Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI nr. 239 din 14 iunie 1967  privind stabilirea regulilor generale de comert si sanctionarea contraventiilor la aceste reguli    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI nr. 239 din 14 iunie 1967 privind stabilirea regulilor generale de comert si sanctionarea contraventiilor la aceste reguli

EMITENT: MINISTERUL COMERTULUI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 64 din 20 iulie 1967
ART. 1
Angajaţii rãspunzãtori de aprovizionarea unitãţilor comerciale vor asigura la desfacere sortimentul de mãrfuri stabilit pentru fiecare unitate, existent în depozitele de unde se aprovizioneaza.
Şefii de unitãţi comerciale vor inainta din timp comenzi scrise, pe articole, sortimente, modele, desene, culori, dimensiuni, gramaje, astfel încît sa se asigure continuitatea aprovizionarii unitãţilor cu întregul sortiment existent în depozite.
Angajaţii rãspunzãtori de livrarea mãrfurilor cãtre unitãţile comerciale vor asigura executarea prompta a comenzilor fãrã a favoriza unele unitãţi în detrimentul altora, iar în cazurile în care întreprinderea furnizoare are şi unitãţi proprii de desfacere, nu le vor aproviziona pe acestea decît în aceeaşi mãsura în care sînt îndeplinite obligaţiile de livrare cãtre unitãţile din sistemul altor ministere sau organe centrale.
Mãrfurile se vor livra din depozite în ordinea datei de fabricaţie sau, dacã nu cuprind o asemenea indicaţie, a intrãrilor.
ART. 2
Delegaţii la recepţie, precum şi comisiile de primire vor verifica mãrfurile şi ambalajele de transport conform standardelor, normelor interne, caietelor de sarcini sau retetelor produselor respective, fiind interzisã primirea acelora care nu corespund prescripţiilor tehnice de calitate.
Se interzice sefilor de unitãţi şi de raioane din reţeaua cu amãnuntul luarea în primire a mãrfurilor alterate, degradate, deformate, cu vicii de execuţie vizibile, cu termenul de garanţie la limita sau depãşit.
ART. 3
Vinzatorii vor controla calitatea mãrfurilor atît la introducerea lor în sala de vînzare, cît şi în momentul servirii consumatorilor şi nu vor vinde mãrfurile pe care le vor constata alterate, degradate sau deformate, urmînd ca valorificarea acestora sa se facã potrivit dispoziţiilor conducerii întreprinderii sau organizaţiei comerciale respective.
Este interzisã punerea în vînzare a mãrfurilor alimentare al cãror termen de garanţie a fost depãşit. Produsele alimentare cu termenul de garanţie depãşit pot fi puse în vînzare numai pe baza certificatului eliberat de organele competente, prin care se atesta menţinerea calitãţii pentru o perioada precizatã.
ART. 4
În unitãţile de desfacere cu amãnuntul şefii de unitãţi se vor îngriji ca mãrfurile sa fie puse în vînzare în cel mult 2 ore de la receptionare şi în ordinea primirii lor.
Se excepteazã de la obligaţia punerii imediate în vînzare mãrfurile pentru care s-au dat în scris alte dispoziţii de conducerea întreprinderii sau organizaţiei comerciale, în scopul bunei gospodariri a fondului de marfa.
ART. 5
Şefii de unitãţi rãspund de deschiderea şi închiderea unitãţilor comerciale şi de alimentaţie publica la orele stabilite prin orarul de funcţionare.
Orarul va fi afişat la intrarea în unitate, astfel încît publicul sa poatã lua cunostinta de programul de activitate al unitãţii chiar atunci cînd aceasta este închisã.
Orice schimbare de orar se va comunica din timp unitãţilor, astfel încît sa se poatã afişa cu cel puţin 24 ore înainte de intrarea lui în vigoare.
În cazul în care unitatea se închide din diferite motive - reparaţii, amenajãri, inventar - aceasta se va anunta printr-un afis, indicindu-se totodatã adresa celei mai apropiate unitãţi cu acelaşi profil.
ART. 6
Şefii de unitãţi sînt obligaţi a se îngriji ca în vitrine sa fie expuse numai acele mãrfuri care se gãsesc spre vînzare în unitate. În cazurile în care acestea au fost vîndute, la cererea cumpãrãtorului vor fi vîndute cele expuse în vitrina.
Se interzice expunerea în vitrinele care nu au instalaţii de frig a mãrfurilor alimentare uşor alterabile, acestea inlocuindu-se cu ambalaje de prezentare. Se excepteazã unitãţile de legume şi fructe, la care improspatarea produselor din vitrine se va face la timp.
Şefii de unitãţi sînt obligaţi sa asigure iluminarea vitrinelor în toate zilele saptaminii, în orele stabilite prin dispoziţia scrisã a conducerii organizaţiei sau întreprinderii respective.
ART. 7
Unitãţile comerciale şi de alimentaţie publica, hoteliere şi de gazduire, pieţele, depozitele, anexele unitãţilor, vitrinele, rafturile, tejghelele, uneltele, ambalajele şi alte asemenea, precum şi mãrfurile, în orice loc s-ar afla, vor fi ţinute sau pãstrate în bune condiţii şi în stare de perfecta curãţenie, de angajaţii cãrora le revine aceasta atribuţie de serviciu.
Şefii de depozite, de unitãţi şi raioane sînt obligaţi sa asigure conservarea mãrfurilor şi a ambalajelor, conform standardelor şi normelor interne ale produselor respective, pentru reducerea pierderilor şi evitarea scazamintelor.
Şefii depozitelor, unitãţilor şi raioanelor sînt obligaţi sa asigure pãstrarea mãrfurilor atît în depozite, cît şi la locul de munca al vinzatorului, precum şi în vitrinele unitãţilor, în condiţii de vecinãtate care sa nu influenteze gustul şi mirosul acestora.
ART. 8
Angajaţii operativi din întreprinderile şi organizaţiile comerciale, de alimentaţie publica, hoteliere şi de gazduire, în raport cu atribuţiile de serviciu, sînt obligaţi:
a) sa aseze mãrfurile în interiorul unitãţii la vedere, pe sortimente, calitãţi, dimensiuni;
b) sa prezinte mãrfurile cerute şi sa dea explicaţii corespunzãtoare cu privire la scopul şi modul de întrebuinţare, precum şi cu privire la calitate, indicind şi preţul; sa ofere şi sa recomande produse similare celor cerute, în cazul cînd acestea lipsesc, precum şi alte articole complementare; sa ajute şi sa sfatuiasca pe consumatori la alegerea mãrfurilor; sa efectueze probe de funcţionare la produsele care se preteaza la acestea;
c) sa cintareasca sau sa masoare mãrfurile în fata cumparatorilor, consumatorilor sau a personalului de servire în asa fe încît aceştia sa poatã controla cu usurinta exactitatea cintaririi sau masurarii. Cintarele sau metrii de control vor fi aşezate în locuri cît mai accesibile folosirii lor de cãtre cumpãrãtori, indicindu-se printr-un afis scopul pentru care sînt destinate.
Aparatele şi instrumentele de cintarit şi mãsurat - cintare, balante, greutãţi, mãsuri de capacitate, metri - vor fi pãstrate în perfecta stare de curãţenie şi funcţionare.
Este interzisã cintarirea mãrfurilor prin aruncarea sau apasarea lor pe cintar, taierea sau impachetarea mãrfurilor pe talerele cintarelor;
d) sa serveascã pe cumpãrãtori, consumatori sau pasageri în ordinea prezentãrii lor, raspunzind în mod reverentios cererilor acestora;
e) sa aibã o ţinuta ingrijita. Lucrãtorii din unitãţile de produse alimentare şi de alimentaţie publica şi cei care în munca lor vin în contact cu produsele alimentare - preambalare, sortare, preparare - vor purta echipamentul de protecţie sau uzura - halate, bluze, bonete - stabilit pentru munca respectiva, în stare de perfecta curãţenie, precum şi uniforme, în timpul serviciului, acolo unde este prevãzut;
f) sa serveascã produsele zaharoase, de patiserie, mezelurile, brinzeturile şi alte asemenea produse, folosind ustensile adecvate - scafe, clesti, cutite, maşini de tãiat mezeluri;
g) sa asigure funcţionarea în bune condiţii a utilajului comercial de orice fel; în cazul ivirii unor defectiuni pe care nu le pot remedia, vor sesiza imediat conducerea întreprinderii sau organizaţiei comerciale;
h) sa foloseascã raţional materialul pentru ambalaj, pungile şi alte materiale de acest fel, alegindu-le potrivit cu natura produselor şi cantitãţile vîndute, evitindu-se folosirea - neeconomicoasa şi în detrimentul consumatorilor - de hirtii sau pungi mai mari decît este necesar pentru ambalarea mãrfii respective; sa vinda neto mãrfurile pentru care au primit dispoziţii scrise de a le desface în acest mod, precum şi sa afiseze lista articolelor din aceasta categorie;
i) sa expuna în mod vizibil etichetele cuprinzînd preţul şi caracteristicile mãrfurilor, respectiv listele de preţuri sau tarifele la unitãţile comerciale, de alimentaţie publica, hoteliere şi gazduire, unde s-a stabilit aceasta obligaţie, precum şi la centrele de achiziţie;
j) sa nu permitã ca în unitãţi sa presteze serviciu persoane fãrã aprobarea conducerii întreprinderii sau organizaţiei;
k) sa ia mãsuri ca mãrfurile cu preţ redus pe care le pun în vînzare sa poarte semnul distinctiv al soldarii şi sa aibã marcat vechiul şi noul preţ;
l) sa respecte nomenclatorul mãrfurilor care se pot desface cu plata esalonata, cuantumul acontului şi numãrul de rate;
m) sa nu schimbe profilul unitãţii prin eliminarea de la desfacere a unor mãrfuri specifice unitãţii respective sau prin adaugirea altora, fãrã aprobarea direcţiilor comerciale regionale, respectiv ale oraşelor Bucureşti şi Constanta;
n) sa ţinã la zi evidentele legal stabilite şi sa prezinte la cererea organelor de control actele de provenienta a mãrfurilor, registrele, bonierele şi registrul de inspecţie şi control comercial;
o) sa procedeze la schimbarea mãrfurilor pentru care s-au primit reclamaţii îndreptãţite de la cumpãrãtori.
ART. 9
Pe lîngã îndatoririle prevãzute la art. 8, angajaţii operativi din unitãţile de alimentaţie publica mai au, în raport cu atribuţiile de serviciu, urmãtoarele obligaţii:
a) sa asigure ca vesela, paharele şi tacimurile sa fie bine spalate în momentul servirii consumatorilor; nu vor fi utilizate pentru servirea consumatorilor vesela, paharele sau tacimurile necorespunzãtoare tipului de unitate, degradate, deformate, şi nici fetele de masa rupte sau murdare;
b) sa serveascã meniuri pensiune în unitãţile care au primit astfel de sarcini de la organele competente;
c) sa menţioneze gramajul pe etichetele de la bar, bufet şi vitrine;
d) sa asigure ca în unitãţile în care funcţioneazã cu ospatari sa existe în fiecare zi, încã de la deschiderea unitãţii, un numãr suficient de liste de bucate cuprinzînd denumirea exactã a tuturor felurilor de mincare şi a bãuturilor ce se servesc în ziua respectiva, precum şi a preţurilor legale pentru fiecare produs şi preparat în parte. Lista va fi semnatã de şeful unitãţii şi de bucatarul şef.
În celelalte unitãţi se va asigura afişarea listelor de preţuri, de dimensiuni corespunzãtoare, la locuri vizibile pentru consumatori:
e) ospatarii sînt obligaţi:
- sa elibereze bon de marcaj pentru ridicarea produselor sau preparatelor de la secţii, dacã în unitãţile respective se practica acest sistem;
- la ridicarea preparatelor de la bufet, bucatarie, gratar, sa controleze ca acestea sa corespundã gramajului stabilit, iar la bãuturile care se servesc în recipiente oficial marcate, acestea sa fie umplute pînã la nivelul indicat.
ART. 10
Conducerile întreprinderilor şi trusturilor de alimentaţie publica, şefii unitãţilor de alimentaţie publica şi canagiii sînt obligaţi a asigura ca în fiecare unitate sa existe suficiente mãsuri de capacitate oficial marcate, astfel încît servirea cu bãuturi a consumatorilor sa se facã corespunzãtor comenzii date.
ART. 11
În centrele sau raioanele de vînzare a carnii se va afişa, la loc vizibil, schema de transare.
Carnea transata va fi aranjata pe calitãţi şi sortimente, cu indicarea acestora, a preţului şi a proportiei de oase, respectîndu-se la vînzare preţurile legale pe calitãţi şi sortimente.
ART. 12
La centrele de racoritoare este obligatorie folosirea aparatului de dozat, iar acolo unde asemenea aparate nu exista, se vor folosi pahare gradate, masurindu-se siropul sau celelalte produse - lapte batut, braga - în fata consumatorilor.
Sifonul şi apele minerale sarvite consumatorilor în aceste centre vor avea aciditatea stabilitã.
ART. 13
Angajaţii din unitãţile în care desfacerea este organizatã prin autoservire sînt obligaţi sa aprovizioneze în mod continuu rafturile, gondolele, vitrinele frigorifice, liniile, cu toate sortimentele aflate în depozitele de mina sau secţiile de producţie.
De asemenea, sînt obligaţi sa punã în permanenta la dispoziţia cumpatatorilor un numãr suficient de cosulete pe standul amenajat în acest scop la intrarea în unitate, iar în unitãţile de alimentaţie publica cu autoservire, sa punã la indemina consumatorilor tavile şi tacimurile necesare.
Angajaţii din unitãţile cu alegerea libera vor asigura etalarea mãrfurilor, astfel încît publicul sa poatã lua cunostinta nemijlocit de calitatea acestora, iar cei din unitãţile la care se presteazã servicii suplimentare - transportul mãrfurilor la domiciliu, servirea mesei pasagerilor în camere - vor asigura practicarea serviciilor în mod permanent şi în bune condiţii.
ART. 14
Eliberarea de bonuri de vînzare, note de plata sau facturi este obligatorie în toate unitãţile care vînd mãrfuri cu plata în rate, mãrfuri cu termen de garanţie, mãrfuri în consignaţie, în hoteluri şi alte locuri de gazduire, precum şi în toate cazurile, la cererea consumatorilor. Conducerea întreprinderilor şi organizaţiilor comerciale şi de alimentaţie publica, şefii serviciilor administrative şi şefii de unitãţi sînt obligaţi sa asigure în permanenta formularele necesare.
Vor fi folosite numai bonuri de vînzare, note de plata sau facturi tipizate, care se vor completa cu toate datele prevãzute în formular: data, denumirea mãrfii sau costul gazduirii, cantitatea, preţul per unitate, valoatea totalã.
Pentru mãrfurile care se vînd cu termen de garanţie se vor elibera cumparatorilor certificate sau taloane de garanţie, precum şi instrucţiunile de folosire şi întreţinere la mãrfurile pentru care exista asemenea instrucţiuni.
ART. 15
Casierii, portarii - gestionari, precum şi toţi cei care încaseazã bani de la cumpãrãtori, consumatori sau pasageri, sînt obligaţi sa aibã suficienta moneda divizionara pentru a da restul cuvenit acestora.
Este interzis a se propune cumparatorilor de a primi mãrfuri în locul restului cuvenit.
La încasarea de la cumpãrãtori a sumelor de plata, casierul este obligat sa numere în vazul acestora suma primitã, sa aplice ştampila de achitare pe bonul de vînzare prezentat şi sa-l elibereze cumpãrãtorului împreunã cu restul cuvenit şi numai dupã aceea sa punã în casa banii primiţi.
Angajaţii care minuiesc aparatele de casa sînt obligaţi sa foloseascã banda de control, care va fi semnatã la începutul şi la sfîrşitul programului de lucru de şeful de unitate, şeful de raion şi de casier, şi sa elibereze bon pentru sumele încasate.
Şefii de unitãţi vor pãstra cheile de la aparatele de casa, pe care le vor deschide numai la sfîrşitul orelor de munca, pentru efectuarea controlului asupra gestiunii bãneşti.
Angajaţii care minuiesc bani - casieri, portari - gestionari, vinzatori care încaseazã bani direct - nu vor pãstra bani proprii în acelaşi loc cu sumele rezultate din vînzare sau locaţiune.
ART. 16
În vederea servirii unui numãr cît mai mare de consumatori, în cazurile excepţionale cînd cererile acestora pentru unele produse depãşesc cantitãţile de care dispune unitatea, şefii de unitãţi vor stabili cantitãţile maxime ce pot fi vîndute unui consumator, dacã vînzarea acestor produse nu a fost reglementatã expres prin dispoziţii ale organelor competente.
ART. 17
Conducerile întreprinderilor şi organizaţiilor comerciale, precum şi şefii de unitãţi comerciale cu amãnuntul şi de alimentaţie publica se vor îngriji ca toate unitãţile sa fie dotate cu condici, caiete, cutii sau alte mijloace stabilite de organele competente, pentru sesizãri şi propuneri. Publicul va fi informat prin anunţuri asupra locului unde acestea se gãsesc, numerelor de telefon ale organizaţiei comerciale de care aparţine unitatea, precum şi ale inspecţiei comerciale de stat.
Conducerile întreprinderilor şi organizaţiilor comerciale se vor îngriji ca sesizãrile şi propunerile sa fie soluţionate în termenele prevãzute de normele legale.
ART. 18
Conducerile întreprinderilor şi organizaţiilor comerciale, de alimentaţie publica şi hoteliere, precum şi şefii serviciilor administrative ale acestora vor asigura ca fiecare unitate sa aibã firma care sa cuprindã denumirea unitãţii şi, dacã este cazul, obiectul de activitate. Nu se vor mentiona pe firme initialele sau denumirea întreprinderilor şi organizaţiilor de care aparţin unitãţile sau ale organelor în subordinea cãrora se afla acestea.
Pentru firmele luminoase, conducerile întreprinderilor şi organizaţiilor comerciale vor comunica în scris unitãţilor în subordine orele în care firmele trebuie sa funcţioneze. De respectarea acestui program rãspund şefii de unitãţi.
În cazul în care una sau mai multe dintre literele luminoase se defecteaza, se interzice punerea în funcţiune a firmei respective pînã la repararea sa.
ART. 19
Se interzice angajaţilor din comerţ:
a) condiţionarea vinzarii unor produse de cumpãrarea altor produse, a biletelor de spectacol, timbrelor şi alte asemenea sau de a refuza nejustificat sa vinda consumatorilor mãrfurile aflate în unitate ori în depozitul propriu al unitãţii, sau de a nu efectua prestaţiile la care sînt obligaţi.
b) desfacerea mãrfurilor cãtre consumatori din depozitele organizaţiilor şi întreprinderilor comerciale sau din depozitele proprii ale unitãţilor, cu excepţia mobilei sau a altor mãrfuri stabilite prin ordine ale ministrului comerţului interior, pentru care se organizeazã desfacerea pe baza de expoziţie cu vînzare din depozite; în cazul acestor mãrfuri, în expoziţie trebuie sa se prezinte numai acele modele care se gãsesc în vînzare, iar pentru prototipurile expuse în vederea sondarii cererii se va mentiona expres acest lucru pe eticheta;
c) servirea consumatorilor în unitãţile de alimentaţie publica în alte spaţii decît cele destinate acestui scop sau cu produse ori bãuturi aduse de consumatori. De asemenea, este interzisã organizarea de mese în unitãţile de alimentaţie publica cu preparatele şi bãuturile aduse de organizatorii meselor respective. Pentru nerespectarea acestei reguli rãspund atît şefii de unitate, cît şi conducãtorii întreprinderilor şi organizaţiilor comerciale, dacã organizarea s-a fãcut cu stirea acestora;
d) favorizarea, sub orice forma, a unor consumatori, printr-o aprovizionare sau servire cu preferinta.
În unitãţile de desfacere din sistemul cooperaţiei de consum, aprovizionarea şi servirea preferentiala a membrilor cooperativelor se fac în condiţiile stabilite prin instrucţiunile Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum;
e) pãstrarea mai mult de doua ore în raioanele de vînzare ale unitãţilor de desfacere sau la punctele speciale de eliberare din unitãţile respective a mãrfurilor pentru care vinzatorul a întocmit bonurile de vînzare şi pe care cumpãrãtorii nu le-au achitat la casa. Dupã trecerea acestui timp mãrfurile vor fi repuse în vînzare;
f) desfacerea pentru consum pe loc a bãuturilor alcoolice în unitãţile care nu au un asemenea profil;
g) desfacerea pe baza de virament a altor mãrfuri decît cele stabilite a fi astfel desfãcute, fãrã aprobarea organelor competente. De nerespectarea acestei dispoziţii rãspund atît cei care au efectuat vînzarea, cît şi cei care au dispus-o;
h) eliberarea de mãrfuri din depozite, magazii, laboratoare, bucatarii centrale, secţii, fãrã acte lagale - avize de expediţie, facturi, bonuri de marcaj - completate cu toate elementele stabilite de organele competente;
i) primirea în unitãţile comerciale şi de alimentaţie publica a mãrfurilor care nu vor fi însoţite de actele legale în care sa se menţioneze toate elementele de identificare specifice: denumirea produsului, preţul de vînzare cãtre consumatori, tipul, calitatea, talia, numãrul, grosimea, pentru fiecare sort în parte, precum şi cantitatea intrata din sortul respectiv, iar la vinuri, bãuturi spirtoase şi rachiuri naturale neimbuteliate, şi menţiunea cu privire la tãria alcoolicã;
j) primirea mãrfurilor care nu îndeplinesc condiţiile stabilite prin standardele sau normele interne ale produselor respective privind obligaţia furnizorilor de a stanta, eticheta, tipari data fabricaţiei, preţul sau alte menţiuni pe fiecare produs în parte, sau, pentru produsele preambalate, de a mentiona vizibil, pe ambalaj sau pe eticheta, greutatea conţinutului, preţul şi, de asemenea, cifra de control a lucrãtorului care a efectuat preambalarea.
De livrarea mãrfurilor neetichetate, nestantate, neimprimate cu datele prevãzute în standardele de stat sau normele interne, ca şi de livrarea mãrfurilor etichetate, stantate, imprimate necorespunzãtor, rãspund şi angajaţii vinovaţi din întreprinderile producãtoare.
ART. 20
Angajaţii care rãspund de livrarea mãrfurilor din întreprinderile şi organizaţiile furnizoare sînt obligaţi sa le livreze în condiţiile legale de calitate prevãzute în standarde, norme interne, caiete de sarcini sau retete. Produsul se considera destinat livrãrii din momentul în care poarta ştampila controlului tehnic de calitate sau din momentul eliberãrii certificatului de calitate.
Pentru produsele care se livreaza însoţite de certificat de calitate, în documentele de livrare se va mentiona numãrul de ordine al acestuia.
Pentru mãrfurile la care este necesarã efectuarea unei analize prealabile în vederea eliberãrii certificatului de calitate se va mentiona în acesta şi numãrul buletinului de analiza.
Legumele şi fructele se vor livra sortate pe calitãţi şi curatate de impuritati.
Este interzisã expedierea sau primirea legumelor şi fructelor fãrã tichetul de control completat cu toate datele de identificare, inclusiv calitatea la care a fost preluatã de la furnizor.
ART. 21
În întreprinderile şi organizaţiile comerciale care primesc mãrfuri în tranzit, conducãtorii acestora vor asigura ca în fiecare depozit sa existe standarde şi norme interne pentru mãrfurile care se vehiculeaza prin depozitele respective.
Standardele şi normele interne vor fi ţinute la dispoziţia organizaţiilor comerciale şi a unitãţilor de desfacere cu amãnuntul spre consultare, în vederea efectuãrii verificãrilor necesare.
ART. 22
Conducerea întreprinderilor şi organizaţiilor, precum şi şefii de unitãţi sînt obligaţi sa punã la dispoziţia organelor Inspecţiei comerciale de stat actele şi materialele necesare pentru verificarea respectãrii prezentelor insrtuctiuni.
ART. 23
Regulile generale de comerţ stabilite prin prezentele instrucţiuni sînt obligatorii pentru toate întreprinderile şi organizaţiile de stat şi cooperatiste, pentru activitatea lor comercialã, indiferent de organul în subordinea cãruia se afla.
ART. 24
Nerespectarea oricãreia din regulile generale de comerţ stabilite prin prezentele instrucţiuni constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu avertisment sau amenda de la 25 pînã la 150 lei.
ART. 25
Regulile generale de comerţ prevãzute la articolele 5, 6 alin. 1, 7, 8 lit. a, e, f, g, i, k, m şi o, 9 lit. a, 10, 12, 14 şi 19 lit. f se aplica în mod corespunzãtor şi la unitãţile comerciale care funcţioneazã pe baza de autorizaţie eliberata de organele competente. Nerespectarea acestor reguli se sancţioneazã cu amenda de la 25 pînã la 150 lei.
ART. 26
Contravenţiile prevãzute în prezentele instrucţiuni se constata prin proces-verbal încheiat de inspectorul comercial de stat.
Odatã cu constatarea contravenţiei inspectorul comercial de stat aplica şi sancţiunea pe care o stabileşte în limitele prevãzute în prezentele instrucţiuni.
Procesul-verbal de constatare a contravenţiei tine loc de încheiere de aplicare a sancţiunii şi va cuprinde şi somaţia de plata în cazul aplicãrii unei amenzi.
ART. 27
Impotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a amenzii, contravanientul poate face plîngere la tribunalul popular în circumscripţia cãruia domiciliazã, în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal.
Plîngerea se depune fie direct la tribunalul popular în raza cãruia domiciliazã contravenientul, fie la organul de inspecţie comercialã de stat al cãrui angajat este inspectorul care a încheiat procesul-verbal, care îl va inainta tribunalului popular competent.
ART. 28
Amenzile aplicate se executa potrivit dispoziţiilor legale referitoare la executarea silitã.
Sumele încasate din amenzile aplicate potrivit dispoziţiilor prezentelor instrucţiuni se fac venit la bugetul general al statului.
ART. 29
Prezentele instrucţiuni intra în vigoare pe data de 1 august 1967.

Ministrul comerţului
interior,
MIHAIL LEVENTE

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016