Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI TEHNICE din 19 august 2009  privind avizarea operatiunilor petroliere de conservare, abandonare si, respectiv, de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor de petrol    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI TEHNICE din 19 august 2009 privind avizarea operatiunilor petroliere de conservare, abandonare si, respectiv, de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor de petrol

EMITENT: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 593 din 27 august 2009
INSTRUCŢIUNI TEHNICE din 19 august 2009
privind avizarea operaţiunilor petroliere de conservare, abandonare şi, respectiv, de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor de petrol
EMITENT: AGENŢIA NAŢIONALÃ PENTRU RESURSE MINERALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 593 din 27 august 2009

1. Dispoziţii generale
1.1. Prezentele instrucţiuni tehnice se aplicã titularilor, cãrora li s-a acordat dreptul de a efectua operaţiuni petroliere în baza unui acord petrolier/permis de prospecţiune, şi stabilesc cadrul tehnic şi normele minime privind avizarea lucrãrilor de conservare, abandonare şi, respectiv, de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor.
1.2. Conservarea, abandonarea şi, respectiv, ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor de exploatare/explorare se solicitã de cãtre titulari în baza unui proiect tehnic, aprobat şi însuşit de cãtre aceştia.
1.3. Conservarea, abandonarea şi, respectiv, ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor se avizeazã de cãtre direcţia de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (A.N.R.M.) şi se aprobã de preşedintele A.N.R.M.
1.4. Tarifarea acordului de principiu pentru abandonarea sondelor, respectiv a acordului de începere a lucrãrilor de abandonare în sondã şi a acordului de începere a lucrãrilor de dezafectare a sondei şi ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cãilor de acces, se face în aceleaşi condiţii ca şi la avizul de abandonare a sondelor.
1.5. Proiectele tehnice de conservare, abandonare şi, respectiv, de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor, întocmite de cãtre titular, respectiv avizele/acordurile aferente emise de A.N.R.M. nu vor conţine date şi informaţii privind resursele geologice/rezervele de petrol din cadrul zãcãmântului comercial.
2. Definiţii
2.1. Conservare semnificã ansamblul lucrãrilor executate în sondã care au ca scop punerea ei în siguranţã pânã la realizarea condiţiilor tehnice, tehnologice şi economice necesare punerii în exploatare a zãcãmintelor de petrol sau a depozitelor subterane de gaze naturale.
2.2. Abandonare semnificã ansamblul lucrãrilor executate în sondã pentru protecţia tuturor formaţiunilor geologice traversate, precum şi al lucrãrilor de suprafaţã executate în scopul refacerii şi reabilitãrii mediului.
2.3. Ridicarea abandonãrii/conservãrii semnificã ansamblul lucrãrilor executate în sondã în scopul reactivãrii acesteia.
3. Domeniul de aplicare
3.1. Conservarea sondelor de exploatare/explorare se impune în urmãtoarele cazuri:
- lipsa condiţiilor tehnologice necesare punerii în producţie a sondelor;
- protejarea capetelor de gaze din zãcãmintele de ţiţei;
- imposibilitatea punerii în exploatare a sondelor de cercetare din perimetrele de explorare;
- necesitatea efectuãrii unei analize economice a condiţiilor de exploatare.
3.2. Abandonarea sondelor de exploatare/explorare se impune în situaţia în care:
- lucrãrile de foraj nu mai pot fi continuate din motive tehnice sau geologice;
- sonda a epuizat rezervele din toate stratele cunoscute ca fiind productive şi/sau a inventariat toate colectoarele posibil a fi saturate;
- sonda nu mai poate fi repusã în producţie din motive tehnice;
- debitele sondelor au coborât sub limita de exploatare economicã stabilitã pentru zãcãmânt;
- utilitatea publicã necesitã o asemenea decizie;
- titularul renunţã la concesiune.
3.3. Ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor de petrol poate fi cerutã de cãtre titulari pe baza unor documentaţii tehnice care sã ateste modificãrile structurale evidenţiate ca urmare a obţinerii unor noi informaţii geologice, prin utilizarea de noi tehnologii de interpretare a datelor, ori pentru repunerea sondei în producţie sau reluarea operaţiunilor petroliere.
4. Descrierea instrucţiunilor
4.1. Conservarea, abandonarea şi, respectiv, ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor de exploatare/explorare se solicitã de cãtre titulari, în baza unui proiect tehnic, prin scrisoare-comandã, prevãzutã în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice.
4.2. Documentaţiile se înainteazã la direcţia generalã de specialitate din cadrul A.N.R.M., care, dupã caz, va elibera acordul/avizul solicitat.
4.3. A.N.R.M., prin direcţia generalã de specialitate, analizeazã documentaţiile şi emite comunicarea de platã prevãzutã în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice, în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei. Eliberarea acordului/avizului se va face dupã ce titularul acordului petrolier prezintã dovada achitãrii tarifului legal.
4.4. În situaţia în care direcţia generalã de specialitate din cadrul A.N.R.M. solicitã completãri, termenul de 30 de zile pentru emiterea comunicãrii de platã se calculeazã de la data depunerii completãrilor.
4.5. Conţinutul-cadru al proiectelor tehnice
4.5.1. Proiectul tehnic de conservare a sondei, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M., va fi însuşit şi semnat de cãtre titular şi se înainteazã pe hârtie şi pe suport magnetic.
Proiectul tehnic cuprinde:
- denumirea sondei, caracterul iniţial, localizarea acesteia (judeţ, perimetru, coordonate STEREO 70), nr. avizului de sãpare, scurt istoric al forajului (acolo unde aceste date existã);
- adâncimea, obiectivul şi perioada în care a fost sãpatã, denumirea firmei care a executat forajul sondei;
- limite geologice, construcţia sondei, programul de tubaj şi deviaţia, atât proiectate, cât şi realizate;
- probele de producţie efectuate şi rezultatele obţinute, istoricul exploatãrii;
- cauzele şi motivaţia pentru care se solicitã trecerea în conservare a sondei;
- menţionarea studiului tehnico-economic prin care sonda a fost propusã pentru conservare (dupã caz);
- anexe - grafice (fragmente de hãrţi structurale, diagrafii geofizice);
- programul lucrãrilor de conservare, cu precizarea perioadei pentru care se solicitã conservarea sondei.
4.5.2. Proiectul tehnic de abandonare, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M., va fi însuşit şi semnat de cãtre titular şi va fi înaintat pe hârtie şi pe suport magnetic.
Proiectul tehnic de abandonare are 3 componente, conform prezentelor instrucţiuni tehnice.
4.5.2.1. Proiectul tehnic de obţinere a acordului de principiu pentru abandonare, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M. (înaintat şi pe suport magnetic), cuprinde:
- denumirea sondei, caracterul sondei, localizarea acesteia (judeţ, perimetru, coordonate STEREO 70);
- scurt istoric al lucrãrilor executate în sondã şi starea instalaţiilor de fund şi suprafaţã;
- cauzele şi motivele pentru care se solicitã abandonarea sondei;
- schiţa topograficã cu amplasamentul sondei, careul sondei şi drumul de acces;
- imagini fotografice cu starea actualã a instalaţiei de suprafaţã şi a perimetrului sondei, inclusiv a zonelor afectate de poluare în urma desfãşurãrii operaţiunilor petroliere;
- acceptul proprietarilor terenurilor pe care sunt amplasate cãile de acces la sondã şi careul sondei.
4.5.2.2. Proiectul tehnic de obţinere a acordului de începere a lucrãrilor de abandonare, însuşit şi semnat de cãtre titular, se înainteazã pe hârtie şi pe suport magnetic şi cuprinde douã faze, conform prezentelor instrucţiuni tehnice.
4.5.2.2.1. Proiectul tehnic de obţinere a acordului pentru începerea lucrãrilor de abandonare în sondã conţine:
- denumirea sondei, caracterul iniţial, localizarea acesteia (judeţ, perimetru, coordonate STEREO 70), numãrul avizului de sãpare, scurt istoric al forajului (acolo unde aceste date existã);
- adâncimea, obiectivul şi perioada în care a fost sãpatã, denumirea firmei care a executat forajul sondei;
- limite geologice, construcţia sondei, programul de tubaj şi deviaţia, atât proiectate, cât şi realizate;
- probele de producţie efectuate şi rezultatele obţinute, istoricul exploatãrii;
- cumulativul extras pe obiective;
- cauzele şi motivaţia care au condus la oprirea din producţie şi abandonarea sondei;
- menţionarea studiului tehnico-economic prin care sonda a fost propusã pentru abandonare (dupã caz);
- sondele prin care se poate recupera rezerva rãmasã (dupã caz) şi situaţia lor actualã (de unde exploateazã, starea tehnicã etc.);
- data şi modul în care sonda a fost asiguratã tehnic (conservatã) pânã la abandonarea definitivã;
- programul lucrãrilor de abandonare;
- anexe - grafice (schiţã cu construcţia sondei, imagini foto ale careului şi facilitãţilor sondei, planul ortofoto 1:5.000, fragmente de hãrţi structurale, secţiuni geologice, diagrafiile geofizice echipate cu datele geologo-tehnice şi probele de producţie, plan de situaţie 1: 500 sau 1: 1.000, carotajul acustic de cimentare etc.).
4.5.2.2.2. Proiectul tehnic de obţinere a acordului de începere a lucrãrilor de dezafectare a sondei şi ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cãilor de acces, cuprinde:
- denumirea sondei, caracterul iniţial, localizarea acesteia (judeţ, perimetru, coordonate STEREO 70), numãrul avizului de sãpare, scurt istoric al forajului (acolo unde aceste date existã);
- adâncimea, obiectivul şi perioada în care a fost sãpatã, denumirea firmei care a executat forajul sondei;
- cauzele şi motivaţia care au condus la oprirea din producţie şi abandonarea sondei;
- menţionarea studiului tehnico-economic prin care sonda a fost propusã pentru abandonare (dupã caz);
- programul lucrãrilor de dezafectare a suprafeţei de teren aferent sondei, inclusiv a cãilor de acces;
- programul lucrãrilor de reconstrucţie ecologicã a mediului;
- toate avizele necesare accesului şi desfãşurãrii tuturor lucrãrilor ce se vor executa în vederea abandonãrii sondei şi reabilitãrii terenului afectat;
- anexe - grafice (schiţã cu construcţia sondei, imagini foto ale careului şi facilitãţilor sondei, planul ortofoto 1: 5.000, plan de situaţie 1: 500 sau 1: 1.000).
4.5.2.3. Proiectul tehnic de obţinere a avizului de abandonare, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M., cuprinde:
- raportul tehnic de executare a lucrãrilor prevãzute în acord, întocmit de un expert/specialist atestat A.N.R.M. şi însuşit de titular;
- raportul de executare a lucrãrilor de refacere a mediului, vizat de autoritãţile de mediu;
- procesul-verbal de predare-primire cãtre proprietarul terenului a suprafeţei din zona afectatã de operaţiunile petroliere desfãşurate la sondã, vizat de compartimentul de inspecţie teritorialã din A.N.R.M. (C.I.T.), cãruia îi este arondat zãcãmântul comercial sau perimetrul.
4.5.3. Proiectul tehnic de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M. (înaintat şi pe suport magnetic), cuprinde:
- denumirea sondei, caracterul iniţial, localizarea acesteia (judeţ, perimetru, coordonate STEREO 70), numãrul avizului de sãpare, scurt istoric al forajului (acolo unde aceste date existã);
- adâncimea, obiectivul şi perioada în care a fost sãpatã, denumirea firmei care a executat forajul sondei;
- limite geologice, construcţia sondei, programul de tubaj şi deviaţia, atât proiectate, cât şi realizate;
- probele de producţie efectuate şi rezultatele obţinute, istoricul exploatãrii;
- producţia extrasã pe obiective;
- cauzele şi motivaţia care au condus la oprirea din producţie şi abandonarea/conservarea sondei;
- cauzele şi motivaţia pentru care se solicitã ridicarea abandonãrii/conservãrii sondei;
- programul lucrãrilor de reactivare a sondei;
- anexe - grafice (schiţã cu construcţia sondei, fragmente de hãrţi structurale, secţiuni geologice, diagrafiile geofizice echipate cu datele geologico-tehnice şi probele de producţie, plan de situaţie 1: 500 sau 1: 1.000, carotajul acustic de cimentare etc.).
4.6. Numai dupã obţinerea avizului de conservare sau de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor, respectiv a acordurilor de începere a lucrãrilor de abandonare în sondã şi de începere a lucrãrilor de dezafectare a sondei şi ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cãilor de acces, se va trece la executarea lucrãrilor conform programelor din proiectele tehnice.
4.7. În perioada de valabilitate a acordului de principiu pentru abandonare nu se executã operaţiuni petroliere în sondã, aceastã etapã fiind necesarã exclusiv pentru accesul la sondã în vederea obţinerii tuturor datelor şi informaţiilor necesare întocmirii documentaţiilor de începere a lucrãrilor de abandonare.
4.8. Nu este necesarã emiterea acordului de principiu pentru abandonare în cazul în care titularul desfãşoarã operaţiuni petroliere în sondã şi solicitã acceptul pentru continuarea operaţiunilor petroliere cu lucrãri de abandonare.
4.9. În cazul în care titularul desfãşoarã operaţiuni petroliere în sondã, la solicitarea argumentatã, titularul poate obţine acceptul pentru continuarea operaţiunilor petroliere cu lucrãrile de abandonare, urmând ca în 30 de zile de la data solicitãrii sã transmitã proiectul tehnic de obţinere a acordului pentru începerea lucrãrilor de abandonare în sondã.
4.10. Sonda va fi scoasã din evidenţa contabilã numai dupã obţinerea avizului de abandonare.
5. Programe de lucrãri, ca norme tehnice minime
5.1. Programul lucrãrilor de conservare a sondelor constã în:
5.1.1. umplerea puţului cu un fluid de aceleaşi caracteristici ca cel utilizat în timpul forajului;
5.1.2. echiparea sondei cu material tubular şi echipament de suprafaţã care sã asigure posibilitatea de execuţie a intervenţiilor în sondã şi monitorizarea acesteia;
5.1.3. în cazul în care potenţialul energetic al zãcãmântului impune luarea unor mãsuri suplimentare, intervalele deschise se vor izola fie prin înnisipãri şi/sau dopuri de ciment, fie utilizând dopuri mecanice.
5.2. Programele de lucrãri de abandonare constau, dupã caz, în lucrãri prevãzute în mod minimal, conform prezentelor instrucţiuni tehnice.
5.2.1. Pentru sondele ce se vor abandona din foraj se va executa urmãtorul program minim de lucrãri:
- umplerea gãurii de sondã cu fluid de densitatea celui folosit în timpul forajului, executarea unui dop de ciment de cca 50 m deasupra obiectivului pentru care a fost sãpatã sonda, dopuri de ciment de cca 50 m (pe cât posibil în dreptul stratelor poros-impermeabile) din 200 în 200 m pe porţiunea de gaurã liberã, dop de ciment de cca 50 - 100 m în teren sub şiul ultimei coloane tubate, respectiv de cca 50 m în coloanã deasupra şiului;
- coloanele defecte se vor cimenta pe toatã lungimea afectatã, începând cu 50 m sub şi terminând cu 50 m deasupra zonei afectate (dacã acest lucru este posibil);
- se vor efectua dopuri de ciment de cca 50 m deasupra şi sub capetele de lyner (unde este cazul);
- la sondele în care existã material tubular rãmas accidental la puţ se va executa un dop de ciment pe o lungime de 50 m deasupra capului de operare;
- la gura sondei se va tãia coloana la cca 2,50 m sub nivelul solului, se va executa un dop de ciment de cca 50 m, se va suda o blindã ştanţatã cu numãrul sondei, peste care se va pune sol vegetal.
5.2.2. Pentru sondele care se abandoneazã din probe de producţie sau dupã ieşirea din producţie se va executa urmãtorul program minim de lucrãri:
- se va efectua un dop de ciment în coloanã cu oglinda la 50 m deasupra perforaturilor;
- se va umple gaura de sondã cu un fluid de aceleaşi caracteristici ca şi cel utilizat în timpul forajului;
- se vor efectua dopuri de ciment de cca 50 m deasupra şi sub capetele de lyner (unde este cazul);
- coloanele defecte se vor cimenta pe toatã lungimea afectatã, începând cu 50 m sub şi terminând cu 50 m deasupra zonei afectate (dacã acest lucru este posibil);
- la sondele la care coloana de exploatare nu este cimentatã pe toatã lungimea se va perfora coloana de exploatare şi se va executa o cimentare sub presiune, astfel încât sã se obţinã un inel de ciment pe o lungime de cel puţin 100 m sub şiul ultimei coloane cimentate la zi;
- la sondele în care existã material tubular rãmas accidental la puţ se va executa un dop de ciment suspendat pe o lungime de 50 m, deasupra capului de operare;
- în sondele care probeazã strate în gaurã liberã se vor executa dopuri de ciment de cca 50 m deasupra şiului ultimei coloane tubate şi 100 m în teren sub şiul ultimei coloane cimentate la zi, astfel încât sã se asigure etanşeitatea sondei;
- se va efectua un dop de ciment de 50 m la gura sondei şi se va blinda şi ştanţa pe capul de coloanã numãrul sondei;
- în cazul sondelor a cãror stare tehnicã nu mai permite reintrarea în sondã pentru reluarea probelor de producţie, cu avizul A.N.R.M., se vor tãia coloanele la cca 2,50 m sub nivelul solului, se va executa un dop de ciment de cca 50 m, se va suda o blindã ştanţatã cu numãrul sondei, peste care se va pune sol vegetal.
5.3. Lucrãrile necesare pentru ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor depind de natura lucrãrilor executate anterior şi presupun urmãtoarele operaţiuni petroliere:
- spãlarea dopurilor de nisip, extragerea dopurilor mecanice, frezarea dopurilor de ciment pânã la baza intervalului de interes;
- perforare, reperforare, testare, tratamente de stimulare pe intervalele de interes;
- echiparea sondei pentru noua utilizare.
6. Monitorizarea lucrãrilor de abandonare
6.1. Realizarea abandonãrii în conformitate cu proiectul tehnic va fi supervizatã de un expert/specialist independent, atestat de A.N.R.M., care în raportul de abandonare va confirma exactitatea operaţiunilor efectuate.
6.2. În cazuri speciale, când pe parcursul desfãşurãrii lucrãrilor apar situaţii tehnice neprevãzute, de naturã sã modifice programul avizat de A.N.R.M., atât expertul/specialistul, cât şi titularul/operatorul sunt obligaţi sã informeze imediat direcţia generalã de specialitate din cadrul A.N.R.M., astfel:
- apariţia unor presiuni tubing - coloanã şi/sau între coloane (altele decât cele mãsurate/cunoscute) ce pot conduce la manifestãri eruptive;
- alte accidente tehnice decât cele cunoscute (material tubular scãpat la puţ, coloane sparte şi/sau deformate);
- instalaţii de fund sau de suprafaţã afectate de alunecãri de teren sau de alte calamitãţi.
Direcţia generalã de specialitate din cadrul A.N.R.M, de comun acord cu reprezentanţii titularului, stabileşte noul program de operaţiuni petroliere în sondã, supus aprobãrii conform prezentelor instrucţiuni tehnice.
6.3. Listele cu experţii/specialiştii şi proiectanţii atestaţi de A.N.R.M. se afişeazã la toate compartimentele de inspecţie teritorialã, precum şi pe site-ul A.N.R.M.
7. Durata de executare a lucrãrilor şi termenele de valabilitate a actelor emise
În urma analizãrii proiectelor tehnice de conservare, abandonare, ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor, A.N.R.M., prin direcţia generalã de specialitate, emite urmãtoarele avizele/acorduri:
- avizul de conservare a sondei, emis conform modelului prevãzut în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice, valabil 36 de luni de la data emiterii, cu posibilitatea prelungirii duratei acestuia, în condiţiile refacerii documentaţiei tehnice şi reluãrii procedurii; lucrãrile de conservare în sondã se executã în termen 6 luni de la data emiterii avizului;
- acordul de principiu pentru abandonarea sondei, emis conform modelului prevãzut în anexa nr. 4, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice, valabil 12 luni de la data emiterii;
- acordul pentru începerea lucrãrilor de abandonare în sondã, emis conform modelului prevãzut în anexa nr. 5, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice, valabil 6 luni de la data emiterii; lucrãrile de abandonare în sondã se executã în termen de 6 luni de la data emiterii acordului;
- acordul de începere a lucrãrilor de dezafectare a sondei şi ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cãilor de acces, emis conform modelului prevãzut în anexa nr. 6, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice, valabil 18 luni de la data emiterii; lucrãrile de dezafectare a sondei şi ecologizare a terenului aferent sondei se executã în termen de 18 luni de la data emiterii acordului;
- avizul de abandonare a sondelor, cu valabilitate nedeterminatã, emis conform modelului prevãzut în anexa nr. 7, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice;
- avizul de ridicare a abandonãrii/conservãrii, emis conform modelului prevãzut în anexa nr. 8, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice; lucrãrile privind ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor se executã în termen de 6 luni de la data emiterii avizului, care are valabilitatea nedeterminatã, în cazul executãrii în termen a lucrãrilor.
8. Sancţiuni
8.1. Nerealizarea în conformitate cu documentaţia a lucrãrilor de abandonare, în termenele precizate la cap. 7, atrage anularea acordului şi reluarea procedurilor de abandonare.
8.2. Modificarea prevederilor acordurilor eliberate se face numai cu aprobarea A.N.R.M., prin direcţia generalã de specialitate.
8.3. Neinformarea A.N.R.M. de cãtre expert/specialist, respectiv operator/titular cu privire la una dintre situaţiile prevãzute la art. 6.2 se sancţioneazã cu anularea atestatului pentru expert, respectiv sancţionarea cu amendã a operatorului/titularului.
8.4. Nerealizarea lucrãrilor de conservare şi de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor conform cu avizul, în termen de 6 luni de la data emiterii, atrage anularea avizului.


ANEXA 1
la instrucţiunile tehnice

Persoana juridicã ..................................
Reprezentatã prin ..................................
Adresa .............................................
Cod unic de înregistrare ...........................
Nr. de înregistrare la registrul comerţului ........
Telefon, fax .......................................


SCRISOARE-COMANDÃ

Cãtre Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale
În baza prevederilor <>Legii petrolului nr. 238/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vã transmitem anexat proiectul privind ......................... sondei ............, amplasatã în perimetrul ............................, judeţul ..............., în vederea emiterii acordului/avizului.
În termen de 10 zile de la data primirii comunicãrii de platã vom achita tariful perceput prin ordin de platã sau în numerar.
Prezenta ţine loc de comandã fermã.

Reprezentantul autorizat al operatorului economic, Director economic,
.................................................. ......................

Director general,
.......................


Încadrarea documentaţiei

Proiectul a fost evaluat în cadrul Direcţiei generale gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol (D.G.G.E.C.R.R.P.)/Direcţiei generale inspecţie şi supraveghere teritorialã a activitãţilor miniere şi a operaţiunilor petroliere (D.G.I.S.T.A.M.O.P.), se încadreazã la poziţia II.a din anexa nr. 1 la Instrucţiunile tehnice privind fundamentarea, aprobarea şi încasarea tarifelor pentru actele eliberate de Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale în domeniul petrolier, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 130/2009 , şi se tarifeazã cu suma de .............................. lei.

Data
Director
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.,
..................



ANEXA 2
la instrucţiunile tehnice

AGENŢIA NAŢIONALÃ PENTRU RESURSE MINERALE
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.
Adresa ...................................
Telefon/fax ..............................
Nr. ........../......


COMUNICARE DE PLATÃ

Denumirea operatorului economic .................................................................
Adresa sediului .........., cod unic de înregistrare ..........., cod fiscal ....................
Potrivit <>art. 52 din Legea petrolului nr. 238/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi anexei nr. 1 la Instrucţiunile tehnice privind fundamentarea, aprobarea şi încasarea tarifelor pentru actele eliberate de Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale în domeniul petrolier, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 130/2009 , vã comunicãm cã pentru întocmirea şi eliberarea acordului/avizului privind ............. sondei ..........., solicitat de cãtre dumneavoastrã prin Scrisoarea-comandã nr. .........., urmeazã sã achitaţi tariful în sumã de .................. lei în contul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale ............., deschis la ........................... .
Tariful poate fi achitat şi în numerar la casieria Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
La primirea de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale a extrasului de cont în care este înregistratã plata sau, dupã caz, la achitarea la casierie a tarifului, se va emite factura.
Avizele/Acordurile solicitate nu se elibereazã fãrã dovada achitãrii tarifului.
Menţionãm cã aveţi obligaţia, conform angajamentului asumat prin Scrisoarea-comandã nr. ..........., sã achitaţi tariful sus-menţionat în termen de 10 zile de la data primirii prezentei comunicãri.

Director
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.,
...............



ANEXA 3
la instrucţiunile tehnice


AGENŢIA NAŢIONALÃ PENTRU RESURSE MINERALE
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.
Adresa ..................................

Se aprobã
---------

Preşedinte,
................


AVIZ Nr. ......../..............

Obiect: conservarea sondei .........., judeţul ............... perimetrul ......................
I. Titularul acordului de concesiune ........../(numele şi adresa)/.........., prin Adresa nr. ........, înregistratã la Direcţia generalã gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol cu nr. ..........., solicitã avizarea executãrii lucrãrilor de conservare a sondei ............., judeţul ........ perimetrul ............. .
II. Din examinarea proiectului tehnic au rezultat urmãtoarele:
1. date despre sondã:
- perioada în care a fost sãpatã sonda, de cãtre cine;
- construcţia sondei;
- limite geologice;
2. date despre probele de producţie/exploatare:
- obiectivele productive;
3. cauzele şi motivaţia care au condus la conservarea sondei;
4. perioada pentru care se acordã trecerea în conservare.
III. Avizul
În urma analizãrii proiectului tehnic de conservare şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, la propunerea Direcţiei generale gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol, avizeazã executarea lucrãrilor de conservare a sondei .......... .
Eventualele modificãri ale prevederilor avizului eliberat se vor face numai cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Director
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.,
................


ANEXA 4
la instrucţiunile tehnice


AGENŢIA NAŢIONALÃ PENTRU RESURSE MINERALE
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.
Adresa ...................................
Se aprobã
---------

Preşedinte,
...............



ACORD Nr. ........../............

Obiect: acord de principiu pentru abandonarea sondei ................, judeţul .......... perimetrul .................
I. Titularul acordului de concesiune ......./(numele şi adresa)/........., prin Adresa nr..........., înregistratã la Direcţia generalã gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol cu nr. ......, solicitã acordul de principiu pentru abandonarea sondei ........., judeţul ................. .
II. Din examinarea proiectului tehnic au rezultat urmãtoarele:
1. date despre sondã:
- denumirea sondei, caracterul sondei, coordonatele sondei;
- cauzele şi motivele pentru care se solicitã abandonarea sondei;
- se va specifica existenţa acordului proprietarilor de acces la sondã şi careul sondei.
III. Acordul
În urma analizãrii proiectului tehnic de obţinere a acordului de principiu pentru abandonare şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, la propunerea Direcţiei generale gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol, aprobã acordul de principiu privind abandonarea sondei.............. .
Definitivarea lucrãrilor de abandonare nu va depãşi 12 luni de la obţinerea acordului.
Eventualele modificãri ale prevederilor acordului eliberat se vor face numai cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Director
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.,
...................


ANEXA 5
la instrucţiunile tehnice


AGENŢIA NAŢIONALÃ PENTRU RESURSE MINERALE
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.
Adresa ...................................

Se aprobã
---------

Preşedinte,
.................


ACORD Nr. ........../..............

Obiect: acord pentru începerea lucrãrilor de abandonare în sonda ............., judeţul ............, perimetrul ........... .
I. Titularul acordului de concesiune ......./(numele şi adresa)/........, prin Adresa nr. .........., înregistratã la Direcţia generalã, gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol cu nr. ....., solicitã acordul începerii lucrãrilor de abandonare în sonda ............., judeţul ................., perimetrul ............... .
II. Din examinarea proiectului tehnic au rezultat urmãtoarele:
1. date despre sondã:
- perioada în care a fost sãpatã sonda, de cãtre cine;
- construcţia sondei;
- limite geologice;
2. date despre probele de producţie/exploatare:
- perioada în care a produs;
- obiectivele productive;
3. cauzele şi motivaţia care au condus la abandonarea sondei;
4. numãrul avizelor obţinute şi emitentul.
III. Acordul
În urma analizãrii proiectului tehnic de obţinere a acordului pentru începerea lucrãrilor de abandonare în sondã şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, la propunerea Direcţiei generale gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol, emite acordul pentru începerea lucrãrilor de abandonare a sondei ................................., cu respectarea urmãtoarelor mãsuri:
- definitivarea lucrãrilor de abandonare nu va depãşi 6 luni de la obţinerea acordului;
- asigurarea tehnicã a sondei şi inscripţionarea ei.
Eventualele modificãri ale prevederilor acordului eliberat se vor face numai cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Director
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.,
....................


ANEXA 6
la instrucţiunile tehnice


AGENŢIA NAŢIONALÃ PENTRU RESURSE MINERALE
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.
Adresa ..................................
Se aprobã
---------

Preşedinte,
..................



ACORD Nr. .........../............

Obiect: acordul de începere a lucrãrilor de dezafectare a sondei şi ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cãilor de acces, pentru sonda ...................., judeţul ......................., perimetrul ..............
I. Titularul acordului de concesiune ......./(numele şi adresa)......., prin Adresa nr. .........., înregistratã la Direcţia generalã gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol cu nr. ..........., solicitã acordul începerii lucrãrilor de dezafectare a sondei şi ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cãilor de acces, pentru sonda ..................., judeţul ................, perimetrul ........ .
II. Din examinarea proiectului tehnic au rezultat urmãtoarele:
- programul lucrãrilor de dezafectare a suprafeţei de teren aferent sondei, inclusiv a cãilor de acces;
- programul lucrãrilor de reconstrucţie ecologicã a mediului;
- cauzele şi motivaţia care au condus la abandonarea sondei;
- numãrul avizelor obţinute şi emitentul.
III. Acordul
În urma analizãrii proiectului tehnic de obţinere a acordului de începere a lucrãrilor de dezafectare a sondei şi ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cãilor de acces, şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, la propunerea Direcţiei generale gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol, emite acordul de începere a lucrãrilor de dezafectare a sondei .................................... şi ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cãilor de acces, cu respectarea urmãtoarelor mãsuri:
- eliberarea suprafeţei aferente de lucrãrile petroliere şi de orice sarcinã;
- refacerea terenului afectat, aducându-l la parametrii productivi şi ecologici naturali sau la un nou ecosistem funcţional, asigurând mijloacele financiare pentru acestea şi monitorizând zona;
- definitivarea lucrãrilor nu va depãşi 18 luni de la obţinerea acordului.
Eventualele modificãri ale prevederilor acordului eliberat se vor face numai cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.


Director
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.,

...............................



ANEXA 7
la instrucţiunile tehnice


AGENŢIA NAŢIONALÃ PENTRU RESURSE MINERALE
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.
Adresa ..................................
Se aprobã
---------

Preşedinte,
..............


AVIZ Nr. ........./...............

Obiect: abandonarea sondei ......., judeţul ............
I. Titularul acordului de concesiune ......./(numele şi adresa)........., prin Adresa nr. ..., înregistratã la Direcţia generalã gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol cu nr. ..................., solicitã avizarea abandonãrii sondei ..............., judeţul ................., perimetrul ............. .
II. Din examinarea proiectului tehnic de abandonare au rezultat urmãtoarele:
1. lucrãrile de abandonare efectuate în sondã au fost expertizate de ..............., atestat nr. ............;
2. lucrãrile de refacere a mediului executate la sondã au fost validate de inspectoratul teritorial de mediu ...................... .
III. Avizul
În urma analizãrii proiectului tehnic de abandonare şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, la propunerea Direcţiei generale gestionare, evaluare şi concesionare resurse/rezerve petrol, avizeazã abandonarea sondei.
Eventualele modificãri ale prevederilor avizului eliberat se vor face numai cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.


Director
D.G.G.E.C.R.R.P./D.G.I.S.T.A.M.O.P.,
...............................


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016