainte de începerea comerţului, în ţara, sa ceara înmatricularea în registrul comerţului din circumscripţia Camerei de comerţ şi industrie unde sucursala sau agenţia va fi situata.
Societãţile comerciale strãine cari îşi stabilesc în ţara o sucursala sau agenţie sunt supuse aceloraşi îndatoriri.
ART. 13
Orice menţiune în registrul comerţului pentru care n-a fost fixat vreun termen va trebui cerut în termen de o luna dela data actului sau faptului ce va trebui menţionat, iar pentru hotãrârile judecãtoreşti în termen de o luna dela data pronunţãrii lor.
ART. 14
În caz de încetare a unui comerţ, sau de deces a unui comerciant, precum şi în caz de dizolvare a unei societãţi comerciale, la cererea celor interesaţi va trebui facuta radierea referitoare.
Aceasta radiere va putea fi facuta şi din oficiu în baza unei încheieri a judecãtorului registrului comerţului, când n-a fost cerutã de comerciant, de moştenitorii sãi, sau de administratori funcţionând în momentul dizolvãrii societãţii. Scaderile dela plata impozitului în caz de radierea unei firme nu va putea fi facuta decât în urma efectuãrii dovezii ca firma a fost radiatã.
ART. 15
Nici o înmatriculare sau menţiune nu se va putea face în registrul comerţului decât alaturandu-se dovada de plata taxelor legale şi a celor de publicare.
ART. 16
Inmatricularile şi menţiunile în registrul comerţului vor fi publicate în întregime, sub îngrijirea oficiului, în Monitorul Oficial şi Buletinul Camerei de comerţ şi industrie, respectiva.
Ele sunt opozabile celui de al treilea dela publicarea lor în Monitorul Oficial. Publicarea este consideratã îndeplinitã dupã 48 ore dela apariţia ei în Monitorul Oficial. Cine are obligaţia de a cere înscrierea nu poate opune celui de al treilea actele neînscrise şi nepublicate. Asemenea acte pot fi totuşi opuse când cel de al treilea trebuia de drept sa aibã cunostinta de ele.
ART. 17
Un registru central al comerţului va fi pãstrat de un oficiu special la Uniunea Camerelor de comerţ şi industrie.
Fiecare Camera de comerţ şi industrie, va fi obligatã ca în termen de o luna sa comunice oficiului central toate inmatricularile operate.

TITLUL II
Despre firme şi embleme
ART. 18
Firma unui comerciant este numele sub care îşi exercita comerţul şi cu care semneazã.
Emblema este semnul sau denumirea care deosebeşte o întreprindere de alta de acelaşi gen.
Firma şi emblema devin proprietatea persoanei care a cerut înmatricularea, prin înregistrarea lor, însã cu începere dela data cererii.
ART. 19
Firma unui comerciant trebuie sa fie compusa din: numele şi cel puţin unul din prenumele sale.
ART. 20
Firma unei societãţi în nume colectiv trebuie sa fie compusa din numele şi prenumele sau firma cel puţin a unuia din asociaţi, cu menţiunea "Societate în nume colectiv".
Firma unei societãţi în comanditã simpla trebuie sa fie compusa din numele şi pronumele sau firma cel puţin a unuia din asociaţii comanditati cu menţiunea "Societate în comanditã simpla".
Firma unei societãţi cu rãspundere limitatã trebuie sa fie compusa ca aceea a unei societãţi în nume colectiv, sau dintr-o denumire generica în toate cazurile cu menţiunea: "Societate cu rãspundere limitatã".
Firma unei societãţi anonime sau pe acţiuni a unei societãţi cooperative, precum şi aceea a unei societãţi de asigurare mutuala, trebuie sa fie compusa dintr-o denumire generica la care sa se adauge menţiunea "felul societãţii".
ART. 21
Orice firma, noua, individualã, ori socialã, trebuie sa se deosebeasca de acelea care sunt înmatriculate în registrul comerţului, în aceeaşi localitate.
Când o firma noua este aceeaşi cu o alta înmatriculatã, trebuie sa se adauge o menţiune care sa o deosebeasca de aceasta, fie prin desemnarea mai precisa a persoanei, fie a genului de operaţiuni pe cari le exercita.
ART. 22
Cine succede într-un fond de comerţ, cu orice titlu, poate întrebuinţa firma existenta, dacã a fost autorizat la aceasta, cu conditiunea menţiunii raportului de succesiune.
ART. 23
Firma nu poate fi instrainata separat de fondul de comerţ cãruia îi aparţine.
ART. 24
Pentru a putea fi înscrisã şi folositã emblema va trebui sa se deosebeasca de emblemele din aceeaşi localitate, trecute în registrul comerţului. Emblema va trebui sa fie aceeaşi pentru sucursalele aflate în aceeaşi localitate ori judeţ cu asezamantul principal.
ART. 25
Nici o emblema scrisã nu va putea fi folositã dacã nu va fi însoţitã de firma.
Firma şi emblema vor fi însoţite de numãrul de înmatriculare la oficiu, pe toate imprimatele comerciantului.
Comercianţii şi societãţile în nume colectiv, ori în comanditã simpla, care exercita comerţul de banca, nu se vor putea folosi de embleme, va trebui din firma lor sa rezulte ca exercita comerţul de banca.

TITLUL III
Dispoziţiuni penale, fiscale şi tranzitorii
ART. 26
Oricine se crede pagubit prin înscrierea efectuatã sau prin refuzul de a face vreo înscriere, are dreptul sa se adreseze judecãtorului registrului, care dupã ascultarea oficiului prin funcţionarul respectiv, se va pronunţa printr-o hotãrâre.
În contra hotãrârii judecãtorului registrului, orice parte interesatã va avea drept de apel la tribunal, care va judeca de urgenta în Camera de consiliu.
ART. 27
În contra hotãrârii tribunalului exista drept de recurs în termen de 10 zile dela pronunţare.
Recursul se va declara la grefa tribunalului şi se va judeca în conformitate cu legea Curţii de casaţie, de Curtea de apel din circumscripţia cãreia face parte tribunalul.
ART. 28
Inspectorii Ministerului de Industrie şi Comerţ, secretarii Camerelor de comerţ şi industrie, inspectorii de poliţie, comisarii şefi de circumscripţii în comunele urbane şi jandarmii şefi de post în comunele rurale, administratorii şi inspectorii financiari ai Ministerului de Finanţe vor trebui sa denunţe de urgenta judecãtorului registrului comerţului orice infracţiune la prezenta lege.
ART. 29
Vor fi condamnaţi cu amenda civilã pana la 50.000 lei acei cari fiind obligaţi sa facã vreo înmatriculare sau menţiune în registrul comerţului nu vor fi cerut-o în termen legal, aceasta în afarã de daunele cari ar putea rezulta din omisiune.
Amenda este pronunţatã de secţiunea tribunalului din care face parte judecãtorul-delegat, dupã cererea acestuia şi în urma ascultãrii lui şi a pãrţilor interesate.
Tribunalul va ordonã ca înmatricularea sau menţiunea omisa sa fie efectuatã în termen de 15 zile, dupã trecerea cãrora poate pronunţa o noua amenda în lipsa de efectuare.
ART. 30
Orice indicatiune inexactã data cu rea credinţa, în baza cãreia s-a fãcut vreo înmatriculare sau menţiune în registrul comerţului, este pedepsita cu amenda pana la 100.000 lei şi închisoare pana la trei luni, sau numai cu una din aceste pedepse.
Hotãrârea prin care se pronunţa condamnarea va ordonã ca înmatricularea sau menţiunea inexactã sa fie rectificata înlãuntrul termenului ce se va fixa în acest scop.
ART. 31
Orice amenda, pronunţatã în baza acestei legi, se cuvine Camerei de comerţ şi industrie respectiva.
ART. 32
Cei condamnaţi în baza articolelor de mai sus, vor fi lipsiţi pe un termen de 3 ani de drepturi de vot şi eligibilitatea pentru Camerele de comerţ şi industrie.
ART. 33
Un regulament va determina modul functionarii oficiului registrului comerţului şi a celui central.
ART. 34
Comercianţii şi societãţile comerciale, care exercita un comerţ în momentul promulgãrii legii de fata, sunt obligaţi sa-şi inmatriculeze firma şi sa facã toate menţiunile prevãzute de aceasta lege, fãrã a mai plati vreo taxa la stat, declarand în acelaşi timp şi data infiintarii întreprinderii.
În acest scop li se acorda un termen de 6 luni dela publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial, dupã expirarea cãruia în caz de neconformare li se vor aplica sancţiunile atribuite pentru comercianţii şi societãţile comerciale care n-au fãcut inmatricularile prescrise.
ART. 35
Toate taxele prevãzute de legea timbrului rãmân în vigoare.
Camerele de comerţ şi industrie cu aprobarea Ministerului de Industrie, vor percepe taxe de înmatriculare.
ART. 36
Dispoziţiunile prezentei legi fãcând parte integrantã din codul de comerţ, toate dispoziţiunile contrare sunt şi rãmân abrogate.

Aceasta lege s-a votat de Adunarea Deputaţilor în şedinţa dela 1 Aprilie anul 1931 şi s-a adoptat cu majoritate de una suta douãzeci voturi, contra doua.

Vice-preşedinte,
V. TONCESCU
(L. S. A. D.)

Secretar,
Nicolae S. Rusanescu

Aceasta lege s-a votat în Senat în şedinţa dela 1 Aprilie anul 1931 şi s-a adoptat cu majoritate de sasezeci şi cinci voturi, contra unu.

Vice-preşedinte,
NICOLAE ROMANESCU
(L. S. S.)

Secretar,
Ştefan Andreescu

Promulgãm aceasta lege şi ordonãm ca ea sa fie investitã cu sigiliul Statului şi publicatã în Monitorul Oficial.
(L. S. St.)
CAROL

Ministrul industriei şi comerţului,
Mihail Manoilescu

Ministrul justiţiei,
Dr. Voicu Nitescu
---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016