Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI TEHNICE din 26 ianuarie 1999  pentru aplicarea unitara a prevederilor   art. 18-20 (Permisul de exploatare) din Legea minelor nr. 61/1998     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI TEHNICE din 26 ianuarie 1999 pentru aplicarea unitara a prevederilor art. 18-20 (Permisul de exploatare) din Legea minelor nr. 61/1998

EMITENT: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 67 din 18 februarie 1999

Prezentele instructiuni fac referire si detaliaza <>art. 18-20 din Legea minelor nr. 61/1998 , respectiv art. 30 din normele de aplicare a legii.
1. Permisul de exploatare este actul juridic emis de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, prin care se acorda dreptul de exploatare, pe termen limitat, a unor cantitati determinate de roci utilizabile in constructii, turba si aur aluvionar.
2. Dreptul de exploatare prin permis se acorda:
a) pentru acumularile de resurse minerale la care nu au fost inregistrate rezerve valorificabile in evidentele de resurse minerale nationale;
b) pentru acumularile de resurse minerale in care s-au efectuat lucrari de explorare, dar care nu au fost finalizate si sunt sistate la data solicitarii permisului de explorare;
c) pentru acumularile de nisipuri si pietrisuri la care au fost inregistrate resurse/rezerve si care pana la data solicitarii permisului de exploatare nu au facut obiectul unei oferte publice;
d) pentru alte zacaminte decat cele de nisipuri si pietrisuri, care au fost supuse unui proces de explorare detaliata si/sau la care sunt inregistrate resurse/rezerve in evidentele nationale, daca se indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
- explorarea si/sau calculul rezervelor s-a facut de sau in beneficiul agentului economic solicitator de permis;
- dreptul de exploatare in zacamant a facut obiectul unui concurs de oferta prin licitatie, dar nu a fost adjudecat.
3. In cazul realizarii unor investitii care necesita excavatii si extractii de resurse minerale, activitatea miniera desfasurata se va putea face numai prin obtinerea unui permis de exploatare conform prezentelor instructiuni tehnice.
4. Rocile exploatabile pe baza de permis de exploatare sunt: nisipurile, pietrisurile, gresiile, marnele, argilele, gipsurile, calcarele, calcarele cristaline, marmurile, tufurile, travertinele, dolomitele, cuartitele, gnaisurile, amfibolitele, micasisturile, graniturile, riolitele, granodioritele, andezitele, dioritele, porfirele, bazalturile si diabazele etc., care, direct sau prin prelucrare, sunt utilizabile in constructii.
5. Exploatarea resurselor minerale prin permis de exploatare se efectueaza, conform prevederilor legii, de catre:
a) persoanele juridice care se organizeaza in acest scop;
b) persoanele fizice autorizate in acest scop si care trebuie sa indeplineasca si celelalte prevederi legale privind obligatiile de natura fiscala.
6. Permisul de exploatare se elibereaza, conform legii, primului solicitant, persoana fizica sau juridica. Dreptul la initiativa pentru obtinerea permisului de exploatare se poate exercita oricand pe parcursul anului calendaristic. Solicitarea consta din: cerere, documentatie tehnica (anexa nr. 1 la prezentele instructiuni tehnice) si fisa de localizare a perimetrului (intocmita in sistemul de referinta "Stereografic 1970" - anexa nr. 2 la prezentele instructiuni tehnice).
7. Notiunea termen limitat se refera la faptul ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale elibereaza permisele de exploatare pe o perioada de maximum un an, prin negociere cu solicitantul, si le poate reinnoi.
8. Daca pe durata de valabilitate a permisului de exploatare apar solicitari de concesionare a perimetrului respectiv sau daca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale initiaza concesionarea prin oferta publica cu 3 (trei) luni inainte de expirarea valabilitatii permisului, aceasta declanseaza procedura prevazuta de lege.
Castigatorul concursului de oferta, respectiv concesionarul validat, isi va incepe activitatea in perimetru dupa expirarea valabilitatii permisului de exploatare in exercitiu.
9. Notiunea cantitate determinata se refera la cantitatea maximala limita de exploatare, exprimata in metri cubi sau in tone, negociata cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale in baza solicitarii celor interesati.
Dimensiunile perimetrului temporar de exploatare se vor corela cu cantitatea admisa a fi extrasa.
10. In cazul exploatarii agregatelor minerale de rau, eliberarea permiselor de exploatare se face conditionat de obtinerea de catre agentul economic solicitator a avizelor prevazute de legislatia in vigoare in domeniul gospodaririi apelor.
11. Pentru obtinerea permisului de exploatare solicitantii sunt obligati sa plateasca taxa pe activitatea de exploatare si redeventa miniera, in conditiile legii.
Plata taxei se va face la data eliberarii permisului de exploatare, iar a redeventei, trimestrial, pe durata valabilitatii acestuia.
12. La data emiterii permisului de exploatare, beneficiarii acestuia au obligatia sa depuna la organul fiscal de care apartin declaratia de inregistrare ca platitori de taxe si redevente miniere.
13. Obtinerea permisului de exploatare nu confera operatorilor dreptul ulterior de concesionare prin incredintare directa.
14. Recuperarea aurului aluvionar de catre persoane fizice se realizeaza in baza unui permis eliberat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Cererea scrisa pentru acordarea permisului va trebui sa fie insotita de avizul sucursalei judetene a Bancii Nationale a Romaniei. Nu sunt necesare intocmirea unui program anual de productie si acordul de gospodarire a apelor.
15. In permisul de exploatare se stabilesc:
- perioada de valabilitate;
- localizarea perimetrului;
- tipul resursei minerale si cantitatea maxima aprobata pentru exploatare;
- produsele miniere comercializabile;
- modalitatea de extractie, protectia zacamantului;
- taxele si redeventele miniere datorate statului si termenele de plata;
- obligatia respectarii conditiilor impuse de organele de protectie a mediului;
- drepturile si obligatiile titularului, cu precizarea ca acesta se va supune legislatiei romane din domeniul fiscal.
16. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, prin inspectoratele si sectiile sale zonale, va elibera permisul de exploatare sau va respinge solicitarea in termen de cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor prevazute la pct. 6 din prezentele instructiuni tehnice.
17. In vederea eliberarii permiselor de exploatare, inspectoratele (sectiile) zonale au urmatoarele responsabilitati:
a) verifica si inregistreaza intr-un registru special documentele depuse de solicitator: cerere, documentatie tehnica (conform anexei nr. 1), fisa perimetrului temporar de exploatare (conform anexei nr. 2);
b) verifica incadrarea in conditiile de acordare a permisului de exploatare in conformitate cu prevederile pct. 1-9 si 14 din prezentele instructiuni tehnice;
c) solicita serviciului specializat al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale verificarea si incadrarea perimetrului temporar (coordonate, suprafata, vecinatati etc.); confirmarea validarii si numarul topografic se inscriu in registrul special;
d) intocmeste nota de constatare asupra elementelor prevazute la pct. 17 lit. a)-c);
e) pentru exploatarile de nisipuri si pietrisuri din albiile raurilor, impune solicitatorului, in baza documentatiei tehnice si a notei de constatare prevazute la lit. d), obtinerea autorizatiei de gospodarire a apelor;
f) intocmeste raportul de evaluare tehnica a obiectivului;
g) aduce la cunostinta solicitatorului datele acceptate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (conform pct. 15 din prezentele instructiuni tehnice) si intocmeste documentul "Permis de exploatare" in 3 (trei) exemplare; comunica solicitatorului valoarea taxei anuale de exploatare si termenul de plata.
18. Permisul de exploatare, intocmit de catre inspectoratul zonal (sectia zonala) si insusit de catre solicitator, se inainteaza spre aprobare presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, insotit de fisa perimetrului temporar de exploatare, nota de constatare, raportul de evaluare tehnica, acceptul de plata a contravalorii tarifului pentru analiza si elaborarea permisului, dovada achitarii taxei anuale de exploatare.
Permisul de exploatare se elibereaza solicitatorului in urma achitarii contravalorii acestuia.
19. Inspectoratele (sectiile) zonale vor urmari indeplinirea prevederilor permisului de exploatare pe toata perioada valabilitatii sale.

ANEXA 1

CONTINUTUL - CADRU
al documentatiei tehnice pentru acordarea permisului de exploatare

A. Memoriul tehnic:
1. datele de identificare si de inregistrare ale agentului economic (dupa caz);
2. perioada pentru care se solicita permisul de exploatare;
3. prezentarea resursei minerale pentru care se solicita permis de exploatare, estimarea cantitativa si calitativa a acesteia;
4. cantitatea si calitatea resursei care va fi exploatata in perioada legala (esalonari trimestriale);
5. modalitatea de extractie (metoda de deschidere, pregatire si exploatare, haldarea materialului steril, protectia zacamantului, prelucrarea);
6. produsele miniere comercializabile pentru care se vor percepe redevente miniere;
7. deteriorari ale mediului ambiant, ca urmare a executarii lucrarilor propuse, si masuri de refacere pentru mentinerea conditiilor de mediu initiale si pentru utilizarea in circuitul de folosinta.

B. Anexele scrise:
1. avizele legale de gospodarire a apelor (dupa caz);
2. nota de constatare a inspectoratului zonal al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

C. Anexele grafice:
1. plan de situatie cu lucrarile programate (scara 1:500 - 1:1.000);
2. profiluri transversale si/sau longitudinale, cand sunt cunoscute date preliminare.

ANEXA 2



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ FISA DE LOCALIZARE A PERIMETRULUI TEMPORAR DE EXPLOATARE │
│─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────│
│ In acest spatiu (1/2 A4) se reprezinta, la scara, zona in care se afla │
│ localizat perimetrul. │
│ Se vor figura: caroiajul rectangular in sistemul de referinta │
│ "Stereografic 1970", conturul perimetrului solicitat la scara 1:25.000 - │
│ 1:200.000, elementele de toponimie si de relief (drumuri, localitati, │
│ constructii, diguri, cai ferate, reteaua hidrografica, perimetrele vecine │
│ si denumirea lor, puncte din reteaua geodezica, directia nord etc.). │
│ │
│ Consultati: <>Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 ; │
│ <>Hotararea Guvernului nr. 834/1991 privind stabilirea si evaluarea unor │
│ terenuri detinute de societatile comerciale cu capital de stat, cu │
│ modificarile ulterioare, si criteriile de aplicare; Normele tehnice privind │
│ executarea lucrarilor de cadastru general, stabilite prin Ordinul │
│ presedintelui Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie nr. │
│ CP-186/1997. │
│ │
│ │
│ Pentru relatii: │
│ Agentia Nationala pentru Resurse Minerale - Directia generala │
│ gospodarire resurse minerale, tel. 0040-1-6595504, 6593075, fax │
│ 0040-1-2107440 │
│ 70169 Bucuresti, sectorul 1, str. Mendeleev nr. 36-38. │
│ │
│─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────│
│ 1. Localizarea perimetrului │ 2. Descriere │
│────────────────────────────────────│────────────────────────────────────────│
│ 1.1. Coordonate de delimitare a │ 2.1. Faza lucrarilor: │
│ perimetrului │ exploatare in baza art. 18 si 20 din │
│ │ <>Legea minelor nr. 61/1998 │
│────────────────────────────────────│────────────────────────────────────────│
│ Pct. │ X │ Y │ 2.2. Substanta: │
│────────│───────────│───────────────│────────────────────────────────────────│
│ │ │ │ 2.3. Denumirea perimetrului: │
│ │ │ │────────────────────────────────────────│
│ │ │ │ 2.4. Numarul permisului de exploatare: │
│ │ │ │────────────────────────────────────────│
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│────────────────────────────────────│ │
│ 1.2. Sistem de referinta: │ │
│ "Stereografic 1970" │ │
│────────────────────────────────────│ │
│ 1.3. Limita in adancime: z = m │ │
│────────────────────────────────────│ │
│ 1.4. Suprafata S = km² │ │
│────────────────────────────────────│────────────────────────────────────────│
│ 1.5. Localizarea administrativ- │
│ teritoriala: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016