Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI TEHNICE din 25 februarie 2004  privind aplicarea si urmarirea masurilor stabilite in programul de conformare, planul de refacere a mediului si proiectul tehnic, precum si reglementarea modului de operare cu garantia financiara pentru refacerea mediului afectat de activitatile miniere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI TEHNICE din 25 februarie 2004 privind aplicarea si urmarirea masurilor stabilite in programul de conformare, planul de refacere a mediului si proiectul tehnic, precum si reglementarea modului de operare cu garantia financiara pentru refacerea mediului afectat de activitatile miniere

EMITENT: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 6 mai 2004

Prezentele instrucţiuni tehnice sunt emise conform prevederilor art. 16 alin. (1), art. 20 alin. (4) şi ale <>art. 28 alin. (3) din Legea minelor nr. 85/2003 , ale art. 130, 131, 132, <>art. 133 alin. (1) şi (2) din Normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.208/2003 , precum şi cu respectarea prevederilor <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 1
Lucrãrile de refacere a mediului afectat de activitãţile miniere sunt cele prevãzute în programul de conformare, planul de refacere a mediului, proiectul tehnic şi planul iniţial de încetare a activitãţii, care se vor regãsi în programele anuale de lucrãri.
ART. 2
Concesionarii care desfãşoarã activitãţi miniere de explorare/exploatare vor trimite anual compartimentelor de inspecţie teritorialã ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale situaţia cuprinzând "Valoarea garanţiei financiare pentru refacerea mediului", potrivit anexei nr. I.
ART. 3
Valoarea lucrãrilor de refacere a mediului afectat de activitãţile miniere rezultã din documentaţiile (planul iniţial de încetare a activitãţii, planul de refacere a mediului, proiectul tehnic şi programul de conformare) prezentate şi însuşite de cãtre agenţii economici care executã lucrãri miniere de explorare/exploatare şi se declarã pe propria rãspundere, sub sancţiunile prevãzute de legea penalã.
ART. 4
Prin valoarea sa garanţia financiarã pentru refacerea mediului trebuie sã asigure, în cazul încetãrii activitãţii de cãtre titularul licenţei şi al neexecutãrii lucrãrilor de refacere a mediului, executarea acestor lucrãri.
ART. 5
Garanţia financiarã pentru refacerea mediului, în cazul licenţei de explorare/exploatare şi al permisului de exploatare, poate fi sub formã de depozit bancar, scrisoare de garanţie bancarã irevocabilã sau alte modalitãţi prevãzute de lege. Depozitul bancar ce constituie garanţia financiarã pentru refacerea mediului va fi depus la o bancã agreatã de Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale.
ART. 6
Garanţia financiarã anualã se depune prin ordin de platã la banca şi în contul comunicate de Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale.
ART. 7
Concesionarii au obligaţia ca, dupã achitarea garanţiei financiare aferente fiecãrui perimetru de explorare/exploatare, sã transmitã compartimentelor de inspecţie teritorialã ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale copii de pe scrisoarea de garanţie bancarã pentru refacerea mediului sau de pe ordinul de platã, cu specificarea denumirii perimetrelor pentru care s-a achitat garanţia bancarã.
ART. 8
Garanţia financiarã pentru refacerea mediului se poate acumula în cont, este purtãtoare de dobândã la vedere şi se restituie concesionarului numai în mãsura în care acesta şi-a îndeplinit obligaţiile referitoare la executarea lucrãrilor de refacere a mediului aferente perioadei de un an.
ART. 9
Titularii permiselor de exploatare şi titularii licenţelor de explorare/exploatare au obligaţia ca, anual, sã întocmeascã anexa nr. I "Valoarea garanţiei financiare pentru refacerea mediului", care va fi avizatã de compartimentul de inspecţie teritorialã al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi de agenţia regionalã de protecţie a mediului şi înaintatã Direcţiei generale inspecţie şi supraveghere teritorialã a activitãţilor miniere şi a operaţiunilor petroliere din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, cu cel puţin 30 de zile înaintea datei constituirii garanţiei bancare pentru anul urmãtor sau anului contractual în cazul permiselor de exploatare şi al licenţelor de explorare.
ART. 10
Constatarea îndeplinirii obligaţiilor referitoare la executarea lucrãrilor de refacere a mediului se face pe baza prezentãrii de cãtre titularii permiselor de exploatare şi titularii licenţelor de explorare/exploatare a anexei nr. II "Situaţia lucrãrilor executate pentru refacerea mediului afectat de activitãţile miniere", fundamentatã de un raport privind executarea acestor lucrãri, verificatã de agenţia regionalã de protecţie a mediului şi compartimentul de inspecţie teritorialã al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi însuşitã de Direcţia generalã inspecţie şi supraveghere teritorialã a activitãţilor miniere şi a operaţiunilor petroliere din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
ART. 11
Direcţia generalã inspecţie şi supraveghere teritorialã a activitãţilor miniere şi a operaţiunilor petroliere din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, prin compartimentele de inspecţie teritorialã ale agenţiei, va urmãri şi va controla periodic, pe parcursul întregului an, stadiul executãrii lucrãrilor de refacere a mediului pe care concesionarii şi le-au asumat prin proiectul tehnic de refacere a mediului. La efectuarea controalelor vor participa şi reprezentanţi ai agenţiilor regionale de protecţie a mediului.
ART. 12
Titularii permiselor de exploatare care au activitate de exploatare în albiile minore ale râurilor sunt obligaţi sã constituie garanţia financiarã pentru refacerea mediului în situaţia în care prin lucrãrile executate influenţeazã zonele din vecinãtate situate în albia majorã sau în terasã.
ART. 13
Titularii licenţelor de explorare care, în urma finalizãrii programului de cercetare, au obţinut licenţe de exploatare şi titularii licenţelor de exploatare obţinute în urma unui concurs de oferte publice vor prezenta în planul de refacere a mediului etapizarea pe ani a volumului lucrãrilor pentru refacerea mediului şi valoarea acestora.
ART. 14
Titularii licenţelor de exploatare obţinute anterior intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 85/2003 , precum şi titularii permiselor de exploatare care au activitate de exploatare în cariere vor prezenta, conform <>art. 143 lit. b) şi c) din Normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.208/2003 , proiectul tehnic de refacere a mediului şi programul de monitorizare a factorilor de mediu postînchidere.
ART. 15
În afara garanţiei financiare pentru refacerea mediului, care asigurã executarea lucrãrilor anuale de refacere a mediului programate, titularii licenţelor de exploatare şi titularii permiselor de exploatare sunt obligaţi sã îşi constituie o cotã anualã din valoarea lucrãrilor de refacere a mediului conform programului de monitorizare a factorilor de mediu postînchidere, care este inclus în programul tehnic de dezafectare sau conservare a exploatãrii. Aceastã cotã anualã se depune "pentru refacerea finalã a mediului" separat de garanţia financiarã anualã pentru refacerea mediului, având acelaşi regim, conform art. 5, 6 şi 7, care trebuie sã asigure finanţarea executãrii lucrãrilor din programul tehnic de dezafectare sau conservare a exploatãrii.
ART. 16
Garanţia financiarã anualã pentru refacerea finalã a mediului se acumuleazã în cont şi se restituie dupã executarea lucrãrilor de refacere a mediului prevãzute în programul de încetare a activitãţii de exploatare.
ART. 17
În situaţia neexecutãrii lucrãrilor din planul de refacere a mediului şi programul de conformare, în conformitate cu etapele şi ritmul prevãzute de programele anuale, se vor aplica sancţiunile prevãzute de art. 57 alin. (1), pentru nerespectarea prevederilor <>art. 39 alin. (1) lit. k), p) şi s) din Legea nr. 85/2003 , şi cele prevãzute de art. 83 lit. u), pentru nerespectarea prevederilor art. 53 lit. f) şi g), art. 54 lit. b) şi <>art. 80 lit. d) şi h) din Legea nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 18
În cazul anulãrii licenţei/permisului, conform <>art. 34 lit. e) din Legea nr. 85/2003 , cât şi în situaţia renunţãrii titularului licenţei/permisului, potrivit <>art. 32 din Legea nr. 85/2003 , acesta este obligat sã execute lucrãrile de refacere a mediului afectat de activitãţile miniere desfãşurate.
ART. 19
Titularul poate renunţa la permis/licenţã dacã la data notificãrii renunţãrii pune la dispoziţia autoritãţii competente, conform <>art. 32 lit. c) din Legea nr. 85/2003 , documentul de atestare a execuţiei lucrãrilor de refacere a mediului deteriorat ca urmare a activitãţilor miniere desfãşurate pânã la momentul renunţãrii, respectiv anexa nr. II "Situaţia lucrãrilor executate pentru refacerea mediului afectat de activitãţile miniere".
ART. 20
Anexele nr. I şi II fac parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice.

ANEXA I


────────
la instrucţiunile tehnice
──────────────────────────

Agentul economic ......................................
Perimetrul ............................................
Anul ..................................................

VALOAREA
garanţiei financiare pentru refacerea mediului

Lucrãri de refacere a mediului prevãzute în programul de conformare şi în proiectul tehnic





──────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Preţul Total
crt. Obiectivul U.M. Cantitatea unitar valoare
──────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
──────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Lucrãri executate în zona
afectatã de exploatare
1.1. Depunere de pãmânt pe berme
şi compactare
1.2. Plantare de arbuşti
1.3. Lucrãri de întreţinere
...............................
2. Lucrãri în zona haldelor
de steril
2.1. Amenajarea suprafeţei
2.2. Acoperirea terenului cu plasã
2.3. Transportul solului vegetal
2.4. Fertilizare
2.5. Semãnatul ierbii
2.6. Întreţinere
..................................
3. Alte lucrãri pentru
refacerea mediului
..................................
..................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
──────────────────────────────────────────────────────────────────

AGENTUL ECONOMIC

Director general,
....................


Avizat Avizat
──────── ────────
AGENŢIA NAŢIONALĂ MINISTERUL MEDIULUI
PENTRU RESURSE MINERALE ŞI GOSPODĂRIRII APELOR
Compartimentul de inspecţie Agenţia regionalã de protecţie
teritorialã a mediului
........................... ...........................
(numele, prenumele, semnãtura) (numele, prenumele, semnãtura)




ANEXA II


────────
la instrucţiunile tehnice
──────────────────────────

Agentul economic ...................................
Perimetrul .........................................
Anul ...............................................

SITUAŢIA
lucrãrilor executate pentru refacerea mediului afectat de activitãţile miniere





───────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Preţul Total
crt. Obiectivul U.M. Cantitatea unitar valoare
───────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
───────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Lucrãri de remediere executate
în zona afectatã de exploatare
1.1. Depunere de pãmânt pe berme
şi compactare
1.2. Plantare de arbuşti
1.3. Lucrãri de întreţinere
...................................
2. Lucrãri în zona haldelor de
steril
2.1. Amenajarea suprafeţei
2.2. Acoperirea terenului cu plasã
2.3. Transportul solului vegetal
2.4. Fertilizare
2.5. Semãnatul ierbii
2.6. Întreţinere
..................................
3. Alte lucrãri pentru
refacerea mediului
..................................
..................................
───────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────

AGENTUL ECONOMIC

Director general,
....................


Avizat Avizat
──────── ────────
AGENŢIA NAŢIONALĂ MINISTERUL MEDIULUI
PENTRU RESURSE MINERALE ŞI GOSPODĂRIRII APELOR
Compartimentul de inspecţie Agenţia regionalã de protecţie
teritorialã a mediului
........................... ...........................
(numele, prenumele, semnãtura) (numele, prenumele, semnãtura)



______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016