Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI TEHNICE din 18 octombrie 2001  privind aplicarea si urmarirea masurilor stabilite in Programul de conformare si in planul de refacere a mediului, precum si reglementarea modului de operare cu garantia bancara pentru refacerea mediului afectat de activitatile miniere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI TEHNICE din 18 octombrie 2001 privind aplicarea si urmarirea masurilor stabilite in Programul de conformare si in planul de refacere a mediului, precum si reglementarea modului de operare cu garantia bancara pentru refacerea mediului afectat de activitatile miniere

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 847 din 28 decembrie 2001

Prezentele instrucţiuni tehnice fac referire la prevederile <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, ale art. 9 alin. (1) şi ale <>art. 10 alin. (3) lit. d) din Legea minelor nr. 61/1998 , ale <>art. 16 şi 28 din Normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 61/1998 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 639/1998 .

ART. 1
Lucrãrile de refacere a mediului afectat de activitãţile miniere sunt cele prevãzute în programul de lucrãri de explorare, în planul de dezvoltare a exploatãrii miniere, în planul de refacere a mediului şi în Programul de conformare al autorizaţiei de mediu, care se vor regasi defalcate în programele anuale de lucrãri.
ART. 2
Programele anuale de lucrãri vor cuprinde şi lucrãrile pentru protecţia mediului înconjurãtor aferent perimetrului de explorare/exploatare.
ART. 3
Concesionarii care desfãşoarã activitãţi miniere de explorare/exploatare vor trimite inspectoratului/sectiei teritoriale a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale situaţia privind valoarea lucrãrilor prevãzute în programele anuale de explorare/exploatare, lucrãrile de refacere a mediului înconjurãtor (cuprinse în Programul de conformare al autorizaţiei de mediu) şi a lucrãrilor pentru protecţia mediului, potrivit anexei nr. I.
ART. 4
Titularii concesiunilor de explorare/exploatare şi agenţii economici, beneficiari ai prevederilor <>art. 46 din Legea minelor nr. 61/1998 , care nu au negociat licentele de explorare/exploatare vor depune şi vor urmãri avizarea calculãrii garanţiei bancare pentru refacerea mediului, conform anexei nr. I, de cãtre inspectoratele/secţiile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, inspectoratele de protecţie a mediului teritoriale aflate în subordinea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului şi de Direcţia protecţia şi refacerea mediului din cadrul Direcţiei generale control şi protecţia mediului a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
ART. 5
Valoarea lucrãrilor prevãzute în programele anuale de explorare/exploatare, precum şi cea a lucrãrilor de protecţie şi de refacere a mediului afectat de activitãţile miniere se declara de cãtre agenţii economici care executa lucrãri miniere de explorare/exploatare, pe propria rãspundere, sub sancţiunile prevãzute de legea penalã.
ART. 6
Garanţia bancarã pentru refacerea mediului se calculeazã conform anexei nr. I, aplicându-se procentul conform <>art. 16 şi 28 din Hotãrârea Guvernului nr. 639/1998 , pentru beneficiarii prevederilor <>art. 46 din Legea minelor nr. 61/1998 care nu au negociat licentele de explorare/exploatare sau ce stabilit în licenta. Garanţia bancarã pentru refacerea mediuui nu poate fi mai mica decât valoarea lucrãrilor de refacere a mediului care trebuie executate în anul respectiv. Prin valoarea sa garanţia bancarã pentru refacerea mediuui trebuie sa asigure, în cazul încetãrii activitãţii de cãtre titularul licenţei şi al neexecutãrii lucrãrilor de refacere a mediului, executarea acestor lucrãri.
ART. 7
Garanţia bancarã pentru refacerea mediului va fi depusa în prima luna a perioadei la care se referã, dupã avizarea programului anual de lucrãri, la o banca agreatã de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale.
ART. 8
Garanţia bancarã anuala se constituie prin depunerea cu ordin de plata a sumei reprezentând valoarea acesteia la banca şi în contul comunicate de Agenţia Nationala pentru Resurse Minerale.
ART. 9
Concesionarii au obligaţia ca, dupã achitarea garanţiei bancare aferente fiecãrui perimetru de explorare/exploatare, sa transmitã inspectoratului/sectiei teritoriale a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale copii de pe ordinul de plata, cu specificarea denumirii perimetrelor pentru care s-a achitat garanţia bancarã.
ART. 10
Garanţia bancarã pentru refacerea mediului se poate acumula în cont, este purtãtoare de dobanda la vedere şi se restituie concesionarului numai în mãsura în care acesta şi-a îndeplinit obligaţiile referitoare la executarea lucrãrilor de refacere a mediului aferente perioadei de 1 an.
ART. 11
Concesionarii şi agenţii economici au obligaţia ca anual sa întocmeascã, conform anexei nr. II, Situaţia privind lucrãrile executate pentru refacerea mediului afectat de activitãţile miniere; aceasta situaţie va fi înaintatã spre avizare inspectoratului/sectiei teritoriale a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, inspectoratului de protecţie a mediului teritorial şi Direcţiei protecţia şi refacerea mediului din cadrul Direcţiei generale control şi protecţia mediului a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale cu cel puţin 30 de zile înaintea datei constituirii garanţiei bancare pentru anul urmãtor.
ART. 12
Constatarea îndeplinirii obligaţiilor referitoare la executarea lucrãrilor de refacere a mediului se face pe baza prezentãrii de cãtre concesionari şi agenţi economic a Situaţiei privind lucrãrile executate pentru refacerea mediului afectat de activitãţile miniere (anexa nr. II), fundamentatã de un raport privind executarea acestor lucrãri avizate de inspectoratul teritorial de protecţie a mediului şi verificate de inspectoratul/secţia teritorialã a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi de Direcţia protecţia şi refacerea mediului din cadrul Direcţiei generale control şi protecţia mediului a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
ART. 13
Direcţia generalã control şi protecţia mediulu a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, prin Direcţia protecţia şi refacerea mediului şi prin inspectoratele/secţiile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, va urmãri şi va controla periodic, pe parcursul întregului an, stadiul executãrii lucrãrilor de refacere a mediului, pe care concesionarii şi le-au asumat prin programele anuale de lucrãri. La efectuarea controalelor vor participa şi inspectori din cadrul inspectoratelor de protecţia mediului teritoriale.
ART. 14
În situaţia neexecutãrii lucrãrilor din planul de refacere a mediului şi Programul de conformare în conformitate cu etapele şi ritmul prevãzute de programele anuale se vor aplica sancţiunile prevãzute la <>art. 83 pct. 3 din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , pentru nerespectarea prevederilor art. 35 alin. 2, şi cele prevãzute la <>art. 42 lit. a) din Legea minelor nr. 61/1998 , pentru nerespectarea prevederilor art. 29 alin. (1) lit. b), i) şi j). În situaţia retragerii licenţei titularul licenţei pierde dreptul asupra garanţiilor bancare, care devin fonduri la dispoziţia Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, urmând sa fie utilizate la efectuarea lucrãrilor de refacere a mediului, prin intermediul unei persoane juridice competente, romane sau strãine, selectate prin concurs de oferta publica, organizat şi desfãşurat în condiţii stabilite în conformitate cu prevederile legale privind achiziţiile publice de execuţie de lucrãri.



ANEXA 1
────────
la instrucţiuni
────────────────

Agent economic .............................
Perimetrul .................................
Anul .......................................

MODUL DE CALCUL
al valorii garanţiei bancare pentru refacerea mediului

LUCRĂRI PREVĂZUTE ÎN PROGRAMUL ANUAL DE EXPLOATARE
A. Lucrãri de dezvoltare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Valoarea
Nr. Obiectivul U.M. Canti- Preţul Total Procent garanţiei
crt. tatea unitar valoare garanţie bancare
mediu (%) pentru
refacerea
mediului
(lei)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Lucrãri de cercetare
geologica pentru dirijarea
exploatãrii
1.1 ..................................
1.2 ..................................
2. Lucrãri de deschidere
2.1 ..................................
2.2 ..................................
3. Lucrãri de pregãtire
3.1. .................................
3.2 ..................................
4. Drumuri de acces
la zacamant, instalaţii
de prelucrare/preparare,
halde de steril, stocuri etc.
4.1 .................................
4.2 .................................
5. Halde de steril
5.1 ................................
5.2 ...............................
6. Iazuri de steril
6.1 ..............................
6.2 ..............................
7. Alte lucrãri care se executa
7.1 .............................
7.2 .............................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total A
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

B. Lucrãrile de refacere a mediului*)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Lucrãri executate în zona
afectatã de exploatare
1.1. Depunere de pãmânt
pe berme şi compactare
1.2. Plantare de arbuşti
1.3. Lucrãri de întreţinere
.................................
2. Lucrãri în zona haldelor
de steril
2.1. Amenajare suprafata
2.2. Acoperire teren cu plasa
2.3. Transport sol vegetal
2.4. Fertilizare
2.5. Semanat iarba
2.6. Întreţinere
.................................
3. Alte lucrãri pentru
refacerea mediului
.........................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Total B
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

C. Lucrãri pentru protecţia mediului
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Valoarea
Nr. Obiectivul U.M. Canti- Preţul Total Procent garanţiei
crt. tatea unitar valoare garanţie bancare
mediu (%) pentru
refacerea
mediului
(lei)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Lucrãri pentru
protecţia aerului
..........................
..........................
2. Lucrãri pentru
protecţia apelor
de suprafata
.......................................
3. Lucrãri pentru
protecţia apelor
subterane
........................................
........................................
4. Lucrãri pentru
protecţia solului
........................................
.........................................
5. Mãsuri pentru reducerea
zgomotului şi a vibratiilor
..........................................
..........................................
6. Lucrãri de reducere a
impactului vizual (peisagistic)
.........................................
.........................................
7. Alte lucrãri
.........................................
.........................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL C
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL A+B+C
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────
*) Potrivit Programului de conformare.

Agent economic
Director general,
............................


Avizat: Avizat:
────────────────────── ────────────────────
Agenţia Nationala pentru Ministerul Apelor
Resurse Minerale şi Protecţiei Mediului
Inspectoratul/Secţia teritorialã Inspectoratul de protecţie
pentru resurse minerale a mediului
Inspector-şef, Director,
....................... ...................





ANEXA 2
────────
la instrucţiuni
────────────────

Agent economic ...........................
Perimetrul ...............................
Anul .....................................

SITUAŢIA
privind lucrãrile executate pentru refacerea mediului afectat de
activitãţile miniere

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Obiectivul U/M Cantitatea Preţul unitar Total valoare
crt.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Lucrãri de remediere
executate în zona
afectatã de exploatare
1.1. Depunere de pãmânt
pe berme şi compactare
1.2. Plantare de arbuşti
1.3. Lucrãri de întreţinere
.............................
2. Lucrãri în zona haldelor
de steril
2.1. Amenajare suprafata
2.2. Acoperire teren cu plasa
2.3. Transport sol vegetal
2.4. Fertilizare
2.5. Semanat iarba
2.6. Întreţinere
...............................
3. Alte lucrãri pentru refacerea
mediului
................................
................................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Agent economic
Director general,
......................

Verificat: Avizat:
──────────── ──────────────
Agenţia Nationala pentru Ministerul Apelor
Resurse Minerale şi Protecţiei Mediului
Inspectoratul/Secţia teritorialã Inspectoratul de protecţie
pentru resurse minerale a mediului
Inspector-şef, Director,
......................... .................





────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016