Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI  privind stabilirea normelor sanitaro-antiepidemice si sanctionarea contraventiilor savirsite la aceste norme    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI privind stabilirea normelor sanitaro-antiepidemice si sanctionarea contraventiilor savirsite la aceste norme

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: Colectia de Hotariri si Dispozitii ale Consiliului de Ministri al R.S.R nr. 16 din 17 mai 1960
EXTRAS

TITLUL I
DISPOZIŢII GENERALE

ART. 1
Proiectarea, amplasarea şi executarea construcţiilor destinate a fi folosite ca locuinţe sau pentru desfãşurarea activitãţii economice, culturale şi sociale, precum şi a obiectivelor edilitare şi de folosinta publica, se efectueazã cu respectarea cerinţelor sanitare stabilite prin normativele de proiectare în vigoare.
ART. 2
Pentru orice modificare a proceselor tehnologice sau introducerea de noi substanţe în procesele tehnologice de fabricare a produselor de orice fel este obligatoriu avizul sanitar prealabil.
ART. 3
În caz de nerespectare a dispoziţiilor stabilite la art. 1 şi 2, se sancţioneazã dupã caz:
- întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca care proiecteazã, finanţeazã sau executa lucrarea, cu amenda de la 1000 - 5000 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, care proiecteazã, finanţeazã sau executa lucrarea, cu amenda de la 100 - 1000 lei.
ART. 4
Orice obiectiv destinat a fi folosit pentru desfãşurarea activitãţii economico-culturale şi sociale, precum şi obiectivele edilitare şi de folosinta publica, care la data apariţiei prezentelor instrucţiuni sunt în funcţiune, trebuie sa posede autorizaţia sanitarã de funcţionare eliberata de organul sanitaro-antiepidemic teritorial.
Pentru obiectivele ce urmeazã a fi date în funcţiune, cu excepţia locuinţelor, se va cere cu 15 zile înainte autorizaţia sanitarã de funcţionare de la organul sanitaro-antiepidemic teritorial.
În cazul eliberãrii autorizaţiei sanitare de funcţionare cu clauze, este obligatorie respectarea în termen a acestora.
Unitatea cãreia i se refuza sau i se retrage autorizaţia sanitarã de funcţionare nu mai poate funcţiona.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în prezentul articol, se sancţioneazã dupã caz:
- întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca beneficiara, cu amenda de la 1000 - 5000 lei, sau
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti beneficiare, cu amenda de la 100 - 1000 lei, iar
- persoanele particulare contraveniente, cu amenda de la 100 - 150 lei.
ART. 5
Organele sanitaro-antiepidemice de orice grad au dreptul sa efectueze controlul sanitar al tuturor obiectivelor din cuprinsul tarii, în limita componentei lor teritoriale.
Organele de conducere ale obiectivelor, precum şi persoanele particulare sunt obligate sa dea informaţii şi sa punã la dispoziţie toate datele şi materialele necesare pentru constatarea stãrii sanitaro-antiepidemice.
Prescripţiunile organelor sanitaro-antiepidemice sunt obligatorii şi trebuie executate în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare în vigoare.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în prezentul articol, se sancţioneazã dupã caz:
- întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca contravenienta, cu amenda de la 1000 - 5000 lei, sau
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti contraveniente, cu amenda de la 500 - 1000 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca contravenienta, cu amenda de la 100 - 500 lei;
- persoanele particulare, cu amenda de la 100 - 150 lei.
ART. 6
Organele sanitaro-antiepidemice au dreptul sa ridice probe din orice produse, care pot dãuna sãnãtãţii publice, precum şi probe de alimente şi bãuturi pentru efectuarea de analize de laborator, conform normelor date de Ministerul Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale.
În caz de opunere de ridicare de probe pentru examen de laborator, se sancţioneazã dupã caz:
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 100 - 500 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 100 - 250 lei, iar
- persoanele particulare, cu amenda de la 100 - 150 lei.

TITLUL II

CAP. 4
NORME SANITARE DE FUNCŢIONARE A ÎNTREPRINDERILOR, INSTITUŢIILOR ŞI ORGANIZAŢIILOR OBŞTEŞTI

ART. 225
Dispoziţiile din prezentul articol cuprind mãsuri igienico-sanitare în legatura cu funcţionarea tuturor gospodariilor agricole de stat, staţiunilor de maşini şi tractoare, centrelor mecanice, fermelor agrozootehnice, şcolilor de orice fel, întreprinderilor industriale, indiferent de caracterul producţiei, tuturor felurilor de instituţii, precum şi altor unitãţi asemãnãtoare.
ART. 226
Între sectorul de producţie şi sectoarele administrativ gospodãresc şi social cultural, precum şi între sectorul de producţie şi orice clãdire locuita, trebuie sa existe distanţele de protecţie sanitarã stabilite prin normele de proiectare în vigoare.
ART. 227
Unitãţile specificate în art. 225 atît cele cu caracter productiv agrozootehnic cît şi întreprinderile, instituţiile, santierele sau alte colectivitãţi vor proceda zilnic la curãţirea şi colectarea gunoaielor de orice fel, precum şi a deşeurilor industriale sau a gunoiului şi deşeurilor de construcţii.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prezentului articol, se sancţioneazã dupã caz:
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 100 - 150 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 25 - 250 lei.
ART. 228
Pentru colectarea, neutralizarea, transportul şi îndepãrtarea gunoiului menajer, a celui industrial şi a celui rezultat din construcţii, se vor respecta dispoziţiile din titlul II, capitolul III, din prezentele instrucţiuni.
ART. 229
Pentru întreţinerea sectorului de producţie al unitãţii cu caracter zootehnic şi evacuarea gunoiului de grajd vor fi respectate urmãtoarele condiţii:
- curãţirea zilnica a încãperilor şi terenului rezervat animalelor sau pasarilor şi evacuarea zilnica a gunoiului la platformele de gunoi; acolo unde exista instalaţii de apa şi podeaua este impermeabila, spalarea prin jet de apa este obligatorie;
- dezinfectia periodicã a clãdirilor şi anexelor sectorului de producţie, dupã indicaţiile stabilite de cãtre personalul medico-sanitar şi sanitaro-veterinar.
Amplasarea şi construcţia platformelor de gunoi se va face conform normelor sanitare în vigoare.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în prezentul articol, se sancţioneazã dupã caz:
- întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 300 - 3000 lei, sau
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 100 - 500 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 25 - 250 lei.
ART. 230
Îndepãrtarea cadavrelor de pãsãri şi alte animale din unitãţile specificate în art. 225, se va face în conformitate cu prevederile dispoziţiilor de la titlul II, capitolul III, al prezentelor instrucţiuni.
ART. 231
Unitãţile specificate la art. 225 sunt obligate a-şi amenaja pentru necesitaţi proprii instalaţii de apa potabilã cu respectarea dispoziţiilor prevãzute la titlul II, capitolul I.
ART. 232
La locurile de munca ale unitãţilor prevãzute la art. 225, se vor amenaja puncte de apa potabilã prin jet ascendent, în proporţie de un robinet pentru 50 - 100 salariaţi, în raport cu specificul activitãţii lor.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în prezentul articol, se sancţioneazã dupã caz:
- întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca cu amenda de la 300 - 3000 lei, sau
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 100 - 500 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 25 - 250 lei.
ART. 233
Unitãţile specificate la art. 225 sunt obligate sa-şi amenajeze pentru necesitaţi proprii, instalaţii de îndepãrtare a apelor reziduale fecaloid-menajere sau industriale, conform normelor de proiectare în vigoare.
ART. 234
În caz ca unitãţile specificate la art. 225 poseda secţii de alimentaţie colectivã, de depozitare, transport, prelucrare şi debitare de alimente, ele se vor conformã dispoziţiilor de la titlul III al prezentelor instrucţiuni.
ART. 235
Unitãţile specificate la art. 225, prevãzute cu dormitoare colective, îşi vor amenaja aceste anexe sociale în clãdiri de zid, admitindu-se folosirea baracamentelor şi construcţii de lemn numai în cazul unor unitãţi cu caracter temporar ca santiere de construcţii sau exploatare şi altele asemenea.
ART. 236
Încãperile de dormit colective se vor utiliza numai pentru numãrul de persoane corespunzãtor capacitãţii lor, exprimatã în paturi/om care se vor specifica în autorizaţia sanitarã de funcţionare a unitãţii.
Este interzisã suprglomerarea acestor încãperi, peste posibilitãţile lor de cazare, nici chiar temporar.
ART. 237
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în art. 230 - 236 inclusiv, se sancţioneazã dupã caz:
- întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca cu amenda de la 300 - 2000 lei, sau
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 100 - 500 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 50 - 250 lei.
ART. 238
Este interzisã utilizarea anexelor dormitoarelor colective, drept încãperi pentru dormit, nici chiar temporar.
ART. 239
Este interzis a dormi mai multe persoane într-un pat, utilizarea paturilor comune sau a priciurilor, precum şi utilizarea paturilor în timpul zilei, în afarã de muncitorii din schimburile de noapte.
ART. 240
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în art. 238 şi 239, se sancţioneazã dupã caz:
- întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 100 - 1000 lei, sau
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 50 - 500 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 25 - 250 lei.
ART. 241
Este interzisã pãstrarea alimentelor de orice fel în sãlile de dormit.
De asemenea, este interzis a se consuma alimente în încãperile de dormit, aceasta trebuie sa se facã numai în încãperi anume destinate acestui scop.
Dispoziţiile din alineatul precedent nu se aplica instituţiilor de spitalizare de orice fel.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în prezentul articol, se sancţioneazã dupã caz:
- angajaţii contravenienti cu amenda de la 25 - 150 lei, iar
- persoanele particulare contraveniente, cu amenda de la 25 - l50 lei.
ART. 242
Unitãţile de cazare colectivã trebuie sa fie dotate cu inventarul necesar, compus din saltele, perne, paturi, fete de perne, cearsafuri de pat şi cearsafuri de paturi.
Ele trebuie sa posede urmãtoarele cantitãţi de inventar moale:
- saltele, perne, paturi cel puţin una pentru fiecare pat;
- fete de perna, cearsafuri de pat şi cearsafuri de paturi cel puţin cîte doua pentru fiecare pat.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prezentului articol, se sancţioneazã dupã caz:
- întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 300 - 2000 lei, sau
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 50 - 500 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 25 - 250 lei.
ART. 243
Schimbarea inventarului moale se va face cel mai rar la doua saptamini, în cazul ca a fost utilizat de aceeaşi persoana, precum şi totdeauna dupã fiecare persoana, chiar dacã perindarea acestora se face la intervale mai mici de doua saptamini.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prezentului articol, se sancţioneazã dupã caz:
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 100 - 500 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 50 - 250 lei.
ART. 244
Dormitoarele colective de orice fel trebuie dezinfectate la fiecare şapte zile de cãtre personalul îngrijitor al unitãţii dupã indicaţiile date de organele sanitaro-antiepidemice locale şi zugravite de cel puţin doua ori pe an şi ori de cîte ori este nevoie.
De asemenea, dupã fiecare caz de boala transmisibila, dormitoarele vor fi supuse mãsurilor stabilite de organele sanitare.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în prezentul articol se sancţioneazã dupã caz:
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 100 - 1000 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 50 - 500 lei.
ART. 245
Întreprinderile, instituţiile sau organizaţiile obşteşti care dispun de unitãţi de cazare colectivã sunt obligate sa angajeze personalul necesar pentru întreţinerea lor.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în prezentul articol, se sancţioneazã dupã caz:
- întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 300 - 2000 lei, sau
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 100 - 1000 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 50 - 500 lei.
ART. 246
Personalul utilizat pentru întreţinerea unitãţilor de cazare colectivã se va supune trimestrial unui control medical general, executat la unitatea curativo-profilactica teritorialã, precum şi vaccinarilor T.A.B. executate dupã instrucţiunile Ministerului Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în prezentul regulament, se sancţioneazã angajaţii contravenienti cu amenda de la 25 - 150 lei.
ART. 247
În vederea asigurãrii igienei individuale a angajaţilor cazati în dormitoarele colective ce aparţin unitãţilor specificate la art. 225, acele unitãţi vor fi prevãzute în raport cu numãrul salariaţilor cu spalatoare şi duşuri pentru igiena individualã în numãr suficient, conform standardelor de stat şi normativelor sanitare de proiectare în vigoare.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în prezentul articol, se sancţioneazã dupã caz:
- întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 1000 - 5000 lei, sau
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 100 - 1000 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 50 - 500 lei.
ART. 248
Unitãţile specificate la art. 225 vor fi supuse controlului curent tehnico-sanitar executat de cãtre organele sanitaro-antiepidemice şi curativo-profilactice teritoriale, potrivit atribuţiilor ce revin fiecãruia prin dispoziţiile în vigoare ale Ministerului Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale.
Cu ocazia controlului sanitar efectuat, organele medico-sanitare mai sus specificate au obligaţia de a urmãri starea şi funcţionarea acestor unitãţi, de a descoperi deficientele, de a le sesiza prin procesele-verbale organelor rãspunzãtoare şi de a urmãri remedierea lor.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în prezentul articol, se sancţioneazã dupã caz:
- organul de conducere al unitãţii sanitaro-antiepidemice, respectiv curativo-profilactice teritoriale, care are sarcina efectuãrii controlului sanitar curent, cu amenda de la 50 - 250 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din unitatea sanitaro-antiepidemica respectiv curativo-profilactica teritorialã, care are sarcina efectuãrii controlului sanitar curent, cu amenda de la 25 - 150 lei.

................................................................................

TITLUL III

CAP. 6
ECHIPAMENTUL SANITAR DE PROTECŢIE AL PRODUSELOR ALIMENTARE

ART. 580
Se considera echipament sanitar de protecţie a alimentelor, echipamentul pe care este dator sa-l poarte tot personalul din sectorul alimentar în raport cu specificul diferitelor locuri de munca, în scopul de a proteja produsele alimentare de contaminare din partea corpului şi a efectelor muncitorilor.
ART. 581
Muncitorii care vin în contact cu produsele alimentare în diferite faze ale circuitului acestora (producţie, transport, depozitare, desfacere) sunt obligaţi sa poarte echipamentul sanitar de protecţie a alimentelor, prevãzut în tabelul urmãtor, pentru fiecare loc de munca:
------------------------------------------------------------------------------
Locul de munca Echipamentul Se schimba Numãrul de
schimburi

-------------------------------------------------------------------------------
...............................................................................

Alte categorii din sectorul producţie

Ambalatori pentru pro- Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
duse alimentare şi con- Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
dimente. Sort pieptar pinza
alba

Muncitori la fabricarea Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
drojdiei de bere Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2

Muncitori la spalarea Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
şi controlul sticlelor Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
şi la imbuteliere: bere,
vin, oţet, ulei, sucuri

Muncitori la fabricarea Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
margarinei şi plantolului Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2

Preparatori la produse Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
alcoolice şi lichioruri Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2

Muncitori la fabrici Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
de gheaţa Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2

Manipulatori de produse Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
alimentare în frigori- Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
fere

Fierbere şi filtrare fa- Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
brici bere, preparare şi Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
ambalare esente alimenta- Sort pieptar pinza 2 ori sapt. Cel puţin 2
re şi produse cosmetice alba
şi leucoplast, filtrarea
glicerinei

Uscare, filtrare uleiuri Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
comestibile Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2

Muncitori la prepararea Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
şi îmbutelierea bãuturi- Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
lor racoritoare, ape car-
bogazoase, braga

Mulgatori de vaci şi oi Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
din unitãţile zootehnice Sort pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2

Personal la controlul Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
calitãţii produselor ali- Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
mentare din secţiile pro-
ducatoare

Sectorul de preparare şi desfacere a alimentelor

Personalul din carman- Bluza pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
gerii, bucatarii şi de- Sort pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
servire cantine Boneta pinza alba

Manipulatori de meze- Bluza pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
luri, macelarii de la Sort pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
centrele de distribuţie
şi în hale, vinzatori
din unitãţile de desfa-
cere a carnii şi a deri-
vatelor

Muncitori la încãrcat Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
şi descãrcat carne şi Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
mezeluri Cizme de cauciuc

Lucrãtori din cofeta- Bluza pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
rii, simigerii, placin- Sort pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
tarii şi laboratoare de Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
produse alimentare

Bufetieri, vainbursti, Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
distribuitori ape mine- Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
rale, racoritoare

Ospatari şi ajutori Bluza pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2

Vinzatori şi manipula- Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
tori de alimente din Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
magazinele de desfacere
şi din unitãţile de
consum

Manipulatori de produse Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
alimentare din depozite

Personalul centrelor de Halat pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
desfacere a produselor Boneta pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
lactate Sort pinza alba 2 ori sapt. Cel puţin 2
--------------------------------------------------------------------------------

ART. 582
Întreprinderile, instituţiile şi organizaţiile economice, precum şi unitãţile alimentare, particulare de orice fel care utilizeazã personal pentru sectorul alimentar, vor asigura schimburile complete de echipament sanitar de protecţie a alimentelor pentru fiecare muncitor stabilite la art. 581.
Toate unitãţile de mai sus sunt obligate sa asigure spalarea şi cãlcarea echipamentului sanitar de protecţie a alimentelor, prin spãlãtorii proprii sau prin folosirea în comun a spalatoriei altei unitãţi alimentare.
ART. 583
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în art. 581 - 582, se sancţioneazã dupã caz:
- întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 300 - 3000 lei, sau
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 100 - 500 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprinderea, instituţia sau organizaţia obsteasca, cu amenda de la 50 - 250 lei, iar
- persoanele particulare, cu amenda de la 50 - 150 lei.
ART. 584
Echipamentul sanitar de protecţie a alimentelor va fi pãstrat pînã în momentul distribuirii lui în dulapuri curate, rezervate numai acestui scop.
Conducerea unitãţii alimentare va desemna în fiecare secţie cîte un responsabil care sa urmãreascã întreţinerea şi folosirea raţionalã a echipamentului sanitar de protecţie a alimentelor.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor din prezentul articol, se sancţioneazã dupã caz:
- organul de conducere al întreprinderii, instituţiei sau organizaţiei obşteşti, cu amenda de la 100 - 500 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori din întreprindere, instituţie sau organizaţie obsteasca, cu amenda de la 50 - 250 lei, iar
- persoanele particulare, cu amenda de la 50 - 150 lei.
ART. 585
Personalul din sectorul alimentar are urmãtoarele obligaţii:
- sa imbrace echipamentul sanitar de protecţie a alimentelor înainte de începerea lucrului, sa poarte acest echipament numai în timpul lucrului şi la locul de munca, iar hainele proprii sa le depunã în vestiar;
- sa nu între cu echipamentul sanitar de protecţie a alimentelor în closet, sa nu-l ducã acasã şi sa nu-l foloseascã în alte munci sau în alte locuri de munca, decît cele pentru care a primit echipamentul sanitar de protecţie;
- sa imbrace echipamentul sanitar de protecţie a alimentelor peste echipamentul de protecţie a muncitorilor.
Sînt exceptate sorturile cauciucate care se poarta peste echipamentul sanitar de protecţie a alimentelor.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor din prezentul articol, se sancţioneazã dupã caz:
- angajaţii rãspunzãtori din întreprindere, instituţie sau organizaţie obsteasca, cu amenda de la 25 - 250 lei, iar
- persoanele particulare, cu amenda de la 25 - 150 lei.

................................................................................

TITLUL IV
IGIENA MUNCII

CAP. 1
MĂSURI IGIENICO-SANITARE PRIVIND CONDIŢIILE DE MUNCA DIN TOATE UNITĂŢILE DE PRODUCŢIE ŞI ÎNTREŢINERE

ART. 714
Dispoziţiile din prezentul capitol se aplica tuturor întreprinderilor, organizaţiilor de stat şi cooperatiste, precum şi unitãţilor particulare de producţie sau întreţinere.
ART. 715
Teritoriul unitãţilor specificate la art. 714 trebuie ţinut în stare de curãţenie, colectarea şi îndepãrtarea gunoaielor menajere de curte, industriale şi a celor rezultate din construcţie, facindu-se în conformitate cu dispoziţiile prevãzute la capitolul 3, titlul II din prezentele instrucţiuni.
ART. 716
Toate unitãţile prevãzute la art. 714 trebuie sa-şi îndepãrteze apele uzate dupã unul din sistemele specificate la capitolul 2, titlul II, din prezentele instrucţiuni.
ART. 717
Nu se admite folosirea pentru locuinţe a clãdirilor situate pe teritoriul unitãţilor de producţie sau întreţinere, cu excepţia încãperilor pentru paznici şi pompieri, decît cu aprobarea organelor sanitaro-antiepidemice.
ART. 718
În încãperea de producţie sau întreţinere construitã sau amenajatã dupã apariţia prezentelor instrucţiuni, fiecare angajat trebuie sa aibã asigurat un spaţiu de cel puţin 15 m cubi şi 4 m patrati.
Pentru unitãţile de producţie sau întreţinere care nu dispun în prezent de acest spaţiu de suprafata, organele sanitaro-antiepidemiologice locale vor da derogãri temporare de la caz la caz, urmînd ca unitatea de producţie sau întreţinere sa prevadã în planul de construcţie sau de amenajãri viitoare, mãsurile necesare pentru remedierea acestor situaţii.
ART. 719
Subsolurile folosite în prezent pentru producţie sau întreţinere, trebuie sa fie uscate, sa aibã lumina suficienta şi sa fie bine ventilate.
ART. 720
Secţiile din întreprinderile cu procese de producţie care degaja cantitãţi mari de caldura, gaze sau vapori, vor fi aşezate astfel încît sa permitã o aeratie suficienta.
Procesele de producţie sau întreţinere care produc zgomot mai mare de 80 decibeli vor fi aşezate dupã posibilitãţi în clãdiri separate, prevãzute cu pereţi izolatori din punct de vedere acustic.
ART. 721
Folosirea încãperilor de producţie sau întreţinere pentru luarea mesei este interzisã.
ART. 722
Toate încãperile de producţie sau întreţinere şi cele social-sanitare, precum şi toate locurile de munca ca şi utilajul respectiv vor fi întreţinute în stare de curãţenie. Pentru fiecare încãpere de producţie sau întreţinere şi social-sanitarã va fi stabilitã o anumitã norma de curãţenie şi de dotare cu materiale de întreţinere de cãtre organele sanitaro-antiepidemice tinindu-se seama de condiţiile de munca.
ART. 723
Deşeurile toxice vor fi strinse şi aşezate în lãzi special amenajate, care vor fi întreţinute şi golite conform normelor ce se vor da de organele sanitaro-antiepidemice.
În cazul rãspîndirii sau revarsarii substanţelor toxice, ele vor fi fãcute inofensive prin neutralizare.
ART. 724
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în art. 717 - 723 inclusiv, se sancţioneazã dupã caz:
- unitatea de producţie sau întreţinere, cu amenda de la 300 - 3000 lei, sau
- organul de conducere al unitãţii de producţie sau întreţinere, cu amenda de la 100 - 500 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori ai unitãţii de producţie sau întreţinere, cu amenda de la 50 - 250 lei.
ART. 725
La procesele tehnologice care produc praf şi care se practica în locuri deschise, trebuie - în toate cazurile în care procesul tehnologic permite - sa se aplice metode umede de prelucrare (slefuirea umeda, farimitarea umeda, perforajul umed în mine etc.), precum şi alte metode adecvate, aprobate de organele sanitaro-antiepidemice.
ART. 726
Toate încãperile de producţie sau întreţinere şi anexele lor vor fi prevãzute cu ventilaţie naturala sau mecanicã care sa asigure menţinerea concentratiilor limite ale gazelor toxice şi praful industrial admise prin STAS-ul de ventilaţie în vigoare.
ART. 727
În toate încãperile unde se lucreazã vreme îndelungatã şi în mod permanent, incalzitul şi ventilatia trebuie sa corespundã cerinţelor stabilite prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 769/1957 privind aprobarea Normativului sanitar pentru amplasarea şi proiectarea întreprinderilor industriale.
Instalaţiile de încãlzire şi ventilaţie trebuie sa fie menţinute în buna stare de funcţionare şi sa fie revizuite şi curatate periodic, iar în caz de defectiune sa fie imediat reparate.
Pentru supravegherea unei bune funcţionari a instalaţiilor de încãlzire şi ventilaţie, conducerea întreprinderii va numi un angajat care va rãspunde de funcţionarea acestor instalaţii şi a cãrui pregãtire tehnica va fi controlatã de cãtre inginerul şef sau conducãtorul tehnic al întreprinderii.
ART. 728
Modul de exploatare şi întreţinere a instalaţiei de ventilaţie şi de încãlzire va fi stabilit pentru fiecare unitate de producţie sau întreţinere, de cãtre inginerul şef sau conducãtorul tehnic al unitãţii cu acordul organelor sanitaro-antiepidemice. Aceste dispoziţii trebuie sa cuprindã indicaţii privitoare la modul de funcţionare al fiecãrui agregat sau instalatie, în raport cu regimul de lucru şi în diferite condiţii meteorologice. Ele trebuie sa mai cuprindã termenele de revizuire şi de curãţire a conductelor de aer, a ventilatoarelor, a instalaţiilor pentru absorbtia prafului şi gazelor etc. Fiecare instalatie de ventilaţie va avea în mod obligatoriu un registru de exploatare care se pãstreazã la şeful sectiei.
ART. 729
În încãperile de producţie sau întreţinere unde sunt posibile degajari de gaze, de vapori sau de pulberi toxice, se va face în mod periodic, o cercetare sistematica a atmosferei din acele încãperi de cãtre laboratorul unitãţii respective sau de cãtre organele sanitaro-antiepidemice.
ART. 730
Toate instalaţiile de aeratie, luminatoarele şi ferestrele clãdirilor vor fi curatate, întreţinute şi controlate periodic, dupã indicaţiile organelor sanitaro-antiepidemice.
ART. 731
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în art. 725 - 730 inclusiv, se sancţioneazã dupã caz:
- unitatea de producţie sau întreţinere de la 1000 - 5000 lei, sau
- organul de conducere al unitãţii de producţie sau întreţinere, cu amenda de la 500 - 1000 lei, sau
- angajatul rãspunzãtor al unitãţii de producţie sau întreţinere, cu amenda de la 100 - 500 lei.
ART. 732
În toate unitãţile şi anexele lor trebuie luate mãsuri pentru utilizarea la maximum a luminii naturale. Luminatoarele nu vor fi astupate nici în partea interioarã şi nici în cea exterioarã.
Suprafata transparenta a ferestrelor şi instalaţiilor de iluminat va fi curatata, în termenele stabilite mai jos, în funcţie de condiţiile particulare ale fiecãrei secţii:
- pentru ferestrele şi instalaţiile de iluminat ale încãperilor de producţie sau întreţinere, cu emanare neinsemnata de praf sau funingine, cel puţin de doua ori pe an;
- pentru ferestrele şi instalaţiile de iluminat ale încãperilor de producţie sau întreţinere, cu emanare mai mare de praf sau funingine, cel puţin de doua ori pe an;
- pentru ferestrele şi instalaţiile de iluminat ale încãperilor de producţie sau întreţinere cu emanare masiva de praf sau funingine (fierarii, turnatorii, secţii de farimitare a pietrei, secţii de ring, fabrici de ciment etc.) de patru ori pe luna.
Normele de încadrare a unitãţilor de producţie şi întreţinere în una din cele trei categorii de mai sus vor fi stabilite de organele sanitaro-antiepidemice.
ART. 733
Supravegherea stãrii de funcţionare a ferestrelor şi instalaţiilor de iluminat cade în sarcina unui responsabil pregãtit în acest scop din punct de vedere tehnic de cãtre inginerul şef sau conducãtorul tehnic.
Corpurile de iluminat (becuri, etc.) în caz de stricãciune sau uzura trebuie imediat înlocuite cu lampi de aceeaşi putere, dupã indicaţiile din proiectul iniţial al instalaţiei de iluminat sau dupã prescripţiile organelor sanitaro-antiepidemice, date în colaborare cu inginerul şef sau conducãtorul tehnic.
ART. 734
Lumina realizatã de ferestre şi instalaţiile de iluminat trebuie sa corespundã cerinţelor stabilite prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 769/1957 privind aprobarea Normativului sanitar pentru amplasarea şi proiectarea întreprinderilor industriale.
ART. 735
În caz de modificare a destinaţiei încãperilor de producţie sau întreţinere, precum şi în caz de înlocuire a unor instalaţii cu altele, ferestrele şi instalaţiile de iluminat vor fi schimbate şi adaptate în raport cu noile condiţii create.
ART. 736
Pentru prevenirea insolatiilor, vor fi amenajate şi folosite în timpul verii dispozitive de protecţie (storuri).
ART. 737
Fiecare unitate de producţie sau întreţinere va avea amenajate anexele social-sanitare pentru angajaţi, în conformitate cu cerinţele stabilite prin Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 769/1957, privind aprobarea Normativului sanitar pentru amplasarea şi proiectarea întreprinderilor industriale.
Este interzisã folosirea acestor anexe pentru alte scopuri.
ART. 738
Toate anexele social-sanitare trebuie curatate, zilnic şi aerisite. Dacã aerisirea nu se face în mod natural, se vor instala dispozitive de ventilaţie mecanicã.
Temperatura interioarã şi volumul de aer înlocuit prin ventilaţie, din anexele, birourile şi localurile administrative ale unitãţilor de producţie sau întreţinere trebuie sa îndeplineascã prevederile normelor sanitare de proiectare.
Vestiarele, sãlile de dezbracare, încãperile de duşuri ai alte încãperi social-sanitare trebuie sa fie dezinfectate periodic dupã indicaţiile organelor sanitaro-antiepidemice.
Pereţii din încãperile de lucru, în care se degaja vapori de apa sau praf toxic, şi din closete, care nu sunt acoperiţi cu plãci impermeabile, vor fi periodic vopsiti cu ulei sau alta substanta impermeabila cel puţin la înãlţimea de 2 metri.
Încãperile de duşuri vor fi aprovizionate cu apa calda, potabilã, în cantitate suficienta pentru toţi angajaţii care folosesc dusurile. Dispozitivele robinetelor de amestec trebuie sa fie ţinute în stare buna şi sa fie uşor de minuit. În lipsa robinetelor individuale de amestec, temperatura apei de la duşuri va fi în limitele de + 28 grade pînã la 37 grade în raport cu caracterul procesului de producţie sau întreţinere, dupã indicaţiile organelor sanitaro-antiepidemice.
ART. 739
Alimentaţia specialã consta din lapte; se distribuie angajaţilor în baza dispoziţiilor legale în vigoare sub forma de lapte fiert sau pasteurizat, la punctele alimentare (cantina, bufet etc.) sau în localurile amenajate special în acest scop.
Vasele pentru lapte (sticla individualã cu gitul larg) se pun la dispoziţia angajaţilor de cãtre unitatea de producţie sau întreţinere.
ART. 740
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în art. 732 - 739 inclusiv, se sancţioneazã dupã caz:
- unitatea de producţie sau întreţinere, cu amenda de la 300 - 3000 lei, sau
- organul de conducere al unitãţii de producţie sau întreţinere cu amenda de la 100 - 500 lei, sau
- angajatul rãspunzãtor al unitãţii de producţie sau întreţinere, cu amenda de la 50 - 250 lei, iar
- persoanele particulare, cu amenda de la 25 - 150 lei.
ART. 741
Punctele de alimentaţie (cantine, bufete, etc.) trebuie sa satisfacã normele sanitare cu privire la unitãţile de alimentaţie publica şi colectivã.
ART. 742
Unitãţile de producţie sau întreţinere vor fi aprovizionate cu apa potabilã. Instalaţiile de apa potabilã vor funcţiona în conformitate cu dispoziţiile prevãzute la titlul II, capitolul 1, al prezentelor instrucţiuni privitor la instalaţiile de aprovizionare cu apa potabilã.
ART. 743
În secţiile unde se lucreazã la temperaturi înalte, muncitorii vor fi aprovizionati cu apa carbogazoasa sarata, în concentraţie de 2 - 3 grame/litru apa, socotindu-se cîte 4 - 5 litri pentru un om pe schimb.
Chioscurile care servesc la distribuirea apei gazoase sarate vor fi menţinute în stare de curãţenie, fiind prevãzute cu dispozitive pentru spalatul canilor cu apa potabilã, precum şi cu instalaţii de canalizare a apelor uzate.
Personalul care deserveste chioscurile şi care aprovizioneaza angajaţii cu apa carbogazoasa se va supune dispoziţiilor prevãzute la titlul III, capitolul 5 al prezentelor instrucţiuni.
ART. 744
În unitãţile metalurgice, miniere, precum şi în unitãţile chimice importante, se vor organiza centre sau puncte de degazare (post de prim ajutor pentru gazati).
ART. 745
În locurile de munca unde exista pericolul combustiilor (arsurilor cu substanţe chimice) din cauza manipulãrii substanţelor acide sau alcaline, se vor amenaja hidranti sau fintini arteziene pentru ca spalarea pielei şi ochilor sa se poatã face imediat dupã combustie.
ART. 746
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prevãzute în art. 741 - 745 inclusiv, se sancţioneazã dupã caz:
- unitatea de producţie sau întreţinere cu amenda de la 300 - 2000 lei, sau
- organul de conducere al unitãţii de producţie sau întreţinere cu amenda de la 100 - 500 lei, sau
- angajaţii rãspunzãtori ai unitãţii de producţie sau întreţinere, cu amenda de la 50 - 250 lei, iar
- persoanele particulare, cu amenda de la 25 - 150 lei.

................................................................................

CAP. 3
MĂSURI PRIVIND COMBATEREA BOLILOR PROFESIONALE

ART. 770
Toţi medicii sunt obligaţi, atunci cînd depisteaza o boala profesionalã sa o semnaleze conform dispoziţiilor legale în vigoare privind declararea bolilor profesionale.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prezentului articol, se sancţioneazã dupã caz:
- medicul, cu amenda de la 100 - 500 lei.
ART. 771
Medicul unitãţii de producţie sau întreţinere sau medicul circumscripţiei teritoriale, în cazul cînd unitatea nu are medic, are obligaţia de a organiza şi efectua examenul medical preventiv şi periodic, conform dispoziţiilor Ministerului Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prezentului articol, se sancţioneazã dupã caz:
- medicul rãspunzãtor al unitãţii de producţie sau întreţinere sau medicul circumscripţiei teritoriale, cu amenda de la 100 - 500 lei.
ART. 772
Angajarea unui salariat într-o unitate de producţie sau întreţinere sau schimbarea locului de munca în cadrul aceleiaşi unitãţi de producţie sau întreţinere, nu va putea fi facuta decît pe baza avizului medical.
Avizele medicale se vor da în conformitate cu dispoziţiile Ministerului Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale.
În caz de nerespectare a dispoziţiilor prezentului articol, se sancţioneazã dupã caz:
- unitatea de producţie sau întreţinere, cu amenda de la 300 - 3000 lei, sau
- organul de conducere al unitãţii de producţie sau întreţinere, cu amenda de la 100 - 500 lei, sau
- angajatul rãspunzãtor al unitãţii de producţie sau întreţinere cu amenda de la 50 - 250 lei, iar
- persoanele particulare, cu amenda de la 50 - 150 lei.

...............................................................................

TITLUL VII
PROCEDURA DE CONSTATARE ŞI SANCŢIONARE A CONTRAVENŢIILOR

ART. 839
Constatarea contravenţiilor prevãzute în prezentele instrucţiuni se face în afarã de organele de urmãrire penalã şi de cãtre:
a) inspectorii sanitari de stat de orice grad;
b) medicii igienisti, medicii epidemiologi şi medicii malariologi din Sanepiduri, medicii de circumscripţie, de întreprindere, de porturi şi puncte de frontiera;
c) felcerii igienisti şi oficiantii sanitari din Sanepiduri, circumscripţii sanitare şi alte unitãţi sanitare;
d) medicii igienisti şi medicii epidemiologi din Sanepidul Central al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor şi din Sanepidurile regionale ale Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, medicii dispensarelor de întreprindere, medicii circumscriptiilor de linie de cale feratã, felcerii, oficiantii sanitari care au delegaţie din partea organelor sanitaro-antiepidemice teritoriale ale Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor numai în cadrul unitãţilor ce aparţin Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor.
e) medicii Inspecţiei sanitare a Ministerului Industriei Bunurilor de Consum, numai în cadrul unitãţilor ce aparţin acestui Minister, precum şi ai unitãţilor de industrie alimentara pendinte şi alte organe ale administraţiei de stat, organizaţiei obşteşti sau sfaturi populare.
ART. 840
Procesele-verbale de constatare a contravenţiilor de la normele sanitaro-antiepidemice, stabilite prin prezentele instrucţiuni, se rezolva dupã cum urmeazã:
- cele încheiate de organele stabilite la art. 839 pct. b şi c se rezolva de cãtre directorul Sanepidului Raional, interraional sau regional respectiv;
- cele încheiate de organele stabilite la art. 839 pct. d se rezolva de cãtre medicul şef al Sanepidului Central al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor sau de cãtre directorii Sanepidelor regionale respective ale Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor;
- cele încheiate de organele stabilite la art. 839 pct. e se rezolva de cãtre inspectorul şef al Inspecţiei sanitare a Ministerului Industriei Bunurilor de Consum.
În caz de aprobare, se vor aplica sancţiuni prin încheiere motivatã.
ART. 841
Inspectorii sanitari de Stat de orice grad, directorii Sanepidurilor regionale, interraionale sau raionale, medicul şef al Sanepidului central al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, directorii Sanepidurilor regionale ale Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor şi Inspectorul sanitar şef, ale Inspecţiei sanitare din Ministerul Industriei Bunurilor de Consum, au dreptul ca odatã cu constatarea contravenţiilor sa aplice şi sancţiuni.
În acest caz procesul-verbal de constatare a contravenţiei tine loc şi de încheiere de aplicare a sancţiunii şi va cuprinde şi somaţia de plata prevãzutã în <>art. 21 din Decretul nr. 184/1954 , republicat la 28 mai 1955, privind reglementarea sanctionarii contravenţiilor.
ART. 842
Constatarea contravenţiilor prevãzute în articolele 24, 54, 82, 150, 162, 165, 206, 223 alin. 1, 605 alin. 2, 606, 607, 613, 617, 620, 621, 670, 672, 712, din prezentele instrucţiuni poate fi facuta şi de cãtre militieni, sergenti şi ofiţeri de militie.
Procesele-verbale de constatare a contravenţiilor sanitare, încheiate de organele de militie stabilite în alineatul precedent, se rezolva de cãtre Comisia de rezolvare a proceselor-verbale de contravenţie, de pe lîngã comitetele executive ale sfaturilor populare raionale şi orãşeneşti.
ART. 843
Impotriva încheierii de aplicare a sancţiunii se poate face:
a) intimpinare, de cãtre unitãţile şi organizaţiile obşteşti contraveniente;
b) plîngere, de cãtre angajaţii unitãţilor şi organizaţiilor obşteşti şi de persoanele particulare contraveniente.
Atît intimpinarea cît şi plîngerea se poate face în termen de 15 zile de la comunicarea încheierii de aplicare a sancţiunii şi suspenda executarea acesteia.
ART. 844
Intimpinarea se adreseazã organului care a rezolvat procesul-verbal de constatare a contravenţiei sau la cel care urmeazã sa rezolve intimpinarea.
Rezolvarea intimpinarii sa face dupã cum urmeazã:
a) cînd amenda a fost aplicatã de directorul Sanepidului raional sau interraional, rezolvarea intimpinarii se face de cãtre inspectorul sanitar de Stat regional (directorul Sanepidului regional);
b) cînd amenda a fost aplicatã de cãtre inspectorul sanitar de Stat regional, rezolvarea intimpinarii se face de cãtre inspectorii sanitari de Stat centrali din Ministerul Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale;
c) cînd amenda a fost aplicatã de inspectorii sanitari de Stat centrali, rezolvarea intimpinarii se face de cãtre inspectorul general sanitar de Stat sau de cãtre inspectorul general sanitar de Stat adjunct din Ministerul Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale;
d) cînd amenda a fost aplicatã de cãtre inspectorul general sanitar de Stat sau de cãtre inspectorul general sanitar de Stat adjunct, rezolvarea intimpinarii se face de cãtre adjunctul ministrului Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale;
e) cînd amenda a fost aplicatã de cãtre inspectorul sanitar şef al Inspecţiei sanitare din Ministerul Industriei Bunurilor de Consum, rezolvarea intimpinarii se face de cãtre inspectorul general sanitar de Stat sau de cãtre inspectorul general sanitar de Stat adjunct din Ministerul Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale;
f) cînd amenda a fost aplicatã de directorul Sanepidului regional al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, rezolvarea intimpinarii se face de cãtre medicul şef al Sanepidului central al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor;
g) cînd amenda a fost aplicatã de medicul şef al Sanepidului central al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, rezolvarea intimpinarii se face de cãtre inspectorul general sanitar de Stat sau de cãtre inspectorul general sanitar de Stat adjunct;
h) cînd amenda a fost aplicatã de comisia de rezolvare a proceselor-verbale de contravenţie de pe lîngã comitetul executiv al sfatului popular raional sau orasenesc, rezolvarea intimpinarii se face de cãtre comitetul executiv al sfatului popular raional sau orasenesc respectiv.
Rezolvarea intimpinarii se face prin încheiere motivatã, care este executorie.
ART. 845
Plîngerea se judeca de cãtre tribunalul popular în circumscripţia cãruia domiciliazã contravenientul.
Ea poate fi introdusã la organul care a rezolvat procesul-verbal de constatare a contravenţiei sau direct la instanta.
Hotãrîrea pronunţatã de tribunalul popular asupra plingerii este definitiva.
ART. 846
În cazul ca vreuna din faptele prevãzute drept contravenţie de prezentele instrucţiuni este sãvîrşitã în astfel de condiţii încît potrivit legii penale constituie o infracţiune, ea se pedepseşte în conformitate cu legea penalã.
În acest caz actul constatator al faptei sãvîrşite va fi înaintat organului de procuratura competent.
ART. 847
Dispoziţiile din prezentul capitol se completeazã cu prevederile Decretului nr. 184 din 21 mai 1954 , privind reglementarea sanctionarii contravenţiilor, modificat şi republicat la 28 mai 1955.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016